فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت صنعتی - سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، زمستان 1400)

فصلنامه چشم انداز مدیریت صنعتی
سال یازدهم شماره 4 (پیاپی 44، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/03
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید علی ترابی*، محمدرضا کرزه بر، منصور دودمان صفحات 9-35
    از میان تصمیمات مربوط به زنجیره تامین شیر، تصمیمات مربوط به تامین شیر خام از دامداری ها و حمل آن تا محل تولید محصولات لبنی بسیار حایز اهمیت است. در این پژوهش، یک مدل ریاضی مکان یابی مسیریابی از نوع امکانی دومرحله ای مبتنی بر سناریو به منظور طراحی یکپارچه شبکه زنجیره تامین شیر از دامداری تا کارخانه ارایه شده است. شیر تولیدی دامداران یا توسط خود دامدار تحویل شده یا به وسیله وسایل نقلیه جمع آوری می شود. وقوع اختلال در قالب سناریوهای محتمل در نظر گرفته شده است. در صورت وقوع اختلال، درصدی از ظرفیت مراکز جمع آوری و تعدادی از مسیرهای موجود در شبکه از دسترس خارج می شوند. به منظور برخورد با عدم قطعیت های موجود در پارامترهای مسئله از یک روش برنامه ریزی امکانی ترکیبی که ترکیبی از دو روش خیمنز و همکاران (2007) و برنامه ریزی شانسی مبتنی بر اندازه ی اعتبار می باشد، استفاده شده است؛ همچنین به دلیل پیچیدگی بالای مدل ریاضی ارایه شده و کاهش زمان حل مدل در ابعاد بالا، از الگوریتم آزادسازی لاگرانژ بهره گرفته شده است. مدل ارایه شده به اخذ تصمیمات بهینه در فرآیند جمع آوری و تحویل شیر از دامداری ها به مراکز تولید با توجه به محدودیت های موجود کمک می کند. نتایج محاسباتی، کارایی روش حل را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین شیر، مکان یابی مسیریابی، ریسک اختلال، برنامه ریزی امکانی دومرحله ای، آزادسازی لاگرانژ
  • آرش شاهین، نسیبه جنتیان*، مهیا خداپرستان صفحات 37-57

    هدف این پژوهش ارایه روش تلفیقی برای افزایش کیفیت محصول در دوره عمر آن از طریق طراحی آزمایش های تاگوچی و الگوی هزینه های کیفیت است. به این منظور تعیین ترکیب اهمیت هزینه های کیفیت در چرخه عمر محصول با تلفیق الگوی هزینه های کیفیت PAF و طراحی آزمایش های تاگوچی برایی نخستین بار در «گروه صنعتی انتخاب اصفهان» موردمطالعه قرار گرفته است. در این پژوهش چهار فاز چرخه عمر محصول انتخابی (معرفی، رشد، بلوغ و افول)، در چهار سطح (اهمیت هزینه های پیشگیری، ارزیابی، شکست داخلی و شکست خارجی) به عنوان عوامل کنترل در نظر گرفته شده و متغیر پاسخ، کیفیت محصول است که هدف به دست آوردن حداکثر آن است. نتایج  این روش نشان داد که در  معرفی و رشد سیاست پیشگیری، در مرحله بلوغ سیاست ارزیابی و در مرحله افول سیاست شکست داخلی به عنوان سطوح بهینه استراتژی های هزینه  کیفیت انتخاب شده اند. با پیگیری این سیاست ها کیفیت محصول انتخابی در طول عمر آن افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: کیفیت محصول، طراحی آزمایش های تاگوچی، نسبت مطلوبیت به بدی کارکرد، الگوی هزینه های پیشگیری ارزیابی شکست، چرخه عمر محصول
  • حامد فضل الله تبار* صفحات 59-84

    در جوامع امروزی، با توجه به افزایش گرایش به خرید از مجتمع های تجاری که بتواند تمام نیازهای خریدار را در یک زمان محدود برآورده سازد، ساخت روزافزون مجتمع های تجاری مدرن پدیده ای مشهود است. به دلیل وسعت خدمات و تنوع موجود در مجتمع های تجاری، نیاز به یک واحد کنترل مرکزی هوشمند که کنترل تمامی سیستم های موجود را به عهده بگیرد، ضروری است. اینترنت اشیا یکی از فناوری های جدید در دهه ی اخیر است که می تواند نقش مهمی در هوشمندسازی مجتمع های تجاری بر عهده داشته باشد. اینکه چه حجمی از مشتری به فروشگاه آمده، خدمت رسانی کارکنان و رفتار خرید مشتریان چگونه بوده است، عواملی هستند که تجزیه وتحلیل آن ها می تواند درآمدزایی فروشگاه ها را به میزان زیادی افزایش دهد و رضایت مشتریان را در پی داشته باشد. در این زمینه مدل های زیادی وجود دارد که یکی از این مدل ها مدل شبکه بیزی است. در این پژوهش با استفاده از این مدل بر اساس علایق و ترجیحات مشتریان و الگوهای خرید، نیاز مشتریان تشخیص داده می شود و محصول موردنظر در اختیار آن ها قرار می گیرد. پس از اجرای این مدل افزایش میزان فروش بالقوه در فروشگاه و افزایش کارایی و سرعت عملکرد فروشگاه مورد انتظار است.

    کلیدواژگان: سیستم فروش، هوشمندسازی، اینترنت اشیا، شبکه بیزی، تحلیل فروش
  • علی اکبر حسنی* صفحات 85-119

    در این پژوهش یک مدل برنامه ریزی استوار دومرحله ای ریسک گریز برای طراحی شبکه امداد چندمحصولی ارایه شده است. مجموعه تصمیمات مکان یابی تسهیلات خدمت دهنده و مدیریت موجودی اقلام امدادی به صورت یکپارچه اتخاذ شده است. ظرفیت تسهیلات خدمت دهنده، تقاضای دریافت اقلام امدادی و ظرفیت مسیرهای ارتباطی تحت تاثیر بروز اختلال همراه با عدم قطعیت خواهد بود. میانگین وزنی زیان مورد انتظار در توسعه مدل برنامه ریزی استوار لحاظ شده است. کارایی مدل پیشنهادی با بررسی مسایل عددی متعدد ارزیابی شده است. نتایج کلیدی مطالعه حاکی از کارایی مدل استوار توزیعی ریسک گریز نسبت به مدل تصادفی دومرحله ای مرسوم است؛ همچنین نوع مجموعه مبهم و سطوح پارامترهای سطح اطمینان، ریسک گریزی و تنظیم کننده بر عملکرد شبکه امداد تاثیرگذار خواهد بود.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران، طراحی شبکه امداد، عدم قطعیت، بهینه سازی استوار توزیعی، ریسک گریز
  • فاطمه امامی، رضا عباسی، امین حبیبی راد* صفحات 121-136
    ازآنجاکه ارزیابی مدل های تعالی، به ویژه مدل تعالی EFQM، با رویکرد منطق رادار مبتنی بر قضاوت ذهنی ارزیابان است و در فضای عدم قطعیت رخ می دهد، هدف پژوهش حاضر ارزیابی دقیق تر سازمان ها بر اساس مدل تعالی EFQM با استفاده از منطق نوتروسوفیک در صنعت بانکداری است تا مقادیر برآوردی ارزیابی را به روشی دقیق تر انجام دهد. در این پژوهش ارزیابی سازمان بر اساس مدل تعالی EFQM با استفاده از منطق نوتروسوفیک که یک منطق سه ارزشی در فضای عدم قطعیت است، صورت گرفت. ابتدا یک ابزار ارزیابی برای سنجش با منطق نوتروسوفیک طراحی شد. روایی سازه و محتوای پرسشنامه به دلیل استفاده از چارچوب مدل تعالی  EFQMدر طراحی آن و همچنین تایید خبرگان حوزه ارزیابی، قابل قبول بوده و پایایی آن با روش دستیابی به مشابهت نظر خبرگان و اتفاق نظر آنان بر پایا بودن پرسشنامه تایید شد؛ سپس سازمان های منتخب که شامل سه بانک دولتی، خصوصی و شبه دولتی بود با استفاده از این ابزار توسط گروه ارزیابان منتخب جایزه ملی تعالی سازمانی ارزیابی شدند و درنهایت مقایسه ای بین نتایج این ارزیابی با منطق رادار صورت گرفت. بنا بر نظر خبرگان ارزیابی جایزه ملی تعالی EFQM و همچنین محاسبات انجام شده، ارزیابی سازمان های مورد مطالعه با رویکرد منطق نوتروسوفیک دقیق تر از ارزیابی با رویکرد منطق رادار است.
    کلیدواژگان: ارزیابی، صنعت بانکداری، مدل تعالی EFQM، منطق رادار، منطق نوتروسوفیک
  • مریم حاجی بابایی، جواد بهنامیان* صفحات 137-165
    دارو محصولی حیاتی است که سلامت جامعه را رقم می زند و تحویل به موقع آن به مصرف کنندگان از اهمیت بالایی برخوردار بوده و در نتیجه نیازمند به برنامه ریزی مناسبی برای تولید/توزیع آن هستیم. در این پژوهش یک مسئله زنجیره تامین دارویی دوسطحی چند دوره ای ارایه شد که تقاضا در سطح دوم غیرقطعی است. برای مدل سازی مسئله یادشده از رویکرد برنامه ریزی تصادفی دومرحله ای استفاده شد. هدف مدل ارایه شده شامل حداقل کردن هزینه های تولید، موجودی، انتقال، هزینه های زمان ارسال، زودکرد و دیرکرد است. با توجه به اینکه مدل با تابع هدف زودکرد و دیرکرد با موعد تحویل متفاوت یک مسئله NP-hard است و هرچه ابعاد مسئله افزایش یابد، روش دقیق توانایی حل مسئله را در زمان معقول ندارد؛ بنابراین برای این مسئله یک الگوریتم ژنتیک به همراه یک الگوریتم ترکیبی ژنتیک و جست وجوی همسایگی متغیر ارایه شد. در حل این مدل با استفاده از برنامه ریزی تصادفی، پنج سناریو مطالعه و شاخص «ارزش مورد انتظار اطلاعات کامل» محاسبه و درنهایت نتایج آن با جواب مدل برنامه ریزی تصادفی دومرحله ای مقایسه شد. همچنین روش برنامه ریزی تصادفی، الگوریتم ترکیبی و الگوریتم ژنتیک در نظر گرفتن سناریوهای مختلف با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج نشان داد که از لحاظ تابع هدف الگوریتم ترکیبی کارایی بسیار خوبی در مقایسه با الگوریتم ژنتیک دارد.
    کلیدواژگان: زنجیره تامین دارویی، برنامه ریزی تصادفی، الگوریتم ترکیبی، برنامه ریزی بهنگام، الگوریتم ژنتیک
  • رضا توکلی مقدم، مسعود مصدق خواه، حسینعلی حسن پور* صفحات 167-195
    در این پژوهش، مدل ریاضی مسئله مسیریابی وسایل نقلیه برای پشتیبانی از یگان های نظامی، ارایه و حل می شود. برای ارایه این مدل، ابتدا معیارهای مختلف از پیشینه پژوهش مسایل مسیریابی وسایل نقلیه در حوزه نظامی، جنگ و بحران بررسی خواهد شد؛ سپس معیارهایی که برای پشتیبانی از یگان های نظامی مورد مطالعه مهم هستند، معرفی و مدل ریاضی مسئله بر پایه این معیارها ارایه می شود. از ویژگی های برجسته پژوهش جاری نسبت به پژوهش های مشابه، ملاحظه هم زمان پنج معیار موثر در پشتیبانی از یگان های این سازمان است که شامل «پنجره زمانی تحویل کالا به یگان ها، قابلیت برداشت و تحویل کالا در مسیر حمل ونقل جاده ای، ناهمگن بودن ناوگان وسایل نقلیه جاده ای، ضرورت ارسال کالا از چندین قرارگاه پشتیبانی و ضرورت حمل چند نوع کالا» است. ازآنجاکه این مسئله جزو مسایل بهینه سازی در خانواده مسایل NP-hard محسوب می شود، برای حل مدل از الگوریتم های GA، PSO و SA استفاده شد. به منظور اعتبارسنجی نیز نتایج این الگوریتم ها با نتایج حل دقیق با نرم افزار گمز مقایسه شدند که با مقایسه جواب ها و زمان حل، عملکرد مناسب الگوریتم ژنتیک پیشنهادی نشان داده شد؛ همچنین با تحلیل حساسیت پارامتر هزینه حمل ونقل و پارامتر تقاضای یگان ها میزان تاثیر آن ها در جواب نهایی بررسی شد.
    کلیدواژگان: مسئله مسیریابی وسایل نقلیه، پشتیبانی یگان های نظامی، الگوریتم ژنتیک، پنجره زمانی، برداشت و تحویل
  • زهرا نخعی راد، حسام زندحسامی*، عباس طلوعی اشلقی صفحات 197-222
    امروزه سیستم توصیه گر، روش پالایش اطلاعات بین وب سایت ها و کاربران را به منظور شناسایی علاقه کاربر و ایجاد محصول پیشنهادی برای کاربران فعال تغییر داده است. سیستم های توصیه گر را به طورکلی به سه گروه مبتنی بر محتوا، مبتنی بر دانش و مبتنی بر پالایش مشارکتی و در بعضی موارد ترکیبی تقسیم می کنند. ایده اصلی پالایش مشارکتی این است که اگر کاربران علایق مشابه یا یکسان در گذشته داشته باشند و آن را به اشتراک بگذارند، در آینده نیز احتمالا سلیقه های مشابه خواهند داشت. این رویکرد نیاز به هیچ دانشی در مورد آیتم ها ندارد. پالایش مشارکتی نیز دارای دو نوع اصلی مبتنی بر حافظه و مبتنی بر مدل است. روش مبتنی بر حافظه از اطلاعات امتیازدهی کاربران برای محاسبه شباهت بین کاربران یا آیتم ‏ها استفاده می کند. هدف اصلی این پژوهش نیز ارایه یک سیستم پیشنهاددهنده مبتنی بر حافظه برای بهبود نتایج الگوریتم پالایش مشارکتی است. در روش پیشنهادی برای یافتن شبیه ترین کاربران به کاربر هدف از ترکیب دو الگوریتم گرگ خاکستری فازی و الگوریتم شیر استفاده شده است. نتایج اجرای روش پیشنهادی نشان می دهد که پارامترهای Precision، Recall و F-measure نسبت به روش های پایه افزایش یافته اند.
    کلیدواژگان: سیستم های توصیه گر، پالایش مشارکتی، الگوریتم ‏های فراابتکاری، الگوریتم بهینه سازی گرگ خاکستری، الگوریتم بهینه سازی شیر
  • سید اکبر طاهری، هادی مختاری*، علی فلاحی صفحات 223-252
    مدل مقدار اقتصادی تولید (EPQ) چندین دهه قبل برای مدیریت هزینه های موجودی ارایه شد و از آن زمان تاکنون به طور گسترده مورداستفاده قرار گرفته است. در سال های اخیر پژوهشگران توسعه های گوناگون مدل EPQ را ارایه داده اند. در مدل کلاسیک، فرض بر این است اقلام با کیفیت مناسب تولید می شوند؛ درحالی که در واقعیت، تولید اقلام معیوب امری اجتناب ناپذیر است. از دیگر مفروضات مدل، رفع پیوسته تقاضای سیستم است؛ درحالی که در عمل، سیاست ارسال چندگانه مورداستفاده قرار می گیرد؛ همچنین در مدل کلاسیک هیچ فرضی در ارتباط با نگهداری و تعمیرات و خرابی ماشین لحاظ نشده است. در محیط های تولیدی همواره از نگهداری و تعمیرات، با هدف جلوگیری از اختلال در فرآیند تامین تقاضای مشتریان استفاده می شود. در این پژوهش یک مدل EPQ با در نظرگرفتن نگهداری و تعمیرات اصلاحی با تولید اقلام معیوب به همراه سیاست ارسال چندگانه بررسی شده است. هدف، به دست آوردن مدت زمان بهینه تولید است که از طریق آن، هزینه ی کل سیستم حداقل می شود. دو نمونه از این مدل تحلیل شده است. مورد نخست، سیستم با در نظر گرفتن تولید اقلام معیوب است. مورد دوم، به سیستمی با نرخ اقلام معیوب صفر اختصاص دارد. در این رابطه، توابع هدف موردنظر استخراج شده و برای حل مدل، روش عددی «دوبخشی» به کار رفته است.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی موجودی، مقدار اقتصادی تولید، نگهداری و تعمیرات اصلاحی احتمالی، سیاست ارسال چندگانه، اقلام معیوب
  • محمدرضا عاطفی، رضا رادفر *، عزت الله اصغری زاده صفحات 253-290

    هدف این پژوهش ارزیابی میزان لارج ‌بودن فعالیت‌ های یک شرکت موجود در یک زنجیره تامین در چارچوب کارت امتیازی متوازن و با کمک ‌گرفتن از روش مدل ‌سازی دینامیکی است. در این پژوهش برای ارزیابی میزان لارج‌بودن عملکرد شرکت از روش ادغامی مفاهیم لارج و کارت امتیازی متوازن استفاده گردید؛ بدین ترتیب که ابتدا اهداف استراتژیک تدوین و در چارچوب روش کارت امتیازی متوازن، شاخص هایی انتخاب گردید که لارج‌بودن عملکرد شرکت را نشان دهد و سپس این شاخص‌ ها به همراه متغیرهای کمکی وارد مدل دینامیکی شده است. مدل دینامیکی طراحی‌شده که شامل سنجه‌های کارت امتیازی متوازن است برای یک شرکت فعال در صنعت قطعه‌سازی اجرا شده است. بر اساس اهداف استراتژیک شرکت، سناریوهایی تعریف و اثرات آن بر عملکرد شرکت و میزان لارج بودن زنجیره تامین ارزیابی شده است. با تحلیل سناریوها مشخص شد که با تغییر هر پارامتر در مدل دینامیکی بعضی از عناصر لارج افزایش و به‌طور هم‌زمان بعضی دیگر از عناصر کاهش می‌یابد. برای مثال، با افزایش بهره‌وری آموزش میزان ناب و تاب‌آوری افزایش می‌‌یابد؛ اما بر محیط‌زیست بدون تاثیر است. با استفاده از مدل دینامیکی طراحی‌شده می‌توان اثر هر اقدام و تصمیم مدیریتی را بر رویکردهای چهارگانه لارج تعیین کرده و میزان تحقق اهداف استراتژیک را مشخص کرد.

    کلیدواژگان: سیستم های دینامیکی، استراتژی، کارت امتیازی متوازن، مدیریت زنجیره تامین لارج، ارزیابی عملکرد
|
  • S. Ali Torabi *, Mohammadreza Korzebor, Mansour Doodman Pages 9-35
    Among the decisions related to the milk supply chain, those related to the supply of raw milk from farms to the dairy factories are highly important. In this paper, a two-stage scenario-based possibilistic model is developed for designing a milk supply chain network from farms to the dairy factory in the form of location-routing problem. The milk which is collected by collection center (CC) vehicles or directly is delivered by farmers to CCs. The occurrence of disruption is considered in the form of probable scenarios. A given percentage of capacity of CCs and some of the existing routes might be unavailable under each disruption scenario. A possibilistic programming method is used to cope with epistemic uncertainty in parameters (cost, demand, and milk produced). Because of the mathematical model's high complexity in large sizes, a Lagrangian relaxation algorithm is also devised. The proposed model helps to make optimal decisions in the milk collection process from farms to factories according to existing constraints. The numerical results show the efficiency of the solution approach.
    Keywords: Milk Supply Chain, Location-Routing, Disruption Risks, Two-stage possibilistic programming, Lagrangian Relaxation
  • Arash Shahin, Nassibeh Janatyan *, Mahya Khodaparastan Pages 37-57

    The aim of this study is to present an integrated method to increase the quality of the product during its lifetime through the design of Taguchi experiments and PAF model of quality costs. For this purpose, the combination of the importance of quality costs in the life cycle of the product by combining the PAF quality cost model and designing Taguchi experiments in the Entekhab industrial group in Isfahan has been studied. In this study, four phases of the selected product life cycle (introduction, growth, maturity and decline), at four levels (importance of prevention, evaluation, internal failure and external failure) are considered as control factors. In this study, product quality is considered as a response factor, which is considered to obtain the maximum value. The results of this study on the selected product of Entekhab Industrial Group have been determined. In the introduction stage and growth of product life cycle prevention policy have been selected.  In the maturity and decline stage, the appraisal and domestic failure policy has been chosen as optimal levels. By following these policies, the quality of selected product during its lifetime increases.

    Keywords: Quality of Product, Taguchi Design of Experiments, Signal to Noise Ratio, PAF Model, Product Life Cycle
  • Hamed Fazlollahtabar * Pages 59-84

    In today's societies, given the increasing tendency to buy from malls and megastores that can meet all the buyer's needs in a limited time, we witness a large-scale growth of modern malls. Due to the breadth of services and diversity in such places, it is necessary to have a central intelligent control unit that takes control of all existing systems. The Internet of Things is one of the new technologies in the last decade, playing an essential role in intelligent business computing. The volume of customers coming to the mall, the customer service, and the customer buying behavior are factors whose analyses can dramatically increase the revenue from the stores and lead to better customer satisfaction. Many models are used to serve this purpose, one of which is the Bayesian Network model. In this research, using this model based on the interests and preferences of customers and purchasing patterns, we identify customers' needs and provide them with the desired product. After implementing this model, increasing the potential sales in the store and increasing the performance and speed of the store function are expected.

    Keywords: Intelligent sales system, IoT, Bayesian network
  • Aliakbar Hasani * Pages 85-119

    In this study, a robust two-stage risk-aversion optimization model is proposed for the multi-product relief network design problem. The comprehensive set of decisions for locating and reinforcing relief facilities, inventory planning, and distributing healthcare items has been considered in an integrated manner. Uncertainties of relief facility capacity, relief demand, and the node linkage capacity are considered. Moreover, the weighted average expected loss is considered in the proposed robust planning model. The efficiency of the proposed model has been evaluated by examining numerical instances. The obtained results indicate the efficiency of the distributionally robust model compared to the traditional two-stage stochastic model. In addition, the type of ambiguous set and levels of confidence, risk aversion, and adjustment parameters will affect network performance.

    Keywords: Disaster Management, Relief network design, Uncertainty, Robust distributed optimization, Risk aversion
  • Fatemeh Emami, Reza Abbasi, Amin Habibirad * Pages 121-136
    Due to the fact that excellence models, especially EFQM, work based on RADAR logic, which makes them heavily rely on subjective judgments, the aim of this study is to present a more accurate and objective way of assessing organizations with EFQM using Neutrosophic logic approach to minimize estimation errors of assessment values. In this study, assessing organizations based on the EFQM excellence model is performed using Neutrosophic logic, which is a three-valued logic useful in studying uncertainty. First, an assessing tool is designed for evaluation with Neutrosophic logic. Its validity of structure and content was confirmed using EFQM model framework and experts' opinion of evaluation. Also, the reliability was supported in a similar manner using experts' views. Then, the selected organizations, including three state-owned, private, and semi-public banks, were assessed with the assessing tool, and finally, the results of assessing with RADAR logic and Neutrosophic logic were compared. Based on assessing experts of EFQM National Excellence Award and calculations, assessing studied organizations with Neutrosophic logic approach proved more accurate than assessing with RADAR logic approach.
    Keywords: Assessment, banking industry, EFQM Excellence Model, RADAR logic, Neutrosophic logic
  • Maryam Hajibabaie, Javad Behnamian * Pages 137-165
    In the pharmaceutical supply chain, pharmaceutical products must be distributed among consumers with good quality at the right time and in the right place. Medicineis a product which affects the health of society and its timely delivery to consumers is of great importance. Therefore, it requires proper planning for its production and distribution. In this paper, we developed a model that minimize the cost of production, inventory, delivery, earliness and tardiness. We also assumed the uncertainty of demand and solved the linear mathematical model using stochastic programming and we solved the problem with stochastic programming. Also, due to the fact that the model with the objective function of earliness and tardiness with different delivery times of NP-hard problem for this problem, a hybrid genetic and variable neighborhood search algorithm were presented. Here, five scenarios were considered, the expected value of perfect information (EVPI) was measured and the obtained results were compared with the two-stage random-scheduling model. The computational results showed the efficiency of the developed model. Also, the results of the proposed hybrid algorithm were compared with the genetic algorithm, and the results showed that in terms of objective function, the hybrid algorithm has a much better performance compared to the genetic algorithm.
    Keywords: Pharmaceutical Supply Chain, Stochastic Programming, Hybrid algorithm, Just-In-Time, Genetic Algorithm
  • Reza Tavakkoli Moghaddam, Massoud Mossadeghkhah, Hosseinali Hassanpour * Pages 167-195
    In this research, a mathematical model of the vehicle routing problem to support military units is presented and solved. To present this model, first, various criteria extracted from the literature review of vehicle routing issues in the field of military, war and crisis are investigated. Then, the criteria that are important for supporting the military units under study are introduced and the mathematical model of the problem based on these criteria is presented. One of the salient features of the current research compared to similar researches is the simultaneous consideration of five effective criteria in supporting the units of this organization, which include "time window for delivery of goods to units", "ability to pick-up and deliver goods on the road transport route", "the heterogeneity of the fleet of road vehicles", "the need to send goods from multi-depot" and "the need to transport several types of goods". Since this is one of the optimization problems in the family of NP-hard problems, GA, PSO and SA algorithms were used to solve the model. In order to validate, the results of these algorithms have been compared with the exact solution results with GAMS software, which shows the proper performance of the proposed genetic algorithm.
    Keywords: Vehicle Routing Problem, Supporting of Military Units, Genetic algorithm, Time Window, Pickup, Delivery
  • Zahra Nakhaei Rad, Hessam Zandhessami *, Abbas Tolouei Ashlaghi Pages 197-222
    Nowadays, recommender systems have reshaped the ways of information filtering between websites and the users in order to identify the users’ interests and generate product suggestions for the active users. Recommender systems are generally divided into three groups: Content-based, Knowledge-based, and collaborative-based, and in some cases hybrid. The main idea of collaborative filtering is that they predict a user’s interest in new items based on the recommendations of other people with similar interests. This Approach does not require having knowledge about items. Collaborative filtering has two main types: Memory-based and Model-based. Memory based Collaborative filtering makes use of user rating dataset to compute similarity index between set of users or set of items. The main purpose of this article is to offer a Memory-based Collaborative recommender system in order to optimize the results of Collaborative filtering algorithm. In the proposed method, the combination of fuzzy Grey Wolf Optimizer algorithm and Lion Optimization Algorithm is used to find the most similar users to the target user. The results of the proposed method confirmed a significant increment in Precision, Recall and F-measure in comparison with baseline methods.
    Keywords: Recommender systems, Collaborative filtering, Metaheuristic Algorithms, Grey Wolf Optimizer algorithm, Lion Optimization algorithm
  • Seyed Akbar Taheri, Hadi Mokhtari *, Ali Fallahi Pages 223-252
    The classical economic production quantity (EPQ) model was developed to manage inventory costs in companies last decade ago. This model is extended in various directions in recent years. The classic EPQ has some unrealistic assumptions. The model assumes that all products are perfect, while the production of defective items is inevitable in the real-world environment. Another assumption relates to the continuous demand satisfaction, which ignores the commonly used multiple shipments policy in practice. Finally, the classic model does not consider the probabilistic breakdown of the machine and the required maintenance activities. The present work aims to develop a new imperfect EPQ model under probabilistic machine failure, corrective maintenance, and multiple shipments policy. Two cases are investigated: 1- Considering the production of a fixed percentage of imperfect items 2- Considering no production of defective items. Due to the complexity of the problem, a numerical bisection method is utilized to solve the problem and finding the best possible production time. This method's performance is evaluated by comparing it to the obtained solutions by MATLAB optimization toolbox for genetic and simulated annealing algorithms. Sensitivity analysis is performed, and finally, some directions for future research are suggested.
    Keywords: Inventory planning, Economic production quantity, Probabilistic corrective maintenance, Multiple shipments policy, Imperfect quality items
  • Mohammad Reza Atefi, Reza Radfar *, Ezatollah Asgharizade Pages 253-290

    The purpose of this research is to evaluate the level to which a company’s activities in a supply chain are LARG. In this study, an integrated method is used to evaluate the LARG supply chain performance of a company resulting from the integration of LARG concepts and Balanced Scorecard approach. The BSC measures are selected based on the LARG concepts, and then the indicators entered into the dynamic model. Variables are changed in different scenarios to analyze changes in the company’s performance. Scenarios are designed to evaluate the supply chain performance using the strategic objectives. The results show that simultaneous implementation of LARG elements is not possible due to the trade off relationship. By analyzing the scenarios, it was found that by changing each parameter in the dynamic model, some LARG elements increase and at the same time, some other elements decrease. For example, by increasing the productivity of education, the level of leanness and resilience increases, but it has no effect on the environment. Using the designed dynamic model, the effect of each managerial action and decision on LARG can be determined and the extent to which strategic goals can be achieved.

    Keywords: system dynamics, LARG supply chain management, Performance Evaluation, Scenario Planning, Balanced Scorecard