فهرست مطالب

دانش حقوق عمومی - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار 1401)

نشریه دانش حقوق عمومی
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/27
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید محسن قائمی خرق* صفحات 1-24
    تکوین حکومت و پای بست مردم به نهاد حاکمیت، براساس مبانی فقهی عامه و امامیه، در گرو شکل یابی «صحیح» حکومت است. «صحیح بودن نهادها و سازوکارهای حاکمیتی» و در مقابل، نظریه قوام نیافته فقهی «حکومت ناقص» در هریک از این مبانی، با وجود همنوایی، تفاوت های زیادی دارند. افزون بر این، نقصان حکومت، با چالش ها و ابهامات متعددی روبه روست که بر نسبت اختیارات و گستره ولی و مکلف به حاکمیت و تکالیف شهروندان تاثیرگذار خواهد بود. پژوهش حاضر با طرح و تبیین توصیفی-تحلیلی، از سویی به نسبت سنجی تطبیقی حکومت ناقص در فقه عامه و زمینه های آن در فقه امامیه می پردازد و از سویی به احکام مختلف حقوق عمومی چنین حکومتی نظر دارد. مسئله مشروعیت یا اعتبار اقدامات مقامات یا نهادهای حقوقی داخلی که فاقد شرایط شرعی یا قانونی اند یا می شوند، نیز در چارچوب حکومت ناقص، می تواند بعد کاربردی این نظریه در حقوق اساسی حکومت های چنینی باشد. نتیجه آنکه، در فقه سیاسی امامیه، حکومت جور، ولایت عدول مومنان و انتخاب شخص غیراصلح به حکمرانی می تواند قالب ها یا زمینه های تحقق حکومت ناقص قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حکومت ناقص، شناسایی واقع گرا، فقه سیاسی عامه، فقه سیاسی امامیه، ولایت عدول مومنان
  • علی بهادری جهرمی *، محمدرضا علی پور* صفحات 25-50
    حجم زیاد قوانین و مقررات و پراکندگی آن ها سال هاست که به معضلی در نظام حقوقی ما تبدیل شده است. شهروندان، حقوقدانان و حتی تصمیم سازان با انبوهی از قوانین و مقرراتی مواجهند که نه تنها ارتباط میان آن ها مشخص نیست، گاه از منسوخ شدن برخی نیز آگاهی ندارند. موضوع ساماندهی به این قوانین و مقررات با عنوان تنقیح، چند سالی است در دستور کار قوای سه گانه به ویژه قوای مقننه و مجریه قرار گرفته است. گسترش فناوری های ارتباطی و اطلاعاتی و امکان استفاده از خرد جمعی و تجربیات موفق جهانی در این زمینه، سبب شده است تا استفاده از این روش برای امر تنقیح به عنوان یک پیشنهاد قابل بررسی باشد. اما پرسش کلیدی آن است که آیا اساسا بهره گیری از این روش برای تنقیح قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران امکان پذیر است؟ با توجه به ابعاد و مراحل مختلف تنقیح، خرد جمعی می تواند بخش مهمی از این مراحل ازجمله در شناسایی و پیشنهاد ساماندهی مطلوب نقش آفرینی نماید، لکن تقنین این ساماندهی در حوزه قوانین و مقررات، براساس قانون اساسی نه تنها قابل واگذاری به خارج از ساختار مرجع تقنین نیست، که حتی نمی توان مقنن را به تبعیت از نتیجه حاصل از خرد جمعی ملزم کرد.
    کلیدواژگان: تنقیح، تدوین، تقنین، جمع سپاری، خرد جمعی
  • سید مصطفی میرمحمدی میبدی*، حوریه جمالی صفحات 51-71

    استیضاح رییس جمهور، از قوی ترین ابزارهای نظارت سیاسی پارلمان بر قوه مجریه است که در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ذیل اصل 131 پذیرفته شده است. از این سازوکار حقوقی تنها یک بار پس از انقلاب اسلامی، آن هم پیش از بازنگری در قانون اساسی و تغییر و تحول در نظام پارلمانی وقت استفاده شده است، به همین دلیل برای روشن شدن جزییات این فرایند و نیز تعیین تکلیف قوه مجریه پس از استیضاح و عزل رییس جمهور، ادبیات حقوقی چندانی تولید نشده است. این امر تا حدودی نحوه استفاده از ابزار نظارتی مذکور را که نوعا در شرایط متشنج و پرالتهابی از آن استفاده می شود، مبهم و غیرشفاف باقی گذارده است. در این پژوهش که به شیوه توصیفی تحلیلی انجام گرفته، با امعان نظر در قانون اساسی و سایر هنجارهای حقوقی مرتبط از جمله قانون آیین نامه داخلی مجلس و قانون آیین نامه چگونگی بررسی عدم کفایت سیاسی رییس جمهور، مقدمات و نتایج حقوقی استیضاح رییس جمهور ارزیابی شده و ضمن بررسی چالش های موجود در این حوزه، از جمله مواردی چون عدم حضور رییس جمهور در جلسه استیضاح، فرض عدم موافقت رهبری با عزل رییس جمهور یا کفالت معاون اول رییس جمهور، چگونگی نظارت بر عملکرد کفیل و شورای ریاست جمهوری در زمان کفالت و... ، به این پرسش پاسخ داده می شود که مقدمات و نتایج استیضاح رییس جمهور در حقوق اساسی ایران چگونه تحلیل می شود؟

    کلیدواژگان: استیضاح، عدم کفایت رئیس جمهور، عزل رئیس جمهور، کفالت ریاست جمهوری، معاون اول رئیس جمهور
  • مسعود الماسی*، احمد واعظی صفحات 73-91

    گذار از نهضت رفورمیسم سده شانزدهم و عصر روشنگری سده هجدهم میلادی موجب شکل گیری مدرنیته حقوقی در کنار مدرنیته فلسفی، مدرنیته سیاسی و مدرنیته علمی شد که از ویژگی های بارز آن نص گرایی قانونی است. قضات براساس این رویکرد می بایست نتیجه قضاوت خود را در چارچوب نصوص قانونی و منطق قضایی صوری ارایه کنند. موضوع این مقاله و سوال مهمی که در این پژوهش بدان خواهیم پرداخت، آن است که نص گرایی قانونی بر پایه چه مبانی استوار شده و پیامدهای آن در نظام های قضایی معاصر چیست. در این مقاله نخست با روشتوصیفی به مفهوم شناسی نص گرایی قانونی خواهیم پرداخت تا در ادامه با روش تحلیلی به معرفت شناسی مبانی نص گرایی قانونی و بررسی پیامدهای آن بپردازیم. نتیجه این مقاله نشان خواهد داد نص گرایی قانونی بر چه مبانی ای استوار است. به علاوه نتیجه این مقاله آشکار خواهد کرد رویکرد تصلب بر قانون با روش استنتاجی همواره مطابق با آرمان های حقوقی و عدالت نیست و موجب خلط مبانی هستی شناختی، معرفت شناختی و انسان شناختی نظام های حقوقی مبتنی بر مبانی مدرنیته با نظام های حقوقی سنتی و دینی خواهد شد.

    کلیدواژگان: قانون، متن گرایی، مدرنیته، نص گرایی قانونی، نظام های قضایی
  • محمدتقی اکبری، سید محمد هاشمی*، ولی رستمی صفحات 93-117

    این تحقیق درصدد آسیب شناسی نظام مالی انتخابات در ایران است. اهمیت موضوع ازآن روست که درستی و صحت انتخابات تا حد زیادی متضمن سلامت نظام مالی انتخابات است و این ضرورت وجود دارد که نظام جامع مالی در خصوص انتخابات در ایران تصویب شود. به استثنای نظام مالی انتخاباتی مجلس شورای اسلامی که تا حدودی جامع است، در انتخابات ریاست جمهوری، مجلس خبرگان رهبری و شورای اسلامی شهر و روستا، اساسا نظام مالی انتخابات وجود ندارد. پرسش این است که آسیب های نظام مالی انتخابات در ایران چیست و نظام درست تامین مالی انتخابات در ایران چگونه باید باشد؟ پژوهش حاضر با استفاده از روش کتابخانه ای و بهره گیری از رویکرد تحلیلی- توصیفی انجام گرفته است. یافته های پژوهش نشان می دهد که مهم ترین چالش های نظام مالی انتخاباتی ایران در مقایسه با استانداردهای بین المللی و سایر کشورها، وضع مقررات در مواردی مانند الزام نامزدها و احزاب به افشای منابع مالی، گزارش دهی هزینه کرد منابع مالی تامین هزینه انتخاباتی به نهاد ناظر انتخابات، وضع ممنوعیت ها و محدودیت ها صریح بر هزینه های نامزدها و احزاب، ضمانت اجراهای حقوقی و کیفری برای نامزدها و احزاب متخلف، پرداخت کمک دولتی به طور مستقیم و غیرمستقیم به احزاب و نامزدهای و ارایه معیار شفاف به منظور تخصیص یارانه های دولتی به احزاب است.

    کلیدواژگان: انتخابات، ایران، استانداردهای تامین مالی انتخابات، نظام مالی انتخابات
  • محمدامین ابریشمی راد، نادر اسدی اوجاق* صفحات 119-143

    با وجود تمهیدات پیش بینی شده در قانون اساسی و قوانین عادی به منظور تضمین قابل اجرا بودن قوانین در نظام حقوقی ایران، برخی از قوانین کشور با مشکلاتی جهت اجرا روبه رو هستند. این پژوهش در پی پاسخگویی به این پرسش است که موانع اجرایی شدن قوانین در نظام حقوقی ایران کدام اند؟ در قالب پژوهشی توصیفی-تحلیلی عواملی همچون «عدم تناسب قانون با نیاز و خواست جامعه»، «عدم تناسب قانون با اقتضایات اجرایی»، «تورم و پراکندگی قوانین»، «نبود ضمانت اجرای موثر» و در نهایت «ضعف در محتوای قوانین» از مهم ترین موانع اجرایی شدن قوانین در نظام حقوقی ایران شناخته شدند. به منظور رفع اشکالات ذکرشده، بهره گیری از مشارکت گروه های مرتبط با قانون در فرایند قانونگذاری، استفاده بیشتر از ظرفیت لوایح قانونی در مقام ابتکار قانون، افزایش استفاده از ظرفیت های کارشناسی در فرایند تدوین و تصویب قوانین، کاستن از سرعت قانونگذاری و توجه به تنقیح قوانین، تعیین ضمانت اجرای موثر برای اجرای قانون و نظایر آن به عنوان راهکارهای موثر بر اجرایی شدن قوانین در نظام حقوقی ایران معرفی شدند

    کلیدواژگان: قانون، اجرای قانون، موانع اجرای قانون، کیفیت قانون، تورم قوانین، ضمانت اجرای قوانین
|
  • Mohsen Ghaemi Khargh * Pages 1-24
    The formation of the government and the adherence of the people to the institution of government, based on the principles of both Sunni and Shi’a jurisprudence, depends on the formation of the "correct" government. The "correctness of governance institutions and mechanisms" and conversely, the inconsistent jurisprudential theory of "imperfect government" in each of these principles, despite conformity, have significant differences. In addition, the weakness of the government faces many challenges and ambiguities that will affect the ratio of powers and scope of guardian and obligee to the sovereignty and duties of citizens. The present study, with a descriptive-analytical design and explanation, deals with the comparative comparison of imperfect government in general jurisprudence and its contexts in Shi’a jurisprudence, and on the other hand, considers the various provisions of the public law of such government. The legitimacy or validity of domestic legal authorities’ (or institutions) actions that are not in line with sharia or legal conditions, can be a dimension of this theory in Iranian constitutional law. As a result, in Shi’a political jurisprudence, “the government of unjust”, “the guardianship of the believers” and “the election of a non-competent person to rule”, can be the forms for the realization of an imperfect government.
    Keywords: Realistic Identification, Imperfect Government, Popular Political Jurisprudence, Shi’a Political Jurisprudence, The Province of the Believers
  • Ali Bahadori Jahromi, Mohammadreza Alipoor * Pages 25-50
    The high volume of laws and regulations and their dispersion has become a problem in our legal system for many years. Citizens, lawyers, and even decision-makers have faced many laws and regulations, not only that the relationship between them is unclear, but sometimes they are unaware that some are obsoleted. The issue of organizing these laws and regulations, entitled “Revision” for several years, has been on the agenda of the three powers, especially the legislature and the executive power. The development of communication and information technologies and the possibility of using collective wisdom and successful global experiences in this regard, has made the use of this method of depuration as a suggestion that can be considered. But the key question is whether, basically in the legal system of the Islamic Republic of Iran, is it possible to use this method to revise the laws and regulations? Focusing on various dimensions and stages of revision, collective wisdom can play an important role in identifying and proposing its proper organization, but the legislation of this organization in law and regulation, according to the constitution, not only cannot be delegated out of the structure of legislative references but cannot even obligate legislator to follow the result of collective wisdom.
    Keywords: Crowdsourcing, Revision, Codification, Collective Wisdom, legislation
  • Seyed Mostafa Mirmohamadi Meibod *, Hooriye Jamali Pages 51-71

    The Interpellation of the president is one of the strongest tools of parliament to supervise the executive, which is accepted in the Constitution of the Islamic Republic of Iran under Article 131. This legal mechanism has been used only once after the Islamic Revolution which was before the Constitutional Review and the change in the parliamentary regime and that's why not much legal content has been produced to clarify the details of this process, as well as to determine the duties of the executive after the Interpellation and dismissal of the president. This has made the oversight tools which is typically used in tense and inflammatory conditions, unclear and non-transparent. In this descriptive-analytical study, we intend to consider the constitution and other related legal norms, including the Rules of Procedure of the Islamic Parliament of Iran and Rules of Procedure on how to check the political inadequacy of the President. We also evaluate the legal preparations and sequences of the president's interpellation and investigate the challenges that exist in this area, such as the absence of the president in the interpellation session, the condition that the Leadership disagrees with the dismissal of the President or the substitution of the first vice president, How to supervise the performance of the deputy and the Presidential Council during the substitution etc. We also provide reasonable suggestions to rectify these weaknesses. We have also answered the question, how are the preconditions and results of the president's impeachment analyzed in the Iranian constitute.

    Keywords: Interpellation, President, Inadequacy of the President, Dismissal of The President, Vice President
  • Masaud Almasi *, Ahmad Vaezi Pages 73-91

    The transition from the reform movement of the sixteenth century and the enlightenment of the eighteenth century led to the formation of legal modernity alongside philosophical modernity, political modernity and scientific modernity, which are characterized by legal textualism. Based on this approach, judges should present the result of their judgment within the framework of legal texts and formal judicial logic. The subject of this article and the main question of it is: “What are the foundations on which legal textualism are based and what are its consequences in modern judicial systems?” In this article, we will first deal with the concept of legal textualism with a descriptive method so that we can then deal with the epistemology of the principles of legal textualism and its consequences with an analytical method. The results of this article introduce the principles on which legal textualism is based. In addition, the result of this article will reveal that the rigid approach to law and inferential method is not always in accordance with legal ideals and justice and it will confuse the ontological, epistemological and anthropological foundations of legal systems based on the principles of modernity with traditional and religious legal systems.

    Keywords: Textualism, Legal Textualism, Law, Judicial Systems, Modernity
  • MohammadTaghi Akbari, Syed Mohamad Hashemi *, Vali Rostami Pages 93-117

    This study seeks to examine and evaluate Iran’s electoral finance system. The importance of the research is due to the fact that safe and complete national elections, depends on a transparent financial system behind the elections. Meanwhile, there is a consensus among experts in the field of elections in Iran that the Iranian electoral system, in particular, needs a new review over elections’ spendings. With the exception of the Law on Transparency and Supervision of Election Expenses of the Islamic Consultative Assembly adopted in 1398 (2019), in the laws of presidential elections and the Islamic Council of cities and villages, there are only some scattered provisions regarding election’s financial system. The main question of this article is: “What are the disatvantages of the current electoral financial system of Iran?” And “What should be the integrity of the electoral financing system in Iran?” The present study was conducted using the library method and descriptive-analytic approach. The results of the research, compared to existing standards that need to be reviewed, show that the most important challenges of the Iranian electoral system in terms of elections’ expenses are: requiring candidates and parties to disclose financial resources, reporting expenditures, election observer, explicit prohibitions and restrictions on the expenses of candidates and parties, guaranteeing strong legal and criminal enforcement any possible violation, payment by government subsidies to parties and candidates, and provide a clear criterion for the allocation of government subsidies.

    Keywords: Elections, Iran, electoral finance Standards, Electoral Finance System
  • MohammadAmin Abrishami Rad, Nader Asadi Oojagh * Pages 119-143

    Despite the provisions of the constitution and ordinary laws to ensure the enforceability of laws in the Iranian legal system, some of the country's laws face chalanges in implementation. This study seeks to answer the question: “Which legal elements prevent the implementation of laws in the Iranian legal system?” In the form of a descriptive research, factors such as: “incompatibility of law with the needs and desires of society","incompatibility of the laws with the executive requirements", "inflation and dispersion of laws","The lack of effective enforcement to guarantee” and finally “weaknesses in the content of laws” are the most important obstacles infront of law enforcement. The Iranian legal system is well known. In order to solve the mentioned problems, take advantage of the participation of law-related groups in the legislative process, make more use of the capacity of legal bills as a legal initiative, increase the use of expert capacities in the process of drafting and approving laws, reduce the speed of legislation and Antention to the revision of laws, detertiming the guarantee of effective implementation of the laws, were introduced as effective solutions for the emplementation of laws in the Iranian legal system.

    Keywords: Law, Law Enforcement, Barriers of Law Enforcement, Quality of Law, Inflation of Laws, Guarantee for Law Enforcement