فهرست مطالب

اسلام و مطالعات اجتماعی - سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، زمستان 1400)

فصلنامه اسلام و مطالعات اجتماعی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید حسین شرف الدین* صفحه 9

    ادیان الهی هم خود ظرفیت بسیارغنی وتجدید شونده ای برای تولید وعرضه یک فرهنگ متعالی متناسب باظرفیت های آموزه ای واهداف ورسالت این جهانی خود به بشراجتماعی دارندوهم بسته به ظرفیت آموزه ای، موقعیت اجتماعی، کمیت وکیفیت موالیان، نحوه تعامل آنها با تعالیم وحیانی، قرایت هاوتفسیرهای ارایه شده ازسوی دین پژوهان، فرصت ها و محدودیت های محیطی و...نقش بسیارقاطع وتعیین کننده ای در مواجهه هدفمند با فرهنگ عرفی مستقر و مولفه های آن دارند. از این رو، نسبت میان دین و فرهنگ و نحوه تعامل آندو بویژه درفرایند تاریخ اجتماعی بشر، ازجمله موضوعاتی است که عموماازسوی جامعه شناسان دین مطرح شده ودرمقام پاسخ بدان، دیدگاه ها و مواضع مختلفی اتخاذ شده است.این نوشتاردرصدد است تا با تامل در آرا و اندیشه های دین پژوهان که عمدتا با رویکرد های الهیاتی و کاوش های درون دینی صراحتا یا ضمنا به این موضوع ورود کرده اند، پاسخ سوال فوق را از منابع و متون مربوط استخراج و مورد تحلیل قراردهد. براین اساس، سوال اصلی آن نسبت های محتمل میان دین و فرهنگ به مثاله دو نظام معنایی ازمنظر الهیاتی و از دید اندیشمندان منتخب است. روش آن در مقام گردآوری، اسنادی و در مقام تحلیل، تفسیری استنباطی است.

    کلیدواژگان: دین، دینداری، فرهنگ، الهیات، جامعه، نهاد
  • محمدحسن اخلاقی*، محسن الویری صفحه 47

    دغدغه ی تبیین تغییرات اجتماعی و ارایه ی تبیینی درست از آن، مساله ای بود که باعث ایجاد دانشی به نام جامعه شناسی شد. به دلیل نگاه به جامعه از زوایای مختلف و سطوح تحلیل متفاوت، جامعه شناسان دیدگاه های متعدد و در برخی موارد متضادی از تغییر اجتماعی ارایه کرده اند. به نظر دین (جهان بینی، شریعت و اخلاق)، انگیزه های روانی، اقتصاد و کنش که بستر شکل گیری انگاره های اساسی جامعه شناسی شد، مهمترین مولفه ها در باب تحلیل دگرگونی های اجتماعی است. تدبر در آیات و تحلیل آنها بر اساس این مولفه ها ,و سیر نزول می تواند در ارایه ی یک الگوی قرآنی در باب سازوکار تغییر اجتماعی راهگشا باشد. پس از تدبر در آیات و تحلیل کمی و کیفی داده ها، سازکار تغییر اجتماعی از منظر قرآن به نظر فراگردی چند بعدی و دورانی است. در این فراگرد جهان بینی افراد جامعه به مثابه زیربنای تغییر اجتماعی بر کنش آنها تاثیر می گذارد و باعث بازتولید یا تغییر ساختارها می شود اما این تاثیر یک طرفه نیست. در نهایت، از دید قرآن هرتحلیلی در راستای فهم تغییرات اجتماعی و سازوکار آن باید بر رابطه متقابل باور و کنش افراد تمرکز کند. 

    کلیدواژگان: تغییر اجتماعی، واقعیت های اجتماعی، سازوکار تغییر، سیر نزول
  • حفیظ الله فولادی*، غلامرضا معارفی صفحه 85

    نظارت اجتماعی یکی از مهمترین ابزارهای پیشگیری، کاهش و مقابله با جرایم و انحرافات اجتماعی و بلکه یکی از کارآمدترین اهرم ها در کنار کاربست درست فرایند جامعه پذیری، برای تحقق و تداوم جامعه مطلوب است. اندیشمندان علوم اجتماعی با تبیین مفهوم نظارت اجتماعی و چگونگی عملکرد آن در جامعه، دیدگاه ها و راهکارهای ارزشمندی را ارایه کرده اند. در این بین ادیان الهی بویژه مکتب اسلام آموزه های صریح و روشنی را در خصوص نظارت و مصادیق آن دارد. تحقیق حاضر به دنبال تبیین چیستی و معرفی مبانی نظری و مصادیق نظارت اجتماعی از دیدگاه امام علی (ع) در کتاب نهج البلاغه است. گزاره های این کتاب نظام ارزشی، سیستم نظارت و کنترل فراگیر و جامعی را مطرح می کند که در آن، کارگزاران و مدیران جامعه و کسانی که عهده دار بیت المال اند. این پژوهش به روش توصیفی- تحلیلی و بر مبنای تجزیه و تحلیل داده های انتخاب شده از متن کتاب، این مهم را مورد بررسی قرار داده است. یافته های تحقیق حاکی از توجه به نظارت خداوند و ماموران او از سویی، و ضرورت به کارگیری نیروها و در پیش گرفتن سازوکارهایی در جهت نظارت بر عملکرد کارگزاران و کسانی است که بر بیت المال دسترسی دارند و یا در ارتباط با مردم قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: جامعه پذیری، نظارت، نظارت اجتماعی، کارگزاران، نهج البلاغه
  • علی ظفر محبی*، حسن خیری صفحه 109

    چکیدهنگاهی هرچند گذرا به کتب مختلف تفسیری، گویایی این واقعیت انکارناپذیر است که هر یک از آنها با گرایش، روش و دیدگاه خاصی تدوین یافته اند که این امر سبب فاصله و اختلاف معنی دار میان این تفاسیر گردیده است. به گونه ای که در برخی موارد به نظر می رسد تفسیرهای صورت گرفته از یک آیه، درمقابل هم قرار داشته و با همدیگر متناقض می باشند. حال پرسش این است که چه عاملی باعث چنین اختلاف تفسیری گردیده است؟این جستار، با استمداد از یکی از پارادایم های مطرح شده در بحث "تعیین اجتماعی معرفت" و نیز بهره گیری از نظریه اعتباریات، همچنین استفاده از روش تحلیلی-توصیفی؛ سعی در اثبات این فرضیه دارد که اختلاف و تفاوت دیدگاه ها در تفسیر تحت تاثیر تعین های اجتماعی می باشد. به عبارت دیگر نظرات و برداشت های تفسیری متاثر از شرایط، زمینه ها و واقعیت های اجتماعی جامعه مفسر است. از این رو ضمن پرداختن به مباحث نظری، موارد و موضوعاتی را نیز به عنوان گواه بر تاثیر پذیری تفسیر از تعین اجتماعی بیان کرده است.

    کلیدواژگان: تعین، تعین اجتماعی، تفسیر، پیش فرض های مفسر
  • سید محمدحسین هاشمیان* صفحه 140

    توجه به بازنمایی اجتماع و چگونگی تغییرات آن ضروری است. سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که سند تحول بنیادین آموزش و پرورش که با هدف حل بخشی از مشکلات نظام آموزش و پرورش کشور ساخت یافته؛ سطح اجتماع را چگونه بازنمایی می کند و این بازنمایی خاص، چه پیامدی را موجب می گردد؟ به این منظور، روش تحلیل گفتمان انتقادی فرکلاف به مثابه روشی جهت بررسی تغییرات اجتماعی و فرهنگی، انتخاب و سپس از طریق سازوکارهای زبانشناختی مایکل هلیدی، در قالب مراحل سه گانه، بازسازی و درنهایت با استفاده از این روش، متن سند بررسی و نتایج ارایه شد. اجتماع از منظر سند مذکور دارای 7 حوزه آموزش و پرورش، سیاسی اداری، فرهنگی، دینی، رسانه و ارتباطات، حرفه ای و اقتصادی و سلامت و بهداشت است. این 7 حوزه به لحاظ اعتبار در جایگاه تساوی نیستند؛ بلکه درنهایت این نظم گفتمان دینی است که در مقام اول قرار می گیرد و امکان می یابد تا دیگر نظم های گفتمان را مورد تفسیر قرار دهد. یافته های تحقیق نشان می دهد این سند نتوانسته است با استفاده از مبانی فکری نظم گفتمان دینی، تفسیری دینی از نظم های گفتمانی دیگر ارایه کرده و موجب تغییر در آنها شود.

    کلیدواژگان: بازنمایی، تغییرات اجتماعی، سند تحول بنیادین آموزش و پرورش، تحلیل گفتمان انتقادی
  • محمد رفیق*، فاضل حسامی، حسن خیری، سید منذر حکیم صفحه 175

    بر اساس نظریه استخلاف شهیدصدر چه نوع نظام اجتماعی ترسیم می شود. سوالی است که این نوشتار با روش های، تفسسیری- استنطاقی و تحلیلی- استنباطی و با تتبع آثارارزشمند شهیدصدر، در صدد جواب آن می باشد. بر اساس آراء و نظریه اجتماعی شهیدصدر، هر جامعه از سه عنصر تشکیل می شود: طبیعت، انسان و رابطه. ماهیت عنصر سوم است که مابه الامتیاز ماهیت جوامع بشری از یکدیگر است. قرآن کریم، ماهیت تکوینی این رابطه را استخلاف قلمداد می کند؛ که بر اساس آن، انسان به عنوان جانشین و امین الهی پا بر زمین گذاشته است. ازاین روی شاکله کلی نظام خانواده استخلافی و اصلح این است، که در همه روابط خانواده در هر سطح آن، روح استخلافی وجود دارد. در نظام خانواده استخلافی مرد «قیم» است واین مفهوم غیرازمردسالاری است؛ حفظ منزلت زن دراین نظام، ازمهمترین رکن خانواده قرآنی است که دارای کارکردهای زیادی می باشد؛ ایفای این نقش به انجام وظایفی ازقبیل، خانه داری، شوهرداری وپرورش فرزند، حصن وحفاظت ورفع نیازهای مادی و معنوی خانواده باحفظ منزلت «محصن»و«قیم» همسراست. جایگاه فطری و واقعی مرد درنظام خانواده استخلافی قیم، مدیر، محافظ، رییس، امیر وولی اعضای خانواده وهمسراست. استخراج واژه محصن و قیم برای مردان و واژه محصنه و قانته برای منزلت اجتماعی زنان، از نوآوری های این پژوهش است.

    کلیدواژگان: قرآن، ساختار، نظام، خانواده، استخلاف، شهیدصدر
  • عاطفه ارکان*، امیر یزدیان، فائزه ارکان صفحه 208

    آشنایی روحانیون با مهارت های رسانه ای و به عبارتی کسب سوادرسانه ای به طلاب امکان برخورد هوشیارانه با پیام را داده تا با دید انتقادی آن را بررسی و دلایل تولید پیام را با توجه به نگرش مالکان رسانه ای بررسی کنند و در نهایت با تولید محتوا در فضای مجازی، از رسانه به عنوان ابزاری قدرتمند و اثرگذار و فرصتی بی بدیل برای راهنمایی و هدایت مخاطبان به شریعت بهره گیرند. از اینرو این تحقیق با هدف بررسی سطح سوادرسانه ای،سوادرسانه ای انتقادی و شناسایی توانایی تولید محتوای دینی طلاب در فضای مجازی انجام شده است .داده ها با روش پیمایش،تکنیک پرسشنامه و نمونه گیری خوشه ای دومرحله ای مورد تحلیل قرار گرفتند. پس از بررسی، نتایج نشان داد اکثر طلاب از نظر سوادرسانه ای و نگاه انتقادی بالاتر از حد متوسط وتوانایی تولید محتوای آنان در وضعیت متوسط و مورد انتظار قراردارد. همچنین بین متغیرهای توانایی تولید محتوا و سوادرسانه ای(r=0/391,sig. =0/000) همبستگی معنادار و رابطه مستقیم است.همچنین نتایج حاصل از رگرسیون چندمتغیره نشان داد که نگاه انتقادی، بیشترین همبستگی را با سوادرسانه ای و توانایی تولید محتوا،کمترین همبستگی را با این متغیر دارد.

    کلیدواژگان: سوادرسانه ای، طلاب حوزه علمیه، تولید محتوای دینی، فضای مجازی
|
  • Sayyid Hossein Sharafoddin Page 9

    The divine religions have a very rich and renewed capacity to produce and present a transcendental culture that conforms to their doctrinal capacities, goals, and mission to social humanity. The also depend on their doctrinal capacity, social status, quantity, and quality of their followers, how they interact with revelatory teachings, readings and interpretations provided by religions researchers, opportunities and environmental constraints and the like. They have a very decisive and absolute role in the purposeful confrontation with the established customary culture and its components. Therefore, the relationship between religion and culture and how they interact, especially in the process of human social history, is one of the topics that is generally raised by sociologists of religion, and different views and positions have been adopted in response to it. This paper tries to extract and analyze the answer to the above question from the relevant sources and texts by focusing on the viewpoints and thoughts of religions researchers who have worked on this issue explicitly or implicitly, mainly through theological approaches and intra-religious explorations. Accordingly, its main question is the possible relations between religion and culture as two semantic systems from the theological point of view and from the point of view of selected thinkers. The method of data collection is documentary and the method of analysis is inferential interpretation.

    Keywords: Religion, religiosity, culture, theology, society, institution
  • Mohammad Hassan Akhlaqi *, Mohsen Alviri Page 47

    Many philosophers and thinkers from the past till our modern time devoted at least a few pages or chapters of their scholarly works analyzing or realizing human society and its issues. How society change and what are the reasons behind social changes and how they could be controlled or managed have been the most significant issues in this regard. Answering this question paved the way for the creation of discipline by the name of Sociology. Sociologists put forward different theories analyzing the issue but the essay offers the question to the Qur'an and tries to figure out its point of view in analyzing social change mechanisms. The article, actually, wants to study the verses of the Qur'an according to the process of revelation and wants to highlight concepts that are significantly related to social change based on sociology. Needless to say, that effort like this essay may pave the way for a scientific exegeses movement with a social approach towards the Qur'an and its commentary.

    Keywords: social change, Process of revelation, mechanism, social facts
  • Hafizallah Fooladi, Qolam Reza Ma’arefi Page 85

    Social monitoring is one of the most important tools to prevent, reduce and deal with crime and social deviations, but also one of the most effective levers along with the proper use of the socialization process, for the realization and continuity of the desired society. Social science thinkers have provided valuable insights and solutions by explaining the concept of social monitoring and how it works in society. In the meantime, the divine religions, especially the school of Islam, have explicit teachings about its supervision and examples. The present study seeks to explain what and introduce the theoretical foundations and examples of social control from the perspective of Imam Ali (AS) in the book Nahj al-Balaghah. The propositions of this book introduce the value system, the system of comprehensive supervision and control in which the agents and managers of the society and those who are in charge of the treasury. ., and the need to use forces and adopt mechanisms to monitor the performance of agents and those who have access to the treasury or are in contact with the people.

    Keywords: socialization, control, Social Control, agents, Nahj al-Balaghah
  • Alizafar Mohebbi *, Hasan Khairi Page 109

    A brief look at the various commentary books reveals the undeniable fact that each of them has been formulated with a specific tendency, method and point of view, which has caused a significant distance and difference between these interpretations. In some cases, the interpretations of a verse seem to be contradictory and contradictory. The question is, what has caused such a difference of interpretation?This paper, using one of the paradigms proposed in the discussion of "social determination of knowledge" and the use of credit theory, as well as the use of analytical-descriptive methods; Attempts to prove the hypothesis that differences in views on interpretation are influenced by social determinations. In other words, interpretive opinions and perceptions are influenced by the conditions, contexts and social realities of the commentator society. Therefore, while addressing theoretical issues, it has also stated cases and issues as evidence for the effectiveness of the interpretation of social determination

    Keywords: determination, social determination, commentator interpretation
  • Sayyid Mohammad Hossein Hashemian Page 140

    It is necessary to pay attention to the representation of society and how it changes. The question that arises here is that the document on the fundamental transformation of education, which was created with the aim of solving some of the problems of the country's education system; How does it represent the level of society, and what is the consequence of this particular representation? For this purpose, the method of Fairclough critical discourse analysis is selected as a method to study social and cultural changes, and then through Michael Halliday's linguistic mechanisms, in the form of three stages, reconstruction and finally using this method, the text of the review document and presentation results. شد. According to the document, the community has 7 areas: education, political, administrative, cultural, religious, media and communication, professional and economic, and health. These 7 areas are not in a position of equality in terms of validity; Rather, it is the religious discourse order that comes first and makes it possible to interpret other discourse systems.

    Keywords: representation, social change, document of fundamental transformation of education, critical discourse analysis
  • Muhammad Rafiq *, Fazel Hesami, Hassan Khairi, Monzer Hakim Page 175

    content analysis analyzes the difference angles and manifest message of a text both the patent and latent however in the systematic, objective and quantitative form with in the social determinations of the text i.e. in its social and cultural context. So the researcher can collective the information about the speaker ant author and listener and the conditions of society and culture. So the researcher by passing the proses in quantitative and qualitative content analysis can analyze with the valid and replicable results.subjective exegesis passes the valid proses of exegesis and collecting and classification of all verses from Quran relating with this subject, question and problem raised from Quran itself or out of Quran. Although both of the method of research analyze the text or document, but the content analysis analyzes the every human text or document within social determination but the subjective exegesis researches and analyzes only Quran for the answer about the question or problem without the social determination.

    Keywords: family, System, substitution, Shahid Sdr
  • Atefeh Arkan *, Amir Yazdian, Faezeh Arkan Page 208

    Familiarity of clerics with media skills, in other words, acquiring media literacy, has enabled clerics (seminary students) to deal with the message consciously in order to critically examine it and study the reasons for producing the message according to the attitude of media owners. By producing content in cyberspace, they can use the media as a powerful and effective tool and an irreplaceable opportunity to guide the audience to Sharia. Therefore, this study was conducted to investigate the level of media literacy, critical media literacy and identify the ability of students to produce religious content in cyberspace. Data were analyzed by survey method, questionnaire technique and two-stage cluster sampling. The results showed that most students were above average,in terms of media literacy and critical view, and their ability to produce content is average and as expected. Also, there is a significant correlation between the variables of content production ability and media literacy (r = 0.391, sig. = 0.000). Furthermore, the results of multivariate regression showed that the critical view had the highest correlation with media literacy and content production ability had the least correlation with this variable.

    Keywords: Media Literacy, Students of Seminary Schools, Production of Religious Content, Cyberspace