فهرست مطالب

Iranian Evolutionary and Educational Psychology Journal
Volume:3 Issue: 4, Dec 2021

  • تاریخ انتشار: 1400/09/10
  • تعداد عناوین: 17
|
  • عباسعلی سلیمانی خشاب، فریبرز درتاج*، اسماعیل سعدی پور، علی دلاور، کامران شیوندی صفحات 395-418

    پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی مداخله آموزش و شناختی بر کارکردهای شناختی و حل مساله کلامی در دانش آموزان دچار اختلال خاص یادگیری ریاضی انجام شد. طرح پژوهش به صورت پیش آزمون-پس آزمون باگروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان چهارم ابتدایی دچار اختلال یادگیری ریاضی شهرستان بهمیی در سال 99-1398 تشکیل دادند که از این جامعه 16 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند.  تدوین بسته در قالب 9 جلسه 45 دقیقه ای انجام و ارایه شد. ابزار پژوهش؛ پرسشنامه محقق ساخته حل مساله کلامی و شاخص های مقیاس وکسلر نسخه5 و مقیاس کی مت بود و تجزیه تحلیل با آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر انجام شد. نتایج نشان داد که بسته آموزشی و مداخله شناختی توانستند بطور معنی داری کارکردهای شناختی و حل مساله کلامی ریاضی در دانش آموزان دچار اختلال خاص یادگیری ریاضی را افزایش دهد(01/0p<). میانگین پس آزمون و پیگیری در متغیرهای حل مسئله کلامی ریاضی(31/0 ,MD=52/0 p<)، برنامه ریزی (13/0 ,MD=99/0 p<)، پردازش همزمان(38/0 ,MD=49/0 p<) و پردازش توالی(25/0 ,MD=12/0 p<) نشان داد که تغییر محسوسی در متغیرهای وابسته بعد از دو ماه ایجاد نشد. در تبیین این نتیجه می توان این چنین گفت که بسته آموزشی در طولانی مدت نیز اثربخش بوده است(01/0p<). از سویی آموزش راهبردهای شناختی و فراشناختی نسبت به مداخله شناختی تاثیر بیشتری بر متغیرهای حل مسئله کلامی ریاضی(12/3 ,T=01/0 p<) و پردازش همزمان دارد(22/3 ,T=01/0 p<). آموزش راهبرد در بهبود کارکردهای شناختی و حل مساله کلامی در دانش آموزان دچار اختلال یادگیری ریاضی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بسته آموزشی راهبردهای شناختی و فرا شناختی، کارکردهای شناختی، حل مساله کلامی ریاضی، اختلال خاص یادگیری ریاضی
  • سارا هاشمی پور، حسین بقولی*، مجید برزگر صفحات 419-431

    پژوهش حاضر به منظور اثربخشی مدل ماتریکس درمان مبتنی بر پذیرش و پایبندی بر مولفه های کیفیت زندگی بیماران مبتلا به افسردگی اساسی انجام گردید. پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی بیماران مبتلا به افسردگی اساسی که برای درمان به کلینیک های مشاوره و روانشناسی شهر بندرعباس در سال 1399 مراجعه کردند، تشکیل داد. تعداد 30 نفر که براساس نشانه های افسردگی شدید با ملاک شمول نمره ی 14 و بالاتر بودند به عنوان نمونه ی این پژوهش انتخاب شدند. سپس به صورت تصادفی در دو گروه گمارده شدند. برای جمع آوری اطلاعات مربوط به متغیرهای پیشنهادی از پرسشنامه افسردگی بک (BDI-II) و کیفیت زندگی سازمان جهانی بهداشت (WHOQOL-BREF) استفاده گردید. مدل ماتریکس درمان مبتنی بر پذیرش  پایبندی در 13 جلسه و به صورت گروهی بر اساس دستورالعمل پولک و همکاران (2016) انجام گردید. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیری و آزمون تعقیبی بونفرونی در سطح معناداری 05/0 و با استفاده از نرم افزار آماری SPSS تجزیه و تحلیل شدند. نتایج حاکی از تاثیر معنادار مدل ماتریکس درمان مبتنی بر پذیرش و پایبندی در متغیر کیفیت زندگی و مولفه های آن بود (001/0P<) و این اثر در مرحله پیگیری ماندگار است (001/0P<). این روش درمانی، جزء روش های درمانی موثر در کاهش افسردگی و بهبود کیفیت زندگی قابلیت کاربرد در مراکز درمانی را دارد و مشاوران، روانشناسان بالینی و درمانگران می توانند از مدل ماتریکس درمان مبتنی بر پذیرش و پایبندی برای کاهش افسردگی و افزایش کیفیت زندگی افراد مبتلا به افسردگی اساسی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: مدل ماتریکس درمان مبتنی بر پذیرش و پایبندی، کیفیت زندگی، افسردگی اساسی
  • فریده صفی خانی، زهرا افتخار صعادی*، فرح نادری، فاطمه سادات مرعشیان صفحات 432-446

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه تاثیرشناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و تصویرسازی ذهنی دستوری با پردازش شناختی بر خودشفقتی مادران دارای فرزند اختلال طیف اوتیسم در سال 1398 بود. جامعه آماری پژوهش کلیه مادران دارای فرزند اختلال طیف اوتیسم در دو مدرسه آموزش و پرورش اهواز به تعداد 105 نفربودکه از این تعداد 45 مادر دارای فرزند اختلال طیف اوتیسم به صورت تصادفی انتخاب و بصورت  15 نفر در سه گروه  قرار گرفتند. نوع پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها به صورت میدانی و روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. ابزار پژوهش پرسشنامه خود دلسوزی فرم بلند نف (2003)، سنجش معنویت هال و ادواردز (1986)، مقیاس پردازش هیجانی نسخهی کوتاه باکر و همکاران (2010)، پروتکل شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (2003) و پروتکل تصویرسازی ذهنی دستوری با پردازش شناختی توسط اسموکر (1995) بود. نتایج بدست امده از تحلیل کواریانس بوسیله نرم افزار spssنسخه 24 نشان داد روش مبتنی بر ذهن آگاهی با تاثیر همزمان نوع گروه و وضعیت ازمایش  p=0.00) و 318/58 F=) و اندازه اثر510/0ونیزتصویرسازی ذهنی دستوری با پردازش شناختی باتاثیر همزمان نوع گروه و وضعیت ازمایش p=0.00) و 36/407 F=)و اندازه اثر 394/0 بر خودشقفتی  مادران دارای فرزند اختلال طیف اوتیسم اثرداشته است و مقایسه دو روش  شناخت درمانی و تصویر سازی بر خودشفقتی مادران سطح معناداری برابر با 978/0 و بیشتر از سطح خطای 0.05 بود که بیانگر عدم تفاوت دو روش درمانی بر خودشفقتی مادران دارای فرزند اختلال طیف اوتیسم بود

    کلیدواژگان: شناخت درمانی، ذهن آگاهی، تصویرسازی ذهنی دستوری، خودشفقتی، اختلال طیف اوتیسم
  • سحر کیانی نژاد، مریم صادقی فرد*، معصومه اسمعیلی، اقبال زارعی، عبدالله فروزان فر صفحات 447-456

    این پژوهش  با هدف مقایسه ی اثر بخشی دو الگوی مصاحبه ی انگیزشی و الگوی مصاحبه ی انگیزشی با جهت گیری هستی شناسی اسلامی بر میزان انگیزه ی تغییر خشونت خانگی زوجین انجام شد. به این منظور دو زوج به صورت در دسترس و هدفمند انتخاب شدند. پرسشنامه ی انگیزه ی تغییر خشونت خانگی (URICA- DV) که توسط محقق هنجار شده است  برای ارزیابی میزان انگیزه ی تغییر خشونت مورد استفاده قرار گرفت.  طرح تک موردی (A-B) برای سنجش اثربخشی این دو الگو مورد استفاده قرار گرفت و نمرات به دست آمده با روش تحلیل نمودار، شاخص تغییر پایا و معناداری بالینی با استفاده از درصد بهبودی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحلیل نشان داد که الگوی مصاحبه ی انگیزشی با جهت گیری هستی شناسی اسلامی موثرتر از الگوی مصاحبه ی انگیزشی است.

    کلیدواژگان: مصاحبه ی انگیزشی، هستی شناسی اسلامی، انگیزه ی تغییر خشونت خانگی
  • زهرا زین الدینی میمند* صفحات 471-486

    پژوهش حاضر با هدف بررسی جایگاه  مدیریت استعداد و تفکر انتقادی در بهسازی عملکرد شغلی مدیران گروه های آموزشی صورت گرفته است. پژوهش از لحاظ ماهیت و روش تحقیق از نوع همبستگی و از لحاظ نوع بندی یک پژوهش کاربردی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه مدیران گروه های آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمان به تعداد 49 نفر بوده است؛ که از طریق فرمول کوکران 44 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها و سنجش متغیرهای پژوهش از سه پرسشنامه استاندارد مدیریت استعداد (اوهلی 2007)، پرسشنامه استاندارد تفکر انتقادی کالیفرنیا فاشیون و فاشیون (1990) و پرسشنامه عملکرد شغلی (پاترسون 1992) استفاده شده است. داده ها با استفاده از روش های آماری ضریب رگرسیون چندگانه و همبستگی پیرسون وبهره گیری از نرم افزار spss ویراست 23مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. مدیریت استعداد و تفکر انتقادی درارتقاء عملکرد شغلی مدیران گروه های آموزشی دانشگاه آزاد اسلامی کرمان نقش دارد و بیشترین نقش را تفکر انتقادی نسبت به مدیریت استعداد بر عهده دارد . همچنین از بین ابعاد تفکر انتقادی بیشترین نقش مربوط به بعد ارزشیابی و سپس تحلیل و پس از آن به ترتیب , استدلال قیاسی , استنباط و استدلال استقرایی بوده است . بر این اساس  لزوم تدارک زمینه مناسب آموزش , رشد و توسعه مدیریت استعداد و تفکر انتقادی مدیران گروه های آموزشی با هدف ارتقاء سطح عملکرد شغلی آنان به عنوان منابع تاثیر گذار و ارزشمند انسانی در دانشگاه , پیشنهاد می شود .

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، تفکر انتقادی، عملکرد شغلی، مدیران گروه های آموزشی
  • لیلا جباری، پروین احتشام زاده*، فریبا حافظی، زهرا افتخارصعادی صفحات 487-496

    پژوهش حاضر به منظور « آزمون رابطه کنترل روانی والدینی با نشانگان وانمود گرایی  و نقش میانجی گری اهمالکاری در دانش آموزان استعدادهای درخشان»انجام گردید. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان دختر دبیرستانهای استعدادهای درخشان (دبیرستان مقطع دوم) شهرستان  کرج  می باشد . حجم نمونه با توجه به تعداد متغیرهای قابل مشاهده در این پژوهش جهت نمونه گیری 300 دانش آموز بوده است.که از جامعه آماری نمونه ای به حجم  169 نفر با استفاده از جدول مورگان انتخاب  شد.  حجم نمونه از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شد. ابزار مورد استفاده پرسشنامه اهمالکاری، پرسشنامه کنترل ر وانی والدین  ، پرسشنامه نشانگان وانمود گرایی  بوده و برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار توصیفی و استنباطی همبستگی پیرسون استفاده شده وسطح معنی داری در این پژوهش، 0.05= p در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که بین کنترل روانی وابسته مدار با نشانگان وانمودگرایی در دانش آموزان تیزهوش رابطه مثبت و معناداری وجود داشت. بین کنترل روانی پیشرفت مدار با نشانگان وانمودگرایی رابطه معنی داری وجود نداشت. بین اهمالکاری با نشانگان وانمودگرایی در دانش آموزان تیزهوش رابطه مثبت و معناداری وجود داشت. نتایج نشان داد که بین کنترل روانی وابسته مدار با اهمالکاری در دانش آموزان تیزهوش رابطه معناداری وجود نداشت. نتایج نیز نشان داد.  بین کنترل روانی پیشرفت مدار با نشانگان وانمودگرایی از طریق اهمالکاری رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت. درحالیکه بین کنترل روانی وابسته مدار با نشانگان وانمودگرایی از طریق اهمکال کاری در دانش آموزان تیزهوش رابطه معناداری وجود نداشت.

    کلیدواژگان: کنترل روانی والدینی، نشانگان وانمودگرایی، اهمالکاری، دانش آموزان استعدادهای درخشان
  • مطهره معین وزیری، شهرام افراز*، فرهاد فهندژ صفحات 497-516

    هدف از تحقیق حاضر طراحی مدل مهارت های حرفه ای برای مدرسان زبان انگلیسی در ایران بود. به این منظور، از یک طرح کیفی استفاده شد. به منظور گردآوری داده ها، از مصاحبه های انفرادی و گروه کانونی استفاده شد. شرکت کنندگان در تحقیق شامل 25 مدرس زبان انگلیسی در ایران می شدند که مشغول تدریس زبان انگلیسی در مقطع متوسطه دوم در دبیرستان های بندرعباس بودند. افراد مذکور از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند چراکه مدرسانی انتخاب شدند که بیش از ده سال سابقه تدریس زبان انگلیسی در مقطع متوسطه دوم را داشتند. به منظور گردآوری داده ها، ابتدا مصاحبه ها انجام گرفت. سپس پاسخ های گردآوری شده ترنسکرایب و براساس مراحل سیستماتیک کدگذاری باز، محوری و انتخابی، کدگذاری شدند. یافته ها حاکی از سه تم اصلی (مهارت های بین فردی، مهارت های اصولی، و مهارت های آموزشی)، نه بخش و بیست و هفت زیربخش بود. بعنوان یکی از کاربردهای یافته ها، به مدرسان زبان توصیه می شود مهارت های حرفه ای را در تدریس در نظر بگیرند تا تدریس آنها و یادگیری دانش آموزان پیشرفت کند.

    کلیدواژگان: مهارت های حرفه ای، رشد حرفه ای، فعالیت حرفه ای، اثربخشی معلم
  • صابر عظیمی، محمدرضا نیلی احمدآبادی*، اسماعیل زارعی زوارکی، علی دلاور صفحات 517-527

    یکی از عوامل توسعه پایدار در کشورها آموزش وپرورش فنی و حرفه ای باکیفیت می باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی چالش های آموزش وپرورش فنی و حرفه ای از دیدگاه هنرآموزان در چهار بعد عوامل زمینه ای، دروندادی، فرایندی و بروندادی بود. در این راستا پژوهش با روش زمینه یابی انجام شده و جامعه پژوهش مشتمل بر هنرآموزان هنرستان های فنی و حرفه ای شهرستان ارومیه و مناطق حومه در سال تحصیلی 98-97 است که به شکل تصادفی، 266 نفر به عنوان اعضای نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل یک پرسشنامه محقق ساخته اینترنتی بود که روایی آن از طریق نظر 5 تن از صاحب نظران و پایای آن از طریق آزمون آلفای کرونباخ بررسی شد. برای تحلیل داده ها از فراوانی و میانگین t تک نمونه ای استفاده شد. بر اساس نتایج پژوهش، آموزش وپرورش فنی و حرفه ای در چهار بعد عوامل زمینه ای، دروندادی، فرایندی و بروندادی دارای چالش بوده و برای حل چالش ها لازم است کلیه افراد و نهادهای درگیر به صورت هماهنگ و بر اساس مسئولیت و اختیارات خود نقش آفرینی کنند.

    کلیدواژگان: چالش های آموزش وپرورش فنی و حرفه ای، دیدگاه هنرآموزان، عوامل زمینه ای، عوامل دروندادی، عوامل فرایندی، عوامل بروندادی
  • زهرا نظری، سید رضا فلاح چای* صفحات 528-535

    هدف از این پژوهش پیش بینی تعهد و خود-تنظیمی بر اساس سبک های پردازش هویت در میان دانشجویان دانشگاه هرمزگان بود. به همین منظور نمونه ای متشکل از 422 نفر (با لحاظ نسبت جنسیت، گروه های آموزشی، مقاطع تحصیلی و سال های تحصیلی مختلف) با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی از بین دانشجویان دانشگاه هرمزگان انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از این پرسشنامه ها استفاده شد: پرسشنامه سبک های پردازش هویت (برزونسکی، 2013)، مقیاس بازنگری شده تعهد (برزونسکی، 2013) و فرم کوتاه شده پرسشنامه خود-تنظیمی (ایبانز و همکاران، 2005). داده های به دست آمده از این پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS 22 و AMOS 24 ،  و با روش های آماری MANOVA و رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند. نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که پیش بینی تعهد و خود-تنظیمی از طریق سبک های پردازش هویت به لحاظ آماری در سطح 001/0 معنی دار بود؛ هم چنین بین متغیرهای تعهد و خود-تنظیمی با سبک های پردازش هویت رابطه وجود دارد و ضرایب به دست آمده نشان می دهد که می توان بر اساس سبک های پردازش هویت معادله ای را برای پیش بینی تعهد و خود-تنظیمی ارایه داد.

    کلیدواژگان: سبک های پردازش هویت، خود-تنظیمی، تعهد، دانشجویان
  • مهدیه بهرامی*، عماد یوسفی صفحات 536-545

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش مداخله تلفیقی همدلی و مدیریت خشم در احساس تنهایی، استقلال عاطفی و واکنش پذیری به استرس دانش آموزان طلاق بود. پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مقطع راهنمایی بود  که تعداد 30   نفر به صورت در دسترس انتخاب  و به صورت تصادفی به دو گروه 15 نفره (گروه کنترل15 نفر و گروه آزمایش 15 نفر) گمارده شدند. جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه احساس تنهایی راسل، پیلوا و کورتونا (1980)، پرسشنامه استقلال عاطفی اتسنبرگ و سیلوربرگ  (1986) و پرسشنامه واکنش پذیری یا پاسخ به استرس  کوه و همکاران (2001) انجام گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها به دست آمده از طریق نرم افزار SPSS در دو بخش توصیفی شامل (جداول و نمودار اطلاعات جمعیت شناختی) و استنباطی (تحلیل کوواریانس) انجام پذیرفت. نتایج تحقیق نشان داد که که مداخله تلفیقی همدلی و مدیریت خشم موثر بوده و موجب کاهش احساس تنهایی دانش آموزان طلاق شده است (05/0>P). نتایج دیگر بیانگر عدم تاثیر معنادار مداخله تلفیقی همدلی و مدیریت خشم بر همدلی استقلال عاطفی و ابعاد آن (عدم وابستگی، فردیت، غیر ایده آل بودن والدین) در دانش آموزان طلاق بود (05/0>P). نتایج همچنین بیانگر این بود که مداخله تلفیقی همدلی و مدیریت خشم در واکنش پذیری به استرس و ابعاد آن (خشم-پرخاشگری، تنش، ناکامی، افسردگی، خستگی-جسمانی کردن) در دانش آموزان طلاق موثر بوده است. بنابراین می توان از مداخله تلفیقی همدلی و مدیریت خشم جهت تاثیرگذاری مطلوب بر زندگی دانش آموزان طلاق استفاده بهینه نمود

    کلیدواژگان: همدلی، مدیریت خشم، احساس تنهایی، استقلال عاطفی، واکنش پذیری به استرس، دانش آموزان طلاق
  • نرگس خورانی*، احمد زندوانیان، مهدی رحیمی، حجت افتخاری صفحات 546-556

    هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه ی بین بهزیستی ذهنی و استرس تحصیلی با توانایی حل مساله اجتماعی در دانش آموزان پایه ی اول و سوم شاخه های نظری دوره دوم متوسطه شهر ایوان غرب در سال تحصیلی 98- 1397 بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی و از حیث هدف در زمره ی پژوهش های کاربردی قرار می گیرد. جامعه ی آماری پژوهش را تمامی دانش آموزان دختر پایه ی اول (210 نفر) و پایه ی سوم (190 نفر) تشکیل می دادند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، حجم نمونه ای به تعداد 130 نفر برای پایه ی اول و 120 نفر برای پایه ی سوم، براساس جدول مورگان و کرجسی انتخاب و مورد آزمون قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های، بهزیستی ذهنی (مقیاس رضایت از زندگی داینر، ایمونز، لارسن و گریفین (1985) و مقیاس عاطفه ی مثبت و منفی واتسن، کلارک و تلگن (1988)، تنیدگی ناشی از انتظارهای تحصیلی انگ و هوان (2006)، فرم کوتاه تجدیدنظر شده ی توانایی حل مساله اجتماعی (SPSI-R) دزرویلا، نزو و میدو- الیوارس (2002)، استفاده شد. پایایی ابزارهای پژوهش نیز با استفاده از آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. در تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی (میانگین و انحراف معیار) و آمار استباطی (تحلیل واریانس چندمتغیره، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون) استفاده گردید.یافته های پژوهش نشان داد که بهزیستی ذهنی و استرس تحصیلی پیش بینی کننده ی توانایی حل مساله ی اجتماعی است. همچنین نتایج حاکی از آن بود که در برخی ابعاد بهزیستی ذهنی و استرس تحصیلی با توانایی حل مساله اجتماعی رابطه معناداری وجود داشت. همچنین بین پایه ی تحصیلی با متغیرهای پژوهش تفاوت معناداری وجود نداشت.

    کلیدواژگان: بهزیستی ذهنی، استرس تحصیلی، توانایی حل مساله اجتماعی، دانش آموزان دختر دوره ی دوم متوسطه
  • اکرم محمدی* صفحات 557-563

    پژوهش حاضر با هدف نقش تعدیل کننده عاطفه مثبت و منفی بر رابطه بین شدت درد و  خودتنظیم گری در بیماران مبتلا به دردهای مزمن انجام شد. جامعه آماری مورد مطالعه در پژوهش حاضر کلیه بیماران مبتلا به دردهای مزمن هستند که در شش ماه اول سال 98 به بیمارستان های شهر بندرعباس مراجعه کردند، هستند که از بین آن ها تعداد 165 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای و با استفاده از جدول مورگان به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند  جهت بررسی فرضیه ای پرسشنامه های عاطفه مثبت و عاطفه منفی (PANAS) ، میزان درد مزمن ون کورف و همکاران خود تنظیم گری (SRI-S) استفاده شد.

    کلیدواژگان: عاطفه مثبت و منفی، شدت درد، خودتنظیم گری
  • اکرم محمدلو*، مریم محمدلو، ذکرالله مروتی صفحات 564-573

    پژوهش حاضر باهدف بررسی تاثیر روش مشارکتی جیکساو بر احساس تعلق به مدرسه و مهارت های اجتماعی دانش آموزان ابتدایی شهرستان ابهر صورت گرفت. این پژوهش از نوع شبه آزمایشی (پیش آزمون،پس آزمون با گروه کنترل) بود. جامعه آماری، شامل کلیه دانش آموزان دختر پایه ششم ابتدایی شهرستان ابهر در سال تحصیلی 99-98 بود که 30 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل (15 نفر) و آزمایش (15 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت 12 جلسه (هر هفته 2 ساعت شامل 40 دقیقه) از آموزش به روش مشارکتی جیگساو بهره مند شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه های احساس تعلق به مدرسه بری و بتی (2004) و رشد مهارت های اجتماعی ماتسون (1983) جمع آوری و با نرم افزار  Spss و آزمون تحلیل کواریانس یک راهه مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش حاضر نشان داد؛ بین پیش آزمون و پس آزمون گروه آزمایش با گروه کنترل در میزان احساس تعلق به مدرسه (p=0/0001) و رشد مهارت های اجتماعی (p=0/001) تفاوت معنی داری وجود داشت و روش یادگیری مشارکتی جیگساو نسبت به روش های سنتی تدریس در رشد مهارت های اجتماعی و احساس تعلق به مدرسه دانش آموزان موثرتر بود.

    کلیدواژگان: جیگساو، مهارت اجتماعی، احساس تعلق به مدرسه، دانش آموزان
  • مرضیه حیدرپور اسکندری، ناصر امینی*، غلام رضا جعفری نیا صفحات 583-595

    هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار و ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس بر پرخاشگری ارتباطی پنهان زوجین بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل همراه با مرحله پیگیری 2 ماهه بود. در این پژوهش جامعه آماری کلیه زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره و خدمات روانشناختی شهر شیراز در سال 1400-1399 بودند و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 30 زوج از آنان انتخاب و در سه گروه جایگزین شدند. گروه های آزمایش تحت زوج درمانی هیجان مدار (9 جلسه 90 دقیقه ای) و ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس (9 جلسه 90 دقیقه ای) قرار گرفتند؛ اما گروه کنترل هیچ گونه مداخله‏ای دریافت نکردند و در لیست انتظار باقی ماندند. از مقیاس پرخاشگری ارتباطی پنهان (CRAS) نلسون و کارول (2006) به منظور گردآوری اطلاعات استفاده شد. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم‏افزار SPSS نسخه 24 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل واریانس با اندازه‏ گیری مکرر و آزمون تعقیبی بن فرونی) انجام پذیرفت. نتایج نشان داد هر دو درمان مذکور در مرحله پس آزمون و پیگیری نسبت به گروه کنترل اثربخشی معناداری بر پرخاشگری ارتباطی پنهان زوجین اعمال کردند (05/0>P). افزون بر این نتایج نشان دهنده آن بود که زوج درمانی هیجان مدار در کاهش پرخاشگری ارتباطی پنهان موثرتر بود (05/0>P). بر اساس نتایج پژوهش حاضر، می توان گفت که زوج درمانی هیجان مدار و ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس می توانند به عنوان یک شیوه درمانی برای کاهش پرخاشگری ارتباطی پنهان زوجین در مراکز درمانی به کار برده شوند.

    کلیدواژگان: زوج درمانی هیجان مدار، ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس، پرخاشگری ارتباطی پنهان
  • موسی جاودان*، پریناز منتصری صفحات 596-605
    هدف

    مطالعه حاضر با هدف مقایسه احساس تعلق، سازگاری اجتماعی، عاطفی و سرزندگی تحصیلی در دانش آموزان ابتدایی ایران و افغان در مدارس ابتدایی انجام پذیرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه علی-مقایسه ای است. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان ابتدایی ایران و افغان بودند که در سال تحصیلی 99 -1398 در یکی از مدارس ابتدایی منطقه 11 شهر شیراز مشغول به تحصیل بودند. نمونه پژوهش شامل 60 نفر دانش آموز دختر و پسر افغان و ایران بودند که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شد. ابزار جمع آوری داده ها در این مطالعه مقیاس سرزندگی تحصیلی حسین چاری و دهقانی زاده؛ مقیاس ابعاد احساس تعلق به مدرسه بریو و بتی  و مقیاس  سازگاری دانش آموزان بود. تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 21 و استفاده از تحلیل واریانس یک متغیره و چند متغیره برای مقایسه احساس تعلق، سازگاری اجتماعی، عاطفی و سرزندگی تحصیلی در دانش آموزان ابتدایی ایران و افغان انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین احساس تعلق، میزان سازگاری (سازگاری کلی، سازگاری عاطفی، سازگاری اجتماعی و سازگاری آموزشی) و  احساس سرزندگی در دانش آموزان ایرانی بیشتر از دانش آموزان افغانستانی است.

    نتیجه گیری

    براساس  نتایج حاصل از مطالعه حاضر و با مقایسه احساس تعلق، سازگاری اجتماعی، عاطفی و سرزندگی تحصیلی در دانش آموزان ابتدایی ایران وافغانستان مشخص گردید که با توجه به تفاوت های فرهنگی و مهاجر بودن این افراد در ایران تمام متغیر های مورد بررسی در دانش آموزان ایرانی بالاتر از دانش آموزان افغان می باشد.

    کلیدواژگان: احساس تعلق، سازگاری اجتماعی، عاطفی، سر زندگی تحصیلی، دانش آموزان ابتدایی
|
  • Abbasali Soleymani Khashab, Fariborz Dortaj*, Esmaeil Sadipour, Ali Delavar, Kamran Sheivandi Pages 395-418

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of the educational package of cognitive-metacognitive strategies and cognitive intervention in solving the mathematical verbal problem and cognitive functions in students with special math learning disabilities. The design of the present study was a pretest-posttest with a control group. The statistical population of the study consisted of all fourth grade elementary students with special learning disabilities in Bahmaei city, Iran in 2020. From this population, 16 people were selected as the research sample by purposive sampling. The training package was presented in the form of 9 sessions of 45 minutes. Content validation was used to validate the training package. The research instruments were a researcher-made questionnaire for solving mathematical verbal problem, Wechsler scale index version 5 and Key Math scale. Research hypotheses were tested by repeated measures analysis of variance. The results indicated that the educational package and cognitive intervention could significantly increase cognitive functions and mathematical verbal problem solving in students with special math learning disabilities (p < .01). Comparison of means of post-test and follow-up in the variables of mathematical verbal problem solving (MD = 0.31, p < .52,), planning (MD = 0.13, p = .99), concurrent processing (MD = 0.38, p <0.49) and sequence processing (MD = 0.25, p <0.12) showed that there was no significant change in dependent variables after two months. Explaining this result, it can be said that the training package has been effective in the long time. On the other hand, teaching cognitive-metacognitive strategies compared to cognitive intervention had a greater effect on the variables of mathematical verbal problem solving (t = 3.12, p < .01) and simultaneous processing (t = 3.22, p <.01). Accordingly, the teaching of cognitive-metacognitive strategies can be used to improve cognitive functions and verbal problem solving in students with special math learning disabilities.

    Keywords: Cognitive-metacognitive strategies training package, cognitive intervention, cognitive functions, mathematical verbal problem solving, special math learning disorder
  • Sara Hashemipoor, Hosein Bagholi*, Majid Barzegar Pages 419-431

    Major depressive disorder refers to the creation of boredom with intense nostalgia and excessive apathy for aspects of life that were previously enjoyable. The present study was conducted to evaluate the effectiveness of the acceptance and commitment-based treatment matrix model to the quality of life components of patients with major depression. The present study was a quasi-experimental study with a pretest-posttest design and follow-up with a control group. The statistical population of this study consisted of all patients with major depression who referred to counseling and psychology clinics in Bandar Abbas, Iran in 2020. For the study, 30 people who were based on symptoms of major depression with a criterion of 14 score and above were selected as a sample of this study. They were then randomly assigned to two groups. Beck Depression Inventory (BDI-II) and WHO Quality of Life (WHOQOL-BREF) were used to collect data. The acceptance and commitment-based treatment matrix model was implemented in experimental group in 13 sessions as a group based on the instructions of Polak et al. Data were analyzed using univariate analysis of covariance and Bonferroni post hoc test at a significance level of .05 using SPSS statistical software. The results indicated a significant effect of the acceptance and commitment-based treatment matrix model on the quality of life variable and its components (P<.001) and this effect is permanent in the follow-up stage (P<.001). In general, it could be said that this treatment method was one of the effective treatment methods in reducing depression. Improving the quality of life could be used in medical centers, and counselors, clinical psychologists, and therapists could use the matrix model of treatment based on acceptance and the commitment to reduce depression and increase the quality of life of people with major depression.

    Keywords: Matrix model of treatment based on acceptance, commitment, quality of life, major depression
  • Farideh Safikhani, Zahra Eftekhar Saadi*, Farah Naderi, Fatemeh Sadat Marashian Pages 432-446

    This study aims to compare the effect of mindfulness-based cognitive therapy and Imagery Rescripting and Reprocessing Therapy on self-caring mothers of children diagnosed with an autism spectrum disorder in 2019. The statistical population of the study is 105 mothers of children with an autism spectrum disorder in two schools of Ahvaz, of which 45 mothers are randomly selected and 15 people are divided into three groups. The type of research is applied based on purpose whereas the data collection method is based on field and quasi-experimental research, along with pre-test-post-test with the control group. Research tools consist of Long-Form Neff Self-Compassion Questionnaire (2003), Measuring Hall and Edwards (1986), Spirituality Training, et al. (2010), Mindfulness-Based Cognitive Therapy Protocol (2003), and Imagery Rescripting and Reprocessing Protocol with Processing Cognitive by Smucker (1995). The results obtained from analysis of covariance by SPSS software version 24 show that mindfulness-based method with the simultaneous effect of group type and test status of (p = 0.00), F = 58.31, the effect size of 0.510, and also Imagery Rescripting and Reprocessing with cognitive processing with the simultaneous effect of type Experimental group and condition. (p = 0.00) and (F = 40.36) have an effect on self-compassion of mothers of children with autism spectrum disorder that the effect size is 0.394 and more than the error level of 0.05. Therefore, it indicates that there is no difference between the two treatments on self-compassion of mothers of children diagnosed with an autism spectrum disorder.

    Keywords: Mindfulness, Imagery Rescripting, Reprocessing Therapy, Self-efficacy, Autism Spectrum Disorder
  • Sahar Kianinezhad, Maryam Sadaghifard*, Masoume Esmaeeli, Eghbal Zarei, Abdollah Forozanfar Pages 447-456

    This research is conducted with the aim of comparing effectiveness of two models, motivational interviewing and motivational interviewing with Islamic ontological orientation, in increasing couple’s domestic violence motivation of change. Two couples have been selected with convenient and purposeful sampling. To evaluate couples' motivation of change, URICA- DV questionnaire is administered which is normalized by this researcher. Case study design (A- B) is used to measure the effectiveness of two models. Data is analyzed with chart analysis, permanent change index and clinical significance using percentage of recovery. Analysis results show that motivational interview with Islamic ontological orientation is more effective than motivational interview.

    Keywords: Motivational interviewing, Islamic ontology, Motivation to change domestic violence
  • Morteza Raisi Hassanlangi, Gholam Ali Afrooz*, Saeed Akbari Zardkhaneh Pages 457-470

    The purpose of this study is to investigate the psychological and social roots of adolescents leaving school with a view to developing a model of survival of high school students to the end of high school in the education cycle in Hormozgan province. The present study is one of the basic researches in terms of purpose and descriptive in terms of data collection method. Also, based on the nature of the data, the mixed type with the exploratory sequence design is used. Two communities are used for the qualitative part. The first population consists of 40 dropout students in four cities in provinces that are selected by simple random sampling. The second group consists of education experts and school counselors and student’ parents, from whom 10 people are selected by purposive sampling. Two communities are used for the quantitative part of the research. The first population consists of drop-out students from all cities of the province. Also, the second community consists of experts in the field of education and school counselors of Hormozgan province and parents. For the main study, 300 dropouts in the first and second secondary schools, 40 educational experts, 40 school counselors and 20 parents are selected by cluster random sampling. Semi-structured interviews are used to collect information in the qualitative section and a researcher-made questionnaire was used in the quantitative section. According to the findings of the quality department, the most important factor in the dropout of students are related to the financial and economic problems of families and in later degrees the importance of school, the behavior of school staff and teachers, cultural problems of the family and living environment. In general, the research findings have supported the role of economic, family and cultural factors in academic failure or dropout. The development of strategies for barriers removal of academic failure lead to a model of in schools enthusiasm in the province.

    Keywords: Academic exhaustion, Psychological roots, Social roots, Sustainability, Junior high school
  • Zahra Zeinaddiny Meymand* Pages 471-486

    Job performance of department heads, as an important and influential human resources and capital in the university, is of particular importance for achieving the lofty goals of higher education. The aim of this study is to investigate talent management and critical thinking rate in improving job performance of department heads. The research method is correlational and an applied research. The statistical population of the present study is 49 managers of all departments of the Islamic Azad University of Kerman; through Cochran's formula, 44 people are selected as a statistical sample by simple random sampling. In order to collect data and measure the research variables, three standard questionnaires of talent management (Ohli 2007), the standard questionnaire of critical thinking of California Fashion (1990) and the job performance questionnaire (Patterson 1992) are used. Data are analyzed using multiple regression coefficient, Pearson correlation and SPSS software version 23. Findings show that talent management and critical thinking play a role in promoting the job performance of department heads of Islamic Azad University of Kerman and critical thinking has the most important role in comparison with talent management. Also, among the dimensions of critical thinking, the most important role is related to evaluation and then analysis, following by deductive reasoning, inference and inductive reasoning, respectively. Accordingly, the necessity of providing a suitable environment for training, growth and development of talent management and critical thinking of department heads with the aim of improving the level of their job performance as effective and valuable human resources in the university, is suggested.

    Keywords: Talent Management, Critical Thinking, Job Performance, Department Managers
  • Leila Jabbari, Parvin Ehteshamzadeh*, Fariba Hafezi, Zahra Eftekhar Saadi Pages 487-496

    The present study aimed to investigate the relationship between parental psychological control and imposter syndrome through the mediation of academic procrastination in gifted students of Karaj city in 2019. The research design was causal-correlational and had a field type. The statistical population included 300 girl students of gifted high schools in Karaj city and 169 of which were selected as the sample of the study based on stratified random sampling and using Morgan’s sample size table. The research instruments included the Academic Procrastination Scale, the Clance Impostor Phenomenon Scale (CIPS), and Parental Psychological Control Scale. Data were analyzed by descriptive, inferential statistics, and structural equation modeling (SEM). The results showed a significant positive relationship between dependency-oriented psychological control (DPC) and imposter syndrome in gifted students (P= 0.0001); however, there was no significant relationship between achievement-oriented psychological control (APC) and imposter syndrome. A significant positive relationship was found between academic procrastination and imposter syndrome (P= 0.0001); however, there was no significant relationship between DPC and academic procrastination. Academic procrastination significantly mediated the relationship between APC and imposter syndrome (P= 0.0001); however, it had no significant effect on the relationship between DPC and imposter syndrome. The results indicated that parental psychological control and imposter syndrome significantly affects academic procrastination in gifted students.

    Keywords: Parental psychological control, Imposter syndrome, Procrastination, Gifted students
  • Motahareh Moeinvaziri, Shahram Afraz*, Farhad Fahandezh Pages 497-516

    Recently, with the growing interest in teachers’ professionalism, lots of scholars have focused on different aspects of professionalism in teaching. One of the main aspects of teachers’ professionalism, which is related to structural theory and competence-oriented perspective, is teachers’ professional skills which is considered as a dimension of effective teaching. This study aimed at developing a model of professional skills for Iranian EFL teachers. To this end, a qualitative design was used. For the purpose of data collection, individual and focus group interviews were conducted. The participants of the study consisted of 25 English as a Foreign Language (EFL) teachers who were teaching English at secondary level of high schools in Bandar Abbas, Iran. They were selected through purposive sampling because those teachers with more than ten years of teaching experience at secondary level of high schools were recruited in the study. To collect the data, first, the interviews were conducted. Then, the elicited responses were transcribed and codified according to Strauss and Corbin’s (1998) systematic steps of open, axial and selective coding. The findings revealed three major themes (interpersonal skills, principle skills, pedagogical skills), nine categories and twenty-seven subcategories. As an implication of the findings, EFL teachers are recommended to consider professional skills while teaching to improve their teaching as well as their students’ learning.

    Keywords: Professional skills, Professional development, Professional practice, Teacher effectiveness
  • Saber Azimi, MohammadReza Nili Ahmadabadi*, Esmaeil Zarei Zavaraki, Ali Delavar Pages 517-527

    One factor of sustainable development in countries is enjoying high quality vocational and technical education. The purpose of this study was to investigate the challenges of technical and vocational education in Urmia city, Iran, from the teachers' point of view based on four dimensions of contextual, input, process and output factors. In this regard, the research was conducted by survey method and the research population consisted of teachers of technical and vocational schools of Urmia in the academic year of 2018-2019, for which 266 individuals were randomly selected as samples. The research tool consisted of an online researcher-made questionnaire whose validity was assessed by the opinions of five experts and its reliability was affirmed through Cronbach's alpha test. Frequency and the one-sample t-test were used for data analysis. According to the results of the research, technical and vocational education is challenging in four dimensions of contextual, input, process and output factors, and to meet the challenges, it is essential that all individuals and institutions involved act in harmony and play a role according to their responsibilities and authorities.

    Keywords: technical, vocational education challenges, teachers' viewpoints, contextual factors, input factors, process factors, output factors
  • Zahra Nazari, S. Reza Fallahchai* Pages 528-535

    The purpose of this study was to predict commitment and self-regulation based on identity processing styles among students of Hormozgan University. For this purpose, a sample of 422 people (in terms of gender ratio, educational groups, educational levels, and different academic years) were selected by stratified random sampling method from Hormozgan University students. The following questionnaires were used to collect data: Identity Processing Styles Questionnaire, Revised Commitment Scale, and a shortened form of a self-regulatory questionnaire. The data obtained from this study were analyzed using SPSS 22 and AMOS 24 software, and MANOVA, and multiple regression statistical methods. The results of multiple regression analysis showed that the prediction of commitment and self-regulation through identity processing styles was statistically significant at the level of 0.001. There was also a relationship between commitment and self-regulatory variables with identity processing styles, and the obtained coefficients showed that an equation could be presented based on identity processing styles to predict commitment and self-regulation.

    Keywords: Identity processing styles, self-regulation, commitment, students
  • Mahdieh Bahrami*, Emad Yousefi Pages 536-545

    The aim of this study was to investigate the effect of the mixed empathy and anger management intervention on loneliness, emotional autonomy and responsiveness to stress in divorce students. To this end, the present study used a quasi-experimental pretest posttest control group design. The statistical population of the study included all guidance school students who were studying in schools in District 1 of Bandar Abbas in 2021. The study sample consisted of 30 guidance school divorce students who were selected through available sampling from all students and randomly assigned to two groups of 15 (15 students in control group and 15 in experimental group). Data were collected using Russell, Pilva and Cortona (1980) Loneliness Questionnaire, Etseinberg and Silverberg (1986) Emotional Autonomy Questionnaire, and Kuh et al. (2001) Stress Response Questionnaire. Data analysis was performed at descriptive (including demographic tables and graphs) and inferential (analysis of covariance) levels. The results showed that the mixed empathy and anger management intervention was effective and reduced the loneliness of divorced students (p <0.05). Moreover, it was shown that there was no significant effect of the mixed empathy and anger management intervention on emotional autonomy and its dimensions (nondependency, individuation and deidealization- parents as people) in divorce students (p <0.05). The results also indicated that the intervention was effective on responsiveness to stress and its dimensions (anger-aggression, tension, frustration, depression, somatization-fatigue) in divorce students. Therefore, the mixed empathy and anger management intervention can be used to positively affect the life dimensions of divorce students.

    Keywords: Empathy, Anger Management, Loneliness, Emotional Autonomy, Responsiveness to Stress, Divorce Student
  • Narges Khorani*, Ahmad Zandvanian, Mehdi Rahimi, Hojjat Eftekhari Pages 546-556

    The main purpose of this study was to investigate the relationship between mental well-being and academic stress with the ability to solve social problems in first and third grade students of the theoretical branches of the second-high school in Ivan Gharb in the academic year 1397-98. The research method was descriptive-correlational and in terms of purpose was considered an applied research. The statistical population of the study consisted of all first grade female students (210 students) and third grade students (190 students). Using cluster random sampling method, the sample size was 130 people for the first grade and 120 people for the third grade were selected and tested according to Morgan and Krejcie table. To collect data from the Questionnaire, Mental Well-Being (Dinner, Emmons, Larsen, & Griffin), Life Satisfaction Scale of Watson, Clark, & Telgen (1988) Positive and Negative Emotion Scale (1988), Academic Expectations of Ang and Huan, the revised short form of Social Problem Solving Ability (SPSI-R) of Dezruila, Nezu and Meido-Olivares, were used. The reliability of the research tools was also confirmed using Cronbach's alpha. Descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (multivariate analysis of variance, Pearson correlation coefficient and regression) were used to analyze the data. Findings showed that mental well-being and academic stress predicted the ability to solve social problems. The results also showed that in some aspects of mental well-being and academic stress, there was a significant relationship with the ability to solve social problems. Also, there was no significant difference between educational level and research variables.

    Keywords: Mental well-being, Academic stress, Social problem solving ability, Female high school student
  • Akram Mohammadi* Pages 557-563

    This study aimed to predict chronic pain and self-regulation based on positive and negative emotions in patients with chronic pain. From all patients with chronic pain sent to hospitals in Bandar Abbas, Iran, 165 people were selected by cluster random sampling using the Morgan table as a statistical sample. To collect data, the Positive and Negative Emotion (PANAS) questionnaire, chronic pain, and self-regulation (SRI-S) were used. Multiple regression was used to test the research hypotheses. The results showed that positive emotion significantly explains about 45% of the variance of the criterion variable (Chronic pain) and negative emotion about 40% of the variance significantly. Also, positive emotion significantly explains 29% of the variance of the criterion variable (self-regulation), and negative emotion about 26% of the variance. In general, the findings of the present study supported the role of emotions in pain perception, tolerance, and self-regulation in patients with chronic pain.

    Keywords: Positive, negative emotions, pain intensity, self-regulation, patients with chronic pain
  • Akram Mohamadlou*, Maryam Mohamadlou, Zekrollah Morovati Pages 564-573

    The current study aimed to investigate the effect of Jigsaw-based cooperative learning method on sense of connectedness with school and the social skills of Sixth grade elementary students in Abhar City, Iran. The research method was quasi-experimental (pre-test, post-test with control group). The statistical population included all sixth grade elementary school female students in Abhar city in the academic year of 2019-2020. The experimental group benefited from Jigsaw-based cooperative learning training for 12 sessions (2 hours per week including 40 minutes). Data were collected using Brew, Betty and Watt students’ sense of connectedness with school scale (2004) and Matson’s Evaluation of Social Skills with Youngsters (MESSY) questionnaire and analyzed using SPSS software and analysis of covariance as well. The results indicated there was a significant difference between the pre-test and post-test of the experimental group, the control group in the sense of connectedness with school (p = 0.0001) and the improvement of social skills (p = 0.001). Accordingly, the Jigsaw-based cooperative learning in experimental group was more effective on the sense of connectedness with school and the social skills compared to the control group.

    Keywords: Jigsaw, sense of connectedness with school, social skills, elementary students
  • Ali Moradi*, Morteza Chemelnezhad Pages 574-582

    The aim of this study was to predict emotional-social competence based on academic conflict, self-efficacy and perception of school climate in high school students in Minab. The research method was correlational, and regression was used to test the research hypotheses. The statistical population consisted of the second-high school students of Minab city from whom 380 people (200 male students and 180 female students) were selected as the study sample by stratified random sampling method. Four questionnaires including Social Emotional Competence, Academic Conflict, Academic Self-efficacy and Perception of School Atmosphere were used to collect data. The results showed that the predictor variables explained about 39% of the variance of the criterion variable. According to the findings, academic engagement (β = 0.224, P = 0.001) significantly predicted socio-emotional competence, which means that as students' academic engagement increases, their socio-emotional competence increases. Also, academic self-efficacy (β = 0.436, P = 0.001) positively and significantly predicted emotional-social competence, which means that with increasing students' academic self-efficacy, their socio-emotional competence also increases. Likewise, perception of school climate (β = 0.193, P = 0.001) positively and significantly predicted emotional-social competence, which means that with increasing perception of school atmosphere, students' emotional-social competence increases. According to the results, academic self-efficacy with a standardized coefficient (β = 0.436) compared to other predictor variables was a stronger predictor of students' emotional-social competence. In general, the research findings support

    Keywords: Emotional-social competence, Academic engagement, Self-efficacy, Perception of school climate, High school students
  • Marzieh Heidarpour Eskandari, Naser Amini*, Gholamreza Jafarinia Pages 583-595

    The purpose of this study was comparison of effectiveness of emotion-focused couple therapy and mindfulness-based stress reduction program on covert relational aggression of couples. This quasi-experimental study was conducted with a pretest-posttest control group design with a two-month follow-up. The statistical population of this study included all the couples referring to counseling and psychological services in Shiraz city in 2020 (M=90). From the target population, 60 couples were selecte by random sampling as the study sample and randomly assinged into two experimental groups (10 couples in each group) and  a control group (10 couples). The experimental group underwent emotion-focused couple therapy (nine 90-minutes sessions) and mindfulness-based stress reduction program (nine 90-minutes sessions), but the control group received no training and remained in the waiting list. To collect data, couples relational aggression and victimization scale (CRAViS) of Nelson and Carroll (2006) was used. Data analysis was performed using SPSS-24 software at the descriptive and inferential (analysis of variance with repeated measures and Bonferroni) levels. The results of the study indicated that both types of treatment in post-test and follow up had a significant effect on covert relational aggression of couples (P<0.05).  Also, emotion-focused couple therapy had stronger effects in improvement of covert relational aggression of couples (P<0.05). Based on the results of this study, it can be said that emotion-focused couple therapy and mindfulness-based stress reduction program can be used as a treatment for the purpose of improvement of covert relational aggression of couples in therapeutic settings.

    Keywords: Emotion-focused couple therapy, mindfulness-based stress reduction, covert relational aggression
  • Moosa Javdan*, Prinaz Montaseri Pages 596-605

    The aim of this study was to compare the sense of belonging, adjustment and academic buoyancy in Iranian and Afghan students in elementary schools. The present study is a causal-comparative study. The statistical population was all Iranian and Afghan primary school students who were studying in one of the primary schools in the 11th district of Shiraz, Iran in the 2020 academic year. The sample consisted of 60 Afghan and Iranian male and female students who were selected by random sampling method. To collect data, Hossein Chari and Dehghanizadeh Academic Buoyancy Scale, Brew et al. students’ sense of connectedness with school scale and the Student Adjustment Scale were used. Research hypotheses were tested using univariate and multivariate analysis of variance to compare sense of connectedness with school, adjustment and academic buoyancy in Iranian and Afghan elementary students. Findings indicated that the scores of sense of connectedness with school, the adjustment (general adjustment, emotional adjustment, social adjustment and academic adjustment) and the feeling of buoyancy in Iranian students are higher than Afghan students. Cultural differences and immigration of Afghan students may be the possible explanations of the findings.

    Keywords: Sense of connectedness with school, adjustment, academic buoyancy, elementary students