فهرست مطالب

پژوهشنامه مکتب های ادبی - پیاپی 14 (تابستان 1400)

پژوهشنامه مکتب های ادبی
پیاپی 14 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شهرام احمدی* صفحات 7-24
    رمانتی سیسم مکتبی هنری، فلسفی و اجتماعی است که وارد جهان ادبیات نیز شد. این جنبش از لحاظ تاریخی در اروپای قرن نوزدهم اوج گرفت و سپس سرتاسر اروپا و حتی کشورهای غیر اروپایی را تحت تاثیر خود قرار داد. یکی از کشورهایی که ادبیاتش تحت تاثیر این مکتب واقع شد، ایران است و مولفه های آن نخستین بار در شعرهای دوران مشروطه ظهور یافت و در ادامه وارد فضای شعر و داستان معاصر شد. «یک عاشقانه ی آرام» آخرین اثر داستانی نادر ابراهیمی، یکی از پرخواننده ترین و پرفروش ترین کتاب های سال های اخیر است . اگرچه این رمان در هیاتی ریالیستی نوشته شده ، اما مشحون است از مولفه های رمانتی سیسم؛ مولفه هایی که ساحتی متفاوت به این اثر بخشیده و آن را از مرزهای خشک و خردگرای ریالیستی خارج می کند. مقاله ی حاضر که به شیوه ی توصیفی تحلیلی و با استفاده ازمنابع کتابخانه ای نوشته شده است، می کوشد تا به بررسی مهم ترین مولفه های رمانتی سیستی رمان یک عاشقانه ی آرام بپردازد. نتیجه ی مقاله نشان می دهد که مشخصه های بارز رمانتی سیستی چون: فردگرایی، عشق، یگانگی با طبیعت، علاقه به دین، تکیه بر تخیل، و هیجان و احساسات در این اثر واقع گرا نمود قابل توجهی دارد. همچنین ابراهیمی با استفاده از مولفه های مکتب رمانتی سیسم در یک متن ریالیستی، توانسته پیوند معقول و هنری مابین این دو مکتب ایجاد کند.
    کلیدواژگان: رمانتی سیسم، رئالیسم، نادر ابراهیمی، یک عاشقانه ی آرام
  • ایوب مرادی* صفحات 25-44

    مکتب هنری به مجموعه ویژگی های دوره ای خاص از هنر اطلاق می شود که تحت تاثیر مسایل فرهنگی و اجتماعی و در قالب قواعد، سنت ها و چهارچوب های نظری در آثار دسته ای از هنرمندان پدیدار می شود. امپرسیونیسم یکی از مکاتب مهم هنری است که در نیمه دوم قرن نوزدهم پدیدار شد. این مکتب که در نقاشی به واسطه تمرکز بر استفاده از جلوه های عنصر نور، در درک های لحظه ای از پدیده ها رواج یافت، به زودی بر سایر عرصه ها ازجمله ادبیات تاثیر گذاشت. امپرسیونیسم در دو زمینه شعر و داستان با اصول خاص رواج یافت. در شعر به شکل توجه به تصاویر ادبی با محوریت نور و رنگ و در داستان، مطابق تبیین سوزان فرگسن، از طریق توجه به زاویه دید، تمرکز بر تجربه های درونی، پیرنگ حذفی، استفاده از استعاره و مجاز، به هم ریختن توالی وقایع، ایجاز و توجه به سبک.. سوال اصلی پژوهش حاضر که با روش توصیفی-تحلیلی انجام پذیرفته، آن است که با توجه به اشتراک ویژگی های بیان شده توسط فرگسن با خصایص داستان های مدرن، تکیه بر کدام ویژگی ها می تواند ما را در تعیین مرزهای داستان های امپرسیونیستی یاری نماید؟ برای یافتن پاسخ، داستان امپرسیونیستی «با انار و با ترنج از شاخ سیب» از غزاله علیزاده با تمرکز بر ویژگی های خصیصه نمای این نوع از داستان مورد بررسی واقع شد. براین اساس سه ویژگی عمده استفاده از تصاویر ادبی متشکل از عناصر نور و رنگ، توجه به بعد استعاری به ویژه در توصیف مکان های داستانی و درنهایت تمرکز بر تشریح «نمود» پدیده ها به جای تلاش برای بیان حقیقت و «بود» آن ها، به عنوان ویژگی های خصیصه نمای داستان های امپرسیونیستی معرفی گردید.

    کلیدواژگان: مکتب های ادبی، امپرسیونیسم، پدیدارشناسی، ادبیات داستانی، غزاله علیزاده
  • مرضیه نادری، سید علی قاسم زاده*، ناصر محسنی نیا صفحات 45-66

    این جستار به شیوه توصیفی- تحلیلی مبتنی بر آرای نظری گیورک زیمل تلاش کرده است، رمان رهش نوشته رضا امیرخانی را که با رویکرد مدرنیستی با اتکا به شهر و شهرنشینی و تبعات دنیای مدرن نوشته شده است، بازخوانی و واکاوی نماید. هدف از نگارش این مقاله توصیف شهر تهران به عنوان نماد مدرنیته شهری در ادبیات داستانی است که در آن به مدد بازنمایی شهر تهران در ادبیات داستانی، تاملی انتقادی از مدرنیته ایرانی ارایه شده است. این جستار با کمک گرفتن از رویکرد جامعه شناختی به بازنمایی شهر مدرن و عقلانیت نامنسجم در زندگی روزمره و شکاف های اجتماعی موجود در زندگی شهروندان و روابط میان آنها در داستانی مرتبط با کلان شهری چون تهران پرداخته است. از نتایج تحقیق برمی آید که شهر چونان فرهنگ عینی و روح شیء واره بر ساکنان کلان شهر غلبه می کند. فقدان رشد عقلانیت یکپارچه، شکاف میان فرهنگ عینی و فرهنگ ذهنی به دلیل تسلط اقتصاد پولی در کلان شهر، سبب یکسان سازی ارزش تمام اشیاء شده، آنها را از معنا و فردیت تهی می سازد. کلان شهرنشینان برای صیانت از نفس خود با استفاده ازآنچه زیمل آن را احتیاط می نامد، سرد و بی ترحم به نظر می آیند. همچنین مواجهه فرد با تحریکات عصبی شدید و اکراه و احتیاط فرد از غوطه ور شدن در آشوب تحریکات بی شمار بیرونی منجر به نوعی بیگانگی و انزجار می شود که به شکل نگرش دلزده و توداری بروز می کند که مهمترین خصلت روانی شخصیت های رمان در زندگی شهری است.

    کلیدواژگان: مدرنیته، شهرنشینی، رمان رهش، رضا امیرخانی، گئورک زیمل
  • سلیمان یحیی زاده جلودار*، سید مهدی متولیان صفحات 67-87

    دوران پست مدرنیسم دوره ی جدیدی است که همه ی محورهای دوره ی مدرن و نیز دوران سنت را مورد نقد و بررسی قرار می دهد. فرهنگ پست مدرن فرهنگ رسانه ها و فضای مجازی است که در آن، قطعیت فرهنگی از بین می رود و سطحی نگری رسانه ای، امکان تفکر و تعمق عمیق را از کنش گران اجتماعی می گیرد. این پژوهش در صدد است تا ارتباط بین مولفه های مکتب پست مدرن و اختلال اسکیزوفرنی را به عنوان یکی از اختلالات شخصیت مورد بررسی قرار دهد. اسکیزوفرنی به معنای گسیختگی روحی و چندشخصیته بودن از مولفه های شخصیت های پست مدرن است. اهمیت بررسی این موضوع با توجه به پیشرفت های روزافزون علم و تکنولوژی و افزایش پیچیدگی ساختارهای اجتماعی، که همراه با تفاوت های فرهنگی، مذهبی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی است، نیازمند تعمق بیشتری است. براین اساس موضوعات مرتبط با کنترل اجتماعی و ارتباط آن با ماهیت هویت فردی در پست مدرنیسم توسط مولفه های اسکیزوفرنی مورد بررسی قرارگرفته است. در این پژوهش چنین نتیجه گیری می شود که جامعه ی پست مدرن با سطحی نگری و بخشی نگری همراه می باشد، لذا این نگاه سطحی نگرانه و چندپاره گی در سطح فردی با نوعی اسکیزوفرنی نشان داده می شود. بنابراین در جامعه پست مدرن از خودبیگانگی جای خود را به چندپاره گی داده، و این خود چند پاره همان خود اسکزوفرن است. این پژوهش به نقد و بررسی دو نمونه داستان مطرح پسامدرن ایرانی " همنوایی شبانه ارکستر چوب ها" و "کولی کنار آتش" نیز توجه دارد. یکی از نتایج اساسی این پژوهش نمود اسکیزوفرن بودن متن این دو داستان و شخصیت های مطرح در آن می باشد.

    کلیدواژگان: اسکیزوفرنی، پست مدرنیسم، چندپاره گیپروفت، آینه
  • سیده محدثه میرجعفری شال*، علی تسلیمی صفحات 89-109

    جهانی شدن جریانی است که خواه ناخواه بشر با آن مواجه است. بعضی مقابل آن می ایستند و بعضی به تمامی غربی شدن را انتخاب می کنند. اما می توان راه میانهای را هم در پیش گرفت. این پدیده در همه ابعاد سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی اتفاق افتاده اما نقش آن در فرهنگ و هنر و ازجمله ادبیات متفاوت است و پیچیدگی هایی دارد. کشورهایی که جهان سوم محسوب می شوند به طورمعمول ناچارند برای وارد شدن به این عرصه و ایفای نقش جهانی، خود را به کشورهایی که سرمایه ادبیات خود را جهانی نموده اند نزدیک کنند. اما می توانند با حفظ ویژگی هایی از فرهنگ خود و گرفتن قسمت های مثبت فرهنگ های دیگر ، هویت جهانی خویش را بسازند.ادبیات فارسی از دوران مشروطه به بعد تحت تاثیر ادبیات جهان قرارگرفته است. این تاثیر در اکثر موارد سطحی است. یا به تقلید کورکورانه پرداخته اند و یا مقابله به مثل کرده اند. البته آثار بعضی از شاعران و نویسندگان ظرفیت بیشتری برای جهانی شدن دارد. به ویژه آن ها که با استفاده از عناصر بومی و ملی به شکل جدید صداهای گوناگون را در خود دارند. نیما یوشیج اولین شاعری است که معنی مدرن و جهانی شدن را بهتر از دیگران درک کرده است و ضمن بهره برداری از عناصر بومی، عامیانه و ملی و توجه به داشته های فرهنگی خود، درصدد سرودن شعری جهانی برآمده است. ما در این پژوهش یکی از اشعار نیما را که رنگی افسانه ای و محلی دارد برای بررسی برگزیده ایم. این پژوهش رهیافتی برای بررسی آثار ادبی فارسی با نگاه به عناصر بومی و جهانی این آثار و ظرفیت هایشان در عرصه های فرا ملیتی ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: جهانی شدن، بومی گرایی، مدرنیسم، مانلی، سمبولیسم
  • انتصار پرستگاری*، علی محمدی، مریم حسینی صفحات 111-130

    داستان سیاوش، در شاهنامه ی فردوسی از اعتبار ویژه ای برخوردار است. مفاهیم عمیق و ظرفیت های بالای این داستان به گونه ای است که نظر بسیاری از پژوهندگان فرهنگ، زبان و ادبیات فارسی را از جهات گوناگون به خود معطوف کرده؛ از این عطف توجه نقد و بررسی های ارزنده ای حاصل آمده است. مصطفی رحیمی (1305-1381)، روشنفکر و مترجم نویسنده ی مطرح دوران خود نیز مقاله ای با عنوان «داستان سیاوش، تمثیلی از عظمت و فاجعه ی اخلاق»، نوشته که با توجه به اهمیت عنوان مقاله، بیش تر با روی کرد ارزش گذاری های اخلاقی به این داستان نگریسته است. با توجه به این که رحیمی یکی از بهترین مترجمان آثار سارتر بوده، در نقد و بررسی داستان سیاوش، مانند دیگر آثار داستانی و تحقیقی خود از تاثیر اندیشه های اگزیستانسیالیستی سارتر دور نمانده یافته های او خواسته یا ناخواسته با اصول اگزیستانسیالیستم منطبق شده است. هدف این پژوهش توصیف و تبیین نگرش اگزیستانسیالیستی مصطفی رحیمی به داستان سیاوش است.روش کار این پژوهش مبتنی بر توصیف دست آوردها و تبیین و تحلیل آن هاست که از طریق فیش برداری آثار و مطالعه در کتابخانه انجام یافته است.طی بازنگری مقاله ی یاد شده و درنظرگرفتن اندیشه های رحیمی در دیگر آثارش، مشابهت و مطابقت نظرگاه های او درباره ی شکل گیری داستان سیاوش با مولفه های اصلی اگزیستانسیالیسم، چون تقدم وجود بر ماهیت، امکان ناضرور، تاکید بر آزادی انسان در انتخاب امکان های پیش رو، آفریننده بودن آدمی، مسئولیت کلی بشر، دلهره و وانهادگی، اصالت شخصی یا اخلاق اگزیستانسیالیستی، مرگ پیش رو، و مهم تر از همه تعهدمندی ادبیات؛ کاملا آشکار شد.این پژوهش با استناد به یافته های ذکرشده، خوانش اگزیستانسیالیستی مصطفی رحیمی از داستان سیاوش را نشان داده است.

    کلیدواژگان: اگزیستانسیالیسم، داستان سیاوش، مصطفی رحیمی
|
  • Shahram Ahmadi * Pages 7-24
    Romanticism is an artistic, philosophical and social school that entered the world of literature. The movement historically culminated in nineteenth-century Europe and then spread throughout Europe and even non-European countries. One of the countries whose literature was influenced by this school is Iran, and its components first appeared in the poems of the constitutional period and then entered the space of contemporary poetry and fiction. "A Quiet Romance" is the latest work of Nader Ebrahimi, one of the most read and best-selling books of recent years. Although this novel is written in a realist body, it is full of components of Romanticism; Components that give this effect a different dimension and push it beyond the dry and rationalist boundaries of realism. The present article, which is written in a descriptive-analytical manner using library resources, tries to examine the most important romantic-cystic components of a quiet romance novel. The conclusion of the article shows that the obvious characteristics of Romanticism such as: individualism, love, oneness with nature, interest in religion, reliance on imagination, and excitement and emotions are noticeable in this realistic work. Ebrahimi also used the components of the school of Romanticism in a realistic text, and was able to create a reasonable and artistic connection between the two schools.
    Keywords: Romanticism, realism, Nader Ebrahimi, A Quiet Romance
  • Ayoob Moradi * Pages 25-44

    The school of art refers to the set of characteristics of specific periods of art that appear under the influence of cultural and social issues and in the form of rules, traditions and theoretical frameworks in the works of a group of artists. Impressionism is one of the most important schools which became popular in painting by focusing on the use of light element effects in instantaneous perceptions of phenomena, soon influenced other fields, including literature. Impressionism became popular in literature with specific principles. In poetry, in the form of attention to literary images with a focus on light and color, and in the story, ‌ according to Susan Ferguson's explanation, through attention to perspective, ‌ focus on inner experiences, elimination plot, metaphorical and permissible use, ‌ confusion and sequencing The main question of the present study, which has been done by descriptive-analytical method, is that, considering the commonality of the features expressed by Ferguson with the characteristics of modern stories, ‌ which features can rely on us to determine the boundaries? Impressionist stories help? To find the answer, Ghazaleh Alizadeh's impressionist story "With Pomegranate and Bergamot" was examined with a focus on the characteristic features of this type of story. According to the three main features of the use of literary images consisting of elements of light and color, pay attention to the metaphorical dimension, especially in describing narrative places, and finally focus on describing phenomena instead of trying to express the truth and their specificity. Impressionist was introduced.

    Keywords: Literary Schools, Impressionism, phenomenology, fiction, Ghazaleh Alizadeh
  • Marzieh Naderi, Seyed Ali Qasemzadeh *, Naser Mohseninia Pages 45-66

    In a descriptive-analytical manner based on the theoretical views of Georg Simmel, this essay has tried to re-read and analyze Reza Amirkhani's Rahsh, which is written with a modernist approach, relying on the city and urbanization and the consequences of the modern world.The purpose of writing this article is to describe the city of Tehran as a symbol of urban modernity in fiction literature and with the help of the representation of Tehran in fiction, a critical reflection of Iranian modernity is presented and also with the help of sociological approach to modern city representation and incoherent rationality in the daily life and social gaps existing in the lives of citizens and the relations between them reflecting in a story related to a metropolis like Tehran conducted a case study on the story of Rahesh.The city overcomes the inhabitants of the metropolis as objective culture and an object-oriented spirit.The lack of growth of integrated rationality, the gap between objective and subjective culture due to the dominance of monetary economy in the metropolis, causes the equalization of the value of all objects and deprives them of meaning and individuality.Metropolitans seem cold and ruthless to protect themselves by using what Simmel calls precaution.the person's exposure to severe nervous stimuli and the reluctance to be immersed in the chaos of countless external stimuli leads to a kind of alienation and disgust that manifests itself in the form of a bored and self-contained attitude that is the most important psychological characteristic of metropolitan man.

    Keywords: modernity, urbanization, Rahesh novel, Reza Amirkhani, Georg Simmel
  • Soleiman Yahyazadeh *, Seed Mehdie Motevaliyan Pages 67-87

    The age of postmodernism is the age of life that critiqued all the components of the modern age as well as the age of tradition. This study seeks to investigate the relationship between the components of the postmodern school and schizophrenia as one of the personality disorders. Schizophrenia, which means mental breakdown and multi-personality, is one of the components of postmodern personality. The importance of examining this issue, given the increasing advances in science and technology, and the increasing complexity of social structures, which are accompanied by cultural, religious, political, social and economic differences, requires further investigation. Accordingly, issues related to social control and its relationship with the nature of individual identity in postmodernism have been studied by the components of schizophrenia. In this study, based on the findings, it is concluded that postmodern society is associated with superficiality and partiality, so this superficial and fragmented view at the individual level is shown by a type of schizophrenia. Thus, in postmodern society, alienation has given way to fragmentation and this fragmented self, is Schizophrenia itself. This research also pays attention to the critique of two examples of postmodern Iranian stories "Night Orchestra of the Woods Orchestra" and "Gypsy by the Fire" who considers them as examples of postmodern Iranian novels. One of the main results of this research is the aspect of schizophrenia in the text of the story and the prominent characters of the story.

    Keywords: Schizophrenia, postmodernism, Fragmentation, proftAaieneh
  • Mohadeseh Mirjafary *, Ali Taslimy Pages 89-109

    Globalization is a process that human beings inevitably face. Some oppose it and some choose to become completely Western. But there is a middle ground. This phenomenon has occurred in all political, social, economic and cultural dimensions, but its role in culture and art, including literature, is different and has complexities. Countries that are considered the Third World are usually forced to approach the countries that have globalized their literary capital in order to enter this field and play a global role. But they can build their global identity by retaining features of their own culture and capturing the positives of other cultures.Persian literature has been influenced by world literature since the constitutional era. This effect is superficial in most cases. They have either blindly imitated or retaliated. Of course, the works of some poets and writers have more potential for globalization. Especially those who have different sounds using local and national elements in a new way. Nima Yoshij is the first poet who has better understood the meaning of modernity and globalization than others, and while using local, folk and national elements and paying attention to his cultural assets, he has tried to compose a global poem. In this research, we have selected one of Nima's poems that has a legendary and local color to study. This research provides an approach to the study of Persian literary works by looking at the indigenous and global elements of these works and their capacities in transnational fields.

    Keywords: Globalization, Indigenousness, Modernism, Manley
  • Entesar Parastegari *, Ali Mohammadi, Maryam Hoseyni Pages 111-130

    The story of Siavash has a special validity in Ferdowsi's Shahnameh.The deep meanings and high capacities of this story are such that it has attracted the attention of many scholars of Persian culture, language and literature from various angles. From this point of view, valuable critiques and reviews have been obtained.Mostafa Rahimi (1381-1305), a prominent intellectual and translator of his time, also wrote an article entitled "The Story of Siavash, an allegory of the greatness and catastrophe of morality", which, considering the importance of the title of the article, has looked at this story more from the perspective of moral evaluations.On the other hand, considering that Rahimi was one of the best translators of Sartre's works, in criticizing Siavash's story, like his other fiction and research works,The method of this research is based on describing the achievements and explaining and analyzing them, which has been done by filing works and studying in the library.During the revision of this article and considering Rahimi's ideas in his other works, the similarity and conformity of his views on the formation of Siavash's story with the main components of existentialism, such as the primacy of nature over necessity, the necessity of necessity, the emphasis on human freedom in choosing leading possibilities, humanity, apprehension, personal originality or existentialist morality, impending death, and most importantly the commitment of literature; It became quite obvious.Based on the mentioned findings, this research has shown Mostafa Rahimi's existentialist reading of Siavash's story.

    Keywords: Existentialism, The story of Siavash, Mostafa Rahimi