فهرست مطالب

سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب) - پیاپی 69 (بهمن 1400)

مجله سبک شناسی نظم و نثر فارسی (بهار ادب)
پیاپی 69 (بهمن 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • منصوره مشایخی، مریم شایگان *، مریم غلامرضابیگی صفحات 1-16
    زمینه و هدف

    مطالعات سبک‌شناسانه، آشکارکننده بسیاری از ویژگیهای ادبی، فکری و زبانی آثار مختلف در ادوار گوناگون هستند و کمک شایانی به مطالعات حوزه‌های تاریخ ادبیات، دستور زبان، نقد ادبی و حتی انواع ادبی میکنند. این مقاله به بررسی ساختار و مهمترین ویژگیهای سبک‌شناسی یکی از مثنویهای نورالدین عبدالرحمان جامی با نام «سبحه‌الابرار» در سه حیطه فکری، زبانی و ادبی میپردازد.

    روش مطالعه

    این پژوهش به شیوه تحلیل محتوا و کتابخانه ای انجام شده است.

    یافته‌ ها

     جامی در این مثنوی از ساختار منظمی پیروی میکند؛ بدین معنی که اثرش را به چهل عقد تقسیم کرده و در هر عقد ابتدا اصلی از اصول عرفانی و اخلاقی را مطرح ساخته و در ادامه برای توضیح آن اصل، حکایت و تمثیلی را ذکر میکند و در پایان چند بیت بعنوان مناجات میآورد. بنابراین علاوه بر عرفانی بودن، این اثر برای تعلیم و تربیت و آموزش سالکان پدید آمده و جنبه آموزشی و تعلیمی دارد.

    نتیجه‌ گیری

    در سطح زبانی، انتخاب وزن «فاعلاتن فعلاتن فعلن» این منظومه را از این منظر بی‌بدیل ساخته است؛ همچنین بازیهای لفظی در کاربرد قافیه و ردیف نیز از ویژگیهای زبانی خاص این منظومه است. در سطح ادبی، صرف نظر از کاربرد مقابله و تمثیل (که آن را در خدمت فهم مطالب عرفانی و اخلاقی اثرش قرار داده است) نوآوری چندانی در اثر دیده نمیشود و عنصر تقلید در تمام ارکان و آرایه‌های ادبی آن دیده میشود. در سطح فکری، ازآنجاکه جامی از پیروان مکتب ابن‌عربی محسوب میشود، در منظومه خویش از میان مولفه‌های این مکتب بر دو موضوع «وحدت وجود» و «انسان کامل» تاکید بیشتری دارد. با وجود اینکه جامی پیرو مکتب نقشبندیه بوده است، نشانی از تعالیم این فرقه در سبحه‌الابرار دیده نمیشود.

    کلیدواژگان: سبحه الابرار، عبدالرحمان جامی، سبک شناسی، سطح زبانی، سطح ادبی، سطح فکری
  • محمدتقی سیمیاری، رضا حیدری نوری *، ملک محمد فرخ زاد صفحات 17-35
    زمینه و هدف

    اگرچه مانند بسیاری دیگر از پدیده‌های انسانی، نمیتوان تعریف دقیق و عمیقی از عرفان و تصوف ارایه داد، به یک اعتبار میتوان آن را کوششی درجهت ترسیم دنیایی عاری از خشونت و صلح قلمداد کرد؛ خلق عالمی به دور از خشکی و تعصب همراه با نوع دوستی که همگی از مولفه‌های صلح جهانی در عرفان است. صلح بعنوان یکی از بنیادیترین نیازهای بشر در طول تاریخ، همواره کانون توجه فیلسوفان، عارفان و اندیشمندان بوده است. یکی از شاعران و عارفان ایرانی که در گسترش مفهوم صلح، مدارا، احترام و ارج گذاشتن بر تنوع و اختلاف میان فرهنگها و دوری از تشویش و کشمکش نقش برجسته‌ای را ایفا میکند، مولانا جلال‌الدین محمد بلخی است. اندیشه‌های صلح‌آمیز مولانا و جان تازه و ناب کلام وی را در این خصوص میتوان تعبیر کرد.

    روش مطالعه

    نگارندگان در این مقاله با تکیه بر روش توصیفی-تحلیلی قصد دارند از میان اندیشه‌های گوناگون مولانا که در اثر گرانسنگ وی «مثنوی‌معنوی» بیان گردیده است، صلح‌طلبی این شاعر و عارف را استخراج نمایند و پس از ذکر شواهد با تکیه بر مثنوی مولوی تصحیح رینولد نیکلسون، به توصیف و تحلیل داده‌ها و ارایه نتایج بپردازند.

    یافته ها

    عارفی چون مولانا بخوبی به آفات و بحرانهای روح و روان بشر در قالب آموزه‌های جهانی پرداخته است و مهمترین مولفه‌های این صلح با هستی کاینات را در قالب کلام شیوا و رسای خویش بیان نموده است. در واقع رسیدن به صلح، موانع و چالشهای آن از جمله دغدغه‌های ذهنی اندیشه صلح‌طلب مولاناست.

    نتیجه گیری

    جلوه‌های هستی‌شناسی صلح مولانا با کاینات از آشتی، تناسب و سازگاری اضداد موجود در عالم شروع میشود و به صلح با خداوند که کاملترین نوع صلح است ختم میگردد. نتایج این پژوهش که به شیوه توصیفی-تحلیلی بر مبنای داده‌های کتابخانه‌ای صورت گرفته است نشان میدهد که صلح با طبیعت، خود، دیگران و خدا چهار رکن اساسی صلح از منظری جهان شمول و کلی در سبک فکری مولانا در مثنوی مطرح شده است و مرکزیت این صلح از نظر مولانا عشق است.

    کلیدواژگان: صلح، سبک فکری مولانا، مثنوی، خدا، انسان، کائنات
  • مهدی رهنما، احمدرضا کیخای فرزانه *، بهروز رومیانی صفحات 37-51
    زمینه و هدف

    یکی از عوامل مهم تحول و زایش سبکهای ادبی، کلیشه‌ای شدن مضامین و تصویرهای ادبی در دوره‌های متفاوت است که نمونه بارز آن، ظهور مکتب وقوع، سبک هندی و دوره بازگشت ادبی است. رایجترین تحلیل برای تشخیص کلیشه‌های ادبی، بازشناسی ابزار تکرار است. عنصر «تکرار» در ادبیات نقش کلیدی، اعم از مثبت و منفی، ایفا میکند. بسامد بالای این عنصر، گاه به ظهور «کلیشه» می‌انجامد و میتواند در تصاویر شعری، ترکیبات اضافی و وصفی، کلمات مرکب، نمادها و مانند آنها و نیز در جایگاه مضامین و عواطف ظهور کند. از این رو نوشته حاضر به بررسی و تاثیر عنصر «کلیشه» در ابعاد ادبی غزل معاصر با مطالعه اشعار حسین منزوی میپردازد و در پی اثبات آن است که منزوی چگونه رنگ تکرار و کهنگی را از تصاویر و مضامین قالبی زدوده است.

    روش مطالعه

    این پژوهش با روش توصیفی–تحلیلی و براساس مطالعه غزلیات حسین منزوی صورت گرفته است.

    یافته‌ ها

     منزوی گاه با پرداخت جزیی تصاویر و مضامین کلیشه‌ای، به خلق تصاویر و مضامین نو دست زده است. این پردازش اغلب با تلفیق اندیشه‌های کلیشه‌ای و خلاقانه بر ارزش هنری و ادبی شعر منزوی افزوده است و دیدگاه مخاطبان را درمورد کاربرد کلیشه تغییر میدهد.

    نتیجه گیری

    برجسته‌ترین نوآوریهای حسین منزوی در کاربست مضامین و تصاویر قدما و کلیشه‌زدایی از آنها در این موارد میگنجد: نوآوری در کاربرد ترکیبات کلیشه‌ای، نوآوری در کاربرد تلمیح برای مضمون‌پردازی و تصویرسازی، نوآوری درکاربرد تمثیل و کنایه برای مضمون‌پردازی و تصویرسازی، نوآوری در تضمین و اقتباس از کلام گذشتگان برای مضمون‌پردازی و تصویرسازی، و آمیختن فنون بلاغی با تلمیح، تضمین، و تمثیل. این تمهیدات گوشه‌هایی از نوآوریها و ابداعات منزوی را بعنوان یکی از پیشگامان و پیشاهنگان غزل نو بازنمایی کرده و نشان میدهد چگونه غزل او از غزلهای سنتی متفاوت و به شعر نو مشابه شده است.

    کلیدواژگان: کلیشه، تصویر، مضمون، تکرار، غزل، حسین منزوی
  • دلارام مشکوه مقدس، محمد حجت*، مجید حاجی زاده صفحات 53-70
    زمینه و هدف

    هریک از گونه‌های ادبی از ویژگیهای سبکی خاصی برخوردارند. شناخت سبکی این گونه‌ها موجب حصول درک درستتری از آنها خواهد شد. مقاله حاضر به بررسی ویژگیهای سبکی اشعار امیرمعزی، بویژه اشعار مدحی در دیوان او میپردازد و آنها را از نظر سطوح زبانی، ادبی و فکری مورد بررسی قرار میدهد. منبع مورد استفاده در این بررسی، دیوان اشعار او به تصحیح عباس اقبال بوده است.

    روش مطالعه

    این پژوهش با روش توصیفی-تحلیلی انجام شده و ابزار گردآوری اطلاعات در آن، کتابخانه‌ای است.

    یافته‌ ها

     زبان شعری معزی زبانی ساده، روان و فصیح است. معزی معانی بسیار را در الفاظ ساده و خالی از تکلف ادا میکند و قوت طبع او در آوردن عبارات سهل و بدون تعقید و ابهام، از قدیم مورد توجه ناقدان سخن بوده است؛ با اینحال عموم شعرشناسان بدرستی بر این اعتقادند که شعر او از نظر تصویرپردازی در سطح بالایی قرار ندارد و در واقع تکرار تصاویر شاعران گذشته است.

    نتیجه‌ گیری

    شعر او از نظر زبانی دارای ارزشهای لغوی و تاریخی قابل توجهی است. خیل بسیاری از واژه‌های فارسی در ساختهای صرفی گوناگون در دیوان او جمع آمده‌اند. باوجود این، کلمات عربی نامربوط بسیاری نیز، بیشتر بمنظور قافیه‌پردازی، در کلام او دیده میشود. در حوزه فنون بیانی، صنعت بلاغی اصلی در شعر او تشبیه است؛ با وجود این در شعر او، آرایه‌های لفظی که به موسیقایی کردن هرچه بیشتر سخن می‌انجامد، بر آرایه‌های معنوی غلبه دارد. قالب اصلی اشعار او قصیده است که در مقایسه با قصاید مدحی شاعران دیگر کمابیش کوتاهتر است. از نظر فکری ،عنصر غالب شعر او مدح بوده و مضامین اخلاقی و تعلیمی در شعر او بسیار کم است. معزی بجز قصیده، تعدادی غزل، قطعه، ترکیب‌بند، ترجیع‌بند و رباعی نیز در میان اشعار خود دارد.

    کلیدواژگان: امیرمعزی، سبک شناسی، شعر قرن پنجم، مدح
  • سهیلا لویمی* صفحات 71-90
    زمینه و هدف

    یکی از منظومه‌های پهلوانی که به تقلید از شاهنامه فردوسی سروده شده است، شهریارنامه است. سراینده این منظومه شاعری گمنام به نام مختاری است که به احتمال بسیار در دوره صفویه میزیسته است. این منظومه درمورد دلاوریهای شهریار پسر برزو در سرزمینهای هند، ایران و مازندران است. هدف این پژوهش تحلیل ویژگیهای سبکی این مثنوی است.

    روش مطالعه

    این پژوهش با رویکرد توصیفی-تحلیلی است. برای این منظور منابع مرتبط با موضوع شناسایی، مورد مطالعه و یاداشت‌برداری قرار گرفته اند.

    یافته‌ ها

    مثنوی شهریارنامه دارای ابیاتی سست و سرشار از ایرادهای لفظی و معنوی است. این مثنوی در 12069 و در بحر متقارب سروده شده است. از آنجایی که این منظومه مربوط به عصر صفوی است، بسیاری از ویژگیهای عصر صفوی نظیر استفاده فراوان از ارسال المثل، تمثیل، و همچنین بهره‌گیری از زبان عامیانه، واژه‌ها و ترکیبات مرسوم دوره صفوی در آن مشهود است. شاعر این منظومه را در نظیره‌گویی از شاهنامه فردوسی سروده است.

    نتیجه‌ گیری

    این منظومه سرشار از بنمایه و باورهای اساطیری است و همچنین دارای مضامینی چون دادگری، نیکی ورزیدن، پند واندرز، ستایش شراب، زن‌ستیزی، ویژگیهای عیاری و باورهای عامیانه است. جناس در حوزه بدیع لفظی، تشبیه در حوزه بیان، اغراق و مراعات نظیر در حوزه بدیع معنوی از برجسته‌ترین آرایه‌های ادبی بکاررفته در این منظومه هستند. از جمله ویژگیهای زبانی این منظومه، بهره‌گیری از واژه‌های نادر یا ساختگی است. بسیاری از ویژگیهای دستوری و زبانی سبک خراسانی به تقلید از شاهنامه فردوسی در این منظومه دیده میشود.

    کلیدواژگان: شهریارنامه، مختاری، شاهنامه فردوسی، دوره صفوی
  • فاطمه زمانی *، سمیه خادمی صفحات 91-110
    زمینه و هدف

    مسئله «وحدت وجود» امری انتزاعی است و پرداختن به آن موجب شکل گیری نظامهای استعاری گوناگون در متن میگردد. در مقاله حاضر، براساس دیدگاه زبانشناسان شناختی، کارکردهای استعاره های مفهومی در چگونگی ادراک و اندیشیدن درباره مفهوم «وحدت وجود» مورد بررسی قرار گرفته است. مسئله وحدت وجود در دیوان شاه نعمت الله ولی از جایگاه ویژه ای برخوردار است. هدف اصلی پژوهش، پاسخ به این سوال است که شاه نعمت الله ولی با بهره گیری از چه سازوکارهای زبانی توانسته است به تبیین مفهوم انتزاعی «وحدت وجود» بپردازد.

    روش مطالعه

    روش تحقیق در این مقاله، توصیفی–تحلیلی است و با مراجعه به دیوان شاه نعمت‌الله ولی، و بررسی 1000 غزل اول آن، استعارهای های مفهومی که در رابطه با موضوع وحدت وجود است، استخراج گردیده و در موضوعات مختلف دسته‌بندی شده است و سپس مورد تحلیل قرار گرفته است.

    یافته ها

    استعاره های مفهومی براساس تجارب جسمانی و فرهنگی هر زبانی شکل میگیرند؛ شاه نعمت الله ولی نیز براساس تجارب فرهنگی و جسمانی به تبیین «وحدت وجود» پرداخته است. یافته های این پژوهش نشان میدهد که در 1000 غزل اول دیوان شاه نعمت‌الله، 851 استعاره مفهومی درباره «وحدت وجود» وجود دارد.

    نتیجه‌ گیری

     85 درصد از استعاره های مفهومی دیوان شاه نعمت‌الله، مربوط به استعاره های هستی شناختی، 10 درصد استعاره ساختاری و 5 درصد نیز استعاره جهتی است. شخص انگاری (انسان، انسان کامل، پیامبر)، شیءشدگی (آینه، جام، زر، گنج) عناصر هستی (دریا، آب، نور و آفتاب) از پربسامدترین استعاره های هستی شناختی وحدت وجود در غزلیات شاه نعمت الله است که ریشه در باورهای اسطوره ای و دینی دارد. در استعاره های ساختاری نیز عدد یک، معنی، باطن، حقیقت و ذات از مهمترین استعاره های وحدت وجود هستند. از بین استعاره های جهتی نیز درون و بالا بسامد بیشتری دارند.

    کلیدواژگان: شاه نعمت الله ولی، غزلیات، وحدت وجود، استعاره مفهومی
  • فائزه عقیقی، زهره زرشناس *، فرزانه گشتاسب صفحات 111-128
    زمینه و هدف

    اولین اندرزنامه‌های فارسی در ایران، بعد از ورود اسلام، در قرون چهار و پنج هجری تالیف شد. نگارش اندرزنامه‌ها، در این زمان، نه تنها ادامه سنت اندرزنامه‌نگاری دوره ساسانی بوده، بلکه اهداف سیاسی و اجتماعی نیز داشته است. اندرزنامه‌ها حاوی نکات مهمی در تحلیل نحوه تفکر جامعه هستند و یکی از بخشهای مهم آنان از این منظر، شخصیتهای سرمشق مورد استناد آنهاست. شخصیت سرمشق یا الگو، فردی است که بعنوان بهترین نمونه در تایید اندرز مربوطه، از وی نقل قول و یا داستانی، آورده شده است.

    روش مطالعه

    در این مقاله تلاش شده با روش توصیفی- تحلیلی، شخصیتهای سرمشق و علل انتخاب آنان در اندرزنامه‌های فارسی قرون چهار و پنج هجری بررسی و تحلیل شوند. متون مذکور عبارتند از خردنامه، آفرین‌نامه، پندنامه انوشیروان، سیرالملوک، کیمیای سعادت و قابوسنامه.

    یافته‌ ها

     نویسندگان اندرزنامه‌های یادشده برای انتخاب اشخاص الگو، فارغ از تفکر و سلیقه شخصی، از یک سو به ارزشها و از سویی دیگر به چالشهای موجود در جامعه نیز توجه داشته‌اند. بنابراین بسامد بالای استفاده از شخصیتهای سرمشق خاص و یا متعلق به دوره زمانی یا موقعیت شغلی ویژه‌ای، میزان محبوبیت و کارایی آن اشخاص را در جامعه نشان میدهد.

    نتیجه‌ گیری

    بررسی متون موردنظر در این مقاله، توجه اندرزنامه‌نویسان را بیشتر به حوزه سیاسی و سپس مذهبی و اجتماعی نمایان میکند. همچنین اقبال به شخصیتهای الگوی ایرانی و یا کسانی که به فرهنگ ایران علاقمند بوده‌اند، چه در دوره باستان و چه در دوره اسلامی، بسیار بارز است.

    کلیدواژگان: اندرزنامه، فارسی، شخصیت الگو، قرون چهار و پنج هجری
  • زیبا اسماعیلی* صفحات 129-146
    زمینه و هدف

    منظومه «مهر و مشتری» اثر عصار تبریزی، یکی از شاعران توانمند قرن هشتم هجری است. این اثر همچون سایر منظومه‌های غنایی قرن هفتم و هشتم، اگرچه تحت تاثیر شیوه شاعری نظامی سروده شده، خالی از خلاقیتهای فردی شاعر نبوده است. این منظومه علیرغم داشتن شهرت نسبی در زمان زندگی‌ شاعر، چندان مورد توجه پژوهشگران قرار نگرفته است. در این مقاله ضمن معرفی این اثر، ویژگیهای زبانی و ادبی آن بررسی شده است.

    روش مطالعه

    این پژوهش به روش گردآوری اطلاعات کتابخانه‌ای با رویکرد توصیفی تحلیلی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش تمام اشعار منظومه مهر و مشتری است.

    یافته‌ ها

     منظومه مهر و مشتری در قالب مثنوی و در بحر هزج مسدس محذوف سروده شده است. انواع مختلف جناس، تکرار واژه، تصدیر، هم‌حروفی، هم‌صدایی، تنسیق صفات، تتابع اضافات، اعنات و طرد و عکس بکار رفته که موسیقی درونی شعر را افزایش داده است. در سطح لغوی در این منظومه لغات و ترکیبات عربی، لغات و ترکیبات نجومی و ترکیبهای نوساخته، بسامد بالایی دارد که بنظر میرسد در کاربرد این اصطلاحات تحت تاثیر خاقانی و نظامی است. در سطح ادبی، تشبیه، اضافه تشبیهی، استعاره مصرحه و تلمیح از پربسامدترین آرایه‌های بکاررفته در این منظومه است. تشبیه و استعاره متناسب با روح غنایی اثر بکار رفته است. ایهام تناسب نیز اغلب با نام شخصیتهای داستان بوجود آمده است که رنگ تصنعی به شعر داده است.

    نتیجه‌ گیری

     عصار تبریزی چون شاعران همعصر خود به شیوه داستان‌سرایی نظامی نظر دارد اما دارای برخی ابتکارات زبانی خویش نیز است. ویژگیهای زبانی و ادبی بکاررفته در اثر چون کاربرد لغات عربی، اصطلاحات نجومی، تشبیهات حسی نشان‌دهنده توجه عصار تبریزی به شیوه شعرسرایی نظامی است. استفاده از کلمات و ترکیبات عربی، کاربرد ترکیبات بدیع، استفاده فراوان از آرایه‌های ادبی، وارد کردن اصطلاحات نجوم، موسیقی، شطرنج و... از نشانه‌های بارز سبکی این منظومه است.

    کلیدواژگان: عصار تبریزی، مهر و مشتری، سبک شناسی، سطح زبانی، سطح ادبی
  • نسرین فنافی الهی، پروانه عادل زاده *، کامران پاشایی فخری صفحات 147-171
    زمینه و هدف

    در سالهای اخیر شاهد ورود اصطلاح سرمایه اجتماعی در گفتمانها و اسناد علمی در قلمروهای مختلف بوده ایم. سرمایه اجتماعی بعنوان عاملی برای موفقیت در عرصه‌های گوناگون زندگانی با برخورداری از سلامت اجتماعی مورد بحث قرار میگیرد. توجیه این تمرکز بر مقوله‌های سرمایه اجتماعی مبتنی بر نقشی است که آنها در تولید و افزایش سرمایه های انسانی ایفا میکنند و به همین دلیل امروزه در بررسی و تدوین شاخصهای اجتماعی و توسعه توسط سازمانهای معتبر جهانی جایگاه خاصی را به خود اختصاص داده است.

    روش مطالعه

    روش مطالعه در این جستار توصیفی - تحلیلی بوده است. در ابتدا مطالعه کامل داستانهای هزارویک شب از نسخه عبداللطیف طسوجی انجام گرفته، سپس به مطالعه منابع مربوط به سرمایه اجتماعی از نظرگاه پیر بوردیو پرداخته شده، آن گاه سطح فکری داستانهای هزارویک شب از این منظر مورد بررسی قرار گرفته است.

    یافته‌ ها

     «هزارویک شب» از جمله کتب پیش از دوره هخامنشیان است که علاوه بر مسایل ادبی و سیاسی، بلحاظ مسایل اجتماعی و اخلاقی از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است و در حوزه‌ سرمایه اجتماعی حاوی عناصر و مولفه‌های قابل توجهی میباشد. با توجه به پیشرفت دانش و تیوریهای جدیدی که در زمینه سرمایه اجتماعی توسط صاحبنظران ارایه گردیده است، در این پژوهش سطح فکری نگاره‌های هزارویک شب از دیدگاهی نوین و بر مبنای نظریه‌های پیر بوردیو، جامعه‌شناس فرانسوی سده بیستم، مورد بررسی قرار گرفته است.

    نتیجه‌ گیری

     نتایج حاصل در این پژوهش حاکی از آن است که شاخصهای سرمایه اجتماعی بکاررفته در این داستانها از منظر سطوح سه‌گانه خرد، میانی و کلان شامل اعتقادات دینی، اعتماد، امید، بخشش و بخشایش، صبر، همکاری و تعاون میباشد.

    کلیدواژگان: سطح فکری، سرمایه اجتماعی، داستانهای هزارویک شب، ادبیات بینارشته ای
  • مجتبی قیصری، منوچهر تشکری*، پروین گلی زاده صفحات 173-192
    زمینه و هدف

    حکایات مثنوی، ساخته وپرداخته ذهن مولانا نیستند، بلکه مولانا مستقیم یا غیرمستقیم آنها را از مآخذی دیگر دریافت کرده است. برخی از این حکایات ازجمله حکایت «شاه وکنیزک»، از مآخذی غیرعرفانی برداشت شده اند، ولی مورد دخل و تصرف واقع شده و سپس در مثنوی بگونه ای بسیار متفاوت از مآخذ خود روایت شده اند. مهمترین تصرفات مولانا در مآخذ حکایت شاه و کنیزک، تصرف در نشانه ها میباشد و هدف پژوهش حاضر نیز بررسی چرایی و چگونگی همین تصرفات است.

    روش مطالعه

    این پژوهش، مطالعه ای نظری است که به شیوه توصیفی- تحلیلی انجام گرفته است و روش گردآوری اطلاعات، کتابخانه ای میباشد. در این پژوهش بر اساس نشانه شناسی گفتمانی و با استفاده از ابزارهای تحلیل انتقادی گفتمان، به بررسی لایه ایدیولوژیک سبک روایتگری مثنوی پرداخته شده است.

    یافته ها

    مولانا بعنوان راوی مثنوی، حکایت شاه و کنیزک را از چهارمقاله و فردوس الحکمه و مآخذی دیگر اقتباس نموده و با تصرف و تغییر در نشانه های آن و بهره مندی از نمادهای خاص گفتمان عرفانی، روایتی تازه و دیگرگون را از آن ارایه کرده است. در نتیجه این دگرگونی گفتمانی و سبکی، حکایت مذکور، کارکردی ایدیولوژیک و متفاوت از مآخذ خود یافته است.

    نتیجه گیری

    مولانا با خارج کردن حکایت مزبور از بافت اصلی و با ساختارشکنی و بازتعریف نشانه های نظام معنایی گفتمان حاکم بر مآخذ حکایت، آن را به استخدام گفتمان عرفانی درآورده و نظام معنایی عرفانی موردنظر خویش را تثبیت و برداشت خاص خود را از حکایت مذکور به مخاطب، منتقل نموده است. ازآنجاکه گفتمان عرفانی مولانا در تقابل با گفتمانهای اهل دنیا، متشرعه، علمای قشری، متکلمان و فلاسفه سامان یافته است، در روایت مثنوی از این حکایت نیز تقابل دوقطبی میان گفتمان عرفانی با گفتمانهای یادشده دیده میشود؛ بگونه ای که دالهای گفتمانهای رقیب به حاشیه رانده و طرد شده و دالهای گفتمان عرفانی برجسته –گشته‌اند.

    کلیدواژگان: فردوس الحکمه، چهارمقاله، شاه، زرگر، حکیم
  • سلمان رحیمی، حسین حسن پور آلاشتی *، علی اکبر باقری خلیلی، سیاوش حق جو صفحات 193-215
    هدف و زمینه

    دو موضوع بسیار مهمی که همیشه با چالشهای فراوانی در بین صاحب‌نظران و محققان حوزه پژوهشهای عرفانی روبرو بوده است، رابطه عقل و عشق از دیدگاه عرفاست. با توجه به تعاریف و نظریات مختلفی که درباره این دو نیروی خدادادی است، کدامیک از این دو، انسان را به سعادت و لقای الهی میرسانند. آیا در این مسیر نسبت به یکدیگر برتری دارند؟ اینکه عارف شاعری همچون مولوی پای استدلالیون را چوبین میداند و یا عطار نیشابوری عقل را برای طی طریق در مسیر خداوند، طفلی بشیر میشمارد و غالبا عرفا عقل را ذم میکنند، و از طرف دیگر همین عرفا از گوهری به نام عشق سخن‌پردازی میکنند و آن را مرکبی توانا برای رسیدن به خداوند میدانند، موضوعاتی است که ضرورت بحث در باب آن را ضروری میسازد.

    روش مطالعه

    این پژوهش با روش گزدآوری اطلاعات کتابخانه‌ای و به طریق توصیفی-تحلیلی-تطبیقی نگاشته شده است. در بخش پردازش تحلیلی موضوع، ابتدا به نظر عرفا درباره عقل پرداخته شده و در بخش بعدی نظر ایشان را درباره عشق تحلیل و بررسی شده است.

    یافته ها

    در متون منثور عرفانی نیز در این باره بحث مفصل شده است. کشف المحجوب با دقت هرچه تمامتر به نظریات اختلافی عرفا در این رابطه پرداخته است و رساله قشیریه فصلی از کتابش را به این موضوع اختصاص داده است. البته کسانی همچون نجم الدین رازی، بهاء ولد و سهروردی هرکدام رساله‌ای جداگانه در این باب نگاشته‌اند.

    نتیجه گیری

    عقیده نویسندگان بر این است که عقل دارای مراتب مختلفی است که عرفا تنها آن جنبه از عقل جزیی‌نگر و معاش‌اندیش را که عافیت‌طلب است، در تقابل با عشق میدانند و جنبه روحانی عقل که میتواند با عقل فعال در ارتباط باشد و زمینه پیشرفت سالک را فراهم آورد، هیچگونه تعارضی با عشق ندارد، بلکه با مرکب عشق هماهنگ و همسو است.

    کلیدواژگان: عقل، عشق، متون عرفانی فارسی، منثور، ادبیات عرفانی
  • حسین فامیلیان سورکی* صفحات 217-231
    زمینه و هدف

    اندیشه «جهان وطنی» یکی از مضامین نوپدید و مشترک در ادبیات ملل است که در دهه های گذشته بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است؛ در این مقاله به بررسی بازتاب اندیشه جهان وطنی در رمان «خانه خار» اثر عبدالحسین فرزاد پرداخته میشود.

    روش مطالعه

    نوع این پژوهش کتابخانه ای بوده و بر پایه تحلیل محتوا ازطریق مطالعه منابع و فیش برداری و تجزیه و تحلیل فیشهاست. به این ترتیب که ابتدا به مطالعه منابع مربوط به اصطلاح شناسی و مفهوم شناسی «جهان وطنی» و مولفه های آن پرداخته شده و سپس با مطالعه رمان، جملات و نشانه های مرتبط با موضوع جهان وطنی را در قالب فیش استخراج کرده و در مرحله پایانی، ابتدا به طبقه بندی موضوعی فیشها پرداخته و سپس به تجزیه و تحلیل مطالب اقدام شده است.

    یافته ها

    عبدالحسین فرزاد در این رمان به بیان ایده ها و اندیشه های خود پرداخته و یکی از برجسته ترین اندیشه های او، «جهان‌وطن» است. این اندیشه در جای جای رمان از جمله در گفته های خود راوی، در شخصیتهای رمان از جمله قضابیک و در مجموع در تمامی عناصر رمان انعکاس یافته است.

    نتیجه گیری

    بازتاب این اندیشه در رمان به معنای امیدواری نویسنده به تحقق آن نیست، بلکه او همواره به مخاطبان خود هشدار میدهد که مسیر کنونی جهان هرگز به «جهان‌وطن» منجر نخواهد شد و برای تحقق این مهم باید طرحی نو درانداخت. طرح و تدبیری که نویسنده برای تحقق «جهان‌وطن» پیشنهاد میدهد، «عشق» است که موضوع محوری رمان را تشکیل میدهد. فرزاد معتقد است عشق، حلقه گمشده انسان معاصر است و در صورتی میتوان به فعلیت یافتن انسانیت و تحقق «جهان‌وطن» امید داشت که عشق و عاطفه در تمامی زوایای زندگی انسان معاصر بروز و ظهور یافته باشد.

    کلیدواژگان: عبدالحسین فرزاد، جهان وطن، رمان خانه خار، عشق، انسانیت
|
  • Mansoureh Mashayekhi, Maryam Shayegan*, Maryam Gholamreza Beigi Pages 1-16
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Stylistic studies reveal many literary, intellectual and linguistic features of different works in different eras and contribute to the study of the fields of literary history, grammar, literary criticism and even literary genres. This article examines the structure and the most important stylistic features of one of Noor al-Din Abd al-Rahman Jami"s Masnavi called "Sabha al-Abrar" in three areas of thought, language and literature.

    METHODOLOGY

    This research has been done by content analysis and library.

    FINDINGS

    Jami in this Masnavi follows a neat structure; This means that he divides his work into forty contracts and in each contract he first introduces the principle of mystical and moral principles and then mentions an anecdote and allegory to explain that principle and at the end he brings a few verses as prayers. Therefore, in addition to being mystical, this work was created for the education and training of seekers and has an educational aspect.

    CONCLUSION

    At the linguistic level, the choice of the weight of "verbs, verbs, verbs" has made this system irreplaceable from this point of view. Also, word games in the use of rhyme and line are special features of this system. At the literary level, regardless of the use of confrontation and allegory (which has served to understand the mystical and moral content of the work) there is not much innovation in the work and the element of imitation is seen in all its literary elements and arrays. At the intellectual level, since Jami is considered a follower of the Ibn Arabi school, in his system, among the components of this school, he emphasizes more on the two issues of "unity of existence" and "perfect man". Although Jami was a follower of the Naqshbandi school, there is no sign of the sect"s teachings in the morning.

    Keywords: Sobhaha Al-Abrar, Abdolrahman Jami, Stylistics, Linguistic level, Literary level, Intellectual level
  • MohammadTaghi Simiari, Reza Heidari Nouri *, Malek Mohammad Farrokhzad Pages 17-35
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Although, like many other human phenomena, a precise and in-depth definition of mysticism and Sufism cannot be provided, in one sense it can be considered an attempt to depict a world free of violence and peace; Creating a world free from drought and bigotry with altruism, all of which are components of world peace in mysticism. Peace, as one of the most fundamental human needs throughout history, has always been the focus of philosophers, mystics and thinkers. One of the Iranian poets and mystics who plays a prominent role in spreading the concept of peace, tolerance, respect and reverence for diversity and differences between cultures and avoiding anxiety and conflict is Maulana Jalaluddin Mohammad Balkhi. Maulana peaceful thoughts and the fresh and pure life of his words can be interpreted in this regard.

    METHODOLOGY

    The authors of this article, relying on the descriptive-analytical method, intend to extract the peace of this poet and mystic from among the various ideas of Maulana, which is expressed as "Masnavi-Manavi" due to his precious work, and after mentioning the evidence, relying on Masnavi. Rumi corrected Reynold Nicholson to describe and analyze the data and present the results.

    FINDINGS

    A mystic such as Maulana has dealt well with the plagues and crises of the human soul and psyche in the form of universal teachings and has expressed the most important components of this peace with the existence of the universe in the form of his eloquent words. In fact, achieving peace, its obstacles and challenges are among the mental concerns of Maulana"s peace-loving thought.

    CONCLUSION

    The ontological manifestations of Maulana peace with the universe begin with the reconciliation, proportion and harmony of the opposites in the universe and end with peace with God, which is the most perfect kind of peace. The results of this research, which has been done in a descriptive-analytical manner based on library data, show that peace with nature, self, others and God are the four basic elements of peace from a universal and general perspective in Maulana style of thought in Masnavi. According to Rumi, peace is love.

    Keywords: Peace, Maulana style of thought, Masnavi, God, man, the universe
  • Mehdi Rahnama, Ahmadreza Kikhai Farzaneh*, Behrouz Romiani Pages 37-51
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    One of the important factors in the evolution and birth of literary styles is the stereotyping of literary themes and images in different periods, a clear example of which is the emergence of the school of occurrence, the Indian style and the period of literary return. The most common analysis for identifying literary stereotypes is the recognition of repetition tools. The element of "repetition" plays a key role in the literature, both positive and negative. The high frequency of this element sometimes leads to the emergence of "stereotypes" and can appear in poetic images, additional and descriptive compounds, compound words, symbols and the like, as well as in the place of themes and emotions. Therefore, the present article examines and influences the element of "stereotype" in the literary dimensions of contemporary lyric poetry by studying the poems of Hossein Manzavi and seeks to prove how Manzavi has removed the color of repetition and antiquity from stereotyped images and themes.

    METHODOLOGY

    This research has been done by descriptive-analytical method and based on the study of Hossein Manzavi"s lyric poems.

    FINDINGS

    Isolation sometimes creates new images and themes by paying a little attention to stereotyped images and themes. This process often adds to the artistic and literary value of isolated poetry by combining stereotyped and creative ideas, and changes the audience"s view of the use of stereotypes

    CONCLUSION

    The most prominent innovations of Hossein Manzavi in ​​the use of themes and images of the ancients and their de-stereotyping include: innovation in the use of stereotyped combinations, innovation in the use of allusions for themes and illustrations, innovations in the use of allegory and irony in themes and imagery, themes and imagery Adaptation from the words of the past for theming and illustration, and combining rhetorical techniques with allusion, guarantee, and allegory. These arrangements represent isolated corners of isolated innovations and innovations as one of the pioneers and pioneers of new sonnets and show how his sonnets are different from traditional sonnets and similar to modern poetry.

    Keywords: Stereotype, Image, Theme, Repeat, Poem Hosein Monzavi
  • Delaram Meshkat Moghaddas, Mohammad Hojjat*, Majid Hajizadeh Pages 53-70
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Each literary genre has its own stylistic features. Knowing the style of theses literary genres will lead to a better understanding of them. The current research has tried to study the stylistic features of Amir Moazi,s poems, especially the praiseworthy poems in his divan linguistically and intellectually. The source used in this research was his collection of poems edited by Abbas Igbal.

    METHODOLOGY

    this research was conducted by descriptive- analytical method and data collection tool is library.

    FINDINGS

    Moezi, s poetic language is a simple, fluent and eloquent language. Moezi utters many meanings in simple and understandable words and his strong nature in making expressions easy and unambiguous has long been considered by critics. However, most poets rightly believe that his poetry is not at a high level in terms of illustration and in fact it is a repetition of past poets, images.

    CONCLUSION

    Moezi, s poetry has significant linguistic and historical values. Many Persian words in various morphological constructions were collected in his divan. However, many irrelevant Arabic words are also found in his speech, mostly for rhyming purposes. In the field of expressive techniques, the main rhetorical feature in his poetry is simile. However, the verbal features that lead to musical features more than the spiritual adornments. The main format of his poems is the ode/ laudatory poem which is relatively shorter than praise poems by other poets. Intellectually, the predominant element of his poetry is praise and moral and educational themes are very few in his poetry. Moezi also has a number of lyric poems, pieces, compositions, prepositions and quatrains among his poems in addition to his ode poems.

    Keywords: Amir Moezi, Stylistics, Fifth century poetry, Praise
  • Soheila Loveimi* Pages 71-90
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    One of the heroic poems that has been written in imitation of Ferdowsi"s Shahnameh is Shahriyarnameh. The poet of this poem is an anonymous poet named Mokhtari, who probably lived in the Safavid period. This poem is about the heroism of Shahriyar Borzoo in the lands of India, Iran and Mazandaran. The purpose of this study is to analyze the stylistic features of this Masnavi.

    METHODOLOGY

    This research is a descriptive-analytical approach. For this purpose, resources related to the subject of identification were studied and recorded.

    FINDINGS

    Masnavi Shahriyarnameh has weak verses and is full of verbal and spiritual flaws. This Masnavi has been composed in twelve thousand and sixty-nine verses in a convergent format. Since this poem belongs to the Safavid era, many features of the Safavid era such as the extensive use of sending proverbs, allegories, as well as the use of slang, words The traditional composition of the Safavid period is evident in it. The poet has composed this poem in a parody of Ferdowsi"s Shahnameh.

    CONCLUSION

    This system is full of mythological themes and beliefs and also has themes such as justice, benevolence, advice of Wonders, praise of wine, misogyny, Ayari character and popular beliefs. Puns in the realm of rhetoric, simile in the realm of imaginary forms, exaggeration, and observance in the realm of spiritual novelty are among the most prominent literary arrays used in this system. One of the features of the language of this system is the use of rare or artificial words. Many grammatical and linguistic features of Khorasani style imitating Ferdowsi"s Shahnameh can be seen in this poem.

    Keywords: Shahriyarnameh, Mokhtari, Shahnameh of Ferdowsi, Safavid period
  • Fatemeh Zamani *, Somayeh Khademi Pages 91-110
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The issue of "unity of existence" is an abstract matter and addressing it is lead to the formation of various metaphorical systems in the text. In the present article, based on the view of cognitive linguists, the functions of conceptual metaphors in how to perceive and think about the concept of "unity of existence" have been studied. The issue of unity of existence has a special place in the court of Shah Nematullah Vali. The main purpose of this research is to answer to the question of what linguistic mechanisms Shah Nematullah Vali has been able to explain the abstract concept of "unity of existence".

    METHODOLOGY

    The research method in this article is descriptive-analytical. The authors have reviewed first 1000 lyric poems of Shah Nematullah Vali’s Divan.

    FINDINGS

    Conceptual metaphors are formed based on the physical and cultural experiences of each language; Shah Nematullah Vali has also explained the "unity of existence" based on cultural and physical experiences. The findings of this study show that in the first 1000 sonnets of Shah Nematullah"s divan, there are 851 conceptual metaphors about "unity of existence.

    CONCLUSION

    85% of the conceptual metaphors of Shah Nematullah"s court are related to ontological metaphors, 10% are structural metaphors and 5% are orientation metaphors. Personality (man, perfect man, prophet), objectification (mirror, cup, gold, treasure) and the elements of the universe (sea, water, light and sun) are among the most frequent ontological metaphors of the unity of existence in the lyric poems of Shah Nematullah, which is affected from mythological and religious beliefs. In structural metaphors, the number one, meaning, interior, truth and essence are the most important metaphors of unity of existence. Among orientation metaphors, in and high have higher frequencies.

    Keywords: Shah Nematullah Vali, lyric poems, unity of existence, conceptual metaphor
  • Faezeh Aghighi, Zohreh Zarshenas*, Farzaneh Goshtasb Pages 111-128
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The first Persian advisories in Iran, after the advent of Islam, were written in the 4th and 5th centuries AH . the Writing advisories, at this time, was not only a continuation of the tradition of advisory writing of the Sassanid period, but also had political and social Purposes. advisories contain important points in analyzing the way society thinks And one of the most important parts of them from this perspective is the Standard character they cite. A Standard character is a person who, as the best example in confirming the relevant advice, is quoted or narrated.

    METHODOLOGY

    In this article, an attempt has been made to study and analyze Standard characters and the reasons for their selection in the Persian advisories of the 4th and 5th centuries AH by the library method. The mentioned texts include Kheradnameh, Afarinnameh, Pandnameh of Anoushirvan, Siyar Al-Muluk, Kimiaye Saadat and Qaboosnameh.

    FINDINGS

    Authors of the mentioned advisories for choosing Standard characters, regardless of personal thought , have also been noted On the one hand to the values and on the other hand to the existing challenges in society. Therefore, the high frequency of using certain specific Standard Characters or belong to a specific time period or job position, it shows the popularity and efficiency of those people in the society.

    CONCLUSION

    Examining the texts in this article, shows the attention of authors of the advisory is more focused on the political and then religious and social spheres. Also notice to the Iranian Standard characters or those who were interested in Iranian culture, both in ancient and in the Islamic period, is very prominent.

    Keywords: advisory, Persian, Standard character, the 4th, 5th centuries AH
  • Ziba Esmaeili * Pages 129-146
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The poem "Mehr and moshtari " by Assar Tabrizi is one of the most powerful poets of the eighth century AH. This work, like other lyrical poems of the seventh and eighth centuries, although written under the influence of military poetic style, was not devoid of individual poetic creations. This poem, despite having a relative reputation during the poet"s lifetime, has not received much attention from researchers. In this article, while introducing this work, its linguistic and literary features have been studied.

    METHODOLOGY

    This research has been done by library method with descriptive-analytical approach. The statistical research is all the poems of Mehr and moshtari.

    FINDINGS

    The poem "Mehr and Jupiter" has been composed in the form of Masnavi and in the sea of ​​Hazj Masdas. Different types of puns, word repetition, conjugation, consonants, consonants, adjectives, adverbs, adverbs, and rejections and photographs have been used to enhance the inner music of the poem. At the lexical level in this system, Arabic words and compounds, astronomical words and compounds, and newly created compounds have a high frequency, which seems to be influenced by Khaghani and Nezami in the use of these terms. At the literary level, simile, metaphorical addition, explicit metaphor, and allusion are some of the most common arrays used in this system. Metaphor and metaphor are used in accordance with the lyrical spirit of the work. The ambiguity of proportion is often created by the names of the characters in the story, which give the poem an artificial color.

    CONCLUSION

    Assar Tabrizi, like his contemporaries, thinks in the style of military storytelling, but also has his own linguistic initiatives. The linguistic and literary features used in the work, such as the use of Arabic words, astronomical terms, sensory similes, etc., show the attention of Assar Tabrizi to the style of military poetry and the Azerbaijani style. The use of Arabic words and combinations, the use of novel combinations, the extensive use of literary arrays, the introduction of astronomical terms, music, chess, etc. are obvious signs of the style of this system.

    Keywords: Assar Tabrizi, Mehr, moshtari, Stylistics, Linguistic Level, Literary Level
  • Nasrin Fanafi Elahi, Parvah Adelzadeh *, Kamran Pashaei Fakhri Pages 147-171
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    In recent years, we have witnessed the introduction of the word social capital in discourses and scientific documents in various fields. Social capital is discussed as a factor for success in various areas of life with social health. The justification for this focus on social capital is based on the role it plays in the production and increase of human capital, and for this reason today it has a special place in the study and development of social indicators and development by reputable global organizations.

    METHODOLOGY

    The research method in this article is descriptive-analytical. First, a complete study of the tales of One Thousand and One Nights from the version of Abdul Latif Tassoji has been done, and then the sources related to social capital from Pierre Bourdieu"s point of view have been explored.

    FINDINGS

    "One Thousand and One Nights" is one of the books before the Achaemenid period, which in addition to literary and political issues is of special importance in terms of social and moral issues and in the field of social capital contains significant elements and components. Due to the development of new knowledge and theories in the field of social capital presented by experts, in this study, the intellectual level of Thousand and One Nights drawings from a new perspective and based on the theories of the twentieth century French sociologist, Pierre Bourdieu, is examined.

    CONCLUSION

    The results of this study indicate that the indicators of social capital used in these tales from the perspective of the three levels of micro, medium, and macro include religious beliefs, trust, hope, forgiveness and forgiveness, patience, cooperation and cooperation.

    Keywords: Intellectual level, social capital, One Thousand, One Nights tales, interdisciplinary literature
  • Mojtaba Qaisari, Manouchehr Tashkkari *, Parvin Golizadeh Pages 173-192
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The anecdotes of Masnavi are not fabricated and paid for by Rumi, but Rumi has received them directly or indirectly from other sources. Some of these anecdotes, including the anecdote of "Shah and Kenizak", have been taken from non-mystical sources, but have been seized and then narrated in a very different way from their own sources in Masnavi. The most important possessions of Rumi in the sources of the story of the king and the maid are the possession of signs and the purpose of the present study is to investigate the why and how of these acquisitions.

    METHODOLOGY

    This research is a theoretical study that has been done in a descriptive-analytical manner and the method of data collection is library. In this research, based on discourse semiotics and using critical discourse analysis tools, the ideological layer of Masnavi narrative style has been studied.

    FINDINGS

    Rumi, as the narrator of Masnavi, has adapted the story of the king and the maid from four articles and Ferdows al-Hikma and other sources, and by capturing and changing its signs and using special symbols of mystical discourse, a new and different narration. It has provided. As a result of this change in discourse and style, the narrative has found an ideological and different function from its sources.

    CONCLUSION

    By removing this anecdote from the main context and by deconstructing and redefining the signs of the semantic system of the discourse governing the sources of the anecdote, Rumi employs it in mystical discourse and establishes his own mystical semantic system. Has transferred himself from the above story to the audience. Since Rumi"s mystical discourse is organized in opposition to the discourses of the world, theologians, cortical scholars, theologians and philosophers, in the Masnavi narration of this anecdote, a bipolar opposition is seen between the mystical discourse and the mentioned discourses; In such a way that the signs of rival discourses have been marginalized and rejected, and the signs of mystical discourse have become prominent.

    Keywords: Ferdows al-Hekmat, Chehar Maghaleh, King, Goldsmith, Hakim (wise)
  • Salman Rahimi, Hossein Hassanpour Alashti *, AliAkbar Bagheri Khalili, Siavash Haghjoo Pages 193-215
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    Two very important issues that have always faced many challenges among experts and researchers in the field of mystical research, is the relationship between reason and love from the perspective of mystics. According to the different definitions and theories about these two God-given forces, which of the two leads man to divine bliss and encounter? Are they superior to each other in this direction? That a mystic poet like Rumi considers the feet of reasoners as wood, or that Attar Neyshabouri considers reason to be a child of the path in the path of God, and often mystics blame the intellect, and on the other hand, the same mystics speak of a gem called love and call it They know that they are capable of reaching God, these are the issues that make it necessary to discuss them.

    METHODOLOGY

    This research has been written by library information retrieval method and descriptive-analytical-comparative. In the analytical processing section of the subject, first the mystics" views on reason are discussed and in the next section their views on love are analyzed and examined.

    FINDINGS

    This has been discussed in detail in mystical prose texts. Kashfat al-Mahjoub has dealt with the mystics" differing theories in this regard as carefully as possible, and Qushayriyah"s treatise has devoted a chapter of his book to this subject. Of course, people like Najmuddin Razi, Bah به"u"ll ولh, and Suhrawardi have each written separate treatises on the subject.

    CONCLUSION

    The authors believe that the intellect has different levels that mystics consider only that part of the partial and subsistence intellect which is sanity, as opposed to love and the spiritual aspect of the intellect that can be related to the active intellect and the background of progress. Provided by the seeker, it has no conflict with love, but is in harmony with the compound of love.

    Keywords: Reason, love, Persian mystical texts, Prose, mystical literatu
  • Hossein Familian Sooraki* Pages 217-231
    BACKGROUND AND OBJECTIVES

    The idea of ​​"cosmopolitanism" is one of the emerging and common themes in the literature of nations that has received more and more attention in recent decades; This article examines the reflection of cosmopolitan thought in the novel "House of Thorns" by Abdolhossein Farzad.

    METHODOLOGY

    This type of research is a library and is based on content analysis through the study of sources and filing and analysis of slips. In this way, first, the sources related to the terminology and semantics of "cosmopolitanism" and its components have been studied, and then, by studying the novel, the sentences and signs related to the subject of cosmopolitanism in the form of The receipt was extracted and in the final stage, first the thematic classification of the receipts was done and then the contents were analyzed.

    FINDINGS

    Abdolhossein Farzad has expressed his ideas and thoughts in this novel and one of his most prominent ideas is "Jahan-e-Watan". This idea is reflected everywhere in the novel, including in the narrator"s own words, in the characters of the novel, including Qadabik, and in general in all the elements of the novel.

    CONCLUSION

    The reflection of this idea in the novel does not mean that the author hopes for its realization, but he always warns his audience that the current path of the world will never lead to a "cosmopolitan" and a new plan must be devised to achieve this. The plan that the author proposes for the realization of the "worldview" is "love", which is the central theme of the novel. Farzad believes that love is the lost link of contemporary man, and if one can hope for the actualization of humanity and the realization of the "cosmopolitan" that love and affection have emerged in all aspects of contemporary human life.

    Keywords: Abdolhossein Farzad, World Homeland, Thorn House Novel, Love, Humanity