فهرست مطالب

علوم و صنایع غذایی ایران - سال هجدهم شماره 12 (پیاپی 121، اسفند 1400)

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال هجدهم شماره 12 (پیاپی 121، اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/05
  • تعداد عناوین: 30
|
  • نسیم الماسی*، جعفر محمدزاده میلانی، لیلا نجفیان صفحات 1-11

    با توجه به افزایش تمایل جهت مصرف فرآورده های کم چرب یا بدون چربی،امروزه ترجیح داده می شود که از شیر کم چرب جهت تهیه ماست استفاده گردد. برای جبران نقش چربی در ویزگی های حسی و فیزیکوشیمیایی ماست به خصوص ویسکوزیته آن استفاده از صمغ ها به عنوان ترکیبات جاذب آب می تواند در این زمینه مفید باشد. در این پژوهش تاثیر صمغ دانه ریحان بر ویژگی های فیزیکوشیمیایی و حسی ماست کم چرب مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت. صمغ دانه ریحان در چهار سطح (2/0 ، 15/0 ، 1/0 و0 درصد وزنی) به ماست کم چرب تهیه شده اضافه و سپس آزمون های سنجش بافت، ویسکوزیته ظاهری، اسیدیته قابل تیتراسیون، pH، آنالیز بافت و آزمون حسی در روزهای 1 ، 7 و 14 پس از تولید روی آنها انجام شد مطابق نتایج به دست آمده میزان اسیدیته محصولات با صمغ 2/0 % در طول مدت نگهداری از33/113 به 3/130 افزایش ولی میزان pH از 35/4 به 31/4 کاهش یافت. ویسکوزیته نمونه ها با گذشت زمان افزایش یافته و از 3/7463 به 3/8189 pa.s رسید علاوه بر این نمونه های حاوی صمغ 2/0 %، ویسکوزیته بالاتری نسبت به نمونه شاهد نشان دادند همچنین سفتی و چسبندگی ماست های حاوی صمغ با افزایش درصد صمغ سیر صعودی داشته است به طوری که از سفتی 3/89 به 67/93 g و چسبندگی 09/0 g در روز اول به 79/0 g در روز 14 پس از تولید رسیدند و به همان نسبت میزان آب اندازی از 86/7 به 04/7 g کاهش یافت. نتایج ارزیابی نشان داد که افزودن صمغ دانه ریحان در سطح 2/0 % باعث بهبود ویژگی های حسی و فیزیکوشیمیایی ماست کم چرب شده است و استفاده از این صمغ در این سطح در ماست کم چرب موفقیت آمیز می باشد.

    کلیدواژگان: ماست کم چرب، صمغ دانه ریحان، ویسکوزیته، آزمون حسی
  • نیلوفر بیگلریان، اذین آتشزر، علی رافع*، سید احمد شهیدی صفحات 13-24

    مصرف گسترده خامه قنادی و تولید محصولی با چربی کاهش یافته، نیاز به جایگزینی ترکیبات پایدارکننده و امولسیفایری در آن را تقویت می کند. لذا، در این تحقیق اثر افزودن صمغ دانه ریحان اصلاح شده و ایزوله پروتیین سبوس برنج مورد بررسی قرار گرفت.  ابتدا مقدار تجمعات نامحلول و کدورت محلول های صمغ دانه ریحان و پروتیین سبوس برنج در pH 3، 5 و 7 بررسی شدند. سپس در خامه های قنادی با مقادیر چربی 25، 30 و 35 درصد در غلظت های 5/0 و یک درصد اضافه شدند و ویژگیهای افزایش حجم، ثبات کف و سفتی خامه قنادی به عنوان شاخصه های مهم فیزیکوشیمیایی خامه بررسی شدند. نتایج نشان داد بیشترین میزان تجمعات نامحلول در صمغ دانه ریحان pH های 3 و 5 و کمترین آن در ایزوله پروتیین سبوس برنج در pH 7 بدست آمد. در مقابل، بیشترین کدورت در ایزوله پروتیین سبوس برنج در pH 7 و کمترین کدورت در صمغ دانه ریحان در همین pH دیده شد. بالاترین میزان افزایش حجم و ثبات کف خامه قنادی در ایزوله پروتیین سبوس در خامه 30 درصد چربی و پس از آن در پروتیین سبوس برنج با خامه 25 درصد چربی و پروتیین آب پنیر حاوی خامه 35 درصد چربی بدست آمد. در مقابل کمترین افزایش حجم در نمونه های صمغ دانه ریحان مشاهده شد. در مقابل، خامه قنادی با بیشترین درصد چربی و بیشترین مقدار صمغ دانه ریحان از بیشترین سفتی بافت برخوردار بود. بنابراین با توجه به نتایج بدست آمده، مشخص می شود که خامه قنادی با بیشترین درصد چربی و کمترین مقدار پروتیین می تواند به حداکثر ثبات کف منتهی شود. در مجموع نتایج نشان داد که ایزوله پروتیین سبوس برنج از توانایی خوبی برای استفاده از در فرمول خامه قنادی برخوردار است، هرچند صمغ دانه ریحان به دلیل فقدان مواد پروتیین از قابلیت در خامه برخوردار نیست.

    کلیدواژگان: خامه، سبوس برنج، صمغ دانه ریحان، حلالیت، پایداری کف
  • شمیمه عظیمی سلیم، مریم عزیزی لعل آبادی*، میلاد توسلی، محمود علیزاده ثانی صفحات 25-37

    در این مطالعه بسته بندی زیست تخریب پذیر برپایه بیوپلیمر ژلاتین (در غلظت 3 درصد وزنی-وزنی) حاوی نانو ذره دی اکسید تیتانیوم (در غلظت 1 درصد وزنی-وزنی) و عصاره زعفران (در غلظت 2 درصد حجمی-حجمی) با روش تبخیر-حلال سنتز شد. در این پژوهش خصوصیات فیزیکی (ضخامت، شفافیت، محتواب رطوبتی، میزان حلالیت و نفوذپذیری به بخار آب)، مکانیکی، خصوصیات ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی، خصوصیات ساختاری و ظاهری فیلم ها مورد بررسی قرار گرفت. پس از آنالیز داده ها، نتایج نشان داد که تاثیر عصاره زعفران و نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم بر تمام خصوصیات مورد بررسی معنی دار (P<0.05) بود. افزودن نانو ذرات دی اکسید تیتانیوم و عصاره زعفران باعث افزایش ضخامت، و بهبود خصوصیات مکانیکی و کاهش محتوای رطوبتی، نفوذپذیری به بخار، شفافیت، و حلالیت شد. همچنین فیلم های نانوکامپوزیت حاوی نانوذرات دی اکسید تیتانیوم و عصاره زعفران خصوصیات آنتی اکسیدانی (80%~) و اثرات ضد میکروبی قابل قبولی به ویژه بر علیه باکتری گرم مثبت استافیلوکوکوس اوریوس را نشان دادند. با توجه به نتایج بدست آمده از این مطالعه، این نوع بسته بندی می تواند به عنوان جایگزین مناسب برای بسته بندی های سنتزی پیشنهاد گردد.

    کلیدواژگان: فیلم تجزیه پذیر، عصاره زعفران، بسته بندی نانوکامپوزیت، نانوذرات دی اکسید تیتانیوم، خواص آنتی اکسیدانی
  • مهدی عبادی، زهرا لطیفی*، سینا مولائی صفحات 39-55

    امروزه از آنتی اکسیدان های طبیعی به منظور جایگزینی با آنتی اکسیدان های سنتزی برای به تاخیر انداختن و یا ممانعت از اکسیداسیون روغن های خوراکی استفاده می شود. در این تحقیق، از گیاه کلزا (Brasica napus L.) به عنوان یک ترکیب طبیعی برای بهبود پایداری اکسیداتیو و افزایش زمان ماندگاری روغن سویا استفاده شده است. در این مطالعه، عصاره تحت تاثیر سه متغیر و در سه سطح، غلظت (800 ، 500 و 200 پی. پی. ام)، زمان (30-10 دقیقه) و دما (55-35 درجه سانتی گراد) استخراج گردید. پس از بهینه سازی استخراج، عصاره ای با بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی و میزان کل ترکیبات فنولی به روغن سویا با سه غلظت (800 ، 500 و 200 پی. پی. ام) اضافه گردید و سپس نمونه های روغن در سه سطح زمانی (72، 48 و 24 ساعت) و دمایی (65، 55 و 45 درجه سانتی گراد) نگهداری شدند. انجام آزمایش های مختلف روی عصاره های حاصل، بهترین شرایط استخراج برای عصاره ها با استفاده از روش سطح پاسخ تعیین و عصاره گیری در شرایط بهینه انجام شد. نتایج فرآیند بهینه سازی استخراج عصاره نشان داد که در عصاره هیدرواتانولی، غلظت بهینه برابر با 200 پی.پی.ام، زمان بهینه برابر با 30 دقیقه و مقدار بهینه دما 028/47 درجه سانتیگراد تخمین زده شد که در بررسی مقدار بهینه فعالیت مهار کنندگی رادیکال های آزاد DPPH و میزان کل ترکیبات فنولیک در استخراج هیدرواتانولی به ترتیب، 885/43 درصد و mg GA/g 852/39 بود. زمان حاصل از پایداری اکسایشی روغن نشان داد؛ زمان 72 ساعت،  غلظت 200 پی.پی.ام، دما  45درجه سانتی گراد تعیین گردید. نتایج حاصل از پایداری اکسایشی روغن نشان داد اندیس پراکسید و تیوباربیوتیک اسید در استخراج هیدرواتانولی به ترتیب، meq O2/kg 388/2 و mg mal/kg  329/0 گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که می توان از آنتی اکسیدان های طبیعی به عنوان جایگزین آنتی اکسیدان های سنتزی در فرمولاسیون روغن های خوراکی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: پراکسید، ترکیبات فنولی، تیوباربیوتیک اسید، سطح پاسخ، گیاه کلزا
  • نازنین سپهری، سید علی مرتضوی، علیرضا صادقیان*، مرتضی محمدی، احمد پدارم نیا صفحات 57-68

    اسانس و عصاره زیره سیاه به دلیل ترکیبات ضدمیکروبی و آنتی اکسیدانی از اهمیت ویژه ای در حفاظت از غذاهای خام و فرآوری شده، برخوردار است. در مطالعه حاضر ترکیب شیمیایی، خواص ضدباکتریایی و آنتی اکسیدانی اسانس زیره سیاه استخراج شده به روش کلونجر و پیش فرآوری توسط امواج التراسوند (فرکانس های 37 و 80 کیلوهرتز و توان های 70 و 100 درصد) و بهینه یابی شرایط استخراج با توجه به ویژگی های شیمیایی اسانس بررسی شد. خصوصیات ضدباکتریایی اسانس زیره سیاه علیه باکتری های پاتوژن اشرشیاکلی و استافیلوکوکوس اوریوس با اندازه گیری حداقل غلظت ممانعت از رشد و حداقل غلظت کشندگی باکتریهای پاتوژن با استفاده از روش میکرو-پلیت انجام شد. فعالیت آنتی اکسیدانی اسانس با بررسی درصد مهارکنندگی رادیکال های آزاد DPPH سنجیده شد. نتایج آنالیز اسانس زیره سیاه با کروماتوگرافی گازی- اسپکترومتری جرمی نشان داد که عمده ترین ترکیب اسانس زیره سیاه استخراج شده گاما-ترپنین با 03/30 درصد به روش کلونجر، و 04/31 درصد به روش اولتراسوند بود. بیشترین راندمان اسانس و عصاره استخراج شده به روش کلونجر به ترتیب 04/2 و 75/0 درصد و در روش اولتراسوند با فرکانس 80 کیلوهرتز و توان 100 درصد (100/80) 2 و 1 درصد بود. میزان ترکیبات فنولی در اسانس و عصاره استخراج شده به روش کلونجر به ترتیب 2/13 و 09/111 و در روش اولتراسوند (100/80) به ترتیب برای اسانس و عصاره 65/18 و 19/141میلی گرم اسیدگالیک به ازای 100 گرم ماده خشک بدست آمد. نتایج نشان داد که استافیلوکوکوس اوریوس حساس ترین و اشرشیاکلی مقاومترین باکتری نسبت به اسانس زیره سیاه بودند. بر این اساس، می توان بیان کرد که استخراج اسانس زیره سیاه با روش اولتراسوند اولتراسوند (100/80) بیشترین تاثیر را در استخراج مواد موثره اسانس و عصاره داشته است و می تواند برای حفاظت از مواد غذایی در مقابل انواع سیستم های اکسیداتیو و میکروارگانیسم های عامل عفونت مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: زیره سیاه، اشرشیاکلی، استافیلوکوکوس اورئوس، MIC، رادیکال گیرندگی
  • میترا حق پناه کوچصفهانی، ماندانا طایفه*، سید مصطفی صادقی، آذین نصرالله زاده، لیلی فدایی صفحات 69-79

    یکی از دلایل کاهش کیفیت و وجود نقص کیفی در فراورده های نانوایی در سال های اخیر ، کیفیت پایین و نامناسب بودن گندم کشور می باشد. با توجه به غیر قابل کنترل بودن بسیاری از عوامل موثر بر کیفیت گندم، استفاده از بهبود دهنده ها در آرد حاصل، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. در این تحقیق تاثیر دو بهبود دهنده اسیداسکوربیک در سه سطح 20، 40 و 60  قسمت در میلیون و آنزیم آلفا-آمیلاز در سه سطح 25، 50 و75 قسمت در میلیون در آرد گندم بررسی گردید. نتایج آزمایشهای ریولوژیک خمیر نشان داد که افزایش سطح اسیداسکوربیک ازppm  20 بهppm  60 به بهبود و افزایش پایداری و مقاومت خمیر، افزایش زمان گسترش خمیر، کاهش درجه نرم شدن، افزایش الاستیسیته و بهبود شبکه گلوتنی و افزایش سطح استفاده از آنزیم آلفا-آمیلاز ازppm 25 بهppm  75 بر تخریب ساختار پلی مری نشاسته،  نرم شدن  خمیر،  کاهش مقاومت،  زمان گسترش خمیر، افزایش درجه نرم شدن، کشش پذیری و کاهش ویژگی های الاستیسیته خمیر موثر بود. در استفاده همزمان از افزودنی ها، در مقادیر ثابت آنزیم آلفا-آمیلاز، افزایش اسیداسکوربیک ازppm  20 بهppm  60 سبب بهبود ویژگی های ریولوژیکی، مقاومت خمیر، زمان گسترش آن و همچنین الاستیسیته خمیر گردید. در صورتی که در مقادیر ثابت اسیداسکوربیک، ویژگی های ریولوژیکی رابطه معکوس را با میزان افزودن آنزیم آلفا-آمیلاز به ویژه در مقادیر بالای آن (ppm 75 و 50) نشان داده است. به طور کلی، علاوه بر تیمارهای حاوی اسیداسکوربیک به تنهایی،  استفاده از آنزیم آلفا-آمیلاز در سطحppm  50 همراه باppm  60 اسیداسکوربیک در بهبود ویژگی های کیفی و ریولوژیکی خمیر پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: آنزیم آلفا-آمیلاز، اسید اسکوربیک، خمیر آرد گندم، ویژگی های فارینوگرافی، ویژگی های اکستنسوگرافی
  • نازآفرین رحمتی نیا، مهدی آران، محمدامین میری*، داریوش رمضان صفحات 81-91

    اکالیپتوس یکی از گیاهان دارویی معروف می‫باشد که از گذشته تاکنون از لحاظ دارا بودن خواص مختلف به ویژه اثر ضد میکروبی، مورد توجه بوده است. این تحقیق با هدف ساخت نانوالیاف به عنوان نانوحامل اسانس اکالیپتوس و بررسی ویژگی‫ها و خاصیت ضدمیکروبی نانوالیاف برای کنترل باکتری‫های استافیلوکوکوس اوریوس و اشریشیا کلی انجام شد. بدین منظور اسانس اکالیپتوس در غلظت‫های 0، 5/2، 5 و 10 درصد با محلول زیین مخلوط ‫و توسط فرآیند الکتروریسی، نانوالیاف تهیه شد. ترکیبات موثره اسانس با استفاده از گروماتوگرافی گازی- طیف سنجی جرمی (GC-MS) شناسایی شدند. به منظور بررسی ویژگی‫های نانوالیاف تهیه شده، آزمون‫های تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، بررسی قطر نانوالیاف با استفاده از نرم افزار Image J، میکروسکوپ نیروی اتمی (AFM)، آنالیز پراش اشعه ایکس (XRD)، آنالیز حرارتی روبشی افتراقی (DSC)، و طیف سنجی تبدیل فوریه مادون قرمز (FTIR)، انجام شد. همچنین آزمون بررسی خاصیت ضدمیکروبی نانوالیاف به روش انتشار دیسک انجام شد. نتایج نشان داد که با افزودن اسانس اکالیپتوس، قطر نانوالیاف از nm 102 به 193 نانومتر افزایش یافت. نتایج XRD بیانگر ساختار آمورف نانوالیاف زیین بود. نتایج حاصل از DSC وجود اسانس در نانوالیاف را اثبات نمود. نتایج حاصل از FTIR، نشان دهنده واکنش بین زیین و اسانس بود. نانوالیاف حامل اسانس اکالیپتوس برای دو باکتری گرم مثبت و گرم منفی مورد مطالعه دارای خاصیت مهارکنندگی بود. لذا، می‪توان از نانوالیاف بارگذاری شده زیین با اسانس اکالیپتوس به عنوان بسته بندی فعال در طیف گسترده‪ای از فرآورده‫های غذایی استفاده کرد‫.

    کلیدواژگان: اسانس اکالیپتوس، نانوحامل، الکتروریسی
  • محسن زندی*، علی گنجلو، ماندانا بی مکر صفحات 93-106

    هدف از پژوهش حاضر، مدل سازی و بهینه سازی فرایند استخراج اسانس بیدمشک (Salix aegyptiaca L.) با روش تقطیر آبی با کمک فراصوت و مقایسه آن با اسانس به دست آمده با روش تقطیر آبی بود. به منظور به حداکثر رساندن بازده استخراج، محتوای فنولی کل و IC50، زمان فراصوت (45-15 دقیقه)، توان فراصوت (500-100 وات) و نسبت آب به گیاه (10-3 (حجمی/وزنی)) مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که اثرات زمان و توان فراصوت بر  بازده استخراج، محتوای فنولی کل و IC50 اسانس معنی‎دار بود (05/0˂p). اگرچه افزایش نسبت آب به گیاه به طور معنی داری منجر به بازده استخراج بیشتر گردید (05/0˂p)؛ با این حال، این متغیر تاثیر معنی داری بر محتوای فنولی کل و IC50 نداشت (05/0˃p). متغیرهای بهینه شده زمان فراصوت، توان فراصوت و نسبت آب به گیاه به ترتیب برابر 39 دقیقه، 189 وات و 8/6 (وزنی/حجمی) بود. در شرایط بهینه، از هر دو روش تقطیر آبی و تقطیر آبی با کمک فراصوت برای استخراج اسانس استفاده شد. بازده استخراج تقطیر آبی با کمک فراصوت (009/0±108/0 درصد) به طور معنی داری بالاتر از روش تقطیر آبی (109/0±081/0 درصد) بود (05/0˂p). در مقایسه با تقطیر آبی، روش تقطیر آبی با کمک فراصوت منجر به زمان استخراج کوتاه تر، مصرف انرژی کمتر، خاصیت ضداکسایشی بالاتر و بازده استخراج بالاتر گردید. خصوصیات فیزیکی اسانس روش های تقطیر آبی و تقطیر آبی با کمک فراصوت تفاوت معنی داری نداشت (05/0˃p). در میان چهار مدل سینتیکی، مدل سیگموییدی بهترین مدل انتخاب گردید که می تواند برای مدل سازی سینتیک استخراج اسانس توسط روش های تقطیر آبی و تقطیر آبی با کمک فراصوت مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بیدمشک، بهینه سازی، فراصوت، مدل سازی ریاضی، سینتیک استخراج
  • درنوش جعفرپور*، پریسا عطایی صفحات 107-116

    پنیر یکی از فرآورده های شیری با ارزش به شمار می آید که نقش پررنگی در تغذیه بیشتر افراد جامعه دارد. در خلال فرایند تولید یا پس از آن ممکن است پنیر دچار آلودگی کپکی شود که این رویداد سبب به خطر افتادن سلامتی محصول و کاهش بازارپسندی آن می شود. پنیر از جمله مواد غذایی است که شرایط مناسب برای رشد قارچ ها را داراست. هدف از این تحقیق جداسازی و شناسایی کپک های آلوده کننده پنیرهای فراپالوده عرضه شده در شهرستان فسا بوده است. بدین منظور به طور تصادفی 110 نمونه از قوطی های پنیر کارخانه های مختلف از بازار جمع آوری و به دو صورت در باز و در بسته نگهداری شدند. پس از رشد، شناسایی کپک ها به دو روش ریخت شناسی و مولکولی انجام پذیرفت. نتایج نشان دادند که بیشترین میزان آلودگی پنیرهای در باز مربوط به کپک Penicillium بوده و بعد از آن Aspergillus، Paecilomyces و Trichoderma قرار دارند. در پنیرهای در بسته نیز کپک Byssochlamys spectabilis بیشترین آلودگی را به خود اختصاص داد که در طی این تحقیق برای اولین بار در ایران این نوع قارچ جداسازی و شناسایی شد.

    کلیدواژگان: آلودگی کپکی، پنیر فراپالایشی، جداسازی، شناسایی
  • مهدی میرزازاده*، احسان صادقی، فرانک بیگ محمدی صفحات 117-129

    گوشت و فرآورده های گوشتی به عنوان جزء اصلی رژیم غذایی و تامین کننده بخش وسیعی از نیازهای پروتیینی، ویتامینی و املاح مورد نیاز بدن انسان محسوب می شوند. با این وجود، پختن موجب ایجاد ترکیبات مضر و نامطلوب در آن ها می شود. در این میان، نیتروزآمین ها  فرار (VNAs)[1] و هیدروکربن های آروماتیک چند حلقه ای (PAHs)[2] به دلیل پتانسیل سرطان زایی بالا بیشتر مورد توجه قرار گرفته اند. در این مطالعه، نمونه های کوکتل دودی گوشت گاو (55 %) از مراکز عرضه فرآورده های پروتیینی سطح شهر کرمانشاه به طور تصادفی، از سه شرکت معتبر (20 نمونه از هر یک از برندها) تهیه شدند. سپس، باقیمانده سه نوع نیتروز آمین N-نیتروزودی متیل آمین (NDMA)[3]، N-نیتروزپیرولیدین (NPYR) [4] و N- نیتروزوپیپریدین (NPIP) [5] پس استخراج با روش میکرو استخراج مایع- مایع (DLLME)[6] و دو PAHs شامل بنزوآپیرن (Bap) [7] و بنزو-آ-آنتراسن (Ban) [8] پس از جداسازی با روش استخراج فاز جامد (SPE)[9] در نمونه های پخته شده با دو روش جوشاندن (Boiling) و سرخ کردن عمیق (Deep frying) توسط کروماتوگرافی گازی مجهز به با دتکتور یونیزاسیون شعله (GC-FID)[10]، اندازه گیری شد. بر اساس نتایج حاصل، سرخ کردن عمیق منجر به افزایش معنی دار مقدار نیتروز آمین ها و PAHs شد. با این وجود، میزان این ترکیبات در نمونه های فرآوری شده به روش جوشاندن از نظر آماری با نمونه کنترل تفاوتی نداشت (0.05<p). برندهای مختلف نیز حاوی مقادیر متفاوتی از نیتروز آمین ها و PAHs بودند. بنابراین، روش جوشاندن می تواند به عنوان یک روش مناسب و ایمن برای پخت گوشت و فرآورده های گوشتی مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کوکتل دودی، نیتروزآمین، هیدروکربن های پلی آروماتیک چند حلقه ای، جوشاندن، سرخ کرن عمیق
  • نگار راوش*، جواد حصاری صفحات 131-146

    شیر و فرآورده های آن سرشار از ترکیبات زیست فعال و فراسودمند هستند. با این حال اغلب این ترکیبات در برابر حرارت ناپایدار هستند. بنابراین فرآیندهای حرارتی رایج می توانند تاثیر مخربی بر کیفیت تغذیه ای شیر و فرآورده های آن داشته باشند. از این رو فرآیندهای غیرحرارتی توجه بسیاری از محققان را به خود جلب کرده اند. فرآیند فشار بالا یکی از فرآیندهای غیرحرارتی نوین است که در زمینه افزایش ماندگاری شیر و فرآورده های لبنی مورد پژوهش های متعددی قرار گرفته است و نتایج نوید بخشی به همراه داشته است. هدف از مقاله حاضر، مرور مطالعات انجام گرفته در زمینه اثرات فرآیند فشار بالا بر ترکیبات شیر اعم از چربی، کازیین، پروتیین های سرمی، آنزیم ها و موادمعدنی؛ و همچنین اثر این فرآیند بر تولید صنعتی شیر و فرآورده های آن از جمله پنیر، ماست، بستنی، کره، خامه و فرآورده های لبنی پروبیوتیک است. طبق نتایج پژوهش های انجام گرفته، فرآیند فشار بالا قابلیت تغییر ساختار ترکیبات شیر از جمله پروتیین ها و گلبول های چربی را دارد. همچنین فرآیند فشار بالا می تواند ضمن غیرفعال سازی میکروارگانیسم های فسادزا و بیماری زا، موجب حفظ مواد مغذی و ترکیبات مولد عطر و طعم؛ افزایش بازدهی؛ و بهبود ویژگی های حسی شیر و فرآورده های شیر شود.

    کلیدواژگان: فرآیند فشار بالا، شیر و فرآورده های شیر، فرآورده های لبنی، فرآیند غیرحرارتی
  • کتایون سامیا کلانتری، مریم میزانی*، مهرداد قوامی صفحات 147-162

    مطالعات اپیدمیولوژیک اخیر نقش مهم سبزیجات کروسیفراز مانند جوانه بروکلی را به واسطه فعالیت ضد سرطانی یک ترکیب ایزوتیوسیانات به نام سولفورافان نشان می دهد.جوانه بروکلی دارای مقادیر بیشتری از ترکیبات ضد سرطان،آنتی اکسیدان، پلی فنولیک نسبت به کلم بروکلی است. هدف از این پژوهش،استفاده از جوانه بروکلی در تولید اسموتی سبزیجات به عنوان یک نوشیدنی- میان وعده مغذی و سلامتی بخش می باشد.بر این اساس،جوانه بروکلی در 6 سطح (0%، 2.5%، 5%، 7.5%، 10%،12.5% و15%) به اسموتی شامل (هویج، سیب، اسفناج، آووکادو، پرتقال، لیموترش، استویا و صمغ ژلان) افزوده شد.ویژگی های فیزیکوشیمیایی،مقادیر ترکیبات زیست فعال (فنولیک،ظرفیت آنتی اکسیدانی و کلروفیل)،خصوصیات ریولوژیکی دینامیک و حسی در طی 14 روز نگهداری در دمای 5 درجه سلسیوس بررسی شد.نتایج نشان داد افزودن جوانه بروکلی به اسموتی تا 15% باعث هم افزایی ترکیبات فنولیک،آنتی اکسیدان به ترتیب به میزان  38% و 24%  گردید. ویژگی های ریولوژیکی استاتیک نمونه ها با مدل هرشل -بالکلی مطابقت داشت و همه نمونه ها پس از تنش تسلیم ،رفتار یک سیال روان شده با برش را نشان دادند. رفتار دینامیک نمونه های اسموتی نیز بررسی و ویژگی های ویسکوالاستیک آن از جمله مدول های ذخیره و افت وکرنش در محدوده ی ویسکوالاستیک خطی تعیین شد.کلیه نمونه ها رفتار یک ژل ضعیف از خود نشان دادند که برای یک نوشیدنی غلیظ نظیر اسموتی مناسب بود. بر اساس نتایج ارزیابی حسی،بیش ترین پذیرش کلی مربوط به نمونه اسموتی حاوی 12.5% جوانه بروکلی بود و استفاده از درصد بیشتر از آن اثر نامطلوبی بر خواص حسی نشان داد.بدین ترتیب اسموتی سبز فرموله شده با جوانه بروکلی در سطح 12.5% را می توان به عنوان یک نوشیدنی - میان وعده سلامتی بخش جدید معرفی نمود.

    کلیدواژگان: اسموتی، ترکیبات زیست فعال، جوانه بروکلی، فعالیت آنتی اکسیدانی، نوشیدنی-میان وعده
  • سعید دغاغله، علیرضا کیاست، سید محمد صفی الدین اردبیلی*، رویا میرزاجانی صفحات 163-172

    مورینگا الیفرا (Moringa oleifera) به عنوان یک منبع غنی و مقرون به صرفه از ترکیبات فیتوشیمیایی شناخته شده می باشد و دارای کاربردهای فراوانی در صنعت، تصفیه آب، داروسازی و تولید سوخت های زیستی است، برگ گیاه مورینگا الیفرا توسط مرکز گیاهی تایوان از میان 120 نوع گونه مواد غذایی مورد مطالعه به عنوان گیاهی دارای بالاترین محتوای تغذیه ای معرفی شد. در این پژوهش تاثیر روش های مختلف استخراج از قبیل ماسراسیون و سوکسله برمیزان محتوای فنولی، فلاونوییدی و خواص آنتی اکسیدانی، همچنین اثر این عصاره ها بر روی سلول های سرطانی A549 ریه به وسیله آزمون MTT بررسی گردید. طبق نتایج بدست آمده از برگ گیاه مورینگا الیفرا بیشترین بازده استخراج مربوط به عصاره گیری به روش سوکسله بود. بیش ترین محتوای فنولی و فلاونوییدی مربوط به روش استخراج ماسراسیون بود. نتایج حاصل از بررسی خواص آنتی اکسیدانی عصاره نشان داد که بیشترین خواص آنتی اکسیدانی مربوط به عصاره حاصل از روش سوکسله بود. آزمون MTT نشان داد که از بین عصاره های مختلف کم ترین IC50 مربوط به عصاره استخراجی توسط روش سوکسله می باشد. این مطالعه نشان می دهد که برگ های مورینگا الیفرا یک منبع تغذیه ای مناسب است.

    کلیدواژگان: مورینگا الیفرا، استخراج، محتوای فنولی، خواص آنتی اکسیدانی
  • طیبه شاهی*، سید مهدی جعفری جعفری، محسن پویان، مهدی ابراهیمی، حسین راغ آرا، ساره حسینی صفحات 173-184

    سرکه یک چاشنی فراسودند و پر مصرف در سراسر جهان است که از مواد اولیه مختلفی تهیه می شود. گزارشات زیادی در تایید قدرت ضداکسایشی سرکه و استفاده از آن به عنوان کاهنده چربی و و کاهش وزن وجود دارد، بنابراین لازم است ترکیبات و خواص انواع سرکه مورد بررسی قرار گیرد. در این طرح ابتدا سرکه عناب تحت تاثیر تیمارهای مختلف تهیه شد و بهترین سرکه از نظر خصوصیات حسی انتخاب گردید. سرکه سنتی انگور و سیب و سرکه صنعتی سیب نیز از بازار محلی تهیه گردید. آزمون های فیزیکو شیمیایی مانند ، اسیدیته، pH ، رنگ سنجی، آنتی اکسیدانی، ترکیبات فنلی، ارزیابی حسی و رنگ بر روی نمونه های سرکه انجام شد. بر اساس نتایج بدست آمده میزان کمینه و بیشینه آزمون pH ، 91/2، 27/3، آزمون اسیدیته 20/3، 31/5  و آزمون بریکس 93/4، 47/14 در سرکه های مختلف نشان داده شد. بیشترین میزان ترکیبات فنلی کل (mg/100g 67/5042) و فعالیت آنتی اکسیدانی بر اساس آزمون مهار رادیکال های آزاد DPPH (88/32%) در سرکه عناب مشاهده شد. کمترین مولفه های رنگی L، a و b به ترتیب 11/26، 20/5- و 21/32 در سرکه سیب صنعتی بود. بیشترین و کمترین امتیاز مقایسه میانگین شاخص طعم، رنگ، بو و پذیرش کلی در سرکه عناب و سرکه سیب تجاری مشاهده گردید. نتایج ایت تحقیق نشان می دهد، نوع ماده اولیه و شرایط فرآیند تخمیر بیشترین تاثیر بر میزان کیفیت سرکه نهایی دارند. همچنین ارتباط بین رنگ نمونه های سرکه سنتی و خواص آنتی اکسیدانی نشان دهنده وجود ترکیبات فنلی بیشتر در سرکه های سنتی باشد که درمورد سرکه سیب تجاری نشان دهنده وجود کارامل می باشد

    کلیدواژگان: تخمیر، ترکیبات فنلی، خاصیت آنتی اکسیدانی، سرکه
  • نیما مباهی* صفحات 185-201

    افزایش آگاهی جامعه نسبت به مزایای پیشگیری فراورده های فراسودمند موجب شده تا محصولات غذایی که محبوبیت زیاد و مصرف فراگیری دارند توسط محققین جهت بهبود سلامت جامعه انتخاب شوند. در این تحقیق شکلات تلخ پروبیوتیک با استفاده از افزودن باکتری های Lactobacillus acidophilus, DDS-1®  ، Bifidobacterium, UABla-12TM  و Streptococcus thermophilus (TH-4®) به شکل ریزپوشانی شده با آلژینات سدیم و نشاسته مقاوم ذرت به شکلات تلخ 60% تولید شده و زنده مانی پروبیوتیک ها و نیز تاثیر حضور این باکتری ها بر روی ویژگی های حسی شکلات در طول بازه نگهداری 180 روزه در دو دمای c° 4 و c° 25 (با هدف تعیین دمای ذخیره سازی) با عبور از شبیه ساز دستگاه  گوارش و هنگام تحویل به روده ها ارزیابی شد. در طی دوره نگهداری جمعیت هر سه سویه نسبت به خود و دیگر سویه ها در دو دمای نگهداری دارای تفاوت معنی دار و با کاهش همراه بود (05/0> P). نگهداری محصول در دمای c° 4 موجب زنده مانی جمعیت بیفیدوباکتریوم در سطح log cfu/g 7 و در دو سویه دیگر در سطح log cfu/g 8 و در دمای c° 25 نیز log cfu/g 7 بود که نشان از حفظ شرایط پروبیوتیک محصول در هر دو دما داشت. همچنین نتایج نشان داد که افزودن این سه سویه از باکتری های پروبیوتیک تاثیر معنی داری (05/0> P) بر ویژگی های حسی شکلات تلخ با توجه به دو دمای نگهداری نگذاشته اما نگهداری در دمای c° 25 در نمونه های کنترل و پروبیوتیک ها موجب افت کیفیت حسی شکلات شد. لذا نگهداری شکلات تلخ پروبیوتیک در دمای c° 4 می تواند موجب شود تا این محصول به مدت حداقل 6 ماه ماندگاری داشته و به عنوان یک محصول فراسودمند به بازار مصرف ارایه شود.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، شکلات تلخ، زنده مانی، خواص حسی
  • رضا صفری*، زهرا یعقوب زاده، زهرا بانکه ساز، سهیل ریحانی پول، عبدالله جعفری، محمدمهدی عباس زاده صفحات 203-213

    هدف از مطالعه حاضر تولید سیلاژ بیولوژیک از ضایعات مرغ بر پایه تخمیر باکتری های اتوژن و بررسی خصوصیات کیفی محصول است. جهت تولید این محصول از کشتارگاه های منتحب استان مازندران نمونه برداری انجام و بیوسیلاژ در قالب فرمانتور یک تنی با استفاده از باکتری های اتوژن جداشده از منطقه تولید شد (تخمیر). محصول نهایی (پودر خشک شده بیوسیلاژ) از نظر کیفی با استفاده از روش های استاندارد، مورد ارزیابی قرار گرفت و با منابع دیگر شامل پودر گوشت، پودر خون و پودر ماهی کیلکا (تولید شده به روش بچ) مقایسه گردید. نتایج نشان داد که میزان پروتیین، چربی و قابلیت هضم پروتیین در بیوسیلاژ تولیدشده به ترتیب 09/59، 30/21 و 41/87 درصد است. محصول تولیدشده از نظر شاخص های مذکور نسبت به پودر گوشت و پودر ماهی کیلکا وضعیت بهتری داشت. بیوسیلاژ تولیدشده از نظر مقادیر کلسیم و فسفر با پودر خون اختلاف معنی داری ارایه نکرد و در سطح پایین تری نسبت به پودر ماهی کیلکا و پودر گوشت قرار داشت. میزان TVN، PV و TBA در بیوسیلاژ به ترتیب 56/46، 46/4 و 21/2 اندازه گیری شد که این شاخص ها در محصول تولیدشده در مقایسه با پودر گوشت و پودر ماهی کیلکا در وضعیت بسیار مطلوب تری قرار دارند. در ادامه مشخص شد پارامترهای میکروبی (کپک، مخمر، باکتری های کلیفرم ، کلیفرم مدفوعی، اشرشیاکلی) در نمونه های پودر گوشت، پودر خون و پودر ماهی کیلکا در مقایسه با بیوسیلاژ ضایعات مرغ، نسبتا بالاتر بوده است. بنابر نتایج تحقیق حاضر ضایعات مرغ قابلیت تبدیل به بیوسیلاژ با ویژگی های مطلوب را داراست که از آن می توان در صنایع کشاورزی، آبزی پروری و طیور استفاده نمود.

    کلیدواژگان: ضایعات مرغ، بیوسیلاژ، پودر ماهی کیلکا، پودر گوشت
  • نفیسه مومنی، حسینعلی اسدی قارنه* صفحات 215-224

    انار یکی از مهم ترین و قدیمی ترین میوه هایی است که در مناطق وسیعی کشت و کار می شود.  در سال های اخیر آب انار به عنوان یک نوشیدنی مورد استفاده قرار گرفته است. این تحقیق به منظور بررسی محتوای عناصر معدنی و برخی خصوصیات بیوشیمیایی آب میوه هشت رقم انار محلی انجام شد. نتایج تحقیق اختلاف معنی داری در ارقام مورد مطالعه از لحاظ تمام صفات مورد بررسی نشان داد. نتایج مقایسه میانگین نشان داد پتاسیم در آب انار دارای بالاترین مقدار نسبت به سایر عناصر می باشد و پس از آن عناصر کلسیم، سدیم، فسفر، منیزیم، آهن، منگنز، روی و مس قرار گرفتند. بالاترین مقدار عنصر پتاسیم، کلسیم و آهن در رقم گلابی و بالاترین مقدار منیزیم و سدیم در رقم سورهی مشاهده شد. رقم علی اکبری دارای بالاترین مقادیر منگنز و روی و رقم لپ سرخی و میرزایی به ترتیب دارای بالاترین مقادیر فسفر و مس بودند. پایین ترین مقدار پتاسیم و آهن به ترتیب در ارقام لپ سرخی و علی اکبری مشاهده شد. برای سایر عناصر رقم گر دارای پایین ترین مقادیر بود. از نظر خصوصیات بیوشیمیایی مانند میزان مواد جامد محلول (TSS)، شاخص رسیدگی (MI) و اسیدیته (pH) آب میوه، ارقام گلابی، لپ سرخی و سورهی دارای بالاترین مقدار بودند. ارقام سورهی و علی اکبری به دلیل داشتن بالاترین مقادیر بالای اسید قابل تیتراسیون و مزه ترش برای صنایع تبدیلی مناسب به نظر می رسند. سایر ارقام نیز به دلیل دارا بودن مقادیر مناسبی از عناصر معدنی و طعم ترش- شیرین (ملس) برای مصارف تازه خوری و صنعت تولید آب انار پیشنهاد می شوند. همچنین گروه بندی ارقام مورد مطالعه بر اساس تجزیه به مولفه های اصلی نتایج حاصل از گروه بندی ارقام بر اساس مقایسه میانگین را تایید نمود.

    کلیدواژگان: عناصر معدنی، مواد جامد محلول، اسید قابل تیتراسیون، شاخص رسیدگی، تجزیه به مولفه های اصلی
  • مریم بیات ترک، محسن وظیفه دوست *، محمدعلی حصاری نژاد، زهره دیدار، مسعود شفافی زنوزیان صفحات 225-236

    مبنای مدل ‌سازی زمان ماندگاری اسنک ‌های غنی‌ شده با اسپیرولینا پلاتنسیس، دمای نگهداری است. اسنک‌ ها بعد از تولید در بسته ‌های پلی ‌پروپیلن بسته‌ بندی شدند و در دو دمای 25 (دمای اتاق) و 5 (یخچال) درجه سانتی‌گراد برای یک دوره مشخص 180 روزه نگهداری شدند. مطالعات مدت‌ زمان ماندگاری توسط ارزیاب ‌های نیمه آموزش ‌دیده و مصرف‌ کنندگان انجام شد. در این مدت آزمون‌ های میکروبی (شمارش کلی باکتری‌ ها، کپک، مخمر و کلی فرم)، محتوای رطوبتی، سختی و تردی بافت مورد بررسی قرار گرفت. آنالیز خطر ویبول برای تخمین مدت‌ زمان ماندگاری اسنک ‌های غنی‌ شده با پودر اسپیرولینا پلاتنسیس بر اساس ارزیابی ویژگی های حسی استفاده شد. با در نظر گرفتن 25 و 50 درصد احتمال عدم پذیرش، مدت ‌زمان ماندگاری در دمای 5 درجه سانتی‌گراد برای نمونه‌ های غنی‌ شده و شاهد به ترتیب 98، 67 و 184، 158 روز و در دمای 25 درجه سانتی‌گراد به ترتیب 189، 125 و 321، 217 روز تخمین زده شدند. همچنین معادله مدت‌ زمان ماندگاری با احتمال عدم پذیرش توسط مصرف‌ کنندگان ارایه گردید. درنهایت نمونه اسنک‌ های غنی‌ شده و شاهد مورد ارزیابی میکروبی قرار گرفتند. نتایج آن نشان داد که نمونه های اسنک غنی شده و شاهد برای مصرف در یک دوره 360 روزه از نظر میکروبیولوژیکی کاملا بی‌ خطر هستند.

    کلیدواژگان: اسنک|اسپیرولینا پلاتنسیس|مدت زمان ماندگاری|مدل سازی پیش گویانه|آنالیز خطر ویبول
  • حدیث ناصری فیروزوند، علیرضا بصیری*، انوشه شریفان صفحات 237-248

    با افزایش سطح آگاهی جامعه، تقاضا برای مصرف غذاهای فراسودمند افزایش یافته است. مقاومت پایین باکتری‏های پروبیوتیک در برابر شرایط نامساعد محیطی از مهم‏ترین عوامل محدودکننده تولید و گسترش فرآورده‏ های پروبیوتیک به شمار می ‏آید. درون ‏پوشانی با محصورکردن سلول‏های پروبیوتیک می‏ تواند منجر به افزایش پایداری در برابر عوامل محدودکننده از جمله شرایط اسیدی معده گردد. در این پژوهش، کارایی درون‏ پوشانی دولایه با آلژینات‏ سدیم و کیتوزان به دو روش خشک ‏کردن پاششی و امولسیون بر پایداری لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس در برابر شرایط شبیه ‏سازی شده معده (2=pH) طی زمان های 60،30،0 ،90 و120 دقیقه بررسی گردید. اندازه ریزپوشینه ‏ها توسط پارتیکل ‏سایزآنالایزر و شکل ظاهری آنان با استفاده از میکروسکوپ الکترونی (SEM) تعیین گردیدند. منحنی رشد بدست آمده نشان داد که باکتری‏ها 40 تا 42 ساعت پس از تلقیح وارد فاز ثابت رشد می‏شوند. ابعاد ریزپوشینه ‏های حاصل از روش امولسیون به طور معنی‏ داری (05/0≤p) کمتر از روش خشک‏ کردن پاششی بود. شکل ظاهری ریزپوشینه ‏ها کروی تا بیضی بود که نمونه های حاصل از روش خشک‏ کردن پاششی دارای سطحی چروکیده بودند. بیشترین زنده‏ مانی را نمونه های درون‏ پوشانی شده به روش امولسیون با کاهش 9/1 سیکل لگاریتمی و پس از آن باکتری های درون‏پوشانی شده به روش خشک‏ کردن پاششی با کاهش 4/2 سیکل لگاریتمی نشان دادند. کمترین میزان زنده‏ مانی مربوط به نمونه شاهد (باکتری های آزاد) با کاهش 83/3 سیکل لگاریتمی بود. درون‏ پوشانی باکتری‏های پروبیوتیک لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس به روش امولسیون با ایجاد پایداری مناسب در برابر شرایط شبیه ‏سازی شده معده، روشی مناسب جهت دستیابی به فرآورده‏های پروبیوتیک غنی‏شده با این باکتری می‏باشد.

    کلیدواژگان: لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، درون پوشانی دولایه، امولسیون، خشک کردن پاششی
  • نازنین زند*، علی کاشانی صفحات 249-263

    در این مطالعه اثر غلظت های سه نوع مخلوط گازی (دی اکسیدکربن، نیتروژن) و نیز شرایط تحت خلاء و بسته بندی بدون تزریق گاز و اسانس های پرتقال و لیمو برای افزایش زمان ماندگاری آلوچه فرآوری شده در شرایط محیط  (0C25) در یک پوشش4 لایه مورد بررسی قرار گرفت. شاهد با 4 نوع بسته بندی با اتمسفر اصلاح شده با ترکیب های گازی که شامل 1) 80 درصد CO2 + 20 درصد N2 ، 2) 20 درصد CO2 + 80 درصد N2 و ، 3) 50 درصد CO2 +50 درصد N2 و 4) تحت خلا که همراه با تزریق اسانس های پرتقال و لیمو و بدون اسانس بودند،مقایسه گردید.آزمون های شمارش باکتری های هوازی ، کپک و مخمر ، pH و ارزیابی حسی در دو ماه نگهداری انجام شد.آنالیز نتایج در قالب طرح کاملا تصادفی توسط نرم افزار آماری SPSS ورژن 22 و با استفاده از آزمون چند دامنهای دانکن (P<0.05) انجام گرفت . مدت ماندگاری آلوچه با اسانس پرتقال تحت خلا و تحت ترکیبات گازی 80 درصد CO2 ، 50 درصد CO2 ، 20 درصد CO2 و شاهد به ترتیب60 ،60، 40،45 و 30 روز ، با اسانس لیمو تحت خلا و تحت ترکیب گازی 80 درصد CO2 ، 55  ،55 روز و تحت ترکیبات گازی 50 درصد CO2 ، 20 درصد CO2 و شاهد 40 ، 30، 20 روز. در نمونه بدون تزریق اسانس تحت خلا و تحت ترکیبات گازی 80 درصد CO2 ، 50 درصد CO2 ، 20 درصد CO2 و شاهد به ترتیب 30،45،45، 25 و15 روزگزارش شد. . بهترین شرایط نگهداری متعلق به نمونه های حاوی اسانس پرتقال تحت شرایط خلا و 80 درصد CO2 بود که تا 60 روز عمر ماندگاری آلوچه را افزایش داد و تاثیر مطلوبی نیز بر میزان pH و نیز بر خواص حسی نمونه ها گذاشت که به دلیل خاصیت ضد میکروبی بالای این دو فاکتور ارزیابی شد.

    کلیدواژگان: بسته بندی تحت اتمسفر اصلاح شده، جمعیت میکروبی، آلوچه فرآوری شده، اسانس پرتقال، اسانس لیمو
  • سینا مولائی، زهرا لطیفی، مریم ثابت قدم*، مریم خسروجردی، الهه رازقندی صفحات 265-273

    ماست طعم دار فرمولاسیون لبنی است که در تهیه آن از میوه و سبزیجات و عصاره های مختلفی استفاده می شود. در پژوهش حاضر از عصاره زنجبیل با مقدارهای مختلف 2، 4، 6 و 8 درصد در فرمولاسیون ماست استفاده گردید و پس از نگهداری ماست به مدت 1، 10 و 20 روز، فعالیت مهارکنندگی رادیکال های آزاد، ترکیبات فنولی و نیز آزمون های کیفی محصول (pH، اسیدیته، میزان آب اندازی و ویسکوزیته) مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد عصاره زنجبیل موجب شد تا ترکیبات فنولی محلول در آب و فعالیت آنتی اکسیدانی آن در طول مدت 10 روز نگهداری بیشتر از ماست ساده باشد. به طوری که پس از 10 روز بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی مربوط به ماست حاوی 6 و 8 درصد عصاره زنجبیل بود. کمترین میزان آب اندازی در ماست حاوی 8 درصد عصاره زنجبیل مشاهده شد که تفاوت معنی داری با نمونه های دیگر داشت (P<0/05). افت pH ماست با افزایش درصد عصاره و نیز افزایش طول دوره نگهداری بیشتر شد. افزودن عصاره زنجبیل به ماست موجب کاهش ویسکوزیته شد ولی تاثیر چندان معنی داری بر میزان اسیدیته محصول در زمان های نگهداری نداشته است (P<0/05).

    کلیدواژگان: ماست، عصاره زنجبیل، آب اندازی، ویسکوزیته، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • نفیسه ذوالفقاری، اسماعیل عطای صالحی*، زهرا شیخ الاسلامی صفحات 275-288

    در این تحقیق از سه سطح مالتودکسترین (صفر، 25 و 50 درصد) و چهار سطح قاووت (صفر، 3، 6 و 10 درصد) در فرمولاسیون مافین استفاده شد. فاکتورهای قوام و دانسیته خمیر کیک و  رطوبت، حجم مخصوص، تخلخل، رنگ پوسته، سفتی و پذیرش کلی مافین ارزیابی شد. نتایج نشان داد جایگزینی 50 درصد از شکر با مالتودکسترین منجر به افزایش دانسیته خمیر شد. قوام خمیر در هر دو سطح مالتودکسترین و سطح 10 درصد قاووت افزایش یافت. رطوبت نمونه‏ها با افزایش جایگزینی شکر با مالتودکسترین در بازه زمانی دو ساعت پس از پخت افزایش یافت. این در حالی بود که رطوبت مافین در بازه زمانی یک هفته پس از پخت تحت تاثیر هر دو ترکیب (مالتودکسترین و قاووت) و افزایش سطح مصرف آن‏ها بود. نمونه حاوی 25 درصد مالتودکسترین و 3 درصد قاووت از بیشترین حجم مخصوص (57/4 سانتی‏متر مکعب بر گرم) و تخلخل (17/24 درصد) در کنار نمونه شاهد (86/4 سانتی‏متر مکعب بر گرم و 26/25 درصد) برخوردار بود. براساس نتایج سفتی بافت مشخص شد جایگزینی 25 درصد شکر با مالتودکسترین عاملی بر کاهش روند بیاتی نمونه‏ها طی یک هفته نگهداری بود. نتایج ارزیابی رنگ پوسته مافین نیز نشان داد تمام مافین‏های تولید شده از مولفه رنگی L* و b* بیشتر و a* کمتری در مقایسه با نمونه شاهد برخوردار بودند، بدین معنی که نمونه شاهد رنگ تیره‏تری داشت. در نهایت براساس امتیاز پذیرش کلی نمونه‏های حاوی 25 درصد مالتودکسترین و 3 و 6 درصد قاووت به عنوان بهترین نمونه مافین‏های تولیدی در این تحقیق معرفی می‏شوند.

    کلیدواژگان: مافین، فراسودمند، کم ساکارز، مالتودکسترین، قاووت
  • حجت خرسندی، زهرا پیراوی ونک*، مریم قراچورلو صفحات 289-299

    با توجه به اهمیت و تاثیر روش فرآیند در ویژگی های نهایی محصولات لبنی، در این پژوهش به بررسی ویژگی های مهمترین فرآورده حاصل از چربی شیر یعنی کره که به دو روش سنتی(با استفاده از تخمیر) و صنعتی (متداول) بدون تخمیر در دو فصل زمستان و تابستان تهیه شده بود، پرداخته شد. به همین منظور، بر روی نمونه های کره تهیه شده از ماست و خامه در دو فصل تابستان و زمستان از یک دامداری در منطقه سراب آذربایجان شرقی، پروفایل اسید های چرب، استرول گیاهی، عدد پراکسید، عدد صابونی و یدی، نقطه ذوب و ضریب شکست اندازه گیری شد. نتایج بدست آمده نشان داد که به طور کلی کره حاصل از فرآیند سنتی نسبت به کره معمول، اسیدهای چرب کوتاه زنجیر بیشتری دارد و اسیدهای چرب کوتاه زنجیر  (C4-C10) در کره تولید شده در فصل تابستان بیشتر از زمستان است. همچنین بیشترین میزان اسیدهای چرب غیر اشباع در کره فصل زمستان و در نوع سنتی بیشتراز کره صنعتی بود. در مقایسه اسیدهای چرب ترانس  بیشترین مقدار به کره غیر تخمیری تابستان و کمترین مقدار به کره تخمیری زمستان اختصاص یافت. نسبت امگا 6 به امگا 3 در کره سنتی کمتر از صنعتی و کره فصل تابستان از میزان اسید لینولییک کنژوگه (CLA) بیشتری برخوردار بود. کره غیر تخمیری تولید شده در فصل تابستان میزان فیتواسترول بیشتری در مقایسه با کره تخمیری داشت. عدد پراکسید و صابونی کره سنتی زمستان بالاتر از تابستان بود و عدد یدی کره تخمیری زمستان بیشتر از نوع غیر تخمیری بود. شاخص های نقطه ذوب و ضریب شکست اختلاف معنی داری در ارتباط با نوع فصل نداشتند و تمامی نتایج با محدوده اعلام شده استاندارد ملی مطابقت داشت. بر اساس نتایج به دست آمده می توان نتیجه گرفت که به طور کلی مطلوبیت تغذیه ای کره تخمیری بیشتر از کره غیر تخمیری است.

    کلیدواژگان: کره، روش تولید صنعتی(متداول غیر تخمیری)، روش تولید سنتی (محلی تخمیری)، ویژگی ها، اسیدهای چرب
  • محیا شریعت علوی، علیرضا صادقی ماهونک*، محمد قربانی، مهران اعلمی صفحات 301-313

    سالانه حدود 8100 تن تفاله گوجه فرنگی مرطوب توسط کارخانجات ایجاد می شود که در بسیاری از مواقع، بدون در نظر گرفتن موارد کاربردی از زنجیره مصرف حذف می گردند. ضایعات گوجه فرنگی می تواند به عنوان یک منبع پروتیینی جدید جهت تولید پروتیین هیدرولیز شده مورد استفاده قرار گیرد. از این رو در این تحقیق با اضافه کردن پروتیین هیدرولیز شده تولید شده از دانه گوجه فرنگی به فرمولاسیون سوسیس به عنوان یک جزء عملگرا، تاثیر افزودن آن بر روی خواص فیزیکوشیمیایی آن از جمله میزان نیتریت باقی مانده، رنگ و بافت سوسیس در طول دوره نگهداری بررسی شد. نتایج حاکی از آن بود که نمونه های حاوی پروتیین هیدرولیز شده میزان نیتریت باقیمانده کمتری نسبت به نمونه شاهد داشتند و با گذشت زمان از میزان نیتریت باقیمانده در تمام نمونه ها کاسته شد. همچنین میزان شاخص های روشنایی و قرمزی محصول با گذشت زمان افزایش پیدا کرد. نتایج این پژوهش نشان داد که پروتیین هیدرولیزشده حاصل از دانه ی گوجه فرنگی دارای ویژگی کاهندگی نیتریت مناسبی است و بنابراین می توان از آن بعنوان ترکیبات فراسودمند در فرمولاسیون مواد غذایی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: پروتئین هیدرولیز شده، دانه گوجه فرنگی، باقیمانده نیتریت، سوسیس
  • کریم خدایی کلاله، مسعود دزیانی*، فاطمه شهدادی صفحات 315-324

    در طی سال های اخیر تمایل به استفاده از فیلم ها و پوشش های خوراکی ضد میکروبی افزایش یافته، که این امر باعث افزایش کیفیت، ایمنی و زمان ماندگاری مواد غذایی شده است. در این مطالعه اثر پوشش موسیلاژ دانه ریحان حاوی غلظت های مختلف عصاره زیره سیاه (0، 1، 5/2 و 5 درصد) بر ماندگاری پنیر لاکتیکی بررسی شد. نمونه های پنیر تحت آزمون های مختلف میکروبی، فیزیکوشیمیایی و حسی قرار گرفتند. نتایج ارزیابی فیزیکوشیمیایی نشان داد که با افزایش دوره نگهداری درصد رطوبت و pH، در تمامی پنیرهای پوشش داده شده کاهش و اسیدیته افزایش یافت. ارزیابی حسی پنیرهای لاکتیکی نشان داد که عطر، طعم و پذیرش کلی پنیرهای پوشش داده شده حاوی غلظت های کمتر عصاره زیره سیاه (1 و 5/2 درصد) در مقایسه با نمونه شاهد بهتر بود، در حالی که در پنیرهای پوشش داده شده حاوی غلظت های بالای عصاره (5 درصد) بدلیل اثر منفی عصاره زیره سیاه بر خواص ارگانولپتیکی پنیر، پذیرش کلی به طور قابل توجهی کمتر شد. پوشش دهی با موسیلاژ دانه ریحان و عصاره زیره سیاه موجب کاهش قابل توجه شمارش کلی باکتری ها و کپک ها نسبت به نمونه شاهد گردید. همچنین شمارش کلی میکروبی و تعداد کپک و مخمر در همه نمونه ها با گذشت زمان افزایش یافت و این افزایش در نمونه شاهد بیشتر بود. بطور کلی می توان نتیجه گیری کرد که پوشش خوراکی دانه ریحان حاوی عصاره زیره می توانند در سیستم های بسته بندی مواد غذایی بویژه برای پنیر لاکتیکی به کار گرفته شوند.

    کلیدواژگان: عصاره زیره سیاه، موسیلاژ دانه ریحان، پنیر لاکتیکی، پوشش خوراکی
  • حدیث رستم آبادی، علیرضا صادقی ماهونک*، محمد قربانی، علیرضا علافچیان صفحات 325-334

    β-کاروتن، به عنوان شناخته شده ترین عضو گروه کاروتنوییدهای زیست فعال و یکی از اصلی ترین پیش سازهای ویتامین A، در بهبود و پیشگیری از بسیاری از بیماری ها مانند سرطان، دیابت نوع 2 و بیماری های قلبی- عروقی نقش موثری را ایفا می کند. یکی از روش های مفید و موثر جهت تلفیق این جزء ارزشمند به فرمولاسیون های غذایی و همچنین حفظ فعالیت ضداکسایشی و افزایش پایداری فیزیکوشیمیایی آن، نانو ریزپوشانی است. در این پژوهش، از موسیلاژ دانه به، بعنوان فاز آبی نانوامولسیون های حامل β-کاروتن استفاده گردید. جهت دستیابی به درک عمیق تر تاثیر غلظت های مختلف β-کاروتن بر فرآیند نانو ریزپوشانی، پایداری فیزیکوشیمیایی امولسیون های تولید شده تحت آزمون های توزیع اندازه ذرات، اندازه گیری پتانسیل زتا، هدایت سنجی، ارزیابی خواص ریولوژیک پایا، کشش سطحی و فعالیت ضداکسایشی مورد بحث و ارزیابی قرار گرفت. نتایج حاکی از آن بود که با افزایش غلظت کاروتنویید در سیستم، ویسکوزیته، اندازه ذرات، فعالیت ضداکسایشی و پتانسیل زتا بطور قابل توجهی افزایش یافت؛ درحالیکه بررسی های هدایت سنجی روند نزولی هدایت الکریکی را نشان دادند. بطور کلی، نتایج این پژوهش نشان داد که بیوپلیمر آنیونی موسیلاژ دانه به از پتانسیل قابل توجهی در حفظ و بهبود ویژگی های فیزیکوشیمیایی β-کاروتن برخوردار است.

    کلیدواژگان: β-کاروتن، موسیلاژ دانه به، نانوامولسیون، پایداری فیزیکوشیمیایی، فعالیت ضداکسایشی
  • زینب عبدالهی چله بری، زهرا لطیفی*، نرگس مورکی، ژاله خوشخو صفحات 335-348

    ماهی یکی از منابع مهم و با ارزش پروتیین، چربی و انرژی به شمار می آید ولی بسیار فسادپذیر است و نسبت به سایر غذاهای گوشتی سریع تر فاسد می شود. مطالعه حاضر به منظور بررسی تاثیر پوشش کیتوزان حاوی عصاره ی جلبک Spirulina بر حفظ کیفیت فیله تازه ماهی Huso huso در زمان نگهداری در یخچال انجام شد. فیله های تازه ماهی با محلول کیتوزان (1 درصد) حاوی 1 درصد عصاره جلبک، تیمار شده و در یخچال ذخیره شدند. آزمایشات میکروبی و شیمیایی شامل بار کل باکتریایی و باکتری های سرمادوست، pH، TBA و همچنین ارزیابی حسی به صورت دوره ای برای همه نمونه ها انجام شد و برای عصاره ی جلبک DPPH اندازه گیری شد. برای نمونه های دارای پوشش حاوی عصاره ی جلبک، میزان بار باکتریایی کل cfu/ml 106 56/2 بود و در روز پنج هنوز در دامنه قابل قبول برای مصارف انسانی قرار داشت ولی در نمونه های شاهد cfu/ml 107 81/3 در روز پنج بود که فراتر از حد مجاز می باشد. مقادیر باکتریهای سرمادوست برای تیمار شاهد به صورت معنی داری افزایش بیشتری نسبت به تیمار دارای پوشش کیتوزان حاوی عصاره داشت و مقادیر TBA در فیله های شاهد از تیمار اول به طور معنی داری بیشتر بود در صورتی که مقادیر pH در نمونه شاهد با نمونه تیمار شده، افزایش معنی دار نداشت. این بررسی نشان داد که با استفاده از پوشش کیتوزان حاوی عصاره جلبک می توان از رشد باکتریها در فیله های تازه ماهی جلوگیری کرده و ویژگیهای حسی آن شامل بافت، بو، رنگ و پذیرش کلی را نیز تا حدود زیادی حفظ کرده و موجب افزایش دوره نگهداری ماهی در یخچال شد.

    کلیدواژگان: پوشش، عصاره، جلبک اسپیرولینا (Spirulina)، فیل ماهی (Huso huso)، کیتوزان
  • داریوش خادمی شورمستی* صفحات 349-364

    کاهش مخاطرات زیست محیطی ناشی از بکارگیری پلیمرهای سنتزی، موجب تنوع و توسعه فنآوری های نوین جهت بسته بندی محصولات مستعد فساد از جمله فرآورده های دام، طیور و آبزیان شده است. از پلیمرهای طبیعی به صورت فیلم یا پوشش خوراکی می توان جهت تولید بسته بندی های زیست تخریب پذیر استفاده کرد. مشتقات سلولز شامل متیل سلولز، هیدروکسی پروپیل سلولز، هیدروکسی پروپیل متیل سلولز و کربوکسی متیل سلولز، از جمله محبوب ترین هیدروکلوییدهای پلی ساکاریدی مورد استفاده در تولید فیلم و پوشش های خوراکی هستند. خواص حسی، تغذیه ای و عملکردی فیلم و پوشش های خوراکی را می توان با مواد و روش های مختلف اصلاح کرد. همچنین ترکیبات فعال مختلف برای بهبود کیفیت، پایداری و ایمنی غذاهای بسته بندی شده در محلول تشکیل دهنده فیلم و پوشش قرار می گیرند. لذا هنگام استفاده از فیلم ها و پوشش های خوراکی، لازم است که هم خواص فیزیکی مواد زیست پلیمر و هم ویژگی های عملکردی آنها در نظر گرفته شوند. از مشتقات سلولز در بسته بندی فرآورده های دامی شامل گوشت خام دام، ماکیان و انواع آبزیان، فرآورده های گوشتی حاصل از آن ها و تخم مرغ در قالب فیلم و پوشش های خوراکی ساده، مرکب و فعال به منظور حفظ کیفیت و افزایش ماندگاری استفاده شده است. جهت توسعه بکارگیری بسته بندی های زیستی، باید ملاحظات حقوقی، اقتصادی، فرهنگی و بازاریابی مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بسته بندی زیستی، پوشش، تخم مرغ، سلولز، فیلم، گوشت، مشتقات سلولز
  • سمیرا سوادی، محسن وظیفه دوست*، زهره دیدار، محمدمهدی نعمت شاهی، عیسی جاهد صفحات 365-379

    در این پژوهش ابتدا عصاره گیری از ساقه زیرزمینی گیاه علف هرز مرغ (Cynodon dactylon) با حلال متانول و استفاده از روش ماسراسیون انجام گرفت و ترکیبات فنولی کل موجود در عصاره شناسایی و تعیین گردید. سپس اثرات آنتی اکسیدانی عصاره در غلظت های مختلف (0، 100، 200، 400، 800 و 1000 پی پی ام) بر شاخص های پایداری اکسایشی روغن سویا شامل عدد پراکسید، عدد اسیدی، اندیس تیوباربتوریک اسید (TBA) و عدد رنسیمت در طول 72 ساعت نگهداری روغن در آون 60 درجه سانتیگراد بررسی شده و با آنتی اکسیدان سنتزی BHT (200 پی پی ام) مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج شناسایی ترکیبات فنلی با دستگاه GC/MS نشان داد میزان کل ترکیبات فنولی ساقه زیرزمینی گیاه C. dactylon برابرmg/kg  08/917 اندازه گیری شد و ساختار عمده ترکیبات فنلی عصاره شامل Hydroquinone (89/66 درصد)، Thymol (23/1%)، Levoglucosenone (48/2 %) و Vanillic acid (35/1 %) شناسایی شد. با افزایش غلظت عصاره، میزان ترکیبات پلی فنولی و در نتیجه فعالیت آنتی اکسیدانی و  مهارکنندگی رادیکال های آزاد عصاره افزایش پیدا کرد. ارزیابی شاخص های پایداری روغن سویا در برابر اکسیداسیون نیز نشان داد که در بین غلظت های تحت بررسی عصاره متانولی ساقه زیرزمینی گیاه علف هرز مرغ، غلظت 1000 پی پی ام عصاره به دلیل دارا بودن بیشترین میزان ترکیبات فنولی و در نتیجه بالاترین فعالیت آنتی اکسیدانی، موثرترین سطح غلظتی عصاره در افزایش پایداری اکسایشی روغن سویا تعیین شد بطوریکه نسبت به آنتی اکسیدان سنتزی BHT در غلظت 200 پی پی ام نیز نتیجه بهتری حاصل گردید. بدین ترتیب عصاره متانولی ساقه زیرزمینی گیاه علف هرز مرغ به عنوان یک منبع آنتی اکسیدانی ارزان قیمت و در دسترس می تواند در صنعت روغن های خوراکی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: گیاه Cynodon dactylon، آنتی اکسیدان طبیعی، روغن سویا، پایداری اکسایشی، ترکیبات فنلی
  • فروغ محترمی *، محسن اسمعیلی، مهسا نورالدینی، ایرج استاد صفحات 381-392

    هدف از مطالعه حاضر بررسی اثر جایگزینی آرد گندم با پودر اسفناج (30- 0%) به عنوان منبع غنی از فیبر و مواد معدنی در قالب طرح آمیخته بر مبنای D-optimal بر خواص فیزیکوشیمیایی (افت وزنی، رطوبت، خاکستر، پروتیین، چربی، فیبر، ظرفیت آنتی اکسیدانی، رنگ سنجی، حجم مخصوص، ارتفاع، فعالیت آبی) و ویژگی‌های بافتی و حسی نان سیمیت می‌باشد. نتایج حاصل شده حاکی از افزایش محتوای رطوبت، خاکستر، فیبر و کاهش افت وزنی، پروتیین، چربی، حجم مخصوص، فعالیت آبی و ارتفاع نمونه‌ها با افزودن پودر اسفناج بود. ظرفیت آنتی‌اکسیدانی نان‌های سیمیت حاوی پودراسفناج در مقایسه با نمونه‌های شاهد به طور قابل توجهی افزایش یافت (05/0p<). همچنین ویژگی‌های بافتی شامل انرژی نفوذ و سفتی نمونه‌ها با افزودن پودر اسفناج در مقایسه با نمونه‌های شاهد به طور معناداری افزایش یافت. جایگزینی پودر اسفناج سبب کاهش شاخص L*، a* و افزایش b* نمونه‌ها شد. با توجه به نتایج حاصله جایگزینی آرد گندم با پودر اسفناج تا 5/7% باعث بهبود و افزایش پذیرش کلی نمونه‌ها گردید.

    کلیدواژگان: نان سیمیت، ویژگی بافتی، پودر اسفناج، طرح آمیخته
|
  • Nasim Almasi*, Jafar Mohammadzadeh Milani, Leila Najafian Pages 1-11

    According to increasing tendency to use low-fat or fat-free products, nowadays it is preferred to use low-fat milk for yogurt preparation. To compensate the role of fat in yoghurt viscosity, using the gums as water absorbent compounds could be useful in this regard. In this study, the effect of gum basil seeds on physicochemical and sensory characteristics of low-fat yogurt were evaluated. Basil seed gum in four levels (0.2, 0.15, 0.1 and 0 weight percentage) were added to low-fat yogurt and then texture profile analysis, apparent viscosity, acidity, pH and sensory evaluation on days 1, 7 and 14 was performed. According to results, acidity of the product during storage increased from 113.33 to 130.3 but pH decreased from 4.35 to 4.31. The viscosity of samples during storage climbed from 7463.3 to 8189.3 pa.s and the samples containing gum had higher viscosity than the control sample. Also the firmness and adhesiveness of yogurt containing gum rose from 89.3 g to 93.67 g in firmness and adhesiveness increased from 0/09 g.s in first day to 0.79 g.s in 14th day after production compared to control samples according to an ascending in gum percent. The syneresis fell from 7.86 g to 7.04 g. The results of evaluation showed that the gum basil seeds at level of 0.2 percent in low-fat yogurt has improved the sensory and physicochemical properties and the use of this gum at 0.2 percent in low-fat yogurt is successful.

    Keywords: low-fat yogurt, basil seed gum, viscosity, sensory evaluation
  • Niloofar Biglarian, Azin Atashzar, Ali Rafe*, Seyyed Ahmad Shahidi Pages 13-24

    Extensive consumption of confectionery cream and production of products with reduced fat, strengthens the need to replace stabilizing and emulsifying compounds in it. Therefore, in this study, the effect of adding modified basil seed gum (BSG) and rice bran protein isolate (RBP) was investigated. First, the amount of insoluble aggregates and turbidity of basil seed gum solutions and rice bran protein at pH 3, 5 and 7 were investigated. Then, in confectionery creams with 25, 30 and 35% fat content in concentrations of 0.5 and 1% were added and the characteristics of volume increase, foam stability and firmness of confectionery cream were studied as important physicochemical characteristics of cream. The results showed that the highest amount of insoluble accumulations was obtained in basil seed gum at pHs 3 and 5 and the lowest in rice bran protein isolate at pH 7. In contrast, the highest turbidity was observed for RBP at pH 7 and the lowest turbidity in BSG at the same pH. The highest increase in volume and stability of confectionery cream foam was obtained in RBP in 30% fat cream, followed by RBP with 25% fat cream and whey protein containing 35% fat cream. In contrast, the lowest increase in volume was observed in BSG samples.I n contrast, confectionery cream with the highest percentage of fat and the highest amount of basil seed gum had the highest texture firmness. Therefore, according to the results, it is clear that pastry cream with the highest percentage of fat and the least amount of protein can lead to maximum foam stability. Overall, the results showed that RBP has a good ability to be used in confectionery cream formula, although BSG is not able to be used in cream due to lack of protein.

    Keywords: Confectionary cream, Rice bran protein, Basil seed gum, solublity, foam satability
  • Shamimeh Azimi Salim, Maryam Azizi Lalabadi*, Milad Tavassoli, Mahmood Alizadeh Sani Pages 25-37

    In this study, biodegradable packaging based on gelatin biopolymer (at a concentration of 3% w/w) containing nanoparticles of titanium dioxide (at a concentration of 1% w/w) and saffron extract (at a concentration of 2% v) by evaporation method was synthesized. In this study, physical properties (thickness, transparency, moisture content, solubility and water vapor permeability), mechanical, antimicrobial and antioxidant properties, structural and transparency properties of films were investigated. After analyzing the data, the results showed that the effect of saffron extract and titanium dioxide nanoparticles on all the studied properties was significant (P <0.05). Addition of titanium dioxide nanoparticles and saffron extract increased the thickness, improved the mechanical properties and reduced the moisture content, water vapor permeability, transparency, and solubility. Also, nanocomposite films containing titanium dioxide nanoparticles and saffron extract showed antioxidant properties (% 80%) and acceptable antimicrobial effects, especially against gram-positive Staphylococcus aureus bacteria. According to the results of this study, this type of packaging can be suggested as a suitable alternative to synthetic packaging.

    Keywords: Biodegradable film, Saffron extract, Nanocomposite packaging, Titanium dioxide nanoparticles, Antioxidant properties
  • Mahdi Ebadi, Zahra Latifi*, Sina Moulaei Pages 39-55

    Natural antioxidants are nowadays used to replace synthetic antioxidants to delay or prevent the oxidation of edible oils. In this study, Rapeseed (Brasica napus L.) was used as a natural compound to improve oxidative stability and increase shelf life of soybean oil. In this study, the extract was extracted under the influence of three variables at three levels: concentration (200, 500 and 800 ppm), time (10-30 minutes) and temperature (35-55°C). After extraction optimization, extracts with the highest antioxidant activity and total phenolic compounds were added to soybean oil with three concentrations (800, 500 and 200 ppm) and then oil samples at three levels temperature (72, 48 and 24 hours) and temperature (65, 55 and 45°C) were maintained. After various experiments on the extracts, the best extraction conditions for the extracts were determined using response surface methodology and extraction at optimum conditions. The results of the extract extraction optimization process showed that in the hydroethanolic extract, the optimal concentration was 200 ppm, the optimal time was 30 minutes and the optimum temperature was 47.028°C, which was used to evaluate the optimal amount of inhibitory free radical activity and total phenolic compounds in hydroethanol extraction were 43.885% and 39.852 mg GA/g, respectively. The time obtained from the oxidative stability of the oil showed that the time was 72 hours, the concentration was 200 ppm, and the temperature was 45°C. The results of oxidative stability of oil showed that the peroxide and thiobarbiotic acid indices in hydroethanolic extraction were 2.388 meq O2/kg and 0.329 mg/kg, respectively. The results of this study showed that natural antioxidants can be used as an alternative to synthetic antioxidants in edible oil formulations.

    Keywords: peroxide, phenolic compounds, Thiobarbituric acid, response level, rapeseed
  • Nazanin Sepehry, Seyyed Ali Mortazavi, Alireza Sadeghian*, Morteza Mohammadi, Ahmad Pedram Nia Pages 57-68

    Essential oils and extracts of black cumin have been attracted researchers in the field of protection of raw and processed food due to their antimicrobial and antioxidant compounds. In the current study, the chemical composition, antibacterial and antioxidant properties of black cumin essential oil extracted by Clevenger and ultrasound assisted (frequencies 37 and 80 kHz and 70 and 100% power) methods were performed and the optimization of extraction conditions according to the chemical properties of the essential oil. Antibacterial properties of black cumin essential oil against E.coli and S.aureus were measured by measuring the minimum inhibitory concentration and the minimum lethal concentration of pathogenic bacteria using micro-plate method. The antioxidant activity of essential oil was measured by examining the percentage of DPPH free radical scavenging. The results of analysis of black cumin essential oil by GCMS showed that the main composition of black cumin essential oil extracted by Clevenger method was γ-terpene with 30.03% and in ultrasound method was 31.04%. The highest efficiencies of essential oils and extracts obtained by Clevenger method were 2.04 and 0.75%, respectively, and in ultrasound method (80/100) for essential oils and extracts were 2% and 1%, respectively. The results showed that S.aureus was the most sensitive and E.coli the most resistant bacteria to cumin essential oil. Therefore, it can be stated that the extraction of black cumin essential oil by ultrasound method (80/100) could have the greatest effect on the extraction of essential oils and extracts and can be used to protect food against various systems. Benefit from oxidative and microorganisms that cause infections and food poisoning.

    Keywords: Cumin, E.Coli, S. Aureus, MIC, radical scavenger
  • Mitra Hagh Panah, Mandana Tayefe*, Seyyed Mostafa Sadeghi, Azin Nasrollah Zadeh Masouleh, Leili Fadaee Pages 69-79

    One of the reasons of the bakery products poor quality and quality defection in the country is the low quality and the impropriety of wheat. Regarding the uncontrollability of so many effective factors in wheat quality. Using of improving agents in wheat flour has been highly considered. In this study, the effect of tow improving agents, ascorbic acid in three levels (20, 40, 60 ppm) and α-amylase enzyme in three levels (25, 50 and 75 ppm) over dough was investigated. Rheological tests results showed that increasing level of ascorbic acid from 20 ppm to 60 ppm is effective in dough stability time and dough developing time increment, reduction in dough softening degree, increasing elasticity, improving gluten structure and increasing the usage level of α-amylase enzyme from 25 ppm to 75 ppm is effective in the collapse of polymeric structure of starch, dough softening, stability, developing time and reduction elasticity characteristics. In simultaneous use of additives in constant amount of α-amylase enzyme, increase of ascorbic acid from 20ppm to 60ppm causes rheological individually betterness. Dough stability time, developing time and dough elasticity as well. This effect in constant amount of ascorbic acid shows a diverse relationship specially with high amount of added α-amylase (50 and 75 ppm). Generally, in addition to ascorbic acid containing treatment on its own using of α-amylase enzyme in 50 ppm level with 60 ppm ascorbic acid in improving the rheological and quality specialty of dough is suggested.

    Keywords: Alpha-amylase enzyme, Ascorbic acid, Wheat flour paste, rheological properties
  • Nazafarin Rahmatinia, Mehdi Aran, MohammadAmin Miri*, Darosh Ramezan Pages 81-91

    Eucalyptus is an important medicinal plant that is widely used for its antimicrobial properties. The aim of this research was to fabricate electrospun nanofibers as nano carrier of eucalyptus essential oil, and to characterize them, and to study the antimicrobial properties of nanofibers against S. aureus and E. coli. Eucalyptus essential oil was mixed at different concentrations of 0%, 2.5%, 5%, and 10% in zein solution and electrospun zein nanofibers prepared by electrospinning process. GC-MS analysis was done to identify the components of the Ecalyptus essential oil. The electrospun zein nanofibers containing Eucalyptus essential oil were characterized by Scanning electron microscopy (SEM), Image J, Atomic force microscopy (AFM), X-ray diffraction (XRD), Differential scanning calorimetric (DSC), and Fourier transform infrared (FTIR). Disc diffusion method was used to study the antimicrobial properties of nanofibers. Results indicated that diameters of electrospun  zein nanofibers increased with increasing concentration of essential oil from 102 nm to 193 nm. XRD results determined that zein nanofibers were in amorphous structure. DSC results verified the existence of Eucalyptus essential oil in nanofibers. FTIR results indicated the interaction between Eucalyptus essential oil and zein. Antimicrobial results showed that the Eucalyptus essential oil loaded nanofibers were effective against both studied gram positive and gram negative bacteria. Therefore, Eucalyptus essential oil loaded nanofibers could be used as active packaging for variety of foods.

    Keywords: Eucalyptus essential oil, Nano carrier, Electrospinning
  • Mohsen Zandi*, Ali Ganjloo, Mandana Bimakr Pages 93-106

    The aim of the present research was modeling and optimizing the ultrasound-assisted hydrodistillation (USHD) of essential oil extraction process and comparing the effects of hydrodistillation (HD) and USHD techniques on the musk willow (Salix aegyptiaca L.) essential oil. Sonication time (15-45 min), ultrasound power level (100-500 W) and water to plant ratio (3-10 (v/w)) were varied in order to maximize S. aegyptiaca L.essential oil yield, total phenolic content (TPC) and IC50. The effect of sonication time and sound power levels on the essential oil yield, TPC and IC50 was significant at the 5% level. Although increasing water to plant ratio parameter significantly resulted in a higher yield (p<0.05), however, this parameter no significant effect the TPC and IC50 (p>0.05). The optimum parameters were sonication time of 39 min, sound power levels of 189 w, and water to plant ratio of 6.8 V/W. Under optimum conditions, both USHD and HD methods were used for essential oil extraction. USHD showed a significantly higher amount of extraction yield (0.108±0.009% (v/w)) compared to the HD (0.081±0.01% (v/w)) (p<0.05). Compared to the HD extraction, the USHD resulted in a shorter extraction time, less energy consumption, higher antioxidant properties and a higher extraction yield. Physical properties of OAHD and HD essential oils were not significantly different (p>0.05). Among the four kinetics models, the sigmoid model was shown to be the best one. This model can be used for modeling the kinetics of essential oil extraction by both HD and USHD.

    Keywords: Salix aegyptiaca L., Optimization, Ultrasound, Mathematics modeling, Extraction kinetics
  • Dornoush Jafarpour*, Parisa Ataei Pages 107-116

    Cheese is one of the valuable dairy products that has a significant role in feeding most people in society. During or after the production process, cheeses may become contaminated with moulds, which can endanger the health of the product and reduce its marketability. Cheese is one of the foods that has the suitable conditions for the growth of fungi. The purpose of this study was to isolate and identify the contaminants of ultrafiltration (UF) cheeses offered in Fasa city. For this purpose, 110 samples of cheese cans from different factories were randomly collected from the market and kept both open and closed. After growth, moulds were identified morphologically and molecularly. The results showed that the highest contamination of open cheeses was related to Penicillium, followed by Aspergillus, Paecilomyces and Trichoderma. In closed cheeses, Byssochlamys spectabilis was the most contaminated mould. During this study, for the first time in Iran, this type of fungus was isolated and identified.

    Keywords: Mould contamination, UF cheese, Isolation, Identification
  • Mehdi Mirzazadeh*, Ehsan Sadeghi, Faranak Beigmohammadi Pages 117-129

    Meat and meat products are important component of the diet and provide a large part of the proteins, vitamins and mineral requirements of the human body. However, cooking creates harmful and undesirable compounds in them. Among these, polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs) and volatile N-nitrosamines (VNAs) have received more attention due to their high carcinogenic potential. In this study, samples of smoked beef cocktail (55%) were randomly obtained from three reputable companies (20 samples from each brand) from protein supply centers in Kermanshah. Then, the amounts of three types of nitrosamines including N-nitrosodimethylamine (NDMA), N-nitrosopyrrolidine (NPYR) and N-nitrosopiperidine (NPIP) after extraction by dispersive liquid-liquid micro-extraction (DLLME) and two PAHs including benzo[a] pyrene (Bap) and benzo[a] anthracene (Ban) after separation by solid phase extraction method (SPE) were measured in samples cooked via two methods of boiling and deep frying using gas chromatography equipped with flame ionization detector ( GC-FID ). Based on the results, deep frying led to a significant increase in the amount of both nitrosamines and PAHs. However, the content of these compounds in the samples processed by boiling method was not statistically different from the control sample (p >0.05). Different brands also contained different amounts of nitrosamines and PAHs. Therefore, boiling method can be considered as a suitable and safe method for cooking meat and meat products.

    Keywords: Smoked cocktail, Nitrosamine, Polycyclic aromatic hydrocarbons, Boiling, Deep frying
  • Negar Ravash*, Javad Hesari Pages 131-146

    Milk and its products are rich in bioactive and functional compounds. Most of these compounds, however, are heat sensitive. Therefore, common thermal processes may have detrimental effects on the nutritional properties of milk and its products. Non-thermal processes, hence, have attracted the attention of many researchers. High-pressure processing (HPP) is one of the novel non-thermal processes that has been investigated in the field of increasing the shelf life of milk and dairy products, and promising results have been obtained. This article aims to review the studies conducted on the effects of HPP on milk components, namely fats, casein, whey proteins, enzymes, and minerals, as well as on the industrial production of milk and its products, including cheese, yogurt, ice cream, butter, cream, and probiotic dairy products. According to the findings of studies, HPP manages to change the structure of milk components, especially proteins and fat globules. In addition to this, HPP succeeds in inactivating spoilage and pathogenic microorganisms, preserving nutrients and flavoring compounds, increasing yield, and improving the sensory properties of milk and its products.

    Keywords: High pressure processing, Milk, milk products, Dairy products, Non-thermal processing
  • Katayoon Samia Kalantary, Maryam Mizani*, Mehrdad Ghavami Pages 147-162

    Recent epidemiological studies have indicated the anticancer activity of an isothiocyanate compound named sulforaphane that exists in cruciferous vegetables. Broccoli sprouts are popular because of containing far more anticancer, antioxidant, glucosinolate, and polyphenolic compounds than in mature broccoli. The main objective of this research was to produce a vegetable smoothie based on broccoli sprouts as a nutritious, health-enhancing snacking-drink. Broccoli sprouts were added at six different levels (0%, 2.5%, 5%, 7.5%, 10%, 12.5%, 15%) to a green smoothie made with carrots, apples, spinach, avocado, orange, lime, Stevia, and Gellan gum. Physicochemical, rheological, and sensory properties, along with levels of the bioactive compounds (Phenolic, antioxidant capacity, Chlorophyll), were studied during storage for 14 days at 5°C. The results showed that the addition of 15% broccoli sprout to the smoothie increased synergistically the phenolic compounds content and antioxidant activity by 38% and 24%, respectively. All of the treatments showed viscoelastic behavior. A pseudoplastic behavior with a flow index of less than 1. Sensory evaluation of the smoothie samples indicated the highest overall acceptance for smoothie samples containing 12.5% of broccoli sprout and using the higher levels negatively affected the sensory properties. As a result, a green smoothie containing 12.5% broccoli sprouts could be introduced as a health-promoting snacking-drink.

    Keywords: Smoothie, Broccoli Sprout, Bio-active compounds, Antioxidant activity, Snacking- drink
  • Saied Daghaghele, AliReza Kiasat, Saeid Mohammad Safiodin Ardebili*, Roya Mirzajani Pages 163-172

    Moringa oleifera is known as a rich and cost-effective source of phytochemical compounds and has many applications in industry, water treatment, pharmacy and biofuels The leaves of Moringa oleifera were introduced by the Taiwan Plant Center as one of the 120 food species studied as the plant with the highest nutritional content. In this study, the effect of different extraction methods such as Maceration and Soxhlet on phenolic content, flavonoid content and antioxidant properties, The effect of these extracts on A549 lung cancer cells was also evaluated by MTT assay. This plant was studied. According to the results obtained from the leaves of Moringa oleifera, the highest extraction efficiency was related to Soxhlet extraction. The highest phenolic and flavonoid content was related to Maceration extraction method. The results of studying the antioxidant properties of the extract showed that most of the antioxidant properties were related to the extract obtained by Soxhlet method. MTT test showed that among the various extracts, the lowest IC50 was related to the extract extracted by Soxhlet method. This study shows that Moringa oleifera leaves are a good nutritional source.

    Keywords: Moringa oleifera, cancer cells, extract
  • Tayebe Shahi*, Seid Mahdi Jafari Jafari, Mohsen Pouyan, Mahdi Ebrahimi, Hossein Raghara, Sareh Hosseini Pages 173-184

    vinegar is a functional and widely used seasoning around the world that is made from various raw materials. Since there are many reports confirming the antioxidant power of vinegar and its use as a fat burner and weight-loss ingredient, so it is necessary to study the composition and characteristics of different types of vinegars. Jujube vinegar was prepared using different treatments and the best product was selected. Traditional grape and apple vinegars and industrial apple vinegar were also purchased from the local market.  physical and chemical tests including acidity, pH, calorimetric, antioxidant capacity, phenolic compounds, sensory and color evaluation were performed on vinegar samples. Based on the results, the minimum and maximum values for pH, acidity, and Brix tests were 2.91 to 3.27, 3.20 to 5.31, and 4.93 to 14.47, respectively.  The highest amount of phenolic compounds (5042.67) and antioxidant activity (32.88%) was observed in jujube vinegar. The lowest color components of L, a, and b were 26.11, -5.20, and 32.21 in industrial apple vinegar, respectively.  The highest and lowest scores of Average Comparison for taste, color, odor, and general acceptance were observed in jujube vinegar and commercial apple vinegar. The type of raw material and the conditions of the fermentation process have the greatest impact on the quality of the final vinegar the correlation between the color of the traditional vinegar samples and antioxidant properties indicates the presence of more phenolic compounds, which in the case of commercial apple vinegar indicates the presence of caramel in vinegar

    Keywords: Antioxidant properties, Fermentation, Phenolic compounds, Vinegar
  • Nima Mobahi* Pages 185-201

    Increasing public awareness of the benefits of preventing functonal products has led to the selection of food products that are very popular and widely consumed by researchers to improve public health. In this study, probiotic dark chocolate (PDC) Was enriched with Lactobacillus acidophilus, DDS-1®, Bifidobacterium, UABla-12 ™ and Streptococcus thermophilus (TH-4®) in the form of microencapsulation with sodium alginate and resistant corn starch to 60% dark chocolate. Production and survival of probiotics and the effect of the presence of these bacteria on the sensory properties of chocolate during a 180-day storage period at 4 °C and 25 °C (with the aim of determining the storage temperature) by passing through the gastrointestinal simulator and when Intestinal delivery was assessed. During the population maintenance period, all three strains had a significant difference with themselves and other strains in the two storage temperatures and were associated with a decrease (P <0.05). Storage of the product at 4 °C caused the survival of Bifidobacterium population at 7 log cfu/g level, in the other two strains at 8 log cfu / g level and at 25 °C 7 log cfu/g, which indicates the maintenance of probiotic conditions the product was at both temperatures. The results also showed that the addition of these three strains of probiotic bacteria did not have a significant effect (P <0.05) on the sensory properties of dark chocolate due to two storage temperatures, but storage at 25 °C in control and probiotic samples reduced sensory quality. Therefore, storing probiotic dark chocolate at a temperature of 4 °C can make this product last for at least 6 months and be presented to the consumer market as a useful product.

    Keywords: Probiotics, dark chocolate, viability, sensory properties
  • Reza Safari*, Zahra Yaghoub Zadeh, Zahra Bankeh Saz, Soheyl Reyhani Poul, Abdollah Jafari, MohammadMahdi Abbaszadeh Pages 203-213

    The aim of this study was to produce biological silage from chicken waste based on fermentation of autogenous bacteria and to evaluate the quality characteristics of the product. In order to produce this product, sampling was performed from selected slaughterhouses in Mazandaran province and biosilage was produced in the form of a one-ton fermenter using autogenous bacteria isolated from the region (fermentation). The final product (dried biosilage powder) was evaluated qualitatively using standard methods and compared with other sources including meat powder, blood powder and kilka fish powder (produced by batch method). The results showed that the amount of protein, fat and protein digestibility in the produced biosilage was 59.09%, 21.30% and 87.41%, respectively. The product produced was in a better condition than meat powder and kilka fish powder in terms of the mentioned indicators. The produced biosilage did not show a significant difference between blood powder in terms of calcium and phosphorus and was at a lower level than kilka fish powder and meat powder. The levels of TVN, PV and TBA in biosilage were measured as 46.56, 4.46 and 2.21, respectively. These indices are in a much more favorable condition in the produced product compared to Kilka meat powder and fish powder. It was further found that the microbial parameters (mold, yeast, coliform, fecal coliform, E.coli) in the samples of meat powder, blood powder and kilka fish powder were relatively higher compared to biosilage of chicken waste. According to the results of the present study, chicken waste has the ability to be converted into biosilage with desirable characteristics that can be used in agriculture and aquaculture industries.

    Keywords: Chicken waste, Biosilage, Kilka fish powder, Meat powder
  • Nafiseh Momeni, HosseinAli Asadi Gharneh* Pages 215-224

    Pomegranate is one of the important and an oldest fruit that is grown in vast regions. In recent years pomegranate juice is became a popular beverage. This study was carried out to investigate the mineral elements and some biochemical properties of juice in eight local Iranian pomegranate cultivars. The results showed a significant difference in the studied traits in all cultivars. The potassium content in pomegranate juice was higher than other elements, followed by calcium, sodium, phosphorus, magnesium, iron, manganese, zinc and copper. Potassium, calcium and iron was found the highest in chr('39')Golabichr('39'), meanwhile the highest amount of  magnesium and sodium measured in chr('39')Sorahichr('39') cultivars. chr('39')Aliakbarichr('39') had the highest amount of manganese and zinc and chr('39')Lopsorkhichr('39') and chr('39')Mirzaeichr('39') had the highest value of phosphorus and copper, respectively. The lowest amount of potassium and iron was observed in chr('39')Lopsorkhichr('39') and chr('39')Aliakbarichr('39') cultivars, respectively. For other elements, chr('39')Garchr('39') had the lowest concentration. In terms of biochemical properties such as total soluble solids (TSS), maturity index (MI) and acidity (pH) of juice, chr('39')Golabi, Lopsorkhi and Sorahichr('39') cultivars had the highest value. chr('39')Sorahichr('39') and chr('39')Aliakbarichr('39') cultivars with the highest amount of titrable acid were sour and suitable for industries pomegranate production, which require sour taste. Other cultivars were introduced due to the proper amounts of mineral elements and sweet and sour taste for fresh consumption and pomegranate juice production industry. The two-dimensional graph, based on the principal components analysis, confirmed the results of grouping the cultivars based on the comparison of the mean.

    Keywords: Mineral elements, Total soluble solids, Titrable acidity, Maturity index, Principal component analysis
  • Maryam Bayattork, Mohsen Vazifedoost *, Mohammad Ali Hesarinejad, Zohreh Didar, Masoud Shafafi Zenoozian Pages 225-236

    The basis for modeling the shelf life of snacks enriched with Spirulina platensis is the storage temperature. After production, the snacks were packed in polypropylene bags and stored at 25°C (room temperature) and 5°C (refrigerator) for a specified period of 180 days. Shelf life studies were performed by semi-educated and consumer panelists. During this period, microbial tests (total count of bacteria, mold, yeast and coliform), moisture content and hardness were examined. Weibull hazard analysis was used to estimate the shelf life of snacks enriched with Spirulina platensis powder based on sensory properties assessment. Considering the 25% and 50% probability of rejection, the shelf life at 5 ° C for enriched and control samples was 98, 67 and 184, 158 days and at 25 ° C for 189, 125,217 and 321 respectively Were estimated. Also, the equation of shelf life with the probability of rejection by consumers was presented. Finally, enriched and control snacks were microbiologically evaluated. The results showed that the enriched and control snack samples were completely microbiologically safe for consumption over a 360-day period.

    Keywords: Spirulina platensis, Shelf life, Predictive modeling, Weibull hazard analysis
  • Hadis Naseri Firouzmand, Alireza Basiri*, Anushe Sharifan Pages 237-248

    With increasing public awareness, the demand for healthy foods has increased. Low resistance of probiotic bacteria against adverse environmental conditions is one of the most important factors limiting the production and development of probiotic products. Encapsulation by enclosing probiotic cells can increase stability against limiting factors such as gastric acidity. In this study, the efficiency of double layer encapsulation with sodium alginate and chitosan by spray drying and emulsion methods on the stability of Lactobacillus acidophilus under simulated gastric conditions (pH=2) during 0, 30, 60, 90 and 120 minutes were examined. The size of the microcapsules was determined by the particle size analyzer and their morphology using a scanning electron microscope (SEM). The obtained growth curve showed that the bacteria enter a stationary growth phase 40 to 42 hours after inoculation. The size of the microcapsules obtained from the emulsion method were significantly (p≤ 0.05) smaller than the spray drying method. The morphology of the microcapsules was spherical to oval, and the samples obtained from the spray drying method had a shrinked surface. The highest survival was shown by emulsion encapsulated samples with a decrease of 1.9 logarithmic cycles, followed by spray dried encapsulated bacteria with a reduction of 2.4 logarithmic cycles. The lowest survival rate was related to the control sample (free bacteria) with a decrease of 3.83 logarithmic cycles. Encapsulation of Lactobacillus acidophilus probiotic bacteria by the emulsion technique by creating appropriate stability under simulated gastric conditions is a suitable method to obtain probiotic products enriched with this bacterium.

    Keywords: Lactobacillus acidophilus, Double layer encapsulation, Emulsion, Spray drying
  • Nazanin Zand*, Ali Kashani Pages 249-263

    In this project, the effect of different concentrations of three types of gas mixtures (carbon dioxide, nitrogen) ,as well as vacuum condition and ordinary condition as control and also essential oils  of orange and lemon were evaluated for extending shelf life of processed prunes  at 25 0C  in one 4-layer container. Non-gas and essential oils injection packaging as control samples, were compared with four types of modified atmosphere packaging 1)80% CO2 + 20% N2 ; 2) 20% CO2 + 80% N2 ; 3) 50% CO2 + 50% N2, and 4) under vacuum condition , combined with injection of orange and lemon essential oils and samples without essential oil.Experiments were performed on samples as follows microbial test (aerobics count, mold and yeast count ) and chemical pH test and organoleptic test during 2 month.The results were analyzed in a completely randomized design using SPSS statistical software (Ver:22) and Duncan’s multiple range test method, with confidence level of 95% (P <0.05). The shelf life ,of processed prunes samples were reported with orange essential oil under conditions, vacuum;80% CO2 ; 50% CO2 & 20% CO2 ; 60, 60, 45,40 days, respectively,  and ordinary conditions 30 days, with lemon essential oil under, vacuum conditions 55 days , in gas compositions  80% CO2 ; 50% CO2 ; 20% CO2 & control conditions 55, 40, 30 , 20 days, without essential oils,under conditions vacuum;80% CO2 ; 50% CO2 ; 20% CO2 & ordinary conditions 45, 45, 30, 25 , 15 days, respectively. The best conditions belonged to samples containing orange essential oil under vacuum and 80% CO2 , which were prolonged the shelf life of processed prunes for 60 days, and had desirable effects on amount of pH and also sensory properties , and were evaluated due to high antimicrobial properties of these factors .

    Keywords: Modified Atmospheric Packaging, Microbial Population, Processed Prunes, Orange Essential oil, Lemon Essential oil
  • Sina Moulaei, Zahra Latifi, Maryam Sabet Ghadam*, Maryam Khosrojerdi, Elaheh Razghandi Pages 265-273

    The tasty yogurt is dairy formulation for which fruits and vegetables and various extracts are used in preparation process. In the present study, Ginger extract (Zingiber Officinale) was used in yogurt formulation in different quantities (2, 4, 6 and 8%) and inhibitory function of free radicals, phenol compounds as well as qualitative tests of product (pH, acidity, watering amount and viscosity) were evaluated after storing yogurt for 1, 10 and 20 days. The results illustrated that ginger extract caused water-soluble phenol compounds and their antioxidant function to become more than in simple yogurt during 10 days storage so that after 10 days the highest antioxidant activity belonged to yogurt including 6 and 8% of ginger extract. The lowest watering amount (water formation) was observed in yogurt including 8% ginger extract and it significantly differed from other samples (P>0.05). The pH loss increased further in yogurt with rising percentage of extract and also increasing storage period. Moreover, adding ginger extract to yogurt reduced viscosity, but there was no significant impact on acidity level of product during storage time (P<0.05).

    Keywords: Yogurt, Ginger extract (Zingiber Officinale), Watering, Viscosity, Antioxidant function
  • Nafiseh Zolfaghari, Esmaeil Ataye Salehi*, Zahra Sheikholeslami Pages 275-288

    In this study, maltodextrin (0, 25 and 50%) and traditional Ghavoot (0, 3, 6 and 10%) were used in muffin formulation. The aim of this research was production of low sucrose and functional product and evaluated specific gravity and consistency and moisture, specific volume, porosity, firmness and overall aceptability. The results showed that replacing 50% of sucrose by maltodextrin increased specific gravity. Maltodextrin at both levels (25 and 50%) increased the viscosity. Consistency was increased in the presence of maltodextrin and 10% of Ghavoot. The moisture content of the samples was affected by maltodextrin 2 hours after baking. However, the moisture content of the muffin was affected by both compounds (maltodextrin and qavut) within one week after baking. The sample containing 50% maltodextrin and 10% Ghavoot had the highest moisture content during the shelf life. The sample containing 25% maltodextrin and 3% Ghavoot had the highest specific volume (4.57 mg/cm3) and porosity (24.17%) and similar to the control sample (4.86 mg/cm3). The findings showed Ghavoot and increasing levels of this component didn’t have significant effect on firmness. The replacement of sugar by 25% maltodextrin decreased firmness one week after baking.  Crust color of control was darker than the other sample. Control had the lowest L* and b* value and the highest a* value. Finally, the sample containing 25% maltodextrin and 3% Ghavoot, a sample containing 25% maltodextrin and 6% Ghavoot the control sample introduced in sensory evaluation.

    Keywords: Muffin, Functional, Low-sugar, maltodextrin, Ghavoot
  • Hojjat Khorsandi, Zahra Piravi Vanak*, Maryam Gharachorlo Pages 289-299

    The preparation of butter can be effective on its properties, in this study, the characteristics of butter prepared in traditional (using fermentation) and industrial (conventional) methods were investigated in both winter and summer seasons. For this purpose, butter samples were prepared from yogurt, cream in both summer, and winter from a farm in the Sarab region of East Azerbaijan. Fatty acid profile, plant sterols, peroxide, soap and iodine values, melting point and refractive index were measured. The Comparison of mean seasons showed that short-chain fatty acids (C4-C10) in summer was higher than winter and traditional butter had more short-chain fatty acids than industrial butter. In addition, the content of unsaturated fatty acids in winter and local butters were higher than summer and industrial butters. Comparison results of trans fatty acids showed that the most and the least amounts belonged to summer butter and winter local butters respectively. Local butter had the minimum ω3 / ω6 ratio and summer butter had the maximum conjugated linoleic acid (CLA). Non-fermented butter produced in summer had higher levels of phytosterols than fermented butter. The peroxide and soap values of traditional winter butter were higher than summer and the iodine value of winter-fermented butter was higher than non-fermented butter. Melting point and refractive index indices did not differ significantly in relation to the type of season and all results corresponded to the declared range of the national standard. According to the results there is a relative desirability of local butter from nutrition aspect in this research.

    Keywords: Butter, Industrial production method, Traditional (local) production method, Characteristics, Fatty acids
  • Mahya Shariat Alavi, Alireza Sadeghi Mahoonak*, Mohammad Ghorbani, Mehran Alami Pages 301-313

    About 8100 tons of tomato pulp is produced annually by factories, which in many cases are eliminated from the consumption chain, regardless of their uses. Tomato waste can be used as a new protein source for the production of hydrolyzad protein. Therefore, in this study, by adding the tomato seed protein hydrolyzate to sausage formulation as a functional ingredient, its effect on physicochemical properties including residual nitrite, color, and sausage texture during storage period was investigated. The results showed that the samples containing hydrolyzed protein had less residual nitrite than the control sample, and over time, the residual nitrite content was reduced in all samples. Also, the brightness and redness indicators of the product increased over time. The results of this study showed that the tomato seed protein hydrolyzate with good nitrite inhibition activity can be used as a functional ingredient

    Keywords: Tomato seed, Residual Nitrite, Sausage, Hydrolyzed protein
  • Karim Khodaie Kolaleh, Masoud Dezyani*, Fatemeh Shahdadi Pages 315-324

    In recent years, the tendency to use antimicrobial films and coatings has increased, which has increased the quality, safety and shelf life of food. In this study, basil seed mucilage coating containing different concentrations of Caraway extract (0, 1, 2.5 and 5%) was used to increase the shelf life of lactic cheese. Cheese samples were subjected to various microbial, physicochemical and sensory tests. The results of physicochemical evaluation showed that with increasing the storage period, moisture content and pH decreased and acidity increased in all coated cheeses. Sensory evaluation of lactic cheeses showed that the aroma, taste and overall acceptance of coated cheeses containing lower concentrations of Caraway (1 and 2.5%) were better compared to the control sample, while in coated cheeses Containing high concentrations of the extract (5%) due to the negative effect of Caraway extract on the organoleptic properties of cheese, the overall acceptance was significantly reduced. Coating with basil seed mucilage and Caraway extract significantly reduced the total count of bacteria and molds compared to the control sample.  Also, the total microbial count and the number of mold and yeast in all samples increased over time and this increase was more in the control sample. In general, it can be concluded that the oral coating of basil seeds mucilage containing Caraway extract can be used in food packaging systems, especially for lactic cheese.

    Keywords: Caraway Extract, Basil Seed Mucilage, Lactic Cheese, Edible Coating
  • Hadis Rostamabadi, Alireza Sadeghi Mahoonak*, Mohammad Ghorbani, Alireza Allafchian Pages 325-334

    β-carotene, the most popular member of carotenoids with pro-vitamin A function, plays an important role in prevention of different disorders such as cancer, type 2 diabetes, and cardio-vascular diseases. Nanoencapsulation is one of the most effectual techniques for the incorporation of β-carotene into the food formulations in order to improve its antioxidant activity and physicochemical stability. In this study, quince seed mucilage was used as the aqueous phase of carotenoid emulsions. In order to attain a deep understanding of β-carotene loaded nanoemulsions, the impact of different β-carotene concentrations on physicochemical characteristics of produced emulsions (i. e. zeta potential, particle size, electrical conductivity, dynamic rheological properties, surface tension, and antioxidant activity) were investigated. The results revealed that increasing the β-carotene concentration would result in an increase in viscosity, droplet size, antioxidant activity, and zeta potential of produced nanoemulsions. While a reverse trend was observed in the case of electrical conductivity. Generally, the results indicated that the anionic quince seed mucilage effectively improved the β-carotene physicochemical stability.

    Keywords: β-carotene, Quince seed mucilage, Nanoemulsion, Physicochemical stability, Antioxidant activity
  • Zeinab Abdolahi Cheleh Bary, Yasamin Latifi*, Nargess Mooraki, Zhaleh Khoshkhoo Pages 335-348

    Fish is one of the most important and valuable sources of protein, fat and energy, but it is very corruptible and will be corrupted faster than other meat dishes. The present study was carried out to determine the effect of Spirulina  algae  chitosan  coating  on  maintaining  the  quality of  Huso  huso  fresh  fillet  during storage  in  refrigerator. Fresh fillets of chitosan solution (1%) containing 1% algae extract, treated and stored in a refrigerator. Microbial and chemical tests including total bacterial count and psychrophilic bacteria, pH, TBA as well as sensory evaluation were performed periodically for all specimens and measured for DPPH .eagla For algae - containing coatings, the total bacterial load was 2.56×106 cfu/ml and on the fifth day it was still in acceptable range for human consumption, but in control samples, 3.81×107 cfu/ml it was five days that exceeded the limit. Serum bacterial levels for control treatment were significantly higher than that of extract containing chitosan coatings and TBA values were significantly higher in the control fillets than in the first treatment, while the pH values in the control sample with the treated sample, there was no significant increase. Current study showed that using algae extract containing chitosan coating can prevent bacterial growth in fresh fish fillets and maintain its sensory properties including texture, smell, color and general acceptance. And increased the fish storage period in the refrigerator.

    Keywords: Coating, Extract, Spirulina Algae, Huso huso, Chitosan
  • Dariush Khademi Shurmasti* Pages 349-364

    Reducing environmental hazards from the use of synthetic polymers has led to the diversity and development of new technologies for packaging perishable products, including animal, poultry and aquatic products. Natural polymers in the form of edible films or coatings can be used to produce biodegradable packaging. Cellulose derivatives including methylcellulose, hydroxypropyl cellulose, hydroxypropyl methylcellulose and carboxymethylcellulose are among the most popular polysaccharide hydrocolloids used in the production of films and coatings. The sensory, nutritional and functional properties of edible film and coatings can be modified by various materials and methods. Also, various active compounds are placed in the film and coating solution to improve the quality, stability and safety of packaged foods. Therefore, when using edible films and coatings, it is necessary to consider both the physical properties of biopolymer materials and their functional properties. Cellulose derivatives have been used in the packaging of animal products including raw animal meat, poultry and aquatic products, meat products derived from them and eggs in the form of  simple, composite and active edible films and coatings in order to maintain quality and increase shelf life. Legal, economic, cultural and marketing considerations must be considered in order to develop the use of biopackaging.

    Keywords: Bio-packaging, Coating, Egg, Cellulose, Film, Meat, Cellulose derivatives
  • Samira Savadi, Mohsen Vazifedoost*, Zohre Didar, MohammadMehdi Nemat Shahi, Eisa Jahed Pages 365-379

    In this study, first extraction from the C. dactylon rhizomes was performed with methanol solvent using maceration method, and total phenolic compounds in the extract were identified and determined. Then the antioxidant effects of the extract in different concentrations (0, 100, 200, 400, 800 and 1000 ppm) on the oxidative stability factors of soybean oil including peroxide value, acidity value, thiobarbituric acid index (TBA) and rancimat value during kept of oil in an oven at 60 °C for 72 hours was evaluated and compared with the synthetic antioxidant BHT (200 ppm). The identification results of phenolic compounds by GC/MS showed that the total amount of phenolic compounds in the C. dactylon rhizomes extract was measured as 917.08 mg/kg and the major phenolic compounds of the extract including Hydroquinone (66.89%), Thymol (1.23%), Levoglucosenone (2.48%) and Vanillic acid (1.35%) were identified. With increasing the concentration of the extract, the amount of polyphenolic compounds and as a result, the free radical scavenging activity of the extract increased. Evaluation of soybean oil stability against oxidation also showed that among the studied concentrations of methanolic extract, the concentration of 1000 ppm due to having the highest amount of phenolic compounds and therefore the highest antioxidant activity, was determined as the most effective concentration level of the extract in increasing the oxidative stability of soybean oil, so that better results were obtained than BHT synthetic antioxidant at a concentration of 200 ppm. Thus, the methanolic extract of the C. dactylon rhizomes can be used as a cheap and available antioxidant source in the edible oils industry.

    Keywords: Cynodon dactylon, natural antioxidant, soybean oil, oxidative stability, phenolic compounds
  • Forogh Mohtarami *, Mohsen Esmaiili, Mahsa Nouraddini, Iraj Ostad Pages 381-392

    The aim of this study was to investigate the effect of replacing wheat flour with spinach powder (0-30%) as a rich source of fiber and minerals in a mixed D-optimal design on physicochemical properties (weight loss, moisture, ash, protein, fat, fiber, antioxidant capacity, color, specific volume, height, water activity) and textural and sensory properties of bread. The results showed that an increase in the moisture content, ash, fiber and a decrease in weight loss, protein, fat, specific volume, water activity and height of the samples with the addition of spinach powder. The antioxidant capacity of breads containing spinach powder was significantly increased compared to control samples (p <0.05). Also, textural properties including penetration energy and firmness of the samples were significantly increased by adding spinach powder compared to the control samples. Spinach powder substitution decreased L *, a * and increased b * in the samples. According to the results, replacing wheat flour with spinach powder up to 7.5% improved and increased the overall acceptance of the samples.

    Keywords: Spinach, Simit bread, Textural properties, Sensory evaluation