فهرست مطالب

نگارینه هنر اسلامی - پیاپی 21 (بهار و تابستان 1400)

نشریه نگارینه هنر اسلامی
پیاپی 21 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/29
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مجیدرضا مقنی پور*، اشکان رحمانی صفحات 5-19

    در فرآیند شکل دادن به یک اثر هنری، هنرمند، یا خود را مکلف به اصول سبکی و مکتبی خاصی می داند، یا پا را از آن فراتر می نهد و خود پایه های سبک دیگری را بنا می گذارد. در این میان در آثاری که رمزگان سبکی و مکتبی، حضور پررنگی را داشته باشند، مجال برای حضور رمزگان شخصی هنرمند، یا به نوعی حضور مولف اثر، کمتر فراهم می گردد. نگارگری ایرانی از جمله هنرهایی است که به خاطر حضور سنگین قواعد سبکی و مکتبی، حضور مولف در آن با چالش ها و محدودیت های بسیاری مواجه است؛ اما به نظر می رسد در بسترهایی که نگارگران ایرانی توانسته اند تا حدودی خود را از این قیود برهانند، گونه هایی از حضور این رمزگان شخصی را نیز رواج داده اند. یکی از این بسترها، مکتب موسم به «هند و ایرانی» است که پایه های آن توسط هنرمندان ایرانی در سرزمین هندوستان بنا گردید. این پژوهش به تحلیل سبکی و موضوعی نگاره «مجلس همایون و اکبر» از این مکتب می پردازد. اساس پژوهش بر این فرض استوار بوده که این اثر نمونه ای متمایز به لحاظ بکارگیری شکل های متفاوت حضور هنرمند در یک نگارگری شرقی می باشد؛ لذا سوال اصلی را می توان اینگونه مطرح نمود که:  انواع  مختلف حضور هنرمند در نگاره «مجلس همایون و اکبر» چگونه است؟ روش پژوهش توصیفی تحلیلی است که در فرآیند آن لایه های سبکی، نوشتاری و مضمونی نگاره مورد مطالعه قرار می گیرد. نتایج پژوهش نشان می دهد که وفاداری سبکی هنرمند اثر به سنت ایرانی مکتب تبریز به ویژه تحرک و پویایی پیکره ها و نوع ترکیب بندی نگاره های بهزاد، ثبت رقم هنرمند در کتیبه نگاره و نیز در متن خود اثر، از نمونه رمزگان شخصی هنرمند در اثر مورد مطالعه است. همچنین در اینجا و در پدیده ای بسیار کم سابقه در هنر مشرق زمین، شاهد حضور تصویری خود هنرمند در نگاره و نیز بازنمود تصویری از کل نگاره در اثر می باشیم، که این شکل های حضور هنرمند علاوه بر این که مهم ترین شکل حضور مولف در اثر مورد بحث بوده، مجلس همایون و اکبر را به اثری متمایز بدل می سازد

    کلیدواژگان: مکتب هند و ایرانی، مرقع گلشن، عبدالصمد، مولف، خودنگاره
  • علی زارعی*، مهدیه شواکندی، حسن هاشمی زرج آباد، حسین کوهستانی اندرزی صفحات 20-35

    باغ ایرانی را می توان زیباترین محصول منتج از اصول زیبایی شناسی و طبیعت گرایی فرهنگ ایرانی دانست که مفهوم آن در بسیاری از هنرهای این سرزمین از جمله هنر نگارگری متجلی شده است. باغ معادل واژه پردیس است و در ایران از دیرباز باغ های معروفی وجود داشته که اکنون موجود نیستند. با ورود اسلام باغ از توجه ویژه ای برخوردار شد.آنچه مبحث باغ را نسبت به دوره پیش از اسلام متفاوت می نمود، ماندگاری باغ ایرانی در چهارچوب نگاره ها بود که گویی آن را برای همیشه برایمان جاودان نموده اند. تصاویر نقش شده در این مینیاتورها کوششی در مجسم ساختن طبیعت بهشت یا همان فردوس برین و جهان ملکوتی است.از دیدگاه شکلی، مینیاتورهای ایرانی طرح باغ را دقیقا مثل تجلی معمارانه اش، با تمامی عناصر کالبدی طبیعی و انسان ساخت تصویر می کنند.نگارگری در سده های هشتم تا دهم مدارج کمال را پیمود ودو مکتب نگارگری هرات و تبریز دوم، از شاخصه نقاشی این دوره هستند. آنچه ما قصد داریم در این مقاله به آن بپردازیم،حضور باغ در نگاره های این دو مکتب و خصوصیات آن است که براساس نمونه های موردی مورد بررسی قرار خواهد گرفت.روش تحقیق به کار رفته در این پژوهش از نوع توصیفی-تحلیلی و با استفاده از ابزار کتابخانه ای است. از آنجایی که نگارگری صفوی تا حد بسیار زیادی دنباله رو و میراث دار مکتب هرات بود، بنظر میرسد عناصر باغ در هر دو مکتب یکسان بوده و تفاوت ها صرفا به یک سری از ویژگی های نقاشی و رنگ آمیزی محدود می باشد.

    کلیدواژگان: باغ ایرانی، مینیاتور، مکتب هرات، مکتب دوم تبریز
  • عفت سادات افضل طوسی*، مهدیس مهاجری صفحات 36-51

    رابطه آثار ادبی و هنری همواره مسئله ای مهم در تحلیل آثار هنری به شمار آمده است. این مقاله در نظر دارد ارتباط متن و تصویر در نگاره های نبرد رخش و شیر را به کمک بیش متنیت بررسی کند. نبرد رخش و شیر در خان اول رستم اتفاق می افتد و در طی آن رخش، اسب رستم نقش قهرمان را ایفا کرده است و به تنهایی شیر را از بین می برد. در این خان نقش حیوانات برجسته است و تنها شخصیت انسانی نگاره در خواب است. پرسش اصلی این مقاله این است که چه نوع تغییرات بیش متنی در تصویرگری صحنه نبرد رخش و شیر وجود دارد؟ برای پاسخ به این پرسش نقش حیوانات در نگاره های نبرد رخش و شیر در قرن دهم مورد توجه قرار گرفته است. برای این بررسی بیش متنیت ژرار ژنت انتخاب شده است. ژنت از مهم ترین نظریه پردازان بیش متنیت در قرن بیستم است. او در بیش متنیت به ارتباط یک متن با متن قبل از خود می پردازد. ژنت در تبدیل یک نظام نشانه ای به نوع دیگر آن دو گونه همان گونی(تقلید) و تراگونی(تغییر) رامطرح می کند. در این پژوهش که با روش گردآوری اطلاعات کتابخانه‎ ای و شیوه کار توصیفی و تحلیلی انجام شده است این فرضیه مورد توجه گرفته است که هنرمند سنتی برای تصویر کردن روایت نبرد رخش و شیر، خود را ملزم به رعایت تمام عناصر داستانی ندیده و با وجود تبعیت از نوشتار، دست به تغییر متن زده است. نتیجه تحقیق نشان می دهد نگارگر با گونه های همان گونی و تراگونی (کاهش، افزایش و جابجایی) اقدام به تغییر دادن عناصر تصویری و نیز روایت داستانی کرده است و در نتیجه خلاقیت هنرمند، آثاری با ویژگی های جدید خلق شده است.

    کلیدواژگان: بیش متنیت، نبرد رخش و شیر، ژرار ژنت، شاهنامه
  • مهدی محمدزاده*، لاله آهنی صفحات 52-67
    در این پژوهش یکی از کاشی نگاره های تکیه معاون الملک کرمانشاهان با عنوان «مجلس درویشان» مربوط به قرن 14 ه.ق، مطالعه شده است. در این کاشی نگاره صحنه ای مربوط به دراویش و وسایل نمادینی از آنها و وسایل ورزش باستانی و ابزار حرفه کفش دوزی در فضایی شبیه به زورخانه تصویر شده است؛ ظاهرا عناصری نه چندان مرتبط به هم، در این نگاره گرد هم آمده اند. نگارندگان در این پژوهش به دنبال پاسخ به این سوالات هستند که چه ارتباطی بین دراویش و ابزار و وسایل مربوط به حرفه کفش دوزی و فضای زورخانه است؟ و منظور از این نگاره چیست؟ هدف این پژوهش تفسیر معناشناسی عناصر نگاره، کشف رابطه آنها و کشف دلایل اجرای نگاره است. روش تحقیق، توصیفی-تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات کتابخانه ای است. نتیجه بررسی ها نشان می دهد که پیشه کفش دوزی یکی از اصناف مورد توجه عجم است؛ از آنجا که جوانمردی از قدیم با تصوف آمیخته بود و رفتار ورزشکاران باستانی مبتنی بر اصول آیین فتوت بوده است، به همین دلیل در این نگاره، مجلس درویشان در فضای زورخانه به تصویر در آمده که شباهت زیادی به تکایای متصوفه دارد و مربوط به تصوف است.
    کلیدواژگان: نقاشی روی کاشی، تصوف، مجلس درویشان، تکیه معاون الملک، دوره قاجار
  • محمدرضا غیاثیان*، حسین قربانپور آرانی صفحات 68-80

    منظومه «سوز و گداز» بیانگر رسم ستی از رسوم هندوان است که بر طبق آن، هنگام وفات مرد، برخی زنان به نشانه وفاداری و به رغم درخواست بزرگان برای امتناع از این کار، همراه با جسد همسر خود سوزانده می شدند. در عصر صفوی به دلیل گسترش مهاجرت شاعران فارسی زبان به هند، رسم ستی در آفرینش داستان های عاشقانه فارسی راه پیدا کرده و همین مضمون دستاویزی برای نگارگران شد. در این مقاله، ضمن شناسایی نسخه های مصور سوز و گداز، نسخه موزه هنر والترز به-طور خاص مورد مطالعه قرار می گیرد. نگاره های نسخه های سوز وگداز، صحنه های کمابیش یکسانی را به تصویر کشیده و در مجموع ترکیبی از تاثیرات نگارگری هندی و اروپایی را می نمایاند که با ذایقه زیباشناختی ایرانی منطبق شده است. مهم ترین سوال این نوشتار این است که دلیل اهمیت و رواج گسترده مضمون ستی در هنر سده یازدهم هجری چه بوده است؟ این مقاله با بهره گیری از مطالعه کتابخانه ای و نسخه شناختی و به روش تاریخی انجام شده است. یافته ها نشان می دهد که اگرچه رسم ستی سنتی تلخ و دردناک بوده، اما مضمون «وحدت عاشق و معشوق» در آن مورد استقبال شاعران فارسی زبان از قرن هفتم تا سیزدهم هجری قرار گرفته است. جالب تر اینکه این منظومه در هنر ایران مقبولیت بیشتری نسبت به هند یافته، به-گونه ای که به جز شاهنامه هیچ اثر ادبی دیگری به اندازه سوز و گداز در هنر اواخر صفوی تصویرسازی نشده است. به گواه منابع تاریخی، اقبال گسترده از این منظومه در هنر صفوی، با ماجرای بازپس گیری قندهار به عنوان تنها پیروزی خارجی لشکر شاه عباس دوم مرتبط بوده است.

    کلیدواژگان: سوز و گداز، محمدرضا نوعی خبوشانی، محمدعلی نقاش، ستی، نگارگری صفوی
  • سید عبدالرضا حسینی، محمدسعید ذکایی* صفحات 81-97

    فردیت، در اینجا در ابتدایی ترین و بی واسطه ترین معنایش، یعنی نحوه حضور و بروز خطاط در اثرش مورد توجه قرار گرفت و از این حیث به دوره بندی اولیه ای در تاریخ فردیت هنری دست یافت. هر دوره در دوره های بعد متداخل و متداوم است و شکلی متکامل از حیث میزان بروز و حضور خطاط در اثرش را به خود می گیرد که در آن ردی از دوره های پیشینش را می توان بازشناخت. دوره اول که از قرن اول هجری آغاز می شود، از فرط بداهت و کمی تعداد کاتبان، تقریبا هیچ رد و نشان روشنی از خطاط در اثرش وجود ندارد. دوره دوم، که دوره ترقیمی است و از قرن سوم آغاز می شود، نخستین نمودهای حضور خطاط یا مالک نسخه در انجامه ها و ترقیمه ها و وقف نامه پیدا می شود. در دوره سوم، از قرن نهم حضور خطاط بسط یافته و نه تنها شامل کتابت و خوشنویسی اثر که شامل شعر و متن اثر، تذهیب و تحریر آن نیز می شود. این دوره همراه است با بسط شعر فارسی، خط نستعلیق و مرقعات. دوره چهارم، که همراه است با قدریافتن سیاه مشق به عنوان اثری تمام شده و مستقل در قرن یازدهم، خطاط حضوری انتزاعی در اثرش را تجربه می کند که در آن تا حد زیادی از محتوای متن و ضرورت های فنی و صنفی رها شده و سعی می کند تنها خودش را در اثرش با حداقل واسطه ممکن بازتاب دهد. دوره پنجم، که آغازی برای آن تعیین نکردیم، دوره ای است که در اثر نهایی، تمام فرایندهای رسیدن به یک اثر، همچون ارزشی نهایی برای هر اثری، به گونه ای خودآگاه نمود پیدا کرده و قدر می یابد. این حضور تام در اثر، از حیث معاصریت اثر و مناسبات حول هر اثر، شکل خودآگاه و متکاملی از دوره اول است. در این مقاله در پی یافتن پاسخی به نحوه بروز فردیت هنری (در اینجا خطاطی) در دوره های مختلف، با محوریت دادن به پنج قطعه خوشنویسی از این حیث که تحولی در نحوه حضور خطاط در اثرش را به شکل بارزی نمایندگی می کنند، با رویکرد مطالعاتی فرهنگی مورد بررسی قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: فردیت، خط، خوشنویسی، هنر اسلامی
  • منصور کلاه کج* صفحات 98-111

    در سراسر دوره زیست اجتماعی بشر، تاثیر تغییرات اجتماعی همواره دیده شده و جامعه شناسان صاحب نامی از اقصی نقاط عالم بدان پرداخته و معیارهایی چون فراگیری، اثرگذاری، بروز درمحددوه زمانی خاص و استمرار داشتن را، برای آن متصور شده اند. یکی از این جامعه شناسان، «گی روشه » است که فرآیند سه گانه ای چون: عوامل، شرایط و کارگزاران تغییر را برای شکل گیری تغییر اجتماعی برشمرده است. گرافیک هم به عنوان یک جریان زنده هنری، در جایگاه بازنمایی پدیده های پیرامونی، از تاثیر تغییرات اجتماعی، مبرا نبوده است. این پژوهش که با هدف شناخت تغییرات اجتماعی تآثیرگذار بر یکصد سال گرافیک معاصر با توجه به نظریه تغییر اجتماعی گی روشه انجام شده، مهم ترین رخ دادهای متاثر از تغییرات اجتماعی گرافیک معاصر ایران را کاوش کرده است. با توجه به فرآیند سه گانه نظریه تغییر اجتماعی «روشه» مسئله اصلی این پژوهش، چیستی عوامل اجتماعی تاثیرگذار بر یکصد سال گرافیک معاصر ایران و چگونگی شرایط تغییر کرده متاثر از این عوامل و نیز کیستی کارگزاران این تغییر است؟ پژوهش حاضر با رویکردی کیفی به بررسی پدیده ها، وقایع و تغییرات مهم گرافیک ایران در منابع مختلف کتابخانه ای و پایگاهای اطلاعاتی پرداخته و به شیوه شبه آماری، نتایج خود را توصیف و تحلیل کرده است. بر اساسیافته های این پژوهش سه عامل عمده تغییر اجتماعی تاثیرگذار بر یکصد سال گرافیک معاصر ایران، تجدد و نوسازی دوره پهلوی اول، وقوع انقلاب اسلامی و ورود فناوری های دیجیتال مبتنی بر وب است. شرایط تغییر کرده تحت تآثیر این سه عامل به ترتیب، تغییر آرام سلیقه بصری از سنتی به مدرن، ارجاع بیشتربه فرهنگ بصری ایرانی اسلامی و نیز شکل گیری گرافیک بدون کاغذ در این اواخر است که عامل اول و سوم، عمدتا تابع شرایط جهانی بوده است.

    کلیدواژگان: گرافیک، معاصرایران، تغییرات اجتماعی، روشه
  • میثم علیئی* صفحات 112-121

    منطقه ی ری در شمال فلات مرکزی ایران، از قدیم جزء مناطق مهم ایران و جهان اسلام بود و امروزه بخشی از کلان شهر تهران است. منطقه ی لواسان در شمال شرقی تهران امروزی نیز از ادوار قبل از اسلام در ارتباط مستقیم با ناحیه ی ری بوده است. در این مناطق، مقابر زیادی وجود دارد که متعلق به سادات و نوادگان یا بستگان پیامبر و ایمه است. در برخی از این مقابر، صندوق ها و درهای چوبی وجود دارد که به دست هنرمندان بومی منطقه ساخته شده است و از نظر هنری، تاریخی و سیاسی و مذهبی دارای اهمیت است. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی و معرفی خانواده ی «لواسانی» است که آثار و هنر خود را بر چند نمونه از صندوقها و درهای مقابر موجود در نواحی بین لواسان و ری ارایه کرده اند. به این منظور، این پرسش ها مطرح می شود که چه کسانی در ساخت این صندوق ها دخیل بوده اند، حوزه ی فعالیت آن ها در کدام مناطق بوده است و از نظر اعتقادی گرایش های سازندگان یا سفارش دهندگان این صندوق ها چگونه بوده است؟ تحقیق حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی است و داده های آن بر اساس مطالعات اسنادی و بررسی های میدانی گردآوری شده است. بر اساس بررسی های انجام شده، صندوق ها و درهای مورد بررسی، از ساخته های خانواده ی مشهور لواسانی در قرن نهم هجری است. با توجه به کیفیت و تنوع صندوق ها و درها و همچنین کتیبه ها و مضامین قرآنی، احادیث، و نقوش به کار رفته در آنها، سازندگان یا سفارش دهندگان آنها بر مذهب شیعه بوده و تداوم کار این هنرمندان در آن عصر، نشان دهنده ی شهرت این خانواده است .

    کلیدواژگان: هنرمندان لواسانی، آرامگاه های ری و لواسان و تهران، صندوق مقابر
  • محسن محرابی، حسین صدیقیان* صفحات 122-136

    در ایران تولید آثار چوبی و هنر های وابسته به آن از گذشته تاکنون جایگاه ویژه ای بین هنرمندان و صنعتگران داشته است. اما متاسفانه تولید و تزیین برخی از این آثار مانند هنر قاشق تراشی، بنا به دلایل گوناگون با افول مواجه شده است. قاشق تراشی یکی از هنر های سنتی ایران بوده است که در گذشته تعداد زیادی از هنرمندان منبت کار در برخی شهر ها هم چون خوانسار و آباده به این حرفه مشغول بوده اند؛ اما در حال حاضر به جز چند هنرمند، دیگر کسی به این حرفه مشغول نیست. یکی از شهر های معتبر ایران در زمینه هنر قاشق تراشی خوانسار است که در گذشته کارگاه های فراوانی در آن این آثار را تولید می کردند. در ارتباط با قاشق های سنتی تولید شده در این شهر تاکنون پژوهش مستقل و هدفمندی صورت نگرفته و ضرورت داشت که به این هنر سنتی رو به فراموشی شهر پرداخته شود. بر همین اساس هدف اصلی پژوهش حاضر توصیف و تحلیل هنر قاشق تراشی خوانسار است. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات در آن شامل مطالعات میدانی، پرسش های شفاهی محلی، مطالعات موزه ای و مطالعات کتابخانه ای است. با توجه به مطالعات صورت گرفته چنین مشخص می شود که در خوانسار و حداقل از اوایل دوره قاجاریه به بعد، مشابه مراکزی هم چون آباده، انواع مختلفی از قاشق های چوبی به ویژه افشره-خوری های زیبا تولید می شد. اما شاخصه تقریبا متمایز خوانسار نسبت به دیگر مراکز، تولید آثار یک تکه ساده یا تزیینی می باشد که در نتیجه آن انواع متعددی از قاشق های کوچک و بزرگ با کاربری های گوناگون تولید شده است.

    کلیدواژگان: قاشق تراشی، خوانسار، دوره قاجاریه، منبت کاری، افشره خوری
  • حمید افشار* صفحات 137-148

    سنت گرایان در دهه های گذشته آراء خود را نسبت به هنر و معماری ارایه کردند و دیدگاه ایشان به نگرشی غالب در تفسیر معماری اسلامی تبدیل شد. پیروان مکتب سنت گرایی، هنر را امری رمزگونه دانسته و ساحت قدسی برای آن قایل شدند. بر این اساس اعداد که کاربرد آن در معماری به صورت هندسی تجسم می شوند، ماهیتی عرفانی و مابعدالطبیعی به خود گرفتند و اشکال بیانگر معنایی خاص شدند. هشت ضلعی ها که بطور مشخص در این مقاله به صورت پلان هشت ضلعی مد نظراند نیز از این قاعده مستثنی نیستند و تنها بر اساس دیدگاه سنت گرایانه مورد نقد و بررسی قرار گرفته اند. این درحالیست که در دهه اخیر تفکر سنت گرایی با چالش هایی رو به رو بوده و سلطه آن بر موضوع تفسیر معماری کم رنگ شده است. مقاله حاضر موضوع رواج کاربرد پلان هشت ضلعی در بناهای آرامگاهی دوران سلجوقی را با رویکری کاربردی (بدون در نظر گرفتن دیدگاه عرفانی) و بنا به ضرورت کاربرد تنوع طرح های آجری تفسیر و بررسی کرده است. آجرکاری که هنری وابسته به معماری است، در دوران سلجوقی با استفاده از تجربیات و گسترش مهارت رونق فراوان یافت و آجرکاران در پی ارایه توانایی خود در تزیین بنا به واسطه تمایل به ارایه تزیینات متنوع و نامحدود با محدویت فضا رو به رو شدند. لذا از بخش بندی و کادربندی جهت ارایه تزیینات استفاده کردند و نهایتا اصل تقارن را به عنوان موضوعی محدود کننده برای ارایه تزیینات بیشتر کنار گذشتند. در چنین شرایطی، داشتن پلانی با اضلاع بیشتر مانند هشت ضلعی تفوق بیشتری بر پلان چهارضلعی ارایه می کرد. لذا گسترش پلان هشت ضلعی در آرامگاه های دوره سلجوقی بر اساس کاربرد گسترده نقوش آجری معقول تر از ارایه ماهیتی ماورایی مطابق آراء سنت گرایان، بدون هیچ استدلال منطقی است. اطلاعات این پژوهش بر پایه منابع کتابخانه ای و با رویکرد استنتاجی گردآوری و به روش توصیفی - تحلیلی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: آجرکاری، آرامگاه ها، سلجوقیان، سنت گرایی، معماری
  • صدیقه پورمختار*، خشایار قاضی زاده صفحات 149-160

    میمسیس یکی از قدیمی ترین و اصلی ترین اصطلاحات در تاریخ نقد ادبی و هنری است. افلاطون از آن به تقلید و ارسطو آن را بازنمایی دانسته که با خلاقیت هنرمند همراه شده و کار بدیعی را خلق می کند. از منظر تیودور آدورنو(1963-1903) فیلسوف و جامعه شناس آلمانی و از واضعان مکتب فرانکفورت، میمسیس تقلید نیست بلکه آن را نوعی همانندسازی و شبیه شدن به نمونه ی اصلی می داند که به تعبیری با آن درمی آمیزد. آدورنو با درهم ریختن معنا و کاربرد سنتی این اصطلاح قصد دارد تا پویایی میمسیس نشان دهد. میمسیس در این نظرگاه ویژگی هایی چون بیانگری، و خلاقیت هنری را هم با خود دارد. بسط این نظریه در آثار نقاشی اقتباسی فرح اصولی(1332-) نقاش حال حاضر ایرانی، موضوع این پژوهش بوده که با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و مشاهده ی آثار، صورت گرفته و تعداد 10 نمونه به شیوه ی انتخابی از میان آثار اقتباسی فرح اصولی گزینش شدند. پژوهش با هدف شناخت بیشتر هنر معاصر ایران، به دنبال پاسخگویی به این پرسش است که آیا آثار اقتباسی فرح اصولی در این تعریف از میمسیس جای می گیرند؟ با توجه به دیدگاه آدورنو درباره ی میمسیس در این پژوهش هفت شاخص و ویژگی میمسیس؛ بیانگری، شبیه سازی، زبان جامعه، نشان دادن واقعیت، خلاقیت هنری، پیوند فرم و زبان، استخراج شد و براساس آنها آثار نقاشی اقتباسی فرح اصولی مورد بررسی قررار گرفت. نتایج بررسی و تحلیل نشان می دهد که آثار اقتباسی فرح اصولی با میمسیس آدورنو همپوشانی دارند.

    کلیدواژگان: آدورنو، آثار اقتباسی، فرح اصولی، میمسیس
  • زهرا امیرآبادی، سید محمدرضا خلیل نژاد*، محمد افضلیان صفحات 161-184

    یکی از هنرهای سنتی مرتبط با معماری، گره چینی است که بر اساس ساختار و اجزاء در فضاهای مختلف مورد استفاده قرار گرفته و در غنای فضای معماری نقش موثری دارد. هدف از این تحقیق، بررسی تطبیقی ویژگی های بصری و الگوهای تزیینی آثار گره چینی در معماری سنتی منازل مسکونی تاریخی است. دوره تاریخی این آثار شامل دوره افشاریه، قاجار، و اوایل دوره پهلوی است که همگی در شهر درمیان در استان خراسان جنوبی واقع هستند بر این اساس نگارندگان در پی پاسخ به این پرسش ها بودند که ویژگی های بصری آثار گره چینی در خانه های تاریخی منطقه درمیان چیست و مقایسه تطبیقی خانه ها، از حیث کاربرد و نقوش، حایز چه نکاتی در هنر گره چینی معماری مسکونی منطقه درمیان است. مقاله حاضر از نظر شیوه نگرش و پرداختن به مساله، توصیفی- تحلیلی و از نظر شیوه انجام، تحلیل محتواست. در این پژوهش 5 اثر از خانه های تاریخی درمیان شامل خانه توکلی، خانه عبدالعظیم بیک نوزاد، خانه عبداله بیک مسینایی، خانه عبداله خان رفیعی و خانه مهدی خان رفیعی که دارای تزیینات گره چینی هستند مورد مطالعه قرار گرفته و نقوش گره چینی در معماری این خانه ها از دیدگاه بصری و الگوی طراحی بررسی گردید. نتایج این پژوهش نشان می دهد بیشتر گره چینی ها از نوع مشبک و کمترین تعداد از نوع توپر می باشد. متنوع ترین گره چینی ها را می توان در خانه مهدی خان رفیعی مشاهده کرد که علاوه بر دارا بودن یک اثر گره چینی ترکیبی توپر-مشبک که در نوع خود منحصر بفرد است، از گره چینی در ساخت نرده، ارسی، درب و پنجره استفاده شده است. رایج ترین کاربرد گره چینی در معماری مسکونی خانه های مورد مطالعه، به کارگیری گره مشبک در بازشوها (پنجره) است. این نوع گره سازی علاوه بر تامین نور و حفظ جریان باد، به دلیل به کارگیری در فضای تابستان نشین طبقه ی بالای عمارت، موجب حفظ محرمیت فضای خصوصی بنا شده است. از نظر تطبیق کمیت و کیفیت آثار گره چینی با دوره تاریخی هر بنا نیز می توان این نکته را بیان نمود که هر چه خانه ها از قدمت تاریخی بیشتری برخوردار هستند، تعداد و کیفیت آثار از تنوع و کاربرد بیشتری در معماری مسکونی برخوردار است. لذا در خانه های متعلق به اواخر افشاریه مانند خانه عبداله بیک مسینایی و خانه مهدی خان رفیعی، از هنر گره سازی به طور گسترده تر و پرکاربردتری از خانه های قاجاری (خانه عبدالعظیم بیک نوزاد) و پهلوی (خانه توکلی) استفاده شده است. داده های پژوهش حاکی از آن است که دست کم 11 نوع گره مختلف در خانه های مورد مطالعه قابل شناسایی است. پرکارترین و متنوع ترین هندسه نقوش را در ساخت ارسی خانه توکلی و خانه مهدی خان رفیعی می توان مشاهده نمود. به علاوه، پرکاربردترین هندسه، گره هشت و چهار است. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، پرکاربردترین گره، گره هشت و چهار و پرکاربردترین آلت؛ مربع، سلی و ترنج تند می باشد. زمینه گره در بیشتر آثار مربعی، ولی کادر آن مستطیل می باشد. همچنین خانه مهدی خان رفیعی واجد متنوع ترین نوع گره سازی هم از حیث هندسه نقوش و هم از حیث کاربرد و استفاده از گره در معماری داخلی است.

    کلیدواژگان: هنر سنتی، معماری مسکونی، گره چینی، خانه های تاریخی درمیان
|
  • Majidreza Moghanipour *, ASHKAN RAHMANI Pages 5-19

    In the process of producing the artworks, the artist either considers himself/herself bound by certain stylistic and scholastic principles, or goes beyond it and lays the foundations of another style. Meanwhile, in works where stylistic and scholastic codes have a strong presence, there is less opportunity for the presence of the artist's personal codes. Iranian painting is one of the arts that due to the heavy presence of stylistic and scholastic rules, the presence of the author in it faces many challenges and limitations. But it seems that in the contexts in which Iranian painters have been able to free themselves to some extent from these restrictions, some forms of the presence of these personal codes have also spread. One of these contexts is the "Indo-Iranian" school, which was founded by Iranian artists in India. This research deals with the stylistic and thematic analysis of the painting “Humayun and Akbar Meeting” which belongs to Indo-Iranian school. The research is based on the assumption that this work is a distinctive example in terms of using different forms of artist presence in an oriental painting. Therefore, the main question is what are the different types of the artist's presence in the “Humayun and Akbar Meeting” painting? The research method was descriptive-analytical in the process of which the stylistic, written and thematic layers of the image were studied. The results show that the artist's stylistic loyalty to the Iranian tradition of Tabriz school, especially the mobility and dynamics of the figures and the type of composition of Behzad's paintings, recording the artist's figure in the inscription and in the text itself, is an example of the artist's personal codes in the work. Also here and in a very rare phenomenon in the oriental art, we see the visual presence of the artist himself in the painting and also the representation of the image of the whole painting in the work, which in addition to being the most important form of the author's presence in the work, makes the “Humayun and Akbar Meeting” a distinct artwork. This research deals with the stylistic and thematic analysis of the painting of “Majles-e Homāyoun va Akbar" of this school. The research is based on the assumption that this work is a distinctive example in terms of using different forms of the artist's presence in an Oriental painting. The main question can be posed like this; what are the different types of the artist's presence in the "Majles-e Homāyoun Akbar" painting? The research method is descriptive-analytical in which the stylistic, written and thematic layers of the image are studied. The results show that the artist's stylistic loyalty to the Iranian tradition of Tabriz school, especially the movement and dynamics of the figures and the type of composition of Behzad's paintings, recording the artist's figure in the inscription and also in the text of the work itself, are examples of personal artist codes in the work under study. In very rare phenomena in Oriental art, we see the visual presence of the artist himself in the painting and also the representation of the image of the whole painting in the work. These forms of the artist's presence, in addition to being the most important form of the author's presence in the work and turning “Majles-e Homāyoun and Akbar" into a distinct work, .

    Keywords: Indian-Iranian School, Scrapbook Golshan, Abdul Samad, Author, Self-Portrait
  • Ali Zarei *, Mahdiyeh Shavakandi, Hasan Hashemi, Hossien Koohestani Pages 20-35

    Persian Garden can be considered the most beautiful product, which is based on the principles of aesthetics and naturalism of Iranian culture, that it concept has been manifested in many of the arts of this land, including the art of painting. The garden is the synonymous of the word "Pardis" and in Iran there are many famous gardens that are not available now. With the entrance of Islam to Iran, the garden received special attention. Whatever made the garden different from the pre-Islamic period, the persistence of the Persian Garden was in the framework of the miniatures, as if it were forever immortal to us. The images featured in these miniaturists are an attempt to embody the nature of heaven or the Ferdos-e-Barin and the triumphal world. From the perspective of the form, Iranian miniatures portray the garden design as precisely as its architectural manifestation, with all natural and human elemental elements. The art of painting in the eighth to tenth centuries passed the degree of perfection, and two schools of painting in Herat and Tabriz II are the hallmarks of this period. What we intend to address in this article is the presence of gardens in the paintings of these two schools and their characteristic s that will be examined on a case-by-case basis.The research method used in this study is descriptive-analytical using library tools. Since the Safavid painting was largely the heritage of the Herat school, the elements of the garden appear to be the same in both schools, and the differences are confined to a number of painting and painting features.

    Keywords: Persian Garden, Miniature, Timurid period
  • Effatolsadat Afzaltousi *, Mahdis Mohajeri Pages 36-51

    The integration of literature and art has always been an important issue in analyzing the artworks. This paper aims to study the integration of text and the image in the miniatures of «Fighting Rakhsh and Lion» from Shahnameh by hyper-textual reading method. This battle happens in the first labor of Rostam, a legendary hero in Persian mythology. In this labor the horse is the champion and kills the lion by himself. The role of animals is eminent and the only human being in this miniature is asleep. Thus, the question of the paper is to what extent has the artist been faithful to the text of the poem in order to depict the narration of the «Fighting Rakhsh and Lion»? In order to analyze artworks, the approach of hypertextuality presented by French theorist Gérard Genette has been chosen. Hypertextuality refers to any relationship uniting a text to an earlier text, upon which it is grafted in a manner that is not that of commentary. So, a hypertext derives from hypotext(s) through a process which Genette calls transformation, in which text B "evokes" text A without necessarily mentioning it direct. Genette introduced two terms of Imitation and Transformation, to address Hypertextuality. The result of this research which was conducted by using the library resources and a descriptive- analytical method indicates that the traditional artist despite following the text, has used his creativity. In other words, the artist has tried to change the visual elements as well as the narrative with Imitation and Transformation by using reduction and augmentation, and as a result of the artist's creativity, an artwork with new features have been created.

    Keywords: Hypertextuality, «Rakhsh fights the Lion», Gérard Genette, Shahnama
  • Mehdi Mohammadzadeh *, Laleh Ahani Pages 52-67
    Tekyeh Moaven al-molk is a historic Tekyeh located in Kermanshah city of Iran. It was built during Qajar era as a Shia mourning space. It was registered as National monument of Iran in 1975. It is well known for its exclusive tiling, picturing Islamic era events as well as Iranian kings. In this research, one of the tiles of the mentioned architectural heritage entitled “Majles Dervishan” related to the 14th century AH, has been studied. This tile depicts a scene related to Dervishes and their symbolic tools, ancient sports equipment and shoemaking tools in a space similar to a Zurkhaneh. Thus, apparently not so related elements are gathered in this picture. The purpose of this study is to interpret the semantics of drawn elements, discover their relationship and the reasons for performing this painting. The research method is descriptive- analytical and the date is collected through library studies. The results of this research show that the profession of shoemaking is one of the guilds considered by Ajam sect. The ritual of chivalry has long been associated with Sufism, meaning that the behavior of ancient athletes has always been based on the principles of the Fotovat customs. For this reason, the painting of Majles Dervishan is depicted the Zurkhaneh space, which is very similar to the Sufi prayers and is related to Sufism.
    Keywords: painting on tile, Majles Darvishan, Tekiye Moavenolmolk, Qajar era
  • Mohamad Reza Ghiasian *, Hossein Ghorbanpoor Arani Pages 68-80

    Nauʿi Khabushani’s Suz va Gudaz (“Burning and Melting”) received much attention in the Safavid period. The story comprises the Hindu practice of sati. According to this tradition, after the death of a man, his widow burns herself by joining her deceased groom on the funeral pyre. Although many Persian poets have referred to sati in their poems, Nauʿi Khabushani, Amir Hassan Dihlavi and Mujrim Kashmiri are the only poets who have composed independent works on sati. By the sixteenth century, because of the migration of many poets to India, some of the Indian themes, like sati, entered into the Persian poetry. The wealthy Mughal patrons provided an attractive incentive for the Persian poets and artists.  Although the sati was a bitter and dolorous tradition, its theme of “the unity of lover and beloved” was accepted by the Persian poets. Nauʿi’s Suz va Gudaz, which is a rather unusual subject for a Persian text, enjoyed great popularity in Iran, so that at least five illustrated copies of the text survive. Subsequent to Shahnama, Suz va Gudaz was the most popular illustrated text in later Safavid Iran. The poem, which is modeled after Nizami’s Khusrau va Shirin, recounts the story of the love of a Hindu youth and his marriage. When he rides towards his beloved’s house, and crosses an old bazar, the buildings collapses, burying him and his companions alive. The bride accompanies her groom’s coffin and immolated herself on the funeral pyre. When her friends fail to dissuade her, the Mughal Emperor Akbar, who had heard about the event, promises to adopt the bride and provide her with every comfort, but she remains steadfast in her decision. Thus, the Emperor asks his son Daniyal to accompany the bride to the funeral pyre. This paper, which seeks to survey the reason of the widespread popularity of this text in the Persian art of the seventeenth century, introduces the illustrated manuscripts of the Suz va Gudaz, and in particular focuses on a codex preserved in the Walters Art Museum. Based on historical evidence, the reason of the popularity of Nau‘i’s work can be traced in an event that occurred during the conquest of Qandahar in later Safavid period. Vali Quli Shamlu, the court historian of Shah Abbas II, recounts the story of the death of one of the officials of the Mughal emperor during the siege of the Qandahar fort. His faithful wife decided to commit sati on the funeral pyre. Shamlu detects parallels between this incident and the story of Nau‘i’s poem. He claims that this event inspired Nau‘i to compose a poem. Thus the popularity of the Suz va Gudaz, was in large part related to the commemoration of the single most important military victory of Shah Abbas II.   The poem, which is modeled after Nizami’s Khusrau va Shirin, recounts the story of the love of a Hindu youth and his marriage. When he rides towards his beloved’s house, and crosses an old bazar, the buildings collapses, burying him and his companions alive. The bride accompanies her groom’s coffin and immolated herself on the funeral pyre. When her friends fail to dissuade her, the Mughal Emperor Akbar, who had heard about the event, promises to adopt the bride and provide her with every comfort, but she remains steadfast in her decision. Thus, the Emperor asks his son Daniyal to accompany the bride to the funeral pyre.This paper, which seeks to survey the reason of the widespread popularity of this text in the Persian art of the seventeenth century, introduces the illustrated manuscripts of the Suz va Gudaz, and in particular focuses on a codex preserved in the Walters Art Museum. Based on historical evidence, the reason of the popularity of Nau‘i’s work can be traced in an event that occurred during the conquest of Qandahar in later Safavid period. Vali Quli Shamlu, the court historian of Shah Abbas II, recounts the story of the death of one of the officials of the Mughal emperor during the siege of the Qandahar fort. His faithful wife decided to commit sati on the funeral pyre. Shamlu detects parallels between this incident and the story of Nau‘i’s poem. He claims that this event inspired Nau‘i to compose a poem. Thus the popularity of the Suz va Gudaz, was in large part related to the commemoration of the single most important military victory of Shah Abbas II.

    Keywords: Burning, Melting, Muhammad Reza Nau&lsquo, i Khabushani, Muhammad Ali Naqqash, Sati, Safavid Painting
  • Seyed Abdolreza Hosseini, Mohammad Saeed Zokaei * Pages 81-97

    Five calligraphy pieces, portraying five eras of individuality transformation, examined here to show different forms and levels of calligraphers’ presence in their artworks. By individuality, we have the immediate meaning of the ways, one projects him/herself in his/her work and makes it identifiable. During the first era (beginning with the 1st century AH), according to the limited numbers of scribes, and the obviousness of their presence, there is almost no trace of the calligrapher in his/her work. It is the absent presence of well-known contemporary scribes. Beginning with the 3rd century AH, the ownership statements, waqf (Islamic donation) statements, and Anjameh (colophons) contain the date and name of scribes, waqifs, and owners. This is the era of Tarqime. From 9th century AH, the era of comprehensive presence initiates by multiskilled poet-calligraphers who write their own poems in single pages gathered in Muraqqa. The next era, beginning with the upscaling of Siyah Mashqs as artistic products, from 11th century AH, represents the pure individuality of calligraphers abstracted to a great extends from the content of the folios. The last era, with no determined start date, characterized by the absolute presence of the calligrapher’s professional life in his/her work. All the process of exercising, elaborating, and finalizing incorporated in the art piece and projects the totality of artistic individuality. This era is the conscious sublation of the first era in sense of contemporality and absoluteness.

    Keywords: individuality, Calligraphy, Tarqime, scribe
  • Mansour Kolahkaj * Pages 98-111

    The Impact of Social Change on One Hundred Years of Contemporary Iranian Graphics(According to the theory of social change Guy Roch Freemwork)Throughout the human biosocial period, the impact of social change has always been seen and reputable sociologists from all over the world have dealt with it and considered criteria such as learning, effectiveness, occurrence in a certain time frame and continuity. It is "Gay Roche" who enumerates the threefold process such as: factors, conditions and agents of change for the formation of social change. Graphics, as a living art stream, has not been free from the influence of social change in the position of representing the surrounding phenomena. This study, which aims to identify the social changes affecting one hundred years of contemporary graphics according to Roche's theory of social change, has explored the most important events affected by social changes in contemporary Iranian graphics. Considering the threefold process of "Roche" theory of social change, the main issue of this research is what are the social factors affecting one hundred years of contemporary Iranian graphics and how the changed conditions are affected by these factors and also who are the agents of this change? The present study, with a qualitative approach, examines the phenomena, events and important changes in Iranian graphics in various library sources and databases and describes and analyzes its results in a quasi-statistical manner. Based on the findings of this study, the three main factors of social change affecting one hundred years of contemporary Iranian graphics, modernization and modernization of the first Pahlavi period, the Islamic Revolution and the introduction of web-based digital technologies. The changed conditions are influenced by these three factors, respectively, the gradual change of visual taste from traditional to modern, more reference to the Iranian-Islamic visual culture and also the formation of paperless graphics lately. The first and third factors have been mainly dependent on global conditions.

    Keywords: Graphics, Contemporary Iran, Changes Social, Roche
  • Meissam Aliei* Pages 112-121

    Rey region in the north of the central plateau of Iran has long been one of the most important regions of Iran and the Islamic world and today it is a part of the metropolis of Tehran. Lavassan region in the northeast of modern Tehran has been in direct connection with Rey region since ancient times. There are many tombs in these areas belonging to the descendants or relatives of the Prophet Mohammad and the Shiite Imams.There are a number of wooden transennas and doors made by local artists in these tombs which are of artistic, historical, political and religious importance. The main purpose of this research is to identify and introduce the "Lavassani" family who has presented their works and art on several examples of transennas and doors of the tombs in the areas between Lavassan and Rey. These questions arise in this way that: who were involved in the construction of these transennas, which areas have been their activity extent? And what are the beliefs of the makers or customers of these transennas? The present research is of descriptive-analytical method and the research it’s data have been collected based on documentary and field studies. According to studies, the transennas and the doors in question are made by the famous “Lavassani” family in the fifteenth century AD/ ninth century AH. The creators or patrons are on the Shiite religion According to the quality and variety of the transennas and the doors, as well as the Qur’an inscriptions and themes, the hadiths, and the designs used in them. the continuity of the work of these artists indicates the fame of this family at that time.

    Keywords: Lavassanid Artists, Tombs of Rey, Lavassan, Tehran, tombs transenna
  • Mohsen Mehrabi, Hossein Sedighian * Pages 122-136

    AbstractIn Iran, the production of wooden works and related arts has always had a special significance for artists and craftsmen. Unfortunately, the process of producing and decorating many of these works has been overlooked for several reasons. Spoon cutting is a traditional art in Iran that has long been practiced by a large number of woodcarving artists in some cities such as Khansar and Abadeh. Currently, except for a few artists, not many people are engaged in this profession. Khansar is one of the most prestigious cities in Iran in the field of spoon-cutting art, where many workshops have been engaged in producing these works in the past. In the field of traditional spoons produced in Khansar City, no scientific and purposeful research has been conducted so far, and it is necessary to pay more attention to this traditional and almost forgotten art. Accordingly, the main purpose of this study was to describe and analyze Khansar spoon-cutting art. The research method was descriptive-analytical, and the method of gathering data was a mix of field studies, interviews with local people, museums and library studies. According to the results, compared with other spoon-cutting centers, the distinctive feature of Khansar artifacts is the production of simple single-or decorative spoon-cutting works. Thus, several types of small and large spoons with different applications were produced, that are introduced in this study.

    Keywords: Spoon-cutting, Khansar, Qajar Period, woodcarving, Sherbet spoon
  • Hamid Afshar * Pages 137-148

    Traditionalists have expressed their views on art and architecture in recent decades, and their views have become the dominant one in the interpretation of Islamic architecture. The followers of the school of traditionalism considered art as a cryptic thing and considered it a sacred field.Accordingly, numbers, whose use in architecture is geometrically embodied, took on a mystical and metaphysical nature, and the forms expressed a special meaning. The octagons, which are specifically considered as octagonal planes in this article, are no exception to this rule and have been criticized only from a traditionalist point of view. In the last decade, however, traditionalist thinking has faced challenges and its dominance over the subject of architectural interpretation has diminished. The present article has interpreted and studied the prevalence of octagonal plan use in Seljuk tomb buildings with a practical approach (without considering the mystical point of view) and according to the necessity of using a variety of brick designs. Brick working, which is an art related to architecture, flourished in the Seljuk period with the use of experience and the development of skills, and bricklayers, due to their ability to decorate, faced a limited space due to their desire to provide various and unlimited decorations. Therefore, they used segmentation and framing to present decorations, and finally abandoned the principle of symmetry as a limiting subject to present more decorations. In such cases, having a plan with more sides, such as an octagon, would give more precedence to a quadrilateral plan. Therefore, the expansion of the octagonal plan in the tombs of the Seljuk period, based on the widespread use of brick motifs, is more reasonable than presenting a transcendental nature according to the views of the traditionalists, without any logical argument. The information of this research is collected based on library resources and with a inferential approach and is presented in a descriptive-analytical method.

    Keywords: Brickwork, tombs, Seljuks, traditionalism, Architecture
  • Sediqeh Pourmokhtar *, Khashayar Qazizadeh Pages 149-160

    Mimesis is one of the most original terms in literary and art criticism. Plato called it imitation and believed that mimesis was manifested in 'particulars' which resemble or imitate the forms from which they are derived; thus, the mimetic world is inherently inferior in that it consists of imitations that will always be subordinate or subsidiary to their original. In contradiction to Plato Aristotle views mimesis and mediation as fundamental expressions of our human experience within the world - as means of learning about nature that, through the perceptual experience, allow us to get closer to the "real". In 17th and early 18th century conceptions of aesthetics, mimesis is bound to the imitation of (empirical and idealized) nature. In 20th century approaches to mimesis, authors such as Walter Benjamin, Adorno, Girard, and Derrida have defined mimetic activity as it relates to social practice and interpersonal relations rather than as just a rational process of making and producing models that emphasize the body, emotions, the senses, and temporality. Theodor Adorno (1903-1963), the German philosopher and sociologist from the Frankfurt school, believes that mimesis is not imitation, but a kind of simulation of the original pattern that mixes with it. By adapting the traditional meaning and the use of the term, Adorno aims to show the dynamics of mimesis. So, for him, mimesis also has features such as expressiveness and artistic creativity. The extension of this theory to the paintings of Farah Ossouli (1932-), the present Iranian painter, is the subject of this study. Most of her derivative artworks in Wounded Virtue paintings have quotes from contemporary Iranian poems by Ahmad Shamloo or Forough Farrokhzad even in compositions that reference famous images by Frida Kahlo, Francisco Goya, Pete. The figurative, decorative, and narrative style of Persian miniatures provided her with expressive potential and a rich tradition of refined beauty. Moreover, she found the impassive look of miniature figures suitable for her male and female protagonists engaged in universal themes. In Wounded Virtue, she selected famous artistic icons, because of some concept she liked, and then added her ideas and style of painting. She also made use of all three traditional characteristics of Persian miniatures — calligraphy, Tazhib (the decorative arts and book illuminations), and painting. In Wounded Virtue, however, they are infused with new features, such as contemporary Farsi poems, Tazhib designs with weapons, and new painted themes.This search with the goal of knowing more contemporary Persian painting is done in a descriptive-analytic method and seeks to answer the question: Do Farah Ossouli's artworks include in Adorno's definition of mimesis? According to Adorno's view of mimesis, in this study seven features and characteristics of mimesis - expression, simulation, the language of society, showing reality, artistic creativity, - were extracted, and based upon them, derivative paintings by Farah Ossouli were studied. The results show that these works of Farah Ossouli overlap with the mimesis theory of Adorno.

    Keywords: Mimesis, Farah Ossouli, Adorno, Derivative Artworks
  • Zahra Amirabadi, Seyyed Mohammad Reza Khalilnezhad *, Mohammad Afzalian Pages 161-184

    One of the traditional arts related to architecture is Girih wood working which is used in different spaces based on structure and components, and therefore has an effective role in the richness of the architectural space. The purpose of this study is a comparative study of visual features and decorative patterns of Girih wood workings in traditional architecture of historic residential houses. The historical period of these works includes the Afshar, Qajar, and early Pahlavi periods, all of which are located in the city of Darmiyan in the province of South Khorasan. The present article is descriptive-analytical in terms of attitude and approach to the problem and content analysis in terms of method. In this study, 5 historical houses including Tavakoli , Abdul Azim Beyk , Abdullah Beyk, Abdullah Khan and Mahdi Khan Houses which possess wooden Girih decorations have been studied . The results of this study show that most of the girih are of mesh type and the least number are of solid type. The most diverse girih can be seen in the house of Mehdi Khan Rafiei. The most common application of girih in the residential architecture of the studied houses is the use of mesh girih in the openings (windows). This type of girih , in addition to providing light and maintaining wind flow, has maintained the privacy of the private space due to its use in the summer living space on the upper floor of the mansion. In terms of matching the quantity and quality of girih works with the historical period of each building, it can be said that the more historical the houses are, the more variety and quality of works there is in residential architecture. Therefore, in the houses belonging to the late Afshar dynasty, such as the house of Abdullah Beyk and the house of Mehdi Khan Rafiei, the art of girih has been used more widely than the houses of Qajar (Abdul Azim Bayk) and Pahlavi (Tavakoli). The research data indicate that at least 11 different types of girih can be identified in the studied houses. The most prolific and diverse geometry of the designs can be seen in the construction of Tavakoli and Mahdi Khan Rafiei Houses. In addition, the most widely used geometry is girih naming "eight and four". According to the results of the present study, Mehdi Khan Rafiei house has the most diverse type of girih making both in terms of geometry of designs and in terms of application and use of girih in interior architecture.

    Keywords: Traditional handicrafts, Residential architecture, wooden Girih, historic houses, Darmiyan