فهرست مطالب

تحقیقات مدلسازی اقتصادی - سال یازدهم شماره 44 (تابستان 1400)

فصلنامه تحقیقات مدلسازی اقتصادی
سال یازدهم شماره 44 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد فقهی کاشانی*، مجید امیدی صفحات 7-43

    این مقاله درصدد بررسی نظری نقش ساختار بازار سپرده بانکی در چگونگی اثر بخشی سیاست های احتیاطی خرد و کلان بصورت تعیین صلاحدیدانه سرمایه مقرراتی بانک ها در تلفیق با سیاست پولی است. جهت تحقق این امر، یک چارچوب تحلیلی تعادل جزیی در بر گیرنده آحاد اقتصادی عقلایی و امکان ریسک سرایت در شبکه بانکی به منظور دستیابی به نتایج صریح و ملموس تر، گسترش داده شده است. بطور کلی نشان داده خواهد شد که ساختار غیررقابتی بازار سپرده بانکی به منزله یک کانال انتقال سیاستی (که در ادبیات کمتر بدان توجه شده است)، می تواند دلالت های خرد و کلان این دست از سیاست ها را بطور قابل توجهی متحول سازد. بطور مشخص، آثار سیاست های مزبور در زمینه کارایی تخصیصی و تثبیتی به لحاظ انواع تعادل های قابل تصور برای نرخ های سپرده، بازده خالص انتظاری، مارکاپ انتظاری، و سطح تلاش انتظاری بانک های فعال در شبکه بانکی پیگیری خواهد شد. در این میان، کمتر از یک بودن کشش های سرمایه مقرراتی مارکاپ انتظاری شبکه بانکی در سطح خرد و کلان، نقشی ویژ ه در سیاست گذاری های احتیاطی ایفا می نماید.

    کلیدواژگان: بازار رقابت ناقص، ثبات شبکه بانکی، مقررات گذاری، ریسک سرایت
  • یدالله دادگر*، حجت ایزدخواستی، سید محمد سیدی صفحات 45-84

    تغییر مبانی نظری که در حوزه اقتصاد رفاه شکل گرفته است، به دلیل تکامل اقتصاد در طول زمان سبب شده است تا شادی در چند دهه اخیر به عنوان یک شاخص مهم برای اندازه گیری رفاه در سطح فردی و جامعه در کنار سایر پراکسی های اولیه مانند ثروت، مصرف، تولید ناخالص داخلی وغیره در نظر گرفته شود و مورد توجه اقتصاددانان قرار گیرد؛ به طوری که آن ها به بررسی تاثیر متغیرهای اقتصادی بر شادی پرداخته اند. یک عامل مبهم و اثرگذار بر شادی حکومت های موجود در کشور است، زیرا حکومت از دو کانال در گسترش شادی نقش دارند؛ مجرا مستقیم و غیر مستقیم. بنابراین، بررسی و تاثیر نقش حکمرانی در افزایش شادی مهم است. مطالعه حاضر برای بررسی تاثیر حکمرانی بر بهبود شادی از روش داده های تابلویی استفاده کرده است. شش شاخص حکمرانی کافمن برای سنجش حکمرانی 112 کشور در بازه زمانی (2019-2006) در نظر گرفته شده است. این شش شاخص به دو زیر شاخص کیفیت تکنیکال و کیفیت دمکراتیک تقسیم و در سه معادله مورد ارزیابی قرار گرفته است. همچنین نمونه مورد تحقیق به دو گروه کشور تبدیل شده و اثر حکمرانی در گسترش شادی به طور دقیق تر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. متغیر درآمد به همراه دو متغیر کنترلی هزینه های دولت و شاخص فلاکت به تابع اضافه شده است. یافته های پژوهش حاضر نشان دهنده وجود رابطه مثبت بین بهبود حکمرانی و افزایش درآمد با گسترش شادی است. اثربخشی کیفیت حکمرانی در راستای افزایش شادی نسبت به بعد کیفیت دمکراسی آن قابل توجه است. این نتیجه در نمونه کل کشورها و ثروتمند و فقیر قابل تایید است و اثر آن در کشورهای فقیر در مقایسه با ثروتمند بیشتر است. درآمد در گسترش شادی یک اثرگذاری مستقیم قابل توجه دارد. ضریب درآمد در هر سه گروه مثبت و برای نمونه فقیر نسبت به ثروتمند بیشتر است. دو متغیر کنترلی یعنی هزینه های دولت و شاخص فلاکت در کل کشورها به ترتیب رابطه مثبت و منفی با شادی دارند. رابطه موجود برای کشورهای ثروتمند برقرار است، اما ضریب هزینه های دولت در کشورهای فقیر منفی است. بر این اساس می توان بیان کرد دولت ها از طریق بهبود کیفیت حکمرانی و کاهش شاخص فلاکت در اقتصاد در گسترش سطح شادی در جامعه نقش قابل توجه و غیر قابل انکاری دارند. همچنین نباید اهمیت نقش افزایش تولید ناخالص داخلی و رشد اقتصادی نیز نادیده گرفته شود.

    کلیدواژگان: شادی، حکمرانی، کیفیت تکنیکال، کیفیت دمکراتیک، درآمد
  • محمد نوفرستی، محمدرضا سزاوار* صفحات 85-104

    در اقتصاد ایران که تحریم های مختلفی را تجربه نموده، پیش بینی متغیرهای کلان اقتصادی به هنگام اعمال تحریم جدید ضروری بوده و از سویی در شرایط تحریم، امکان ارزیابی دقیق تری از سیاست های اقتصادی مورد انتظار است تا امکان واکنش به موقع به این شوکها و لزوم برنامه ریزی متناسب و ایجاد ایمنی در برابر آن ها ایجاد گردد. از اینرو در مطالعه حاضر، از یک الگوی کلان سنجی داده های ترکیبی با تواتر متفاوت بهره گرفته شده است که ضمن داشتن دقت بالا در پیش بینی، این امکان در آن فراهم است که وقتی اطلاع جدیدی در مورد متغیرهای پرتواتر بدست آید،  بر اساس آن در پیش بینی قبلی ارایه شده برای متغیر وابسته کم تواتر الگو، تجدید نظر کرد.  الگو متشکل از 27 معادله رفتاری،8 معادله ارتباطی و 33 رابطه تعریفی و اتحادی است و پارامترهای الگو به کمک داده های سری زمانی در محدوده سال های 1338 تا 1396 برآورد شده اند. نتایج پیش بینی نشان می دهد که استفاده از مشاهدات جدید در متغیرهای با تواتر بالا در الگو، منجر به بهبود دقت نتایج در پیش بینی متغیرهای درون زای الگو شده است.

    کلیدواژگان: مدل کلان سنجی داده های ترکیبی با تواتر متفاوت، تحریم، پیش بینی، سیاست مالی
  • وحید ارشدی*، رضا توکلی جاغرق، مجید منفرد، جواد غیاثی صفحات 105-142

    با توجه به شکل گیری پدیده ی نامطلوب بیکاری فارغ التحصیلان و آثار منفی آن، پرداختن به موضوع چگونگی انتخاب رشته تحصیلی از اهمیت ویژ ه ای برخوردار است. سوال اساسی پژوهش این است که آیا سیگنال های موجود انتخاب رشته در هدایت افراد متناسب با نیازهای بازار کار، کارا بوده اند؟ روش این پژوهش، توصیفی- تحلیلی؛ و به صورت ترکیبی از مطالعات اسنادی، تحلیل کیفی آمار (آمار توصیفی) و آمار تحلیلی (اقتصاد سنجی مقطعی) بوده است. یافته های این مطالعه که با استفاده از داده های سال های (1397-1385)  و با کنترل استان و نوع دانشگاه انجام شده است، نشان می دهد در انتخاب رشتهی داوطلبان، توجهی به نرخ بیکاری آن رشته نمی شود. بی معنا شدن ضریب نرخ بیکاری در مدل فوق، تاییدی بر این فرضیه است که نرخ بیکاری رشته (متغیر مستقل اصلی)، توضیح دهنده نرخ ثبت نام در آن رشته (متغیر وابسته) نیست. لذا نرخ بیکاری رشته در هیچکدام از رشته های 6 گانه، در هیچ نوع از دانشگاه ها و هیچکدام از استان ها، تاثیری معناداری بر نرخ انتخاب آن رشته ندارد. معضلی که طبق پیشینه نظری و تجربی پژوهش در بسیاری از کشورهای دیگر نیز باشدت و ضعف وجود داشته و برای آن راهکارهایی را دنبال کرده اند.

    کلیدواژگان: سیگنال های انتخاب رشته، بازار کار، کارایی
  • جواد طاهرپور*، حجت الله میرزائی، حبیب سهیلی احمدی، فاطمه رجبی صفحات 143-190

    با همه گیری کرونا، بسیاری از دولت ها با بده - بستان میان سلامت و اقتصاد مواجه شده اند. این مطالعه بر مبنای جدول داده-ستانده سال 1390 و استفاده از روش حذف فرضی به محاسبه اثرات مستقیم و غیرمستقیم حذف 10 گروه فعالیت اقتصادی بر ستاده کل اقتصاد ایران می پردازد. نتایج نشان می دهد، حذف فعالیت های حمل ونقل عمومی مسافر، مرغداری و تولید پوشاک بیشترین کاهش را در تولید ناخالص داخلی ایران ایجاد خواهند کرد. به علاوه، حذف مجموعه فعالیت های تامین جا، خدمات تور و آژانس های مسافرتی و فعالیت های مربوط به غذا و آشامیدنی به عنوان نماینده بخش گردشگری می تواند نزدیک به یک درصد تولید کل را کاهش دهد. همه گیری کرونا تنها از مسیر فعالیت های دهگانه مورد بررسی در این مطالعه می تواند 5/6 درصد ستاده کل اقتصاد ایران را تحت تاثیر قرار دهد. میزان کاهش واقعی ستاده کل، علاوه بر شدت سیاست های فاصله گذاری اجتماعی و تعطیلی فعالیت ها، به وضعیت رشد سایر بخش ها نیز بستگی خواهد داشت.

    کلیدواژگان: ستانده کل، روش حذف فرضی، ویروس کرونا، جدول داده-ستانده، همه گیری
  • مجتبی خدام، محسن نصرتیان نسب، احمد جعفری صمیمی* صفحات 191-212

    با توجه به چالش های موجود در ارتباط با برآورد و پیش بینی معیار ریزش مورد انتظار (ES) به صورت پویا و با رویکرد نیمه پارامتریک، در این پژوهش، با ارایه چارچوب کلی، به معرفی و ارزیابی عملکرد مدل های نیمه پارامتریک پویا درپیش بینی معیار ریزش مورد انتظار (ES) در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته می شود. در این راستا داده های دوره زمانی 14/09/1387-05/06/1399 مورد استفاده قرار می گیرند و با استفاده از رویکرد رتبه بندی اتورگرسیو تعمیم یافته (GAS)، مدل های پویای و نیمه پارامتریک GAS-2F، GAS-1F، GARCH-FZ وhybrid GAS/GARCH به منظور برآورد معیار ریزش مورد انتظار (ES) معرفی و در پیش بینی این معیار در بورس اوراق بهادار تهران مورد ارزیابی قرار می گیرند. در ادامه، کارایی این مدل ها با مدل های سنتی در این حوزه از جمله مدل های گارچ و مدل های پنجره غلتان بر اساس آزمون های پس آزمایی مقایسه می شوند. نتایج این مطالعه حاکی از عملکرد بهتر مدل های نیمه پارامتریک پویا در پیش بینی برون نمونه ای معیار ریزش مورد انتظار (ES) نسبت به مدل های رقیب است علاوه بر این مدل GAS-1F در پیش بینی برون نمونه ای بهترین عملکرد را در بین مدل های پویا نشان داده است.

    کلیدواژگان: ریزش مورد انتظار، مدل امتیازدهی اتورگرسیو تعمیم یافته (GAS)، بورس اوراق بهادار تهران
  • شایسته کاظمی، امیر هرتمنی*، مهدی فدائی صفحات 213-247

    در دهه های اخیر در کشورهای در حال توسعه، کمبود بودجه دولتی یا عدم دسترسی به فناوری، دولت ها را به جلب مشارکت بخش خصوصی ترغیب می کند. یکی از متداول ترین روش ها، دعوت به مشارکت در قالب قراردادهای مشارکت عمومی - خصوصی است. اجرای واقعی این نوع روش نیازمند تنظیم قراردادهایی است که خواسته های طرفین را برآورده سازد. این پژوهش با هدف طراحی قرارداد بهینه و مدل سازی نظری با استفاده از نظریه قرارداد ها، انجام گرفته است تا ضمن تحلیل قرارداد مشارکت عمومی- خصوصی، الگویی بهینه برای قراردادهای BOT ارایه دهد. در این پژوهش از مطالعات کتابخانه ای برای تبین قرارداد پایه و از مدل سازی ریاضی در برنامه MATLAB به روش بهینه سازی تجمعی ذرات جهت تخمین پارامترهای توابع مطلوبیت استفاده گردیده است. نتایج شبیه سازی برای یک قرارداد بهینه با استفاده از پارامترهای فرضی (طول عمر، درآمد، هزینه ها، نرخ تنزیل درآمدهای آتی، ارزش اسقاط هزینه های پروژه و غیره) به ترتیب 38سال (زمان بهره برداری از پروژه)، 78 درصد (مشارکت کارفرما بعد از زمان واگذاری)، 45 درصد (مشارکت کارفرما در طول زمان بهره برداری) و 7 درصد (ریسک بر عهده کارفرما) محاسبه گردید. نتایج نشان داد این پارامترها کاملا با ویژگی های نظری مدل تطابق داشته و همچنین مطلوبیت کارفرما در کنار مشارکت کارگزار، حداکثر گردیده است.

    کلیدواژگان: روش های مشارکت عمومی - خصوصی، قرارداد BOT، نظریه قراردادها، کارفرما و کارگزار، بهینه سازی تجمعی ذرات
|
  • Mohammad Feghhi Kashani*, Majid Omidi Pages 7-43

    The aim of this study is to theoretically investigate the role of the bank deposit market structure in how effective micro and macro prudential policies in determining the regulatory capital of banks in combination with monetary policy. To achieve this, a partial equilibrium analytical framework has been developed that includes rational economic entities and the possibility of contagion risk in the banking system in order to achieve more explicit and tangible results. In general, it will be shown that the imperfect structure of the bank deposit market as a policy transmission channel (which is less considered in the literature) can significantly change the micro and macro implications of such policies. Specifically, the effects of these policies on allocation and stabilization efficiency will be followed in terms of the types of conceivable equilibria for deposit rates, expected net returns, expected markup, and the level of expected effort of banks operating in the banking system. Expected markup capital elasticity of banking system smaller than one at the micro and macro levels play a special role in prudential policies. Each bank interactively with other banks would shape its solutions and expectations towards upcoming states of the economy (in so doing customizing its balance sheet asset side) along with key determinants for its solvency in respecting its financial obligations to depositors and whereby touching depositors’ confidence in its performance so hard that seizing utmost share in deposit market by bidding appropriate deposit rate. The deposit rate together with the level of monitoring efforts would further hit banking sector contagion risk drawing in its associated externalities and under well-defined conditions could expose the banking system to higher fragility.

    Keywords: Imperfect Market, Banking System Stability, Regulation, Contagion Risk
  • Yadollah Dadgar*, Hojat Eizadkhsti, Seyed Mohammad Seyedi Pages 45-84

    The change of theoretical base in the area of welfare economy and due to economic evolution along time, in recent decades happiness has been considered as an important index for measuring welfare in individual and social levels along with other initial proxies such as wealth, consumption, gross domestic production. This particularly has attracted many economists attention such that they investigate the impact of economic variables on happiness. Government is an unclear and effective factor over nations happiness. Because government functions in expanding happiness through two channels. Direct channel and indirect channel. Therefore, the impact of governance over happiness increase is significant. This study is using panel data for investigating the impact of governance over happiness. Six Kaufmann governance indices has been used for assessing 112 nations governance in time period of (2006-2019). These six indices have been divided into two sub-index technical quality and democratic quality and has been evaluated by three equations. Also the sample was divided in two groups and the impact of governance on happiness was studied carefully. Income variable along with two control variables government expenditures and misery index were added to the function. These study findings indicate that there is a positive relationship between increase in income, governance improvement and happiness expansion. The effectiveness of governance quality in parallel with increasing happiness is considerable to democracy quality. This result is confirmed in all poor and rich nations, and its impact on poor nations is more than the rich ones. Income has significant direct effect on expanding happiness. Income coefficients are positive in each 3 group and for the poor is greater than the rich. Two control variables government expenses and misery index in all countries have positive and negative relationship with happiness respectively. The existent relationship holds for rich nations, but the coefficient of government expenses for poor nations is negative. On this basis, it can be said that governments have a significant and undeniable role in promoting the level of happiness in society by improving the quality of governance and reducing the misery index in the economy. Also the significance of gross domestic production and economic growth should not be ignored.

    Keywords: Happiness, Good Governance, Technical Quality, Democratic Quality, Income
  • Mohamad Noferesti, Mohamadreza Sezavar* Pages 85-104

    In the Iranian economy, which has experienced various sanctions, it was necessary to anticipate macroeconomic variables when imposing new sanctions. On the other hand, in the context of sanctions, it is possible to make a more accurate assessment of economic policies in order to be able to respond in a timely manner to these shocks and the need for appropriate planning and security against them. Therefore, in the present study, a macroeconomic model with Mixed-frequency data sampling  has been used,While having a high accuracy in prediction, it is possible that when new information about multivariate variables is obtained, based on it, the previous prediction for the dependent variable of the pattern is revised. The model consists of 27 behavioral equations, 8 communication equations and 33 definitional and union relations and the parameters of the model are estimated using time series data in the period 1338 to 1396. Predictive results show that the use of new observations in high frequency variables in the model has led to improved accuracy in predicting the endogenous variables of the model.

    Keywords: Midas Macroeconometrics Model, Sanctions, Forecasting, Fiscal Policy
  • Vahid Arshadi*, Reza Tavakoli Jaghargh, Majid Monfared, Javad Ghyasi Pages 105-142

    Due to the undesirable phenomenon of graduate unemployment and its negative effects, Addressing the issue of how to major choice is of particular importance. The main question of the research is whether the existing signals of choosing a field have been effective in guiding people in accordance with the needs of the labor market? The method of this research is descriptive-analytical; It has been a combination of documentary studies, qualitative statistical analysis (descriptive statistics) and analytical statistics (cross-sectional econometrics). The findings of this study, which was conducted using the data of the years (2006-2018) and controlled by the province and the type of university, show in major choice of volunteers, no attention is paid to the unemployment rate of that field. The non-significance of the unemployment rate coefficient in the above model confirms the hypothesis that the unemployment rate of the field (main independent variable) does not explain the registration rate in that field (dependent variable), Therefore, the unemployment rate of the field in any of the six fields, in any type of universities and in any of the provinces, has no significant effect on the rate of major choice. According to the theoretical and experimental background of research in many other countries, there is a problem and weakness and they have followed solutions for it.

    Keywords: Field Selection Signals, Labor Market, Efficiency
  • Javad Taherpoor*, Hojatollah Mirzaei, Habib Soheili Ahmadi, Fatemeh Rajabi Pages 143-190

    Many governments face a trade-off between health and economy during the coronavirus pandemic. Social distancing and lockdown caused decline in gross domestic product of coronavirus affected countries. In this study, by using the input-output table of 2011, the hypothetical extraction method is used to extract 10 selected economic activities hypothetically from economic system and examine the direct and indirect effect of this extraction on Iran’s gross output. Results show that extraction of passenger transport, aviculture and clothing sectors result in the greatest reductions in gross domestic product. Furthermore, extraction of accommodation services, travel agency and tour operator activities and foodservice industry as representative of the tourism sector is able to reduce total output by almost one percent. Considering these ten selected sectors, 6.5 percent of Iran’s total economic output would be impacted by coronavirus outbreak.

    Keywords: Total Output, Hypothetical Extraction Method, Novel Coronavirus, Input-Output Table, Epidemic
  • Mojtaba Khodam, Mohsen Nosratian Nasab, Ahmad Jafari Samimi* Pages 191-212

    Considering the challenges related to estimating and forecasting the expected Shortfall dynamically and with a semi-parametric approach, in this study, providing a general framework, dynamic semi-parametric models in forecasting Expected Shortfall in Tehran Stock Exchange be introduced and evaluated. In this regard, the data of the period 2008.12.04-2020.08.26 and Generalized Autoregressive Score (GAS) approach are used to introducing dynamic semi-parametric models (GAS-2F, GAS-1F, GARCH-FZ and hybrid). Then expected Shortfall (ES) in Tehran Stock Exchange be estimated  and forecasting performance of these models are compared with traditional models in this field, including GARCH models and rolling window models based on backtesting their results. The results of this study indicate better performance of dynamic semi-parametric models in forecasting the expected Shortfall (ES) than competing models. In addition, the GAS-1F model has shown the best performance among all models.

    Keywords: Expected Shortfall, Generalized Auto Regressive Scoring Model (GAS), Tehran Stock Exchange
  • Shayesteh Kazemi, Amir Hortamani*, Mehdi Fadaei Pages 213-247

    In recent decade in developing countries, lack of government budget or lack of access to modern technology, persuade governments to attract private sector participation in the economy. One of the most common methods is Public-Private Partnership agreements. The real implementation of this type of partnership needs to set contracts that satisfies preferences of both parties. This research aims to solve this problem using the solutions available in the Contracts Therory Knowledge. Theoretical modeling with analyzing public-private partnership model, provide an optimal model for BOT contract. We use library method to explain the basic contract and mathematical modeling  by MATLAB software with Particle Swarm Optimization to specify the parameters of utility functions and to provide optimal contract.  The simulation results for an optimal contract were calculated using the supposed parameters (life time, incom, costs, future incoms discount rate, salvage value of project costs) 38 years (project utilization time), 78% (principal participation after transfer time), 45% (principal participation during the operation), 7% (riskes to the principal). The results showed that  these parameters are fully matched with the theoretical properties of the model and the principals utility is maximum beside the agent participation.

    Keywords: Public-Private Partnership Methods, BOT Contract, Contracts Theory, Principal, Agent, Partical Sworm Optimization