فهرست مطالب

پژوهشنامه مددکاری اجتماعی
پیاپی 23 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد توکل*، ابراهیم اخلاصی، سید پویا رسولی نژاد صفحات 1-46

    پراکندگی نتایج مطالعات، ضرورت مرور نظام مند پژوهش های ناظر به تعیین کننده های سلامت روان را به منظور رسیدن به تصویری نسبتا جامع از آورده ها و چالش های مطالعاتی آشکار می سازد. هدف مطالعه، شناسایی و سنخ بندی متغیرهای معطوف به سلامت روان در جامعه ایرانی است. پرسش اصلی مطالعه این است که در پژوهش های داخلی 1399-1385 موضوع سلامت روان در نسبت با چه متغیرهایی مورد توجه محققان علوم اجتماعی قرار گرفته است؟ مرور نظام مند 30 مقاله پژوهشی منتخب نشان می دهد سلامت روان متاثر از 36 متغیر در چهار سنخ اجتماعی، فرهنگی، زمینه ای و روان شناختی، محصول شرایط اجتماعی و فرهنگی است. متغیرهای اجتماعی در 6/36% موارد بیشترین فراوانی را دارا هستند و متغیرهای روان شناختی در 4/23% موارد کمترین اهمیت را نزد نویسندگان پژوهش های مرورشده داشته اند. این نتیجه نشانگر اهمیت شرایط اجتماعی و موید یافته های علمی جهانی ناظر به سهم بیشتر تعیین کننده های اجتماعی - نسبت به تعیین کننده های فردی و روان-شناختی - در سلامت و بیماری و به طور خاص سلامت و بیماری روانی می باشد. متغیرهای فرهنگی و زمینه ای نیز هر کدام به طور جداگانه در 30% پژوهش ها توجه پژوهشگران را به خود جلب نموده اند. عدم راهکار اجرایی در مطالعات، امتناع پژوهشگران داخلی از کاربست روش های کیفی و تفسیری، و بی توجهی به نوع مناسبات میان ساختار و مولفه های سیاسی با سلامت روان از جمله محوری ترین وجوه مغفول در پژوهش-های مرورشده است. این بررسی اهمیت عوامل اجتماعی و نیاز به اقدامات سیاستی و مداخلات جدی برای ارتقاء سلامت روان اعضای جامعه را برجسته می سازد.

    کلیدواژگان: سلامت روان، جامعه شناسی بیماری های روانی، نهاد سلامت، مرور نظام مند، حمایت اجتماعی
  • سید علیرضا افشانی*، لیلی بنیاد صفحات 47-84

    خشونت از مباحث جهانی بوده که همواره مورد توجه اندیشمندان قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه سبک زندگی سلامت محور با خشونت خانگی است. در این پیمایش از پرسشنامه پوررحیمیان (1393) و از پرسشنامه سبک زندگی لعلی، عابدی و کجباف (1391) برای سنجش متغیر سبک زندگی سلامت محور استفاده شده است. بدین منظور و جهت پی بردن به رابطه سبک زندگی سلامت محور با خشونت خانگی بر اساس فرمول کوکران تعداد384 نفر از زنان متاهل شهر یزد را به روش نمونه گیری، خوشه ای چندمرحله ای و با ابزار پرسشنامه مورد پیمایش قرار گرفتند. نتایج نشان داد بین سبک زندگی سلامت محور و خشونت خانگی رابطه معکوس و معنی داری وجود دارد. همچنین بین تمامی ابعاد سبک زندگی سلامت محور (سلامت جسمانی، ورزش و تندرستی، کنترل وزن و تغذیه، پیشگیری از بیماری ها، سلامت روانی، سلامت معنوی، سلامت اجتماعی، اجتناب از داروها و مواد، پیشگیری از حوادث وسلامت محیطی) با خشونت خانگی علیه زنان رابطه معکوس و معنی داری وجود داشت. مدل معادله ساختاری نیز حکایت از تاثیر معکوس سبک زندگی سلامت محور بر خشونت خانگی داشت و شاخصهای برازش مدل نیز بیانگر مطلوبیت حمایت داده ها از مدل بود. نتایج پژوهش نشانگر اهمیت دو بعد از ابعاد سبک زندگی سلامت محور است: یکی کنترل وزن و تغذیه و دیگری ورزش و تندرستی. اساسا زنانی که ورزش می کنند حتی اگر مورد خشونت هم واقع شوند بهتر می توانند روحیه خود را حفظ کرده و همچنان برای جلوگیری از اعمال خشونت به دنبال راه حل های جدید باشند.

    کلیدواژگان: خشونت، سبک زندگی، سلامت، زنان، یزد
  • پریسا پیرخندان*، حمیده عادلیان صفحات 85-150
    سازمانهای مردم نهاد حوزه کودکان کار با گروه گسترده ای از کودکان در وضعیت دشوار در ارتباط هستند و نقش آنها در رشد بهینه و ترمیم آسیبهای این کودکان بسیار کلیدی است. مدیریت خدمات اجتماعی در سازمانهای مردم نهاد میتواند منجر به ارتقای اثربخشی اقدامات و فعالیتهای این سازمانها در راستای تحقق بهترین منافع و مصالح کودکان گردد. هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی مدیریت خدمات اجتماعی برای کودکان کار است. این پژوهش از روش شناسی کیفی مبتنی بر استراتژی استقرایی و تحلیل تماتیک بهره برده است. یافته ها با استفاده از تکنیک مصاحبه نیمه ساخت یافته و عمیق، بحث گروهی متمرکز ومشاهده همراه با مشارکت پژوهشگر به دست آمده اند. با روش نمونه گیری هدفمند با14 مدیر، 7 کارشناس و 9 کودک در سازمانهای مردم نهاد کودکان کار مصاحبه قرار شد و یافته ها به شیوه تحلیل تماتیک مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. سه تم اصلی در این پژوهش به دست آمد: الف) یاوری دانش بنیاد، ب) نظام تنظیم گری مشارکتی ج) بهره وری خردگرا از ظرفیت های جامعه. سپس بر اساس فرایند شبکه سازی تم ها، مدل مدیریت خدمات اجتماعی سازمانهای مردم نهاد کودکان کار طراحی گردید. در ادامه جهت اعتباربخشی، مدل به دست آمده با نظریه های مرتبط با حوزه های مدیریت سازمان های مردم نهاد، خدمات اجتماعی کودکان مورد تطبیق قرار گرفته و از این نظریات در تبیین مدل به دست آمده استفاده شده است. مطالعات بیشتری نیاز است تا بر چگونگی کاربرد این مدل در سازمانهای مردم نهاد فعال در بخش کودک کار تاکید شود.
    کلیدواژگان: سازمان مردم نهاد، کودک کار، مدیریت خدمات اجتماعی، کودک محوری
  • ابراهیم احمدی* صفحات 151-174
    بیشتر روان شناسان، خوشبختی را زیاد بودن هیجان های خوشایند و کم بودن هیجان های ناخوشایند می دانند، اما به باور ارسطو، انسان ها زمانی خوشبخت هستند که هیجان هایی را داشته باشند که می خواهند داشته باشند، حتی اگر آن هیجان ها ناخوشایند باشند. پژوهش کنونی با هدف بررسی این نظریه ارسطو، به آزمون این فرضیه پرداخت که ناهمخوانی هیجان هایی که فرد دارد و هیجان هایی که می خواهد داشته باشد، با افسردگی رابطه مثبت و با بهزیستی رابطه منفی دارد. در یک طرح همبستگی، فراخوان شرکت در پژوهش به سی هزار مشترک همراه اول و ایرانسل شهر تهران پیامک شد و 1410 نفر (564 مرد) با میانگین سنی 26 سال در پژوهش شرکت کردند. ابزار پژوهش، یک پرسشنامه ساخته پژوهشگر برای اندازه گیری هیجان های خواسته و داشته، مقیاس افسردگی مرکز پژوهش های همه گیر شناختی، و مقیاس رضایت از زندگی بود. تحلیل های همبستگی و رگرسیون نشان داد که ناهمخوانی مطلق هیجان های خواسته و داشته (که نشان می داد هر آزمودنی تا چه اندازه هیجان های دلخواه خود را تجربه کرده است)، حتی در آزمودنی هایی که هیجان های خوشایند را بیشتر و هیجان های ناخوشایند را کمتر از آنچه می خواستند تجربه کردند، و حتی پس از کنترل آماری هیجان های تجربه شده، توانست افسردگی بیشتر و بهزیستی کمتر را پیش بینی کند. پس خوشبختی فقط هیجان های خوشایند نیست، بلکه هر هیجانی، اگر دلخواه ما باشد می تواند به خوشبختی ما کمک کند.
    کلیدواژگان: خوشبختی، هیجان، افسردگی، بهزیستی، فرهنگ
  • کاوه سلیمی*، شفیعه قدرتی صفحات 175-215
    هدف پژوهش حاضر بررسی تجربه ی زیسته ی کولبران و بازسازی معنایی این تجربه است. بدین منظور از نظریه ی زمینه ای و تکنیک مصاحبه ی نیمه ساختاریافته استفاده شده است. نمونه ی مورد مطالعه کولبران غیررسمی شهرستان سقز است و نمونه گیری هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری انجام و 21 نفر انتخاب شده اند. متن مصاحبه ها در قالب بیش از 125 مفهوم، 17مقوله عمده و یک مقوله هسته ای کدگذاری شده است. مقوله های عمده شامل: «تعلق و تعهد گروهی»، «مناسک خاص گروه»، «خطرات جسمی»، «آسیب های روحی روانی»، «انزوا و طرد اجتماعی»، «عکس العمل به برچسب ها»، «خطرات طبیعی»، «خطرات غیر طبیعی»، «فقر و فشار اقتصادی»، «بی اعتمادی اجتماعی»، «پذیرش و دسترسی آسان»، «توجیه و مشروعیت دادن به کار خود»، «مهارت و توانایی کنترل مخاطرات»، «تمایل به ترک»،«تضعیف تولید سنتی»، «تعاملات قومی و فامیلی برون مرزی» و« مشخصات خاص» می باشد. مقولات در قالب مدل پارادایمی بر اساس شرایط علی، استراتژی ها و پیامدها دسته بندی شد و در نهایت، مقوله ی هسته ای این پژوهش، «کولبری، حرفه ای پرمخاطره در تنگنای توسعه نیافتگی مرزها» است. به عبارت دیگر از دید و خوانش آنان، کولبری واکنشی به وضع معیشتی و محیطی نامناسب منطقه است.
    کلیدواژگان: شهرستان سقز، کولبری، مناطق مرزی، توسعه نیاقتگی، نظریه زمینه ای
  • محمدصادق حدادان، راضیه شیخ الاسلامی* صفحات 217-248
    مقدمه

    پدیده سالمندی و چالش های اجتماعی و فردی آن ازجمله مباحثی است که امروزه با توجه به رشد جمعیت سالمندان بیشتر مورد توجه پژوهشگران قرارگرفته است. یکی از این جنبه ها بهزیستی روان شناختی این افراد به عنوان یک شاخص کیفیت زندگی است که به عوامل مختلفی گره خورده است، ازجمله عواملی که در دوران سالمندی به ویژه پررنگ و قابل تامل هستند، معنویت و نگرش نسبت به مرگ است، اینکه فرد سالمند با نگرش ترس و اجتناب یا پذیرش و سازش با پدیده مرگ مواجه شود و همچنین معنویت فرد چه تاثیراتی بر بهزیستی روان شناختی او دارد، موضوع پژوهش حاضر است.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع همبستگی است و از طریق رگرسیون چندگانه موردبررسی قرارگرفته است. در این پژوهش 182 سالمند به روش نمونه گیری در دسترس مشارکت داشتند. از سه مقیاس معتبر پرسشنامه نیم رخ نگرش نسبت به مرگ (DAPR) ، بهزیستی روان شناختی ریف، معنویت پارسیان استفاده شد، روایی و پایایی پرسشنامه های مذکور در پژوهش حاضر بررسی و تایید گردید.

    یافته

    با توجه به تحلیل های صورت گرفته نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که متغیرهای معنویت و نگرش نسبت به مرگ-اجتنابی پیش بینی کننده های قوی بهزیستی روان شناختی هستند.

    بحث:

    رابطه منفی و معنادار نگرش نسبت به مرگ-اجتنابی با بهزیستی روان شناختی بیانگر این مهم است که علی رغم اینکه در جامعه سالمندان و بخصوص مراکز حمایتی و پوششی آن ها، پدیده انکار مرگ و فرار از مباحث مرتبط با مرگ به عنوان یک رویه پذیرفته شده در حال نهادینه شدن است؛ اما باعث کاهش بهزیستی روان شناختی در سالمندان می گردد. از سوی دیگر معنویت عامل مثبتی در احساس بهزیستی سالمندان است که باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، سالمندان، معنویت، نگرش نسبت به مرگ
|
  • Mohammad Tavakkol *, Ebrahim Ekhlasi, Seyyed Pouya Rasoulinejad Pages 1-46

    The dispersion of the study results reveals the need for a systematic review of research on mental health determinants in order to achieve a relatively comprehensive picture of the findings and challenges of the study. The purpose of this study is to identify and classify the variables related to mental health in Iranian society. The main question of the study is that in domestic research in 2006-2010, the subject of mental health has been considered by social science researchers in relation to what variables? Systematic review of 30 selected research articles shows that mental health is affected by 36 variables in four types of social, cultural, contextual and psychological, the product of social and cultural conditions. Social variables have the highest frequency in 36.6% of cases and psychological variables in 23.4% of cases have the least importance among the authors of the reviewed studies. This result indicates the importance of social conditions and confirms the global scientific findings regarding the greater share of social determinants - than individual and psychological determinants - in health and disease, and in particular health and mental illness. Cultural and contextual variables each separately in 30% of studies have attracted the attention of researchers. Lack of executive solution in studies, refusal of domestic researchers to use qualitative and interpretive methods, and disregard for the type of relationship between political structure and components with mental health are among the most central aspects neglected in the reviewed research.

    Keywords: Mental Health, sociology of mental illness, health institution, systematic review, social support
  • Seyed alireza Afshani *, Leili Bonyad Pages 47-84

    Violence has been a global issue that has always been the focus of scholars. The purpose of this study was to investigate the relationship between health-based lifestyle and domestic violence. In this survey, a researcher-made questionnaire was used to measure domestic violence and a standardized questionnaire by Lali and Abedi (2012) was used to measure health-based lifestyle. For this purpose and in order to find out the relationship between health-based lifestyle and domestic violence based on Cochran formula, 384 married women in Yazd city were surveyed using a multi-stage cluster sampling and questionnaire. The results also showed that among all aspects of health-based lifestyle (physical health, exercise and health, weight and nutrition control, disease prevention, psychological health, spiritual health, social health, drug and substance avoidance, accident prevention, and environmental health). There was a significant inverse relationship between housework and women. The results showed that two important aspects of health-focused lifestyle were highlighted. One is weight control and nutrition and the other is exercise and wellbeing. Basically, women who exercise, even if they are subjected to violence, can better maintain their morale and continue to seek new solutions to prevent violence.

    Keywords: violence, lifestyle, Health, Women.Yazd
  • Parisa Pirkhandan *, Hamideh Adelyan Rasi Pages 85-150
    None Governmental Organizations (NGOs) in child labour, work with an expanded vulnerable children group. This organizations play a vital role in optimal development and nurturing of child labour as well as in restoration and rehabilitation of them. This study aimed to design and provide a social service administration model to work with children labour. A qualitative study based on thematic analysis was used in this research. We used a semi-structured, in-depth interviews, focous groups and participant observation to gather the data.The participants in this study were (a) administers, experts or practitioners, and volunteers who were active in related to NGOs in Tehran (21 people) and (b) Children labour that were members of Tehran NGOs (9 children). A thematic analysis was used in this study and finally we reached to three main themes: (a) Knowledge based assisstance, (b) Participatory regulation system, and (c) Wisdom based utilization through community capacities. In conclusion, in line with related theories, we tried to see the relation between different themes in this study and present a social service administration model in working with child labour. We invite more research on how this social service administration model can be used in NGOs and working on children labour.
    Keywords: None Govermental Organizations (NGOs), Child labour, Social service administration, Child center
  • Ebrahim Ahmadi * Pages 151-174
    Most psychologists believe that happiness is having too much of pleasant emotions and too less of unpleasant ones, but according to Aristotle, humans are happy if they have the emotions that they want to have, even if those emotions are unpleasant. With the purpose of examining this theory of Aristotle, the present study tested the hypothesis that the discrepancy between the emotions that the individual have and the emotions that he wants to have, has a positive correlation with depression and a negative correlation with well-being. In a correlational design, a call for participation in this study was sent to 30,000 subscribers of the Hamrahe Avval and Irancell in Tehran, and 1410 (564 men) people with an average age of 26 years participated in the study. The research tools were a researcher-made questionnaire to measure the desired and experienced emotions, the Center of Epidemiological Studies Depression Scale, and the Satisfaction with Life Scale. Correlation and regression analyses showed that the absolute discrepancy between desired and experienced emotions (which showed that how much each participant has experienced his/her desired emotions), can predict more depression and less well being, even in participants that experienced more pleasant and less unpleasant emotions than they desired, and even after statistically controlling experienced emotions. Therefore, happiness is not just the pleasant emotions, but any emotion, if desired, can increase our happiness.
    Keywords: Happiness, emotion, Depression, well-being, Culture
  • Kaveh Salimi *, Shafieh Ghodrati Pages 175-215
    meaning they give to Piggybacking . For this purpose, the Grounded theory and semi-structured interview technique have been used. The sample was selected from Saqez. Sampling was purposive and 21 case were selected to reach theoretical saturation. Interviews are encoded in the form of 125 concepts, 17 major categories and one nuclear category. Major categories include "group membership and group commitment", "special group ritual", "physical hazards", "mental harm", "Social isolation and exclusion", "reaction to labels", "natural hazards", "abnormal dangers", "poverty and economic pressure", "social distrust", "easy access and acceptance"," justification and legitimacy of your work", "skill and ability to control risks", "tendency to quit", "weaken Traditional production", cross-border ethnic and family interaction and specific characteristics. Categories in the form of a paradigm model are categorized based on three dimensions of causation, strategies and outcomes. The core category extracted is "Piggybacking a risky profession in the strait of underdeveloped borders ".
    Keywords: Piggybacking, Grounded Theory, underdeveloped, Saqez city, Border Areas
  • MohammadSadegh Hadaddan, Razieh Sheikhol Eslami * Pages 217-248

    The phenomenon of aging and its social and personal challenges are among the topics that have been paid more attention by researchers today due to the growing population of the elderly. One of these aspects is the psychological well-being of these people as an indicator of quality of life that is tied to various factors, including factors that are especially prominent in old age, spirituality and attitude towards death, whether the elderly person with a fear and avoidance attitude or Acceptance and compromise to face the phenomenon of death and also what effects a person's spirituality has on his psychological well-being, is the subject of the present study. 182 elderly people participated in this study by available sampling method. Three valid scales of Attitude Towards Death Profile, Reef Psychological Well-Being, Parsian Spirituality Questionnaire were used. The validity and reliability of the questionnaires in the present study were reviewed and confirmed. According to the analyzes, the results of multiple regression showed that the variables of spirituality and attitude toward death-avoidance are strong predictors of psychological well-being. The negative and significant relationship between attitudes toward death-avoidance and psychological well-being indicates that despite the fact that in the elderly, especially in support and coverage centers, the phenomenon of denial of death and escape from death-related issues is being institutionalized as accepted; But it reduces the psychological well-being of these people. On the other hand, spirituality is a positive factor in the sense of well-being of the elderly that should be considered.

    Keywords: Psychological well-being, the elderly, Spirituality, attitude towards death