فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی اراک - سال بیست و چهارم شماره 4 (پیاپی 152، مهر و آبان 1400)

مجله دانشگاه علوم پزشکی اراک
سال بیست و چهارم شماره 4 (پیاپی 152، مهر و آبان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/15
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سیده محبوبه موسوی، نوشین نقش* صفحات 458-469
    زمینه و هدف

    یکی از فناوری های جدید در قرن حاضر نانوتکنولوژی است. نانوتکنولوژی یک بستر تحقیقاتی وسیع و نویدبخش از پژوهش های بین رشته ای است که طیف وسیعی از فرصت ها را در زمینه های مختلف، از جمله داروسازی، پزشکی، الکترونیک و کشاورزی گشوده است. یکی از نانوذرات کاربردی در حوزه نانوبیوتکنولوژی نانوذرات نقره است. از مهم ترین ویژگی این نانوذرات ایجاد مرگ برنامه ریزی شده سلولی (Apoptosis) است. این ویژگی باعث ایجاد خواص ضدعفونی کنندگی آن علیه باکتری ها، قارچ ها، ویروس ها و نماتودها شده است. نانوذرات به دلیل دارا بودن نسبت سطح به حجم بالا و سطح تماس بیشتر کارایی بهتری در مقابله با میکروارگانیسم ها دارد. در این میان نانوذرات نقره فعالیت ضدمیکروبی بی نظیری علیه دسته وسیعی از میکروارگانیسم ها نشان داده و اخیرا مورد توجه بسیاری از پژوهشگران قرار گرفته اند.

    مواد و روش ها

    مقالات مرتبط در این مطالعه از پایگاه های اطلاعاتی که شامل ،Web of Science ،Scopus ،ISC ،PubMed ،ISI Google Scholar، مگیران و نور می شود، بررسی شد.

    ملاحظات اخلاق

    اصول اخلاقی در نوشتن مقاله رعایت شده است.

    یافته ها 

    تاثیر ضدمیکروبی نانوذرات نقره به غلظت، شکل و قطر نانوذرات به زمان تاثیر و نوع میکروارگانیسم نیز وابسته است. مکانیسم مولکولی این نانوذرات از طریق ایجاد استرس اکسیداتیو (Oxidative Stress) بوده است. مکانیسم عملکرد مهاری یون های نقره بر میکروارگانیسم ها از بین رفتن توانایی تکثیر دی ان ای، غیرفعال شدن بیان پروتیین های زیرواحد ریبوزومی و سایر پروتیین های سلول باکتری و آنزیم های ضروری برای تولید ATP است. تاثیر یون های نقره در درجه اول بر عملکرد آنزیم های متصل به غشا همچون آنزیم های کلیدی در زنجیره تنفسی است؛ بنابراین مکانیسم های سلولی مشابه به یکدیگر می توانند باعث تاثیرات ایجاد مرگ سلولی در پروکاریوت ها، قارچ ها و یوکاریوت ها شوند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که متغیرهایی مانند نوع میکروارگانیسم، زمان تماس، غلظت، شکل و قطر نانوذرات نقره، تاثیر معنادار بر مهار رشد میکروبی داشتند.

    کلیدواژگان: باکتری، قارچ، نانو ذرات نقره و ضد میکروبی
  • زهرا حسینی، نعیمه اکبری ترکستانی*، عابد مجیدی، اعظم مسلمی صفحات 470-481
    زمینه و هدف

    از میان دوران مختلف زندگی انسان، نوجوانی یکی از مهم ترین و با ارزش ترین دوران زندگی هر فرد محسوب می شود و نگرانی در این دوره بسیار شایع است و می تواند تا سنین بزرگسالی ادامه یابد. یکی از نگرانی ها نگرانی سلامت است، از آنجا که بهترین زمان برای هدف قرار دادن تلاش های پیشگیرانه دوران نوجوانی است؛ به همین دلیل این مطالعه با هدف بررسی تاثیر مشاوره گروهی بلوغ مبتنی بر حل مسئله بر نگرانی های سلامت دختران نوجوان انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه کارآزمایی آموزشی، با طرح پیش آزمون و پس آزمون است که بر شصت نفر از دانش آموزان دختر 18-15 سال شهر تهران (سی نفر گروه آزمایش و سی نفر گروه کنترل) که واجد معیارهای ورود به مطالعه بوده و به روش نمونه گیری تصادفی خوشه‎ای دو مرحله‎ای انتخاب شده بودند، انجام شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی و پرسش نامه استاندارد نگرانی سلامت جمع آوری شد. آزمایش به روش بحث گروهی طی شش جلسه برای گروه آزمایش طراحی و بعد از دو ماه اطلاعات از هر دو گروه جمع آوری و به وسیله آزمون های آماری کای دو، تی مستقل و تی زوجی تجزیه و تحلیل شد. 

    ملاحظات اخلاقی

    این مطالعه به تصویب کمیته اخلاق در پژوهش دانشگاه علوم پزشکی اراک رسیده است (کد اخلاق: IR.ARAKMU.REC.1397.262) و همه شرکت کنندگان رضایت نامه آگاهانه را مطالعه و امضا کرده اند. 

    یافته ها

    بر اساس نتایج مطالعه، قبل از آزمون آزمایشی، در گروه آزمایش میانگین نمرات نگرانی در سلامت فردی 3/90، سلامت جنسی 3/77، ارتباطات 3/83، سلامت عاطفی 5/43 و نمره کل نگرانی 16/10 بود که بعد از اجرای آزمایش به ترتیب به 2/53، 2/03، 2/97، 3/30 و 10/90 تغییر پیدا کرد که این تغییر در حیطه های سلامت جنسی، عاطفی و نمره کل نگرانی معنادار بود (0/005>P). همچنین دو گروه آزمایش و کنترل، بعد از آزمون آزمایشی، در حیطه های سلامت فردی، عاطفی و نمره کل نگرانی تفاوت معنادار داشتند (0/005>P).

    نتیجه گیری

    نتایج آزمایش نشان داد که بحث گروهی می تواند باعث کاهش نگرانی سلامت دختران نوجوان شود.

    کلیدواژگان: مشاوره، دختران، نگرانی سلامت، بلوغ
  • شهناز شهرجردی* صفحات 482-494
    زمینه و هدف

     هدف از این مطالعه، بررسی شیوع و عوامل همراه دردهای اسکلتی عضلانی در دانشجویان دانشکده های فنی مهندسی و علوم انسانی دانشگاه اراک در سال 98-1397 است.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی عرضی روی 464 دانشجو (علوم انسانی، 169 نفر و فنی مهندسی، 295 نفر) با میانگین سن (1/51±20/56سال)، شاخص توده بدنی (3/35±22/29 کیلوگرم بر مترمربع) در مقطع کارشناسی دانشگاه اراک در سال تحصیلی 98-1397 مشغول به تحصیل بودند، انجام گرفت. از پرسش نامه نوردیک برای ارزیابی دردهای اسکلتی عضلانی در طی هفت روز، دوازده ماه گذشته و همچنین اختلالات عملکردی در طی دوازده ماه گذشته، در نواحی گردن، شانه ها، دست و مچ دست ها، پشت، کمر، لگن، ران ها و پا و مچ پا ها بررسی شدند.

    ملاحظات اخلاقی

    این مطالعه توسط کمیته اخلاق طرح های پژوهشی دانشگاه همدان به تصویب رسیده است (کد اخلاق: IR.BASU.REC.1398.013).

    یافته ها 

    بیشترین شیوع دردهای اسکلتی عضلانی در ستون فقرات (63/4 درصد) بود که به ترتیب در کمر (27/6 درصد)، گردن (23/5 درصد) و سپس شانه ها (21/8 درصد) است. در رشته های نرم افزار و مهندسی شیمی، به علت کار با رایانه و مدت زمان مطالعه در روز، دردهای گردن، شانه ها، مچ دست و دست ها بیشترین شیوع را داشتند. دردهای پشت و کمر در رشته های روان شناسی و علوم قرآنی، به علت بی تحرکی و افزایش نسبت دور شکم به باسن از شیوع بالایی برخوردار بودند. 

    نتیجه گیری

    دردهای اسکلتی عضلانی یکی از جدی ترین مشکلات برخی رشته های تحصیلی در دانشکده ها است که با یافتن عوامل ایجادکننده آن و آموزش دانشجویان می تواند در کاهش عوارض ناشی از آن موثر باشد.

    کلیدواژگان: دردهای اسکلتی عضلانی، دانشجویان کارشناسی، دانشکده فنی مهندسی و علوم انسانی
  • سید محمدرضا علوی زاده*، مژگان سپاه منصور، مصطفی نوکنی، سمیه انتظاری، مهرداد ثابت، محمدرضا صیرفی، رکسانا کارخانه، امیرشهاب شهابی صفحات 496-510
    زمینه و هدف

     سازمان بهداشت جهانی اخیرا کووید-19 را به عنوان بیماری جهانگیر شناسایی کرده است. شیوع این بیماری باعث شد افراد زیادی در نقاط مختلف جهان به شدت بترسند و علایم هراس نشان بدهند. هدف از این پژوهش، ساخت و هنجاریابی مقدماتی پرسش نامه هراس از میکروب در جمعیت ایران بوده است. 
    مواد و روش ها شرکت کنندگان 113 فرد (74 نفر زن) بودند که پرسش نامه هراس از میکروب و پرسش نامه وسواسی اجباری ییل براون را تکمیل کردند.

    ملاحظات اخلاقی

    همه اصول اخلاقی و سیاست محرمانگی نتایج به اطلاع شرکت کنندگان رسیده بود. این پژوهش در جلسه دوم اسفند 1399 کمیته روان شناسی ستاد مقابله با کرونای دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران تایید و تصویب شد. 

    یافته ها

    نتایج نشان داد که پرسش نامه هراس از میکروب همسانی درونی قابل قبولی با آلفای کرونباخ (0/67= a)، ضریب پایایی دونیمه سازی (0/72)، ضریب بازآزمایی یک هفته ای (0/73= r) بود. به علاوه پرسش نامه هراس از میکروب ضریب اعتبار هم زمان متوسطی با زیرمقیاس وسواس آلودگی (0/44=r) داشت و نهایتا تحلیل عاملی اکتشافی سه عامل پرسش نامه هراس از میکروب را نشان داد. این سه عامل شامل فراباورهای منفی (نگرانی) در مورد هراس از میکروب، اجتناب از موقعیت های مشکوک و فراباورهای مثبت در مورد هراس از میکروب می شود. 

    نتیجه گیری

    بر اساس این یافته ها، پرسش نامه هراس از میکروب دارای خصوصیات روان سنجی قابل قبول و خوبی است. پژوهشگران می توانند از پرسش نامه هراس از میکروب به عنوان ابزاری روا و پایا برای ارزیابی سطح هراس از میکروب در بحران های همه گیری و جهانگیری مانند کووید-19 استفاده کنند.

    کلیدواژگان: خصوصیات روان سنجی، اعتبار، روایی، هراس از میکروب، پرسشنامه هراس از میکروب، کووید-19
  • مریم ثقفی اصل، عظیمه ایزدی، وحیده ابراهیم زاده عطاری* صفحات 512-526
    زمینه و هدف

     سالمندان و به‌ویژه سالمندان ساکن خانه سالمندان ،گروه آسیب‌پذیری هستند که نامطلوب بودن وضعیت تغذیه‌ای و عدم کفایت دریافت مواد مغذی آنها زمینه را برای بروز بیماری‌ها و افزایش هزینه‌های بهداشتی فراهم می‌کند. مطالعه حاضر با هدف مقایسه شاخص کیفیت تغذیه‌ای (Index of Nutritional Quality :INQ) بین سالمندان ساکن و غیرساکن خانه‌های سالمندان و بررسی ارتباط آن با سطح سرمی پروتیین واکنش‌پذیر C با حساسیت بالا (high sensitive C-reactive protein: hs-CRP) انجام یافت.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه مورد شاهدی در بین 164 سالمند (76 سالمند ساکن خانه‌های سالمندان و 88 نفر گروه کنترل غیر‌ساکن در خانه‌های سالمندان و همسان‌شده از نظر سن و جنس) در استان آذربایجان شرقی شهر تبریز انجام شد. شاخص‌های تن‌سنجی اندازه‌گیری و نمایه توده بدنی محاسبه و جهت ارزیابی دریافت غذایی در سالمندان ساکن خانه‌های سالمندان از پرسش‌نامه ثبت غذایی سه روزه و ترازوی دیجیتالی توزین و ثبت شد. سپس، داده‌های غذایی با استفاده از نرم‌افزار تغذیه‌ای Nutritionist ІV تحلیل شد. نمونه خون جهت اندازه‌گیری سطح سرمی hs-CRPجمع‌آوری شد. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد.

    ملاحظات اخلاقی

    این مطالعه در کمیته اخلاق پژوهش دانشگاه علوم پزشکی تبریز به ثبت رسیده است (کد اخلاق: TBZMED.REC.1394.152).

    یافته ها

     در مطالعه حاضر، تفاوت معناداری در امتیاز INQ برای تمام مواد مغذی به جز ویتامین‌های A ،‌D ،‌E، بیوتین، ویتامین B6، اسید فولیک و آهن بین دو گروه وجود داشت (0/50<p).

    نتیجه گیری

     بر اساس نتایج این مطالعه، توجه بیشتر به وضعیت تغذیه سالمندان، به‌خصوص سالمندان ساکن خانه‌های سالمندان توصیه می‌شود. همچنین به نظر می‌رسد رژیم غذایی غنی از مواد ریز‌مغذی، به‌ویژه ویتامین D، کلسیم و ویتامین B12 ممکن است بتواند از ایجاد التهاب در این گروه سنی پیشگیری کند.</p).>

    کلیدواژگان: سالمند، تغذیه، التهاب، شاخص کیفیت تغذیه ای، مواد ریزمغذی
  • مریم بهشتی فرد، سعید عالی نژاد، دانیال حبیبی، یزدان قندی* صفحات 528-536
    زمینه و هدف

    مجرای شریانی باز به عنوان یکی از مشکلات شایع در نوزادان پره ترم شناخته شده و تشخیص زودهنگام و درمان به موقع آن اهمیت ویژه ای دارد. یکی از روش های غیر تهاجمی که برای درمان مجرای شریانی باز وجود دارد، دارو درمانی با ایبوپروفن است؛ بنابراین این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی رژیم ایبوپروفن خوراکی در بستن مجرای شریانی در نوزادان پره ترم انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه ی نیمه تجربی روی چهل نوزاد با سن تولد کمتر از 28 روز و مبتلا به مجرای باز شریانی (تشخیص توسط اکوکاردیوگرافی) مراجعه کننده به بیمارستان امیرکبیر اراک در سال 1398 انجام شد. در این نوزادان پره ترم رژیم ایبوپروفن خوراکی (روز اول، ده و روزهای دوم و سوم، پنج میلی گرم / کیلوگرم / روز) استفاده شد. در پایان دوره درمانی سه روزه، میزان مجاری باز شریانی ارزیابی و در صورت عدم پاسخ درمانی در دوره اول، یک دوره دیگر با همان دوز و با همان روش دوره درمانی تکرار شده است.

    ملاحظات اخلاقی

    این مطالعه مورد تایید کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی اراک به شماره IR.ARAKMU.REC.1396.265 قرار گرفته است.

    یافته ها

    32 بیمار (80 درصد) در اولین دوره دریافت ایبوپروفن بهبود داشتند و هشت بیمار (20درصد) نیاز به تکرار دوره درمانی ایبوپروفن داشتند. بین دوره های مصرف ایبوپروفن با سن بارداری (0/06=P)، وزن هنگام تولد (0/08=P)، نوع زایمان (0/068=P) و چندقلویی (0/061=P) ارتباط معنا دار وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های مطالعه حاضر، بیشتر نوزادان پره ترم مبتلا به مجرای باز شریانی در اولین نوبت استفاده از ایبوپروفن به این دارو پاسخ دادند، همچنین تمامی نوزادان پره ترم، درنهایت به این دارو پاسخ درمانی دادند؛ بنابراین این دارو احتمالا در بهبود نوزادان پره ترم مبتلا به این بیماری موثر است.

    کلیدواژگان: ایبوپروفن، مجرای باز شریانی، نوزادان پره ترم
  • فاطمه شرفی بچگان، رضا صفری*، مریم نجات دهکردی صفحات 538-552
    زمینه و هدف

     تاموکسیفن از گروه داروهای تعدیل کننده ی انتخابی گیرنده استروژن و از داروهای موثر در پیشگیری و درمان برخی از سرطان ها (مانند سرطان سینه) است. در این پژوهش، برهم کنش داروی تاموکسیفن با (دی ان ای) به صورت تجربی بررسی شد. همچنین، ساختار الکترونی سامانه مولکولی تاموکسیفن (در ابعاد اتمی) به صورت نظری با استفاده از نظریه اتم در مولکول (AIM) بررسی شد. 

    مواد و روش ها

    ابتدا در بخش تجربی پژوهش، برهم کنش تاموکسیفن با دی ان ای با استفاده از تکنیک طیف سنجی (UV-vis) و روش هیدرودینامیکی ویسکومتری بررسی شد. سپس، در بخش نظری این پژوهش، با استفاده از روش های شیمی محاسباتی برخی از خواص سامانه مولکولی تاموکسیفن، مانند چگالی حالات الکترونی (DOS)، انرژی اوربیتال های مرزی (HOMO/LUMO) و انرژی پتانسیل الکترواستاتیک (ESP) و نقشه راه توزیع چگالی الکترونی و لاپلاسی آن مطالعه شد. 

    ملاحظات اخلاقی

    این مقاله یک متاآنالیز با نمونه حیوانی است.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده تکنیک طیف سنجی UV-vis و روش ویسکومتری نشان دهنده وجود اثرهایپرکرومیسم و هایپوکرومیسم است. به علاوه، نتایج آزمایشات به غلظت داروی تاموکسیفن وابسته بود و در نوع پیوند شدن آن با دی ان ای تاثیر داشت. همچنین، تحلیل مطالعات محاسباتی روی داروی تاموکسیفن بیانگر این موضوع است که سازوکارهای توزیع بار و انرژی محلی در سامانه مولکولی تاموکسیفن نقش بسزایی در چگونگی پیوند این دارو با دی ان ای دارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج تجربی حاصل از طیف سنجی UV-vis و ویسکومتری و همچنین با توجه به خواص الکترونی ارتعاشی سامانه مولکولی تاموکسیفن مشخص شد که داروی تاموکسیفن با بیشتر جایگاه های دی ان ای دارای برهم کنش قابل ملاحظه است.

    کلیدواژگان: تاموکسیفن، دی ان ای، پیوند شدن، طیف سنجی، شیمی، زیست محاسباتی
  • عطیه سادات هاشمی نژاد، مهدیه شفیعی تبار*، صغری اکبری چرمهینی صفحات 554-564
    زمینه و هدف

    تحقیقات نشان داده است که قدرت اجتماعی از بسیاری جهات بر پردازش اطلاعات تاثیر می گذارد و می توان آن را از طریق حرکات یا ژشت های قدرتمند القا کرد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر وانمود کردن ژست قدرت بر تغییر آستانه درد گروهی از دانشجویان دختر انجام گرفت. 

    مواد و روش ها

     روش پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش شامل همه دانشجویان دختر دانشگاه اراک در سال تحصیلی 1398-1399 بود، که از این جامعه شصت نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه ژست قدرت بالا (نشستن روی صندلی و قرار دادن پاها روی میز، دست ها را پشت سر قرار دادن و سر را بالا نگه داشتن)، ژست قدرت پایین (نشستن روی صندلی با پا های جفت شده، دست ها بین پا ها و خم کردن سر به سمت پایین) و کنترل قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس عزت نفس روزنبرگ و تکنیک تورنیکه با کمک کاف فشار سنج (جهت سنجش آستانه درد) استفاده شد. پس از اندازه گیری های پیش آزمون و دو دقیقه اجرای ژست ها، بلافاصله پس آزمون انجام شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تجزیه و تحلیل شدند.

    ملاحظات اخلاقی

    این مطالعه در کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی اراک به ثبت رسیده است (کد: IR.ARAKMU.REC.1399.276).

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان داد وانمود کردن ژست قدرت بالا / پایین بر آستانه درد تاثیر معنادار دارد، به طوری که وانمود کردن ژست قدرت بالا منجر به افزایش آستانه درد و وانمود کردن ژست قدرت پایین منجر به کاهش آستانه درد شده است. 

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج به دست آمده استفاده از ژست های قدرت به عنوان ابزاری ساده در موقعیت های مواجهه با درد، به جهت مدیریت درد یا مکملی برای دارو های ضد درد پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ژست قدرت بالا، ژست قدرت پایین، آستانه درد
  • وحید همتی ثابت، سعیده سادات حسینی*، کریم افشاری نیا، مختار عارفی صفحات 566-581
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثر‌بخشی طرح‌واره‌درمانی و رفتاردرمانی دیالکتیک بر سبک زندگی ارتقادهنده سلامت ‌و کیفیت زندگی بیماران مبتلا به HIV بود.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق، آزمایشی به شیوه پیش‌آزمون و پس‌آزمون به همراه گروه کنترل و از نظر هدف، کاربردی بود. جامعه ‌آماری، تمام بیماران مبتلا به HIV در سال 99-98 تحت نظر کلینیک‌های اختلالات رفتاری مراکز معاونت بهداشتی همدان بود که با روش نمونه‌گیری تصادفی ساده از درمانگاه شهدای همدان تعداد 45 نفر به صورت تصادفی گزینش و در سه گروه پانزده نفری متشکل از دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل قرار گرفتند. برای سنجش متغیرهای مورد مطالعه از پرسش‌نامه سبک زندگی ارتقادهنده سلامت HPLP (1987) و پرسش‌نامه کیفیت زندگی SF-36 (2001) استفاده شد. داده‌ها با استفاده از تحلیل کوواریانس و با نرم‌افزار SPSS نسخه‌ 12 تحلیل شدند.

    ملاحظات اخلاقی

    کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی همدان مطالعه را تایید کرد (کد: IR.UMSHA.REC.1398.1063). این مطالعه در دفتر ثبت کارآزمایی های بالینی ایران (کد: IRCT20120215009014N348) به ثبت رسیده است.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد طرح‌واره‌درمانی و رفتاردرمانی ‌دیالکتیک بر سبک زندگی ارتقادهنده سلامت ‌و کیفیت زندگی اثر‌گذار است و بین دو گروه، تفاوت معناداری وجود داشت (P<0.001).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دادند که هرچند هر دو درمان در متغیر‌های مورد نظر موثر است، اما طرح‌واره‌درمانی اثر‌بخشی بیشتری بر سبک زندگی ارتقادهنده سلامت ‌و کیفیت زندگی، نسبت به رفتاردرمانی ‌دیالکتیک دارد.

    کلیدواژگان: طرح واره درمانی، رفتاردرمانی دیالکتیک، سبک زندگی ارتقادهنده سلامت، کیفیت زندگی، ویروس نقص ایمنی انسان
  • منیژه زارعی محمودآبادی، طلیعه ظریفیان*، رباب تیموری صفحات 582-595
    زمینه و هدف

    یکی از معیار‌های رشد گفتار، کسب مهارت در تولید جمله است. با افزایش سن و تکامل کودکان شاهد ظهور جملات مرکب در گفتار هستیم. درمان بالینی اختلالات زبانی در ایران، بیشتر بر اساس تجارب درمانگران یا مطابق با هنجارهای زبان انگلیسی است و نیازمند بررسی چگونگی رشد طول گفته و جملات مرکب در زبان فارسی هستیم. این مطالعه با هدف گزارش رشد جملات مرکب و طول گفته کودک فارسی زبان از 15 تا 34 ماهگی انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه طولی گزارش موردی، بر اساس مدل توصیفی تکاملی میانگین طول گفته و ظهور جملات ساده و مرکب یک دختر فارسی زبان از 15 تا 34 ماهگی در بافت مکالمات روزمره نمونه‌گیری و توصیف شد. جهت تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار R نسخه 4.0.2 استفاده شد. همبستگی سن با متغیرهای زبانی از طریق ضریب همبستگی پیرسون ارزیابی شد. ملاحظات اخلاقی: در این مطالعه ملاحظات اخلاقی لحاظ شده است.

    یافته ها

    کودک در سن 21 ماه و 13 روز، اولین جمله‌ ساده دو کلمه‌ای خود را بیان کرد و در سن 26 ماه و 29 روز، از‌جمله مرکب چهار کلمه‌ای استفاده کرد. با ظهور جملات مرکب، افزایش میانگین طول گفته سرعت قابل‌توجهی به خود گرفته و در فاصله ‌زمانی چند روز شاهد اضافه شدن یک واحد به طول جمله (کلمه) هستیم. ارتباط معناداری بین میانگین طول گفته و سن (P=0/001, r=0/925)، میانگین طول جمله و تعداد کلمات کودک فارسی (P=0/002, r=0/910) و تعداد کلمات خزانه واژگان و سن (P<0/001, r=0/928) مشاهده شد.

    نتیجه گیری

    اگرچه چندین مطالعه طولی در مورد پیشرفت تعداد کلمات خزانه واژگان کودک و طول جمله و طول گفته در زبان‌های دیگر انجام شده است، اما این نوع مطالعات در زبان فارسی کم هستند. انجام این نوع مطالعات برای مقایسه‌های بین زبانی و مطالعه همگانی‌های زبانی و ویژگی‌های زبان ‌ویژه مهم است. با افزایش سن، شاهد افزایش تعداد کلمات خزانه واژگان کودک ظهور جملات مرکب و افزایش میاانگین طول گفته هستیم. در سن 27 ماهگی تا 28 ماهگی با ظهور جملات مرکب تحول شگرفی در تکامل زبان بیانی مشاهده می‌شود. به نظر می‌رسد با در گذر زمان، شاهد ظهور جملات مرکب در برون‌داد زبانی هستیم که این موضوع در افزایش طول گفته نیز نقش بسزایی دارد و می‌توان در ارزیابی‌های بالینی زبان به آن توجه داشت.

    کلیدواژگان: میانگین طول گفته، جمله مرکب، کودکان، زبان فارسی، رشد زبان
  • سعید پیرمرادی، هدیه جعفری* صفحات 596-615
    مقدمه

    کورونا ویروس انسانی یکی از اعضای خانواده Coronaviridae و عامل ایجاد کننده عفونت های دستگاه تنفسی فوقانی است. با وجود شیوع چندین باره شدید اپیدمی و عدم داروی ضد ویروسی مناسب اما هنوز پیشرفت زیادی در رابطه با واکسن مبتنی بر اپی توپ که برای HCoV طراحی شود ، حاصل نشده است.

    مواد وروش کار

    روش کار در این مطالعه اینگونه بود که به ترتیب با انتخاب توالی پروتیین اسپایک کرونا ویروس از NCBI ،بازیابی توالی پروتیین و تعیین اپی توپهایT, B مورد نیاز برای تولید واکسن کایمر، بررسی انتی ژنسیته و الرژنسیته و توکسیسیتی اپی توپهای انتخابی توسط سرورهای مختلف ،پیکربندی ترکیب کایمر اولیه از واکسن اپی توپی طراحی شد. سپس به ارزیابی واکسن کایمر از نظر ساختاری و قابلیت اتصال به سلولهایB و ترکیبات MHCI,II و بررسی ساختار دو بعدی و جایگاه امینواسیدها وپیوندها در مدل سازه ایمنی زا و نیز بررسی فیزیکوشیمیایی و پایداری واکسن مدل توسط برخی سرورهای دیگر پرداخته شد و در نهایت سپس برای اتصال در برابر مولکول های HLA ، با استفاده از تکنیک های docking silico ، به منظور بررسی اثر متقابل با اپی توپ مورد آزمایش قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج حاصل بیانگر ان بودند که سازه ایمنی زای ایجاد شده از لحاظ ساختار دو بعدی و سه بعدی و جایگاه امینواسیدها وپیوندها در مدل سازه ایمنی زا، سمیت و الرژن بودن و انتی ژنسیته در شرایط مطلوبی قرار داشت و دارای پایداری(شاخص ناپایداری 33.93) و نیمه عمر مطلوب و شرایط فیزیکوشیمیایی مناسبی بود.

    نتیجه گیری

    بطور کلی سازه ایمنی زایی که در این فرایند پژوهشی تهیه شد توانست در فرایند داکینگ توانست برهمکنش مطلوبی با برخی از اجزا سیستم ایمنی (HLA)داشته باشدکه این بیانگر شناسایی مطلوب این سازه توسط سیستم ایمنی هومورال و سلولی بدن و تحریک انها در جهت تولید ایمنی در بدن شخص میزبان میباشد که البته اثبات مطمن تر ان نیازمند فرایندهای فاز بالینی میباشد.

    کلیدواژگان: کورونا ویروس، پروتئین اسپایک، سازه ایمنی زا، اینسیلیکو
  • مرتضی قاسمی*، حمیدرضا جمیلیان، منصوره نوری زاده آبباریکی صفحات 616-627
    مقدمه

     هدف اصلی از پژوهش حاضر مقایسه ی باورهای فراشناختی افراد مبتلا به اختلال هایپوکاندریاسیس کووید 19 و افراد عادی می باشد.

    مواد و روش ها

     در این پژوهش ،  از روش علی-مقایسه ای  استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ی افراد مبتلا به اختلال هایپوکاندریاسیس کووید 19 در شهر اراک بوده است که بر این اساس تعداد 30 نفر از جامعه بیماران مبتلا به این اختلال و 30 نفر از جامعه افراد بهنجار به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و بر اساس سن و تحصیلات همتاسازی شدند. گردآوری داده ها بر اساس فرم کوتاه پرسشنامه ی فراشناخت ولز 1997(MCQ-30) ، انجام شد.   به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس چند متغیری استفاده گردید.

    ملاحظات اخلاقی

    پژوهش حاضر با کد IR.IAU.ARAK.REC.1399.036  در کمیته اخلاق دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک به ثبت رسیده است.  و در قالب پایان نامه کارشناسی ارشد رشته روانشناسی بالینی در شهریور 1399 دفاع گردیده است. قبل از شروع مطالعه فرم رضایت آگاهانه اخذ و افراد مورد مطالعه در هر مرحله از مطالعه که می خواستند می توانستند از مطالعه خارج شوند.

    یافته ها

    یافته نشان داد که بین باورهای فراشناختی در بیماران هایپوکاندریاسیس کووید19 و افراد عادی  تفاوت معناداری وجود دارد(P<0/001). این بیماران نسبت به افراد عادی در مولفه های باور های مثبت درباره نگرانی، باور های منفی درباره کنترل افکار، خود آگاهی شناختی، عدم اطمینان شناختی و نیاز به کنترل افکارتفاوت معناداری داشتند.و در مولفه های باور های مثبت درباره نگرانی، باور های منفی درباره کنترل افکار وخود آگاهی شناختی نمرات بیشتر اما در مولفه های عدم اطمینان شناختی و نیاز به کنترل افکارنسبت به افراد عادی نمرات کمتری بدست آوردند(P<0/0001).

    نتیجه گیری

    اختلال هایپوکندریاسیس سبب پدیدایی مشکلات بسیاری برای فرد و سیستم سلامت می شود، بنابراین با شناخت باورهای فراشناختی ناکارآمد این بیماران، ، فراشناخت درمانی می تواند درمان موثری برای این اختلال باشد.

    کلیدواژگان: اختلال هایپوکاندریاسیس، کووید 19، باورهای فراشناختی
|
  • Seyyedeh Mahbouube Mousavi, Nooshin Naghsh* Pages 458-469
    Background and Aim

     One of the new technologies in this century is nanotechnology. Nanotechnology is a vast and promising research platform that has opened up a wide range of opportunities in various fields including pharmacy, medicine, electronics and agriculture. One of the applied nanoparticles in the field of nanobiotechnology is silver nanoparticles. One of the most important features of these nanoparticles is the creation of programmed cell death (Apoptosis). This property has created its antiseptic properties against bacteria, fungi, viruses and nematodes. Nanoparticles have better performance against microorganisms due to their high surface-to-volume ratio and higher contact surface. Meanwhile, silver nanoparticles have shown unparalleled antimicrobial activity against a wide range of microorganisms and have recently attracted the attention of many researchers.

    Methods & Materials

    In this study, a review of all databases, including ISI Web of Science, Scopus, ISC, PubMed, Google Scholar Learners, Noor, related articles were examined.

    Ethical Considerations

    Ethical principles have been observed in writing the article.

    Results

    The antimicrobial effect of silver nanoparticles depends on the concentration, shape and diameter of the nanoparticles as well as the time of effect and the type of microorganism. The molecular mechanism of these nanoparticles has been through oxidative stress. The mechanism of inhibitory action of silver ions on microorganisms is the loss of DNA replication ability, inactivation of the expression of ribosomal subunit proteins and other bacterial cell proteins and enzymes necessary for ATP production. The effect of silver ions is primarily on the function of membrane-bound enzymes such as key enzymes in the respiratory chain. Thus, similar cellular mechanisms can cause cell death effects in prokaryotes, fungi, and eukaryotes.

    Conclusion

    The results showed that variables such as type of microorganism, contact time, concentration, shape and diameter of silver nanoparticles had a significant effect on inhibiting microbial growth.

    Keywords: Bacteria, Fungi, Silver nanoparticles, antimicrobials
  • Zahra Hoseini, Naeimeh Akbari Torkestani*, Abed Majidi, Azam Moslemi Pages 470-481
    Background and Aim

    Among the different periods of human life, adolescence is one of the most important and valuable periods of each personchrs life and anxiety is very common in this period of development and can continue into adulthood. One of the concerns is health concern so it is the best time to target the efforts of preventive behavior during adolescence. Therefore, this study was conducted to investigate the effect of group-based puberty counseling on problem-solving health concerns of adolescent girls.

    Methods & Materials

    This study is an educational trial with a pre-test and post-test design that is performed on 60 female students aged 15-18 years in Tehran (30 in the experimental group and 30 in the control group) who meet the inclusion criteria and by sampling method. Two-stage cluster random sampling was performed. Data were collected using a questionnaire containing demographic information and a standard health concern questionnaire. The intervention was designed by group discussion during 6 sessions for the experimental group and after 2 months, information was collected from both groups and analyzed by chi-square, independent t-test and paired t-test.

    Ethical Considerations

    This study was approved by the Research Ethics Committee of Arak University of Medical Sciences (Code: IR.ARAKMU.REC.1397.262), and all participants have read and signed the informed consent.

    Results

     According to the results of the study, before the educational intervention in the experimental group, the mean scores of anxiety in: personal health were 3.90, sexual health was 3.77, communication was 3.83, emotional health was 5.43 and the total score of anxiety was 16.10. The intervention had changed to 2.53, 2.03, 2.97, 3.30 and 10.90, respectively. This change was significant in the areas of sexual health, emotional health and total anxiety score (P<0.005). Also, the experimental and control groups, after the educational intervention, had significant differences in the areas of personal health, emotional health and total anxiety score (P<0.005).
    Conclusion The results of the intervention showed that group discussion can reduce the health concerns of adolescent girls.

    Keywords: Consultation, Girls, Health Concern, Puberty
  • Shahnaz Shahrjerdi* Pages 482-494
    Background and Aim

    The aim of this study was to investigate the prevalence and associated factors of musculoskeletal pain in undergraduate students of Engineering and Humanities Faculties of Arak University in 1397-98.

    Methods & Materials

    This cross-sectional study of 464 students (humanities, 169 and engineering, 295 people) with mean age (20.56+1.51 years), Body Mass Index (22.29±3.35 kg/m2)). Was done at the undergraduate level of Arak University in the 2018-2019 years. Nordic questionnaire to assess musculoskeletal pain during the last 7 days, 12 months as well as functional disorders during the last 12 months in the neck, shoulders, wrists and hands, back, lower back, pelvis, thighs, legs and ankles were examined.

    Ethical Considerations

    This study was approved by the Ethics Committee of Research Projects of Hamadan University (Code: IR.BASU.REC.1398.013).

    Results

     The highest prevalence of musculoskeletal pain was in the spine (63.4%) which is in the back (27.6%), neck (23.5%) and then shoulders (21.8%), respectively. In software and chemical engineering, neck, shoulder, wrist, and hand pain were most common due to computer work and study time per day. Back and lower back pain were very common in psychology and Quranic sciences due to inactivity and increasing Waist-Hip ratio.

    Conclusion

     Musculoskeletal pain is one of the most serious problems in some fields of study in colleges, which can be found to reduce the complications by finding the causative factors and educating students.

    Keywords: Musculoskeletal Pain, Undergraduate Students, Faculty of Engineering, Humanities
  • Seyed Mohammadreza Alavizadeh*, Mojgan Sepah Mansour, Mostafa Nokani, Somaye Entezari, Mehrdad Sabet, Mohammadreza Seirafi, Roxana Kaekhaneh, Amirshahab Shahabi Pages 496-510
    Background and Aim

    The World Health Organization has recently identified COVID-19 as a pandemic. The outbreak of the disease has caused many people around the world to become extremely frightened and they show phobic signs. The purpose of the present study was to develop and normalize of Germophobia Questionnaire (GPQ).

    Methods & Materials

    The participants were 113 individuals (74-female) of the Iranian population. They completed the GPQ and Y-BOCS.

    Ethical Considerations

    All ethical principles and privacy policies of the results informed the participants. This study was approved in the second session of the Psychological Committee of the Islamic Azad University of Tehran’s province in March 2020.

    Results

     The results illustrate that the GPQ has acceptable internal consistency with Cronbach’s alpha coefficient (a=0.67), reliability coefficients with split-half (0.72), and one-week test-retest (r=0.73); in addition, the GPQ demonstrate moderate convergent validity with contamination obsessions checklist of Y-BOCS (r=0.44) as a convergent coefficient; and finally, the exploratory factor analysis indicates three-factors of the GPQ. 

    Conclusion

    Based on these findings, the GPQ has acceptable and good psychometric properties; researchers can use the GPQ as a reliable and valid instrument for assessing the germophobia levels in epidemic and pandemic crises like COVID-19.

    Keywords: Psychometric Properties, Validity, Reliability, Germophobia, Germophobia Questionnaire, COVID-19
  • Maryam Saghafi Asl, Azimeh Izadi, Vahideh Ebrahimzadeh Attari* Pages 512-526
    Background and Aim

    Older adults, particularly those living in nursing homes, are a vulnerable group whose poor nutritional status and inadequate nutrient intake provide the basis for the incidence of diseases and increase their health costs. The aim of the present study was to compare the Index for Nutritional Quality (INQ) between institutionalized (nursing-home) and non-institutionalized (community-living) older adults and to investigate its association with serum high sensitive C-reactive protein (hs-CRP) level in each group. 

    Methods & Materials

    In this case-control, age- and gender-matched study in Tabriz (East Azarbaijan, Iran), o subjects aged 65 years and older were recruited from nursing homes (n=76) and community (n=88). Anthropometric parameters were measured and body mass index (BMI) was calculated. A three-day record of the foods provided for the nursing home residents were weighed, using a digital scale. The whole food intake of older adults was converted to grams and dietary data were analyzed using Nutritionist IV software. Blood sample was drawn to measure serum hs-CRP level. SPSS software was used for data analysis. Ethical Considerations: The present research was approved at Research Ethical Committee of Tabriz University of Medical Sciences (Code: TBZMED.REC.1394.152).

    Results

    In the present study, INQ for all nutrients (except for vitamins A, D, E, biotin, vitamin B6, folic acid, and iron) was significantly different between the two groups (P<0.05). The INQ<1 for these nutrients (except for iron) in both groups indicates insufficient intake of these micronutrients. However, INQ for nearly all nutrients (other than selenium) was higher in the community-living older adults, compared to nursing-home residents (P<0.05). The intake of minerals including calcium, magnesium, manganese, selenium, zinc, chromium, sodium, and potassium was also insufficient in both groups. Nursing-home residents did not meet their estimated needs for vitamins B2, B12, and copper. A significant reverse association was observed for serum hs-CRP level and INQ for vitamin D (P=0.04) and calcium (P=0.038) in the community-living older adults after adjusting for BMI. Such a correlation was also reported between INQ for vitamin B12 and serum hs-CRP level in both groups (P=0.02). 

    Conclusion

    Based on the findings of this study, it is recommended to pay more attention to the nutritional status of older adults, especially those living in nursing-homes. A diet rich in micronutrients, especially vitamin D, calcium, and vitamin B12 may help prevent the development of inflammation in old population.

    Keywords: Aged, Nutrition, Inflammation, Index of nutritional quality, Micronutrient
  • Maryam Beheshtifard, Saeed Alinejad, Danial Habibi, Yazdan Ghandi* Pages 528-536
    Background and Aim

    Patent Ductus Arteriosus (PDA) is a common problem in premature neonates, especially in neonate’s low birth weight (LBW). This study aimed to compare the effectiveness of oral and intravenous ibuprofen in the management of PDA.

    Methods & Materials

    We enrolled 40 low birth weight neonates (gestational age <37 weeks) with PDA into semi-experimental study. the LBW neonates received ibuprofen as an initial dose of 10 mg/kg, followed by 5 mg/kg at 24 and 48 hours later. The exclusion criteria were congenital chromosome anomalies, congenital heart disease, asphyxia, sepsis. The PDA was initially confirmed by echocardiography. Treatment efficacy was evaluated by echocardiography after the treatment.

    Ethical Considerations

    This study was approved by the Ethics Committee of Arak University of Medical Sciences (Code: IR.ARAKMU.REC.1396.265).

    Results

    Of the total participants 37.5% (female 25) were girls. Gestational age ranges from 29 to 36 weeks. The average birth weight was 1639±616 gr and the minimum of weight 750 gr. the mean gestational age was 30.4±4.0 weeks. After the first dose of ibuprofen, closure of PDA was observed in 32 patients (80%), PDA closed in eight patients (20%) with to repeat course ibuprofen. There was no significant relationship between the frequency of ibuprofen use with gestational age (P=0.06), birth weight (P=0.08), type of delivery (P=0.068) and multiple births (P=0.061).

    Conclusion

    Most LBW neonate with PDA responded to using the first course of ibuprofen. extremely, all LBW infants responded to the second course. it seems that ibuprofen is as effective as ibuprofen for PDA closure even in LBW infants.

    Keywords: Ibuprofen, Infant, Patent Ductus Arteriosus
  • Fatemeh Sharafi Bajgan, Reza Safari*, Maryam Nejat Dehkordi Pages 538-552
    Background and Aim

    Tamoxifen is a group of drugs of selective estrogen receptor modulators, and is one of the drugs effective in the prevention and treatment of some cancers (such as breast cancer). In this study, the interaction of tamoxifen with DNA is investigated experimentally. Also, the electronic structure (at atomic scale) of the molecular system of tamoxifen was theoretically investigated, using atom in molecule (AIM) theory.

    Methods & Materials

    First, in the experimental section of this study, the interaction of Tamoxifen with DNA were investigated by UV-ViS technique and hydrodynamic method (Viscometry). In addition, the analysis of the experimental results shows the obvious effect of concentration on the mechanism of how the tamoxifen molecule binds to DNA. Then, in the theoretical part of this research, using computational biophysical chemistry methods, some properties of tamoxifen molecular system, such as electronic Density of States (DOS), boundary orbital’s energy (HOMO/LUMO), Electrostatic Potential Energy (EPS) and electronic contour maps of the electron density and its Laplacian, will be calculated.

    Ethical Considerations

    This article is a meta-analysis with animal sample.

    Results

     Result of the UV-ViS spectroscopy technique and viscometry indicated hyperchromism and hypochromism effect. In addition, the result were depend on the concentration of the drug and affected the kind of binding of Tamoxifen to DNA. the analysis of computational studies on the drug tamoxifen suggests that the mechanism of the local charge/energy distribution in the molecular system of tamoxifen plays an important role in how this drug binds to DNA.

    Conclusion

     Based on the experimental results of UV-ViS technique and viscometry, as well as the electronic/vibrational properties of the tamoxifen molecular system, it was defined that the Tamoxifen interacts significantly with all the binding sites of DNA.

    Keywords: Tamoxifen, DNA, Binding, Spectroscopy, Computational Chemistry, Biology
  • Atiye Sadat Hasheminejad, Mahdieh Shafiee Tabar*, Soghra Akbari Chermahini Pages 554-564
    Background and Aim

    Research has shown that social power affects information processing in many ways and can induce powerful movements or gestures. This study aimed to investigate the effect of pretending power gestures on changing the pain threshold of a group of female students.

    Methods & Materials

    The method of the present study was quasi-experimental with a pre-test post-test design with a control group. The statistical population of this study included all female students of Arak University in the academic year 2016-2017, from which 60 people selected by convenience sampling method, and randomly divided into three groups: high power posing (sitting on a chair and putting your feet on the table, placing your hands behind your head and holding your head up), low power posing (sitting on a chair with your legs together, arms between your legs and bending your head to bottom) and control. Rosenberg self-esteem scale and tourniquet technique with cuff pressure gauge (to measure pain threshold) used to collect data. After the pre-test measurements and two minutes of gestures, the post-test was performed immediately. Data were analyzed using the analysis of covariance.
    Ethical Considerations: This study was approved by the ethics committee of Arak University of Medical Sciences (Code: IR.ARAKMU.REC.1399.276).

    Results

     The results showed that pretending high/low power gesture significantly affects pain threshold; pretending to have a high-power gesture increases the pain threshold, and pretending to have a low-power gesture lowers the pain threshold.

    Conclusion

    Based on the results, using power gestures as a simple tool in pain situations is recommended for pain management or as a supplement to analgesics.

    Keywords: Low Power Posing, High power posing, Pain threshold
  • Vahid Hemmati Sabet, Saeedeh Alsadat Hoseini*, Karim Afsharinia, Mokhtar Arefi Pages 566-581
    Background and Aim

    The main objective of the current study was to compare the effectiveness of schema therapy and dialectical behavior therapy (DBT) on health-promoting lifestyle (HPL) and quality of life (QoL) of HIV/AIDS patients. 

    Methods & Materials

    The current study was an experimental study based on a pre-test-post-test design with a control group, and based on the objectives, it can be considered an applied study. The statistical population of the study included all HIV patients monitored by behavioral disorders clinics of the Healthcare Organization Centers in Hamedan County in Iran in 2019-2020. Using simple random sampling method, 45 patients were randomly selected from Shohada Clinic in Hamedan as the sample of the study, followed by randomly assigning them to three 15-member groups, i.e., two intervention groups and a control group. In order to measure the research variables, the Health-Promoting Lifestyle Profile (HPLP) (1987) and the Short Form (36) Health Survey (SF-36, 2001) were utilized. The obtained data were analyzed using ANCOVA in SPSS v. 12.

    Ethical Considerations

    The Ethics Committee of Hamedan University of Medical Sciences approved the study (Code: IR.UMSHA.REC.1398.1063). This study has been registered in the Iranian Registry of Clinical Trials (Code: IRCT20120215009014N348).

    Results

    The results of ANCOVA indicate that schema therapy and DBT affect HPL and quality of life, and there was a significant difference between the two groups (P<‌0.001). 

    Conclusion

    The results show that while both therapy methods affect the selected variables, schema therapy is more effective than DBT on HPL and Quality of Life (QoL).

    Keywords: Schema the Bbehavior Therapy, Health-promoting Lifestyle, Quality of Life, HIV
  • Manijeh Zarei Mahmood Abadi, Talieh Zarifian*, Robab Teymouri Pages 582-595
    Background and Aim

     Acquisition skill in sentence producing is one of the criteria for speech development. By developing and increasing the age, we are witnessing the emergence of compound sentences in speech. Clinical treatments for language disorders in Iran are mostly based on the experiences of Speech Language Therapists or in accordance with English language norms. We need to examine how the length of utterance and compound sentences develop in Persian. The study aimed to report the development of compound sentences and Mean Length of Utterance (MLU) for a Persian-speaking child from 15 to 34 months.

    Methods & Materials

    In this longitudinal case report, based on Developmental-Descriptive model, MLU and emergence of simple compound sentences of a Persian speaking girl sampled and described from 15 to 34 months by daily scripting. R software version 4.0.2 was used for data analysis. Correlation of age with linguistic variables through Pearson correlation coefficient was evaluated.  Ethical Considerations: In this paper, the principles of publication ethics were considered.

    Results

     At the age of 21 months and 13 days, the child uttered her first simple two-word sentence, and at the age of 26 months and 29 days, she used a four-word compound sentence. With the emergence of compound sentences, the increase in the MLU has gained considerable speed. In a few days, we see the addition of a unit to the length of the sentence (word). There was a significant relationship between the MLU and age (r=‌0.925, P=‌0.001), Mean length of sentence and number of words in Persian speaking child (r=‌0.910, P=‌0.002) and total number of words and age (r=‌0.928, P<0.001). 

    Conclusion

    Although several longitudinal studies have been conducted on the development of MLU and number of words in other languages, similar studies are rare in Persian. It is important to conduct studies of this type in order to make cross-linguistic comparisons and to study the linguistic universality and language specificity. By increasing age, we see an increase in the number of words in a child's vocabulary, the emergence of compound sentences, and an increase MLU. At 27 to 28 months, there is a dramatic change in the development expressive language as the compound sentences appear. It seems that emergence of compound sentences in the language output, also plays a significant role in increasing the MLU and can be considered in clinical language assessments.

    Keywords: Mean length of utterance, Pediatrics, Persian language, Language development
  • Saeed Pirmoradi, Hedieh Jafari* Pages 596-615
    Introduction

    The human coronavirus is a member of the Coronaviridae family and causes upper respiratory tract infections. Despite repeated severe epidemics and the lack of appropriate antiviral drugs, not much progress has been made on the epitope-based vaccine designed for HCoV.

    Materials and methods

    : The method of this study was to select the spike corona virus protein sequence from NCBI, retrieve the protein sequence and determine the T, B epitopes required to produce the chimer vaccine, evaluate the antigenicity and allergenicity and toxicity of the selected epitopes, respectively. Different servers were designed to configure the primary chimer composition of the epitope vaccine. Then, the chimer vaccine was evaluated in terms of structure and connectivity to B cells and MHCI and II compounds, and the two-dimensional structure and position of amino acids and bonds in the immunogenic model were studied, as well as the physicochemical and stability of the model vaccine by some other servers. Finally, it was tested for binding against HLA molecules using silico docking techniques to investigate the interaction with the epitope.

    Results
    Results

    The results showed that the immunogenic construct created in terms of two-dimensional and three-dimensional structure and the position of amino acids and bonds in the model of immunogenic structure, toxicity and allergenicity and antigenicity were in good condition. And had stability (instability index 33.93) and favorable half-life and suitable physicochemical conditions.

    Conclusion

    In general, the immunogenic structure that was prepared in this research process could have a favorable interaction with some components of the immune system (HLA) in the docking process, which indicates the optimal identification of this structure by the humoral and cellular immune system and stimulation in In order to produce immunity in the body of the host, of course, more reliable proof of it requires clinical phase processes.

    Keywords: Coronavirus, Spike protein, Immunogenic structure, Insilico
  • Morteza Ghasemi*, Hamidreza Jamilian, Mansoureh Nourizadeh Ab-Bariki Pages 616-627
    Introduction

    The main purpose of this study was to compare the metacognitive beliefs of people with hypochondriasis Covid 19 and normal people.

    Method

    In this research, the causal-comparative method has been used. The statistical population of the study included all people with hypochondriasis disorder Covid 19 in Arak, based on this, 30 people from the population with this disorder and 30 people from the normal population were selected by available sampling method and based on Age and education were matched. Data were collected based on the short form of the 1997 Wells Metacognition Questionnaire (MCQ-30). Multivariate analysis of variance was used to analyze the data.

    Ethical considerations 

     the present study has been registered with the code IR.IAU.ARAK.REC.1399.036 in the ethics committee of Islamic Azad University Arak branch. And defended in the form of a master's thesis in clinical psychology in September 2020. Before starting the study, informed consent form was obtained and the subjects could leave the study at any stage of the study if they wanted.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between metacognitive beliefs in patients with hypochondriasis covid 19 and normal individuals (P <0.001). These patients were significantly different from normal individuals in the components of positive beliefs about worry, negative beliefs about thought control, self-awareness, cognitive uncertainty, and the need to control thoughts. And in the components of positive beliefs about anxiety, negative beliefs. They got higher scores on controlling thoughts and cognitive self but on the components of cognitive uncertainty and the need to control thoughts compared to normal people.

    Conclusion

    Hypochondriasis disorder causes many problems for the individual and the health system, so by recognizing the dysfunctional metacognitive beliefs of these patients, metacognitive therapy can be an effective treatment for this disorder.

    Keywords: Hypochondriasis disorder, COVID-19, metacognitive beliefs