فهرست مطالب

مجله مطالعات و تحقیقات ادبی
سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فرزاد بالو، محمد طاهری* صفحات 7-26

    گفتارهایی که در مقالات شمس به هییت نوشتار درآمده اند میراث ارزشمند ادبی و عرفانی محسوب می شوند که تاکنون از چشم اندازهای گوناگون نقد و نظریه های ادبی بررسی شده اند و دستاوردهای پژوهشی درخور تاملی از آنها به دست آمده است. در این پژوهش، با رویکردی نو، ذیل عنوان هایی چون ماهیت نشانه زبانی (دال و مدلول)، گفتارهایی درباب نشانه های غیرزبانی، تحلیل گفتارهایی از شمس برپایه رابطه هم نشینی و جانشینی در زبان، نقد نحوی و لغوی، و ترجیح گفتار بر نوشتار در مقالات شمس، در پرتو آرای زبان شناسی سوسور، نشان داده شده است که اگرچه شمس در زمینه زبان و مفردات آن نظریه و نظام زبان شناختی و نشانه شناختی منسجمی ارایه نداده است، با تامل در گفتارهای او، می توان تلقی زبان شناختی و نشانه شناختی او را در مواجهه با متون، سنت و پدیدارهای هستی مشاهده کرد که برای خوانندگان امروز شگفت آور است و به اثر او بعد معاصریت می بخشد. در پژوهش حاضر به طرح و شرح این مهم پرداخته شده است.

    کلیدواژگان: شمس تبریزی، سوسور، مقالات شمس، زبان و مفردات آن، نشانه های غیرزبانی
  • علی جلالی، بتول حیدری* صفحات 27-67

    حدود و ثغور برخی لغات و تعبیرات در متون پیشینیان، درعین کثرت استعمال و با وجود اهتمام لغت نویسان، چنان که باید تعیین و ضبط نشده است. ازجمله این لغات «عنبر» است که لغویان جز اطلاعات اندک درباب آن چیزی به دست نداده اند و خصایص و کاربردهای دیرین آن بر خواننده متون کهن مجهول است. معمولا، عنبر را به بوی خوش و برخی کاربردهای تزیینی و دارویی آن می شناسند، حال آنکه سیری کوتاه در متون نظم و نثر عربی و فارسی نشان می دهد که این ماده، بیش ازحد تصور، در زندگی پیشینیان کاربرد داشته و دستمایه مضمون سازی های متعدد شاعران و نویسندگان نیز شده است. در این نوشتار، متون ادبی، تفسیری، تاریخی، علمی و... در نظم و نثر عربی و فارسی از قرون آغازین اسلام تا عهد صفوی در حد لزوم بررسی شده و شواهد کاربرد این لغت جمع آوری و تحلیل شده است. نظریات مختلف درباب معادن عنبر و چگونگی ایجاد آنها، انواع عنبر و بهترین نوع آن، چگونگی استفاده از عنبر، کاربردهای مختلف عنبر، استفاده از عنبر در نام ها و نیز احکام فقهی عنبر ازجمله مباحث این نوشتار است.

    کلیدواژگان: عنبر، کارکرد، انواع، متون نظم و نثر ادبیات فارسی و عربی
  • ابوالفضل حری* صفحات 69-93

    نسبت میان روایت و تاریخ به اعتبار نزدیکی دو واژه «هیستوری» و «استوری»، از دیرباز محل پرسش بوده است: تاریخ تا چه اندازه روایت است و روایت تا چه اندازه می تواند تاریخی باشد؟ آیا روایت به تمامی از حقیقت عاری است و تاریخ با حقیقت نسبتی مستقیم دارد، چندان که اگر تاریخ از حقیقت خالی شود، اعتبار خود را از دست می دهد و حقیقت اگر در تاریخ ثبت نشود، دیگر حقیقت نخواهد بود؟ روایت تاریخی چه فرقی با تاریخ روایی دارد؟ اصولا، روایت داستانی چه تفاوتی با روایت غیرداستانی و/یا تاریخی دارد؟ نسبت میان روایت و تاریخ به بحث داستان و نا داستان مربوط می شود. ازاین منظر، وضعیت تاریخ بیهقی چگونه است؟ ازمنظر وایت، تاریخ بیهقی نه گاه شمار است و نه وقایع نامه، بلکه مشتمل برگزینش های معرفت شناختی و غایت شناختی بیهقی از تاریخ آن دوره ایران است که اتفاقا هم بار ایدیولوژیک دارد و هم بار سیاسی. در واقع، بیهقی امر واقعی را به امر داستانی بدل کرده است. مقاله حاضر درباره این است که اولا چگونه تاریخ بیهقی محصول گفتمان خاص سیاسی غالب در عصر غزنویان و بازتاب دهنده ویژگی های آن گفتمان است (چه در پرده چه بر پرده)؛ ثانیا و ازمنظر وایت، تاریخ بیهقی گزارشی تاریخ محور است که از رهگذر بازنمایی روایی به روایتی برساخته و داستانی بدل می شود. به نظر می رسد تاریخ بیهقی گذار از روایتگری اسطوره ای و حماسی به روایتگری تاریخی و گیتیانه است.

    کلیدواژگان: تاریخ، روایت، امر واقعی، امر داستانی، تاریخ بیهقی
  • اعظم رضایی، کامران احمد گلی* صفحات 95-117

    طبق منطق گفتمانی فوکو، انسان در شکل گیری گفتمان نقش آغازکننده ندارد و مخیر و صاحب اراده محسوب نمی شود، بلکه سوژه ای است که هویت، شغل و جایگاهش در جامعه به دست گفتمان های گوناگون و روابط قدرت و ضوابط آن گفتمان ها شکل می گیرد و تعیین می شود. از نگاه ادوارد سعید، «شرق شناسی» گفتمانی است که در آن شرق شناسان، طبق ضوابط و روابط قدرت موجود در این گفتمان و همسو با مقاصد سلطه جویانه آن، تصویری سطحی، کلیشه ای و انحرافی از خاورزمین ارایه می دهند. ادوارد براون و جورج کرزن دو ایران شناس همعصر بودند که در بسیاری از جنبه های زندگی با هم نقاط اشتراک داشتند؛ ازاین رو، هردو باید تحت تاثیر گفتمان امپریالیستی حاکم در دوره ویکتوریا در خدمت این گفتمان و در راستای اهداف استعماری آن قلم می‎زدند. اما این انتظار درباره براون برآورده نمی شود. او درست در نقطه مقابل کرزن قرار دارد و از سیاست های ددمنشانه افرادی چون کرزن انتقاد می کند. وجود شرق شناسان نادری چون براون، که در دل گفتمان حاکم زندگی می کردند، ولی تحت تاثیر آن قرار نگرفتند و حتی به مقابله با آن برخاستند، تعریف شرق شناسی را، به مثابه پدیده ای صرفا گفتمانی، با چالش جدی مواجه می کند. در این مقاله، سعی شده است با ارایه زندگی نامه این دو مستشرق و عواملی که باعث شد آنها در سفرنامه ها و دیگر نوشته هایشان دو رویکرد کاملا متفاوت درباب ایران در پیش بگیرند، تکیه ادوارد سعید بر منطق گفتمانی فوکو و میزان کارآمدی آن در تعریف و تحلیل شاخه مطالعاتی شرق شناسی بررسی می شود. این بررسی نشان می دهد که نمی توان فعالیت ها و نوشته های مستشرقانی چون براون را، که با انسان دوستی و خیرخواهی از حقوق ملت ایران دفاع کردند، براساس نظریه گفتمان فوکو، که متعلق به سنت ضدانسان گرایانه نیچه است، تحلیل کرد.

    کلیدواژگان: سعید، شرق شناسی، فوکو، گفتمان، کرزن، براون، زندگی نامه، سفرنامه، بازنمایی، ایران
  • پوران علیزاده* صفحات 119-145

    ازآنجاکه ادبیات داستانی کودکان زمینه مناسبی برای تحقق اهداف برنامه های آموزش تفکر است، نظام های تعلیم و تربیت از آن استقبال کرده اند. لیپمن را آغازکننده فلسفه برای کودکان دانسته اند. نوآوری او تحولی اساسی در شیوه آموزش وپرورش به وجود آورد که استقبال بسیار به دنبال داشته است. به همین دلیل، در این مقاله، محتوای داستان های ایرانی گروه سنی «د» (دوره هفتم، هشتم و نهم) با مهارت ها و مولفه های تفکر فلسفی لیپمن تطبیق داده شده است. جامعه آماری مقاله شامل کتاب های داستانی ایرانی است که برای کودکان و نوجوانان گروه سنی پیش گفته در سال های 1365 تا 1395 تالیف شده و مجوز انتشار دریافت کرده است. روش انجام این تحقیق توصیفی تحلیلی است. نتایج نشان می دهد که در کتاب های داستانی ایرانی مطالعه شده، نظیر هزارویکشب، افسانه های جن وپری، مهمانی گرگ ها و...، بعضی از مولفه های تفکر فلسفی لیپمن، مثل جست وجوی دلایل در موقعیتی مشخص، طرح پرسش پژوهشی، تبیین علی، استنباط کردن و تعیین هدف بیشترین فراوانی را دارند. ازدیگرسو، این کتاب ها ازحیث بعضی دیگر از مهارت ها، همچون ارزیابی دلایل ارایه شده، نقدپذیری و... ضعیف اند و مولفه هایی مثل ارزیابی تعریف اصطلاحات و تشخیص مغالطه ها در آنها یافت نشد..

    کلیدواژگان: داستان ایرانی، گروه سنی «د»، مهارت ها، مولفه ها، لیپمن
  • مصطفی میردار رضایی صفحات 147-169

    تعاریف مختلف و گاه متناقضی در کتاب های بلاغی برای تبیین صنعت کنایه ذکر شده است که با بررسی و دسته بندی آنها می توان دو مفهوم کلی برای این شگرد در نظر گرفت: در تعریف نخست، که به دوره پیش از جرجانی اختصاص دارد، کنایه عبارت است از «پوشیده سخن گفتن و ترک تصریح به معنی». دراین معنی، کنایه با دیگر شگردهای بلاغی (نظیر مجاز، تشبیه، استعاره، توریه و...) درمی آمیزد و حدود و ثغور مشخصی ندارد. در مفهوم دیگر کنایه، که با جرجانی شروع می شود، کنایه صناعتی ساختارمند و منفک از دیگر شگردهاست. در این تعریف، کنایه صرفا به معنی «پوشیده سخن گفتن و ترک تصریح به معنی» نیست، بلکه چارچوب مشخصی دارد و آن «ذکر لازم و اراده ملزوم» است. پس، اگر سخنی حتی پوشیده ذکر شده باشد، اما عنصر «لازم و ملزوم» در آن رعایت نشده باشد، در تعریف های پس از جرجانی کنایه محسوب نمی شود. در پژوهش حاضر، با شیوه توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از ابزار کتابخانه ای، ضمن واکاوی دو مفهوم مزبور از کنایه (پیش و پس از جرجانی)، تلقی ادبای اخیر از مفهوم این صناعت در مقام عمل و ساحت کاربردی آن بررسی شده است. نتایج این مطالعه نشان می دهد که بیشتر پژوهشگران اخیر در بحث کنایه به مفهومی گرایش دارند که پیش از جرجانی متداول بوده است.

    کلیدواژگان: شگردهای بلاغی، کنایه، لازم و ملزوم، جرجانی
|
  • Farzad Baloo, Mohammad Tahery* Pages 7-26

    The speeches that have been made in The Maqalat-e Shams- are considered as valuable literary and mystical heritage. So far, they have been studied from various perspectives of literary criticism and theories, and research achievements have been obtained from them. In this research, with a new approach, the following topics such as the nature of linguistic sign (signifier and signified), discourses on non-linguistic signs, analysis of discourses from Shams based on the relationship between companionship and substitution in language, syntactic and lexical critique, and preference of essays on Shams , In the light of Saussure's linguistic views, is shown ,Reflecting on his speeches, one can see his linguistic and semiotic perception in the face of texts, traditions and phenomena of existence, which is surprising to today's readers and gives a contemporary dimension to his work. In the present study, the design and description of this important issue has been discussed.

    Keywords: Shams Tabrizi, Saussure, The Maqalat-e Shams-e Tabrizi, language, its contents, non-linguistic signs
  • Ali Jalali, Batool Heidari* Pages 27-67

    The limits of some of the words in the texts of the ancients, in spite of the frequent use and effort of the lexicographers, have not been well defined. One of these words is "ambre gris", which the lexicographers have written only a little information about it, and its old features and uses remain unknown to the reader of ancient texts. Ambre gris is commonly known for its fragrance and some of its decorative and medicinal uses, while a brief glance at Arabic and Persian poetry and prose texts shows that this material has been used in the lives of ancestors more than we can imagine and has been the subject of numerous poets and writers' themes. In this article, by studying literary, commentary, historical, scientific, etc. books in Persian and Arabic poetry and prose as much as possible, the evidence for the use of this word has been collected and analyzed. This article discusses ambre gris mines and how it is created and the various theories about it, the types of ambre gris and its best type, the forms and how to use the ambre gris, the various uses of the ambre gris, the use of the ambre gris in the names, as well as the jurisprudential rules of the ambre gris.

    Keywords: Ambre gris, Functions, Types, Persian, Arabic Poetry, Prose Texts
  • Abolfazl Horri* Pages 69-93

    Due to the closeness of the two words "history" and "story" the debate between narrative and history has long been a multi-faceted issue: to what extent is "history" narrative, and to what extent can narrative be historical? Is narrative utterly devoid of truth, and does history have a direct relation to truth, so much so that if history is emptied of truth, it loses its validity. If the truth is not recorded in history, will it no longer be the truth? What is the difference between historical narrative and narrative history? What is the difference between a narrative and a non-fiction and, or historical narrative? All the discussion between narrative and history is but between fiction and non-fiction. From this perspective, what is the status of Beyhaqi's History? From White's point of view, Beyhaqi's History is neither a chronology nor a chronicle but contains Beyhaqi's epistemological and teleological selections from the history of this period of Iran, which ironically has both an ideological and a political burden. Beyhaqi has turned "the real" into "the fiction". This article shows firstly how the History of Beyhaqi, as the product of a particular political discourse, has been prevailed in the Ghaznavid era, and secondly how it reflects the characteristics of this discourse, both on and off the screen. The History of Beyhaqi is a transition from a mythical and epic narrative to a historical and worldly narrative.

    Keywords: History, Narrative, the real, the fiction, History of Beyhaqi
  • Azam Rezaei, Kamran Ahmadgoli* Pages 95-117

    Foucault’s discourse theory implies that man is not the origin of a discourse since he is not considered to be a creature of will and decision, but a mere "subject" whose identity, profession and position in the society are formed by different discourses and the power relations and rules of those discourses. In Edward Said’s view, Orientalism is a discourse with colonizing imperatives under the dictates of which and in accordance with its rules, power relations and colonizing purpose, orientalists present a superficial, stereotypical and distorted picture of the Orient. Edward Brown and George Nathaniel Curzon are contemporaneous orientalists who have common grounds in some important aspects of life. Hence, it is expected that both be under the influence of the dominant imperialist discourse of the Victorian age and write in line with its colonizing purpose. However, this expectation is not realized about Brown. He is diametrically opposed to Curzon and criticizes his bestial policies toward Iran. Rare orientalists like Brown, who live in the heart of the dominant discourse but are not affected by it and even go against it, pose a big challenge to the definition of Orientalism as merely a discourse. The present study is an attempt to evaluate Said’s reliance on Foucault’s discourse theory and its efficacy in his definition and analysis of Orientalism as a discourse by presenting the biographies of these two Iranologists and the reasons why they took completely different approaches to Iran in their travelogues and other writings. This evaluation shows that it is impossible to analyze the activities and writings of those orientalists like Brown, who defend Iranians' rights humanistically and benevolently, based on Foucault's discourse theory which belongs to Nietzsche's anti-humanistic tradition.

    Keywords: Foucault, discourse, Said, Orientalism, Curzon, Brown, biography, travelogue, representation, Iran
  • Pouran Alizadeh* Pages 119-145

    Since children's fiction is a good ground for achieving the goals of thinking education programs, it has been welcomed by education systems. Lippmann is considered to be the originator of philosophy for children. His innovation brought about a fundamental change in the way of education, which was very well received. For this reason, in this article, the content of the Iranian stories of the age group "D" (seventh, eighth and ninth periods) has been adapted to the skills and components of Lippmann's philosophical thought. The statistical population of the article includes Iranian story books that have been written for children and adolescents of Dal age group (seventh, eighth and ninth period) in the years 1986 to 2016 and have received publishing permission. The method of this research is descriptive-analytical. The results show that some of the components of Lippmann's philosophical thought have been studied in Iranian fiction books, such as One Thousand and One Nights, Fairy Tales, Wolf Parties, etc. Like searching for reasons in a given situation, research question design, causal explanation, inference and goal setting are most common. On the other hand, they are weak in some other skills, such as evaluating the reasons presented, liquidity, etc .; And components such as "term definition evaluation" and "error detection" were not found in them.

    Keywords: Persian Story, Age D, Skills, Components, Lippmann
  • Mostafa Mirdar Rezaei Pages 147-169

    Different and sometimes contradictory definitions are mentioned in rhetorical books to explain the irony industry - which by examining and classifying them, two general concepts can be considered for this technique: in the first definition, which belongs to the pre-Jorjani period, The irony is "to cover the speech and leave the meaning". In this sense, irony is mixed with other rhetorical techniques (such as permissible, simile, metaphor, theory, etc.) and has no definite limits. In another sense, irony, which begins with Jorjani, is a structured and ironic industrial allusion to other techniques. In this definition, irony does not simply mean "covered with speech and leaving out the meaning", but has a specific framework and it is "necessary mention and necessary will". Therefore, if a word is mentioned even covertly, but the element of "necessary" is not observed in it, it is not considered an irony in post-Jorjani definitions. In the present study, by descriptive-analytical method and using library tools, while analyzing the two concepts of irony (before and after Jorjani), the recent literature (post-constitutional) perception of the concept of this industry in practice and its field of application Investigated. The results of this study show that most recent researchers in the discussion of irony have a tendency to a concept that was common before Jorjani.

    Keywords: Rhetorical tricks, irony, necessary, Jorjani