فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی
پیاپی 99 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمد وصال، افشین چراغی، محمدحسین رحمتی* صفحات 7-57

    کشش قیمتی تقاضای برق درصد تغییر مصرف به ازای یک درصد تغییر قیمت برق را نشان می دهد. مشابه سایر کشش های قیمتی عوامل متعددی همزمان بر کشش موثرند و لذا معمولا برآورد این پارامتر می تواند اریب و تورش دار باشد. با عنایت به اهمیت کشش قیمتی برق در سیاست گذاری و ادبیات اقتصادی، تخمین نااریب آن می تواند استفاده قرار گیرد. شرکت توانیر تعرفه های قیمتی برق را بر اساس ماه های مختلف و مناطق گرمسیری بصورت سالانه تعیین می کند. این تعرفه های قیمتی برای شهرستان های مختلف و ماه های مختلف سال وضع می شود. در موارد متعددی شهرستان های همسایه و از نظر شرایط جغرافیایی مشابه در ماه هایی از سال تعرفه های قیمتی متفاوت را داشته اند. در این پژوهش با استفاده از داده مصرف قبوض خانوارهای شهرستان های استان فارس، با علم به تغییرات برونزای قیمت و عدم امکان ذخیره سازی برق، شناسایی علی کشش قیمتی برق خانگی با روش ناپیوستگی رگرسیون انجام شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که یک درصد افزایش قیمت برق، به طور متوسط منجر به کاهش مصرف برق به میزان حدود 0٫4 تا 0٫7 درصد می شود.

    کلیدواژگان: اقتصاد انرژی، کشش قیمتی، تقاضای برق، ناپیوستگی رگرسیون
  • امین نوری کوچی*، حسن فرازمند، احمد صلاحمنش، مهدی نجاتی صفحات 59-105

    امروزه موافقتنامه های تجارت ترجیحی و آزاد، نقش موثری در گسترش تجارت کالاها و خدمات در سطح بین المللی دارند و به عنوان ابزاری متداول در برنامه ریزی های تجاری و ایجاد تسهیل تجارت مورد استفاده قرار می گیرند. هدف این مقاله بررسی آثار تجاری و رفاهی پیمان آزاد تجاری ایران با کشورهای ترکیه، هند و پاکستان است. بدین منظور، با استفاده از مدل تعادل عمومی قابل محاسبه (CGE) و نسخه 10 پروژه تحلیل تجارت جهانی (GTAP) سه سناریو انعقاد پیمان آزاد تجاری با هر یک از این کشورها شبیه سازی شد. نتایج نشان می دهد بیشترین آثار رفاهی پیمان آزاد تجاری کشورهای ایران با ترکیه 2027 میلیون دلار و کشور هند 1311 میلیون دلار و کشور پاکستان محدود و معادل 38 میلیون دلار برای دو کشور است. بر این اساس پیشنهاد شد که دولت ایران با کشور ترکیه نخست محصولات معدنی، کشاورزی و خدمات را در انعقاد پیمان آزاد تجاری قرار دهد و با کشور هند محور محصولات صنعتی، معدنی، صنایع غذایی و خدمات باشد و در محصولات برنج و غلات با حذف تعرفه های گمرکی به صورت محدودتر و در طول زمان اقدام شود. در خصوص کشور پاکستان ضرورت دارد ضمن مذاکره تجاری زمینه تجاری بین دو کشور شناسایی شده و با افزایش مبادلات تجاری دو جانبه زمینه برای موفقیت پیمان آزاد تجاری دو جانبه بین دو کشور فراهم شود.

    کلیدواژگان: پیمان آزاد تجاری، پروژه تحلیل تجارت جهانی، مدل تعادل عمومی قابل محاسبه، تعرفه
  • سمیرا قاسمی نسب*، مجید مداح، عباس عرب مازار، حجت ایزدخواستی صفحات 107-151

    در این مطالعه توابع نرخ های مالیات بر درآمد نیروی کار و عایدی سرمایه برای اقتصاد ایران با بهره گیری از مدل نسل های همپوشان و رویکرد تعادل عمومی پویای تصادفی (DSGE) و با استفاده از داده های سری زمانی سالیانه طی دوره 1357 الی 1397 استخراج می شود. بر پایه نتایج مقداردهی و شبیه سازی مدل DSGE طراحی شده در حالت های مختلف، توابع مطلوب نرخ های مالیات بر درآمد نیروی کار و عایدی سرمایه، فرم خودرگرسیونی گذشته نگر و بر حسب نسبت بدهی دولت به تولید با وزن اهمیت یکسان دارند. توابع واکنش آنی شوک مثبت به نرخ مالیات بر درآمد نیروی کار، بیان کننده اثر مثبت این شوک بر پس انداز، موجودی سرمایه و تولید و اثر منفی آن بر مصرف دوره کار عاملان اقتصادی، بدهی های دولت و حجم پول است. از سوی دیگر، توابع واکنش آنی شوک مثبت  مالیات بر عایدی سرمایه حاکی از تاثیر مثبت این شوک بر مصرف دوره کار و نرخ بهره است، اما مصرف دوره بازنشستگی، پس انداز، موجودی سرمایه، تولید، بدهی های دولت و حجم پول به شوک یادشده واکنش منفی نشان می دهند. به طور کلی، افزایش نرخ های مالیات بر درآمد و عایدی سرمایه دارای آثار مثبت در کاهش بدهی های دولت و حجم نقدینگی هستند، با این وجود آثار منفی افزایش نرخ مالیات عایدی سرمایه بر پس انداز، موجودی سرمایه و تولید و همچنین آثار منفی افزایش نرخ مالیات درآمد بر مصرف و رفاه خانوار حایز اهمیت و توجه است. شبیه سازی شوک های مالیاتی با مقادیر متفاوت نشان می دهد که به سبب تبعات منفی افزایش نرخ های مالیات یاد شده بر پایداری اقتصاد، افزایش یکباره نرخ های مالیاتی برای جبران کسری بودجه دولت توصیه نمی شود.

    کلیدواژگان: مالیات بر درآمد، مالیات بر عایدی سرمایه، مدل نسل های همپوشان(OLG)، مدل تعادل عمومی پویای تصادفی(DSGE)، سیاست های مالیاتی
  • ابوالفضل غیاثوند، جواد محمدی * صفحات 153-192

    تدوین و ابلاغ سند چشم انداز به منظور جهت دهی به برنامه های توسعه و بودجه های سالیانه از جمله اقدامات مهم انجام شده برای ترسیم خط مشی سیاست گذاری و برنامه ریزی در کشور است. به عنوان یکی از نقاط تمرکز اصلی، اهداف اقتصادی سیزده گانه ای در این سند گنجانده شده تا مسیر حرکت اقتصاد در یک دوره بیست ساله را مشخص نماید. پس از گذشت بیش از سه چهارم از دوره چشم انداز، آگاهی از کیفیت دستیابی به اهداف اقتصادی مصرح و تبیین نقاط قوت و ضعف در پی گیری این اهداف موضوعی با اهمیت و البته مغفول است. با توجه به ماهیت متفاوت اهداف و به منظور سنجش کمی چگونگی دستیابی به آن ها، در مقاله پیش رو یک شاخص ترکیبی معطوف به ابعاد مختلف اهداف اقتصادی چشم انداز با بهره گیری از رویکرد شاخص گذاری شکاف نسبی طراحی و در دوره زمانی 98-1384 مبتنی بر دو رویکرد متفاوت وزن دهی (نخست وزن دهی مساوی به زیرشاخص ها و دیگر تعیین وزن زیرشاخص ها با توجه به ساختار داده ها و کاربست رویکرد آماری تجزیه مولفه های اصلی) محاسبه شده است. نتایج حاکی از آن است که شکاف (عقب ماندگی) نسبی از اهداف اقتصادی چشم انداز از 32.2 درصد در سال 1384 (35.7 درصد براساس وزن دهی یکسان) به بیش از 51 درصد در سال 1398 افزایش داشته است. نتایج تحلیل نا اطمینانی و حساسیت نسبت به نظام های مختلف وزن دهی با استفاده از شبیه سازی مونت کارلو حکایت از آن دارد که در سطح اطمینان 95 درصد، فارغ از آنکه چه نظام وزن دهی برای ترکیب زیرشاخص ها انتخاب می شود، عقب ماندگی از اهداف در سال 1398 بیشتر از سال 1384 است. «دستیابی به جایگاه نخست علمی»، تنها هدفی است که به طور کامل محقق شده و به جز اهدافی شامل «رسیدن به اشتغال کامل»، «توسعه یافتگی» و «جایگاه اول فناوری» که در آن ها فاصله نسبی از هدف طی دوره با کاهش همراه بوده، وضعیت در سایر اهداف در سال 1398 نامناسب تر از سال 1384 برآورد شده است.

    کلیدواژگان: شاخص ترکیبی، شاخص گذاری شکاف نسبی، چشم انداز ایران، تجزیه مولفه های اصلی، شبیه سازی مونت کارلو
  • محمدجواد شریف زاده، محمد سلیمانی*، حسن کیایی صفحات 193-242

    استانداردهای بین المللی و نیز تجربیات جهانی نشان می دهد غلبه بر بحران های بانکی نیازمند وجود طیف وسیعی از سازوکارها و ابزارهای مالی است که بتوان با به کارگیری آنها بدون استفاده از منابع مالی دولت و بخش عمومی، سلامت مالی بانک را به وضعیت عادی بازگرداند و بانک را احیاء کرد. سوال اساسی مقاله حاضر شناسایی این ابزارها و امکان سنجی کیفی استفاده از آن ها در مورد بانک های دولتی و خصوصی شده در ایران با توجه به اقتضایات بومی (از جمله ملاحظات شرعی) است.  بدین منظور ابزارهای مالی مدیریت بحران های بانکی با استفاده از تجربیات جهانی احصا و سپس  با استفاده از روش دلفی، در دو مرحله در معرض قضاوت خبرگان قرار گرفت. نتایج مقاله نشان می دهد در شرایط فعلی اقتصاد ایران از میان ابزارهای احصا شده امکان پیاده سازی 9 ابزار در بانک های دولتی و 10 ابزار در بانک های خصوصی شده،  بدون نیاز به تغییر یا اصلاح اساسی وجود دارد. همچنین  در صورت فراهم سازی بسترهای نهادی (از طریق اصلاح قوانین و مقررات یا انجام تغییرات ساختاری) امکان به کارگیری 2 ابزار دیگر در بانک های دولتی و 5 ابزار دیگر در بانک های خصوصی شده ایجاد خواهد شد.

    کلیدواژگان: ابزارهای مالی، بانک های فاقد توانگری مالی، بحران بانکی، طرح های احیاء، اقتصاد ایران
  • محسن پورعبادالهان کویچ*، فیروز فلاحی، حسین ابراهیمی صفحات 243-276

    صنعت بانکداری از اصلی ترین بخش های اقتصاد هر کشور است که سلامت آن، شرط لازم برای ایفای نقش مثبت در توسعه اقتصادی آن کشور می باشد. سنجش سلامت سیستم بانکی به وسیله معیار ثبات مالی صورت می پذیرد که توسط شاخص های مختلف ریسک پذیری مورد ارزیابی قرار می گیرد. از سوی دیگر، ریسک پذیری بانک ها خود تحت تاثیر عوامل مختلفی است که رقابت بانکی از جمله مهم ترین آن ها می باشد. هدف مطالعه حاضر نیز بررسی تاثیر رقابت بانکی بر ریسک پذیری صنعت بانکداری ایران طی دوره 1398-1388 می باشد. برای این منظور، رقابت بانکی در قالب دو رویکرد اصلی ساختاری (با استفاده از شاخص تمرکز هرفیندال- هیرشمن) و غیر ساختاری (با استفاده از آماره پانزار- راس) مورد سنجش قرار گرفته است. همچنین از شاخص های Z و NPL به عنوان معیار ارزیابی ریسک پذیری بانک ها استفاده شده است. مطابق نتایج حاصله، شاخص تمرکز محاسبه شده بر اساس کل دارایی ها، کل تسهیلات اعطایی و کل سپرده های 19 بانک مورد بررسی، یک روند تقریبا کاهشی داشته است که دال بر حرکت هر چه بیشتر صنعت بانکداری ایران به سمت شرایط رقابتی می باشد. این در حالی است که آماره پانزار- راس برآورد شده دارای روند نوسانی طی دوره مورد بررسی بوده و حاکی از وجود وضعیت رقابت انحصاری در صنعت بانکداری ایران بوده است. همچنین مطابق نتایج، تاثیر سه شاخص تمرکز هرفیندال- هیرشمن بر روی ریسک پذیری بانک ها همواره معنی دار نمی باشد، این در حالی است که یک رابطه غیر خطی U شکل بین آماره پانزار-راس و سطح ریسک پذیری بانک ها وجود دارد. بدین مفهوم که با رقابتی تر شدن سیستم بانکی تا حد معینی، سطح ریسک پذیری بانک ها کاهش یافته و پس از آن، شروع به افزایش می کند. همچنین مطابق نتایج حاصله، میزان رقابت در بیشتر سال ها در سطحی بالاتر از سطح بهینه آن قرار داشته است. فلذا توصیه می گردد که به منظور کاهش سطح ریسک پذیری بانک ها، سیاست های بانکی کشور به نحوی طراحی گردد که منجر به کاهش سطح رقابت تا حد بهینه آن شود.

    کلیدواژگان: رقابت، تمرکز، ریسک پذیری، صنعت بانکداری، ایران
  • سمانه نورانی آزاد*، فرهاد خداداد کاشی صفحات 277-309

    کیفیت و کمیت سرمایه انسانی یکی از مهم ترین عوامل رشد و توسعه اقتصادی و گسترش آن وابسته به زیرساخت های آموزشی و بهداشتی کشورها است. بخش آموزش موجب ارتقای دانش و مهارت فنی نیروی انسانی و بخش بهداشت سلامت آن را تامین می کند؛ علاوه براین کیفیت خدمات بهداشتی به نوبه خود متاثر از آموزش است. یادگیری که از طریق آموزش و در فرایند انجام فعالیت، محقق می شود بر ساختار هزینه بخش سلامت تاثیر گذار است. با توجه به مراتب فوق هدف محوری مقاله حاضر ارزیابی شدت یادگیری و میزان تحقق صرفه مقیاس در بخش سلامت می باشد؛ بدین منظور از داده های 187 کشور جهان مستخرج از پایگاه داده های بانک جهانی و روش پنل حداقل مربعات تعمیم یافته عملی (FGLS) استفاده شد. نتایج تحقیق موید آن است که در بخش بهداشت و درمان کل جهان و کشورهای توسعه یافته بازدهی ثابت به مقیاس برقرار بوده و از تمامی صرفه های مقیاس بهره برداری شده است. همچنین در این کشورها فرایند یادگیری محقق شده و شدت یادگیری کشورهای توسعه یافته بالاتر از متوسط جهانی است. درحالی که در بخش قابل توجهی از کشورهای درحال توسعه هنوز صرفه های مقیاس تخلیه نشده است و انتظار می رود با افزایش تولید امکان برخورداری از صرفه مقیاس وجود داشته باشد؛ اما در این کشورها در خصوص شدت یادگیری با قطعیت نمی توان اظهار نظر نمود. در مجموع یافته های تحقیق دلالت برآن دارد که در بخش سلامت کشورهای جهان صرفه مقیاس و یادگیری محقق شده است و در هر دوره با دو برابر شدن تولید تراکمی هزینه متوسط به میزان 28 درصد سطح قبلی اش کاهش می یابد. از این رو هر دو مولفه نقش کارآمدی در کاهش هزینه متوسط این بخش داشته اند.

    کلیدواژگان: اثر یادگیری، صرفه مقیاس، بخش سلامت، تراکم دانش
  • مهدی صادقی شاهدانی، سجاد رجبی، مجتبی شریفی زارچی* صفحات 311-355

    تاکید اقتصاد صنعتی بر بازارهای واقعی و تعاملات میان بخشی صنایع باهدف تبیین رفتارهای بنگاه های اقتصادی است. از سوی دیگر رویکردهای مقام سیاست گذار صنعتی و اقتصادی در هر کشور حایز اهمیت بوده و نقشه راه توسعه، سرمایه گذاری و پیشرفت صنعت را ترسیم می کند. هدف پژوهش بررسی نتایج و عواقب انواع هدف گیری های سیاست های اقتصادی در قبال صنایع ایران است. روش این پژوهش بر پایه نظریه تعادل عمومی اقتصاد است به طوری که در این مطالعه، 24 نوع سیاست گذاری مختلف (24 سناریو متفاوت) در قبال اولویت تصمیم گیران کشور ایران در 4 مسئله «ملاحظات زیست محیطی صنایع»، «شدت مصرف انرژی صنایع»، «ظرفیت اشتغال زایی صنایع» و «ارزش تولیدات صنایع»، در نظر گرفته شده است. سپس با استفاده از جداول داده-ستانده سال های 1384 و 1394، تغییرات هر چهار حوزه موردسنجش قرارگرفته است تا مشخص شود در هر سناریو کدام صنایع در اولویت توسعه و حمایت قرار می گیرند. جهت نیل به این هدف از ضرایب فزاینده مدل سازی داده-ستانده استفاده شده و با ایجاد یک شاخص ترکیبی، شدت اولویت ها اندازه گیری شده اند. نتایج نشان می دهد به طور میانگین صنعت «ساخت سایر تجهیزات حمل ونقل» از اولویت بالاتری برخوردار است. همچنین محاسبه واریانس بخش «ساخت کک، فرآورده های نفتی پالایشی و سوخت هسته ای» نشان می دهد این بخش دچار تشتت و تفرق بیشتری نزد انواع رویکردهای سیاست گذاری می باشد.

    کلیدواژگان: مصرف انرژی، اقتصاد صنعتی، گازهای گلخانه ای، ضریب فزاینده، مدل سازی داده-ستانده
  • رمضان حسین زاده*، معصومه قرنجیک صفحات 357-383

    بر اساس ادبیات اقتصاد منطقه ای، ارتباط بین منطقه ای می تواند نقش مهمی در تولید و به دنبال آن متغیرهای مربوط به تولید از جمله اشتغال داشته باشد. به همین دلیل تغییر (تقویت یا تضعیف) ارتباطات بین منطقه ای می تواند موجب تغییرات تولید و اشتغال در مناطق شود. بر این اساس هدف این مطالعه بررسی تغییرات ضرایب سرریزی و بازخوردی بین منطقه ای بر تغییرات اشتغال در استان سیستان و بلوچستان با استفاده از مدل داده- ستانده دومنطقه ای و تحلیل تجزیه ساختاری می باشد. جداول داده- ستانده دومنطقه ای شامل استان سیستان و بلوچستان و سایر مناطق کشور در دو سال 1385 و 1390 به عنوان پایه های آماری مطالعه استفاده شده است. نتایج مدل نشان می دهد که اثر تغییر ضرایب سرریزی و بازخوردی بر اشتغال کل اقتصاد استان هر دو مثبت بوده و موجب افزایش اشتغال کل استان شده است. افزایش اشتغال کل اقتصاد استان در اثر این دو عامل به ترتیب برابر 21852 و 197 نفر بوده است. اثر تغییر این دو عامل بر اشتغال بخشی در استان نشان داده است که بخش "کشاورزی، شکار و جنگلداری و شیلات" بیشترین اثر مثبت را از تغییر هر دو عامل داشته است.

    کلیدواژگان: ضرایب سرریزی و بازخوردی، داده-ستانده دومنطقه ای، تحلیل تجزیه ساختاری
  • علی اصغر سالم*، اسفندیار جهانگرد، لیلا جباری صفحات 385-417

    نابرابری سلامت را می توان به صورت تفاوت ها و اختلافات در دستیابی به سلامت بین گروهی از افراد تعریف کرد. این تفاوت ها به یک نگرانی عمده در زمینه بهداشت عمومی تبدیل شده است و بیشتر کشورها با برقراری سیاست هایی درصدد کاهش آنها هستند. سیاست ها و دخالت هایی که مستقیما به عوامل اجتماعی و اقتصادی ایجادکننده ی نابرابری سلامت می پردازند؛ در کاهش این نابرابری بسیار موثر هستند. در اینجاست که شناسایی عوامل موثر بر نابرابری سلامت اهمیت می یابد. هدف این مطالعه تعیین عواملی است که با نابرابری سلامت، در ارتباطند. برای دستیابی به هدف، از روش داده های ترکیبی برای 31 استان ایران طی سال های 1397_1388 استفاده و شاخص نابرابری سلامت با استفاده از ضریب جینی محاسبه گشت. نتایج  حاصل از این مطالعه نشان می دهد؛ ضریب تورم سلامت، نابرابری درآمد و آموزش و بیکاری مثبت و از نظر آماری معنادار است. همچنین، در این مدل، درآمد، بیمه، و مخارج عمرانی دولت به کاهش نابرابری سلامت کمک می کند.

    کلیدواژگان: نابرابری سلامت، هزینه های سلامت، ضریب جینی
  • مریم صادقی*، رحمان سعادت صفحات 419-435

    بر اساس نظریه پورتر (1990) کشورها در مسیر توسعه از مراحل متفاوتی عبورمی کنند:  مرحله اول صادرات کالاهای اولیه و مواد خام ، مرحله دوم صادرات محصولات سرمایه بر صنعتی ، مرحله سوم صادرات محصولات دانش بر و سرانجام جنگ طبقاتی برای تصاحب ثروت بیشتر می باشد.  این مقاله به بررسی رفتار مسیر توسعه، از طریق تجارت اعضای سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (اکو) در قالب مدل جاذبه جهانی می پردازد. این موضوع در برآوردهای جداگانه برای کشورهای عضو اکو به تفکیک کالاهای صادراتی صنعتی و کشاورزی انجام شد. نتایح تحقیق حاکی از آن است اهمیت و ضریب تاثیر عوامل موثر بر صادرات صنعتی همچون تولید ناخالص داخلی، سرمایه انسانی و سرمایه اجتماعی برای کالاهای صنعتی به مراتب بسیار بالاتر و بیشتر از محصولات کشاورزی و مواد خام می باشد، واعضای اکو  به جای تمرکز بر  دستیابی به مراحل بعدی توسعه  بهتر است به افزایش انباشت سرمایه های انسانی و اجتماعی بپردازند.

    کلیدواژگان: سرمایه انسانی، سرمایه اجتماعی، مدل جاذیه تجارت متقابل، تجارت جهانی، برآورد PPML
  • ندا قدرت آبادی، علیرضا دقیقی اصلی، مجید افشاری راد*، مرجان دامن کشیده صفحات 437-465

    ارزیابی تاثیر بی ثباتی نرخ ارز و تورم بر درجه عبور نرخ ارز یکی از موضوعات مهم و اساسی در ادبیات اقتصاد پولی و بین الملل بوده و بخش عمده ای از مطالعات تجربی را در سال های اخیر به خود اختصاص داده است. از اینرو هدف اصلی مطالعه بررسی تاثیر بی ثباتی نرخ موثر اسمی ارز و رژیم های تورمی بر شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در 57 کشور عضو سازمان همکاری اسلامی طی سال های 2019-1990 می باشد. برای این منظور ابتدا به روش الگوی چرخشی مارکوف دو رژیم  تورمی آرام یا ملایم و شدید به عنوان وضعیت های تورمی بهینه استخراج شد و در ادامه الگوی تجربی تحقیق به روش همجمعی حداقل مربعات کاملا اصلاح شده در داده های تابلویی برآورد گردید. نتایج تخمین رابطه تعادلی بلندمدت بیانگر این است که بی ثباتی نرخ موثر اسمی ارز و محیط های تورمی شدید تاثیر مثبت و معنی دار بر شاخص بهای کالاهای مصرفی در این گروه از کشورها داشته است. علاوه بر این، هزینه نهایی تولید شرکای تجاری تاثیر مثبت و تولید ناخالص داخلی تاثیر منفی و معنی دار بر شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی در بلندمدت دارند.

    کلیدواژگان: رژیم های تورمی، بی ثباتی نرخ موثر اسمی ارز، کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی، رهیافت حداقل مربعات کاملا اصلاح شده در داده های تابلویی
|
  • Mohammad Vesal, Afshin Cheraghi, Mohammad Rahmati* Pages 7-57

    Estimating electricity demand elasticity in different sectors has been an essential research topic. Considering the fact that pricing electricity in various countries does not follow the same rules, many econometrics methods have been developed to estimate this crucial parameter. Electricity demand elasticity is defined as the percent change in electricity consumption in response to one percentage change in electricity price. Having a correct estimate of this parameter would help policymakers to price electricity properly in order to reach desirable goals in electricity consumption optimization and many other aspects of electricity consumption. In Iran, Tavanir which is a subsidiary of the Ministry of Energy, announces the price schedule of electricity in different months and regions. Examining the price schedules in different counties would make it clear that there are neighboring counties in which the imposed tariffs are not the same. In this research, using the fact that there are different tariffs imposed in some neighboring countries, the regression discontinuity design is exploited to identify the household electricity demand price elasticity causally. The findings of this research suggest that on average, increasing the electricity price by one percentage would lead to the decrease of electricity consumption by around 0.4 to 0.7 percent.

    Keywords: Price Elasticity, Electricity Demand, Regression Discontinuity Desig
  • Amin Nouri Kouchi*, Hasan Frazmand, Ahmad Salahmanesh, Mehdi Nejati Pages 59-105

    Today, preferential and free trade agreements play an effective role in expanding trade in goods and services at the international level and as common practice in business planning and facilitating trade. The purpose of this article is to examine the trade and welfare effects of Iranchr('39')s free trade agreement with Turkey, India and Pakistan. For this purpose, using the Computable General Equilibrium Model (CGE) model and version 10 of the Global Trade Analysis Project (GTAP), three scenarios of concluding a free trade agreement with each of these countries were simulated. The results show that most of the welfare effects of the free trade agreement between Iran and Turkey are  2027 million Dollars, India is 1311 million Dollars and Pakistan is very small, about  38 million Dollars . On this basis, it was suggested that the Iranian government first enter into a free trade agreement with Turkey on mineral products, agriculture and services. And with India be centered on industrial, mineral, food and service products, and on rice and cereals by eliminating customs tariffs more restrictively and over time. Regarding Pakistan, it is necessary to identify the trade field between the two countries during trade negotiations and to provide the term for the success of the bilateral free trade agreement between the two countries by increasing bilateral trade exchanges.

    Keywords: Free Trade Agreement, Global Trade Analysis Project, Computable General Equilibrium, tariff
  • Samira Ghaseminasab, Majid Maddah, Abbas Arabmazar Pages 107-151

    In this study, using the overlapping generation (OLG (model and the Stochastic Dynamic General Equilibrium (DSGE) approach, the optimal form of labor income tax rate and capital income tax functions is extracted for the economy of Iran using annual time series data during 1357 to 1397. The results of comparing the calibration and simulation of the designed model show that the optimal functions of labor income and capital gains tax rates are autoregressive form and also in terms of government debt to GDP ratio with the same coefficients. In fact, the tax policymaker should pay attention to the values ​​of the past period of these rates as well as the ratio of government debt to GDP with equal weight in determining current labor and income tax rates. The impulse-response functions of a positive shock to the labor income tax rate show the positive effect of this shock on savings, capital stock and GDP, and have a negative effect on the consumption of the working period, government debt and money supply. On the other hand, the impulse-response functions of the positive capital gains tax shock indicate the positive effect of this shock on consumption of working period and interest rates, but the consumption of retirement period, saving, capital stock, production, government debt and money supply have negative reactions to this shock. In general, although expansionary tax policies such as capital gains and income tax rates increase have positive effects on reducing government debt and liquidity, however, there are negative effects of the capital gains tax rate increase on savings, capital and production, as well as the negative effect of income tax rates increasing on consumption and household welfare that should be considered, and therefore, a sudden increase on these tax rates to compensate the government budget deficit is not recommended.

    Keywords: Income tax, capital gains tax, overlapping generations, stochastic dynamic equilibrium model (DSGE), tax policies
  • Abolfazl Ghiasvand Pages 153-192

    The Islamic Republic of Iran Vision aimed to direct development plans and yearly budgets. As one of the most important part, it includes 13 economic goals for directing economic route of the country for a twenty years period. After 15 years, evaluating how the country achieved to these goals is very important and unfortunately neglected. In this article, considering the different nature of goals, we designed a composite index and commuted the results using relative gap scoring method and two distinct model of weighting (first using same weights and second using principle component analysis) in 2005-2019. The results indicate that relative gap to vision economic goals have raised from 32.2% (or 35.7 based on equal weights) in 2005 to more than 51% in 2019. Uncertainty and sensitive analysis in concern of weighting system using Monte Carlo simulation shows that in 95% confidence interval, apart from weighting methods, the has raised significantly. “First place in the region in the realms of knowledge” is the only goal which has achieved completely and except “achievement of full employment”, “being developed” and “First place in the region in the realms of technology” relative gap from goals has risen during time.

    Keywords: Composite Index, Relative Gap Scoring, Iran Vision, Principle Component Analysis, Monte Carlo Simulation
  • MohammadJavad Sharifzadeh, Mohammad Soleimani*, ‌Hasan Kiaee Pages 193-242

    International standards as well as global experience show that overcoming banking crises requires a wide range of financial instruments/methods that can be used for bankchr('39')s recovery without using public funding.The main question of the present article is to identify these instruments/methods and to examine their use in the case of state-owned and privatized banks in Iran according to local requirements (including religious considerations). For this purpose, the financial instruments of banking crisis management were listed and then by using the Delphi technique exposed to expert judgment in two stages. The results of the article show that in the current situation of Iranchr('39')s economy, it is possible to implement 9 instruments in state-owned banks and 10 instruments in privatized banks, without the need for major changes or modifications. Also, in case of providing institutional bases (through amending laws and regulations or making structural changes), it will be possible to use 2 other instruments in state-owned banks and 5 other instruments in privatized banks.

    Keywords: Financial Instruments, insolvent Banks, Banking Crisis, recovery Plans, Iranian Economy
  • Mohsen Pourebadollahan Covich*, Firouz Fallahi, Hossein Ebrahimi Pages 243-276


    The banking industry is one of the main sectors of the economy of any country, that its health is a necessary condition to play a positive role in the economic development of that country. The health of the banking system is assessed by the financial stability criterion, which is evaluated by various risk-taking indexes. On the other hand, the banks risk-taking is affected by various factors, the most important of which is banking competition. The purpose of this study is to investigate the effect of banking competition on the risk-taking of the Iranian banking industry during the period 2009-2019. For this purpose, banking competition has been studied in the form of two main structural approaches (using the Herfindahl-Hirschman concentration index) and non-structural (using the Panzar-Rosse statistic). Z and NPL indexes have also been used as a criterion for assessing the banks risk-taking. According to the results, the concentration index calculated based on the total assets, total lending facilities and total deposits of the 19 banks under review had an almost declining trend, which indicates that the Iranian banking industry is moving towards competitive conditions, while the estimated Panzar-Rosse statistic indicates the existence of a monopolistic competition in the Iranian banking industry. According to the results, the effect of the three Herfindahl-Hirschman concentration indexes on banks chr('39')risk-taking is not always significant, while there is a non-linear U-shaped relationship between the Panzar-Rosse statistic and the banks level of risk-taking. This means that as the banking system becomes more competitive to some extent, the level of banks risk-taking decreases and then begins to increase. Also, according to the results, the level of competition in most years has been at a higher level than the optimal level. Therefore, it is recommended that in order to reduce the banks level of risk-taking, banking policies should be designed in such a way as to reduce the level of competition to an optimal level.

    Keywords: Competition, Concentration, Risk-Taking, Banking Industry, Iran
  • Samaneh Noraniazad*, Farhad Khodadadkashi Pages 277-309

    The quality and quantity of human capital are the most important factors in economic growth and its expansion depends on the educational and health infrastructure of countries. The education sector promotes the technical knowledge and skills of the human resources and the health sector provides its health; In addition, the quality of health services in turn is affected by education. Also, Learning by doing and learning in the educational process affect the cost structure of the health sector. Therefore, the main purpose of this article was to evaluate the learning intensity and scale economies in the health sector. To meet these ends, the data of 187 developed and developing countries for 2000-2018 and feasible generalized least square (FGLS) method was used. The results indicate that in the world and developed countries the return to scale was constant and the scale economies were exploited. Moreover, in these countries, the learning process is realized and learning intensity was higher than the global average. While in most developing countries the scale economies not to be exhausted. Hence, it is possible to exploit scale economies by increasing production. In these countries about learning intensity can not be decided definitively. Overall, the findings confirm that learning and scale economies realized in the health sector of world countries and in each time cumulative experience doubles, costs will decline to 28% of its previous level. So, both components played an effective role in reducing the average cost of this sector.

    Keywords: Learning Effects, Economies of Scale, Health Sector, Knowledge’s Accumulation
  • Mahdi Sadeghi Shahdani, Sajad Rajabi, Mojtaba Sharifi Zarchi* Pages 311-355

    The emphasis of industrial economics on fundamental markets and inter-sectoral interactions of industries is to explain the behaviour of enterprises. On the other hand, each country's industrial and economic policymaker approaches are substantial and outline the roadmap for the industry's development, investment, and advancement. This study investigates the results and consequences of various types of economic policy objectives towards Iran's industries. The method of this research is based on the theory of general equilibrium of the economy so that in this study, 24 different types of policy (24 different scenarios) to the priority of Iranian decision-makers in 4 issues: "Industrial Environmental Considerations," "Industrial Energy Consumption," "Industrial Employment Capacity" And "the value of industrial products." Using the input-output tables of 2005 and 2015, the changes of all four areas have been assessed to determine which industries are given priority in development and support in each scenario. To achieve this goal, increasing coefficients of input-output modelling have been used, and by creating a composite index, the intensity of priorities has been measured. The results show that the industry "manufacture of other transport equipment" has a higher priority on average. Also, calculating the variance of the section "manufacture of coke, refined petroleum products, and nuclear fuel" shows that this section will be more fragmented with different policy approaches.

    Keywords: Energy Consumption, Industrial Economics, Greenhouse Gases, multiplayer coefficient, Input-Output Modeling
  • Ramezan Hosseinzadeh*, Masumeh Gharanjik Pages 357-383

    According to the regional economic literature, interregional communication can play an important role in production, followed by production-related variables such as employment. For this reason, changing (strengthening or weakening) inter-regional communication can lead to changes in production and employment in the regions. Accordingly, the purpose of this study is to investigate the change of regional spillovers and feedback coefficients on changes of regional employment in Sistan and Baluchestan province using a two-regional input-output model and structural decomposition analysis. Two-regional input-output tables including Sistan and Baluchestan province and other regions of the country in the years 2006 and 2011 were used as database of this study. The results of the model showed that the effect of changing spillovers and feedback coefficients on the total employment of the province is positive and caused to increase in total employment. The increase of total employment of the provincechr('39')s economy due to changes of these factors was 21,852 and 197, respectively. The effect of changes of these two factors on sectoral employment in the province has also shown that “Agriculture, Hunting, Forestry and Fisheries” have had the most positive effect from the change of both factors.

    Keywords: Spillovers, feedback coefficients, Two-regional input-output model, Structural decomposition analysis
  • AliAsghar Salem*, Esfandiyar Jahangard, Leyla Jabari Pages 385-417

    Health Inequality Can be defined as Differences Variations and Disparities in Achieving Health across a Group of People. These Disparities have become a Major and Main Public Health Concern and Most Countries Seek to reduce this Desperation by Putting in Place Policies. Policies and Interventions Which Directly Address the Social and Economic Factor that Drive Health Inequalities are Likely to be Most Effective in Reducing Health Inequality. It is Here That Identifying the Factors affecting this Inequality Becomes Important. The Study Aimed to Determine Factors Associated with Health Inequality. For Achieving the Purpose, Panel Data Regression Technique for 31 Iran Provinces from 2009_2018 was used. The Health Inequality Index Was Measured Using Gini Coefficient. The Results of This Study Show that the Coefficient of Health Inflation, Income Inequality, Education and Unemployment is Positive and Is Statistically Significant. Also, Income, Insurance, and Government Construction Budget Helps Reduce the Health Inequality in Regression.

    Keywords: Health Inequality, Gini Coefficient, Health Expenditures
  • Maryam Sadeghi*, Rahman Saadat Pages 419-435

    According to Porter (1990) theory, countries go through different stages in the development path: the first stage is the export of raw materials and raw materials, the second stage is the export of industrial capital products, the third stage is the export of knowledge products and finally the class war for more wealth. . This paper examines the behavior of the development path through the trade of members of the Organization for Economic Co-operation and Development (EEC) in the form of the Global Attraction Model. This was done in separate estimates for ECO member countries separately for industrial and agricultural exports. The results indicate that the importance and impact factor of factors affecting industrial exports such as GDP, human capital and social capital for industrial goods is much higher and more than agricultural products and raw materials, and ECO members instead of focusing on achieving In the next stages of development, it is better to increase the accumulation of human and social capital.

    Keywords: Human Capital, Social Capital, Gravity Model, Global Trade, PPML Estimation
  • Neda Ghodratabadi, Alireza Daghighiasli, Majid Afsharirad*, Marjan Damankeshideh Pages 437-465