فهرست مطالب

پژوهشنامه امامیه - پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1400)

پژوهشنامه امامیه
پیاپی 14 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی آقانوری* صفحات 5-25
    از جمله اختلافات اساسی مسلمانان قرون نخست، که بر دیگر اختلافات نیز سایه افکنده بود، اختلاف در منابع و مصادر شناخت موضوعات و تعالیم دینی، و نگاه های متفاوت اشخاص و گروه ها به شیوه های کسب آگاهی همچون سمع، عقل و دل، و ترجیح هر کدام بر دیگری بود. اصحاب امامیه اصلی ترین واسطه ها و ابزارهای انتقال میراث قولی و سیره عملی امامان شیعه برای مسلمانان بعدی بوده اند. حجم عظیمی از آنچه اکنون از میراث اهل بیت b در دست ما است، محصول گفتمان ها و سخنانی است که ابتدا در مواجهه مستقیم با آنها یا در زمان خود آنها بوده است. با این همه، آنها نه در مراتب معرفتی، اخلاقی و معنوی در سطوح یکسانی بودند، و نه در روش های کلامی فقهی. نگاه های مختلف شان در باب ماهیت عقل، راه های کسب معرفت دینی و رویکرد متفاوت برخی از آنها به قیاس، و تقابل جزءنگرشان با امامان از جمله نمونه هایی است که علاوه بر گزارش نویسندگان دانش فرقه نگاری، شواهد متعدد روایی و رجالی نیز بر آن گواهی می دهد. با مطالعه این گزارش ها روشن می شود که امامان شیعه کوشیده اند ضمن ملاحظه استعدادهای مختلف اصحاب، روش ها و برداشت هایشان را در مسیر صحیح مدیریت کنند. در این نوشتار در پی گزارش و بررسی این نوع تفاوت ها و مواضع امامان در برابر آنها هستیم و همچنین با استناد به منابع معتبر حدیثی و رجالی شیعی به چرایی اش نیز اشاره می کنیم.
    کلیدواژگان: امامیه، اصحاب امامیه، امامان شیعه، روش های کلامی، قیاس
  • صفیه رضایی*، یدالله حاجی زاده، سید قاسم موسوی رزاقی صفحات 27-48
    اهمیت کتاب و کتاب خانه در میان تمدن ها پوشیده نیست. از بین رفتن برخی کتب در برخی برهه های تاریخی موجب شده است ادعا درباره چرایی آن مطرح شود. با بررسی آثار متقدمان با ادعای آنها مبنی بر امحای کتب به دست فاتحان مسلمان مواجه می شویم. بررسی و نقد این ادعا مسئله ای است که در این مقاله به آن می پردازیم. مطرح کردن این شبهه در دوران حاضر علیه اسلام و مسلمانان دلیلی است بر اهمیت پرداختن به این مسئله و نقد آن. نوشته پیش رو با مراجعه به کتاب خانه ها و منابع مربوط به بررسی آثار گذشته و توصیف و تحلیل آنها با هدف نقد ادعای کتاب سوزی و رفع اتهام از فاتحان مسلمان سامان یافته است. در این بررسی نشان داده ایم که اولین شبهه کتاب سوزی، پنج قرن بعد از ظهور اسلام مطرح شده است. ابن خلدون، ابوریحان بیرونی و سمرقندی دانشمندان بزرگی در حوزه های مختلف بوده اند، ولی در حوزه تاریخ، گزارش هایی از بی دقتی آنها در انتقال مطالب تاریخی آمده است، از جمله درباره ادعای امحای آثار به دست فاتحان مسلمان که می توان گفت نظر ایشان غیردقیق است.
    کلیدواژگان: کتاب سوزی، فتوحات اسلامی، ایران قبل از اسلام، امحای کتب
  • رضا دارینی، رسول رضوی*، محمد رنجبر حسینی، سید عیسی مسترحمی صفحات 49-71

    هییت بطلمیوسی یکی از دیدگاه های مشهور در بحث اخترفیزیک و کیهان شناسی است که در قرن سوم ه.ق. و با ترجمه متون تمدن یونانی هلنی، وارد جامعه مسلمانان شده و تا اواسط قرن سیزدهم ه.ق. در مباحث جهان شناسی برخی از مکاتب کلامی تاثیر گذاشت. از جمله این تاثیرگذاری ها می توان به تلاش برای جای دادن عرش و کرسی، که در بحث جهان شناسی اسلامی محیط بر هفت آسمان معرفی شده بود، در میان افلاک ادعایی هییت بطلمیوسی اشاره کرد. در ظاهر، مفاد هییت بطلمیوسی، جایگاه عرش و کرسی و کارکردهای آن در جهان شناسی اسلامی را در معرض پرسش قرار داده بود و لازم بود مکاتب اعتقادی و متکلمان مسلمان دیدگاه خود درباره مطابقت داشتن یا نداشتن دیدگاه این هییت با آموزه های اسلامی درباره عرش و کرسی را اعلام می کردند. این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی، چگونگی مواجهه متکلمان امامیه با هییت بطلمیوسی در مسئله کلامی عرش و کرسی را تحلیل کرده و به این نتیجه رسیده است که فیلسوف متکلمان، یعنی متکلمانی که رویکرد فلسفی داشته اند، همراهی بیشتری با هییت بطلمیوسی در تطبیق دادن آموزه های اسلامی درباره عرش و کرسی با هییت بطلمیوسی داشته اند، در حالی که متکلمان نص گرا و عقل گرای غیرفلسفی، در بحث عرش و کرسی اگرچه مخالفتی با هییت بطلمیوسی اظهار نکرده اند، اما همراهی ملموسی با این هییت از خود نشان نداده اند.

    کلیدواژگان: هیئت بطلمیوسی، متکلمان امامیه، عرش و کرسی، متکلم فیلسوفان، متکلمان عقل گرای غیرفلسفی
  • محمدحسین قنبری گل*، ابراهیم ابراهیمی، منصور پهلوان محمدعلی، علی حسن بگی صفحات 73-96

    موضوع سلاح امام عصر (عج)  در زمان ظهور و کیفیت مقابله با سلاح دشمنان، خصوصا با عنایت به تجهیز دشمنان اسلام به سلاح های مدرن و مخوف در قرون اخیر، اهمیتی ویژه پیدا کرده و علی رغم پاسخ هایی که در قالب کتاب ها و مقالات متعدد و... داده شده، همچنان ابهاماتی دارد و از اقناع کنندگی تام برخوردار نیست. این مقاله با نقد بیشتر دیدگاه های موجود در این زمینه، پرسش اساسی فوق را بر اساس تحلیل روایی و با تکیه بر روش تحقیق توصیفی تحلیلی، پاسخ می دهد و اثبات می کند که امام عصر(عج)  علاوه بر سلاح هایی که به عنوان میراث نبوت و ولایت به همراه خود دارد و نیز علاوه بر بهره مندی از نصرت الاهی، از سلاح ها و تجهیزات قدرتمند و مدرن هم، که همان سلاح های شیعیان او است و قبل از ظهور برای ایشان آماده شده است، به منظور مقابله با سلاح دشمنان بهره خواهد برد.

    کلیدواژگان: سلاح، امام عصر (عج)، ظهور، قرقیسیاء (قرقیسا)، مرگ سرخ، مرگ سفید، کشتار جمعی
  • محمدعلی لیالی*، محمدعلی محمدی، حمیدرضا شریعتمداری صفحات 97-115

    پس از رحلت پیامبر اعظم (ص) اختلاف بین جانشینی آن حضرت در جامعه اسلامی نمود یافت. شیعیان جانشینی پیامبر را به نص و اهل سنت به روش های دیگر دانستند و این اختلاف همچنان ادامه دارد. یافتن بهترین روش های تعامل شیعه و اهل سنت همواره یکی از مهم ترین مسایل جامعه اسلامی بوده است. راه حل های یادشده بین یکسان پنداری دو مذهب از سویی تا دوری و تکفیر از سوی دیگر پیش رفته است. عبدالجلیل قزوینی رازی از جمله نظریه پردازانی است که الگویی برای وحدت مذهبی مطرح کرده است. هدف از این پژوهش، کشف و تبیین الگوی یادشده و مبانی کلامی آن است که می تواند در فروکاستن از اختلافات جامعه اسلامی و رسیدن به الگوی نظری عملی وحدت اسلامی سودمند باشد. تحقیق با روش تحلیل محتوا انجام شده و به این پرسش اساسی پاسخ می دهد که: مبانی کلامی همگرایی مذاهب اسلامی از دیدگاه عبدالجلیل چیست؟ یافته های مقاله نشان می دهد مبانی همگرایی عبدالجلیل در سه گروه مبانی مبداشناسی، راهنماشناسی و مقصدشناسی می گنجد و بر اساس آن، شیعیان و اهل سنت ضمن پای بندی به اصول اعتقادات خود، می توانند جامعه واحد اسلامی را تشکیل دهند.

    کلیدواژگان: مبانی همگرایی مذهبی، مبانی واگرایی مذهبی، عبدالجلیل رازی قزوینی
  • عبدالرضا راشد*، هادی جمشیدیان، محمدباقر خرمشاد صفحات 117-137

    راجع به جایگاه دین و مذهب در نظام های سیاسی حاکم بر کشورها، به صورت کلی سه نوع نظام متصور است: 1. نظام های سیاسی غیرمذهبی، 2. نظام های سیاسی مبتنی بر رسمیت مذهب در قانون گذاری، 3. نظام های سیاسی با رسمیت کامل دین و مذهب در تمام شیون کشور. نظام جمهوری اسلامی ایران به عنوان کشوری شیعی با حاکمیتی مبتنی بر ارزش های اسلامی، جزء الگوی دوم محسوب می شود؛ لذا در این مقاله می کوشیم جایگاه تشیع در قانون اساسی و دیدگاه های دو رهبر انقلاب اسلامی ایران، روح الله خمینی و سید علی خامنه ای، را بکاویم. برای رسیدن به این هدف از روش توصیفی تحلیلی و منابع کتاب خانه ای و دیجیتال کمک می گیریم. به نظر می رسد با تصویب مذهب تشیع در قانون اساسی و تاکید رهبران دینی و سیاسی بر اهمیت و جایگاه تشیع، نتایج پذیرفتنی و موجهی در این زمینه ها به دست آمده است: عرصه های داخلی نظیر «وحدت نظر در قانون گذاری و اداره مملکت»، «تضمین بقای انقلاب و استقلال نظام»، «تامین حقوق اقلیت ها» و «تقویت و تحکیم فرآیند دموکراسی سازی، نظیر حفظ و تقویت سازوکارهای مشارکت سیاسی»، «حفظ امنیت داخلی کشور» و عرصه های خارجی نظیر وحدت جهان تشیع و جلوگیری از عملیاتی شدن سیاست های تفرقه آمیز و دشمنانه علیه وحدت جهان اسلام.

    کلیدواژگان: تشیع، امنیت، وحدت، ارزش های اسلامی، قانون اساسی، ایران
  • علی مرتضوی مهر*، محمدجواد یاوری، نسرین فتاحی صفحات 139-156
    امامیه به امامت الاهی اهل بیت  (ع) باور دارند؛ این عقیده نظری آنان در میان کتاب ها و مقالات متعددی انعکاس یافته، اما تاکنون پژوهشی صورت نگرفته است که رفتارهای عملی و باورمندی عینی آنان در عصر حضور را درباره شیون، صفات و دیگر محورهای نظام امامت، در کانون توجه قرار دهد. بر اساس این کاستی ها حتی خاورپژوهان یا دگراندیشان مذهبی نیز به این باور رسیده اند که باورهای شیعه امامیه در دوره های متاخر از عصر حضور شکل گرفته یا تکامل یافته است. اکنون برای شناخت و نشانه یابی این رفتارها و ارزیابی آنها لازم است بررسی تاریخی درباره اندیشه های تجلی یافته آنان صورت پذیرد و روشن شود که، آیا شیعیان عصر حضور از اندیشه های بنیادین درباره امامت برخوردار بوده اند؟ در پاسخ به این پرسش بنیادین، این نتیجه حاصل شد که شیعه در همان آغاز شکل گیری، اندیشه های بنیادین در مسئله امامت داشته و در رویدادهای سیاسی اجتماعی زندگی شان تجلی یافته است. این مقاله از روش توصیفی و تحلیل بهره گرفته است.
    کلیدواژگان: نشانه یابی رفتاری، شیعیان عصر حضور، امامت اهل بیت (ع)
  • عباس حیدرزاده*، مهدی فرمانیان صفحات 157-180
    سیره حضرت علی (ع) ، به عنوان جانشین پیامبر (ص) و امام امت اسلامی، معیار و مبنای اسلام در پیش گیری از وقوع فساد و تخلف است. بر این اساس، در این نوشتار ابتدا به روش های پیش گیری آن حضرت از فساد، مانند دادن بینش و آگاهی، تبیین منطقی و مستدل آموزه های دینی، ترسیم الگوهای دینی، ترویج رفتاری و عملی ارزش های دینی، تبیین عوامل تربیت صحیح، موعظه، نصیحت و نظارت پرداخته شده و سپس شیوه های مقابله آن حضرت با فساد در دو روش گفتاری و رفتاری از قبیل، تذکر، سرزنش و توبیخ، تهدید، تغییر محل جغرافیایی خدمت، اجرای حدود الاهی و امثال آن، بررسی شده است. با توجه به اینکه فساد و تخلف سبب بی عدالتی، غارت بیت المال و ناامنی در جامعه می شود، روش شناسی و شیوه های مقابله حضرت علی (ع) با فساد و ریشه کن کردن این پدیده خطرناک بسیار ضروری است.
    کلیدواژگان: فساد، تخلف، سیره امام علی (ع)، سوء رفتار کارگزاران
  • آذر انجم شعاع، محمدرضا هدایت پناه*، محمدحسن معصومی صفحات 181-209

    شناخت لایه های پنهان در منابع کهن موجود که منبع اصلی داده های تاریخی به شمار می رود، یکی از راه های پیشبرد پژوهش های عمیق تاریخی است. نتایج چنین شناختی می تواند ما را به ریشه های اخبار ثبت شده و گاه به تجدید نظر در برخی مشهورات یا حل معضلات تاریخی و... رهنمون شود. پژوهش حاضر با هدف شناسایی یکی از محدثان و مورخان قرن سوم ه.ق. و بررسی یکی از منابع در خور اعتماد، اما مفقود از محدثان شیعی انجام شده است. علی بن عباس مقانعی (متوفای 310 ه.ق.) از رجال حدیثی در دایره راویان ابوالفرج اصفهانی (284-356 ه.ق.) در تدوین کتاب مقاتل الطالبیین است. در منابع فهرستی و رجالی از مقانعی و یگانه تالیفش با نام فضل الشیعه یاد شده است. در این پژوهش نو و بدون پیشینه می کوشیم با استفاده از روش توصیفی تحلیلی و مطالعات کتاب خانه ای و قواعد بازسازی آثار مفقود، شناختی از مقانعی و محتوای کتابش و راهی برای شناخت بهتر تاریخ نگاری و تاریخ نگری مورخان شیعه، از راه جزء پژوهی پیش نهیم. محتوای روایات بازیابی شده مقانعی، نشانگر این واقعیت است که تاریخ نگاری مقانعی بخشی از منظومه تاریخ نگاری علوی با مولفه های آن است که با محوریت اهل بیت (ع)، خاصه حقانیت امام علی (ع) در مسئله خلافت و موضوع مهدویت و انتظار متجلی است.

    کلیدواژگان: علی بن عباس بجلی مقانعی، فضل الشیعه، منابع مفقود، ابوالفرج اصفهانی، مقاتل الطالبیین
  • سید مرتضی میرقیصری*، علی الله بداشتی، امداد توران صفحات 211-228

    این نوشتار با روش تحلیلی انتقادی به مسئله تحریف قرآن و دیدگاه عالمان شیعه در باب آن پرداخته است. طبق ادعای شماری از مخالفان، شیعیان به تحریف قرآن باور دارند و از این رو برای این کتاب مقدس حجیت تام قایل نیستند. این در حالی است که آثار به جای مانده از قاطبه علمای شیعه در این بحث، صحیح نبودن این نسبت و احتمالا بی صداقتی مفتریان در مطرح کردن این نسبت را نمایان می کند. چنانچه به تفصیل بیان خواهد شد، عالمان شیعه نه تنها به تحریف قرآن قایل نشده اند، بلکه ادله چهارگانه (قرآنی، روایی، تاریخی و عقلی) را در نفی مطلق تحریف ذکر کرده اند، که نگاه به سیر استدلال های دلالتگر تحریف نشدن قرآن، از حساسیت مداوم و اهتمام پایدارشان به این موضوع حکایت دارد. این چنین می توان ثابت کرد که رجوع شیعه به روایات ایمه (ع)، نه به معنای تضعیف منزلت قرآن، بلکه با توجه به حدیث ثقلین و صبغه تفسیری این روایات نسبت به کلام الله، خود دلیلی بر تحریف نشدن آن است.

    کلیدواژگان: تحریف قرآن، سنن الاهی، شیعه، قاعده لطف، وحی
  • هدیه جهانی*، شیوا صادقی، احسان مصطفی پور صفحات 229-254
    همگام با سیر تاریخ تشیع و شکل گیری ادبیات سیاسی، مرثیه خوانی بر مصایب امامان معصوم (ع) به عنوان یکی از گونه های ادبی، در این بخش از ادبیات متعهد، خودنمایی کرده است و قیام امام حسین (ع) و حادثه عاشورا موجب شده است بسیاری از اندیشمندان و صاحبان ذوق و قریحه دنیای اسلام، قلم و خیالشان را صرف ترسیم و معرفی قیام آن حضرت کنند. سید موسی طالقانی، یکی از شاعران ادب عربی در قرن نوزدهم، کوشیده است با زبان هنری، باور عقیدتی خود را در قالبی از اندوه و خیال، رنگ جاودانگی ببخشد. پژوهش حاضر با روش توصیفی ضمن بررسی اشعار این شاعر در صدد پاسخ به این پرسش است که مضامین برجسته حماسه حسینی در شعر موسی طالقانی چیست و اصولا وی به چه شیوه ای از موهبت های ادبی برای انعکاس تصویری شایسته از شخصیت امام حسین (ع)، خصوصا حوادث عاشورا، بهره گرفته است. نتیجه نهایی پژوهش نشان می دهد که او از عناصر طبیعی و میراث گذشتگان برای بیان عواطف و احساساتش بهره برده است.
    کلیدواژگان: سید موسی طالقانی، امام حسین (ع)، شعر شیعه، شعر معاصر عراق
  • امید قربانخانی* صفحات 255-280
    قرآن با هدف هدایت بشر از ظلمت به سمت نور در جامعه ای نازل شد که آمیخته به باورها و سنت های جاهلی بود. از این رو به اقتضای هدفش می بایست به اصلاح فرهنگ جامعه و مبارزه با عناصر جاهلی می پرداخت. از سوی دیگر، چون برای تاثیرگذاری و تحول آفرینی نیازمند پذیرش و مقبولیت اجتماعی بود، ناگزیر باید اقتضایات فرهنگ زمانه را نیز رعایت می کرد. پرسشی که در اینجا مطرح می شود این است که: قرآن، در میانه دو ضرورت عرف پذیری و جهل ستیزی، مبتنی بر چه اصولی با فرهنگ زمانه تعامل کرده است؟ نظر به آنکه روایات معصومان (ع) شناخت نامه قرآن است، پژوهش حاضر این مسئله را در رهیافتی روایی و با روش توصیفی تحلیلی بررسی کرده و به این نتیجه دست یافته است که اصولی همچون هم زبانی با زبان قوم، محصورنشدن در نظام فکری فرهنگی زمانه، رعایت اصل تدرج در اصلاح اجتماعی، همراهی مقطعی با رسومات، پرداختن به مسایل روز، مراقبت از جامعه در مقابل انحرافات نوپدید و در نظر گرفتن ظرفیت افراد، مبنای تعامل قرآن با فرهنگ زمانه بوده است.
    کلیدواژگان: قرآن، فرهنگ زمانه، جاهلیت، مقبولیت اجتماعی، عرف پذیری، جهل ستیزی، روایات تفسیری
|
  • Ali Aqanoori * Pages 5-25
    Among the fundamental differences of the Muslims of the first centuries, which overshadowed other differences, were the disagreement over the sources of knowledge of religious subjects and teachings, and also different views of individuals and groups on ways of gaining knowledge such as hearing, intellect, heart, and preferring one to another. Imami Shiites have been the main medium and means of transmitting the oral heritage and practical life of Shiite Imams to later Muslims. The vast amount of the heritage of the Imams (AS) that is available now is the product of discourses and speeches that were first in direct contact with them or in their own time. However, they are not at the same level in epistemology, morality and spirituality, nor in theological-jurisprudential methods. Their different views on the nature of reason, the ways of acquiring religious knowledge, the different approaches of some of them to analogy, and their partial confrontation with the Imams are among the examples which, in addition to the reports of the authors of sectology, are evidenced by numerous narrative and biographical proofs. By studying these reports, it becomes clear that the Shiite Imams, by considering the different talents of their companions, have tried to guide their methods and perceptions in the right direction. In this article, we seek to report and examine these differences and the positions taken by the Imams against them, and also point out the reasons for this, citing reliable hadith and Shiite biographical sources.
    Keywords: Imamiyyah, Imami Shiites, Shiite Imams, Theological Methods, Analogy
  • Safiyeh Rezayi *, Yadollah Hajizadeh, Seyyed Ghasem Musawi Razzaghi Pages 27-48
    The importance of books and libraries is not hidden among civilizations. The destruction of books at some points in history has led to claims as to why it happened. Examining the works of our predecessors, we come across their claim that the books were destroyed by Muslim conquerors. Investigating and criticizing this claim is an issue that this article addresses. Making this claim in the present era against Islam and Muslims is a proof of the importance of addressing and criticizing the issue. This paper is organized by referring to libraries and sources related to the study of past works and by describing and analyzing them with the aim of criticizing the book burning claim and dismissing the accusation of Muslim conquerors. In this study, we have shown that the first question on the book burning issue arose five centuries after the advent of Islam. Ibn Khaldun, Abu Rayhan Biruni, and Samarkandi have been great scholars in various fields, but in the field of history, there have been reports of their carelessness in conveying historical material, including the claim that the Muslim conquerors destroyed the books, which is not accurate.
    Keywords: Book Burning, Islamic Conquests, pre-Islamic Iran, Destruction of Books
  • Reza Darini, Rasul Razawi *, Mohammad Ranjbar Hoseyni, Seyyed Isa Mostarhami Pages 49-71

    Ptolemaic system is one of the famous theories in astrophysics and cosmology that entered the Muslim community in the third century A.H. through the translation of the texts of Greek-Hellenic civilization and influenced the cosmology of some theological schools until the middle of the thirteenth century AH. Among these influences is the attempt to place Arsh (throne) and Korsi (seat), which according to Islamic cosmology surround the seven heavens, among the alleged planets of Ptolemy. Apparently, the content of the Ptolemy's hypothesis questioned the position of the Arsh and Korsi as well as their functions in Islamic cosmology, and hence it was necessary for Muslim schools of thought and theologians to state their views on whether the hypothesis conformed to the Islamic teachings on the Arsh and Korsi. Using a descriptive-analytical method, this study analyzed how the Imami theologians faced the Ptolemy's hypothesis in the theological issue of the Arsh and Korsi, and concluded that the philosopher-theologians, i.e. theologians who had a philosophical approach, have made greater efforts to reconcile the Islamic teachings of the Arsh and Korsi with the hypothesis. However, although non-philosophical textualist and rationalist theologians have not opposed Ptolemy's hypothesis about the Arsh and Korsi, they have not shown tangible support for it.

    Keywords: Ptolemaic System, Imami Theologians, Throne, Seat, Philosopher-theologians, Non-Philosophical Rationalist Theologians
  • Mohammad Hosane Ghanbari Gol *, Ebrahim Ebrahimi, Mansour Pahlevan, Ali Hasan Bagi Pages 73-96

    Considering the equipping of the enemies of Islam with modern and dreadful weapons in recent centuries, the issue of the weapon of Imam Mahdi (AS) at the time of his advent and the quality of his confrontation with the weapons of the enemies is of special importance. Despite the answers given in the form of books, articles, etc., they are still ambiguous and not fully convincing. Criticizing most of the existing views in this regard, the present article, using the descriptive-analytical method, answers the above basic question based on narrative analysis, and proves that Imam Mahdi (AS) in addition to using the weapons that he has as the legacy of prophethood and guardianship, as well as benefiting from the divine help, he will also use powerful and modern weapons and equipment, which are prepared by his Shiites before his advent, in order to confront the weapons of the enemies.

    Keywords: weapon, Imam Mahdi (AS), Advent, Kyrgyzstan, Red Death, White Death, Massacre
  • Mohammad Ali Layali *, Mohammad Ali Mohammadi, Hamid Reza Shariatmadari Pages 97-115

    After the demise of the Holy Prophet (S), there was a dispute about his succession in the Islamic society. The Shiites considered the succession of the Prophet (S) to be based on the text and the Sunnis believed in other ways, and the difference still persists. Finding the best ways for Shiites and Sunnis to interact has always been one of the most important issues in Islamic community. The solutions offered range from the equality of the two religions to the divergence and denial of each other. Abd al-Jalil Qazwini Razi is one of the theorists who have proposed a model for religious unity. The purpose of this study is to discover and explain his model and its theological principles, which can be useful in reducing the differences of the Islamic community and achieving the theoretical-practical model of Islamic unity. The research is conducted by content analysis method and answers the basic question: What are the theological fundamentals of the convergence of Islamic religions from Abd al-Jalil's point of view? The findings of the article show that the foundations of Abd al-Jalil's convergence fall into three groups: the principles of origin, guidance and destination, according to which Shiites and Sunnis, while adhering to the principles of their beliefs, can form a single Islamic community.

    Keywords: Principles of Religious Convergence, Principles of Religious Divergence, Abd al-Jalil Razi Qazwini
  • Abdolreza Rashed *, Hadi Jamshidiyan, Mohammad Baqer Khorramshad Pages 117-137

    Regarding the position of religion in the political systems of the countries, there are generally three types of systems: 1. Non-religious political systems 2. Political systems based on the recognition of religion in legislation 3. Political systems with full recognition of religion in all the affairs of the country. The system of the Islamic Republic of Iran, as a Shiite state with a government based on Islamic values, is part of the second model; therefore, in this article, we try to examine the position of Shiism in the constitution and scrutinize the views of the two leaders of the Islamic Revolution of Iran, Ruhollah Khomeini and Seyyed Ali Khamenei. To achieve this goal, we use a descriptive-analytical method and library and digital resources. It seems that with the adoption of the Shiite religion in the constitution and the emphasis of religious and political leaders on the importance and position of Shiism, acceptable and justified results have been achieved in the following areas: domestic areas such as "unity in legislation and administration of the country", "ensuring the survival of the revolution and the independence of the system", "securing the rights of minorities", "strengthening the process of democratization, such as maintaining and strengthening mechanisms of political participation", "maintaining internal security" and external areas such as the unity of the Shiite world and the prevention of the implementation of divisive and hostile policies against the unity of the Islamic world.

    Keywords: Shiism, Security, Unity, Islamic values, Constitution, Iran
  • Ali Mortazawi Mehr *, Mohammad Jawad Yawari, Nasrin Fattahi Pages 139-156
    Imami Shiites believe in the divine leadership of the Ahl al-Bayt (AS). This theoretical belief has been reflected in many books and articles, but so far no research has been done to focus on their practical behaviors and objective beliefs in the Age of Presence about the affairs, attributes and other axes of the Imamate system. Based on these shortcomings, even orientalists and religious dissidents have come to the conclusion that the beliefs of the Imami Shiites have been formed or evolved in the periods after the Age of Presence. In order to identify and recognize these behaviors and evaluate them, it is necessary to conduct a historical study of their manifested ideas and to clarify whether the Shiites of the Age of Presence had fundamental ideas about the Imamate. In answer to this basic question, it was concluded that the Shiites, from the very beginning of their formation, had fundamental ideas on the issue of Imamate, manifested in the political and social events of their lives. This article uses descriptive and analytical methods.
    Keywords: Behavioral Diagnosis, Shiites of the Age of Presence, Imamate of Ahl al-Bayt (AS)
  • Abbas Heidarzadeh *, Mahdi Farmanian Pages 157-180
    The biography of Imam Ali (AS), as the successor of the Prophet (S) and the Imam of the Islamic community, is the criterion and basis of Islam in preventing corruption and transgression. Accordingly, this article first examines the Imam's methods of preventing corruption such as giving insight and awareness, logical and reasoned explanation of religious teachings, drawing religious patterns, behavioral and practical promotion of religious values, explaining the factors of proper training, preaching, advising and monitoring. It then discusses the Imam's methods of combating corruption in both verbal and behavioral ways, such as warning, reprimanding, threatening, changing the geographical location of the mission, inflicting the divine punishments, and the like. Given that corruption and transgression cause injustice, looting of public funds and insecurity in society, it is very important to know the methods of Imam Ali (AS) for fighting against corruption and eradicating it as a dangerous phenomenon.
    Keywords: Corruption, transgression, Imam Ali's (AS) Biography, Misconduct of Agents
  • Azar Anjomshoaa, Mohammad Reza Hedayatpanah *, Mohammad Hasan Maasoumi Pages 181-209

    Understanding the hidden layers in the existing ancient sources, which are the main reference of historical information, is one of the ways to advance in-depth historical research. The results of such cognition can lead us to the roots of recorded accounts and sometimes to revision of assumptions or resolution of historical problems. The present study aims to identify one of the third century narrators and historians and to examine one of the reliable but missing sources of Shiite narrators. Ali ibn Abbas Maghanei (died 310 AH) is one of the hadith scholars in the circle of narrators of Abolfaraj Isfahani (284-356 AH) in compiling the book Maghatel al-Talebin. In the sources of cataloging writings and the narrators of hadiths, there is a mention of Maghanei and his only composition entitled Fazl al-Shiah. In this new and unprecedented research, using descriptive-analytical method and library studies and rules of reconstruction of lost works, we try to introduce Maghanei and his book and to provide a way to better understand the historiography in general and historiography of Shiite historians in particular through component research. The content of the recovered narrations of Maghanei indicates the fact that his historiography is a part of the Alawite historiography system with its components, which is manifested in the issues of caliphate, Mahdism and expectation by focusing on the Ahl al-Bayt (AS), especially the legitimacy of Imam Ali (AS).

    Keywords: Ali ibn Abbas Bajli Maghanei, Fazl al-Shia, Missing Sources, Abolfaraj Isfahani, Maghatel al-Talebin
  • Seyed Morteza Mirgheysari *, Ali Allah-Bedashti, Emdad Turan Pages 211-228

    This article, using the critical analytical method, deals with the issue of alteration of the Quran and the views of Shiite scholars on it. According to a number of opponents, the Shiites believe in the alteration of the Quran and therefore do not give full authority to this holy book. However, the works left by the majority of Shiite scholars on this subject show the falsity of this claim and possibly the dishonesty of those who made this slander. As will be explained in detail, Shiite scholars not only did not believe in distorting the Quran, but also mentioned four arguments (Quranic, narrative, historical and intellectual) in the absolute negation of distortion, which, given the development of the arguments implying the non-distortion of the Quran, indicate their constant sensitivity and concern for this issue. Thus, it can be proved that the Shiite reference to the narrations of the Imams (AS) does not mean weakening the status of the Quran, but according to the hadith of Saghalayn (two weighty things) and the interpretive nature of such narrations in relation to the word of God, their reference is itself a reason for the integrity of the Quran.

    Keywords: distortion of the Quran, Divine Traditions, Shia, Rule of Grace, revelation
  • Hediyeh Jahani *, Shiva Sadegi, Ehsan Mostafapoor Pages 229-254
    Along with the history of Shiism and the formation of political literature, lamentation on the sufferings of the Infallible Imams (AS) as one of the literary genres, has shown itself in the committed literature section. The uprising of Imam Hosayn (AS) and the incident of Ashura have caused many thinkers and talented people in the Islamic world to use their pens and imaginations in order to draw and introduce his uprising. Sayyed Musa Taleghani, one of the poets of Arabic literature in the nineteenth century, tried to perpetuate his ideological belief in the form of sorrow and imagination through artistic language. The present study, using a descriptive method, while examining his poems, seeks to answer the questions: what are the prominent themes of Hosayni's epic in the poetry of Musa Taleghani and which literary method did he use to properly reflect the character of Imam Hosayn (AS) and especially the events of Ashura? The research findings show that he used natural elements and heritage of the past to express his emotions and feelings.
    Keywords: Sayyed Musa Taleghani, Imam Hosayn (AS), Shiite poetry, contemporary Iraqi poetry
  • Omid Qorbankhani * Pages 255-280
    The Quran was revealed with the aim of guiding mankind from darkness to light in a society tainted with superstitious beliefs and traditions. Therefore, according to its purpose, it had to reform the culture of the society and fight against its ignorant elements. On the other hand, because it required social acceptance and approval in order to be effective and transformative, it inevitably had to comply with the requirements of the culture of the time. The question that arises here is: On what principles did the Quran interact with the culture of its time, in the midst of the two necessities of "following the custom" and "fighting ignorance"? Considering that the narrations of the Infallibles (AS) are the commentary of the Quran, the present study has investigated this issue in a narrative approach with a descriptive-analytical method. The results show that principles such as speaking the language of the people, not being confined to the cultural intellectual system of the time, observing the principle of gradual social reform, temporary association with customs, addressing current issues, caring for society against emerging deviations and considering the capacity of individuals have been the basis of the Quran's interaction with the culture of the time.
    Keywords: Quran, Culture of the Time, ignorance, Social Acceptance, Following the Custom, Fighting Ignorance, interpretive narrations