فهرست مطالب

مطالعات مدیریت صنعتی - پیاپی 63 (زمستان 1400)

فصلنامه مطالعات مدیریت صنعتی
پیاپی 63 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مائده فصیحی، سید اسماعیل نجفی*، رضا توکلی مقدم، مصطفی حاجی آقائی کشتلی صفحات 1-50

    در اقتصاد رقابتی کنونی، مدیریت زنجیره تامین امری مهم تلقی می گردد. در سال های اخیر به دلیل کمبود منابع جهت پاسخگویی به تقاضای فزاینده غذا، توجه محققان به زنجیره تامین مواد غذایی افزایش یافته است. از آنجاییکه ماهی یکی از اقلام مطلوب در سبد غذایی خانوار است، توسعه آبزی پروری و بازیافت محصولات برگشتی در لجستیک معکوس به حفظ منابع آبی و توسعه پایدار کمک قابل ملاحظه ای می نماید. از این رو نهادهای دولتی و همچنین ذینفعان صنعت آبزی پروری علاقه مند به لجستیک معکوس هستند. مطالعه حاضر بر روی بهینه سازی یک زنجیره تامین حلقه بسته ماهی متمرکز شده است. بدین منظور، در ابتدا یک مدل ریاضی دو هدفه ارایه شده است که علاوه بر به حداقل رساندن هزینه ها، به حداکثر رساندن پاسخگویی به تقاضای مشتریان در شرایط عدم قطعیت را نیز درنظر می گیرد. چندین الگوریتم فراابتکاری چند هدفه شناخته شده و یک الگوریتم فراابتکاری تلفیقی پیشنهادی برای یافتن راه حل های پارتو بکار گرفته شده اند و راه حل ها از نظر معیارهای عملکرد مقایسه گردیده اند. همچنین روش اپسیلون-محدودیت و تجزیه و تحلیل حساسیت جهت اعتبارسنجی الگوریتم ها و ارزیابی کارایی مدل بکارگرفته شده اند. سرانجام، از الگوریتم ویکور برای انتخاب روش حل برتر استفاده شده است. به منظور نشان دادن قابلیت مدل پیشنهادی، یک مطالعه موردی شامل زنجیره تامین حلقه بسته ماهی قزل آلا در شمال ایران بررسی گردیده است. نتایج حاصل از بررسی مسایل نشان می دهند که مدل توسعه یافته می تواند جهت صرفه جویی در هزینه ها و بالابردن سطح رضایت مشتریان موثر باشد.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین حلقه بسته، لجستیک معکوس ماهی، مدل ریاضی دو هدفه، عدم قطعیت، الگوریتم فراابتکاری
  • محمدرضا منجذب*، محمدکاظم صیادی، محمدجواد فرصیاد صفحات 51-83

    امروزه با توجه به افزایش آلودگی های زیست محیطی توجه دولت ها به مفهوم زنجیره تامین سبز افزایش یافته است. زنجیره تامین سبز محصول سبز را تولید کرده که سازگاری بالایی با محیط زیست دارد. هدف از این مقاله بررسی تاثیر مداخله دولت بر روی رقابت بین زنجیره ها، محیط زیست و رفاه اجتماعی است. در این مقاله سه مدل مختلف ارایه می شود. در مدل اول دو زنجیره تامین سبز و غیر سبز با یکدیگر رقابت داشته و دولت حضور ندارد. در مدل دوم دولت برای استفاده از زنجیره تامین سبز فرهنگسازی انجام می دهد و در مدل سوم از زنجیره تامین غیر سبز مالیات اخذ می کند. تابع هدف دولت رفاه اجتماعی است. در هر دو مدل مداخله دولت، بازی به صورت استاکلبرگ است. برای حل مدل از روش تحلیل عقب گرد استفاده می شود. این روش روند استنتاج رو به عقب در مسایل با مراحل محدود، با هدف بدست آوردن اقدام بهینه در هر مرحله است. برای محاسبات ریاضی و بدست آوردن متغیرهای تصمیم، نرم افزار متلب و میپل به کار رفته است. نتایج نشان می دهد که در صورت دخالت دولت به صورت فرهنگ سازی آسیب های زیست محیطی کمتر می شود. نتیجه دیگر این است که شرایط افزایش رفاه اجتماعی در حالت فرهنگ-سازی مشخص می شود. همچنین این امکان برای زنجیره تامین سبز فراهم می شود در صورت برقراری روابطی معین میان پارامترها قیمت خود را بالا ببرد. در مدل اخذ مالیات اگر دولت هدف خود را بیشینه کردن رفاه اجتماعی قرار دهد، تحت هر شرایطی رفاه اجتماعی نسبت به حالت عدم حضور دولت افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین سبز، زنجیره تامین غیر سبز، رفاه اجتماعی، تبلیغات، نظریه بازی
  • اکبر رحیمی*، علیرضا بوشهری، آرش جعفریان صفحات 85-124

    تحریم های ظالمانه ابر قدرت ها در تامین تجهیزات نظامی کشورمان و همچنین بکارگیری تعداد قابل توجهی بالگرد با کاربرد های نظامی و غیر نظامی(شامل حمل و نقل، امداد نجات، کشاورزی،آتش سوزی، مدیریت بحران و...)، در کشور، اهمیت شرکت پشتیبانی و نوسازی هلی کوپتر های ایران(پنها) را دو چندان نموده و تنوع کارکردی این بالگردها، ضرورت حرکت این شرکت به سمت طراحی و ساخت را نیز در پی داشته است. با توجه به ماموریت این شرکت و محدودیت های موجود از جمله تحریم ها، مدیریت موثر زنجیره تامین آن، عاملی اساسی در موفقیتش محسوب می گردد. اختلالات به عنوان نتایج رویدادهای غیر منتظره، جزیی غیر قابل تفکیک از زنجیره تامین این شرکت بوده و بکارگیری رویکرد تاب آوری زنجیره تامین، برای مقابله با این رویدادهای غیرمنتظره، بهبود سریع و بازگشت به حالت اولیه(قبل از وقوع رویداد)، به عنوان تنهاترین شرکت ارایه دهنده خدمات پشتیبانی و نوسازی بالگرد در ایران، ضروری می باشد.این تحقیق با هدف تدوین مدل تاب آوری زنجیره تامین شرکت پنها، ابتدا به شناسایی اقدامات تاب آوری زنجیره تامین پرداخته، سپس با توجه به ضرورت کاربردی بودن مدل نهایی، این اقدامات را در قالب ماتریس دو بعدی اهمیت - قابلیت پیاده سازی، دسته بندی نموده است. همچنین با استفاده از روش دلفی فازی، مهم ترین اقدامات و معیارهای سنجش عملکرد مرتبط با شرکت پنها استخراج گردیده و در نهایت با استفاده از مدلسازی ساختاری تفسیری، مدل ارایه گردید.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، رویکرد تاب آوری، مدلسازی ساختاری تفسیری فازی، شرکت پنها
  • یوسف شمسی، هوشنگ تقی زاده*، سلیمان ایرانزاده صفحات 125-162

    هدف این مقاله تدوین الگوی انعطاف پذیری تولید در صنایع غذایی می باشد. تحقیق حاضر از نظر روش تحقیق از نوع آمیخته کیفی و کمی است. در بخش پژوهش کیفی، روش داده بنیاد ابزاری برای ساخت مدل مفهومی انعطاف پذیری تولید می باشد. نمونه آماری این بخش، شامل 20 نفر از خبرگان آشنا به موضوع انعطاف پذیری تولید است. روش نمونه گیری در بخش کیفی، روش گلوله برفی می باشد. روش جمع آوری داده ها در این بخش مصاحبه نیمه ساختار یافته است. روش تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی، فرایند سه مرحله ای کدگذاری باز، محوری و انتخابی می باشد. نتایج این بخش نشان دهنده مدل پارادایم انعطاف پذیری تولید است. ابزار گردآوری داده ها در بخش کمی، پرسشنامه ای محقق ساخته بر اساس مقوله های فرعی و مفاهیم بدست آمده از مرحله کیفی می باشد. روش تجزیه و تحلیل داده ها در این بخش تحلیل عاملی تاییدی و مدل معادلات ساختاری است. نمونه آماری در این بخش 201 نفر از مدیران شرکت های صنایع غذایی در استان آذربایجان شرقی می باشد. نتایج نشان می دهد که پویایی محیطی، افزایش توان رقابتی و دسترسی به بازار های جدید از جمله علل نیاز به انعطاف پذیری تولید است که در این راه خودکارسازی و تولید به موقع از راهبردهای صنایع برای دستیابی به انعطاف پذیری تولید تلقی می گردند؛ این عوامل دارای اثر مستقیم بر افزایش عملکرد سازمانی و رضایت مشتری به عنوان پیامدهای انعطاف پذیری است. نتایج همچنین نشان می دهد که مداخله گرهایی مانند عوامل مدیریتی، توانمندی مالی و .. می-توانند راهبردها را تحت تاثیر قرار دهند.

    کلیدواژگان: انعطاف پذیری تولید، گراندید تئوری، صنایع غذایی
  • مجید شخصی نیائی*، فاطمه غیور صفحات 163-192

    یکی از ملاحظاتی که می تواند در برنامه ریزی تولید ادغامی لحاظ شود؛ ترجیحات مدیریتی است که در مقاله حاضر، ضمن درنظرگیری آن، رویکردی پیشنهاد شده که در یک شرکت تولیدکننده شیرهای گاز طراحی و پیاده سازی شده است. در فاز اول از رویکرد پیشنهادی، ملاحظات موردنظر مدیریت و ترجیحات تولید محصولات مختلف با استفاده از یک روش تصمیم گیری چندشاخصه تعیین شده و به عنوان ورودی به فاز دوم وارد می شوند. با توجه به تفاوت ماهیت و بعد شاخص ها، در فاز اول از یک روش غلبه نسبی استفاده شده است. در فاز دوم، با درنظرگیری نیازهای شرکت مورد بررسی، مدل بهینه سازی چندهدفه خطی عددصحیح مختلط به صورت قطعی طراحی شده که علاوه بر تابع هدف بیشینه سازی سود، ترجیحات تولیدی را نیز در انتخاب محصولات اعمال نموده و تابع هدف سوم بر کمینه سازی محصولات نیمه ساخته متمرکز است. برای حل مدل چندهدفه، از روش محدودیت حدی تقویت شده استفاده گردیده که مجموعه ای از جواب های کارا ایجاد می نماید و تصمیم گیرنده قادر خواهد بود با تبادل بین سه تابع هدف، مناسب ترین جواب موردنظر خود را انتخاب نماید. به عنوان مثال، مدیران ارشد متوجه خواهند شد تا چه اندازه از مقدار بهینه سود فاصله گرفته و در مقابل ترجیحات تولیدی را تامین یا محصولات نیمه ساخته را کاهش دهند. مقایسه نتایج عددی ارایه شده با مقادیر واقعی عملیاتی سازمان نشان داد که با به کارگیری مدل برنامه ریزی تولید ادغامی پیشنهادی در نمونه موردی، میزان سود کارخانه به میزان 33% ، مطلوبیت تولید خانواده محصولات 28% و کالای نیمه ساخته 56% بهبود داده شده اند.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی تولید ادغامی، چندمحصوله، تصمیم گیری چند شاخصه، ترجیحات، بهینه سازی
  • وحید حاجی پور*، سینا سلیمیان صفحات 193-229

    با افزایش بلایای طبیعی، نیاز جامعه به خدمات سلامت محور افزایش چشمگیری داشته است. در هنگام وقوع حادثه ارایه خدمات در زمان مناسب و به موقع یکی از ضروری ترین اقدامات ممکن می باشد. به همین منظور در ابتدا باید وضعیت مصدومان مشخص شده و درمان آغاز شود و در صورت افزایش وخامت حال مصدومان، این افراد در کمترین زمان به مراکز درمانی انتقال یابند. به همین منظور مراکز درمانی باید در مکان هایی با دسترسی مناسب قرار گیرند. از طرفی یکی دیگر از اقدامات مهم در زمان وقوع حادثه، ارسال دارو و اقلام پزشکی در زمان مناسب جهت درمان مصدومان می باشد. بنابراین یک مدل ریاضی مکان یابی و موجودی به منظور ارایه خدمات بهتر با هدف کمینه سازی هزینه-های مربوط به مکان یابی و موجودی سیستم های سلامت محور ارایه گردیده و سپس جهت تحلیل مساله موردنظر، از روش های حل دقیق و روش فراابتکاری الگوریتم ژنتیک برای 20 مساله پیشنهادی بهره جستیم. نتایج بیانگر آن است که در ابعاد بزرگ، الگوریتم ژنتیک می تواند الگوریتم کارایی برای حل مسئله این تحقیق باشد.

    کلیدواژگان: سیستم های سلامت محور، مکان یابی-موجودی، زنجیره تامین
  • مهسا صبحی شجاع، پروانه سموئی* صفحات 231-262

    در سال های اخیر ربات ها به طور گسترده ای در سیستم مونتاژ با عنوان خطوط مونتاژ رباتیک مورد استفاده قرار گرفته است. در این خطوط مجموعه ای از فعالیت ها باید به ایستگاه ها تخصیص داده شوند و هر ایستگاه نیازمند انتخاب یکی از انواع ربات ها برای پردازش فعالیت های تخصیص یافته است. در شرایط واقعی ممکن است ربات ها در طی افق زمان بندی به دلایل مختلفی مانند خرابی از دسترس خارج شوند. این تحقیق در زمینه بالانس خط در شرایط عدم قطعیت صحبت می کند خطوط u-شکل به دلیل انعطاف پذیری و کارایی بیشتر نسبت به خطوط مستقیم، در بسیاری از صنایع مورد استفاده قرار گرفته اند. این خطوط گزینه های بیشتری برای تعیین فعالیت ها به ایستگاه های کاری ارایه می دهند و اپراتورها می توانند همزمان به ایستگاه های کاری در هر دو سمت ورودی و خروجی سرویس دهند. هدف در این مساله حداقل کردن زمان سیکل برای تعداد مشخصی ایستگاه های کاری و به حداقل رساندن هزینه احداث ربات می باشد. این مقاله، یک مدل استوار برای مواجه با عدم قطعیت در مساله بالانس و توالی خط مونتاژ رباتیک u-شکل مدل ترکیبی ارایه می دهد همچنین زمان های آماده سازی بین فعالیت ها و زمان های خرابی و زمان نگهداری و تعمیرات هر ربات در آن در نظر گرفته می شود. از آنجایی که این مساله یک مساله NP-hard است لذا از الگوریتم فراابتکاری، جستجوی هارمونی چندهدفه جهت حل و بهینه سازی استفاده می شود.

    کلیدواژگان: بالانس و توالی خط مونتاژ، بهینه سازی استوار، جستجوی هارمونی چند هدفه، رباتیک u-شکل، زمان آماده سازی بین فعالیت ها
|
  • Maedeh Fasihi, Seyed Esmaeil Najafi *, Reza Tavakkoli-Moghaddam, Mostafa Hahiaghaei-Keshteli Pages 1-50

    The supply chain management is an important factor in current competitive market. In recent years, the shortage of resources for answering an increasing food demand has increased researchers’ attention to the food supply chain. Given the importance of fish in the Household Food Basket, the development of aquaculture and recycling of returned goods in reverse logistics would significantly help with preserving water resources, as well as sustainable development. Therefore, government agencies and aquaculture industry beneficiaries are interested in reverse logistics. This study is focused on the optimization of a closed-loop supply chain of fish. To this end, a new bi-objective mathematical model is proposed that both minimizes total costs and maximizes fulfilling customers demand in uncertainty situation. Several well-known multi-objective meta-heuristic algorithms and a proposed hybrid meta-heuristic algorithm are applied to identify Pareto solutions. The solutions are then compared in terms of performance metrics. Also, the epsilon-constraint method and sensitivity analysis are used to validate the algorithms and evaluate the performance of the model. Lastly, the VIKOR method is used to select the superior method. To demonstrate the capability of the proposed model, a closed-loop supply chain of trout in northern Iran is investigated as a case study. The results show that the developed model could be effective in reducing the costs and increasing customer satisfaction.

    Keywords: closed-loop supply chain, Fish reverse logistics, Bi-objective mathematical model, Uncertainty, Meta-Heuristic Algorithms
  • Mohammadreza Monjazeb *, Mohammadkazem Sayadi, Mohammadjavad Farsayad Pages 51-83

    Nowadays with increasing environmental pollution government's attention to the concept of the green supply chain has increased. The green supply chain produces a green product that is highly environmentally friendly. The purpose is to examine the impact of government intervention on competition between chains, the environment and social welfare. This article presents three different models. In the first model the two green and non-green supply chains are competing with each other and the government is not present. In the second model, the government creates a culture to use the green supply chain and in the third model, is taxing the non-green supply chain. The objective of government is social welfare. In both models of government intervention, the game is in the form of a Stackelberg. Backward analysis method is used to solve the model. This method is a backward inference process in problems with limited steps, with the aim of obtaining optimal action in each step. MATLAB and Maple software are used for mathematical calculations and obtaining decision variables. The results show that if the government intervenes in a cultural way, environmental damage will decrease. Another result is that the conditions for increasing social welfare in the state of culture are determined. It is also possible for the green supply chain to increase its price if certain relationships are established between the parameters. In the tax collection model, if the government aims to maximize social welfare, social welfare will increase under any circumstances compared to the absence of the government.

    Keywords: Game Theory, advertising, Green supply chain, Non-green supply chain, social welfare
  • Akbar Rahimi *, Alireza Boshehri, Arash Jafarian Pages 85-124

    The oppressive sanctions of the superpowers in the supply of our country's military equipment, as well as the use of a significant number of helicopters with military and civilian applications (including transportation, rescue, agriculture, fire, crisis management, etc.), in the country, The importance of Iran Helicopter Support and Renovation Company (Panha) has doubled and the functional diversity of these helicopters has made it necessary for the company to move towards design and construction. Given the company's mission and existing constraints, including sanctions, effective supply chain management is a key factor in its success. Disruptions as a result of unexpected events are an integral part of the company's supply chain, and applying the supply chain resilience approach to deal with these unexpected events, rapid recovery and return to normal (before the event), as the only A company providing support and modernization services for helicopters in Iran is essential.The purpose of this research is to develop a supply chain resilience model for Panha Company. First, the supply chain resilience practices are identified, then, according to the necessity of the applicability of the final model, practices is categorized in the form of a two-dimensional matrix of importance - feasibility. Also, using fuzzy Delphi method, the most important practices and performance measures related to Penha Company were extracted. Finally, using interpretive structural modeling, a model is presented that shows the relationships between important and feasible practices of the company's supply chain resilience.

    Keywords: Supply Chain, Resilience Approach, Interpretive StructuralModeling, PANHA Co
  • Yousef Shamsi, Houshang Ta *, Soleiman Iranzadeh Pages 125-162

    The purpose of this article is to develop a model of manufacturing flexibility in the food industry. The present research is a mixed qualitative and quantitative research method. In qualitative research, the Grounded theory method is a tool for building a conceptual model of manufacturing flexibility. The statistical sample of this section includes 20 experts familiar with the subject of manufacturing flexibility. The sampling method in the qualitative section is the Snowball Sampling method. The method of data collection in this part of the interview is semi-structured. The method of data analysis in the qualitative part is a three-step process of open, axial and selective coding. The results of this section show the model of manufacturing flexibility paradigm. The data collection tool in the quantitative part is a researcher-made questionnaire based on sub-categories and concepts obtained from the qualitative stage. The method of data analysis in this section is confirmatory factor analysis and structural equation modeling. The statistical sample in this section is 201 managers of food industry companies in East Azerbaijan province. The results show that environmental dynamics, increasing competitiveness and access to new markets are among the reasons for the need for manufacturing flexibility, in which automation and timely production are considered as industry strategies to achieve manufacturing flexibility; These factors have a direct effect on increasing organizational performance and customer satisfaction as a consequence of flexibility. The results also show that intervenors such as managerial factors, financial capability, etc. can influence strategies.

    Keywords: production flexibility, Grounded Theory, Food Industries
  • Majid Shakhsi-Niaei *, Fateme Ghayoor Pages 163-192

    Aggregate production planning is a multi-objective problem which is influenced by managerial preferences which is rarely considered with these preferences in many researches. In this paper, a multi-product multi-objective aggregate-production-planning model has been proposed and implemented in an industrial ball-valves manufacturing company. In the first phase, preferences of various product groups have been determined via a multiple-attribute-decision-making method which is used as an input for the second phase. To do this, one of the outranking methods has been used because of the variety in the dimension and the nature of different attributes. In the second phase, a deterministic multi-objective mixed-integer mathematical model has been designed considering the needs of the company. This model not only concentrates on the benefits, but also considers the preferences of the products. The third objective function is decreasing work in process. To solve this model, ϵ-constraint method has been used leading to a set of Pareto-optimal solutions, enabling the decision-maker to choose the best solution by trading off between the three objective functions. So top managers are able to decide how to provide product preferences and how to decrease WIP products while the benefits remain reasonable. The results show that using the proposed approach in the case study has improved 35%, 28%, and 56% total benefit, total utility, and WIP products, respectively.

    Keywords: aggregate production planning, multi product, multiple-criteria decision making, preferences, Optimization
  • Vahid Hajipour *, Sina Salimian Pages 193-229

    Given the increase of natural disasters, the community's need for health services has increased dramatically. Firstly, the condition of the injured people should be determined and then the treatment should be start, and in the event of increasing in the severity of the injured, these people should be transfer to the hospitals in the shortest possible time. On the other hand, another essential measure at the time of the accident is to send medicines and medical items at the appropriate time for treatment of injured. In this regard, we follow to design an emergency relief supply chain network including suppliers of medical items, treatment center, warehouses, and disaster points. Therefore, a location and inventory mathematical modeling is proposed to provide better services with the goal of minimizing the costs associated with locating and inventory of health systems. Then, to analyze the problem, we used the exact solution methods and the meta-heuristic method of genetic algorithm for 20 proposed problems. Results show that on a large scale, Genetic algorithm has a better performance to solve the problem of this research.

    Keywords: Healthcare systems, Location-inventory, Supply Chain
  • Mahsa Sobhi Shojaa, Parvaneh Samouei * Pages 231-262

    In the recent years, robots have been widely used in assembly systems as called robotic assembly lines where a set of tasks have to be assigned to stations and each station needs to select one of the different robots to process the assigned tasks. Our focus is on u-type layouts because they are widely employed in many industries due to their efficiency and flexibility . In these lines, a worker can be assigned to multiple stations located at entrance and exit sides. However, in many realistic situations, robots may be unavailable during the scheduling horizon for different reasons, such as breakdowns. This research deals with line balancing under uncertainty The Objective in this research is minimizing the cycle time for a given number of workstations and minimizing robot cost.This research deals with line balancing under uncertainty and presents one robust optimization model for balancing and sequencing of u-shaped robotic assembly line with considering set up times between task, failure robot times and preventive maintenance times for every robot. Since the NP-hard nature of the problem, multi-objective harmony search is developed to solve it. Numerical experiments also demonstrated that by increasing uncertainty level, the objective function values, cost and cycle times (minimum, maximum and average) increased. performance of the robust approach by the results, shows that in real conditions, considering the probability of event failure, values of cycle time and cost change significantly, which indicates the need to consider uncertainty, especially failure in robotic assembly lines.

    Keywords: Balancing, Sequencing Assembly Line, robust optimization, Multi Objective Harmony Search, Robotic U-shaped, Set up Time Between Task