فهرست مطالب

مجله پژوهش های مدیریت عمومی
پیاپی 53 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/02
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمود ضیائی*، ابوالحسن فقیهی، اصغر طهماسبی، ولی نعمتی صفحات 5-27

    مناطق عشایرنشین شاهسون با جذابیت های فرهنگی و طبیعی منحصر به فرد بعنوان یکی از مهمترین گزینه های توسعه اکوتوریسم در شمالغرب ایران مطرح است. با این وجود چارچوب و عوامل توسعه گردشگری عشایری در مطالعات پیشین کمتر مورد توجه و بررسی قرار گرفته است. بر این اساس مطالعه حاضر با بهره گیری از رویکرد مدلسازی ساختاری-تفسیری، ارایه الگوی توسعه گردشگری عشایری را هدف قرار داده است. بدین منظور داده های مورد نیاز با رویکرد تحقیق کیفی- کمی جمع آوری و مورد تحلیل قرار گرفت. ابتدا با استفاده از نمونه گیری قضاوتی و از طریق مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 19 نفر از خبرگان گردشگری شامل اساتید دانشگاه، کارشناسان گردشگری و عشایری، ابعاد و عوامل تاثیر گذار بر توسعه گردشگری عشایری شناسایی و دسته بندی گردید. در مرحله بعد با استفاده از مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) روابط بین ابعاد تعیین و بصورت یکپارچه مورد تحلیل قرار گرفته و استفاده از تحلیل MICMAC متغیر مستقل، وابسته، تاثیرگذار و دو وجهی کلیدی در توسعه گردشگری عشایری شناسایی شدند. نتایج نشان داد که توانمندسازی جامعه عشایری با قرار گرفتن در ربع اول ماتریس به عنوان کلیدی ترین متغیر دو وجهی، یکی از مهمترین پیشران های توسعه گردشگری عشایری به شمار رفته و تقویت و توسعه آن باید در اولویت سیاست گذاری و برنامه ریزی توسعه گردشگری عشایری قرار گیرد. از طرف دیگر سرمایه های اجتماعی، کنشگری دولت، عوامل ساختاری-نهادی با قرار گرفتن در ربع دوم ماتریس از جمله متغیرهای استراتژیک تاثیرگذار بر توسعه گردشگری عشایری شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: جامعه عشایری، گردشگری عشایری، مدل سازی ساختاری تفسیری، عشایر شاهسون
  • عادل آذر، امیر خرمی* صفحات 29-63

    زنجیره تامین چابک در برابر تغییرات غیر قابل پیش بینی در بازار و افزایش سطح آشفتگی های زیست محیطی، دارای توانایی پاسخگویی سریع با هزینه مناسب از لحاظ حجم و تنوع را داراست. هدف از انجام این پژوهش ارایه عوامل موثر بر چابکی زنجیره تامین در صنعت دارو و ارایه مدلی از تعاملات عوامل چابکی زنجیره تامین دارو نسبت به هم می باشد. در این پژوهش با استفاده از مدل سازی ساختاری تفسیری، روابط متقابل متغیرهای موثر بر چابکی زنجیره تامین در صنعت دارو اریه شده است برای این منظور با مطالعه کتابخانه ای و ادبیات موضوع متغیرهای موثر بر چابکی زنجیره تامین استخراج و با توزیع پرسش نامه و با استفاده از نظر خبرگان متغیرهای نهایی انتخاب و روابط بین متغیرها تعیین گردیدند. این متغیرها در سطوح مختلف و با توجه به قدرت و وابستگی آن ها در 10 سطح و 17 متغیر طبقه بندی و سطح بندی شده و روابط بین عناصر در سطوح مختلف ارایه گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد شاخص های استفاده از فناوری اطلاعات، اشتراک اطلاعات و یکپارچگی سازمان زیربنای چابکی زنجیره تامین صنعت دارو بوده و تاثیرگذارترین شاخص ها می باشد. جهت آزمون و تایید مدل از تحلیل میک مک و تکنیک دیمتل استفاده شده است که هر دو روش نتایج تحقیق و مدل را تایید می کنند. ISM روشی را ارایه می کند که توسط آن نظم را می توان بر پیچیدگی چنین متغیرهایی تحمیل کرد. این بینش از مدل به مدیران زنجیره تامین در برنامه ریزی استراتژیک برای بهبود چابکی زنجیره تامین کمک می کند.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین دارو، زنجیره تامین چابک، مدلسازی ساختاری-تفسیری (ISM)، تحلیل میک مک (MICMAC)، دیمتل (DEMATEL)
  • آزیتا حاجی زاده، فریبرز رحیم نیا*، محمدمهدی فراحی، علی شیرازی صفحات 65-88

    در شرایط متحول و متغیر امروزی، یکی از مسایلی که به مخاطرات سازمانی دامن می زند، نداشتن رویکرد استراتژیک و بلند مدت و ابتلا به نقیصه نزدیک بینی است. نزدیک بینی مدیران یک عارضه فراگیر است که مجموعه گزینه های مورد توجه تصمیم گیرندگان را محدود می کند و افق دید مدیران و تصمیم گیرندگان را به مسایل عادی و روزمره معطوف می سازد. این پدیده به جهت مشکلات و مسایلی که برای سازمان ها به وجود آورده است، به یک ضرورت پژوهشی پر اهمیت بدل گشته است. لذا پژوهش حاضر با هدف ارایه الگوی نزدیک بینی مدیران در سازمان های دولتی انجام پذیرفت. این پژوهش از نظر هدف کاربردی، رویکرد آن کیفی و استراتژی مورداستفاده داده بنیاد مبتنی بر رویکرد ظاهرشونده می باشد. جامعه مورد مطالعه پژوهش، مدیران سازمان های دولتی هستند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و بر اساس اشباع نظری اعضای نمونه انتخاب شدند. همچنین ابزار گردآوری اطلاعات در پژوهش حاضر مصاحبه نیمه ساختار یافته می باشد. نتایج تحلیل داده ها با کمک نرم افزار تحلیل کیفی MAXQDA و فرآیند های کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل شد. نتایج پژوهش مشتمل بر ارایه مدلی است که عوامل و مولفه های مربوط به علل، عوامل همبسته، عوامل میانجی، اقتضایات و نتایج مربوط به مقوله محوری پژوهش را شناسایی نموده است. در مجموع این پژوهش با تبیین نظریه نزدیک بینی مدیران، زمینه لازم برای فهم و شناخت این رفتار و همچنین کنترل و پیشگیری آن را در سازمان فراهم آورده است.

    کلیدواژگان: تورش های رفتاری، نزدیک بینی مدیریتی، رویکرد گلیزر، سازمان های دولتی
  • سیده الهه کاوسی، علی اصغر فانی*، حسن دانایی فرد، شهرزاد نیری صفحات 89-114

    هدف این پژوهش شناسایی علل ترک خدمت کارکنان شرکت های دانش بنیان ایرانی در حوزه جبران خدمات و ارایه راهکارهایی سازنده جهت کاهش میزان ترک خدمت این دسته از کارکنان است. روش شناسی پژوهش حاضر ترکیبی است. جامعه آماری شامل 220 نیروی دانشی سازمان های دانش بنیان دانشگاه صنعتی شریف بودند که سازمان خود را ترک کرده بودند. حجم نمونه در بخش کمی مشتمل بر 138 نفر بود که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. حجم نمونه در بخش کیفی مشتمل بر 30 نفر بود که به روش گلوله برفی انتخاب شدند. گردآوری داده ها در بخش کمی از طریق پرسشنامه و در بخش کیفی از طریق مصاحبه انجام شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کمی از آزمون تی و فریدمن و در بخش کیفی از روش تحلیل تم استفاده شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که تمامی مولفه های 18 گانه جبران خدمات؛ پایین تر از حد متوسط و در زمره ی علل اصلی ترک خدمت نیروهای دانشی هستند. در نهایت راهکارهایی برای بهبود وضعیت جبران خدمات که منجر به رفع مسئله ترک خدمت نیروهای دانشی شود در هفت دسته فرایندی، انسانی، مالی، فرهنگی، فناورانه، ساختاری و قانونی-سیاسی پیشنهاد شدند. نتایج پژوهش حاضر می تواند به بهبود سیاست های جبران خدمات به منظور حفظ نیروهای کلیدی در سازمان های دانش بنیان کمک شایانی نماید.

    کلیدواژگان: ترک خدمت، جبران خدمات، کارکنان دانشی، شرکت های دانش بنیان
  • صدف استانستی*، نجمه مهدی بیگی صفحات 115-140

    مدیریت منابع انسانی سبز به تمام فعالیت های درگیر در توسعه، اجرا و نگهداری سیستمی گویند که با هدف آماده کردن کارکنان یک سازمان سبز هدف گذاری شده است. در واقع شیوه های مدیریت منابع انسانی سبز تاثیر مثبتی بر عمکلرد زیست محیطی از طریق فعالیت هایی مانند کاهش ضایعات و بازده سازمانی دارد، اما نقش میانجی گر فرهنگ سازمانی در رابطه بین مدیریت منابع انسانی سبز و عملکرد سازمان به میزان کافی مورد مطالعه قرار نگرفته است. در این پژوهش تاثیر مدیریت منابع انسانی سبز بر فرهنگ سازمانی سبز و عملکرد محیطی بیمارستان ها بررسی شد. جامعه آماری این تحقیق کلیه اعضای هیات علمی دو دانشگاه علوم پزشکی مادر در استان سیستان و بلوچستان است که اطلاعات از طریق نمونه گیری تصادفی ساده به حجم نمونه 217 نفر جمع آوری شد. در جمع آوری اطلاعات مرتبط با متغییرهای پژوهش از پرسشنامه روسکو و دیگران استفاده شد که پایایی و روایی آن از طریق آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی تاییدی سنجش شد. برای آزمون فرضیه های پژوهش از روش مدل سازی معادلات ساختاری در نرم افزار لیزرل استفاده شده است. یافته ها بیانگر آن است که مدیریت منابع انسانی سبز بر فرهنگ سازمانی سبز و عملکرد محیطی بیمارستان ها تاثیر مثبت و معنی داری دارد و فرهنگ سازمانی سبز بر عملکرد محیطی بیمارستان به صورت معنی داری تاثیر می گذارد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی سبز، فرهنگ سازمانی سبز، عملکرد محیطی، بیمارستان
  • ابراهیم رجب پور*، مهدی افخمی اردکانی صفحات 141-166

    در مواجهه با فشارهای درون و برون سازمانی برای تطبیق و اجرای فعالیت های سازگار با محیط زیست؛ توجه به مفهوم سبزینگی مطرح شده است. مدیریت منابع انسانی سبز و رفتار سبز نمونه ای از این گونه اقدامات هستند. از این رو، هدف از پژوهش، بررسی نقش مدیریت منابع انسانی سبز بر عملکرد زیست محیطی بیمارستان ها با تاکید بر نقش میانجی تعهد سازمانی می باشد. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش متشکل از مدیران و کارکنان بیمارستان های دولتی شهر بوشهر بودند و نمونه آماری پژوهش 430 نفر انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد مدیریت منابع انسانی سبز شن و بنسون (2016)؛  تعهد سازمانی کیم و همکاران (2019) و عملکرد زیست محیطی فایلی و همکاران (2014)؛ در مقیاس پنج گزینه ای لیکرت بود. روایی پرسشنامه از نظر محتوایی و سازه مورد بررسی قرار گرفته و پایایی نیز با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ بزرگتر از 7/0 محاسبه گردید. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزارهای آماری SPSS و LISREL مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که مدیریت منابع انسانی سبز بر عملکرد زیست محیطی و تعهد سازمانی تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین، متغیر تعهد سازمانی نقش میانجی گری بین مدیریت منابع انسانی سبز و عملکرد زیست محیطی بیمارستان ها دارد.

    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی سبز، عملکرد زیست محیطی، تعهد سازمانی
  • داود ضامنی، عباسعلی قیومی، فاطمه عزیزآبادی فراهانی*، ناصر میرسپاسی، ابراهیم حاجیانی صفحات 167-197

    مطالعات نشان می دهد سازمان های دولتی اغلب در شناسایی، جذب، پرورش و نگهداشت استعدادها تجارب موفقی نداشتند. از این رو شناخت علل و پیامدهای این مساله ضروری است. پژوهش حاضر با هدف واکاوی تجارب زیسته مدیران فرهنگی از مدیریت استعداد و شناسایی موانع تحقق آن در یکی از سازمان های فرهنگی هنری انجام شده است. روش تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری اطلاعات کیفی است که با استفاده از رویکرد پدیدارشناسی تفسیری انجام گرفته است. منابع اطلاعاتی پژوهش را مدیران ارشد، میانی و استعدادهای شاخص حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی تشکیل می دهند که 15نفر از آنها با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز با انجام مصاحبه های عمیق گردآوری و با استفاده از رویکرد چهارمرحله ای موستاکاس تجزیه و تحلیل شدند. نتایج تحلیل داده ها نشان داد موانع تحقق مدیریت استعداد در حوزه هنری متشکل از ده تم فرعی است که در سه دسته موانع مفهومی (نظری)، مدیریتی و سازمانی طبقه بندی شدند. کشف معناهای نهفته در تجارب زیسته مشارکت کنندگان نشان داد این پدیده در بعد فردی پیامدهایی چون رشد فردی و خودجوش استعدادها، مهجوریت استعدادها و وامانده سازی استعدادها را رقم زده و در بعد سازمانی پیامدهایی چون استعدادکشی، استعدادسوزی و نشت استعدادها را در پی داشته است. برای جلوگیری از هزینه های زیانبار هدررفت سرمایه های انسانی، ضرورت بازنگری در شیوه های استعدادیابی، استعدادداری و استعدادپروری در حوزه هنری توصیه می شود.

    کلیدواژگان: مدیریت استعداد، استعدادسوزی، عارضه یابی، پدیدارشناسی
  • یدالله صادقی مرزناکی، مهرداد حسینی شکیب*، عباس خمسه، تقی ترابی صفحات 199-226

    توانایی های انتقال فناوری نقش مهمی در فرایند انتقال فناوری موفق و اثربخش ایفا می نماید. هدف از انجام این پژوهش ارایه مدلی کاربردی برای شناسایی عوامل و شاخص های موثر بر توانایی های انتقال فناوری در صنایع پایین دستی پتروشیمی می باشد. پژوهش حاضر از حیث هدف کاربردی بوده و در زمره پژوهش های کیفی- کمی با رویکرد اکتشافی دسته بندی می گردد. جامعه آماری  پژوهش در بخش کیفی 15 نفر از خبرگان صنایع پایین دستی پتروشیمی بوده اند که این  افراد با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی به منظور طبقه بندی شاخص ها، سنجش روایی محتوا، اولویت بندی توانایی ها با تکمیل پرسشنامه مقایسات زوجی انتخاب شده اند. همچنین در بخش کمی جهت تحلیل عاملی، از نظرات 388 نفر از مدیران و کارشناسان صنایع پایین دستی پتروشیمی جهت تکمیل پرسشنامه  بهره گرفته شده است. جهت تجزیه وتحلیل داده ها و نیز بررسی برازش مدل نظری پژوهش، از مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار AMOS استفاده شده است. نتایج نشان دهنده آن است که 82 شاخص در قالب 8 عامل بر روی توانایی های انتقال فناوری تاثیرگذار است. همچنین توانایی اشاعه فناوری بعلت دارا بودن  بیشترین ضریب تعیین، بالاترین اهمیت را در این صنعت دارا می باشد  و توانایی انطباق فناوری و نیز توانایی توسعه و بهبود فناوری، دارای بالاترین ضریب تعیین پس از اشاعه فناوری  می باشند. این نتیجه نشان می دهد که مدیران ارشد و سیاست گذاران صنعت پتروشیمی می بایست به توانایی های مرحله اشاعه فناوری توجه ویژه ای نمایند و در جهت تقویت این عوامل بکوشند.

    کلیدواژگان: انتقال فناوری، توانایی های انتقال فناوری، مدل سازی معادلات ساختاری، صنایع پایین دستی پتروشیمی
|
  • Mahmood Ziaee *, Abolhassan Faghihi, Asghar Tahmasbi, Vali Nemati Pages 5-27

    Nomadic regions of Iran with their unique cultural and natural attractions are considered as one of the most important options for the development of ecotourism in the country. However, the framework and factors of nomadic tourism development have been less considered in previous studies. Accordingly, the present study aims to provide a model for the development of nomadic tourism by using the structural modeling-interpretation approach. For this purpose, the required data were collected and analyzed from the Shahsavan nomadic areas in northwestern Iran with a qualitative-quantitative research approach. For this purpose, using snowball sampling and through semi-structured interviews with 19 tourism experts consisting of university professors, tourism experts and nomadic community, the dimensions and factors affecting the development of nomadic tourism were identified and categorized. In the next step, using interpretive structural modeling (ISM), the relationships between the dimensions were determined and analyzed in an integrated way, then using MICMAC analysis, independent, dependent, effective and two key aspects in the development of nomadic tourism were identified. The results showed that empowerment of nomadic community as the key two-way variable is one of the most important drivers of nomadic tourism development and its strengthening and development should be a priority in policy and planning for nomadic tourism development. On the other hand, social capital, government activism, structural-institutional factors were identified as strategic variables affecting the development of nomadic tourism.

    Keywords: Nomadic community, nomadic tourism, interpretive structural modeling, Shahsoon nomads
  • Adel Azar, Amir Khorrami * Pages 29-63

    An agile supply chain can respond quickly and cost-effectively to unexpected changes in the market and increase the levels of environmental turmoil regarding both volume and variety. This study aims to present a model for the interactions of pharmaceutical supply chain agility (SCA) factors. In this study, the interactions of variables influencing pharmaceutical SCA were determined using the interpretive structural modeling (ISM) approach. The variables affecting SCA were extracted through library research and thematic literature, and the final variables were entered into the model using experts' views. These variables were classified according to their strength and dependence into 10 levels and 17 variables, and the relationships were determined at different levels. The results show that the indices of information technology, information sharing and organization integrity are the foundation of the supply chain agility and are the most influential indicators. MicMac analysis and the DEMATEL technique were used to test and confirm the model. ISM provides a way by which order can be imposed on the complexity of such variables. This insight from the model helps strategic planning managers to improve the SCA.

    Keywords: Drug Supply Chain, Agile Supply Chain, Interpretive Structural Modeling (ISM), MICMAC, DEMATEL
  • Azita Hajizadeh, Fariborz Rahimnia *, MohamadMahdi Farahi, Ali Shirazi Pages 65-88

    In today's changing world, one of the issues that fuels organizational risks is the lack of a strategic and long-term approach. Managerial myopia is a pervasive complication that limits the set of options considered by decision makers. This phenomenon has become an important research necessity due to the problems and issues that it has created for organizations. Therefore, the present study was conducted with the aim of providing a mo del of managers' myopia in government organizations. This research is applied research In terms of purpose and the philosophy of research is interpretation based on qualitative approach. The studied population of the study is the managers of government organizations who were selected using purposive sampling method based on theoretical adequacy. Also, the data collection tool in the present study is an interview.The results of the research led to the emergence of the final model of research with name of "managerial myopia". The results of data analysis were analyzed using MAXQDA qualitative analysis software and open, axial and selective coding processes. The results of the research include presenting a model that has identified the factors and components related to causes, correlated factors, mediating factors, requirements and results related to the central category of the research. This research has provided the necessary ground for understanding and recognizing this behavior, as well as its control and prevention in the organization.

    Keywords: Managerial Myopia, Glaser Approach, public sector Organizations
  • Seyedeh Elahe Kavousi, Aliashghar Fani *, Hassan Danaeefard, Shahrzad Nayyeri Pages 89-114

    The purpose of this study is to identify the reasons for employee’s turnover of Iranian knowledge companies in the field of compensation system and providing constructive strategies to reduce the rate of turnover. The methodology of the present study is mixed method. The statistical population of the study in qualitative and quantitative parts consisted of 220 knowledge workers in knowledge-based organizations of Sharif University of Technology who left their organizations. Sample size in the quantitative section consisted of 138 persons who were selected by random sampling. Sample size in the qualitative section consisted of 30 persons selected by snowball method. Data were collected through a questionnaire in the quantitative section and interviews in the qualitative section. Friedman and t-test were used to analyze the data in quantitative part and the thematic analysis was used in the qualitative part. The results show that all of eighteen components of compensation system were below average and they are main reasons for leaving knowledge workers. Proposed solutions presented in seven process, human, financial, cultural, technological, structural and legal-political themes. The results of this study can help improve compensation policies in order to maintain key forces in knowledge based organizations.

    Keywords: Employee turnover, Compensation, Knowledge workers, knowledge-based organizations
  • Sadaf Estanesti *, Najme Mehdibeigi Pages 115-140

    Green human resource management refers to all activities involved in the development, implementation and maintenance of a system that aims to prepare the staff of a green organization.In fact, green human resource management practices have a positive impact on environmental performance through activities such as waste reduction and organizational efficiency, but the mediating role of organizational culture in the relationship between green human resource management and organizational performance has not been sufficiently studied. In this study, the effect of green human resource management on green organizational culture and environmental performance of hospitals was investigated. The statistical population of this study is all faculty members of two mother universities of medical sciences in Sistan and Baluchestan province. The information was collected through simple random sampling with a sample size of 217 people. In order to collect information related to the research variables, Rosco et al.'s questionnaire was used, the reliability and validity of which were assessed through Cronbach's alpha and confirmatory factor analysis. To test the research hypotheses, the structural equation modeling method in LISREL software has been used. Findings indicate that green human resource management has a positive and significant effect on green organizational culture and environmental performance of hospitals and green organizational culture has a significant effect on hospital environmental performance.

    Keywords: Green Human Resource Management, Green Organizational Culture, Environmental Performance, Hospital
  • Ebrahim Rajabpour *, Mehdi Afkhami Ardakani&Rlm Pages 141-166

    The main purpose of this study was to investigate the role of GHRM on the environmental performance of hospitals with emphasis on the mediating role of organizational commitment. After reviewing the literature on Green Human Resource Management, Environmental performance and Organizational Commitment the conceptual modeling and research hypotheses were formulated. The present study is of applied purpose and descriptive-correlational in terms of data collection. A questionnaire was designed and distributed to measure the dimensions variables. Collected data were analyzed using statistical software SPSS and LISREL.The results of the data analysis show that relationship between variable in study are significant.

    Keywords: Green Human Resource Management, Environmental Performance, Organizational Commitment
  • Davood Zameni, Abbasali Ghaiyoomi, Fatemeh Azazabadi Farahani*, Nasser Mirsepassi, Ebrahim Hajiani Pages 167-197

    Government agencies often have not successful experience in identifying, attracting, cultivating, and retaining talent. This study, which was conducted with a phenomenological approach, sought to discover and understand the causes of failure of governmental organizations by focusing on cultural organizations in the field of talent management. The results showed that these causes can be classified into three categories: conceptual (theoretical), managerial and organizational. To avoid the harmful costs of wasting human capital, it is recommended to review the methods of talent identification, talent management and talent development in Hoze-ye Honari.

    Keywords: Talent Management, Talent exhaustion, Phenomenology, Hoze-ye Honari
  • Yadollah Sadeghi Mraznaki, Mehrdad Hosseini Shakib *, Abbas Khamseh, Taghi Torabi Pages 199-226

    Technology transfer abilities play an important role in the process of successful and effective technology transfer. Accordingly, this study sought to provide a practical model to identify the factors and indicators contributing to technology transfer abilities in downstream petrochemical industry. The present study is an applied and qualitative-quantitative research studies. The statistical population consisted of managers and experts in the relevant industry, and that the research questionnaire was designed according to the indicators identified from the literature and opinions of industry experts. Structural Equation Modeling running AMOS software was used to analyze the data and to examine the fit of the research theoretical model. The results show that a total of 82 indicators under the rubric of 8 factors contribute into the technology transfer abilities. Also, technology transfer abilities is in the first rank in the industry, and the technology adaptation abilities and development and improvement of technology abilities were ranked second and third in importance. This result suggests that senior managers and policy makers in the petrochemical industry should pay special attention to abilities of technology dissemination stage and strive to strengthen these factors.

    Keywords: Technology transfer, technology transfer abilities, Structural Equation Modeling, downstream petrochemical industries