فهرست مطالب

مجله تحقیقات علوم رفتاری
سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 65، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/04
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مظاهر بداقی، ذبیح پیرانی*، داود تقوایی صفحات 381-391
    زمینه و هدف

    تحقیقات نشان داده است که تخلیه انرژی کودکان مبتلابه بیش فعالی و نقص توجه تحت عنوان بازی می تواند نتایج خوبی بر عملکردهای روزانه داشته باشد. بر این اساس هدف از پژوهش حاضر اثربخشی بازی درمانی فلورتایم بر مدیریت هیجان، خودکنترلی و کارکردهای اجرایی در کودکان مبتلابه بیش فعالی و نقص توجه می باشد.

    مواد و روش ها

     روش پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی از نوع طرح های پیش آزمون- پس آزمون- پیگیری چند گروهی با گروه کنترل می باشد، از بین جامعه آماری کلیه دانش آموزان دوره ابتدایی مبتلابه اختلال نقص توجه و بیش فعالی در سال تحصیلی 99-98 مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر اراک، 24 آزمودنی به روش نمونه گیری هدفمند و لحاظ کردن ملاک های ورود و خروج به پژوهش انتخاب و با شیوه گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند، هر دو گروه پژوهش در آغاز مداخله (بازی درمانی فلورتایم)، اتمام مداخله و دو ماه پس از خاتمه درمان مورد ارزیابی قرار گرفتند. ابزارهای تحقیق شامل پرسشنامه مهارت مدیریت هیجان کودک زیمن و همکاران (2001)، پرسشنامه خودکنترلی ادراک شده کودکان هامفری (2000) و مقیاس کارکردهای اجرایی کودکان و نوجوانان بارکلی (2012) بود. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که بازی درمانی فلورتایم بر مدیریت هیجان، کنترل رفتار و کارکردهای اجرایی اثر معنی داری داشت (001/0>p).

    نتیجه گیری

     به نظر می رسد که بازی درمانی فلورتایم می تواند به عنوان یک مداخله ی اثربخش جهت بهبود کارکردهای اجرایی، کنترل رفتار و مدیریت هیجان کودکان مبتلابه اختلال نقص توجه و بیش فعالی محسوب شود.

    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه و بیش فعالی، کارکردهای اجرایی، مدیریت هیجان. بازی درمانی فلورتایم
  • آسیه برجی، مهدی زارع بهرام آبادی*، حسن حیدری، حسین داودی صفحات 392-403
    زمینه و هدف

    تحقیقات نشان داده است که توانمدسازی والدین در ارتباط با فرزندان و مشکلات آن ها می تواند اثرگذار باشد؛ بنابراین، هدف از پژوهش حاضر اثربخشی برنامه توانمندسازی والدینی خانواده های دارای فرزندخوانده بر متغیرهای تنش های والدگری و رابطه والد- فرزندی بود..

    مواد و روش ها

    جامعه آماری شامل والدین دارای فرزندخوانده شهر تهران در سال 1399 بود. تعداد 30 والد به شیوه نمونه گیری در دسترس به عنوان گروه نمونه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه گمارده شده اند. با بهره گیری از یک طرح آزمایشی پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل، والدین ابتدا پرسشنامه های تنش های والدگری و رابطه والد- فرزندی را تکمیل کردند و سپس کاربندی آزمایشی توانمندسازی والدینی در 8 جلسه بر روی گروه آزمایش اجرا و بعد از اتمام جلسات پس آزمون برای هر دو گروه ارایه شد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کواریانس چندمتغیری (MANCOVA) به کمک نرم افزار SPSSV19 استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد برنامه توانمندسازی والدینی بر تنش های والدگری (004/0≥p) و رابطه والد- فرزندی (008/0≥p) اثربخش است و بین دو گروه آزمایش و گواه تفاوت معنی داری ایجاد کرد.

    نتیجه گیری

     بر اساس نتایج این پژوهش می توان گفت، برنامه آموزشی توانمندسازی والدینی دارای فرزندخوانده بر تنش های والدگری و رابطه والد- فرزندی اثربخش بوده و لذا آگاهی متخصصان حوزه های مشاوره، خانواده، روان شناسی و سایر متخصصان از این پژوهش می تواند کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: توانمندسازی والدین، فرزندخوانده، تنش های والدگری، رابطه والد- فرزندی
  • سیاوش خداپرست*، حسن عبدی، سید هادی نقیبی، زهرا رضائی صفحات 404-414
    زمینه و هدف

    شیوع جهانی COVID-19 بر سلامت روان اثر گذاشته و پیامدهای روان شناختی بسیاری به ویژه برای ورزشکاران به همراه داشته است؛ بنابراین، هدف از این پژوهش پیش بینی سلامت روان براساس مقیاس ذهن آگاهی، سن و جنس در ورزشکاران استان گیلان در زمان شیوع COVID-19 می باشد.

    مواد و روش ها

     روش تحقیق توصیفی همبستگی می باشد. جامعه آماری تحقیق را ورزشکاران نخبه استان گیلان در سال 1400 تشکیل دادند. روش نمونه گیری به صورت تصادفی و براساس معیارهای ورود و خروج با مراجعه به باشگاه های ورزشی و ادارات تربیت بدنی 95 نفر تعیین شد. ابزارهای تحقیق را ذهن آگاهی براون و رایان MMAS)  در سال 2007 و پرسشنامه  SCL-90-Rدراگوتیس و همکارانش در سال 1999 تشکیل داد. جهت تجزیه وتحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و شاخص های پراکندگی و همچنین آمار توصیفی و آزمون های آماری همبستگی مانند پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه روش گام به گام استفاده شد. از نرم افزار SPSS نسخه 25 با سطح معنی داری 05/0 استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج پژوهش نشان داد که بین مقیاس ذهن آگاهی و سلامت روان در ورزشکاران مرد و زن استان گیلان روانی با توجه به سن ارتباط وجود دارد (001/0≥ P). همچنین متغیر ذهن آگاهی پیش بینی کننده سلامت روان با توجه به جنسیت در ورزشکاران استان گیلان می باشد (001/0≥ P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که ذهن آگاهی می تواند پیش بینی کننده سلامت روان در مردان و زنان ورزشکار باشد.

    کلیدواژگان: سلامت روان، ذهن آگاهی، مردان، زنان، COVID-19
  • سعید بلوچ زاده خورشانه، منصور عبدی*، خلیل غفاری، رحیم حمیدی پور صفحات 415-426
    زمینه و هدف

    تحقیقات نشان داده است که آموزش کافی در مورد مسایل مرتبط با ازدواج می تواند بر باورهای زوجین اثرگذار باشد بنابراین پژوهش حاضر باهدف مقایسه اثربخشی آموزش های قبل از ازدواج به روش برنامه آگاهی و انتخاب بین فردی و رویکرد چندبعدی بومی نگر بر باورهای ناکارامد زوجی در افراد متقاضی ازدواج انجام شد.

    مواد و روش ها

     روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون_ پس آزمون با گروه گواه است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد متقاضی ازدواج شهر اراک مراجعه کننده به کانون زندگی پایدار در سال 1399 بود و از بین آنان تعداد 60  نفر به صورت دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه آزمایشی برنامه آگاهی و انتخاب بین فردی (20  نفر)، گروه آموزشی بومی نگر (20 نفر) و گروه گواه (20 نفر) قرار گرفتند. در این مطالعه، محتوای جلسه های آموزش قبل از ازدواج با تکیه بر اصول و فنون برنامه آگاهی و انتخاب بین فردی (PICK) به صورت هفتگی دو جلسه 90 دقیقه ای و آموزش چندبعدی بومی نگر به صورت 10 جلسه 40 دقیقه ای انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه باورهای ارتباطی ایدلسن و اپستین (1982) بود و برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کواریانس با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که بین اثربخشی آموزش های قبل از ازدواج به روش برنامه آگاهی و انتخاب بین فردی و رویکرد چندبعدی بومی نگر بر باورهای ارتباطی توقع ذهن خوانی و عدم تغییر همسر معنادار بود (P≥0.001) .

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد  که افرادی که در برنامه های آموزش پیش از ازدواج شرکت می کنند، از رشد ارتباطی بهتری، تبادلات مخرب کمتر و حمایت بیشتری برخوردارند و همچنین آمار طلاق در آن ها کمتر است.

    کلیدواژگان: برنامه آگاهی، انتخاب بین فردی، بومی نگر، باورهای ناکارامد، ازدواج
  • مهدی لشگری، قاسم آهی*، فاطمه شهابی زاده، احمد منصوری صفحات 427-438
    زمینه و هدف

    شیوع و دنیاگیری کووید-19 علاوه بر تعداد زیاد ابتلا و مرگ و میر فراوان، منجر به مشکلات روانشناختی از جمله اضطراب کرونا شده که زنان بیش از مردان در معرض این اضطراب قرار دارند. هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری مبتنی بر عدم تحمل بلاتکلیفی بر نگرانی و اضطراب زنان مبتلا به اضطراب کرونا بود.

    مواد و روش ها

    این پژوهش از نوع گزارش موردی با خط پایه چندگانه و پیگیری دوماهه بود. سه بیمار زن به روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس ملاک های تعیین شده برای ورود به پژوهش از جامعه آماری مورد نظر انتخاب شدند و به مدت 15 جلسه بر اساس پروتکل درمان شناختی رفتاری مبتنی بر عدم تحمل بلاتکلیفی تحت درمان قرار گرفتند. شرکت کنندگان سه بار در مرحله خط پایه و در جلسات 3، 6، 9، 12 و 15 و همچنین در جلسات پیگیری ماهیانه به مدت دوماه با تکمیل مقیاس اضطراب بیماری کرونا، پرسشنامه نگرانی پنسیلوانیا و پرسشنامه ابعاد نگرانی مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها به روش ترسیم دیداری، درصد بهبودی و شاخص تغییر پایا تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     نتایج بیانگر این بود که درمان شناختی رفتاری مبتنی بر مدل عدم تحمل بلاتکلیفی بر  نگرانی و اضطراب کرونای زنان از نظر بالینی و  به لحاظ آماری موثر بوده است (05/0>p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، می توان گفت که درمان شناختی رفتاری مبتنی بر عدم تحمل بلاتکلیفی می تواند یک مداخله موثر برای کاهش نگرانی و اضطراب زنان مبتلا به اضطراب کرونا باشد.

    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، درمان شناختی رفتاری، عدم تحمل بلاتکلیفی، کووید-19
  • شیرین شاهمردی، تقی پور ابراهیم*، محمدباقر حبی صفحات 439-453
    زمینه و هدف

    تحقیقات نشان داده اند که ناگویی هیجانی می تواند متاثر از تصویر بدنی و شرایط خانوادگی باشد. بنابراین؛ پژوهش حاضر با هدف تحلیل معادلات ساختاری ناگویی هیجانی بر اساس جو عاطفی خانواده و سبک های دلبستگی با میانجیگری تمایزیافتگی و تصویر بدنی انجام شد.

    مواد و روش ها

     روش پژوهش توصیفی-همبستگی از نوع معادلات ساختاری است. جامعه آماری، متشکل از کلیه زنان و مردان متاهل ساکن منطقه 2 شهر تهران در سال 1399 بود. حجم نمونه با استفاده از روش پیشنهادی شوماخر و لوماکس (2004)، 400 نفر برآورد شد. روش نمونه گیری به صورت در دسترس و آنلاین انجام شد. ابزار تحقیق شامل پرسشنامه های پژوهش شامل ناگویی خلقی تورنتو (1994)، جو عاطفی خانواده هیل برن (1964)، سبک های دلبستگی کولینز و رید (1990)، تمایزیافتگی اسکورن و فریدلندر (1988) و تصویر بدنی مدیروس و گارسیا (2002)، بودند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها، از تکنیک مدل یابی معادلات ساختاری در محیط نرم افزار AMOS استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که سبک دلبستگی اضطرابی به صورت مثبت و سبک وابستگی و نزدیک بودن، جو عاطفی خانواده، تمایز یافتگی خود و تصویر بدنی به صورت منفی و معنادار بر ناگویی هیجانی اثر دارند. همچنین تمایز یافتگی خود، اثر سبک دلبستگی اضطرابی بر ناگویی هیجانی را به صورت مثبت و اثر سبک دلبستگی نزدیک بودن بر ناگویی هیجانی را به صورت منفی و معنادار میانجیگری می کند. تصویر بدنی اثر سبک دلبستگی اضطرابی بر ناگویی هیجانی را به صورت مثبت و اثر سبک دلبستگی نزدیک بودن بر ناگویی هیجانی را به صورت منفی و معنادار میانجیگری می کند. تمایزیافتگی خود و تصویر بدنی اثر جو عاطفی خانواده بر ناگویی هیجانی را به صورت منفی  و معنادار میانجیگری می کند.

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که بهبود جو عاطفی خانواده و سبک دلبستگی هم به طور مستقیم و هم از طریق افزایش تمایریافتگی خود و بهبود تصویر بدنی، در کاهش ناگویی هیجانی افراد متاهل موثر هستند.

    کلیدواژگان: ناگویی هیجانی، جو عاطفی، سبک دلبستگی، تمایزیافتگی، تصویر بدنی
  • علیرضا تقوایی، حمید طاهر نشاط دوست*، اصغر آقایی، الهام فروزنده صفحات 454-464
    مقدمه

    فرآیند طلاق بر آسیب پذیری فرد در برابر مشکلات جسمانی و روان شناختی می افزاید و به گونه ای منفی بر سلامت هیجانی، اجتماعی، جنسی و شغلی او اثر می گذارد که در همین راستا پژوهش حاضر با هدف اثربخشی مدیریت زندگی تلفیق شده با آموزش یادآوری خاص (MEST) بر تاب آوری در زنان مطلقه انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری دو ماهه بود. جامعه ی آماری، زنان مطلقه ی شهرستان نایین بودند، 30 زن تحت پوشش کمیته ی امداد امام (ره) و بهزیستی شهرستان نایین به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به شیوه ی تصادفی در دو گروه جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه ی تاب آوری کانر و دیویدسون (Conner, 2003 & Davidson) بود. بسته ی آموزشی مدیریت زندگی تلفیق شده با آموزش یادآوری خاص برای یک دوره ی آموزش 11 هفته ای با جلسات 90 دقیقه ای برای حداکثر 15 نفر شرکت کننده تهیه و تنظیم شد که شامل تلفیقی از مهارت های زندگی، تکنیک های درمان مثبت نگر، بهزیستی روان شناختی و آموزش بازیابی خاطرات سرگذشتی (یادآوری خاص) به منظور تغییر باورهای بنیادین و افکار خودآیند منفی و ایجاد تغییرات شناختی همراه با تمرین و تکالیف خانگی است. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر انجام شد. 

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد، متغیر تاب آوری در طی مراحل پس آزمون و پیگیری تغییر کرده است که نسبت به مرحله ی پیش آزمون معنادار به شمار می رود (P<0/05). همچنین متغیر مبتنی بر تلفیق مدیریت زندگی با آموزش یادآوری خاص بر مولفه ی تاب آوری در زنان مطلقه دارای تاثیر معنی داری بوده است (P<0/05).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به یافته های به دست آمده می توان استنباط کرد که روش مداخله ی مدیریت زندگی تلفیق شده با آموزش یادآوری خاص با ایجاد سبک زندگی جدید و تغییر در نظام شناختی- رفتاری می تواند نگرش ها و الگوهای رفتاری و اجتماعی آزمودنی ها را نسبت به زندگی گذشته تغییر داده و در نهایت با افزایش تاب آوری، بینشی مثبت و امیدوارانه را نسبت به شرایط حال و آینده ایجاد و تامین سلامت و بهزیستی روان شناختی را تحقق بخشد.

    کلیدواژگان: مدیریت زندگی، آموزش یادآوری خاص، تاب آوری، زنان مطلقه
  • مصطفی خانزاده، عبدالعلی موسوی زاده*، راضیه محمدی صفحات 465-476
    زمینه و هدف

    یکی از عوامل موثر بر آمادگی به اعتیاد، ویژگیهای شخصیتی و مزاجی است. با توجه به اینکه تاکنون در زمینه ارتباط مزاجهای گوناگون طب ایرانی با آمادگی به اعتیاد مطالعه اندکی صورت گرفته است، پژوهش حاضر درصدد بررسی نقش این مزاجها در آمادگی به اعتیاد دانشجویان بود.

    مواد و روش ها

    طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع مقطعی بود. تعداد 241 دانشجوی مشغول به تحصیل در دانشگاه های شهر مبارکه با روش نمونه گیری سهمیه ای انتخاب شدند و به مقیاس ایرانی آمادگی به اعتیاد و پرسشنامه تعیین مزاج پاسخ دادند. پس از تعیین مزاج افراد نمونه، میانگین آمادگی به اعتیاد افراد با 9 نوع مزاج با استفاده از روش تحلیل واریانس مقایسه شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس نشان داد که میانگین آمادگی به اعتیاد در حداقل یکی از مزاجها با مزاجهای دیگر تفاوت معناداری دارد. بررسی نتایج آزمون تعقیبی حداقل اختلاف معنی دار نشان داد که میانگین آمادگی به اعتیاد در مزاج گرم- معتدل به طور معناداری از میانگین آمادگی به اعتیاد در مزاجهی سرد- تر، سرد- معتدل، سرد- خشک و گرم- خشک پایین تر است.

    نتیجه گیری

    به طور کلی نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که افراد دارای انواع مزاجهای سرد و مزاج گرم- خشک بیشترین آسیب پذیری و افراد با مزاج گرم- معتدل کمترین آسیب پذیری را نسبت به اعتیاد دارند. این نتایج در بافت نظری و پژوهشی تبیین شد و راهکارهای طب ایرانی در حفظ سلامتی و اعتدال مزاجها، برای محافظت از گرایش به اعتیاد در افراد با مزاجهای آسیب پذیر و جلوگیری از حرکت مزاجهای غیرآسیب پذیر به آسیب پذیر ارایه شد.

    کلیدواژگان: اعتیاد، مزاج، طب ایرانی، پیشگیری
  • زهرا کریمیان، سید عباس حقایق*، سید محمدحسن امامی نجفی دهکردی، مصطفی رئیسی صفحات 477-488
    زمینه و هدف

    در بین اختلالات گوارشی کارکردی، سندرم روده تحریک پذیر شایع ترین، پرهزینه ترین و ناتوان کننده ترین نوع آن ها است. پژوهش حاضر باهدف مقایسه میزان اثربخشی درمان فراتشخیصی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و گروه کنترل بر تنظیم هیجان و ادراک بیماری در بیماران مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر انجام شد.

    مواد و روش ها

     پژوهش حاضر شبه آزمایشی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه بیماران مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر مراجعه کننده به مرکز پورسینای حکیم شهر اصفهان در سال 1398-1399 بود. نمونه پژوهش شامل 45 نفر بیمار مبتلا بود که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. هر دو مداخله به مدت 8 جلسه (90 دقیقه ای) برای هر دو گروه آزمایش در فاصله زمانی دو ماه اجرا شد. از پرسشنامه های ادراک بیماری برادبنت و همکاران و تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و کرایج و برگه اطلاعات جمعیت شناختی برای گردآوری یافته ها استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره و تک متغیره استفاده شد. نرم افزار مورداستفاده SPSS نسخه 19 بود.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که مداخلات درمانی فراتشخیصی و پذیرش و تعهد بر افزایش ادراک بیماری و کاهش راهبردهای غیرانطباقی تاثیر معناداری نداشته است. درمان فراتشخیص و پذیرش و تعهد در افزایش راهبردهای انطباقی تاثیر داشتند (05/0<p).

    نتیجه گیری

    درمانگران می توانند با استفاده از مداخلات مذکور روش های موثری جهت بهبود وضعیت بیماران مبتلا به سندروم روده تحریک پذیر اتخاذ کنند که اثربخشی درمان های خود را ارتقاء بخشند.

    کلیدواژگان: سندروم روده تحریک پذیر، درمان فراتشخیص، درمان پذیرش و تعهد، تنظیم هیجان، ادراک بیماری
  • محدثه کیوانی، ابوالفضل بخشی پور*، عطا طهرانچی صفحات 489-498
    زمینه و هدف

     اضافه وزن و چاقی از شایع ترین مشکلات مربوط به سلامت در جوامع معاصر هستند. مداخلات روانشناختی متعددی برای کاهش وزن تدوین شده اند. لذا اهمیت زیادی دارد که اثربخشی این مداخلات مورد سنجش قرار گیرد. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی دو مداخله شناختی رفتاری و مبتنی بر پذیرش و تعهد در شاخص توده بدنی و کیفیت زندگی زنان دارای اضافه وزن بود.

    مواد و روش ها

     طرح پژوهش حاضر از نوع مطالعه ی نیمه تجربی با طرح پیش آزمون -پس آزمون-پیگیری با گروه کنترل و با گمارش تصادفی بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر، کلیه ی زنان دارای اضافه وزن ساکن شهر مشهد بودند. چهل و پنج زن دارای اضافه وزن به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در سه گروه درمان شناختی رفتاری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، و گروه گواه قرار گرفتند. شاخص توده بدنی در سه نوبت پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری اندازه گیری شد و پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی-فرم کوتاه  و پرسشنامه جمعیت شناختی توسط شرکت کنندگان در پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری سه ماهه تکمیل شدند. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان دادند که شاخص توده بدنی در گروه های مداخله به شکل معناداری از گروه کنترل در پس آزمون و پیگیری کمتر بود البته بین دو گروه مداخله تفاوتی در این زمینه وجود نداشت. یافته ها همچنین نشان دادند که نمرات شاخص های کیفیت زندگی در شرکت کنندگان گروه های مداخله نسبت به گروه کنترل در پس آزمون و پیگیری به شکل معناداری بیشتر بود. علاوه بر آن نمرات شرکت کنندگان در گروه مبتنی بر پذیرش و تعهد در دو شاخص کیفیت کلی زندگی و سلامت روان نسبت به گروه شناختی رفتاری به شکل معناداری بیشتر بود.

    نتیجه گیری

     هر دو مداخله اثربخشی مطلوب در کاهش وزن داشتند اما مداخله مبتنی بر پذیرش و تعهد اثربخشی بهتری در برخی از شاخص های کیفیت زندگی نشان دادند.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، کیفیت زندگی، شاخص توده بدنی، کاهش وزن
  • عاطفه سعیدی قهه، بهرام شاهدی*، غلامرضا خیرآبادی، محمدجواد طراحی صفحات 499-507
    زمینه و هدف

    افسردگی بیماری است که بر عملکرد افراد تاثیرگذاشته و در سال های اخیر به دلایل مختلف هم چون زندگی آپارتمانی افزایش یافته است. هدف اصلی این پژوهش مطالعه رابطه بین ابعاد فضای سکونتی با نمره افسردگی ساکنین آن بود.

    مواد و روش ها

     طرح پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری پژوهش نیز کلیه ی ساکنین محیط های مسکونی مناطق پانزده گانه شهر اصفهان بودند که در نهایت 749 نفر، با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی انتخاب شدند. شایان ذکر است که برای هر ساختمان مسکونی از حداقل دو نفر از ساکنین پرسشنامه تکمیل شده دریافت شد که شامل سوال هایی برای ارزیابی نمره افسردگی، ویژگی های جمعیت شناختی (سن، جنس، تحصیلات،...) افراد و ویژگی های محیط مسکونی هم چون ابعاد و مساحت فضای اقامتی، تعداد اتاق خواب، ارتفاع سقف واحد مسکونی و تامین خلوت مورد نیاز ساکنین می شد. در ادامه نیز از روش همبستگی و تحلیل آنوا جهت تجزیه تحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج بیانگر این بود که افزایش مساحت واحد مسکونی، ارتفاع سقف، تعداد اتاق های خواب و تامین خلوت مورد نیاز افراد، نمره افسردگی ساکنین را به طور معناداری کاهش داده و با نمره افسردگی به طور معکوس مرتبط است.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر، ابعاد فضای مسکونی برای تامین سلامت روان بیشتر اهمیت داشته بنابراین می توان گفت که توجه به ابعاد فضا و افزایش مساحت واحد مسکونی و تعداد اتاق های خواب مورد نیاز ساکنین و تامین خلوت مورد نیاز افراد، می تواند به عنوان عاملی محیطی در راستای ارتقای سلامت روان و کاهش نمره افسردگی ساکنین مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فضای مسکونی، مساحت واحد مسکونی، افسردگی
  • سید حسین منصوری، حسن اسماعیل پور*، حمیدرضا سعیدنیا صفحات 508-518
    زمینه و هدف

    گردشگری پزشکی، شکل جدیدی از توریسم است که تا قبل از پاندمی کویید 19 به طور فزاینده‌ای رشد پیدا کرده بود. گردشگری پزشکی به منظور بهبود سلامتی افراد و در مکانی خارج از محل سکونت آن ها انجام می شود. هدف اصلی این پژوهش طراحی مدل گردشگری پزشکی در دوران کویید 19 با استفاده از رویکرد ترکیبی است.

    مواد و روش‌ ها

     در این تحقیق پژوهشگر از رویکرد ترکیبی استفاده کرده است. برای این منظور، در مطالعه اول، برای شناخت مولفه‌های بازاریابی گردشگری پزشکی از رویکرد داده بنیاد و در مطالعه دوم، به آزمون مدل با استفاده از روش کمی پرداخته شده است. ابزار جمع‌آوری داده‌ های مورد نیاز در مطالعه اول، پروتکل و مصاحبه عمیق، با بیست مدیر مرکز گردشگری و در مرحله بعد، داده‌ های مورد نیاز بین 384 بیمار مرکز گردشگر توزیع و نتایج توسط نرم افزار ایموس تحلیل‌شده است.

    یافته‌ ها

     محقق با انجام پانزده مصاحبه به اشباع نظری و در نهایت 100 کد باز استخراج و بر اساس ادبیات نظری اقدام به کدگذاری محوری و انتخابی کرده و نتایج را در قالب شش بعد اصلی و سی و یک بعد فرعی ارایه کرده است.

    نتیجه‌ گیری

    محقق تحقیق خود را در قالب یک مدل شامل شش بعد: رضایت از برند مرکز گردشگری، اعتماد به برند درمانی مرکز گردشگری پزشکی، تنوع خدمات درمانی،  بازاریابی گردشگری پزشکی، بسته درمانی مناسب، وفاداری به برند مرکز درمانی؛ و سی و یک بعد فرعی ارایه کرده است. نتایج تحقیق نشان داده است که کم هزینه ترین اقدام جهت بهبود وضعیت صنعت توریسم پزشکی، برنامه ریزی و ضرورت بخشی به ارایه خدمات حرفه ای در خور نیاز بیماران خارجی و همراهان آنها توسط افراد متخصص این حوزه باشد.

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری پزشکی، داده بنیاد، رویکرد ترکیبی. کوئید 19
  • حسین پولادی برج، علی خالق خواه*، حسن حیدری، حسین داوودی صفحات 519-528
    زمینه و هدف

    تحقیقات نشان داده است که نظام‌های آموزشی و تدریس معلمان می‌تواند متاثر از بحران‌های اجتماعی مانند کووید-19 باشد بنابراین هدف از این مطالعه ارایه الگوی مولفه‌های شخصیتی و عوامل روان‌شناختی موثر بر تدریس معلمان در زمان شیوع کووید-19 می‌باشد.

    مواد و روش‌ها

    روش پژوهش توصیفی همبستگی و تحلیل مسیر با استفاده از معادلات ساختاری می‌باشد. جامعه آماری پژوهش کلیه معلمان مقطع ابتدایی ناحیه 2 مشهد که در سال تحصیلی 98 -97 مشغول به تدریس می‌باشند که با بررسی‌های صورت گرفته مشخص شد که 873 نفر در مقاطع ابتدایی مشغول به تدریس هستند که 329 نفر زن و 544 نفر مرد بودند. ابزار به‌کاررفته در پژوهش حاضر عبارت‌اند از پرسشنامه تدریس تحول‌آفرین، پرسشنامه عوامل اجتماعی و پرسشنامه عوامل شخصیتی هگزاکو که با رعایت اصول اخلاقی پژوهش، توسط اعضای نمونه تکمیل شد. داده‌های به‌دست‌آمده با بهره گیری از معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی با بهره مندی از نرم افزار لیزرل تحلیل شد.

    یافته‌ها

    یافته‌های آماری نشان‌دهنده برازش مطلوب مدل و تایید معنادار مدل پژوهشگر بود (001/0≥P).

    نتیجه‌گیری

    به نظر می‌رسد که توجه به مولفه‌های شخصیتی عامل مهمی در ارایه تدریس در زمان شیوع کووید-19 می‌باشد.

    کلیدواژگان: تدریس، مولفه های شخصیتی، معلمان، عوامل روانشناختی، عوامل اجتماعی، کووید-19
  • بهاره فامیل متقی، محمود گودرزی*، کیوان کاکابرائی صفحات 529-539
    زمینه و هدف

    بخشودگی زناشویی یکی از مهم‌ترین عوامل موثر در رضایت زناشویی و به‌عنوان متغیری موثر در حل تعارضات زناشویی و افزایش رضایت زناشویی در نظر گرفته می شود. هدف اصلی این پژوهش، تدوین مدل علی بخشودگی زناشویی بر اساس هوش هیجانی و هوش معنوی با نقش واسطه ای تمایزیافتگی زوجین بوده است.

    مواد و روش‌ها

    پژوهش حاضر از نوع همبستگی به شیوه معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل زنان متاهل 25 تا 45 ساله شهر همدان بوده که از بین آن‌ها تعداد 408 نفر به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. همه آن‌ها پرسشنامه‌های بخشش زناشویی، هوش معنوی، هوش هیجانی و تمایزیافتگی زوجین را تکمیل کردند. برای تحلیل داده ها از آزمون معادلات ساختاری به کمک نرم‌افزار PLS استفاده شد.

    یافته‌ها

    یافته‌ها نشان داد بین هوش هیجانی (102/0) و هوش معنوی (286/0) زوجین با بخشودگی زناشویی رابطه مستقیم مثبت وجود دارد. مسیر رابطه بین هوش معنوی زوجین و سطح تمایزیافتگی آن ها مستقیم، منفی و معنی‌دار است (139/0-). همچنین مسیر رابطه بین سطح تمایزیافتگی (348/0-) و بخشودگی زناشویی زوجین مستقیم و رابطه بین دو متغیر منفی است. سطح تمایزیافتگی زوجین بر رابطه بین هوش هیجانی و بخشودگی زناشویی (07/0-) و همچنین رابطه بین هوش معنوی و بخشودگی زناشویی (048/0) زوجین اثر میانجیگری دارد.

    نتیجه‌گیری

    با توجه به نتایج پژوهش می‌توان گفت مدل علی بخشودگی زناشویی بر اساس هوش هیجانی و هوش معنوی با نقش واسطه‌ای تمایزیافتگی از برازش خوبی برخوردار است و لذا آگاهی مشاوران، روانشناسان و متخصصان از این متغیرها می‌تواند کمک‌کننده باشد.

    کلیدواژگان: مدل علی بخشودگی زناشویی، هوش هیجانی، هوش معنوی، تمایزیافتگی
  • مهناز کیانی، غلامرضا منشئی*، امیر قمرانی، جواد راستی صفحات 540-550
    زمینه و هدف

    سوختگی یکی از مخرب ترین و دردناک ترین آسیب های پزشکی است. به دلیل فرایندهای دردناک درمان، مدت زمان سپری شده تعویض پانسمان و فرایندهای درمانی، برای این بیماران بسیار طولانی و طاقت فرسا ادراک می شود. اخیرا درمان های نوظهوری همچون واقعیت مجازی سه بعدی برای کاهش مدت زمان سپری شده ادراک درد مورد استفاده قرار گرفته اند. در این راستا، هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی دارو درمانی و واقعیت مجازی بر ادراک زمان سپری شده درد بیماران سوختگی مرکز امام موسی کاظم (ع) شهر اصفهان بود.

    مواد و روش ها

    پژوهش حاضر نوع طرح نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. بدین منظور از جامعه آماری این پژوهش که  کلیه بیماران واجد شرایط بستری در بخش سوختگی مرکز آموزشی درمانی امام موسی کاظم (ع) شهر اصفهان در سال 1397 را تشکیل می داد، 75 نفر از بیماران بخش سوختگی مرکز آموزشی درمانی امام موسی کاظم به شیوه نمونه گیری از نوع در دسترس انتخاب شدند. سپس با درنظر گرفتن معیارهای ورود، تعداد 45 بیمار وارد مطالعه شده و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش1 (واقعیت درمانی مجازی)، آزمایشی2 (دارو درمانی) و یک گروه کنترل (هر گروه 15 نفر) گماشته شدند. آزمودنی ها قبل و بعد از مداخلات به مقیاس درجه بندی تصویری درد (GRS) پاسخ دادند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس نشان داد که  هر دو درمان واقعیت مجازی و دارو درمانی بر اضطراب درد سوختگی بیماران مبتلا به سوختگی تاثیر معنی دار داشت و در مقایسه دو درمان، اثربخشی درمان واقعیت مجازی بیشتر از دارو درمانی بود و تفاوت گروه های دارو درمانی و درمان واقعیت مجازی معنی دار بود (05/0>p). همچنین هر دو درمان واقعیت مجازی و دارو درمانی بر ادراک زمان سپری شده درد در بیماران مبتلا به سوختگی تاثیر معنی دار داشت و در مقایسه دو درمان، میان اثربخشی درمان واقعیت مجازی و  دارو درمانی تفاوت معناداری در کاهش شدت درد یافت نشد (05/0>p). همچنین اثرات هر دو درمان در طول زمان پایدار بود.

    نتیجه گیری

     برای کاهش آسیب های ناشی از فرایند درمان در بیماران سوختگی، علاوه بر دارو درمانی، استفاده از فناوری های نوظهوری همچون واقعیت مجازی مفید به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: سوختگی، ادراک زمان سپری شده درد، دارو درمانی، واقعیت مجازی
  • محمد سیداحمدی*، فهیمه کیوانلو، حسین صمدی، هادی اکبری صفحات 551-562
    زمینه و هدف

    سلامت روان به معنای بهزیستی شناختی ، رفتاری و احساسی است. همه چیز در مورد نحوه تفکر ، احساس و رفتار مردم است. سلامت روان می تواند بر زندگی روزمره ، روابط و سلامت جسمی تاثیر بگذارد. هدف از این مطالعه مرور سیستماتیک و فراتحلیل پژوهش هایی بود که به مقایسه سلامت روان دانشجویان ورزشکار و غیر ورزشکار پرداخته بودند.

    مواد و روش ها

    جستجوی مقالات به زبان فارسی در پایگاه اطلاعات جهاد دانشگاهی، نورمگز، سویلیکا، علم نت بدون محدودیت زمانی تا بهمن ماه سال 1399 با کلیدواژه های مرتبط با "سلامت روانی"، "سلامت عمومی"، "ورزشکار و غیر ورزشکار" انجام شد. معیارهای ورود شامل تحقیقاتی که از نوع مقطعی و به شکل مقایسه بین ورزشکاران و غیر ورزشکاران و تحقیقاتی بود که از پرسشنامه استاندارد 28 GHQ  استفاده کرده بودند. مقالات با استفاده از چک لیست PRISMA مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس معیارهای ورود و خروج در نهایت 12 مقاله از 478 مطالعه مورد بررسی جامع قرار گرفت. طبق بررسی صورت گرفته نتایج مطالعات تعداد کل نمونه های ورزشکار 1252 نفر و غیر ورزشکار 1451 نفر در این 12 مطالعه بود.  نتایج فراتحلیل نشان داد که تفاوت معنی داری و قابل توجهی بین سلامت روان دانشجویان ورزشکار نسبت به غیر ورزشکار (34/3- تا 96/6-)CI  95%، 15/5- MD= وجود دارد و در چهار زیر مقیاس سلامت روان  علایم جسمانی (70/0- تا 75/1-) CI 95% ، 23/1- MD= ، اضطراب و اختلال خواب (24/1- تا 21/2-) CI 95% ، 73/1- MD= ، اخلال در کار کرد اجتماعی (74/0- تا 25/2-) CI 95% ، 50/1- MD= و افسردگی (85/0- تا 2-) CI 95% ، 43/1- MD= تفاوت معنی داری بین دانشجویان ورزشکار و غیر ورزشکار وجود دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که دانشجویان ورزشکار نسبت به غیر ورزشکار از سلامت عمومی بهتری برخوردار بودند. لذا ورزش و فعالیت بدنی می تواند باعث ارتقای سلامت روانی دانشجویان گردد.

    کلیدواژگان: سلامت روان، سلامت عمومی، دانشجو، ورزشکار، غیر ورزشکار
|
  • Mazaher Bodaghi, Zabih Pirani*, Davoud Taghvaei Pages 381-391
    Aim and Background

    Research has shown that energy depletion in children with ADHD can have good results on daily functioning. Therefore, the aim of this study was to the Effectiveness Floor Time Play Therapy on Emotion Management, Self-Control, and Executive Functions in Students with ADHD.

    Methods and Materials

     The method of the present study is a quasi-experimental type of pre-test-post-test-multi-group follow-up plans with a control group. Counseling centers in Arak, 24 subjects were selected by purposive sampling method and considering the criteria for entry and exit to the research and were randomly assigned to experimental and control groups, both research groups at the beginning of the intervention (Floor Time play therapy), Completion of the intervention and two months after the end of treatment were evaluated. Research instruments included the Child Emotion Management Skills Questionnaire Ziman et al. (2001), the Perceived Self-Control Questionnaire Humphrey Children (2000) and Children and Adolescents Executive Performance Scale Barclay (2012). Data were evaluated using repeated measures analysis of variance.

    Findings

    The results showed that Floor Time play therapy had a significant effect on emotion management, behavior control and executive functions (P≤0.001).

    Conclusions

    It seems that Floor Time play therapy can be considered as an effective intervention to improve executive functions, control behavior and emotion management in children with attention deficit hyperactivity disorder.

    Keywords: Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Executive Functions, Emotion Management. Floor Time play therapy
  • Asieh Borji, Mahdi Zare Bahramabadi*, Hassan Heidari, Hossein Davoodi Pages 392-403
    Aim and Background

    Research has shown that parental empowerment in relation to children and their problems can be effective; therefore, the purpose of this study was the effectiveness of parental empowerment program for families with adopted children on the variables of parenting stress and parent-child relationship.

    Methods and Materials

    The statistical population included parents with adopted children in Tehran in 2020. Thirty parents were selected as the sample group by available sampling method and were randomly assigned to the experimental and control groups. Using a pre-test-post-test pilot design with the control group, parents first completed the parenting stress and parent-child relationship questionnaires and then performed the parental empowerment test application in 8 sessions on the experimental group and after the post-test sessions for both groups were presented. Multivariate analysis of covariance (MANCOVA) was used to analyze the data using SPSSV19 software.

    Findings

    The results showed that the parental empowerment program was effective on parenting stresses (p <0.004) and parent-child relationship (p= 0.008) and made a significant difference between the experimental and control groups.

    Conclusions

    Based on the results of this study, it can be said that the parent empowerment training program with adopted children is effective on parenting tensions and parent-child relationship and therefore the knowledge of counselors, family, psychology and other experts in this study can be helpful.

    Keywords: Parental Empowerment, Adopted Child, Parenting Tensions, Parent-Child Relationship
  • Siavash Khodaparast*, Hassan Abdi, Seyed Hadi Naghibi, Zahra Rezaei Pages 404-414
    Aim and Background

    The global prevalence of COVID-19 has affected mental health and has had many psychological consequences especially for athletes; Therefore, the aim of this study was to predict the mental health based on the Mindfulness, Age and Sex Scale in Athletes in Guilan Province at the Outbreak of COVID-19.

    Methods and Materials

     The research method is descriptive correlation. The statistical population of the study consisted of elite athletes of Guilan province in 1400. Sampling method was determined randomly and based on entry and exit criteria by referring to sports clubs and physical education offices of 95 people. The research tools were the mindset of Brown and Ryan MMAS in 2007 and the SCL-90-R questionnaire of Dragotis et al. In 1999. Descriptive statistics and dispersion indices as well as descriptive statistics and correlational statistical tests such as Pearson and stepwise multiple regression analysis were used to analyze the data. SPSS software version 25 with a significance level of 0.05 was used.

    Findings

    The results showed that there is a relationship between mindfulness scale and mental health in male and female athletes in Guilan province according to age (P≥0.001). Also, the variable of mindfulness predicts mental health according to gender in athletes in Guilan province (P≥0.001).

    Conclusions

    It seems that mindfulness can be a predictor of mental health in men and women athletes.

    Keywords: Mental Health, Mindfulness, Men, Women, COVID-19
  • Seed Balochzadeh Khorshaneh, Mansour Abdi*, Khalil Ghaffari, Rahim Hamidipour Pages 415-426
    Aim and Background

    Research has shown that adequate education on marriage-related issues can affect coupleschr('39') beliefs; therefore, the present study was conducted to compare the effectiveness of premarital education by the method of awareness program and interpersonal selection and multidimensional indigenous approach on dysfunctional couple beliefs in marriage seekers.

    Methods and Materials

     The research method is quasi-experimental with pre-test-post-test design with control group. The statistical population of the study included all marriage applicants in Arak who referred to the Center for Sustainable Life in 1399, and 60 of them were randomly selected and randomly divided into three experimental groups of interpersonal knowledge and selection program (20 people). The native group (20 people) and the control group (20 people) were included. In this study, the content of premarital training sessions based on the principles and techniques of the Interpersonal Awareness and Selection Program (PICK) was two weekly 90-minute sessions and native multidimensional training in 10 40-minute sessions. Done. The data collection tool was Eidelsen and Epstein (1982) Communication Beliefs Questionnaire and covariance analysis test was used to analyze the data using SPSS software version 22.  

    Findings

    The results showed that there was a significant difference between the effectiveness of premarital education through the program of knowledge and interpersonal choice and the native multidimensional approach on communication beliefs, expectation of mind reading and no change of spouse (P≥0.001).

    Conclusions

    It seems that people who participate in premarital education programs have better communication growth, less destructive exchanges and more support, and also have lower divorce rates.

    Keywords: Awareness Program, Interpersonal Choice, Indigenous, Dysfunctional Beliefs, Marriage
  • Mahdi Lashagri, Qasem Ahi*, Fatemeh Shahabizaseh, Ahmad Mansouri Pages 427-438
    Aim and Background

    In addition to high morbidity and mortality due to Prevalence of Covid-19, it has led to psychological problems including Corona anxiety, that Women are more prone to this anxiety than men. The aim of this study was to investigate the effectiveness of cognitive behavioral therapy based on intolerance of uncertainty on worry and anxiety in women with corona anxiety.

    Methods and Materials

     This study was a case study with multiple baseline and two-month follow-up. Three female patients who had completed criteria set for entering the study, were selected from the statistical population by available sampling method. Then they were treated for 15 sessions upon the protocol of cognitive-behavioral therapy based on intolerance of uncertainty. Participants were assessed three times on the baseline stage and in sessions 3, 6, 9, 12, 15 as well as in monthly follow-up sessions for two months by completing the Corona Disease Anxiety Scale, Penn State Worry Questionnaire, and Worry Domain Questionnaire. Data were analyzed using visual inspection, improvement percentage and reliable change index.

    Findings

    The results showed that cognitive-behavioral therapy based on intolerance of uncertainty model was clinically and statistically effective on worry and anxiety in Women with Corona anxiety (p<0.05).

    Conclusions

    Based on the results of the present study, it can be said that the cognitive-behavioral therapy based on intolerance of uncertainty can be an effective intervention to reduce worry and anxiety in women with Corona anxiety.

    Keywords: Cognitive behavioral therapy, Corona anxiety, Covid-19, Intolerance of Uncertainty
  • Shirin Shahmardi, Taghi Pourebrahim*, MohammadBagher Hobbi Pages 439-453
    Aim and Background

    Research has shown that emotional distress can be affected by body image and family circumstances. Therefore; the aim of this study was to analyze the structural equations of emotional malaise based on family emotional atmosphere and attachment styles mediated by differentiation and body image.

    Methods and Materials

    The research method is descriptive-correlation of structural equations. The statistical population consisted of all married men and women living in District 2 of Tehran in 1399. The sample size was estimated to be 400 using the method proposed by Schumacher and Lomax (2004). Sampling method was available and online. Research tools included questionnaires including Toronto Mood Disorder (1994), Hillburn Family Emotional Atmosphere (1964), Collins and Reed Attachment Styles (1990), Scorne and Friedlander (1988) Differentiation, and Director and Garcia (2002) Body Image. They were. To analyze the data, structural equation modeling technique was used in AMOS software environment.  

    Findings

    Findings showed that anxious attachment style has a positive and dependency and closeness style, family emotional atmosphere, self-differentiation and body image have a negative and significant effect on emotional malaise. It also mediates the effect of anxiety attachment style on emotional malaise in a positive way and the effect of closeness attachment style on emotional malaise in a negative and significant way. Body image mediates the effect of anxiety attachment style on emotional malaise in a positive way and the effect of closeness attachment style on emotional malaise in a negative and meaningful way. Self-differentiation mediates AND Body images the effect of family emotional climate on emotional malaise in a negative and meaningful way.

    Conclusions

    It seems that improving the emotional atmosphere of the family and attachment style, both directly and by increasing their self-esteem and improving their body image, is effective in reducing emotional distress in married people.

    Keywords: Emotional Disgust, Family Emotional Atmosphere, Attachment Styles, Differentiation, Body Image
  • Alireza Taghvaee, Hamid Neshatdoost*, Asghar Aghaei, Elham Foruzandeh Pages 454-464
    Aim

    The present study aims to be effective. Integrated life management was performed with Memory Specificity Training (MEST) on resilience in divorced women.

    Methods

    The intervention method was used by the researcher after special stages with qualitative evaluation to be able to improve the quality of life and health of the target group, especially in increasing resilience. In the quantitative part, the present study was a quasi-experimental study with pre-test, post-test and follow-up. The statistical population was divorced women in Nain city, so 30 women under the auspices of Imam Relief and Welfare Committee of Nain city were selected by available sampling method and randomly divided into two alternative groups. Were. The collection of information in the qualitative section was based on the study of articles, relevant texts and interviews under the supervision of psychology professors, to develop a life management package and combine it with special reminder training after validation and validity (content, Formal and executive) were used. The research instruments in the quantitative part were Connor and Davidson resilience scale and educational-therapeutic intervention method in the experimental group based on 11 sessions. Data analysis was performed using repeated measures analysis of variance.

    Results

    The results of repeated measures analysis of variance showed that the variability of resilience changed during the post-test and follow-up stages, which is significant compared to the pre-test stage (P <0.05). ). Also, the variable based on combining life management with Memory Specificity Training had a significant effect on the resilience component in divorced women (P <0.05).

    Conclusion

    Based on the findings, it can be inferred that life management intervention method combined with special reminder training by creating a new lifestyle and changing the cognitive-behavioral system can change attitudes and behavioral patterns and Ultimately increase psychological resilience in divorced women

    Keywords: life management, Memory Specificity Training, resilience, divorced women
  • Mostafa Khanzadeh, Abdolali Moosavyzadeh*, Razieh Mohamadi Pages 465-476
    Introduction

    One of the factors influencing the preparation for addiction is personality traits and temperament. Considering that so far little study has been done on the relationship between different temperaments (mizaj) of Persian medicine and preparation for addiction, the present study aimed to investigate the role of these mizaj in studentschr('39') preparation for addiction.

    Methods

    The design of the present study was descriptive cross-sectional. A total of 241 students studying in the universities of Mobarakeh were selected by quota sampling method and answered the Iranian preparation for addiction scale and Mizaj determination questionnaire. After determining the Mizajes of the sample, the average preparation for addiction was compared with 9 types of mizaj using analysis of variance.

    Results

    The results of analysis of variance showed that the average preparation for addiction in at least one mizaj is significantly different from other mizajes. Examination of the results of LSD post hoc test showed that the mean of preparation for addiction in warm-temperate mizaj was significantly lower than the mean of preparation for addiction in cold-temperate, cold-wet, and cold-dry and hot-dry mizajes.

    Conclusion

    In general, the results of the present study show that people with all types of cold and hot-dry mizajes have the highest vulnerability and people with warm-temperate have the least vulnerability to addiction. These results were explained in the theoretical and research context and traditional medicine strategies in maintaining health and tempering mizajes, to protect the tendency to addiction in people with vulnerable mizajes and prevent the movement of non-vulnerable mizajes to the vulnerable were presented.

    Keywords: addiction, mizaj, Persian medicine, prevention
  • Zahra Karimian, Seyed Abbas Haghayegh*, Seyed MohammadHassan Emami Najafi Dehkordi, Mostafa Raisi Pages 477-488
    Aim and Background

    Irritable bowel syndrome is the most common, costly and debilitating type of disorder among functional gastrointestinal disorders. The aim of this study was to compare the effectiveness of trans-diagnostic treatment and acceptance and commitment therapy and the control group on emotion regulation and illness perception in patients with irritable bowel syndrome.

    Methods and Materials

     The present research was quasi-experimental and pretest-posttest with a control group. The statistical population of this study included all of the patients with irritable bowel syndrome referred to Poursina Hakim Center of Isfahan during 2019-2020. The sample researchconsisted of 45 infected patients that were selected by available sampling method. In addition, they were randomly placed in two experimental groups (15 patients in each group) and one control group (with 15 patients). Integrated trans-diagnostic intervention of Barlow (2011) was done for the first experimental group during 8 session (90min). On the other hand, acceptance and commitment therapy of Hayes (2002) was done for the second experimental group during 8 session (90min) in two months interval and the control group did not receive any intervention. From the Broadbent et al.'s illness perception questionnaire and the Garnefski & Kraaij (2006) cognitive- emotion regulation and demographic data sheet were used to collect the findings. Multivariate and univariate analysis of covariance were used to analyze the data. The software used was SPSS version 19.

    Findings

    The results showed that trans-diagnostic therapeutic interventions and acceptance and commitment did not have a significant effect on increasing illness perception and reducing non-adaptive strategies. Trans diagnostic treatment and acceptance and commitment had affected on increasing adaptive strategies (P <0.05).

    Conclusions

    Therapists can adopt effective methods by using above- mentioned interventions in order to improve the condition of patients having irritable bowel syndrome to increase the efficacy of their treatments.

    Keywords: Irritable Bowel Syndrome, Trans-diagnostic Treatment, Acceptance, Commitment Therapy, Emotion Regulation, illness Perception
  • Mohaddese Keivani, Abolfazl Bakhshipour*, Ata Tehranchi Pages 489-498
    Aim and Background

    Overweight and obesity are among major health related problems in modern societies. Many psychological interventions are developed to lose weight and it is important to study their effectiveness. The aim of present study was to compare the effectiveness of cognitive behavior therapy (CBT), and acceptance and commitment therapy (ACT) on body mass index (BMI) and quality of life among overweight women.

    Methods and Materials

    Research method was quasi-experimental with pretest-posttest-follow up design and randomized allocation. Population was consisted of all overweight women living in the city of Mashhad. Forty five women with overweight were selected through convenience sampling and allocated randomly in two experiment groups of CBT and ACT, and one control group. BMI, quality of life, and demographic questionnaire were examined in pretest, posttest and three months follow-up. Repeated measure ANOVA was used to analyze the data.

    Findings

    Findings demonstrated that BMI was significantly lower in experiment groups in comparison of the control group in posttest and follow-up. However, no significant difference in BMI were found between CBT and ACT groups in posttest and follow-up. Findings also showed that subscales of quality of life were significantly higher among participants in intervention groups in comparison of control group in posttest and follow-up. Furthermore, participants in ACT group had significantly higher levels of quality of life and mental health in comparison of CBT group.

    Conclusions

    According to the results, both interventions had significant effectiveness in weight loss however ACT group had more significant effectiveness in some indicators of quality of life.

    Keywords: cognitive behavioral therapy, acceptance, commitment therapy, quality of life, body mass index, weight loss
  • Atefeh Saeidi Ghahe, Bahram Shahedi*, GholamReza Kheirabadi, MohammadJavad Tarrahi Pages 499-507
    Aim and Background

    depression is a disease which affects people’s performance; it has been increased in the last years due to various reasons including living in apartment. Main purpose of this research is to study relation between size of residential place and residents’ depression.

    Methods and Materials

    current research plan describes different types of correlation. Statistical population of current research is residents of 15 regions of Esfahan Municipality, in the end 749 people were selected using cluster random sampling. It should be mentioned that two completed questionnaires have been received from at least two persons in each residential complex which include questions for investigating depression point, demography qualifications (age, gender, education, …) and residential environment qualifications like dimension and area, number of bedrooms, ceiling height, and privacy required for the residents. In the following, Anova (analysis of variance) was applied for data analysis.

    Findings

    The results of the analysis showed that increasing the area of residential unit, ceiling height, number of bedrooms and providing necessary privacy decreased depression of residents significantly and it is inversely related to depression.

    Conclusions

     in accordance with the results of current research, to provide mental health, dimensions of residential space was more important, therefore it can be said that pay attention to space, increasing area of residential unit, number of bedrooms and providing privacy for residents can be used as environmental factor to elevate mental health and reduce residents depression point.

    Keywords: residential space, area of residential unit, depression
  • Seyed Hosein Mansouri, Hassan Esmaelpour *, HamidReza Saeed Nia Pages 508-518
    Aim and Background

    Medical tourism is a new form of tourism that had grown exponentially before the COVID-19 Pandemic. Medical tourism is done to improve the health of people and outside their place of residence. The main purpose of this study is to design a marketing model for medical tourism using a Mix method approach during COVID-19.

    Methods and Materials

     In this research, the researcher has used a Mix method approach. For this purpose, in the first study, to identify the components of medical tourism marketing from the data foundation approach and in the second study, the model is tested using a quantitative method. The required data collection tools in the first study, protocol and in-depth interviews with twenty managers of the tourism center and in the next stage, the required data were distributed among 384 patients of the tourist center and the results were analyzed by Amos software.

    Findings

    The researcher performed fifteen interviews to theoretical saturation and finally extracted 100 open codes and based on the theoretical literature, the coding was done selectively and the results were presented in the form of six main dimensions and thirty-one sub-dimensions.

    Conclusions

    The researcher presents his research in the form of a model including six dimensions: satisfaction with the brand of the tourism center, trust in the brand therapy of the medical tourism center, diversity of medical services, marketing of medical tourism, appropriate treatment package, loyalty to the brand of the medical center, and thirty-one sub-dimensions has done.

    Keywords: Tourism, Medical Tourism, Grounded Theory, Mix Method approach, COVID-19
  • Hossein Pouladi Borj, Ali Khalegkhah *, Hassan Heidari, Hosein Davoodi Pages 519-528
    Background

    Research has shown that teacher education systems can be affected by social crises such as Covid-19, so the purpose of this study is to provide a model of personality components and psychological factors affecting teacher teaching during the outbreak of Covid-19.

    Methods and Materials

    The research method is descriptive correlation and path analysis using structural equations. The statistical population of the study is all primary school teachers in District 2 of Mashhad who are teaching in the 98-97 academic year. The studies revealed that 873 people are teaching in primary schools, of which 329 were women and 544 were men. The instruments used in the present study are the Transformational Teaching Questionnaire, the Social Factors Questionnaire and the Hexaco Personality Factors Questionnaire, which were completed by the sample members in accordance with the ethical principles of the research. The obtained data were analyzed using structural equations with partial least squares approach using LISREL software.

    Findings

    Statistical findings showed a good fit of the model and significant confirmation of the researcher model (P≥0.001).

    Conclusions

    It seems that paying attention to personality components is an important factor in providing teaching during the outbreak of Covid-19.

    Keywords: Teaching, Personality components, Teachers, Psychological factors, Social factors, Covid-19
  • Bahareh Famil Motaghi, Mahmoud Goudarzi *, Kaivan Kakabaraei Pages 529-539
    Aim and Background

    Marital forgiveness is one of the most important factors in marital satisfaction and is considered an effective variable in resolving marital conflicts and increasing marital satisfaction. The main purpose of this study was to develop a causal model of marital forgiveness based on emotional intelligence and spiritual intelligence with the mediating role of marital differentiation.

    Methods and Materials

    The present study was a correlation in the form of structural equations. The statistical population included married women aged 25 to 45 years in Hamadan, from which 408 people were selected by cluster random sampling. They all completed questionnaires on marital forgiveness, spiritual intelligence, emotional intelligence, and marital differentiation. A structural equation test using PLS software was used to analyze the data.

    Findings

    The results showed that there is a direct positive relationship between emotional intelligence (0.102) and spiritual intelligence (0.286) of couples with marital forgiveness. The relationship between couples' spiritual intelligence and their level of differentiation is direct, negative, and significant (-0.139). Also, the relationship between the level of differentiation (-0.348) and marital forgiveness of couples is direct and the relationship between the two variables is negative. The level of differentiation of couples has a mediating effect on the relationship between emotional intelligence and marital forgiveness (-0.07) and also the relationship between spiritual intelligence and marital forgiveness (0.048).

    Conclusions

    According to the research results, it can be said that the causal model of marital forgiveness based on emotional intelligence and spiritual intelligence with the mediating role of differentiation has a good fit and therefore the knowledge of counselors, psychologists, and experts about these variables can be helpful.

    Keywords: Causal model of Marital Forgiveness, Emotional Intelligence, Spiritual Intelligence, Differentiation
  • Mahnaz Kiani, Gholamreza Manshaee*, Amir Ghamarani, Javad Rasti Pages 540-550
    Aim and Background

    Burning is one of the most painful medical injuries. Due to the painful treatment processes, the time of dressing changes and treatment processes perceive very long for patients. recently, emerging therapies such as virtual reality (VR) have been used to reduce duration of time. In this regard, the aim of the present study was to compare the effectiveness of drug therapy and virtual reality on the time perception in burn patients of Imam Musa Kazem Center in Isfahan.

    Methods and Materials

    This study was a quasi-experimental design with pre-test and post-test with a control group. For this purpose, from the statistical population of this study, which consisted of all eligible patients admitted to the burn ward of Imam Musa Kazem Center in Isfahan in 2019, 75 patients of the burn ward of Imam Musa Kazem Educational and Medical Center by sampling Available types were selected. Then, 45 patients were enrolled in the study and were randomly assigned to two groups: experimental 1 (VR), experimental 2 (drug therapy) and a control group (15 people in each group). Subjects responded to the GRS scale before and after the interventions.

    Findings

    The results showed that both virtual reality and pharmacotherapy had a significant effect on time perception of pain (p <0.05). Also, both virtual reality and pharmacotherapy had a significant effect on the perception of pain over time in patients with burns and in comparing the two treatments, there was no significant difference between the effectiveness of virtual reality therapy and pharmacotherapy in reducing pain intensity (0.05 > p). The effects of both treatments were also stable over time.

    Conclusions

     In addition to drug therapy, the use of emerging technologies such as virtual reality seems useful to reduce the damage caused by the treatment process in burn patients.

    Keywords: Burning, Time perception of Pain, pharmacological Therapy, Virtual Reality
  • Mohammad Seyedahmadi*, Fahimeh keyvanlo, Hossein Samadi, Hadi Akbari Pages 551-562
    Aim and Background

    Mental health refers to cognitive, behavioral, and emotional well-being. It is all about how people think, feel, and behave. Mental health can affect daily living, relationships, and physical health. The purpose of this study was to systematic review and meta-analysis of studies that compared the mental health of athletic and non-athletic students.

    Methods and Materials

     Articles were searched in Persian in the SID, Noormags, Civilica, Elmnet using the keywords “mental health”, “general health”, “athlete”, and “non- athlete” were used without any time limit until February 2017. Inclusion criteria included cross-sectional studies comparing athletes and non-athletes as well as studies using the General Health Questionnaire-28 (GHQ-28). The modified checklist by Downs et al. (1998) was used to assess the methodological quality of the selected studies. Articles were reviewed using the PRISMA checklist.

    Findings

    Based on the inclusion and exclusion criteria, finally 12 articles from 478 studies were comprehensively reviewed. According to the results of the study, the total number of athletes and non-athletes was 1252 and 1451, respectively. The results of meta-analysis showed that there is a significant difference between the mental health of athlete students and non-athlete [MD = -5.15, 95% CI (-3.34 to -6.96)] as well as there is a significant difference between athletic and non-athletic students in the following four subscales of mental health so that in all cases the athletes were better; physical symptoms [MD = -1.23, 95% CI (-0.70 to -1.75)], anxiety and sleep disorder [MD = -1.73, 95% CI (-1.24 to -2.21)], social dysfunction [MD = -1.50, 95% CI (-0.74 to -2.25)], and depression [MD = -1.43, 95% CI (-0.85 to -2)].

    Conclusions

    The results of this study showed that student-athletes had better general health than non-athletes. Therefore, exercise and physical activity can promote students' mental health.

    Keywords: Mental Health, General Health, Student, Athlete, Non-Athlete