فهرست مطالب

مدیریت نظامی - پیاپی 82 (تابستان 1400)

فصلنامه مدیریت نظامی
پیاپی 82 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رسول کریمی طاهر، غلامرضا معمارزاده*، ناصر میرسپاسی، منصور مومنی صفحات 1-30

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی و رتبه بندی عوامل موثر بر نگهداشت دانشگران در مراکز علمی و تحقیقاتی ارتش ج.ا.ا انجام شده است. این پژوهش ازلحاظ هدف، کاربردی از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش را استادان، مدیران و کارکنان متخصص و خبره مراکز علمی و تحقیقاتی آجا که آشنایی کامل با مدیریت منابع انسانی داشتند، تشکیل داده اند و بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه 152 نفر به روش تصادفی طبقه ای تعیین گردید. عوامل موثر بر نگهداشت دانشگران در چهار بعد شامل عوامل سازمانی، شغلی، فردی و محیطی از پیشینه پژوهش استخراج شده و به تایید خبرگان رسید. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از نرم افزار تحلیل آماری 2013Excel، SPSS24 وSmart- PLS استفاده گردید. بر اساس نتایج بدست آمده از تحلیل سلسله مراتبی فازی، ساختار سازمانی منعطف با وزن 0.086، سبک رهبری و فرماندهی تحول آفرین با وزن 0.083، فرصت های پیشرفت و توسعه شغلی با وزن 0.081، جبران خدمات با وزن 0.074 و شهرت سازمانی با وزن 0.073 به ترتیب بالاترین رتبه را کسب کرده اند.

    کلیدواژگان: نگهداشت، دانشگران، تحلیل سلسله مراتبی، مراکز علمی و تحقیقاتی آجا
  • جواد شکوهی، نورمحمد یعقوبی*، محمد قاسمی، حمید کریمی صفحات 31-74
    در سازمان های هزاره جدید، تاکیدهای فراوانی بر دارایی های ناملموس نظیر نوآوری، خلاقیت، کارآفرینی و سرمایه های دانشی می شود. این سازمان ها بر نیروی انسانی متمرکز هستند و بدین وسیله در جهت پیشی گرفتن از رقبای خود گام برمی دارند. از آنجا که در نظام جانشین پروری، افراد مناسب برای پرکردن سمت های کلیدی پرورش یافته و آماده می شوند، این نظام می تواند راهبردی اثربخش برای پرورش مدیران و رهبران شایسته باشد. از این رو، هدف این پژوهش، طراحی الگوی نظام استعدادیابی و جانشین پروری در سازمان های دولتی است. محقق با ب کارگیری روش فراترکیب کیفی به تجزیه و تحلیل نتایج و مطالعات پیشین با تاکید بر سازمان های دولتی پرداخته است. جامعه آماری پژوهش، مطالعات مرتبط با موضوع پژوهش بوده و ابزار گردآوری اطلاعات، مطالعات داده های ثانویه کتابخانه ای است. در این راستا 327 پژوهش در حوزه استعدادیابی و جانشین پروری مربوط به سال های 2000 تا 2019 انتخاب شد که در نهایت 56 مقاله در راستای هدف مطالعه مورد ارزیابی قرار گرفته شد و مدل اولیه ارایه گردید. سپس با بهره گیری از نظر خبرگان، نتایج حاصل از روش فراترکیب مورد اعتبارسنجی قرار گرفت. نتایج پژوهش حاکی از مدل جامع استعدادیابی و جانشین پروری در شش مقوله شامل عوامل درون سازمانی، فرآیند استعدادیابی، شایستگی های جانشینی، توسعه و توانمندسازی، ماندگاری و هم راستایی راهبردی به همراه 20 مفهوم و 244 کد طبقه بندی می باشد. یافته های این مطالعه می تواند نقشه راه مناسبی برای شناسایی و استقرار موثر نظام استعدادیابی و جانشین پروری در سازمان های دولتی با نگاه به آینده ارایه دهد.
    کلیدواژگان: استعدادیابی، جانشین پروری، سازمان های دولتی، فراترکیب، روش آمیخته
  • غلامرضا عباسیان*، سید حسین آتشی صفحات 75-104

    یکی از مهمترین مولفه های مورد بحث در تکوین شخصیت هر فردی پیوند دو جانبه بین شخصیت و محیط زندگی اجتماعی و سازمانی فرد بوده است. در این میان، سازمانهای نظامی به لحاظ اقتضایات خاص خودشان، به مساله شخصیت افراد و تربیت کارکنانی متناسب با اهداف سازمانی خود اهمیت ویژه ای قایل هستند و سرمایه گذاری های کلانی در این راستا هزینه می شود، لیکن حصول اطمینان از نتیجه بخش بودن این تلاشها و سرمایه گذاری ها در حیطه پدیده شخصیت چندان مورد مطالعه منسجم قرار نگرفته است. بر این اساس، در این مطالعه تلاش شد تا روند تکوین شخصیت دانشجویان دانشگاه افسری امام علی (ع) ارتش جمهوری اسلامی ایران (آجا) در طول مدت زمان تحصیل در دانشگاه مورد بررسی قرار گیرد. در این راستا، مجموعا 194 نفر دانشجو به ترتیب 65، 65، و 64 نفر ورودی های سالهای تحصیلی 1396، 1397 و1398 به پرسش نامه شخصیتی NEO-RI-P متشکل از 30 مولفه پاسخ دادند، لیکن بررسی های این مطالعه منحصر به 20 مولفه مثبت بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده های حاصله از شاخص های آمار توصیفی و آمار استنباطی از نوع آزمون های آماری تحلیل واریانس چند متغیره (MANOVA)  برای سی مولفه پرسشنامه شخصیت به صورت جداگانه توام با آزمون تعقیبی تک تک مولفه ها استفاده گردید. نتایج حاصله حاکی از فقدان روند و الگوی منظمی از تکوین کلیت شخصیت دانشجویان از یک طرف و فراز و فرودهای قابل تامل و غیر منتظره در اغلب مولفه های مثبت شخصیت دانشجویان است. نتایج حاصله می تواند منشاء تجدیدنظر در برنامه ریزهای تربیتی و آموزشی باشد.

    کلیدواژگان: مولفه های شخصیتی، تکوین شخصیت، دانشگاه افسری امام علی(ع)
  • مریم قاسمی، مهرزاد مینویی*، زادالله فتحی صفحات 105-150

    از سازمان هایی که در دهه های اخیر توجه به مقوله هوشمندی و استفاده از فناوری های اطلاعات و ارتباطات در آن از اهمیت خاصی برخودار گشته است، سازمان های فعال در حوزه تولید تجهیزات دفاعی می باشد. به عبارتی، به دلیل پیشرفت های سریع و بنیادین فناورانه در حوزه تجهیزات نظامی و دفاعی، ادامه حیات این سازمان ها تنها منوط به افزایش توان رقابت پذیری و اتخاذ تصمیمات صحیح و به موقع در برابر این تغییرات از طریق هوشمندی، می باشد. در همین راستا، این پژوهش کاربردی در روشی توصیفی و پیمایشی، طراحی و تبیین مدل کسب وکار هوشمند در صنایع تولیدی تجهیزات دفاعی را مدنظر قرار داده است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه مدیران ارشد فناوری شرکت های اپتیکی پیشرو در تولید تجهیزات دفاعی بودند که با توجه به حداقل نمونه لازم جهت انجام معادلات ساختاری، 275 نفر از این مدیران به روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب و از طریق پرسشنامه ای محقق ساخته مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج آزمون مدل مفهومی این پژوهش با استفاده از نرم افزار لیزرل، حاکی از نقش معنادار عوامل سازمانی، عوامل فرآیندی و عوامل فنی و فناورانه بر کسب وکار هوشمند شرکت های فعال در صنایع تولیدی تجهیزات دفاعی بود.

    کلیدواژگان: کسب وکار هوشمند، عوامل سازمانی، عوامل فنی و فناورانه، عوامل محیطی، عوامل فرآیندی
  • علی اکبر پیوسته*، سید حمید مسعودی پورلیر، اسماعیل جاودان صفحات 151-178

    هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی بهسازی منابع انسانی در سازمان های نظامی مستقر در شمالغرب کشور می باشد از لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از نظر روش توصیفی-پیمایشی و بر اساس ماهیت داده ها از روش تحقیق آمیخته، رویکردی پژوهشی که در آن ترکیبی از روش های کیفی و کمی به صورت همزمان استفاده می کنیم. برای تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش دلفی انجام گرفته که در آن نظرات کارشناسان و صاحب نظران و خبرگان سازمان که برای انتخاب صاحب نظران و خبرگان سازمان از روش نمونه گیری گلوله برفی استفاده گردید. در بخش کمی از آزمون کولموگروف-اسمیرنوف، تحلیل عاملی اکتشافی، آزمون کای دو و آزمون تی از نرم افزار  SPSSو برای اولویت بندی از رویکرد سلسله مراتبی در نرم افزار  Expert Choice استفاده گردید. از آنجایی که مقدار شاخصKMO، 0/866به دست آمده (بزرگتر از 0/5)، و تعداد پاسخ دهنده برای انجام تحلیل عاملی و تشکیل مدل بهسازی منابع انسانی کافی بوده و مقدار سطح معنی داری (sig) آزمون بارتلت، کوچکتر از (0/05) نشان می دهد، آزمون تحلیل عاملی برای شناسایی ساختار مدل عاملی مناسب می باشد، مجموعا 5 عامل از مجموع 31 سوال پرسشنامه تحقیق استخراج شدکه این عوامل مجموعا 91/326درصد واریانس عوامل موثر را تبیین کرده است. درنهایت اولویت عوامل خروجی از رویکرد سلسله مراتبی، ابعاد بهسازی فردی، سازمانی، آموزشی، اخلاقی و بهسازی حرفه ای که بیشترین تاثیر را بر بهسازی منابع انسانی در سازمان های نظامی را دارند که توجه به این عوامل موجب ارتقاء بهسازی منابع انسانی در جامعه هدف خواهد شد.

    کلیدواژگان: بهسازی، منابع انسانی، سازمان نظامی
  • سجاد پناهی فر*، یونس کاکاوند صفحات 179-193
    نیروی انسانی از مهم ترین سرمایه های سازمان ها بوده که برخورداری آن ها از انگیزش شغلی می تواند یاریگر سازمان ها در رسیدن به اهدافشان باشد. برای ارتقاء سطح این متغیر در نیروی انسانی مطالعات بسیاری انجام شده، ولی در این میان به نقش هوش معنوی، به عنوان عامل تاثیرگذار بر این متغیر کمتر توجه شده است. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش مولفه های مبتنی بر هوش معنوی بر روی میزان انگیزش شغلی کارکنان یکی از یگان های نیرو مسلح انجام گرفت. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با گروه کنترل و آزمایش بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 60 نفر به صورت داوطلبانه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارش گردیدند. سپس آموزش مولفه های هوش معنوی برای گروه آزمایش به مدت 7 جلسه در گروه آزمایش اجرا شد و گروه کنترل از هیچ گونه مداخله ای برخوردار نشد. در این پژوهش از پرسش نامه سطوح انگیزش شغلی استفاده گردید و داده های به دست آمده به شیوه تحلیل کوواریانس تحلیل شدند. نتایج حاکی از اثربخشی آموزش مولفه های هوش معنوی بر روی میزان انگیزش شغلی (72/124= fو  0/576=Eta) (P=0/0001)کارکنان نظامی بود. یافته های پژوهش حاضر بیانگر آن بودند که آموزش مولفه های هوش معنوی با تاثیر بر نگرش ها و رفتارهای فردی، نگرش کلی نسبت به شغل را شکل داده و رفتارهای فردی را در محل کار ارتقا می دهد.
    کلیدواژگان: انگیزش شغلی، هوش معنوی، کارکنان نظامی
|
  • Rasoul Karimi Taher, GholamReza Me’Marzadeh *, Naser Mirsepasi, Mansour Momeni Pages 1-30

    This study aims to identify and rank the factors affecting the retention of scientists in the scientific and research centers of the I.R. of Iran Army. In this descriptive-survey research, 152 people (based on the Cochran's formula) were selected from among professors, managers and specialized staff of AJA scientific and research centers who were acquainted with human resource management, by stratified random sampling. Factors affecting the retention of scientists in four dimensions including organizational, occupational, personal and environmental factors were extracted from the research related literature and approved by experts. Data analyzed through statistical analysis software: Excel 2013, SPSS24 and PLS- Smart. Based on fuzzy hierarchical analysis, flexible organizational structure with a weight of 0.086; transformational leadership and command style with 0.083; job development and opportunities with 0.081; service compensation with 0.074; and organizational reputation with 0.073 have the highest rank, respectively.

    Keywords: Retention, scholars, hierarchical analysis, AJA Scientific, Research Centers
  • Javad Shokouhi, Nourmohammad Ya’Ghoubi *, Mohammad Ghasemi, Hamid Karimi Pages 31-74
    In the new millennium organizations, there is a strong emphasis on intangible assets such as innovation, creativity, entrepreneurship and knowledge capital. These organizations focus on human resources and thus take steps to overtake their competitors. Since the succession program trains and prepares the right people to fill key positions, it can be an effective strategy for nurturing competent managers and leaders. This study aims to design a model of talent-spotting and succession program in public organizations. In this meta-combination research, previous related literature and its findings analyzed with emphasis on public organizations. The research statistical population are related studies and the data collection tool are library secondary data studies. In this regard, 56 articles, in line with the purpose of the study, were selected from among 327 researches in talent-spotting and succession program and evaluated. Finally, the initial model was presented and the results of the meta-combined method validated by the opinion of experts. The results indicate a comprehensive model of talent-spotting and succession program in six categories including internal organizational factors; talent-spotting process; succession competencies; development and empowerment; sustainability and strategic alignment, with 20 concepts and 244 classification codes. The findings of this study can provide a good roadmap for identifying and establishing a talent-spotting and succession program in public organizations with a view to the future.
    Keywords: Talent detection, successor, governmental organizations, Meta-synthesis, and Mix method
  • GholamReza Abbasian *, Seyyed Hosein Atashi Pages 75-104

    Interrelationship between man’s personality and his/her life or organizational context has been amongst the topmost issues in one’s personality trait development. In the meantime, military institutions are of crucial significance due to their particular expediencies in terms of their personals’ personality and educating institutionally compatible staff members for which huge investments are made. However, no integrative studies have been made to make sure of the goal achievement. In line with this trend, this study was designed to study the Iranian Army Imam Ali University Cadets’ personality trait development in the course of their BA education. For this purpose, totally 194 cadets composed of 65, 65, and 64 members belonging, respectively, to 2107, 2018, and 2019 academic years, attempted the NEO-RI-P 30-item personality inventory consisting both positive and negative traits. Besides descriptive statistics, MANOVA and post-hoc analysis were run to investigate the nature and process of development of 20 positive traits individually and totality of the personality trait. The results revealed not only an inconsistent and unsystematic trend of the cadets’ holistic personality trait development but also unexpected and though-provoking fluctuations in the development of the positive traits. These findings may have certain educational implications as suggested.

    Keywords: personality traits, Personality Development, Imam Ali Military University
  • Maryam Ghasemi, Mehrzad Minooei *, Zadollah Fathi Pages 105-150

    Defense equipment manufacturing industries are one of the industries in which attend to intelligence and ICT. In other words, due to the rapid and fundamental technological advances in military and defense equipment, the survival of these organizations depends on increasing their competitiveness and making the right and timely decisions against these changes through intelligence. In this regard, this applied research in a descriptive and survey method, design and explain the smart business model in the defense equipment manufacturing industry. 275 participants who were selected from among all senior technology managers of optical companies by available sampling method attempted a researcher-made questionnaire. The results of the test of the conceptual model indicate the significant role of organizational, process and technical and technological factors in the smart business of defense equipment manufacturing Industries.

    Keywords: Smart Business, Organizational Factors, Technical, Technological Factors, Environmental factors, Process Factors
  • AliAkbar Peyvasteh *, Seyyed Hamid Mas’Oudi Pourlir, Ismaeil Javdan Pages 151-178

    This study aims to design a model for improving human resources in military organizations located in the northwest of the country. In this mixed method study, the purpose of the research is applied; and in terms of nature, it is descriptive-survey. Data analyzed through Delphi method, in which the opinions of experts of the organization selected by snowball sampling method, were used. In the qualitative part of the research, Kolmogorov-Smirnov test, exploratory factor analysis, chi-square test and t-test were run in SPSS software; and to prioritize the dimension, the hierarchical approach was run in Expert Choice software. Since the value of KMO index is 0.866 (more than 0.5); and the number of respondents is enough to run factor analysis and to form a model of human resource improvement; and the value of the significance level of Bartlett test is less than (0.05), the factor analysis test is suitable for identifying the structure of the factor model. Totally 5 factors were extracted from research questionnaire, which explained 91.326% of the variance of the effective factors. Finally, the dimensions of individual, organizational, educational, moral and professional improvement have the most effect on the improvement of human resources in military organizations, respectively.

    Keywords: improvement, human resources, Military organization
  • Sajjad Panahifar *, Younes Kakavand Pages 179-193
    Job motivation of organizations manpower as one of the most important assets can help them to achieve their goals. To improve the level of this variable in human resources, many studies have been done; but in the meantime, the role of spiritual intelligence as a factor affecting this variable has received less attention. This study aims to determine the effectiveness of training of the components based on spiritual intelligence on the job motivation of one of the armed forces units’ personnel. The present study was a quasi-experimental with a control and experimental group. 60 participants were selected by available sampling method voluntarily and assigned to the experimental and control groups randomly. Then the training of spiritual intelligence components for the experimental group was run for 7 sessions and the control group did not have any intervention. In this study, a questionnaire of job motivation levels was used and the obtained data were analyzed by analysis of covariance. The results indicate the effectiveness of training of the components of spiritual intelligence on job motivation (f = 72.124, Eta = 0.576, P = 0.0001) of military personnel. Findings define that training of the components of spiritual intelligence by influencing individual attitudes and behaviors, shapes the overall attitude towards the job and promotes individual behaviors in the workplace.
    Keywords: job motivation, spiritual intelligence, Military Personnel