فهرست مطالب

زمین شناسی کاربردی پیشرفته - سال یازدهم شماره 42 (زمستان 1400)

نشریه زمین شناسی کاربردی پیشرفته
سال یازدهم شماره 42 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/15
  • تعداد عناوین: 17
|
  • پریسا تن زده، علی فرضی پور صائین*، همایون صفایی صفحات 647-670

    مجموعه معدنی سنگ ساختمانی لاشتر در بخشی از پهنه ساختاری سنندج- سیرجان در جنوب شهر اصفهان واقع شده است. واحدهای آهکی کرتاسه، واحدهای اصلی گسترش یافته در منطقه هستند. در این مجموعه معدنی بدلیل استخراج غیر علمی، باطله های فراوان وجود دارد. بررسی و مدل سازی ناپیوستگی های ساختاری یک گام اساسی در استخراج معادن برای کاهش ضایعات و بهینه سازی اقتصادی است. تقاطع ناپیوستگی های توده سنگ با راستای جبهه کار، بلوک هایی با مشخصات هندسی (تعداد و حجم هر بلوک) مختلفی را ایجاد می کند. در هر جبهه-کار در بررسی های میدانی وضعیت و فاصله داری ناپیوستگی ها (لایه بندی، درزه ها و استیلولیت ها)، راستا و گام برش جبهه کارهای فعلی اندازه-گیری شد. امتداد غالب ناپیوستگی ها طبق نمودار گل سرخی، استیلولیت های موازی با امتداد لایه بندی هستند که میانگین فاصله داری آن ها~1-1.2 متر هستند. با استفاده از نرم افزار 3DEC مدل آن ساخته، نمودار درصد حجمی- تراکم آن رسم و میزان درصد بلوک های غیراقتصادی محاسبه شد که بیانگر راستای نامناسب جبهه کارهای فعلی است و سپس به منظور کاهش ضایعات و افزایش راندمان در هر جبهه کار راستاهای مختلف بررسی و مدل سازی شد. در نهایت بهترین راستای استخراج پیشنهاد گردید.

    کلیدواژگان: استخراج، معدن سنگ ساختمانی، شکستگی ها، بازدهی اقتصادی، مدل سازی
  • سید سجاد کراری، مجتبی حیدری*، جعفر خادمی حمیدی، ابراهیم شریفی تشنیزی صفحات 671-689

    شکنندگی سنگ ها از خصوصیات مهم و موثر در حفاری سنگ هاست. شناخت ارتباط بین قابلیت حفاری و شکنندگی سنگ ها به افزایش کارایی حفاری سنگ ها کمک خواهد کرد. در این پژوهش خواص مکانیکی 16 نمونه سنگی مختلف از جمله سنگ های گرانیت، گرانودیوریت، دولومیت، هورنفلس و مرمر در محدوده پروژه تونل انتقال آب گلاس در حاشیه شهرستان نقده مطالعه شده است. با بهره گیری از منحنی تنش-کرنش، مدول و خواص مقاومتی سنگ های مذکور، 16 شاخص شکنندگی محاسبه شده است. هم چنین آزمایش های سیورز جی (SJ) و شکنندگی (S20) برای محاسبه مقدار شاخص نرخ حفاری (DRI) انجام شده است. روابط آماری بین شاخص های شکنندگی با شاخص نرخ حفاری نشان دهنده ارتباط قوی بین شاخص شکنندگی B3 (ضرایب تعیین 77/0 R2 = و 02/1 = RMSE) و شاخص شکنندگی B4 (ضرایب تعیین 79/0R2 = و 95/0 = RMSE) با شاخص نرخ حفاری سنگ ها می باشد. روابط آماری بدست آمده بین شاخص های شکنندگی و قابلیت حفاری سنگ ها با روابط گذشته مقایسه شده است. صحت و دقت روابط ارایه شده با روابط گذشته مطابقت دارد. هم چنین مدلی به کمک آنالیز رگرسیون چندگانه ارایه شده است. از این روابط می توان برای ارزیابی قابلیت حفاری سنگ ها استفاده کرد.

    کلیدواژگان: شکنندگی، سختی سطحی سیورز، شاخص نرخ حفاری، شاخص شکنندگی، تونل گلاس
  • علیرضا زراسوندی، میلاد طاهری، محسن رضایی*، یوهان ریت صفحات 690-709
    کانسار مس پورفیری سرکوه در 6 کیلومتری جنوب غربی کانسار سرچشمه در کمان ماگمایی ارومیه - دختر واقع شده است. هدف از این مطالعه بررسی ژیوشیمی عناصر نادر خاکی و عناصر کمیاب به منظور ارزیابی شاخصه های ماگمایی این کانسار می باشد. در این کانسار سنگ های نفوذی منشا کانه زایی مس پورفیری عمدتا شامل گرانودیوریت و گرانیت می باشند که دستخوش شکستگی های استوک ورکی شده اند. بر اساس روابط قطع شدگی رگه ها و زون های دگرسانی سه مرحله تکامل سیستم گرمابی و کانه زایی در این کانسار قابل تشخیص می باشند. آنها عبارتند از (1) مرحله پیش از کانه زایی ، (2) مرحله کانه زایی اصلی که شامل رگه های قدیمی تر کوارتز + بیوتیت + کلریت ± مگنتیت ± پیریت ± کالکوپیریت در زون دگرسانی پتاسیک و رگه های جوانتر کوارتز+ پیریت ± کالکوپیریت ± بورنیت ± کالکوسیت ± سریسیت در زون انتقالی پتاسیک - فیلیک می باشد و در نهایت (3) رگه های انتهایی فاقد کانه زایی. داده های ژیوشیمیایی نشان می دهد نمونه های توده های نفوذی روند افزایشی Lan/Ybn را نشان می دهند که بین 83/14 و 57/56 (میانگین 21/27) متغیر می باشند، همچنین ناهنجاری های یوروپیم از مقادیر کمی منفی تا اندکی مثبت (77/0 - 35/1 Eu/Eu*=؛ میانگین 01/1) متغیر می باشند. علاوه بر این نمودارهای Sr/Y درمقابل Y و نیز La/Yb در مقابل Yb مبین تمایل آداکایتی سنگ های نفوذی کانسار پورفیری سرکوه می باشد. شاخص سازی سیستم ماگمایی این کانسار نشان می دهد فقدان تفریق قابل توجه پلاژیوکلاز (مسیول جدایش Sr از ماگما) به همراه مشارکت Y در کانی های آبدار تحت شرایط آب ماگمایی بالا باعث ایجاد شاخصه های آداکایتی در این کانسار شده است.
    کلیدواژگان: کانسار مس پورفیری سرکوه، کمان ماگمایی ارومیه - دختر، عناصر نادر خاکی، عناصر کمیاب، آداکایت
  • سید نعیم امامی* صفحات 710-722

    در جریان هوازدگی بخش قابل ملاحظه ای از عناصر به ویژه فلزات پایه و کمیاب مهاجرت می نمایند. تا کنون منشاء یابی رسوبات صرفا با استفاده از روش های تجربی و یا ایزوتوپ هایی همچون سزیم 137 صورت پذیرفته که همواره برسر نتایج آنها بحث ها و ابهامات فراوانی مطرح بوده است. کشف قواعد ناظر بر مهاجرت و توزیع برخی عناصر فلزی در محیط های دارای سنگ شناسی مختلف می تواند روشی مناسب و نسبتا دقیق جهت تشخیص منشا رسوبات را در اختیار قرار دهد. وجود بیرون زدگی هایی از سنگ های آذرین، رسوبی و دگرگونی در شمال شهرکرد موقعیت خوبی را فراهم آورد تا این تحقیق نوآورانه به انجام رسد. در این پژوهش با استفاده از نتایج آزمایشات XRD وICP-MS بر روی نمونه های برداشت شده از سنگ های آذرین، رسوبی و دگرگونی و نیز رسوبات حاصل از آنها و بررسی آماری غنی شدگی و تهی شدگی عناصر فلزی مهاجر، منشاء رسوبات تعیین گردید. بر اساس نتایج این پژوهش، روبیدیوم و نیکل، استرانسیوم، سرب، نیوبیوم و زیرکونیوم درسنگ های آذرین و اورانیوم، سرب، باریوم، تنگستن ، نیوبیوم ، زیرکونیوم در سنگ های رسوبی و زیرکونیوم، روبیدیوم، وانادیوم، باریوم، کبالت، نیوبیوم و نیکل در سنگ های دگرگونی می توانند به عنوان ردیاب رسوبات مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: خاستگاه، ژئوشیمی، عناصرفلزی، هوازدگی، نهشته های فرسایشی
  • مریم سادات جعفرزاده*، ناصر طهماسبی پور، علی حقی زاده، حمیدرضا پورقاسمی، حامد روحانی صفحات 723-739
    در این پژوهش پتانسیل پهنه های دارای قابلیت نفوذ برای تغذیه آب های زیرزمینی بااستفاده از مدل حداکثر آنتروپی در حوزه آبخیز ماربره در شرق لرستان مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این مطالعه براساس آزمون جک نایف نشان می دهد که مهم ترین فاکتورهای تاثیر گذار در پیش بینی نواحی دارای پتانسیل نفوذ، بافت خاک و سنگ شناسی می باشند و فاکتور انحنای سطح و شاخص رطوبت توپوگرافیکی تاثیر کمی دارند. نتایج مدل آنتروپی حداکثر نشان داد که بیشترین پتانسیل نفوذ در قسمت های میانی حوزه که مناطق دشتی با درصد شیب کم، بافت عمدتا شنی ودارای رسوبات کواترتری می باشند، مشاهده می شود. مناطق با نفوذذیری بسیار زیاد، 7/0 کیلومتر مربع (02/0 %) از کل منطقه مورد مطالعه را در بر می گیرد. در حالی که منطقه با نفوذذیری زیاد، متوسط و کم به ترتیب 4/78 km2 (1/3 %) 2/18 km2 (7/0%) و 5/262 km2 (18/96%) را در بر می گیرد. دقت و توانایی مدل پیش بینی پتانسیل نفوذ براساس شاخص های مختلف صحت سنجی از خوب تا عالی ارزیابی شد. با توجه به نتایج بدست آمده، مناطق دشتی حوزه ماربره، مستعد نفوذپذیری بوده و با مدیریت میزان رواناب و سیلاب های ناشی از بارش ها و ذوب برف، میتوان به تقویت منابع آب زیرزمینی کمک نمود. انتظار می رود.
    کلیدواژگان: مکسنت، منحنی ROC، نفوذ، جک نایف، تغذیه آب زیرزمینی
  • عطا شاکری*، پریسا پرویز، محسن رضایی، مجتبی نوری صفحات 740-752
    در این مطالعه ترکیب زمین شیمیایی و رخداد اورانیوم در آبخوان تهلاب واقع در جنوب شرق ایران و در مجاور منطقه زمین گرمایی تفتان، به منظور تعیین منشاء اورانیوم و فرایندهای کنترل کننده شیمی آبخوان مورد مطالعه قرار گرفت. همچنین ارزیابی ریسک سلامت اورانیوم برای آب شرب در 16 چاه نمونه برداری مورد بررسی قرار گرفت. آنیون های اصلی در تمام نمونه ها مقادیر بالاتر از استاندارد آب شرب(WHO) را نشان دادند. بررسی نمودار پایپر نشان داد که تیپ آب ها از نوع سولفاته - کلروره و رخساره غالب سدیک است. نتایج هیدروژیوشیمیایی پیشنهاد می دهد که ترکیب شیمی آب زیرزمینی تهلاب تحت تاثیر منشاء هیدروترمالی در ارتباط با چرخش عمیق در محدوده آتشفشان تفتان قراردارد. نتایج شاخص اشباع نشان داد که نمونه های آب زیرزمینی آبخوان تهلاب نسبت به کوارتز، کلسدونی، هماتیت، اوراننیت(75/68 درصد نمونه ها)، کافینیت(75/43) و U4O9(25/31) فوق اشباع هستند. نتایج تحلیل مولفه اصلی، فاکتور وزنی مثبت بالای اورانیوم، وانادیم، بیکربنات و سیلیس را نشان داد که تایید کننده منشاء زمین زاد اورانیوم و همچنین نقش سیلیس در کنترل غلظت اورانیوم در آبخوان است. محاسبه شاخص خطر براساس عنصر اورانیوم، برای 25/81 درصد نمونه ها مقدار بالاتر از یک را نشان داد. از این رو استفاده آب شرب برای کودکان توصیه نمی شود. ارزیابی ریسک سلامت نشان می دهد که مصرف آب در ناحیه مورد مطالعه می تواند تهدید سلامتی را به همراه داشته باشد. از این رو با توجه به تاثیر فعالیت هیدروترمالی آتشفشان تفتان، نیاز به پایش منظم عناصر عناصر بالقوه سمناک آبخوان است.
    کلیدواژگان: آبخوان تهلاب، اورانیوم، منشا، ریسک سلامت، تحلیل مولفه اصلی
  • سیده نرگس ساداتی*، زهرا نوریان رامشه، محمد یزدی صفحات 753-769
    معدن طلا سنجده در60 کیلومتری جنوب باختری دلیجان و در بخش مرکزی پهنه سنندج- سیرجان واقع شده است. کانه زایی در منطقه مورد مطالعه به صورت رگه- رگچه ها و عدسی های کوارتز - سولفید در کانسنگ میزبان متاریولیتی و در امتداد گسل نرمال رخ داده است.دگرسانی های سیلیسی و سولفیدی شدن بیشترین گسترش را در زون های گسلی داشته و منطبق بر پهنه های کانه دار هستند. بر اساس پتروگرافی سیالات درگیر پنج گروه سیال درگیر شناسایی شد که غالبا از نوع دو فازی L+V (نوع I) با فازهای غالب CO2 و H2O است. مطالعات ریزدماسنجی سیالات درگیر نشان می دهد که سیالات کانه دار از نوع غنی از CO2 با میانگین دمای همگن شدن 300 درجه سانتیگراد و شوری میانگین %wt NaCl 11 می باشند که نشان دهنده نقش غالب سیالات دگرگونی در کانه زایی است. مطالعات پتروگرافی، دما و نحوه همگن شدن سیالات درگیر)همگن شدن به مایع(، نشان می دهد سیالات آزاد شده طی دگرگونی پیشرونده در طی بالاآمدگی با سیالات ماگمایی و سیالات جوی گرم شده که از طریق همین گسل ها ممکن است تا اعماق چند کیلومتری نفوذ کرده باشند، اختلاط پیدا کرده و سبب دگرسانی و کانه زایی در امتداد گسل های نرمال شده است. بر اساس این شواهد زایش کانسار طلای سنجده را می توان از نوع طلای کوهزایی دانست.
    کلیدواژگان: سیالات درگیر، کانه زایی طلای کوهزایی، سنجده، منطقه موته، سنندج-سیرجان
  • صادق علیمرادی، حمیدرضا ناصری*، فرشاد علیجانی، حاجی کریمی صفحات 770-788
    چشمه های گوگردی و آبگرم چنگوله با میانگین آبدهی 1500 لیتر بر ثانیه از تاقدیس اناران در غرب استان ایلام تخلیه می شوند. هدف از این تحقیق تعیین منشاء شوری، دما و سولفید هیدروژن این چشمه ها می باشد. بدین منظور مطالعات صحرایی و پایش چشمه ها شامل اندازه گیری آبدهی، دما، اسیدیته، میزان گاز سولفید هیدروژن و اکسیژن محلول و سنجش یونهای اصلی، سنجش ایزوتوپهای پایدار دوتریم، اکسیژن18 و سولفور 34 انجام شد. به منظور تخمین دمای مخزن از ژیوترمومتری سیلیس استفاده گردید. روابط بین ایزوتوپهای پایدار با خط آب جوی محلی انجام شد. بررسیهای زمین شناسی نشان داد که گسلها باعث ارتباط هیدرولیکی سازندهای کارستی ایلام و سروک با سازند تبخیری زیرین شده است. نسبتهای SO4/Cl و TDS/Br نشان داد که شوری آب چشمه های گوگردی چنگوله انحلال سازندهای تبخیری می باشد. آنالیز ایزوتوپ پایدار گوگرد 34 (34S) منشاء سولفات را سازندهای تبخیری نشان داد. آنالیز ایزوتوپهای پایدار دوتریم و اکسیژن 18 چشمه های آبگرم و گوگردی چنگوله منشاء این چشمه ها را ریزشهای جوی منطقه تعیین نمود. بررسیهای ژیوترمومتری سیلیس دمای مخزن چشمه های گوگردی چنگوله را حدود °C50 تا °C55 نشان داد. منشاء گاز سولفید هیدروژن (H2S) چشمه ها، فعالیت باکتریهای احیاء کننده سولفات تشخیص داده شد. هیدروگراف چشمه های گوگردی چنگوله نشان داد که بارش هر ماه حدود 2 ماه بعد بر میزان افزایش آبدهی چشمه ها اثرگذار بوده، به عبارت دیگر آبهای نفوذی تغذیه کننده این چشمه ها گردش عمیق داشته و باعث افزایش دمای آب چشمه ها می گردد.
    کلیدواژگان: احیاء سولفات، ایزوتوپ های پایدار، چشمه گوگردی و آبگرم، چنگوله، هیدروژئوشیمی
  • ابوذر محسنی پور*، بهمن سلیمانی، ایمان زحمت کش، ایمان ویسی صفحات 789-803

    استفاده از واحدهای جریانی هیدرولیکی به عنوان روشی جهت تعیین کیفیت مخزنی و همچنین استفاده در زون بندی مخازن هیدروکربوری نقش بسیار بالایی در توسعه مخازن دارد. قابل اعتماد ترین داده ها در بحث مطالعه مخزن، از مغزه بدست می آیند که با توجه به هزینه بالای مغزه گیری مقدار کمی از این داده ها در هر میدان وجود دارد، با این حال داده های حاصل از مغزه می توانند نقش تعیین کننده ای در مطالعه مخزن ایفا کنند. در مطالعه حاضر داده های تخلخل و تراوایی مغزه مورد بررسی قرار گرفت و با استفاده از روش شاخص منطقه ای جریان تعداد 6 واحد جریانی هیدرولیکی (HFU) شناسایی و بر اساس کیفیت مخزنی از همدیگر تفکیک شدند. سپس با استفاده از لاگ های پتروفیزیکی به روش شبکه عصبی خودسازمانده 6 رخساره الکتریکی تعیین شد. تطابق رخساره الکتریکی و واحدهای جریانی هیدرولیکی تعیین شده بیانگر تطابق خوب بین آنها و افزایش کیفیت مخزنی از واحد شماره 1 به سمت واحد شماره 6 بودند. نتایج حاصل از این مطالعه می تواند به عنوان ورودی برای ساخت مدل های رخساره ای میدان در فرایند مدل سازی و تعیین مکان حفاری چاه های جدید مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: واحد جریانی، مخزن سروک، کیفیت مخزنی، گونه سنگی، مغزه
  • مهدی کرمی*، مجتبی رحیمی شهید، غلامرضا لشکری پور صفحات 804-824
    طراحی و ساخت سازه های مهندسی در مناطق کارستی، به علت عدم اطمینان به شرایط زیرسطحی، ابعاد و هندسه ساختار کارستی و حفره های موجود می تواند با مشکلات زیادی مواجه گردد. به همین منظور، بررسی های جامع ممکن است به اجتناب از مناطق مسئله دار، برنامه ریزی پیشگیرانه و اعمال اقدامات اصلاحی موثر کمک کند. در این پژوهش، به دلیل شرایط کارستی موقعیت ساخت آبشار مصنوعی شهر خرم آباد، روش های مختلفی برای ارزیابی مطالعه زمین شناسی مهندسی کارست و تحلیل پایداری دامنه سنگی مورد استفاده قرار گرفته است. این روش ها شامل تعیین خصوصیات فیزیکی و مکانیکی، هیدرولیکی و انحلال پذیری نمونه های سنگی به دست آمده از گمانه های حفاری شده در دامنه سنگی است. همچنین برای ارزیابی توسعه کارست و قضاوت مهندسی، اشکال ژیومورفولوژی کارست و طبقه بندی مهندسی توده سنگ نیز بررسی شد و برای تعیین و تحلیل لغزش های احتمالی در دامنه سنگی از نرم افزارهای (Dips، Roclab، Rockplane، Swedge و Slide)، در حالت استاتیکی و در حالت تماس با جریان آب سطحی استفاده گردیده است. نتایج بررسی ها نشان داد که شرایط کارستی منطقه در رده کارست جوان است و ثابت سرعت انحلال پذیری سنگ آهک 5-10× 6.99 (m/s) می باشد. همچنین لغزش های احتمالی شناسایی شده در دامنه سنگی، از نوع صفحه ای، گوه ای و توده ای است که پایداری بلندمدت آن ها با استفاده از انکر و شاتکریت قابل تامین است؛ اما با توجه به هزینه پایدارسازی، مشکلات زیست محیطی ناشی از تزریق سیمان در حفرات انحلالی و افزایش ریسک لغزش های ناشی از جریان آب سطحی، توصیه می گردد که برنامه ریزی پیشگیرانه برای ساخت آبشار در محل پیشنهادی مدنظر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: زمین شناسی مهندسی کارست، تحلیل پایداری، دامنه سنگی، آبشار مصنوعی، خرم آباد
  • عرفان ملکی، الهام اسدی مهماندوستی*، سید علی معلمی، ولی مهدی پور صفحات 825-837
    در این مطالعه مخزن آسماری در 39 حلقه چاه یکی از میادین نفتی جنوب غربی زاگرس، واقع در فروافتادگی دزفول با استفاده از روش توموگرافی میان چاهی داده های نگار گاما و داده های تخلخل مغزه بررسی شده است. به این منظور مدل های دو بعدی و سه بعدی نگار گاما و تخلخل مغزه در 4 زون مخزنی سازند آسماری توسط نرم افزار پترل طراحی گردید. از میان برش های تهیه شده نگار گاما و تخلخل از هر زون، 2 برش از بخش های بالایی و پایینی زون ها انتخاب و در کل 8 برش توموگرافی از 10 چاه کلیدی تهیه و با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج حاصل از مدل های توموگرافی نگار گاما و تخلخل بسیار به هم نزدیک و قابل انطباق بوده و نشان می دهد بین میزان نگار اشعه گاما و تخلخل در برش های ساخته شده سازند آسماری در چاه های مورد مطالعه یک رابطه معکوس وجود دارد. همچنین با افزایش میزان دولومیتی شدن در زون ها، خصوصیات پتروفیزیکی تغییر و مقدار تخلخل افزایش یافته است. بر مبنای مدل توموگرافی میان چاهی میدان نفتی مورد مطالعه مشخص شد که زون 2 با کمترین مقدار گاما و بیشترین مقدار دولومیتی شدن، دارای تخلخل بالاتر نسبت به سایر زون ها بوده و می تواند هدف اصلی چاه های تولیدی در میدان باشد. از آنجایی که مغزه گیری چاه ها با هزینه و زمان زیادی همراه است، می توان با استفاده از روش توموگرافی میان چاهی به نتایج بسیار نزدیک و دقیق به داده های مغزه گیری چاه دست یافت. بنابراین پیش از اقدام به افزایش حفاری ها در منطقه، برای کسب اطلاعات کلی، انجام مطالعات توموگرافی می تواند بسیار مفید باشد.
    کلیدواژگان: توموگرافی میان چاهی، سازند آسماری، فروافتادگی دزفول، مدل سه بعدی نگار گاما، مدل سه بعدی تخلخل
  • رویا گراوند*، علی نخعی، مژگان عباسی صفحات 838-855
    اسیدکاری ماتریسی یکی از مهمترین اقدامات برای افزایش و نگهداشت بهره دهی طولانی مدت چاه است. اسیدکاری ماتریسی چاه-های انحرافی عمیق در مخازن هتروژنژ/ناهمگن بسیار چالش برانگیز است و بررسی میزان کارایی این عملیات اهمیت بسزایی دارد. این مطالعه ارزیابی عملکرد اسیدکاری ماتریسی و بهبود قابلیت انتقال سیال چاه در یک مخزن گاز میعانی کربناته چندلایه را با استفاده از تفسیر داده های آزمایشات سرچاهی، تحلیل چاه آزمایی دی کانولوشن / آنالیز فشار گذرا مرسوم و بکارگیری نتایج تفسیر نمودار نگار تولید ارایه می کند. این ارزیابی می تواند برای بهینه سازی استراتژی عملیات اسیدکاری در چاه های اطراف ، طراحی و همچنین اجرای عملیات اصلاحی مناسب در چاه های آتی مورد استفاده قرار گیرد. در این مطالعه، نتایج تفسیر داده های آزمایشات سرچاهی حاکی از موفقیت آمیز بودن عملیات تحریک چاه می باشد، بطوریکه شاخص بهره دهی کل حدود سه برابر و فشار جریانی سرچاهی حدود 623 پام افزایش پیدا کرده است. علاوه بر این، میزان انداخت فشار نیز به حدود یک سوم (3/1) کاهش یافت. تفسیر نمودارهای تولید و تحلیل چاه آزمایی در مخزن چندلایه مورد مطالعه نشان داد عملیات تحریک چاه، عمدتا عمیق ترین لایه مخزنی با بالاترین فشار را تحت تاثیر قرار داده است. بنابراین، ضریب پوسته لایه های مخزنی مختلف بطور یکنواخت برطرف نگردیده است. این مهم بایستی در طراحی عملیات های اسیدکاری آتی، در سایر چاه های اطراف /مشابه مورد توجه قرار گیرد به نحوی که هدایت اسید در مخزن به سمت فواصل مخزنی که کمتر تحت تاثیر قرار گرفته اند نیز کنترل گردد.
    کلیدواژگان: چاه آزمایی، آنالیز فشار گذرا، نمودارگیری تولید، اسیدکاری ماتریسی، مخازن گاز میعانی کربناته
  • افسانه همت پور، محمد حسنپورصدقی*، نصیر عامل صفحات 856-876
    منطقه مورد مطالعه ناحیه تسوج، استان آذربایجان شرقی، می باشد که بخشی از محدوده را نواحی کوهستانی و بخشی دیگر را قسمتی از دشت تسوج تشکیل می دهد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی مناطق دارای پتانسیل بالای رخداد فرونشست، زمین لرزه و زمین لغزش در ناحیه تسوج، براساس عوامل تاثیرگذار بر وقوع آنها و با استفاده از روش فرایند تحلیل سلسله مراتبی(AHP) می باشد. در این پژوهش تاثیر افت سطح آب زیرزمینی و خطر فرونشست ناشی از آن مورد ارزیابی قرار گرفت. میانگین افت سطح ایستابی در محدوده مطالعاتی حدود 6 متر محاسبه گردید و مناطق دارای ریسک بالای فرونشست مشخص شد. جهت پهنه بندی مخاطرات مورد اشاره، 15 معیار، سطح ایستابی آب زیرزمینی، افت سطح آب زیرزمینی، شیب، جهت شیب، فاصله از آبراهه، کاربری اراضی، ارتفاع، لیتولوژی، فاصله از گسل، عمق زمین لرزه، طول گسل، فاصله از مرکز سطحی زمین لرزه، بزرگای زمین لرزه، فاصله از جاده و بارندگی مورد استفاده قرار گرفتند. براساس نتایج حاصل از این مطالعه به ترتیب معیارهای تراز سطح آب زیرزمینی، فاصله از گسل و لیتولوژی بیشترین تاثیر را بر روی خطر وقوع فرونشست، زمین لرزه و احتمال وقوع زمین لغزش ناحیه دارند و همین طور بیشترین مناطق مربوط به پهنه با خطر بالای فرونشست، زمین-لرزه و زمین لغزش به ترتیب در قسمت های مرکزی و جنوبی دشت، قسمت های شرقی و شمالی منطقه و نواحی کوهستانی و پرشیب در شمال و شرق منطقه واقع شده اند. بنابراین با مطالعه نقشه های پهنه بندی حاصل و شناسایی نقاط با پتانسیل بالای خطر در حوضه، می توان اثرات زیان بار آنها را در عرصه های منابع طبیعی و سایر بخش ها کاهش داد.
    کلیدواژگان: ناحیه تسوج، فرونشست، زمین لرزه، زمین لغزش، روش AHP
  • مهتاب دوستی مهاجر، مسیح افقه*، محمدصادق دهقانیان، سید جمال شیخ ذکریایی صفحات 877-902

    در این پژوهش فرامینیفرها و الیگوستژینیدهای سازند سروک در تاقدیس خامی (شرق زون ایذه) با نام برش مارین، مورد مطالعه قرار گرفته است. در این برش سازند سروک با ضخامتی در حدود 213 متر با مرزی پیوسته روی سازند کژدمی و با ناپیوستگی فرسایشی، در زیر سازند گورپی قرار گرفته است. در مجموع 80 گونه و 39 جنس در این برش شناسایی شدند که از این میان 49 گونه و 19 جنس از فرامینیفرهای پلانکتون، 8 گونه و 4 جنس از الیگوستژینیدها و نیز 22 گونه و 17 جنس از فرامینیفرهای بنتیک شناسایی گردید. بر اساس ظهور و افول گونه های شاخص شناسایی شده در این برش، 8 بیوزون و 2 ساب زون معرفی شدند که از قدیم به جدید به شرح زیر می باشند:Pseudothalmanninella subticinensis Partial range Zone (Late Albian), Pseudothalmanninella ticinensis Interval Zone (Late Albian), Thalmanninella appenninica Interval Zone (Latest Albian), Rotalipora globotruncanoides Interval Zone (Early Cenomanian), Thalmanninella reicheli Total range Zone (Early to Middle Cenomanian), Rotalipora cushmani Total range Zone (Middle to Late Cenomanian), Whiteinella archaeocretacea Partial range Zone (Latest Cenomanian to Early Turonian), Whiteinella archaeocretacea Interval subzone (Latest Cenomanian), Dicarinella hagni Interval subzone (Early Turonian), Helvetoglobotruncana helvetica Interval range Zone (Early Turonian- Middle Turonian). با توجه به بیوزون های شناسایی شده، سن سازند سروک در این برش، آلبین بالایی تا تورونین میانی می باشد.

    کلیدواژگان: آلبین، تورونین، سازند سروک، زون ایذه، تاقدیس خامی
  • حمیدرضا ماجدی، حسین فتحیان*، علیرضا نیکبخت شهبازی، نرگس ظهرابی صفحات 903-924

    توسعه آب محور کشورها مستلزم توجه به مقررات مکانیسم توسعه پاک (CDM) با مدیریت یکپارچه منابع آب (IWRM) است. شبیه سازی مهمترین حوزه آبریز خاورمیانه با دارا بودن شش سد مخزنی با ظرفیت تجمعی نیروگاهی بیش از ده هزار و پانصد مگاوات در این تحقیق مورد نظر بوده است. شبیه سازی آب زیرزمینی و سطحی جداگانه با دو مدل MODFLOW و WEAP و کوپل کردن آنها با فایل لینکی انجام گردید. فرایند بهینه سازی تابع چندهدفه شامل تامین حداکثری مصارف و انرژی برقابی و حداقل نمودن افت آبخوان ها با استفاده از تکنیک الگوریتم ژنتیکNSGA-II انجام شد. در این راستا تمامی مولفه های سیستمی و سیاستی اثرگذار بر سامانه تلفیقی منابع آب ارزیابی گردید. این مولفه ها شامل انتقال آب بین حوضه ای، افزایش مصارف، استفاده تلفیقی منابع آب و تغییر راندمان شبکه های آبیاری و اثر کم آبی بودند که در قالب سناریوهایی مقایسه گردیدند. بر اساس نتایج مدل، انتقال آب بین حوضه ای با سناریو افزایش 5/1 میلیارد مترمکعب باعث کاهش حدود 10 درصد از میانگین سالانه تولید انرژی برقابی در حوضه می شود. در نهایت مدل بهترین سناریو در دستیابی به اهداف CDM را ارایه داد.

    کلیدواژگان: مکانیسم توسعه پاک، انرژی برقابی، WEAP، MODFLOW، الگوریتم ژنتیک NSGA-II
  • محمدامین جعفری، احد نظرپور*، عباس چرچی، رسول مومبنی صالحی صفحات 925-941

    ایران یکی از زلزله خیرترین کشورهای دنیا محسوب می شود و شهرهای آن بر اثر این پدیده طبیعی آسیب های فراوانی دیده اند. استان خوزستان با توجه به شرایط زمین ساختی و و جود گسل های اصلی و فرعی در اطراف آن و ثبت زمین لرزه ها در این منطقه در بازه های زمانی مختلف از این قاعده مستثنی نیست. در پژوهش حاضر سعی شده تا پهنه بندی خطر لرزه ای استان خوزستان با توجه به قرار گرفتن بخشی از آن در ایالت لرزه خیزی زاگرس، مورد شناسایی قرار گیرد. در راستای دست یابی به این هدف از داده های زمین شناسی، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی (AHP) و سامانه پشتیبان تصمیم جی آی اس بهره گرفته شد. که لایه های اطلاعاتی مورد استفاده در این مطالعه عبارت اند از: مدل رقومی ارتفاع (DEM)، شیب زمین، چگالی گسل ها، چگالی زمین لرزه های 20 سال اخیر، فاصله از گسل ها، فاصله از زمین لرزه های 20 سال اخیر و لایه ی درون یابی شده بزرگی زمین لرزه های 20 سال اخیر استان خوزستان. نتایج این پژوهش نشان داد، قسمت های شمال شرقی و شمال استان خوزستان از بالاترین خطر زمین-لرزه ای برخوردار هستند که شهرهایی مانند مسجدسلیمان، اندیکا و ایذه دارای پتانسیل لرزه ای بالا، شهرهایی مانند دزفول، لالی و گتوند دارای پتانسیل لرزه ای متوسط و شهرهایی مانند اهواز، آبادان و دشت آزادگان دارای پتانسیل لرزه ای بسیار کمند. زمین لرزه های 10 سال اخیر استان خوزستان نیز همپوشانی مناسبی با نقاط با ریسک بالا از خود نشان داد. علت بالا بودن خطر زلزله در این مناطق را می توان به وجود گسل های فراوان، فعالیت های انسانی زیاد نظیر سدسازی، استخراج از سفر ه های آب های زیرزمینی در مناطقی که گسل فعال دارند و آزادشدگی انرژی لرزشی گسل های فعال دانست.

    کلیدواژگان: نقشه پهنه بندی، خطر زلزله، سیستم اطلاعات جغرافیایی، تحلیل سلسله مراتبی، استان خوزستان
  • کبری میربیک سبزواری*، مصطفی صداقت نیا، شکوفه موری، احمد عبیات صفحات 942-954
    سازند پابده (پالیوسن - الیگوسن) یکی از سازندهای مولد هیدروکربور در حوضه ی رسوبی زاگرس به شمار می رود که به منظور بررسی توان هیدروکربورزایی این سازند تعداد 30 نمونه از سازند پابده واقع در شمال غرب کرمانشاه و در برش ازگله برداشت گردید. نمونه ها توسط دستگاه راک- ایول 6 مورد آنالیز و بررسی قرار گرفتند. بر پایه مطالعات انجام شده، کروژن غالب سازند پابده مخلوطی از تیپ II و III تشخیص داده شد که کروژن نوع II فراوانی بیشتری دارد. دلیل آن می تواند چیرگی رخساره های دریایی تشکیل دهنده این سازند باشد. از لحاظ پتانسیل ژنتیکی و توان هیدروکربن زایی، این سازند یک سنگ منشا متوسط تا نسبتا خوب می باشد. انعکاس ویترینیت نمونه های سازند پابده کمتر از 3/1 بوده که بیانگر یک سنگ منشا نابالغ می باشد اما تعداد 20 درصد از نمونه ها در پنجره تولید نفت و هیدروکربن های مایع قرار گرفتند که با Tmax بالاتر از 450 درجه سانتی گراد تایید می شوند. نمودار HI در مقابل TOC بیانگر رخساره های آلی C و BC و به مقدار کمتر B و AB برای سازند پابده می باشد. این تنوع رخساره ای می تواند به دلیل تنوع مواد آلی با منشا دریایی و قاره ای باشد. رسوبگذاری این رخساره ها به طور عمده در محیط های نسبتا احیایی از قبیل Pro-Delta ، شلف خارجی، و بخش های بالایی شیب قاره صورت گرفته و چنانچه مراحل بلوغ حرارتی را طی کند توانایی زایش میعانات و گاز را خواهند داشت.
    کلیدواژگان: سازند پابده، ژئوشیمی آلی، آنالیز راک ایول، پتانسیل هیدروکربن زایی، کرمانشاه
|
  • Parisa Tanzadeh, Ali Farzipour Saein *, Homayoon Safayi Pages 647-670

    The Lashotor stone quarry complex as the part of the Sanandaj-Sirjan structural zone is located in the south of the Isfahan city. The Cretaceous calcareous units are the main lithological unit extended in the area. Unscientific extraction is caused to produce many wastes in this stone quarry Complex. Investigation and modelling of structural discontinuities is an essential step in the mining to wastes reduction and economic efficiency improvements. Blocks with different geometric characteristics (number and volume of each block) resulted from the intersections between discontinuities and the faces directions. So, the attitudes of discontinuities (i.e. bedding, joints and stylolites) and their spacing and direction of the cutting step of each face were measured during field survey. The dominant strike of discontinuities are stylolites, which are parallel to the bedding planes based on rose diagrams of the strike direction obtained from field measurements. The average spacing of the stylolites is ~1-1.2 meters. Based on the results of the Modeling Using 3DEC software and the percentage of non-economic blocks was calculated and the volume-cumulative percentage diagrams the current faces were not extracted in correct directions. Therefore, modeling was repeated for different directions of the faces until reaching an optimal direction in order to reduce the waste and increase the efficiency. Finally, the best extraction direction was suggested.

    Keywords: Analysis of discontinuities, Lashotor stone quarry complex, Optimal extraction, Fracture modeling, Discontinuities, Economic efficiency
  • Seyed Sajjad Karrari, Mojtaba Haidari *, Jafar Khademi Hamidi, Ebrahim Sharifi Tashnizi Pages 671-689

    The brittleness is an important rock property and effective in rock excavation. Recognition of the relationship between drillability and brittleness will increase performance the rock excavations. In this study, the number of 16 samples has been studied rock mechanical properties of granite, granodiorite, dolomite, hornfels and marble in the area of Glass water conveyance tunnel project in the margin of Naghadeh city. The number of 16 brittleness indices were calculated with stress-strain curve, modulus and rocks strength properties. In addition, Sievers’ J-miniature drill test and the brittleness test are carried out and DRI values were calculated. The statistical relationships between the brittleness indices and the drilling rate index are showed a strong correlation between B3 brittleness index (R2= 0.76 and RMSE= 1.02 coefficients) and B4 brittleness index (R2= 0.79 and RMSE= 0.95 respectively) with rocks drilling rate index. The statistical relationships are compared with study former between the brittleness indices and the drilling rate index of rocks. The Precision and accuracy of relationships are confirmed with relationships former. In addition, a model was presented with multiple regression analysis. It can use for the assessment of rock drillability.

    Keywords: brittleness, Sievers’ J-miniature, drilling rate index, brittleness index, Glass tunnel
  • Alireza Zarasvandi, Milad Taheri, Mohsen Rezaei *, Johann Raith Pages 690-709
    Sarkuh porphyry copper deposit is located 6 km southwest of Sarcheshmeh deposit in the Kerman section of Urumieh-Dokhtar magmatic arc. The aim of this study is characterizing the behavior of rare earth elements and trace elements to assess the magmatic features of deposit. In this deposit, intrusive rocks are mainly composed of granodiorite and granite that undergone by intense hydrofracturing that lead to the formation three main stages of hydrothermal evolution and mineralization. They include (1) pre-ore stage occurring roughly in potassic alteration and dominated by quartz + biotite, and quartz + k-feldspar veins, (2) main ore stage characterized by quartz + biotite + chlorite ± magnetite ± pyrite ± chalcopyrite in potassic alteration, and later quartz + pyrite + chalcopyrite ± bornite ± chalcocite ± sercite in potassic – phyllic transition, and (3) late stage barren quartz ± calcite veins in phyllic alteration. The data show that there is an elevated Lan/Ybn values ranging between 14.83 and 56.57 (average; 27.21) with low negative and/or minor positive Eu anomalies (Eu/Eu * = 0.77 _ 1.35; average; 1.01). Also Sr/Y vs. Y and La/Yb vs. Yb diagrams reflect the adakite affinity of Sarkuh porphyry intrusions. Charactering the magmatic system of Sarkuh deposit proved that the lack of significant plagioclase fractionation which is casual for Sr removal, and on the other hand Y removal by fractionation of hydrous minerals under high magmatic water conditions (>4 wt. % H2O) provided a suitable condition for increasing the Sr/Y ratio in the Sarkuh deposit.
    Keywords: Sarkuh porphyry copper deposit, Urumieh-Dokhtar magmatic arc, Rare earth elements, Trace elements, adakite
  • Sayed Naeim Emami * Pages 710-722

    During weathering, a significant proportion of the elements specially base and rare metals would migrate. Origin of sediments has been studied only through empirical methods or isotopes such as Cs137, which has always been a controversy about the results of these methods. Detecting the rules for migration and distribution of some metal elements in environments with different lithologies, can provide an appropriate and precise method for determining the origin of sediments. The existence of isolated and combined igneous, sedimentary and metamorphic rocks along with various weathering phenomena in north of the Shahrekord city provided an appropriate opportunity for this innovative research. In this research, the origin of sediments are determined using the result of XRD and ICP-MS analyses on the samples from igneous, sedimentary, metamorphic rocks and their associated sediments and statistical analysis of the enrichments and depletions of migratory metals. Based on the results of this study, Rb, Ni, Sr, Pb, Nb, and Zr in igneous rocks, U, Pb, Ba, W, Nb, Ni, and Zr in sedimentary rocks and Zr, Rb, V, Ba, Co, Nb, and Ni in metamorphic rocks can be used as indicators for determination of sediment origin.

    Keywords: erosion deposits, genesis, Geochemistry, metal elements, weathering
  • Maryam Sadat Jafarzadeh *, Naser Tahmasebipoor, Ali Haghizadeh, Hamidreza Pourghasemi, Hamed Rouhani Pages 723-739
    Various reasons of surface water resources scarcity, and consequently, the excessive removal of groundwater resources has posed a serious threat to these resources. Reduction of groundwater surface, land subsidence and Sinkholes, are the harmful effects of large-scale exploitation and the lower recharge of groundwater resources which become a social challenge. Therefore, the sustainable management of these water resources is a vital necessity. Storage and recharge of groundwater aquifers is a potential solution to achieve future water supply goals. In this paper, the potential of infiltration areas to recharge groundwater was investigated by using the maximum entropy model (MaxENT). The Jackknife test was used to determine the most effective factors on ground water supply. Based on Jackknife graph, soil texture and lithology factors were the most important factors influencing the prediction of areas with potential infiltration. The map of the maximum entropy model was classified to four classes with low, medium, high and very high permeability. The greatest potential was observed in the middle part of the watershed, which is the plains. Areas with low slope gradient, sandy soil texture with quaternary sediments showed the highest potential. Study area included 0.02 % very high recharge potential, 3.1 %, 0.7 % and 96.18% with high, moderate and low recharge potential, respectively. The precision of prediction of the final map of the model results was evaluated using some indices with good to excellent grade. According to the results, the plain areas of the Marboreh watershed are suitable to groundwater recharge.
    Keywords: Maxnet, ROC, Infiltration, Jackknife, Groundwater recharge
  • Ata Shakeri *, Parisa Parviz, Mohsen Rezaei, Mojtaba Noori Pages 740-752
    Geochemical composition and uranium occurrences in Tahlab aquifer, southeastern Iran, were studied in order to understand the source of U and geochemical processes controlling chemistry of Tahlab aquifer. Also the contamination and health risk assessment of uranium for drinking purposes in 16 sampling wells were investigated. Sulfate, Cl, K and EC for all water samples reveal higher concentrations than the drinking water standard values. Piper diagram of major ions indicated that the water is mostly Na-SO4-Cl type with sulfate and sodium as the dominant anion and cation respectively. The hydrogochemical signature of the investigated groundwater samples suggests that they are mostly affected by a hydrothermal source related to deep circulation waters from Taftan volcano. The results of saturation index (SI) show that the Tahlab aquifer groundwater samples are oversaturated with respect to quartz, chalcedony, hematite, uraninite (68.75% of samples), caffinite (43.75) and U4O9 (31.25%). Principal component analysis (PCA) results and high positive factor loading of U, V, HCO3 and Si revealed that the geogenic activities were major source of uranium in Tahlab aquifer and suggests that the U concentration is controlled by Si-bearing minerals. The results of hazard quotient (HQ) for adults were higher than one in the 81.25% of the groundwater samples, indicating that groundwater of this area may not be safe for drinking purposes. Health risk assessment shows that the consumption of uranium contaminated groundwater poses an emerging health threat to the populations in the study area, and hence needs regular monitoring and management measures.
    Keywords: Tahlab aquifer, Uranium, Source, health risk, PCA
  • Seyedeh Narges Sadati *, Zahra Nourian Ramsheh, Mohammad Yazdi Pages 753-769
    Senjedeh gold mine is located 60 km southwest of Delijan in the central part of the Sanandaj-Sirjan zone (SSZ). This is one of the active mines of the Muteh mineral area. The gold mineralization in the study area occurred as quartz- sulfide veins and veinlets along N40W tending, NE dipping normal faults in metarhyolite host rock. The most important hydrothermal alteration types are sericitization, kaolinitization, silicification and sulfidization, which silicified and sulfide alterations are developed in the inner parts of the fault zones adjacent to the mineralized zones. Five group of fluid inclusion can be identified based on fluid inclusion petrography in Senjedeh, which main primary fluid inclusion is the two-phase fluid (L + V) with dominant phases of (H2O) and (CO2). Evidences from fluid inclusion microthermometry studies indicate the contribution of CO2 bearing ore-forming fluids. They are characterized by the mean homogenization temperature of 300oC, and average salinity of 11 % wt NaCl. They are genetically linked to the generation of metamorphic fluids that are typically characterized by low salinity and mixed H2O–CO2 compositions. Results from petrography, temperature and fluid inclusion homogenization (homogenization to fluid) indicate that released fluids during progressive metamorphism have been mixed with magmatic fluids and meteoritic water, which penetrateed up to a few kilometers through faults. These processes are responsible for alteration and mineralization along normal faults. Based on the evidences of geology, alteration and microthermometry, and comparing with Iran and world's gold deposits, this mine can be considered as an orogenic gold mineralization.
    Keywords: Fluid inclusions, orogenic gold mineralization, Senjedeh, Muteh mining distric, Sanandaj-Sirjan Zone
  • Sadegh Alimoradi, Hamidreza Nassery *, Farshad Alijani, Haji Karimi Pages 770-788
    Changuleh sulfur and thermal springs having an average annual discharge of about 1500 lit/s are discharged from the Anaran anticline located in the west of Ilam province. The purpose of this study is to determine the source of salinity, temperature and sulfide hydrogen of these springs. For this purpose, field studies and monitoring of springs, including measurement of discharge, temperature, acidity, amount of hydrogen sulfide and dissolved oxygen and measurement of main ions, measurement of Deuterium, oxygen 18 and sulfur 34 stable isotopes were performed. Silica geothermometry was used to estimate the reservoirs temperature and relationships between stable isotopes with local meteoric water lines were performed. Geological studies showed that the faults in the Anaran anticline have caused hydraulic connection between Ilam and Sarvak karstic formations and deep seated evaporite formation. SO4/Cl and TDS/Br ratios showed that the salinity of Changuleh sulfur springs is the dissolution of evaporite formations. Stable isotope sulfur 34 analysis also revealed that the source of sulfate is evaporite formations. Analysis of Deuterium, oxygen 18 stable isotopes demonstrated that the origin of these springs is the local precipitation. Silica geothermometer studies showed that the temperature of the Changuleh sulfur reservoirs is about 50 to 55°C. Origin of hydrogen sulfide (H2S) is related to the activity of sulfate reducing bacteria. The hydrograph of the springs showed that the rainfall affects the discharge of the springs about 2 months after precipitation. In other words, infiltrating rainfall has a deep circulation along faults and the temperature of springs increases.
    Keywords: Hydrogeochemistry, Stable Isotopes, Biggest sulfur, thermal spring, Sulfate Reduction, Ilam
  • Abouzar Mohsenipour *, Bahman Soleimani, Iman Zahmatkesh, Iman Veisi Pages 789-803

    The use of hydraulic flow units as a method to determine the quality of the reservoir and also the use in the zoning of hydrocarbon reservoirs has a very high role in the development of reservoirs. The most reliable data in the discussion of reservoir study are obtained from the core, which due to the high cost of core retrieval, there is a small amount of this data in each field, however, the data from the core may Can play a decisive role in the study of the reservoir. In the present study, core porosity and permeability data were investigated and 6 hydraulic flow units (HFU) were identified using the regional flow index method, which were separated based on reservoir quality. Then 6 electrofacies were determined using petrophysical logs by self-organized method. The conformity of the electrofacies and the designated hydraulic flow units indicated a good convergence between them and an increase in reservoir quality from unit 1 to unit 6. The results of this study can be used as input for the construction of field facies models in the modeling process and locating new wells.

    Keywords: Flow unit, Sarvak reservoir, Reservoir quality, Rock type, core
  • Mehdi Karami *, Mojtaba Rahimi Shahid, Gholamreza Lashkaripour Pages 804-824
    Design and construction of engineering structures in karstic areas can face numerous problems due to the dimensions and geometry of karstic structures and existence of unpredictable locations and cavities. Therefore, comprehensive investigations may help to avoid hazardous areas, plan preventively and take effective and corrective course of actions. In this study, due to the karstic conditions of the foundation of the Khorramabad's artificial waterfall, different methods were used to evaluate the engineering geological features of the karst and analyze the rock slope stability. These methods include determination of the physical, mechanical, hydraulic and solubility properties of the rock samples obtained from the boreholes drilled in the rock slope. In addition, karst geomorphology and rock engineering classification were studied for karst development and engineering judgement. To determine and analyze possible landslides in the rock slope, Dips, Roclab, Rockplane, Swedge and Slide softwares were used in static state and in contact with surface water flow. According to the results, the region is a young karst in terms of karst maturity and the solubility velocity constant of the limestone is 6.99×10-5 m / s. Also, possible slips detected in the rock slope are of plate, wedge and mass types, whose long-term stability will be provided by anchors and shotcrete. However, due to the stabilization costs, environmental problems causing by cement injection in karstic dissolved cavities and increase in landslides risk causing by surface water flow, it was recommended that preventive planning be considered for the construction of the waterfall at the proposed site.
    Keywords: Engineering geology, Karst, Stability analysis, rock slope, artificial waterfall, Khorramabad, Iran
  • Erfan Maleki, Elham Asadi Mehmandosti *, Seyed Ali Moallemi, Vali Mehdipour Pages 825-837
    In this study, the Asmari reservoir in 39 wells in one of the oil fields of southwestern Zagros, located in the Dezful region, was investigated using well log tomography of Gamma ray logs and core porosity data. For this purpose, two-dimensional and three-dimensional models of gamma and core porosity logs in 4 reservoir zones of Asmari Formation have been designed by Petrel software. Among the slice of Gama log and porosity data, 2 slice were selected from the upper and lower sections of the zones, and a total of 8 tomographic sections from 10 key wells were prepared and compared with each other. The results of gamma logs and porosity tomography models are very close and compatible with each other and show that there is an inverse relationship between gamma values and porosity in the slices made by Asmari Formation in the studied wells. Also, with increasing dolomitization in the zones, the petrophysical characteristics have changed and the amount of porosity has increased. Based on the well log tomography model of the studied oil field, it was found that zone 2 with the lowest gamma value and the highest dolomite value, has higher porosity than other zones and can be the main target of production wells in the field. Since drilling wells is expensive and time consuming, it is possible to achieve very close and accurate results of well drilling using well log tomography. Therefore, tomography studies can be very useful before increasing excavations in the area for general information.
    Keywords: Well log tomography, Asmari Formation, Dezful Embayment, 3D model of Gamma log, 3D model of porosity
  • Roya Geravand *, Ali Nakhaee, Mojgan Abbasi Pages 838-855
    Acid matrix treatment is one of the key jobs to increase and maintain the long-term well productivity. Matrix acidizing of deep slanted wells in heterogeneous reservoirs is a challenging task. Thus, performance evaluation of pre- and post- stimulation job is of great importance. This study presents the analysis of well test data using deconvolution and also conventional pressure transient analysis (PTA), combined with the interpretation of surface well testing, data from production logging tool (PLT), and petrophysical logs to evaluate the performance of matrix acidizing and well deliverability improvement in a gas-condensate multi-layered carbonate reservoir. This evaluation can be used to optimize the acid matrix treatment strategy in offset wells and, consequently to perform an effective remediation in future wells. The diagnosis results using the surface data has indicated a successful acid matrix treatment job with having an improved total productivity index by a factor of three. Furthermore, it has shown that the wellhead flowing pressure has increased by 623 psi and drawdown has decreased to one third. Additionally, taking advantage of combining PLT and PTA analysis for multilayer systems, it has been found out that, the acid treatment has mostly affected the deepest reservoir layer with higher pressure. Hence, the unfavorable skin effect of different reservoir layers have not been removed uniformly, which needs to be considered in designing the future acid job for offset wells to control acid diversion in the reservoir towards less affected intervals.
    Keywords: Well-test analysis, Production Logging, Matrix-Acidizing, Gas-condensate carbonate reservoirs
  • Afsaneh Hemmatpour, Mohammad Hassanpour Sedghi *, Nasir Amel Pages 856-876
    The study area is Tasuj region, in East Azarbayjan Province, which consists of the mountainous and Tasuj plain. The purpose of this study is identification the areas with high potential for subsidence, earthquake and landslide in the Tasuj region, based on the factors affecting their occurrence and using the hierarchical analysis process (AHP) method. In this study, the effect of groundwater drawdown and the risk of subsidence due to it were evaluated. The average amount of water table drawdown in the study area was calculated about 6 meters and areas with high subsidence risk were identified. For the mentioned hazard zoning, 15 criteria, such as water table, water table drawdown, slope, aspect, distance of stream, land use, elevation, lithology, distance of fault, earthquake depth, fault length, distance of epicenter, earthquake magnitude, distance of road and rainfall were used. According to the results of this study, the criteria of water table, distance of faults and lithology, respectively, have the greatest effect on the risk of subsidence, earthquake and the potential for landslide occurrence. Also, most of the areas associated with high risk of subsidence, earthquake and landslide are located in the central and southern parts of the plain, eastern and northern parts of the region and mountainous and steep areas in the north and east of the region, respectively. Therefore, by studying the resulting zoning maps and identifying high-risk points in the basin, their harmful effects on natural resources and other parts can be reduced.
    Keywords: Tasuj area, Subsidence, Earthquake, Landslide, AHP method
  • Mahtab Dousti Mohajer, Massih Afghah *, Mohammadsadegh Dehghanian, Seyed Jamal Sheikhzakariaee Pages 877-902

    In this investigation, the foraminifera and oligosteginids of Sarvak Formation (Late Albian-Middle Turonian) at the Khumi Anticline section (East of Izeh Zone) has been studied. It consists of limestone of 213m thick which overlies the Kazhdumi Formation conformably and underlies the Gurpi Formation unconformably at Khumi Anticline. The biostratigraphy of Sarvak Formation in this section indicates 80 genera and 39 species (19 genera and 49 species of plankton foraminifers, 17 genera and 22 species of benthic foraminifers and 8 genera and 4 species of oligosteginids). Based on received paleontological data 8 biozones and 2 subzones in study area were established: Pseudothalmanninella subticinensis Partial range Zone (Late Albian), Pseudothalmanninella ticinensis Interval Zone (Late Albian), Thalmanninella appenninica Interval Zone (Latest Albian), Rotalipora globotruncanoides Interval Zone (Early Cenomanian), Thalmanninella reicheli Total range Zone (Early to Middle Cenomanian), Rotalipora cushmani Total range Zone (Middle to Late Cenomanian), Whiteinella archaeocretacea Partial range Zone (Latest Cenomanian to Early Turonian), Whiteinella archaeocretacea Interval subzone (Latest Cenomanian), Dicarinella hagni Interval subzone (Early Turonian), Helvetoglobotruncana helvetica Interval range Zone (Early Turonian- Middle Turonian). Based on these biozones the age of Sarvak Formation in Marin section is Albian-Middle Turonian.

    Keywords: Sarvak Formation, Albian - Turonian, Izeh Zone, Khami Anticline
  • Hamid Raza Majedi, Hossein Fathian *, Alireza Nikbakht-Shahbazi, Narges Zohrabi Pages 903-924

    The water-oriented development of countries calls for the enforcement of the regulations on the Clean Development Mechanism (CDM) through integrated water resources management (IWRM). The simulation of the most important drainage basin in the Middle East, which consists of six reservoir dams with a cumulative PV capacity of over 10500MW, was the goal of this study. The simulations of the groundwater and surface water resources were carried out separately by using the MODFLOW and WEAP models and coupling these models with a link file. The multi-objective function optimization process, which involved the maximization of the supply of hydropower and demand and minimization of aquifer drawdown, was carried out using the NSGA-II genetic algorithm. Afterward, all the system and policy components influencing the integrated water resources system were assessed. These components included inter-basin water transfer, combined use of water resources, variation of irrigation network efficiencies, and the effect of water shortage, According to the model results, the inter-basin water transfer with a scenario of 1.5 billion cubic meters increase will reduce about 10% of the average annual production of hydropower in the basin. Finally, the model showed the best scenario for attaining the CDM objectives.

    Keywords: Clean Development Mechanism, Hydroelectricity, WEAP, MODFLOW, NSGA-II genetic algorithm
  • Mohammadamin Jafari, Ahad Nazarpour *, Abbas Charchi, Rasool Salehi Pages 925-941

    In the present study, an attempt has been made to identify the seismic risk zoning of Khuzestan province due to its location in the seismic state of Zagros. To achieve the desired goal, geological data, analytical hierarchy process (AHP), and GIS decision support system was used. The information layers used in this study were: digital elevation models (DEM), land slope, faults density, earthquakes density of the last 20 years, the distance of faults (buffer), the distance of earthquakes of the last 20 years (buffer), and interpolation (IDW) layer of earthquakes of the last 20 years’ province. The results of this study that the northeastern and northern parts of Khuzestan province have the highest seismic risk that the cities of Masjed Soleyman, Andika, and Izeh have high earthquake potential, Dezful, Lali, and Gutvand have moderate earthquake potential. A few cities such as Ahvaz, Abadan, and Dasht -e- Azadegan plain have low earthquake potential. The earthquakes of the last 10 years in Khuzestan province also showed good overlap with high-risk points. The reason for the high risk of earthquakes in these areas can be considered as the existence of many faults, many human activities such as dam construction, extraction from groundwater aquifers in areas with active faults, and the release of seismic energy of active faults.

    Keywords: Zoning map, Earthquake risk, geographic information system, analytic hierarchy process (AHP), Khuzestan Province
  • Kobra Mirbeik Sabzevari *, Mostafa Sedaghatnia, Shokufeh Moori, Ahmad Abyat Pages 942-954
    The Pabdeh Formation (Paleocene – Oligocene) is one of the hydrocarbon-generating formations in the Zagros basin that investigating hydrocarbon potential of the Pabdeh Formation, 30 samples were taken through the Ezgeleh section, NW Kermanshah. The samples were analyzed by Rock-Eval 6 pyrolysis method. The results show that kerogen type mixed of II and III is the most abundant type II in the Pabdeh Formation. That reason for this could the dominance of marine facies that make up this formation. In terms of genetic potential and hydrocarbon potential, this instrument is a medium relatively good rock. The reflection of vitrinite in most of the Pabdeh Formation specimens is lower than 1.3 indicating a submature source rock but 20 percent of the samples have entered the oil window and liquid hydrocarbons stage, which is also confirmed by Tmax more than 450 C°. HI vs TOC values indicate for this Pabdeh Formation a C and BC organic facies and to a lesser extend B and AB, wich this facies diversity can be due to the diversity of organic materials of continental and marine origin, and its deposition mainly in relatively regenerative environments such as pro – delta, to outer shelf, and upper part of the continental slope are done, and if it goes through the stages of thermal maturation, it will be able to produce condensate and gas.
    Keywords: Pabdeh Formation, Organic geochemistry, Rock-Eval Pyrolysis, Hydrocarbon potential, Kermanshah