فهرست مطالب

رهیافتی نو در مدیریت آموزشی - سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 50، مهر و آبان 1400)

نشریه رهیافتی نو در مدیریت آموزشی
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 50، مهر و آبان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • معصومه محترم، مریم شفیعی سروستانی* صفحات 1-18
    مقدمه و هدف

    هدف کلی از انجام این پژوهش، مدل یابی ساختاری آمادگی کارکنان برای تغییر سازمانی بر اساس نوع فرهنگ سازمانی با نقش واسطه ای سایش اجتماعی بود.

     روش شناسی

    این پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل همه کارکنان اداره کل  آموزش و پرورش استان فارس (340 نفر) بود که با استفاده از جدول مورگان و روش نمونه گیری تصادفی ساده 181 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند و از بین آن ها 102 نفر به پرسشنامه ها پاسخ کامل دادند و در این پژوهش مورد استفاده قرار گرفت. داده های میدانی پژوهش با استفاده از پرسشنامه ی نوع فرهنگ سازمانی، سایش اجتماعی و آمادگی برای تغییر گردآوری شد که پس از محاسبه و تایید روایی (تحلیل گویه) و اعتبار (از نوع همسانی درونی) پرسشنامه ها، توزیع شدند. به منظور تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی با نرم افزار Spss و Amos استفاده شد.

    یافته ها

      نتایج نشان داد از نظر کارکنان نوع فرهنگ سازمانی غالب در محل کارشان، از نوع فرهنگ سازمانی منفعل می باشد. وضعیت سایش اجتماعی و آمادگی کارکنان برای تغییر در حد متوسط بود. مدل معادله ساختاری نشان داد که در حالی که ارتباط مستقیم و معناداری بین فرهنگ سازمانی سازنده با آمادگی کارکنان برای تغییر وجود داشت، اما این رابطه با نقش واسطه ای سایش اجتماعی معنادار نبود. به علاوه، در حالی که ارتباط منفی معناداری بین فرهنگ سازمانی تهاجمی با آمادگی کارکنان برای تغییر وجود داشت، اما این رابطه با نقش واسطه ای سایش اجتماعی معنادار نبود. در نهایت، ضمن اینکه رابطه ی مستقیم و معناداری بین فرهنگ سازمانی منفعل و آمادگی کارکنان برای تغییر وجود داشت، این رابطه با نقش واسطه ای سایش اجتماعی نیز معنادار بود.

    نتیجه گیری

    نتیجه حاصل از این پژوهش نوعی چارچوب کلی برای مدیران آموزشی به منظور تلاش جهت ایجاد آمادگی برای تغییر در کارکنان از طریق تجدید نظر در ساختارهای آموزشی، توسعه ی فرهنگ سازمانی پویا و شناسایی، کنترل و مدیریت رفتارهای سایشی را فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، سایش اجتماعی، آمادگی برای تغییر
  • محمد صفری، رضا زارع*، علیرضا فتحی زاده صفحات 19-34
    مقدمه و هدف

    بهره گیری از کارکنانی که دارای روحیه خدمت به جامعه و برخوردار از انگیزه خدمت عمومی اند می تواند نقش مهمی در کارآمدی و اثربخشی خدمات عمومی داشته باشد. لذا هدف از این مطالعه تحلیل تاثیر انگیزه خدمت عمومی و حمایت همکاران بر رفتار شهروندی میان فردی از طریق ظرفیت ماموریت و تعهد سازمانی است.

    روش شناسی

     روش پژوهش در این تحقیق توصیفی از نوع همبستگی است که از روش مدل یابی معادلات ساختاری برای آزمون فرضیات و برازش مدل استفاده می کند. نمونه آماری پژوهش، شامل151 نفر از کارمندان سازمان آموزش و پرورش شهرستان جیرفت است که با استفاده از روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد است که روایی صوری و محتوایی آن با نظرخواهی از استادان فن و بکارگیری پرسشنامه استاندارد و روایی سازه با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و نیز پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS22 و AMOS22  استفاده شد.            

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد که انگیزه خدمت عمومی و حمایت همکار از طریق میانجی گری متغیرهای ظرفیت ماموریت و تعهد سازمانی بر رفتار شهروندی میان فردی اثر غیرمستقیم دارند.     

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود سازمان های دولتی مانند آموزش و پرورش در فرایند برنامه ریزی و مدیریت منابع انسانی خود به ویژه سازوکارهای لازم برای انجام فعالیت های فرانقش و داوطلبانه به منظور استفاده بیشتر از کارکنان با انگیزه خدمات عمومی در جهت افزایش کارایی و اثربخشی خدمات و رضایت بیشتر ارباب رجوع استفاده کند. علاوه بر این سازمان های دولتی باید شرایطی را فراهم سازند تا کارکنان از طریق تعامل و همکاری متقابل و حمایت از یکدیگر، رفتار شهروندی را در سازمان خود تقویت بخشند و در نهایت با افزایش تعهد کارکنان، ظرفیت آنان را در جهت خدمات بهتر به ارباب رجوع بهبود بخشند.

    کلیدواژگان: رفتار شهروندی، انگیزه خدمت عمومی، حمایت همکاران، تعهد سازمانی، ظرفیت ماموریت
  • فاطمه آبدری، فریدون آزما*، محمودرضا چراغعلی، محمدباقر گرجی صفحات 35-52

    هدف از اجرای این پژوهش شناسایی مولفه ها و ویژگی های خاص آموزش کارآفرینی زنان بر اساس استانداردهای سازمان بین المللی کار در ایران بود. روش پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ روش کیفی- تحلیل محتوا بود. جامعه آماری پژوهش، اساتید دانشگاهی، مدیران و کارشناسان خبره آموزشی با تجربیات کافی و موفق وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی بودند که تعداد 20 نفر از این جامعه آماری برای نمونه تحقیق انتخاب شدند. نمونه گیری در این پژوهش با روش گلوله برفی انجام شد و تا رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. از این رو، انجام مصاحبه با خبرگان پس از انجام 20 مصاحبه متوقف گردید. گردآوری داده های کیفی از طریق مصاحبه های عمیق با سوالات باز انجام گرفت. در بخش کیفی برای تعیین روایی، براساس هشت راهبرد کرسول  (2007) و برای بررسی پایایی، از روش توافق درون موضوعی دو کدگذار (وال، 2007) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده های حاصل از مصاحبه ها با استفاده از کدگذاری با رویکرد باز و محوری صورت گرفت و به این منظور از نرم افزار MAXQDA 2018 استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد: آموزش کارآفرینی زنان بر اساس استانداردهای سازمان بین المللی کار شامل مولفه های "پیش نیازهای آموزش کارآفرینی زنان"، "الگوهای آموزش کارآفرینی زنان"، "ویژگی های آموزش کارآفرینی زنان"، "ویژگی های فردی زنان برای آموزش کارآفرینی"، "مولفه های فرهنگی" و "مولفه های قانونی" است.

    کلیدواژگان: آموزش کارآفرینی، ویژگی های فردی، فرهنگی و قانونی، سازمان بین المللی کار
  • تهمینه شهسواری، محبوبه سلیمانپور عمران*، مریم حافظیان صفحات 53-72
    مقدمه و هدف

    در هزاره سوم تنها سازمانهایی دوام می آورند که بتوانند یاددهی و یادگیری را در کلیه فعالیت های خود متمرکز کرده و به سازمان یاد دهنده و یادگیرنده تبدیل شوند.هدف از انجام این پژوهش، اعتباریابی مدل مدارس یادگیرنده و یاددهنده در آموزش و پرورش بود.

    روش شناسی

    روش پژوهش از نوع آمیخته بود. در بخش کیفی، 12 نفر از اعضاء هیات علمی و خبرگان آشنا به تعلیم و تربیت با روش نمونه گیری هدفمند و در بخش کمی از مجموع 460 نفر از مدیران و کارشناسان آموزش و پرورش استان خراسان شمالی، براساس فرمول کوکران 210 نفر به عنوان نمونه تحقیق با روش تصادفی ساده انتخاب شدند. اطلاعات در بخش کیفی به روش داده بنیاد و با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی به روش میدانی و با ابزار پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری گردید. که روایی آن با نظر متخصصان و پایایی آن به وسیله آلفای کرونباخ 98/0 تعیین شد. برای تجزیه و تحلیل داده های کیفی از فرآیند کدگذاری راهبرد نظریه داده بنیاد و برای داده های کمی از روش های آمار توصیفی و استنباطی و تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی با استفاده از نرم افزار 21SPSS و 20 AMOS استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش منجر به شناسایی و تایید 9 مقوله اصلی منابع انسانی، توانمندسازی، محیط یادگیری، ساختار، فرهنگی، سیاست گذاری، فناوری اطلاعات، پشتیبانی، اجتماع یادگیرنده و 25 مولفه فرعی در مدارس یادگیرنده و نیز 9 مقوله اصلی رهبری، زیرساخت، برنامه ریزی درسی، مدیریت دانش، نگرش و ارزش ها، بهداشتی روانی، مشارکت، نوآوری و اهداف و ماموریت و 36 مولفه فرعی تاثیرگذار در مدارس یاددهنده گردید و هم چنین نتایج نشان داد که الگوی استخراج شده، از اعتبار درونی بالایی برخوردار می باشد.

    نتیجه گیری

    ارایه مدل کاربردی مناسب برای مدارس ضروری است تا ضمن توجه به تمامی عوامل موثر در یاد دهندگی و یادگیرندگی ، بتوانند به مدرسه یادگیرنده ،یاددهنده تبدیل شوند.

    کلیدواژگان: مدارس یاد دهنده، مدارس یادگیرنده، مدل، آموزش و پرورش
  • احمد بیاتی، علیرضا قاسمی زاد*، عبد المحمد طاهری صفحات 73-87
    مقدمه و هدف

    در نظام های آموزشی نا متمرکز، تصمیم گیری از طریق نهادهای قانونگذار، شوراهای منتخب مردمی و هییتهای امنا عملی می شود. هدف اصلی این تحقیق شناسایی و اولویت بندی عوامل موثر بر تصمیم گیری های غیر متمرکز مدیران آموزش و پرورش است.

    روش شناسی

    این پژوهش از نوع کاربردی و به صورت کیفی انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه های نیمه ساختاریافته و پرسشنامه بود که روایی آن توسط اساتید و کارشناسان  به صورت محتوایی مورد تایید قرار گرفت و پایایی پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 87/0 محاسبه شد.تجزیه و تحلیل به صورت کیفی که به شناسایی عوامل موثر بر تصمیم گیری غیرمتمرکز مدیران با استفاده از روش تحلیل مضمون و اولویت بندی آن ها از طریق آزمون فریدمن  انجام شد برای بررسی اعتبار شبکه مضامین به دست آمده، از معیارهای اعتبارسنجی کیفی "قابل قبول بودن" و "قابل اعتماد بودن " و همچنین "ممیزی بیرونی" استفاده شد

    یافته ها

    .نتایج حاصل از یافته های تحلیل مضمون، به شناسایی 4 مضمون سازمان دهنده، 17 مضمون پایه اصلی و 81 مضمون پایه فرعی منجر شد و در نهایت اولویت بندی نتایج با آزمون فریدمن نشان داد که از دیدگاه خبرگان،  نبود قوانین و مقررات جامع در ارتباط با تمرکززدایی(عامل محیطی) در اولویت اول و دارای بیشترین تاثیر گذاری بر تصمیم گیری های غیرمتمرکز مدیران آموزش و پرورش و مهارت فنی(عامل مدیریتی) در اولویت آخر و کمترین تاثیرگذاری بر تصمیم گیری های غیرمتمرکز مدیران آموزش و پرورش می باشد.

    نتیجه گیری

    برای اثربخش نمودن نظام آموزش و پرورش حرکت بسوی کاستن تمرکز ضروری است.در این خصوص شناسایی موانع کم شایان توجهی به مسیولین و سیاستگذاران آموزش و پرورش می کند که در این مقاله بیان شده اند.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری، غیر متمرکز، مدیران، آموزش و پرورش
  • حمدالله حبیبی، احد عظیمی آقبلاغ*، سید هادی مدنی صفحات 88-110
    مقدمه و هدف

    این پژوهش، با هدف توصیف و واکاوی عملکرد حرفه ای راهبران آموزشی- تربیتی از منظر مدیرآموزگاران و معلمان مدارس چند پایه ابتدایی روستایی انجام شد.

    روش شناسی

    با ابتنای بر پارادایم تفسیری و رویکرد کیفی، و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی عرفی، از میان کل مدیرآموزگاران و معلمان  کلاس های چند پایه دوره ابتدایی در مناطق آموزش و پرورش نظرکهریزی، چاراویماق و هشترود، تعداد 18 نفر با استفاده از نمونه گیری هدفمند، به عنوان مشارکت کننده انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختارمند استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از شیوه تحلیل ارتباطی و به صورت دستی انجام شد. راهبردهای اعتباربخشی به داده ها با استفاده از روش های بازنگری ناظرین، بازنگری مشارکت کنندگان، حضور طولانی مدت در بستر پژوهش و مثلث سازی محقق انجام شد. 

    یافته ها

    دو خوشه عملکرد مثبت و عملکرد منفی به ترتیب با طبقات اصلی "کارکرد تسهیل گری"، "محدودیت های ارتباطی"، و "برآورده نکردن انتظارات نقش"، به همراه طبقات فرعی و تم های مربوط به دست آمد. 

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که عملکرد منفی راهبران چشمگیرتر از عملکرد مثبت آنان می باشد؛ لذا می توان گفت علی رغم تغییر عنوان معلم راهنما به طرح راهبران آموزشی- تربیتی، این طرح  در عمل با  کاستی هایی مواجه است. مطالعه دستاوردهای پژوهش می تواند چراغ راهنمای اقدامات و اصلاحات مقتضی در حوزه نظارت و راهنمایی آموزشی مدارس ابتدایی چند پایه باشد.

    کلیدواژگان: راهبران آموزشی- تربیتی، عملکرد، کلاس های چندپایه روستایی، معلمان راهنما، نظارت و راهنمایی آموزشی، واکاوی
  • راضیه نوری*، لادن سلیمی، عصمت رسولی صفحات 111-129
    هدف

    این پژوهش با هدف اعتباریابی الگوی برنامه درسی وارونه مبتنی برتوجه انتخابی و یادگیری خودراهبر در درس کار و فناوری متوسطه ی اول انجام شد.

    روش شناسی

    پژوهش کاربردی از نوع توصیفی- پیمایشی بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی دبیران درس کار و فناوری متوسطه ی اول در استان فارس به تعداد 800 نفر (315 مرد و 485 زن) هستند که  تعداد 340 نفر از دبیران کار و فناوری به عنوان نمونه آماری با روش نمونه گیری خوشه ای نسبی چندمرحله ای با فرمول کوکران انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها، دو پرسشنامه ی محقق ساخته یادگیری خودراهبر دارای 24 گویه و پرسشنامه محقق ساخته توجه انتخابی دارای 24 گویه با مقیاس پنج درجه ای لیکرت تنظیم شده بود. جهت تعیین روایی پرسشنامه ها از روایی محتوایی و جهت پایایی پرسشنامه ها از پایایی مرکب استفاده شد که دارای وضعیت مناسب و قابل قبولی بود. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، با استفاده از نرم افزارهای SPSS و AMOS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد مولفه های حافظه فعال، انتخاب رقابتی، کنترل بالانورد و کنترل پایین نورد در تبیین الگوی برنامه درسی وارونه مبتنی بر توجه انتخابی موثر بوده است. همچنین مولفه های خودمدیریتی، خودانگیختگی و خودنظارتی درتبیین الگوی برنامه درسی وارونه مبتنی بر یادگیری خودراهبر موثر بوده است و مدل از برازش مطلوبی برخوردار بود.

    نتیجه گیری

    الگوی برنامه درسی وارونه مبتنی بر توجه انتخابی و یادگیری خودراهبر در پرورش دانش آموزانی خلاق، خودراهبر، مسیولیت پذیر موثر بوده است.

    کلیدواژگان: برنامه درسی وارونه، یادگیری خودراهبر، توجه انتخابی، درس کار و فناوری، متوسطه اول
  • حمزه قطبدین*، جعفر جهانی، رحمت الله مرزوقی، مهدی محمدی، قاسم سلیمی صفحات 130-145
    مقدمه و هدف

    هدف از اجرای این پژوهش طراحی و اعتباریابی مقیاس رهبری فضیلت محور در آموزش عالی ایران بود. تا کنون تلاش های وسیعی در این رابطه انجام گرفته است، اما به نظر می رسد تا امروز مقیاسی جامع و معتبر، که بتواند از اعتبار لازم برخوردار باشد، و از نظر عملی راهنمای مدیران و اعضای هیات علمی در فعالیت های حرفه ای باشد، ارایه نشده است.

     روش شناسی

    روش پژوهش، توصیفی - همبستگی با تاکید بر معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش را همه اعضای هیات علمی شاغل در دانشگاه شیراز، دانشگاه شهید چمران اهواز و دانشگاه خلیج فارس بوشهر تشکیل می دادند. تعداد نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی نسبتی چند مرحله ای در مجموع 370 نمونه انتخاب گردید. جمع آوری داده ها براساس پرسشنامه محقق ساخته با مقیاس لیکرت صورت گرفت. این پرسشنامه بر اساس مطالعات نظری و پیشینه پژوهشی در قالب 53 گویه تدوین گردید. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه مورد تایید صاحب نظران قرار گرفت. پایایی پرسشنامه نیز از طریق ضریب آلفای کرونباخ 92/0 به دست آمد.

    یافته ها

    پس از تحلیل عامل، یافته ها بیانگر این بود که مولفه شخصیتی دارای بالاترین بار عاملی 892/0 و سپس  مولفه مهارتی 873/0 و  مولفه سازمانی 776/0 قرار گرفتند. با توجه به شاخصRMSEA   الگو از برازش مناسب برخوردار است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که مولفه های شخصیتی شامل عوامل اخلاقی، فکری، اجتماعی، عقلانی و عاطفی، مولفه های مهارتی شامل فنی، انسانی و ادراکی، مولفه های سازمانی شامل برنامه ریزی، ساختار، تصمیم گیری، ارتباطات و فرهنگ سازمانی برای رهبران فضیلت محور در آموزش عالی مورد تاکید است. مولفه های اخلاقی شناسایی شده می تواند در فرآیند انتخاب و انتصاب و ارزیابی عملکرد مدیران آموزش عالی کاربرد داشته باشد.

    کلیدواژگان: رهبری فضیلت محور، طراحی مقیاس، آموزش عالی
  • جعفر ترک زاده*، فرشاد عامری فر، رحمت الله مرزوقی، محمدجواد سلمانپور، فرهاد خرمایی صفحات 146-160
    مقدمه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر، طراحی چارچوب اخلاق سازمانی در پارادایم اسلامی تولید علم بود.

    روش شناسی

    این پژوهش از نوع توسعه ای با طرح کیفی و با استفاده از روش مطالعه موردی چندگانه ابزاری شامل تحلیل اسناد و مصاحبه نیم ساخت مند انجام شد. جامعه این پژوهش شامل همه متون و اسناد و هم چنین صاحب نظران حوزه اخلاق سازمانی است. نمونه مورد نظر، به صورت هدفمند از میان منابع در دسترس و هم چنین از طریق نمونه گیری گلوله برفی انتخاب شدند. جمع آوری اطلاعات با استفاده از مطالعه اسنادی و مصاحبه نیم ساختمند با آگاهی دهندگان کلیدی (با تکنیک اشباع نظری) بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها، از روش تحلیل مضمون استفاده شد.

    یافته ها

    یافته ها در قالب شبکه مضامین پایه، سازمان دهنده و فراگیر دسته بندی و سازماندهی شدند. برای اعتبار یابی داده های کیفی از روش همسوسازی استفاده شد و سرانجام چارچوب مورد نظر در 3 بعد بینشی، نگرشی و کنشی و مشتمل بر 53 مولفه طراحی گردید.

    کلیدواژگان: اخلاق سازمانی، پارادایم اسلامی، رویکرد اسلامی، مطالعه موردی چندگانه ابزاری، تحلیل مضمون
  • ناهید سرلک، فائزه ناطقی*، مهناز جلالوندی صفحات 161-175
    مقدمه و هدف

    آموزش زیست محیطی بر حفاظت محیط زیست تاثیر مستقیم و مثبت می گذارد و نظام رسمی آموزش کشور می تواند در این زمینه نقش تعیین کننده ایفا نماید. هدف تحقیق بررسی دیدگاه دبیران در زمینه جایگاه آموزش زیست محیطی در برنامه درسی کنونی دوره متوسطه اول بود.

     روش شناسی

     پژوهش از نوع کاربردی و به روش توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری تمامی دبیران مدارس دولتی شهر اصفهان بوده است که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی تعداد 329 دبیر انتخاب شدند. جمع آوری داده ها با استفاده ازپرسشنامه محقق ساخته 41 گویه بسته پاسخ که از نتایج تحلیل اسناد بالا دستی به دست آمد انجام شد. روایی پرسشنامه توسط استادان تایید و پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ 89/0 برآورد گردید. تجزیه و تحلیل نتایج در دو سطح آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و در بخش آمار استنباطی (آزمون t تک متغیره، آزمون فریدمن، و t با دو گروه مستقل) انجام شد.

    یافته ها

    وضعیت موجود آموزش زیست محیطی در برنامه درسی کنونی دوره اول متوسطه در زمینه عناصر برنامه درسی (هدف، محتوا، روش یاددهی-یادگیری، ارزشیابی) از دیدگاه دبیران بالاتر از سطح متوسط است و میانگین رتبه بندی عناصر برنامه درسی نشان می دهد محتوای برنامه درسی بالاترین و ارزشیابی پایین ترین رتبه را به خود اختصاص داده است. نتایج به دست آمده بین مجموعه رتبه های چهارگانه وضعیت موجود آموزش زیست محیطی در برنامه درسی کنونی در ابعاد مختلف در گروه دبیران 05/0≥P معنی دار است.

    نتیجه گیری

    برای دستیابی به توسعه پایدار، آموزش محیط زیست در برنامه درسی کنونی ضروری است.

    کلیدواژگان: آموزش زیست محیطی، برنامه درسی، دوره متوسطه
  • امیر دانشور، مهدی همایون فر*، مهدی فدایی اشکیکی، اسفندیار دشمن زیاری صفحات 176-190
    مقدمه و هدف

    با توجه به تحول قابل ملاحظه نظام های یادگیری در سال های اخیر و شرایط حاکم بر زندگی بشر به واسطه همه گیری ویروس کوید 19، اهمیت آموزش مجازی در سیستم مدیریت یادگیری غیر قابل انکار است. این مساله نقش مدرسان در سیستم های آموزشی را برجسته تر از هر زمان دیگری کرده است. بر این اساس، هدف تحقیق حاضر، ارایه یک سیستم استنتاج عصبی فازی تطبیقی (ANFIS) هوشمند برای ارزیابی عملکرد مدرسان سیستم های آموزش الکترونیک به ویژه در موسسات دانشگاهی است.

    روش شناسی پژوهش

    این پژوهش از نظر روش، توصیفی و از نظر هدف کاربردی است. در این پژوهش از یک رویکرد کمی برای طراحی مدل ارزیابی عملکرد مدرسان در نظام آموزش الکترونیک استفاده شده است. جامعه آماری تحقیق شامل خبرگان حوزه مدیریت فناوری اطلاعات دانشگاه آزاد اسلامی استان یزد بوده اند بر اساس مشخصات تعریف شده، شامل 29 نفر است. با توجه به محدود بودن تعداد عناصر مورد بررسی، جهت انتخاب عناصر نمونه، برای همه عناصر جامعه آماری پرسشنامه ارسال شد که 17 نفر به سیوالات طرح شده پاسخ دادند. در این پژوهش برای تحلیل عملکرد مدرسان در موسسات آموزشی از یک سیستم استنتاج فازی عصبی تطبیقی (ANFIS) استفاده شده است.

    یافته ها

    سیستم استنتاج فازی عصبی تطبیقی (ANFIS) ارایه شده، بر مبنای 4 عامل اصلی (فرایند یادگیری تدریس، شیوه تدریس، گرایش پژوهشی و قابلیت های فردی) و 16 عامل فرعی در فرایند ارزیابی مدرسان استفاده می کند. این سیستم ANFIS، عملکرد مدرسین را در چهار دسته از پیش تعریف شده، یعنی: مدرس نیازمند آموزش، مدرس با مهارت های خوب، مدرس بسیار خوب و مدرس عالی طبقه بندی می کند.

    نتیجه گیری

    سیستم طراحی شده ابزار مفیدی در ارزیابی مدرسان و ارایه بازخورد مناسب از نقاط قوت و ضعف آن ها جهت بهبود عملکرد است.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد مدرسین، سیستم مدیریت یادگیری، سیستم استنتاج فازی عصبی تطبیقی (ANFIS)، آموزش مجازی
  • شیرین تهمتن نعمتی، لیلا شریفیان*، سعید مرادی صفحات 191-204
    مقدمه وهدف

    هدف از اجرای این پژوهش ، بررسی رابطه سبک رهبری و آوای سازمانی با میانجی گری چابکی سازمانی کارکنان جهاد دانشگاهی دانشگاه تهران بوده است.

    روش شناسی

    روش پژوهش حاضر از نظر اهداف کاربردی، از نظر داده ها کمی ، از نظر ماهیت ونوع مطالعه، همبستگی بوده است. جامعه آماری  پژوهش حاضر را، همه کارکنان جهاد دانشگاهی دانشگاه تهران درسال 1397 تشکیل داده است.جامعه آماری این پژوهش عبارت بود از 186 نفر از کارکنان جهاد دانشگاهی دانشگاه تهران که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 127 نفر از آنان با استفاده از جدول مورگان انتخاب گردیده است. ابزار سنجش پژوهش حاضربه ترتیب سه پرسشنامه "سبک رهبری"باس واولیو (2002) ،"آوای سازمانی" زهیرواردوقان (2011) و "چابکی سازمانی" ژانگ وشریفی (2000) بوده که ضریب آلفای کرونباخ آن ها به ترتیب 74/0، 88/0 و 82/0 به دست آمد و روایی صوری آن ها با استفاده از نظر متخصصان تایید شد.

    یافته ها

    تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه به شیوه توصیفی واستنباطی بوسیله نرم افزار SPSS  ونیز تکنیک مدل معادلات ساختاری با استفاده ازنرم افزار LISREL  نشان دادکه بین سبک رهبری وآوای سازمانی کارکنان با میانجی گری چابکی سازمانی رابطه معناداری وجودداشته، سبک رهبری از طریق  چابکی سازمانی توانست زمینه ساز آوای سازمانی گردد، ونقش چابکی سازمانی بعنوان میانجی تاییدشد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد ، چابکی سازمانی صرفا برآوای نوع دوستانه اثر معنادار داشته ومیانجی بین سبک رهبری اقتضایی وتحولی با آوای نوع دوستانه بوده است. همچنین مدل مفهومی تحقیق از برازش مطلوبی برخوردار شده است.

    کلیدواژگان: سبک رهبری، آوای سازمانی، چابکی سازمانی
|
  • Maasoumeh Mohtaram, Maryam Shafiei Sarvestani * Pages 1-18

    The main aim of this study was structural modeling of employees’ readiness for organizational change based on the type of organizational culture with a mediating role of social undermining. The statistical population of the study included all employees of the Department of Education of Fars Province (340 people). Using Morgan table, simple random sampling method, 127 people were selected as the research sample and 102 of them answered the questionnaires completely. Field data of the research were distributed and collected using the questionnaire of the type of organizational culture (Mohtaram & Zamani, 2019), social undermining (Mohtaram, 1398) and readiness for change (Bouckenooghe, 2009) after calculating and confirming their validity and reliability. In order to analyze the data, descriptive and inferential statistics were used with SPSS and AMOS software. The results showed that: the dominant organizational culture in their workplace is a passive organizational culture. The situation of social undermining and employees’ readiness for change is average. Also, the structural equation model indicated that a) while there was a direct and significant relationship between constructive organizational culture and employees’ readiness for change, but there was no significant relationship between these two variables with the mediating role of social undermining. b) While there was a negative and significant relationship between aggressive organizational culture and employees’ readiness for change, no significant relationship was seen between these two variables with the mediating role of social undermining. c) While there was a direct and significant relationship between passive organizational culture and employees’ readiness for change, this relationship was also significant with the mediating role of social undermining.

    Keywords: Organizational Culture, social undermining, readiness for change
  • Mohammad Safari, Reza Zare *, Alireza Fathizade Pages 19-34

    Today, the environmental complexities and interdependencies of tasks within organizations have made it increasingly necessary to have employees who go beyond the formal duties and responsibilities of their job.Therefore, the purpose of this study is to analyze the impact of public service motivation and colleagues support on interpersonal citizenship behavior through mission capacity and organizational commitment.The research method in this research is a descriptive correlation that uses the structural equation modeling method to test the hypotheses and model fit.The statistical population of the study is 151 employees of education and training in Jiroft city. The research sample was selected using census method. The data collection tool is a standard questionnaire. Validity of the questionnaire using content validity was confirmed by the experts familiar with the subject of research, reliability of the questionnaire was confirmed by Cronbach's alpha coefficient. SPSS22 and AMOS22 software were also used to analyze the data Findings of the research indicate that the motivation of public service by mediating peer support on the citizenship behavior has an indirect effect. The public service motivation by mediating the mission of the mission to the citizenship behavior has an indirect effect. The public service motivation by mediating an organizational commitment to the citizenship behavior has an indirect effect Public service motivation, capacity building, and support for partners due to the obligations created by the mutual norms in the workplace and the organization, have a significant role in solving employee problems.

    Keywords: Citizenship behavior, Public Service Motivation, colleagues support, Organizational Commitment, mission capacity
  • Fateme Abdari, Fereydoon Azma *, MahmoudReza Cheraghali, MohammadBagher Gorgi Pages 35-52

    The purpose of this study was to identify the specific components and characteristics of women entrepreneurship education based on the ILO standards in Iran. The research method was applied in terms of purpose and qualitative-content analysis in terms of method. The statistical population of the study consisted of University professors, administrators and educational experts with sufficient and successful experience of the Ministry of Cooperatives, Labor and Social Welfare, 20 people from this statistical community were selected for the research sample. Sampling in this study was done by snowball method and continued until theoretical saturation. Therefore, interviews with experts ceased after 20 interviews. In the qualitative part, to determine validity, based on eight strategies of Creswell (2007) and to examine the reliability, the method of intra-subject agreement of two coders (Wall, 2007) was used. The data obtained from the interviews were analyzed using open and axial approach coding and for this purpose MAXQDA 2018 software was used. The results showed that women entrepreneurship education according to the standards of the International Labor Organization including the components of "Prerequisites for Women Entrepreneurship Education", "Patterns of Women Entrepreneurship Education", "Characteristics of Women Entrepreneurship Education", "Individual Characteristics of Women for Entrepreneurship Education", "Cultural Components" And "legal components".

    Keywords: Entrepreneurship education, individual characteristics, cultural, legal, international labor organization
  • Tahmineh Shahsavari, Mahboubeh Soleimanpouromran *, Maryam Hafezian Pages 53-72
    Introduction and Aim

    In the third millennium, only those organizations abide that can centralize teaching and learning in all their activities, so that they can convert to a teaching and learning organization. The purpose this research was to Validation the model of learning and teaching schools in education.  

    Methods

    The used method was mixed method. Regarding the qualitative section, faculty members and experts who were familiar with training and education were selected through purposeful sampling method and regarding the quantitative section, based on Cochran formula, from among 460 individuals of managers and experts in the education of North Khorasan Province, 210 individuals were selected as the samples of the study using simple random sampling method. Data of the qualitative section were collected through grounded theory using semi-structured interview and regarding the quantitative section, the data were collected using field method and researcher-made questionnaire was used as the instrument of the study. the validity and reliability of which was determined by professional assessment and by Cronbach’s alpha (0.98), respectively To analyze the qualitative data, the codification process of the grounded theory strategy was used and for analyzing the quantitative data, descriptive and inferential statistical methods as well as exploratory and confirmatory factor analyses were utilized though SPSS, version 21, software and AMOS, version 20, software.

    Results

    The findings of the study led to the identification of 9 main categories including human resources, empowerment, learning environment, structure, culture, policy, information technology, support and learner society as well as 25 secondary categories in the learning schools and 9 main categories of leadership, sub-structure, lesson programming, knowledge management, attitudes and values, mental health, cooperation, innovation, aims and mission and 36 secondary influential components in the teaching schools; The results also showed that the extracted model has a high internal validity.

    Conclusion

    presenting an appropriate applied model, which can be influential in learning and teaching schools, so that they can convert to a learning and teaching schools.

    Keywords: teaching schools, learning schools, Model, education
  • AHMAD BAYATI, Alireza Ghasemizad *, Abdolmohammad Taheri Pages 73-87

    In decentralized education systems, decisions are made through legislative bodies, elected public councils, and trustees. The main purpose of this research is to identify and prioritize the factors influencing the decentralized decision making of education managers. It is a qualitative applied study. Data were collected through semi-structured interviews and questionnaires whose validity was confirmed by university professors and experts and its reliability was calculated using Cronbach's alpha coefficient of 0.870. Decentralized recruitment of managers was done by thematic analysis and Friedman test. The results of the content analysis findings led to the identification of 4 organizer themes, 17 basic themes and 81 sub-themes. Finally, prioritizing the results with Friedman test showed that from the experts' point of views, lack of comprehensive rules and regulations associated with decentralization (environmental factor) is the first priority with the most influence while technical skill (management factor) is the last priority with the least impact on decentralized decisions of education managers.

    Keywords: Decision Making, decentralization, managers, education
  • Hamdullah Habibi, Ahad Azimi Aghbolaq *, Seyed Hadi Madani Pages 88-110
    Introduction and aim

    The aim of this study was to describe and analyze the professional performance of educational leaders from the perspective of Teachers principals and teachers of rural elementry multi grade schools,

    Methods

    using interpretive paradigm and qualitative approach, a conventional qualitative content analysis method was follwed. Out of the total number of principals and teachers of elementry multi grade schools in the areas of Nazar Kahrizi, Charoymagh, and Hashtrood, 18 were selected as participants through purposeful sampling as participants. A semi-structured interview was used to collect data. Data analysis was performed manually using communication analysis. Data accreditation strategies were performed using supervisory review methods, participatory review, long-term presence in the research context, and researcher triangulation.

    Results

    The two positive and negative performance clusters were obtained with the main category of "facilitation function", "communication constraints", and "non-fulfillment of role expectations", respectively, along with the sub- category and related themes.

    Conclusion

    The results showed that the negative performance of leaders is more significant than their positive performance; Therefore, it can be said that despite the change of the title of the guiding teachers to the plan of educational leaders, this plan has some shortcomings in practice. Studying the achievements of research can be a beacon for appropriate action and reform in the area multi grade elementry school supervision and guidance.

    Keywords: Educational Leaders, Performance, Rural multi-grade classes, Guiding teacher, Supervision of Instruction, Analyzing
  • Razieh Noori *, Ladan Salimi, Esmat Rasoli Pages 111-129

    The purpose of the present study was to, Validating upside down Curriculum Patterns Based on Selective Attention and Self-directed Learning in work and technology lesson in the first high school. This is a descriptive-survey research. The statistical population of this study consisted of all teachers of first high school work and technology lesson in Fars province with approximately 800 people (315 men and 485 women). The sample consisted of 340 secretaries of labor and work and technology teachers who were selected by multi-stage relative cluster sampling with Cochran formula. Data were collected using two self-directed learning learning questionnaires with 24 items and a researcher-made selective attention questionnaire with 24 items on a five-point Likert scale. Content validity was used to determine the validity of the questionnaires and compound reliability was used to determine the reliability of the questionnaires, which had a suitable and acceptable status. Exploratory and confirmatory factor analysis was used to analyze the data using SPSS and AMOS software. The results showed that the components of Working memory, competitive selection, Top-down Control and Bottom-up Control are effective in explaining Upside down curriculum pattern based on selective attention. Also, self-management components of spontaneity and self-supervision are effective in explaining the pattern of reversed curriculum based on self-directed learning. The model had a good fit. The Upside down curriculum model based on cognitive attention and self-directed learning is effective in fostering creative, self-directed, responsible students.

    Keywords: Upside Down Curriculum, self-directed learning, Selective Attention, Work & Technology Lesson, First High School
  • Hamzhe Ghotbedin *, Jafar Jahani, Rahmatollh Marzooghi, Mehdi Mohammadi, Ghasem Salimi Pages 130-145

    The purpose of this study was to design and validate a scale virtuous leadership in Iranian higher education. So far, extensive and wide Efforts have been made in this regard, however, to date, it seems there is no comprehensive and credible valid scale that can be used practically to guide faculty in professional practice. The research was descriptive-correlational study based on structural equations. The sample of the study consisted of faculty members of Shiraz University, Shahid Chamran University of Ahvaz and Persian Gulf University of Bushehr selected using multistage Random Sampling Method in a total of 370 samples. Data were collected using a Likert scale researcher-made questionnaire.This questionnaire was developed based on theoretical and research studies in 53 items with basic personal (personality, skill) and organizational factors. Cronbach's alpha coefficient of 92/0 Was obtained. Face and content validity of the questionnaire was confirmed by experts. Data were analyzed using SPSS and LISREL software. After factor analysis, the findings indicated that personality component had the highest factor load (0/892) and then skill  (0/873) and organizational (0/776) component. According to the RMSEA index the model is well-fitted. The results showed that personality components include ethical, intellectual, social, intellectual and emotional factors, skill components including technical, human and perceptual, organizational components including planning, structure, decision making, communication and organizational culture. Virtual leaders are emphasized in higher education. The identified ethical components can be used in the process of selecting, appointing and evaluating the performance of higher education managers.

    Keywords: Higher Education, Leadership, Virtue
  • Jafar Torkzadeh *, Farshad Amerifar, Rahmatallah Marzooghi, MohammadJavad Salmanpoor, Farhad Khormaei Pages 146-160

    The Aim of the present study was to design an organizational ethics framework in the Islamic paradigm of science production. This research was a qualitative design based on a multi-instrumental case study including document analysis and semi-structured interviews. The research population includes all the texts and documents as well as the experts in the field of organizational ethics. The sample was purposively selected from available sources and also through snowball sampling. Data were collected using documentary study and semi-structured interviews with key informants (theoretical saturation technique). The data were analyzed by thematic analysis. Findings were categorized and organized in terms of a network of basic, organizing, and inclusive themes. The alignment method was used to validate the qualitative data, Finally, the framework was designed in three dimensions of vision, attitude and action, consisting of 53 components.

    Keywords: Organizational Ethics, Islamic Paradigm, Islamic approach, Multi-instrumental Case Study, Themes Analysis
  • Nahid Sarlak, Faeze Nateghi Nateghi *, Mahnaz Jalalvani Jalalvani Pages 161-175
    Introduction & Objective of the study

     Environmental education which has a direct and positive effect on environmental protection and the official educational system of the country can play a decisive role in this regard.The aim of this research: The purpose of this study is to investigate teachers' viewpoints on the status of environmental education currently applied in school curriculum.

    Methodology

    This study is an applied and survey research. The statistical population of this study was a sample of 329 public school teachers in Isfahan selected using stratified random sampling. A researcher-made 41 items questionnaire based on the results of document analysis was used to collect the data, which was obtained by higher-level documents. The validity of the questionnaire was confirmed by the professors and the reliability of the questionnaire was estimated to be 0.89 by Cronbach's alpha. The results were analyzed through both descriptive statistics (frequency, percentage, mean and standard deviation) and inferential statistics (univariate t-test, Friedman test, and t-test with two independent groups).

    Findings

    the current status of environmental education in the secondary school curriculum in terms of curriculum elements (purpose, content, teaching-learning method, evaluation) from the teachers' point of view is higher than the average level, and the average rating of curriculum elements Shows that curriculum content is highest and evaluation is the lowest rank in this group. The results are significant between the four levels of the current status of environmental education in the current curriculum in different dimensions in the teachers' group (P≤0.05).

    Conclusion

    To achieve sustainable development, environmental education is essential in the current curriculum.

    Keywords: Environmental education, curriculum, Secondary School
  • Amir Daneshvar, Mahdi Homayounfar *, Mahdi Fadaei Eshkiki, Esfandiar Doshmanziari Pages 176-190
    Introduction

    According to the significant evolution of learning systems in recent years and the prevailing conditions of human life due to the epidemic of COVID 19 virus, the importance of e-learning in the learning management system is undeniable. This has made the role of teachers in education systems more prominent than ever. Accordingly, the aim of this study is to provide an intelligent adaptive neuro fuzzy inference system (ANFIS) to evaluate the performance of teachers in e-learning system, especially in academic institutions.

    research methodology

    In terms of method, this research is descriptive and from the objective point of view it's applied. In this research, a quantitative approach has been used to design a model for evaluating the performance of teachers in the e-learning system. The statistical population of the study included experts in the field of information technology management of the Islamic Azad University of Yazd Province. Based on the pre-determined specifications, it includes 29 people. Due to the limited number of under study elements, a questionnaire was sent to all elements of the statistical population where 17 experts answered the questions. In this study, an adaptive neuro fuzzy inference system (ANFIS) method has been used to analyze the performance of teachers in educational institutions.  

    Findings

    This system is based on 4 main factors (teaching learning process, teaching method, research orientation and individual capabilities) and 16 sub-factors in the teacher evaluation process. The designed ANFIS system classifies the performance of teachers into four predefined categories: teachers need for training, teachers with good skills, teachers who are very good and teachers who are excellent.

    Conclusion

    The designed system is a useful tool for evaluating teachers and providing appropriate feedback on their strengths and weaknesses to improve their performance.

    Keywords: Teacher Performance Evaluation, learning management system, Adaptive Neuro Fuzzy Inference System (ANFIS), Virtual Education
  • Shirin Tahamtan Nemati, Leila Sharifian *, Said Moradi Pages 191-204

    The purpose of this study was to investigate the relationship between leadership style and organizational voice with the mediation of organizational agility of the staff of Jahad Daneshgagi (ACECR of Tehran University). The method of the present study is correlational in terms of purpose of application, quantitative in terms of data, and in terms of nature and type of study.The statistical population of the present study consists of the staff of Tehran University of Medical Sciences in 2018. The statistical population of this study consisted of 186 employees of this organization that 127 of them were selected using simple random sampling method with the use of Morgan table.To measure the present study, there are three questionnaires: "Leadership style": Bass & Olive(2002), "Organizational Voice": Zehir & Erdogan(2011) and "Organizational Agility:" Zhang & sharifi(2000), respectively, whose Cronbach's alpha coefficient is 0.74, 0.88 and 0.82 was obtained.Their face validity was confirmed using the opinion of experts. The results showed that organizational agility has a significant effect only on freindly voice and is a mediator between contingent and transformational leadership style with freindly voice.Also, the analysis of the data obtained from the questionnaire in a descriptive and inferential manner by the software SPSS and also the technique of structural equation modeling using the software LISREL showed that between leadership style and organizational voice of employees with mediation Organizational agility has a significant relationship.Leadership style through organizational agility can pave the way for organizational voice and the role of organizational agility as a mediator was confirmed. Also, the conceptual model of the research has a good fit.

    Keywords: Leadership Style, Organizational Voice, Organizational Agility