فهرست مطالب

فصلنامه مهارت آموزی
پیاپی 31 (بهار 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/02/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • احسان کلبعلی، حسین کریمیان*، غلامرضا ویسی صفحات 7-22

    هدف پژوهش «اثربخشی محتوای آموزشی رشته‌های مهارتی دوره دوم متوسطه حرفه‌ای از دیدگاه کارشناسان و متخصصین» و روش پژوهش از نوع آمیخته (کمی-کیفی) می باشد. در بخش کمی، روش توصیفی از نوع پیمایشی؛ و برای تحلیل داده های کیفی، از روش تحلیل مضمون استفاده شده است. جامعه آماری، شامل کارشناسان و دبیران آموزش و پرورش استثنایی استان مرکزی (N=85) بودند که به روش تصادفی ساده و با فرمول کوکران، 70 نفر به عنوان نمونه برای بخش کمی انتخاب شدند. جهت گردآوری داده‌ها در بخش کمی، از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شده و اعتبار پرسشنامه توسط صاحب نظران تایید و پایایی آن بوسیله ضریب آلفای کرونباخ 0.749 محاسبه گردید. روش تحلیل داده ها در این بخش آمار توصیفی (میانگین) بود.جامعه آماری بخش کیفی مشتمل بر کارشناسان و دبیران دوره دوم متوسطه حرفه آموزی بودند که با استفاده از «روش نمونه گیری هدفمند ملاک محور» تا حد اشباع نظری، تعداد 17 نفر انتخاب و از طریق مصاحبه نیمه ساختار یافته نسبت به جمع آوری اطلاعات اقدام شد. نتیجه حاصله نشان داد در برنامه درسی فعلی دانش آموزان با نیازهای ویژه، محتوا ناظر بر حوزه شناختی و با تاکید برمحفوظات، بدون توجه به تفاوت های فردی و مسئله بوم شناختی برای دانش آموزان است. در این برنامه، تاکید بر ارایه محتوای انتخاب شده در طول سال تحصیلی است و این امر، باعث عبورکردن دبیران از محتوای مورد نیاز و ضروری فرد دارای کم توان ذهنی شده است.

    کلیدواژگان: آموزش و پرورش استثنایی، بهزیستی آموزشی، دانش آموزان با نیازهای ویژه، دوره دوم متوسطه حرفه ای، محتوای آموزشی
  • معصومه خلفی*، مهدی سبحانی نژاد صفحات 23-42

    هدف از پژوهش حاضر؛ تعیین میزان انطباق محتوای برنامه درسی دوره های آموزش ضمن خدمت کارکنان ستادی سازمان آموزش فنی و حرفه ای با شرح وظایف کارکنان در حوزه های دهگانه ستادی در سال 1399 بود. روش تحقیق پژوهش از نوع تحقیقات توصیفی بوده که در خلال آن از مطالعه اسنادی و پیمایش استفاده شده است. به همین منظور از ابزار پرسشنامه محقق ساخته به تعداد 60 گویه برای حوزه های دهگانه ستادی تهیه شد. نمونه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان ستادی سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور به تعداد 400 نفر بوده که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان در نهایت 196 نفر به روش طبقه ای تصادفی از ده حوزه تخصصی سازمان آموزش فنی وحرفه ای کشور انتخاب شدند. نتایج حاکی از آن است که میزان انطباق محتوای برنامه درسی دوره های آموزش ضمن خدمت کارکنان با شرح وظایف آنان در حوزه های راهبری اجرای آموزش، نظارت، بهسازی و هدایت شغلی، آموزشگاه های آزاد و مشارکت مردمی، توسعه فناوری های نوین آموزشی، پژوهش، طرح و برنامه ریزی درسی، برنامه، بودجه و نوسازی و منابع انسانی و پشتیبانی در حد متوسط به پایین و ضعیف حاصل شد و در حوزه های سنجش مهارت و صلاحیت حرفه‌ای، امور مسابقات ملی و بین المللی مهارت و امور مالی و ذیحسابی، میزان انطباق در حد متوسط به پایین حاصل نشد همچنین به ترتیب میانگین رتبه ای از کمترین به بیشترین انطباق  برای کلیه حوزه های دهگانه بررسی شد.

    کلیدواژگان: محتوای برنامه درسی، دوره آموزش، ضمن خدمت، کارکنان ستادی، سازمان آموزش فنی و حرفه ای کشور
  • ناصر سیف اللهی*، الله یار بیگی فیروزی صفحات 43-66

    آموزش فنی و حرفه ای، توان تاثیرگذاری بالایی بر نرخ رشد، اشتغال و تولید را دارد. توجه به توسعه و گسترش آموزش های فنی حرفه ای  متناسب با نیاز هر منطقه می تواند در توسعه اقتصادی، اجتماعی و محیطی  منتهی شود. هدف از انجام پژوهش حاضر تدوین استانداردهای مرتبط با حرفه زنبورداری، کرم ابریشم و حشرات مفید مطابق با دستورالعمل دیکوم اصلاح شده است. روش تحقیق بکار رفته بر اساس روش داده بنیاد بود. با استفاده از روش داده بنیاد در شش گام داده های موردنیاز گردآوری شد. در بخش کمی با تدوین استانداردهای آموزشی در دو بخش استانداردهای شایستگی و استانداردهای عملکردی، استانداردهای مرتبط با حوزه سه بخش تدوین شد. مشارکت کنندگان بالقوه در بخش کیفی پژوهش، خبرگان و صاحبنظران حوزه زنبوداری، صنعت زنبوداری، کرم ابریشم و حشرات مفید بود که از میان، مدیران، کارشناسان و مربیان آموزش فنی حرفه ای و اساتید  گروه مدیریت و کشاورزی دانشگاه انتخاب شدند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 15 نفر به مشارکت در پژوهش دعوت شدند. فرآیند کدگذاری داده‌ها در تیوری داده بنیاد در 3 گام کدگذاری باز، کدگذاری محوری و کدگذاری گزینشی صورت می‌گیرد در هر یک از این مراحل، کد یا کدهای الصاق شده باید داده‌های مرتبط با خود را به سطح اشباع برسانند. بر اساس یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت با استفاده از راهبردهای نیازسنجی، مشارکت ذینفعان، آموزش مربیان، آینده پژوهی شغلی و برنامه ریزی، آشنایی کارآموزان با بازارکار و مشاوره و هدایت شغلی، می توان تناسب آموزش های فنی و حرفه ای با نیاز های بازارکار را محقق کرد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، بازار کار، آموزش فنی و حرفه ای، تدوین استاندارد
  • فاطمه طاهرپور* صفحات 67-80

    پژوهش حاضر با هدف تدوین شایستگی های لازم برای مشاغل موجود در معدن انجام گرفت. تحقیق حاضر از نظر هدف از نوع تحقیق کاربردیApplied Research)) و از نظر روش مطالعه از نوع تحقیقات آمیخته(Mixed Method) بود. تیم های تحقیقاتی حاضر در پروژه دست به مطالعات جهانی و تطبیقی با عنایت به عبور از سطح Global به Local و زیر ساخت های جامعه بومی اقدام نمود. برای گردآوری اطلاعات در این تحقیق از روش تحلیل محتوا، مصاحبه و پرسشنامه و همچنین از روش دیکوم بهره گرفته شد. همچنین در مطالعات بین المللی از شیوه جستجوی مدل‌های رایج و تقریب آن به ساختارهای جامعه بومی با روش تطبیق استفاده گردید. ابتدا سه عنوان کلی شغلی سرپرستان معدن، تخریبچی ها و متصدیان انفجار و کارگران ساده معدن انتخاب شدند. سپس وظایف هر کدام از کد حرفه ها و همچنین تکالیف کاری هر یک از وظایف مشخص شدند. در گام بعدی عناصر شایستگی و معیارهای عملکرد آنها تعیین شدند. جامعه آماری در این تحقیق شامل اسنادبالادستی، بانک اطلاعاتی مشاغل ایران و اسناد، مدارک ، سوابق بین المللی و بانک اطلاعاتی مشاغل در جهان بود. مهمترین بخش جامعه آماری شاغلین وجامعه خبرگان معدن بود این پژوهش به روش دیکوم انجام گرفت و 7 نفر از خبرگان و متخصصین معدن مشارکت داشتند.

    کلیدواژگان: آموزش های فنی و حرفه ای، طراحی مدل، معیارهای عملکرد
  • فیروزه حاجی علی اکبری* صفحات 81-102

    در بازار رقابتی امروز ضرورت دارد که سازمانها همواره باید یک گام جلوتر از رقبا باشند لذا سازمان ها تلاش می کنند که همواره مزیت رقابتی خود را حفظ نمایند. فشارهای فزایند محیطی و تحولات فراگیر ، سازمانها را با چالشهای گوناگونی مواجه ساخته است و ناکارآمدی نگرشها، سیستمها و ابزارهای مدیریتی قدیمی کاملا آشکار شده است چرا که با رویکردهای سنتی نمی توان در بازاری که تمامی قواعد حاکم بر آن عوض شده است به رقابت پرداخت. سازمان آموزش فنی و حرفه ای نیز بعنوان یک سازمان پیشرو و تاثیر گذار در امر اشتغال و مهارت ورزی در این روزگار پر شتاب سعی نموده رسالت خود را با امر استاندارد سازی مشاغل پررنگتر نموده و این بار در صنعت بیمه نقش خود را بصورت تاثیر گذاری نمایان کرده است. لذا در این پژوهش سعی بر این گردید با پرداختن به اهمیت و ماهیت این دو ، سازمان فنی و حرفه ای و صنعت بیمه نسبت طراحی نقشه راه آموزش حرف و مشاغل در صنعت بیمه در دو سطح مدیران و نمایندگی ها اقدام گردد . در این راستا پس از مصاحبه با خبرگان و تعیین استانداردهای کاری دو گروه تا رسیدن به سطح اشباع مولفه ها و دانش و مهارت مربوطه  استخراج گردید . و بعد از آن نسبت به تعیین شاخص های مراحل کاری و مولفه های شایستگی و شاخص های اصلی عملکرد و تدوین استانداردهااقدام گردید . در آخر نیز پیشنهاداتی در راستای نتایج اخذ شده ارایه گردید .

    کلیدواژگان: توسعه آموزش فنی و حرفه ای، ظرفیت منطقه ای، صنعت بیمه
  • مرتضی موسوی محب*، مریم فرج نزاد صفحات 103-124

    امروزه، سازمان ها بیش از پیش بر کار گروهی از طریق اعتمادسازی متقابل بین افراد، فراهم نمودن فرصت به اشتراک گذاری اطلاعات، خلق ایده های جدید از طریق گفتگو، به عنوان عامل اصلی یادگیری و انگیزاننده ی خلاقیت و نوآوری تاکید می‌کنند. از سوی دیگر، بازار امروز در حال تبدیل شدن به بازاری جهانی تر، پویا و مشتری محور است. نقش مشتری از یک دریافت کننده(گیرنده) ساده در یک معامله به یک مشترک یا بهبود دهنده ی محصول، خدمت یا توانایی یک سازمان تغییر یافته است. این خود منجر به مواجه شدن سازمان ها با رقابت شدید در پاسخ به موقع به تقاضای غیرمنتظره مشتریان از لحاظ تنوع محصول، کیفیت بهتر و خدمات قابل اعتماد شده است.از طرفی آموزش های مهارت محور به عنوان یک عامل تعیین کننده ی مهم سازمان های امروزی برای زنده ماندن و موفقیت درمحیط کسب وکار آشفته ی کنونی در نظر گرفته شده است. رقابت شدید سازمانها، نقش خلاقیت و نوآوری را جهت موفقیت بلندمدت سازمان روشن می سازد. در این بین، یک سوال اساسی مطرح می شود که:« آیا یادگیری سازمانی بر چابکی سازمانی با نقش میانجی آموزش های مهارت محور تاثیر دارد یا خیر؟». پژوهش جاری ازنظر هدف کاربردی، از نظر جمع آوری داده ها به دو روش کتابخانه ای و میدانی اجام و از نظر توه توصیفی، همبستگی می باشد. نتایج پژوهش نشان داد یادگیری سازمانی بر چابکی سازمانی تاثیرگذار است. همچنین یادگیری بر آموزش های مهارت محور تاثیرگذار است و آموزش های مهارت محور نیز، بر چابکی سازمانی تاثیرگذار است.

    کلیدواژگان: بانک تجارت، چابکی سازمانی، آموزش های مهارت محور، یادگیری سازمانی
|
  • Ehsan Kalbali, Hossein Karimian *, Gholamreza Veisi Pages 7-22

    The purpose of the research is "the effectiveness of the educational content of the vocational disciplines of the second year of vocational high school from the perspective of experts and specialists" and the research method is mixed (quantitative-qualitative). In the quantitative part, a descriptive survey method; And for qualitative data analysis, content analysis method has been used. The statistical population included experts and teachers of exceptional education in Markazi province (N = 85) who were selected by simple random method and Cochranchr('39')s formula, 70 people as a sample for the quantitative section. In order to collect data in the quantitative part, a researcher-made questionnaire was used and the validity of the questionnaire was confirmed by experts and its reliability was calculated by Cronbachchr('39')s alpha coefficient of 0.749. The method of data analysis in this section was descriptive statistics (average). The statistical population of the qualitative section consisted of experts and teachers of the second year of vocational high school who used "criterion-based targeted sampling method" to the theoretical saturation, 17 people were selected. Data were collected through semi-structured interviews. The result showed that in the current curriculum for students with special needs, the content oversees the cognitive domain and with emphasis on conservation, regardless of individual differences and the ecological issue for students. In this program, the emphasis is on presenting the selected content during the school year, and this has caused the teachers to skip the required and essential content of the person with mental retardation.

    Keywords: Exceptional education, Educational welfare, Students with special needs, Secondary vocational high school, Educational content
  • Masoumeh Khalafi *, Mahdi Sobhaninejad Pages 23-42

    The purpose of the present study was to assess the compliance of the content of the curriculum of in-service training courses with the description of job duties from the Staffchr('39')s point of view of The Technical and Vocational Training Organization of Tehran in 2020. The research method which used in this study is descriptive in which documents and surveys were used. for this purpose, the questionnaire was prepared by the researcher with 60 questions which had divided into 10 Specialized areas. the statistical sample was conducted by stratified random sampling method and Morgan chart, and finally 196 of the ten specialized areas were selected as a sample of the questionnaire. the findings indicated that the degree of conformity of the curriculum content by job description in areas; Administrative training governance, Supervision improvement and professional guide, Modern technology development, Private sector and partnership ,Research planning and programming, General directorate of human resources and logistics, Planning, renovating and developing IT offices is low, which indicates a very poor compliance of the curricula And in the areas ;international skills competition management affairs, Skills and Vocational qualification assessment ,General Directorate of financial affairs and monetary observation offices, the level of conformity to those areas is not reached , but this result is not generalizable to the entire field - related staff . The mean rating of the minimum level of conformity with the highest compliance are examined.

    Keywords: In-service, Technical, Vocational Organization, Content of the curriculum, Training courses
  • Naser Seifollahi *, Allahyar Beigi.firoozi Pages 43-66

    Technical and vocational education has the potential to have a high impact on growth rates, employment and production. Paying attention to the development and expansion of vocational technical training tailored to the needs of each region can lead to economic, social and environmental development. The purpose of this study is to develop an indigenous model for the development of technical and vocational education tailored to the needs of the labor market and regional capacity in the beekeeping, silkworm and beneficial insects industry in Ardabil province. The research method used was based on the foundation data method. The required data were collected in six steps using the foundation data method. In the quantitative part, by formulating educational standards in two parts, competency standards and performance standards, standards related to the field of three parts were developed. Potential participants in the qualitative part of the research, experts in the field of beekeeping, beekeeping industry, silkworms and insects were useful. Purposeful sampling method 15 people were invited to participate in the study. The data encoding process in foundation data theory takes place in three steps: open coding, axial coding, and selective coding. In each of these steps, the attached code or codes must saturate the related data. Based on the research findings, it can be concluded that using needs assessment strategies, stakeholder participation, coaching training, career prospecting and planning, trainees' familiarity with the job market and career counseling and guidance,technical training and Achieved a profession with labor market needs.

    Keywords: Entrepreneurship, Labor Market, Technical, Vocational Education, Standard Development
  • Firoozeh Hajialiakbari * Pages 81-102

    In today's competitive market, it is necessary that organizations should always be one step ahead of competitors, so organizations strive to always maintain their competitive advantage. Increasing environmental pressures and pervasive developments have posed a variety of challenges to organizations, and the ineffectiveness of old management attitudes, systems, and tools has become quite apparent because traditional approaches cannot compete in a market where all rules have changed. The Technical and Vocational Education Organization, as a leading and influential organization in the field of employment and skills in these fast-paced times, has tried to make its mission more prominent by standardizing jobs, and this time in the insurance industry, its role has been shown to be effective. has done. Therefore, in this study, we tried to address the importance and nature of these two, the technical and professional organization and the insurance industry to design a roadmap for vocational training and jobs in the insurance industry at both levels of managers and agencies. In this regard, after interviewing the experts and determining the work standards of the two groups until the level of saturation of the components and the relevant knowledge and skills were extracted. After that, the indicators of work stages and competency components and the main performance indicators and standards were developed. Finally, suggestions were made in line with the results obtained

    Keywords: Development of technical, vocational education, regional capacity, insurance industry
  • Morteza Mousavi Moheb *, Maryam Farajnrjad Pages 103-124

    Today, organizations increasingly emphasize teamwork through building mutual trust between individuals, providing opportunities to share information, create new ideas through dialogue and discussion, as the main learning factor and motivate creativity and innovation. On the other hand, today's market is becoming a more global, dynamic and customer-oriented market. The role of the customer has changed from a simple recipient (recipient) in a transaction to a subscriber or enhancer of an organization's product, service or capability. This in turn has led organizations to face stiff competition in responding in a timely manner to unexpected customer demand for product variety, better quality, and reliable service. Organizational agility as an important determinant of today's organizations to survive And success is at stake in the current turbulent business environment. The fierce competition of organizations clarifies the role of creativity and innovation for the long-term success of the organization. In the meantime, a fundamental question arises: "Does organizational learning affect organizational agility with the mediating role of competitive intelligence?" The present study collected data from a combination of library and field methods. The results showed that organizational learning has an effect on organizational agility. Learning also affects competitive intelligence and competitive intelligence also affects organizational agility.

    Keywords: Tejarat Bank, Organizational Agility, Competitive Intelligence, Organizational Learning