فهرست مطالب

ماهنامه معرفت
سال سی‌ام شماره 9 (پیاپی 288، آذر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/07
  • تعداد عناوین: 9
|
  • آیت الله علامه محمدتقی مصباح صفحه 5

    این مقاله شرحی است بر اوصاف شیعیان واقعی در کلام امیرمومنان علی. یکی از این اوصاف، یقین است که بر چهار گونه است: بیناشدن در زیرکی، دسترسی به حکمت، عبرت گرفتن از دیگران و بهره‌گیری از روش پیشینیان. یقین عامل شناختی حفط ایمان فرد است؛ زیرا ایمان با چهار عامل صبر، یقین، عدل و جهاد تقویت می‌شود. در روایات، یقین علمی است که دارای منشا اثر عملی است. یقین یا از تجربه‌های شخصی فرد حاصل می‌شود و یا از شنیدن داستان‌های گذشتگان. برای کسب یقین، هوشمندی، تیزبینی، درک، تفسیر و تحلیل عمیق و درست از واقعیت‌ها و پندگرفتن از تجربیات دیگران لازم است. از جمله اوصاف شیعیان واقعی، کسب یقین است که عامل مهمی برای حفظ ایمان فرد است.

    کلیدواژگان: یقین، صبر، پند گرفتن از دیگران، شعبه های یقین
  • محمدمهدی آزادی*، مرتضی رضایی صفحه 11

    در نظر الهی‌دانان پویشی، پویش برای خداوند حقیقتا یک کمال محسوب می‌شود. آنها برخلاف الهی‌دانان سنتی، پویش را صفت کمالی می‌دانند. از طرف دیگر، براساس الهیات اسلامی، خداوند تغییرناپذیر است و اساسا هیچ‌گونه تغییر و دگرگونی در او راه ندارد. هدف اصلی این نوشتار تبیین پویش خداوند، نزد الهیات پویشی و بررسی انتقادی آن براساس مبانی الهیات اسلامی است. روش ما در این نوشتار کتابخانه‌ای است و به صورت تبیینی تحلیلی ابتدا نظرات الهی‌دانان پویشی را مطرح کرده و به صورت انتقادی آنها را مورد بررسی قرار داده‌ایم. رهاورد پژوهش آن است که خداوند در الهیات پویشی، همانند سایر موجودات است و وجود پویش امری کمالی برای وی محسوب می‌شود. لیکن این تلقی از خداوند با نقدهای جدی مواجه است.

    کلیدواژگان: پویش، الهیات پویشی، خداوند، ذات تبعی، ذات نخستین
  • ندا بهرامی*، عباس گوهری صفحه 21

    «رجعت» و «تناسخ» از موضوعات بحث‌برانگیز در فلسفه و کلام شیعی است. برخی معتقدند که چون تناسخ باطل است، پس رجعت هم به‌دلیل مشابهت با آن، مردود و باطل است. صدرالمتالهین نیز در آثار خود به‌ویژه «اسفار اربعه»، تناسخ را با استفاده از ادله عقلی رد کرده؛ ولی در باب اثبات عقلی رجعت که از مدافعان آن است، سخنی به میان نیاورده و به روایاتی بسنده کرده است. اما سوال اصلی این است که: چگونه صدرالمتالهین بین این دو جمع کرده؛ حال آنکه علی‌الظاهر ابطال تناسخ مستلزم ابطال رجعت نیز هست؟ در طی پژوهش با رویکرد توصیفی تحلیلی و با هدف پاسخ به شبهات کسانی که آرای این فیسلوف بزرگ را متناقض می‌دانند، این فرضیه اثبات می‌شود که این دو مقوله با یکدیگر سازگارند و رد یکی لزوما به‌معنای بطلان دیگری نیست. بنابراین با استفاده از براهین عقلی ایشان در رد تناسخ، همچون امتناع اعاده معدوم بعینه، امتناع بازگشت‌ موجود بالفعل به حالت بالقوه، و این‌همانی، می‌کوشیم رجعت را اثبات کنیم.

    کلیدواژگان: تناسخ، رجعت، صدرالمتالهین، سازگاری
  • محسن حسینی کومله، محمدجواد صافیان*، حسین اردلانی صفحه 29

    مفهوم هنر و تکنولوژی مفاهیمی هستند که مورد توجه هایدگر واقع شده و همچنین در مقالات جداگانه (سرآغاز کار هنری و پرسش از تکنولوژی) به آنها پرداخته است. این مقاله درصدد بررسی نسبت میان این دو مفهوم در اندیشه‌های هایدگر است. هنر در اندیشه مارتین هایدگر گونه‌ای از ظهور و نامستوری است که در آن حقیقت در کار است. او در بحث از تکنولوژی، فن و تکنیک را به‌میان می‌کشد و سپس مفهوم «تخنه» (techne) را در یونان باستان بررسی می‌کند، که ازیک‌سو، هنر و از سوی دیگر، تکنولوژی ریشه در آن دارند. در این مقاله نهایتا روش تحلیل هایدگر که پدیدارشناسی هرمنوتیک است و از این منظر تحلیل او از حقیقت و نسبت هریک از مفاهیم هنر و تکنولوژی با آن در دوره یونان باستان و معاصر راهگشا بوده و نسبت میان هنر و تکنولوژی در پرتو حقیقت روشن می‌شود. روش تحقیق در این مقاله بنیادی است که به‌صورت تحلیل محتوا انجام گرفته است. هدف انجام این پژوهش چشم‌انداز جایگاه کنونی هنر در دوره تکنولوژی معاصر است.

    کلیدواژگان: هنر، تکنولوژی، حقیقت، هایدگر، تخنه
  • علی حیدرپور، احمد حیدرپور* صفحه 43

    براساس نظر صدرالمتالهین نفس انسان موجود مجرد مثالی است که جسمانیهالحدوث و دارای مراحل و مراتب تشکیکی و وحدت در عین کثرت است. یکی از مراتب این موجود، بدن مثالی است. مقاله به روش توصیفی تحلیلی با هدف معرفی ویژگی‌های بدن مثالی و نحوه ارتباط آن با بدن عنصری و نفس از نظر صدرالمتالهین نوشته شده است. در این تحقیق سعی شده هر آنچه صدرالمتالهین درباره بدن مثالی در آثار خود منعکس کرده به صورت منسجم و مرتب ارایه شود. بدن مثالی از نظر صدرالمتالهین، موجودی غیرمحسوس به حواس ظاهر، فناناپذیر، ملازم نفس و مانند تمثالی، حاکی از ملکات و ذاتیات نفس است. این بدن متحد با نفس و بدن اصلی اوست؛ به این معنا که نفس اولا و بالذات مدبر آن و متصرف در آن است و در زندگی دنیوی، برزخی و اخروی با انسان خواهد بود.

    کلیدواژگان: تجرد، بدن عنصری، بدن مثالی، نفس، اتحاد، عالم مثال، مثال متصل و مثال منفصل
  • احمد سعیدی*، زهرا ستوده صفحه 55

    براساس مبانی صدرالمتالهین انسان در قوس صعود حرکت ذاتی خود را از جمادی آغاز می‌کند و با طی مراحلی به حیات نطقی و قدسی می‌رسد. نفس بودن ان از زمانی آغاز می‌شود که جنین به تجرد ابتدایی و حس و حرکت ارادی رسیده و در عین تجرد از ماده، به تدبیر بدن می‌پردازد. در این نوشتار، به روش کتابخانه‌ای و شیوه توصیفی تحلیلی به این مسئله پرداخته شده که نفس هرچقدر هم که در تجرد و علم و عمل ارتقا پیدا کند، تدبیر نوعی بدن را رها نمی‌کند. ازاین‌رو، حتی بعد از مرگ بدنی برزخی و اخروی دارد؛ و کیفیت حیات اخروی، متناسب با ادراکات و نیات و ملکاتی که در دنیا کسب کرده، شکل می‌گیرد. به لحاظ علمی، اگر انسان در مرحله ادراکات حسی و خیالی و وهمی باقی مانده باشد، در عالم مثال محشور می‌شود؛ ولی اگر به ادراکات عقلی نیز نایل شده باشد، از عالم عقل هم بهره‌مند می‌گردد و به لحاظ عملی صورت او، متناسب با نوع ملکات، به یکی از صورت‌های ملکی، شیطانی، بهیمی یا سبعی خواهد شد.

    کلیدواژگان: حیات، مرگ، نفس، بدن، صدرالمتالهین
  • وحید سلیمانی*، محمد جعفری صفحه 63

    نظریه این‌همانی ذهن و مغز، یکی از مسایل قدیمی و مهم در فلسفه ذهن است که همواره توجه اندیشمندان را به خود مشغول ساخته است. در بیانی ساده، این نظریه این‌گونه ارایه می‌شود که انواع حالات و پدیده‌های ذهنی یک شخص در زمان معین، چیزی جز همان حالات و فرایندهای مغزی او در همان زمان نیستند. در این پژوهش برخی از مهم‌ترین مبانی این نظریه بیان شده است. با توجه به مبانی این نظریه، نقدهای بسیاری به لحاظ اندیشه غربی و اسلامی بر آن وارد می‌شود، که در این پژوهش به روش توصیفی و انتقادی، برخی از نقدهای وارد بر این نظریه بنا بر دو اندیشه غربی و اسلامی بیان شده است. با توجه به نوع نقدهایی که مخصوصا در فضای اندیشه اسلامی آورده شده بود، تلاش می‌شود که تجرد و نفی جسمانیت نفس اثبات گردد. با اثبات تجرد نفس، به نظر می‌رسد که دیگر نمی‌توان به این‌همانی ذهن و مغز معتقد بود و غیرقابل‌دفاع بودن این نظریه اثبات می‌گردد.

    کلیدواژگان: مغز، ذهن، حالات ذهنی، این همانی، اندیشه اسلامی، کریپکی
  • سید محمد قاضوی صفحه 75

    در میان مسایل فلسفه ذهن، نظریه کارکردگرایی، ذهن را یک کارکرد می‌داند که ورودی را به خروجی تبدیل می‌کند. براساس این نظریه، با پذیرش تحقق چندگانه حالات ذهنی، می‌توان حالات ذهنی را در غیر انسان نیز یافت. ازآنجاکه کارکردگرایی بر نفی تجرد روح استوار است، دارای اهمیت خواهد بود. از سوی دیگر، علم‌النفس سینوی، هم نفس و هم تجرد آن را اثبات کرده است. ازجمله براهین برای اثبات نفس، برهان انسان معلق در فضاست و نیز برای اثبات تجرد نفس براهینی آورده که بر سلب ویژگی‌های بدنی و نفس جسمانیت نفس دلالت دارد. دیدگاه کارکردگرایی نیز لوازمی دارد که براساس حکمت سینوی مورد نقد و ارزیابی قرار گرفت. ازجمله اینکه تمایز اشخاص براساس نظریه کارکردی ذهن، مادی‌انگارانه است؛ درحالی‌که حکمت سینوی ملاک صحیح را نفس مجرد می‌داند. بنابراین براساس حکمت سینوی، نظریه کارکردی ذهن دچار اشکالات متعدد و اساسی‌ای است که نمی‌توان با وجود آنها از نظریه کارکردی ذهن دفاع کرد. این تحقیق در پی آن است که نظریه کامپیوتری ذهن و برخی لوازم آن را از منظر حکمت سینوی با روش تحلیلی توصیفی مورد بررسی قرار دهد.

    کلیدواژگان: کارکردگرایی، ماشین تورینگ، هوش مصنوعی، ذهن، نفس، تجرد، ابن سینا
  • حامد محمدی متین*، مرتضی رضایی صفحه 85

    مسئله معنای زندگی ازجمله مباحث مطرح در دنیای معاصر است. این سوال که «زندگی انسان چه معنایی دارد؟» ذهن بسیاری از اندیشمندان را به ‌خود مشغول کرده است. عده‌ای زندگی انسان را پوچ تلقی می‌کنند و به ارایه راه‌حل‌هایی برای رهایی از پوچی یا الزام مخاطبان به پذیرش این واقعیت تلخ می‌پردازند. در مقابل، بسیاری زندگی انسان را معنادار قلمداد می‌کنند. هر دو گروه در ملاک معناداری و پوچی اختلاف‌‌نظر گسترده‌ای دارند. هدف از این نوشتار، یافتن ملاک حقیقی معناداری است. روش این پژوهش توصیفی تحلیلی است. ما در این پژوهش، بدین نتیجه رهنمون خواهیم شد که نوع خلقت انسان به گونه‌ای است که دارای استعدادها و نیازهای فطری است و درصورتی‌که آن استعدادها را شکوفا نسازد و پاسخ مثبت به آن نیازها ندهد، احساس کمبود و خلا خواهد کرد؛ بنابراین، ارتباط با خدای متعال به‌عنوان تنها مصداق کمال مطلق موجب شکوفایی گرایش فطری به کمال مطلق و معناداری زندگی انسان و دوری از او موجب پوچی خواهد شد.

    کلیدواژگان: فطرت، شکوفایی، گرایش فطری، کمال مطلق، معنای زندگی
|
  • Ayatullah Allameh Muhammad Taqi Misbah Page 5

    This article is a description of the characteristics of real Shiites in the words of Amir al-Mu'minin. One of these qualities is certainty, which is of four kinds: having shrewdness, accessing wisdom, learning from others, and using the ways of the predecessors. Certainty is the cognitive factor of preserving one's faith, because faith is strengthened by the four factors of patience, certainty, justice and jihad. In narrations, certainty is a kind of knowledge with practical effects. Certainty comes either from one's personal experiences or from hearing the stories of the past. In order to gain certainty, it is necessary to have intelligence, insight, understanding, deep and correct interpretation and analysis of facts. It is also essential to learn from the experiences of others. One of the characteristics of true Shiites is gaining certainty, which is an important factor in maintaining one's faith.

    Keywords: certainty, patience, learning from others, kinds of certainty
  • MuhammadMahdi Azadi*, Morteza Rezaei Page 11

    According to process theologians, God’s dynamism is truly an aspect of perfection; i.e. unlike traditional theologians, they consider dynamism to be an attribute of perfection. On the other hand, according to Islamic theology, God is immutable and there is basically no change in Him. The main purpose of this article is to explain the dynamism of God in the process theology and to study it critically based on the principles of Islamic theology. In this library-based article conducted through the explanatory-analytical method, we discuss the views of process theologians and critically examine them. The research results show that in process theology, God is considered to be like the other beings, and dynamism regarded a perfection for him. However, this view faces serious criticism.

    Keywords: dynamism, process theology, God, subordinate essence, first essence
  • Neda Bahrami *, Abbas Gohari Page 21

    "Return" and "reincarnation" are controversial topics in Shiite philosophy and theology. Some believe that because reincarnation is invalid, return should be rejected and invalidated as well because of its similarity to reincarnation. Using rational arguments in his works, especially "Asfar Arba'a", Sadr al-Muta'allehin has rejected reincarnation; however, he has not said anything about the rational proof of the return, which he defends, and has just mentioned some narrations in this regard. But the main question is: how has Sadr al-Muta'allehin combined these two topics when, apparently, the annulment of reincarnation requires the annulment of the return? Using the descriptive-analytical method and with the aim of answering the doubts of those who consider the views of this great philosopher contradictory, the research confirms the hypothesis that these two categories are compatible with each other and rejecting one does not necessarily mean invalidating the other. Therefore, we try to prove return by using his rational arguments in rejecting reincarnation, such as refusing the coming back of non-existent to itself, refusing the return of the actual being to the potential being, and the sameness.

    Keywords: reincarnation, return, Sadr al-Muta'allehin, compatibility
  • Muhsen Husseini Komaleh, MuhammadJavad Safian*, Hussein Ardalani Page 29

    Art and technology are concepts that Heidegger has addressed in separate articles (The Beginning of Artwork and The Question of Technology). This article seeks to examine the relationship between these two concepts in Heidegger's idea. He believes that art is a kind of emergence and manifestation of the truth. In discussing technology, he introduces technique, and then examines the concept of "tekhneh" in ancient Greece, where art and technology are rooted. This article clarifies Heidegger's method of analysis, i.e. hermeneutic phenomenology, and his analysis of truth, the relationship of each of the concepts of art and technology with it in ancient and contemporary Greece, and the relationship between art and technology in the light of truth. The research methods used in this paper are basic(pure) and content analysis. The purpose of this study is to examine the current position of art in the contemporary technology era.

    Keywords: art, technology, truth, Heidegger, tekhneh
  • Ali Heidarpour, Ahmad Haidarpour * Page 43

    According to Sadr al-Muta'allehin, the soul of man is an abstract ideal being that is corporeal and has stages and levels of analogicity and unity at the same time as multiplicity. One of the levels of this being is the ideal body. Using the descriptive-analytical method, the present paper seeks to introduce the characteristics of the ideal body and how it relates to the elemental body and soul according to Sadr al-Muta'allehin. This research coherently and systematically presents all that Sadr al-Muta'allehin has stated about the ideal body in his works. According to Sadr al-Muta'allehin, the ideal body is invisible, immortal, and attached to the soul; it iconically indicates the properties and essences of the soul. The ideal body is united with the soul and the main body in the sense that the soul firstly and foremostly manages and governs the ideal body, and will be with man in the worldly life, purgatory (Barzakh) and the hereafter.

    Keywords: abstraction, elemental body, ideal body, soul, unity, world of apparition, connected, disconnected apparition
  • Ahmad Saeedi*, Zahra Sotoudeh Page 55

    According to Sadr al-Muta'allehin, in the arc of ascent, man begins his essential movement from being inanimate, and after some stages, reaches speech and holy life. Being a soul begins when the fetus reaches the initial abstraction and voluntary sensation and movement, and manages the body while being abstracted from material. Using the library-based and descriptive-analytical method, this paper deals with the issue that no matter how much the soul progresses in abstraction, science and practice, it does not abandon managing the body. Hence, even after physical death, it has a purgatory and an otherworldly body; and the quality of the otherworldly life is in proportion to the perceptions, intentions and properties man has acquired in this world. Scientifically, if man remains in the stage of sensory and imaginary perceptions, he will be in the world of apparition; But if he also achieves rational perceptions, he will also enjoy the world of intellect, and in practice, he will have divine, evil, beastly or concupiscent forms.

    Keywords: life, death, soul, body, Sadr al-Muta'allehin
  • Vahid Soleimani*, Muhammad Ja’fari Page 63

    Having attracted the attention of thinkers for a long time, the theory of the sameness of mind and brain is one of the oldest and most important issues in the philosophy of mind. In simple terms, this theory holds that the mental states and phenomena of a person at a given time are the same as the states and processes of his brain at the same time. In this research, some of the most important principles of this theory have been discussed. Using the descriptive-critical method, this paper directs many criticisms to this theory in terms of both Western and Islamic views. Considering these criticisms, especially in the field of Islamic thought, an attempt is made to prove the abstraction of the soul and the negation of its physicality. By proving the abstraction of the soul, it seems that one cannot believe in the sameness of mind and brain, and the indefensibility of this theory is proved.

    Keywords: brain, mind, mental states, sameness, Islamic thought, Kripke
  • Seyyed Muhammad Ghazavi Page 75

    The theory of functionalism, one of the topics in the philosophy of mind, considers the mind as a function that converts input into output. According to this theory, by accepting the multiple realization of mental states, mental states can also be found in non-humans. Functionalism is important because it is based on the negation of the abstraction of the soul. On the other hand, Ibn Sina’s psychology has proved both the soul and its abstraction. The argument of man suspended in air (floating man) is among the proofs for the soul. Besides, for proving the abstraction of the soul, he has provided arguments that indicate the negation of bodily characteristics and the physicality of the soul. The functional view has requirements that have been criticized and evaluated based on Ibn Sina’s wisdom. According to the functional theory of the mind, the distinction of people is materialistic, while Ibn Sina’s wisdom considers the abstract soul as the correct criterion. Therefore, according to Ibn Sina’s wisdom, the functional theory of the mind has many fundamental problems that make defending it impossible. Using the analytical-descriptive method, this research seeks to examine the computer theory of the mind and some of its requirements from the perspective of Ibn Sina’s wisdom.

    Keywords: functionalism, Turing machine, artificial intelligence, mind, soul, abstraction, Ibn Sina
  • Hamed Muhammadi Matin*, Morteza Rezaei Page 85

    The meaning of life is an important topic in the contemporary world. "What does human life mean?" is a question that has occupied the minds of many thinkers. Considering human life to be absurd, some have offer solutions to get rid of this absurdity and some others have forced humans to accept this bitter fact. In contrast, many consider human life to be meaningful. Both groups have wide differences in their criteria of meaningfulness and absurdity. The present descriptive-analytical paper seeks to find the true criteria for meaningfulness. Based on the research results, human beings have been born with innate talents and needs, and if they do not flourish those talents and do not respond positively to those needs, they will feel insufficient and empty; Therefore, relationship with God Almighty, the only absolute perfection, will lead to the flourishing of the innate tendency to absolute perfection and the meaning of human life. In contrast, getting far from God will lead to absurdity.

    Keywords: nature, flourishing, innate tendency, absolute perfection, meaning of life