فهرست مطالب

طلوع بهداشت - سال بیستم شماره 5 (پیاپی 89، آذر و دی 1400)

نشریه طلوع بهداشت
سال بیستم شماره 5 (پیاپی 89، آذر و دی 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/30
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهره کلاگری، خدیجه یزدی*، زهرا سبزی، محمدعلی وکیلی صفحات 1-14
    مقدمه

    فرسودگی شغلی در پرستاری یک نگرانی جهانی و ناشی از مواجه مکرر و شبانه روزی با   موقعیت های استرس زا است. این مطالعه با هدف تعیین جایگاه پرسشنامه اختصاصی درارزیابی چالش فرسودگی شغلی پرستاران انجام شد.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر، مقطعی با رویکرد توصیفی - تحلیلی بود که  در سال 1397  در 637 نفر از پرستاران  انجام شد. برای جمع اوری داده ها از روش نمونه گیری خوشه ای استفاده شد. ابزار گرداوری داده ها پرسشنامه اختصاصی فرسودگی شغلی پرستاران بود.  به وسیله SPSS نسخه 16فراوانی، میانگین و انحراف معیار و هم چنین پس از اثبات عدم نرمالیتی با آزمون های استنباطی نظیر آزمون من ویتنی، کروسکال والیس داده ها تحلیل شد.

    یافته ها

    در مطالعه حاضر اکثر پرستاران (4/85 درصد) زن بودند. میانگین دامنه سنی و سابقه کار پرستاران به ترتیب  07/7 ± 29/33 و 46/7 ± 14/8 بود، میانگین فرسودگی شغلی پرستاران 20/18±60/123  بود. بیشترین میانگین به حیطه های پیامدها 01/10 ± 74/40 و پیش آیندهای سازمانی 36/4  ± 76/32 و کمترین آن به سرسختی شخصیت 74/2 ± 08/21 اختصاص داشت. از بین عوامل جمعیت شناختی، بین متغیرهای وضعیت تاهل، استخدام، تعداد فرزندان و شیفت کاری با فرسودگی تفاوت معنی دار اماری وجود داشت (05/0 <p).

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد که  میانگین فرسودگی شغلی پرستاران  در مجموع در حد متوسط بود و بیشترین  زیر مقیاس های دخیل در فرسودگی در زیر مقیاس پیامدها و پیش ایند های سازمانی مشاهده شد. لذا ضروری است که مدیران پرستاری بتوانند با  شناخت عوامل  فرسودگی با  طرح برنامه ها و کارگاه های مرتبط نسبت به کاهش و حذف عوامل فرسودگی و حفظ امنیت و سلامتی جسمی و روانی پرستاران بکوشند.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، پرستار، پرسشنامه اختصاصی، چالش
  • محمد گلشن*، فریده قهوه چی صفحات 15-25
    مقدمه

    کم خونی در دو گروه سنی 24-9 ماه و در دوره نوجوانی شایع تر می باشد. با توجه به اینکه کم خونی در کودکان با عوارض مختلفی از جمله کاهش رشد، عدم تحمل فعالیت، تغییرات رفتاری، کم توجهی، تحریک پذیری و تغییر در پاسخ ایمنی همراه است، مطالعه حاضر با هدف مقایسه فراوانی کم خونی در شیرخواران با وزن نرمال هنگام تولد و LBW در سن 12 ماهگی انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع تحلیلی است که به روش کوهورت تاریخی با طرح پارالل در بازه زمانی بهمن ماه 1398 تا تیرماه 1399 انجام شد. جامعه مورد بررسی تمام شیرخوارانی بودند که در سن 12 ماهگی جهت انجام واکسیناسیون به پایگاه های بهداشتی شهر یزد مراجعه کرده و مورد پایش قرار گرفتند. از میان آن ها 100 شیرخوار با روش نمونه گیری ساده تصادفی و در دسترس در دو گروه 50 نفره با وزن  تولد نرمال (بیش از 2500 گرم) و وزن تولد کمتر از 2500 گرم قرار گرفتند و از آنها آزمایشات CBC و فریتین گرفته شد. در این بررسی هموگلوبین کمتر از 11 به عنوان کم خونی در نظر گرفته شد و در نهایت داده ها توسط نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که دو گروه LBW و وزن نرمال از نظر جنس تفاوتی نداشتند اما نوع تغذیه شیرخواران در دو گروه متفاوت بود و شیرخواران گروه LBW بیشتر از شیر خشک استفاده می کردند. 22% از شیرخواران LBW و 38% از شیرخواران با وزن نرمال کم خون  بودند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه به نظر می رسد که میزان کم خونی به علت استفاده از شیر خشک و نیز زودتر شروع شدن قطره آهن با دوز بیشتر در شیرخواران LBW و انجام مراقبت ها و پیگیری های بهتر کمتر از شیرخواران با وزن نرمال باشد. با این وجود مطالعات گسترده تر با حجم نمونه بیشتر می تواند در تبیین این عوامل مرتبط با کم خونی در شیرخواران LBW موثر باشد.

    کلیدواژگان: وزن موقع تولد، کم خونی، شیرخواران، هموگلوبین، LBW
  • سالار پوربرات، رضوان رجب زاده، یاسمن جعفری، حمیدرضا محدث حکاک، رضا گنجی، مجتبی احمدی، سید حمید حسینی* صفحات 26-39
    مقدمه

    در این مطالعه ارتباط بین وضعیت روانی- اجتماعی و پیشرفت تحصیلی در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی بررسی شد تا بتوانیم در ارایه خدمات موثرتر به دانشجویان گام های موثری برداریم.

    روش بررسی

    در این مطالعه مقطعی 423 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی خراسان شمالی به صورت روش نمونه گیری چند مرحله ای (طبقه ای و تصادفی سیستماتیک) انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه های اطلاعات دموگرافیک، سلامت عمومی (GHQ-12)، مقیاس عزت نفس روزنبرگ، مقیاس چند بعدی حمایت اجتماعی ادراک شده، مقیاس سلامت اجتماعی و مقیاس رضایت از زندگی استفاده شد و داده هابا استفاده از نرم افزارSPSS   نسخه 18و آزمون های  آماری توصیفی و تحلیل مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    میانگین سن افراد مورد بررسی 52/3± 65/21، معدل 47/1±2/16 و سلامت روان 08/6 ± 46/23 بود. بین معدل دانشجویان با هیج یک از ابعاد سلامت روان همبستگی معنی داری مشاهده نشد ولی بین سلامت روان با رضایت زندگی، حمایت اجتماعی عزت نفس و سلامت اجتماعی رابطه معنی دار آماری وجود داشت. رضایت زندگی دختران بیشتر از پسران بود (027/0=P). حمایت اجتماعی درک شده دختران کمتر از پسران بود (025/0=P). میزان رضایت از زندگی مجردها کمتر از متاهل ها بود (001/0<P). رضایت زندگی دانشجویان رشته های تحصیلی مختلف تفاوت معنی داری داشت (005/0=P) حمایت اجتماعی درک شده دانشجویان رشته های تحصیلی مختلف تفاوت معنی داری داشت.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مطالعه می توان چنین بیان کرد که به طور کلی  ابعاد مختلف وضعیت روانشناختی و اجتماعی مانند عزت نفس، اعتماد به نفس، حمایت اجتماعی، سلامت اجتماعی و رضایت از زندگی با وضعیت تحصیل دانشجویان می تواند تاثیر گذار باشد و این ارتباط معمولا متقابل است یعنی شاخص های اجتماعی و روانی بر وضعیت تحصیلی تاثیر می گذارند و وضعیت تحصیلی نیز در ارتقاء یا تنزل سلامت روانی و اجتماعی موثر می باشد.

    کلیدواژگان: سلامت روانی، سلامت اجتماعی، پیشرفت تحصیلی
  • شمس الملوک رشیدی پور، زهره مشکاتی*، رخساره بادامی، محمدحسین فلاح صفحات 40-53
    مقدمه

    فعالیت های ادراکی حرکتی باعث بهبود مهارت های حرکتی و یادگیری می شود. این مهارت ها در دریافت، تفسیر و واکنش به تحریکات حسی نقش موثری دارند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تعیین بیشترین مشکلات ادراکی- حرکتی افراد دارای اختلال بینایی انجام گرفت.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع کیفی و به روش سنتزپژوهی بود. از این رو واحد تحلیل، شامل کلیه پژوهش های علمی مرتبط بود که با توجه به جست وجوی منظم در پایگاه های اطلاعاتی داخلی و خارجی بر اساس معیار ورود تعداد 1052 پژوهش علمی شناسایی و در نهایت بر اساس معیارهای خروج تعداد 71 پژوهش جهت بررسی و تحلیل نهایی انتخاب شدند. برای فراهم کردن اطلاعات مورد نیاز، از فرم کاربرگ طراحی شده توسط محقق استفاده گردید و برای اطمینان از نحوه کدگذاری ها از دو نفر ارزیاب جهت کدگذاری مجدد یافته ها استفاده شد. جهت تحلیل یافته ها از الگوی شش مرحله ای سنتزپژوهی روبرتس با استفاده از روش های کدگذاری باز و محوری استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از بررسی و تحلیل مطالعات و پژوهش های انجام شده منجر به شناسایی 41 مقوله شد که در نهایت به 14 کد مفاهیم جایگزین شده تبدیل شد. بیشترین مشکلات ادراکی-حرکتی نابینایان جهت یابی، هماهنگی عملکرد حرکتی و اختلال در سیستم تعادل بود.

    نتیجه گیری

    موفقیت در اجرای برنامه های آموزشی و اثربخشی آن بر روی نابینایان مستلزم فراهم سازی راه کارهایی متناسب با مهم ترین مشکلات آنها به ترتیب اولویت است. پیشنهاد می شود فراهم سازی زیرساخت های مناسب، آمادگی کافی در سطوح دانش، مهارت و نگرش در میان اساتید و دانشجویان، و طراحی مناسب برنامه های آموزشی نابینایان، با الویت مشکلات جهت یابی، هماهنگی حرکتی و تعادل آن ها صورت گیرد.

    کلیدواژگان: ادراکی-حرکتی، اختلال بینایی، فراترکیب، جهت یابی
  • آمنه مرزبان، محمد افخمی عقدا، فرخ لقا ثروت، مریم دولت آبادی*، پیام امامی صفحات 54-64
    مقدمه

    شیر مادر بهترین، مفیدترین و تاثیرگذارترین ماده غذایی برای کودک است. از طرفی آلودگی شیر به فلزات سنگین مختلف می تواند آثار نامطلوبی بر سلامت کودکان بر جای گذارد. این مطالعه با هدف بررسی آگاهی، نگرش، عملکرد زنان شیرده مراجعه کننده به مراکز بهداشتی ابرکوه در زمینه فلزات سنگین منتقله از شیر مادر انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع توصیفی- مقطعی در مهرماه 98 بود. که در بین 250نفر از زنان شیرده مراجعه کننده به مراکز  بهداشتی ابرکوه انجام شد. جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه 4 قسمتی (دموگرافیک، آگاهی، نگرش و عملکرد) بود که در مطالعه ای مشابه استفاده شده بود و در نهایت داده ها بعد از کدگذاری با استفاده از نرم افزار SPSS   نسخه 24 و آماره های توصیفی، آزمون آماری  T-Test، آنالیز واریانس وضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین نمره آگاهی، نگرش و عملکرد زنان مورد مطالعه به ترتیب 18/3 ± 24/5،  28/5 ± 25/16 و     39/5 ± 17/15 بود. بین میانگین و انحراف معیار متغیرهای آگاهی، نگرش و عملکرد در زنان مورد بررسی با متغیرهای دموگرافیک، فقط بین آگاهی با سطح تحصیلات اختلاف معناداری مشاهده گردید (01/0=P). هم چنین بین آگاهی، نگرش و عملکرد زنان همبستگی مثبت و معناداری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    آگاهی پایین در زمینه فلزات سنگین منتقله از شیرمادر می تواند باعث افزایش احتمال خطرات مرتبط با انواع مسمومیت های منتقله از شیر مادر در نوزادان شود و بنابراین برنامه های آموزشی در قالب برنامه ها و کارگاه های آموزشی مرتبط با تغذیه صحیح، سبک زندگی و رفتارهای بهداشتی و ایمن برای مادران شیرده می تواند در افزایش سطح آگاهی زنان موثر باشد. باید توجه داشت که برنامه های آموزشی طوری طراحی شوند که به نگرش ها و عملکرد های مناسب منتهی شوند.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، زنان شیرده، فلزات سنگین
  • محمدتقی قانعیان، فرشته زمانی، عبدالمجید ابراهیمی*، مریم رحمتی، محمدحسن احرام پوش، سید ابوالقاسم میرحسینی صفحات 65-77
    مقدمه

    استفاده بی رویه از ظروف یکبار مصرف به خصوص از نوع پلاستیکی، بر اکوسیستم و سلامتی جامعه اثرات نامطلوبی دارد. جهت شناسایی عوامل اکولوژیک (عوامل فردی، بین فردی و اجتماعی)مرتبط با استفاده از این ظروف بر آن شدیم تا از طریق این مطالعه یه جمع آوری مهمترین  این علل از دیدگاه مشارکت کنندگان بپردازیم.  

    روش بررسی

      مطالعه حاضریک پژوهش کیفی به روش تحلیل محتوی بوده و از طریق مصاحبه با مشارکت کنندگان در گروه های سنی و جنسی در سال1399در شهرستان خمینی شهر اصفهان انجام شده است و تا اشباع  داده ها، با 37 مشارکت کننده، ادامه یافت. آنالیز داده ها ، بر اساس مراحل پیشنهادی Eol در نرم افزار MAXQDA20 انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان می دهد عوامل مرتبط با استفاده از ظروف یکبار مصرف به دو دسته اصلی عوامل فردی شامل چهار زیرطبقه اولویت ها و ترجیحات، باورهای فردی ، اطلاعات و دانش، ترس و هیجانات منفی و عوامل بین فردی و اجتماعی شامل نه زیرطبقه ،جبر در استفاده، تقابل مزیت های اقتصادی با سلامت، خصوصیات وکارایی، عرضه مواد مصرفی در ظروف یکبار مصرف ، ویژگی های بهداشتی مرتبط با سلامت، عوامل مربوط به خانوار، نرم های اجتماعی، اثرتبلیغات، افزایش اماکن استفاده کننده از ظروف یکبار مصرف تقسیم می شوند. 

    نتیجه گیری

    . یافته های این مطالعه نشان می دهد راحتی استفاده، سبک و نشکن بودن، حمل ونقل آسان، رفاه طلبی و رعایت مسایل بهداشتی باعث افزایش استفاده از این ظروف شده، اما توجه به بحث سلامتی و آموزش موثر جهت استفاده صحیح از ظروف یکبار مصرف تا حد زیادی می تواند در کاهش استفاده از این ظروف موثر باشد.

    کلیدواژگان: ظروف یکبار مصرف، مطالعه کیفی، تحلیل محتوا، ایران
  • زینب هاشمی خواه، سید علیرضا افشانی* صفحات 79-89
    مقدمه

    ناباروری دلایل بی شمار و متعددی دارد که اشاره موردی به آن ها، دشوار است. علل ناباروری در بین زنان و مردان متفاوت است و بررسی هر یک، پژوهشی متمایز و جدی می طلبد. پژوهش حاضر با هدف شناسایی علل ناباوروری مردان انجام شده است.

    روش بررسی

    تحقیق با روش نظریه زمینه ای صورت گرفته و روایت های مردان نابارور حول این پدیده را واکاوی نموده است. به همین منظور، 13 مصاحبه با زوجین ناباروری صورت گرفت که مشکل باروری از ناحیه مردان بود و زنان پابه پای همسران خود، مسایل ناباروری را تجربه کرده بودند. مصاحبه ها با رویکرد گلیزی، تحلیل شد.

    یافته ها

     در روایت ها، دلایل مختلفی برای ناباروری مردان ذکر شد که مهمترین آن ها ناباروری تعمیم یافته و پیوست شده از بیماری پیشین بود که به نوعی باروری مرد را زایل ساخته بود. ضمن آنکه علاوه بر تحمیل های فرهنگی ناباروری بر زنان، برخی از مردان نابارور، به گونه ای ناخواسته، وضعیت باروری همسران خود را تحت الشعاع قرار داده و به نوعی ناباروری آن ها ضمیمه وضعیت همسرانشان شده بود و با گذر زمان، همسران آن ها نیز نابارور شده بودند.

    نتیجه گیری

    در مجموع تمامی مباحث روایت شده، در پنج مقوله، «ناباروری ژنتیک»، «ناباروری فیزیولوژیک»، «کلیشه جنسیتی ناباروری» و «بازتولید ناباروری مردانه» و «زایش ناباروری» نمایان گردید که از بطن این مباحث، مقوله هسته «ناباروری عیان شده»، برساخت شد.

    کلیدواژگان: ناباروری، مردان، انتقال، زنان
  • بهزاد روزبه، زهرا پورموحد*، سمانه زارع چاهوکی، الهام شبانی خلیل آباد، فاطمه جبینیان صفحات 90-101
    مقدمه

    توجه به بهداشت دهان و دندان در گروه های آسیب پذیر از جمله زنان باردار اهمیتی خاص دارد. از آن جا که خود کارآمدی یک عامل پیش بینی کننده برای رفتارهای مربوط به بهداشت دهان و دندان است، این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر میزان خودکارآمدی مربوط به بهداشت دهان و دندان در مادران باردار انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه ی نیمه تجربی در سال 1399 بر روی 100 نفر از زنان باردار مراجعه کننده به مرکز جامع سلامت کرمی یزد انجام شد. نمونه گیری به روش مبتنی بر هدف بوده و نمونه ها به طور تصادفی به دو گروه آزمون و کنترل (50 نفر در هر گروه) تقسیم شدند.  از پرسشنامه اطلاعات  جمعیت شناختی و پرسشنامه ی خود کارآمدی بهداشت دهان (Oral Hygiene Self-efficacy Questionnaire) استفاده شد. این پرسشنامه شامل 19 گویه مربوط به خود کارآمدی در مسواک زدن، نخ دندان کشیدن و ملاقات با دندانپزشک (با محدوده ی نمره ی 76-0) بود. مداخله در طی یک ماه و در قالب چهار جلسه ی آموزشی 60 دقیقه ای اجرا شد. یک ماه بعد ، مجددا اطلاعات از هر دو گروه جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS    نسخه 21و آزمون های تی زوج ، تی مستقل و کای اسکوار مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    در میانگین خود کارآمدی استفاده از نخ دندان در گروه آزمون قبل (66/5± 26/11) و بعد از مداخله (79/5± 06/14) افزایش معناداری مشاهده شد (03/0= P). تفاوت خود کارآمدی استفاده از نخ دندان در گروه آزمون با گروه کنترل (83/6± 64/11) بعد از مداخله نیز معنا دار شد (04/0= P). خود کارآمدی کل در گروه آزمون قبل (18/9± 00/41) و بعد از مداخله (10/10± 34/46) افزایش معنی دار داشت (04/0= P) و  بین دو گروه آزمون و کنترل (45/13± 32/41) نیز پس از مداخله معنادار گردید (04/0=p).

    نتیجه گیری

    مداخله آموزشی می تواند خودکارآمدی مربوط به بهداشت دهان و دندان در مادران باردار را بویژه در مورد استفاده از نخ دندان افزایش دهد و در حفظ سلامت دهان و دندان آن ها در دوران بارداری موثر باشد.

    کلیدواژگان: خود کارآمدی، بهداشت دهان و دندان، مادران باردار
|
  • Shohreh Kolagari, Khadijeh Yazdi*, Zahra Sabzi, MohammadAli Vakili Pages 1-14
    Introduction

    Job burnout among nurses is a global concern caused by frequent and round-the-clock encounters with stressful situations. This study aimed to specify the status of using a specific questionnaire in assessing the occupational burnout among the nurses.

    Methods

    This was a cross-sectional descriptive-analytical study conducted on 637 Iranian nurses in 2019. The cluster sampling method was used to collect data. The data collection tool was a specific nursing burnout questionnaire. The frequency, mean, and standard deviation were assessed using SPSS- 16, and after proving abnormality with inferential tests such as Mann-Whitney and Kruskal-wallis tests, data were analyzed.

    Results

    Most of the nurses participating in this study (85.4%) were female. The mean age and work experience of participants were 33.29±7.07 and 8.14±7.46 years, respectively. The mean score of job burnout among the participants was 123.60±18.20. The highest mean was related to the consequences (40.74±10.01) and organizational antecedents (32.76±4.38), whereas the lowest mean was related to the individual’s toughness (21.08±2.74). Regarding demographic variables, marital and employment status, the number of children, and working shifts had a significant relationship with job burnout (p<0.05).

    Conclusions

    The results of this study indicated that the mean of burnout among nurses was moderate, and most of the subscales related to burnout were seen under the subscales of consequences and organizational antecedents. Therefore, it is essential that nursing managers identify the causes of burnout and consider plans and workshops to reduce and eliminate the causes of burnout, and maintain the safety and physical and mental health of nurses.

    Keywords: Job Burnout, Nurse, Specific Questionnaire, Challenge
  • Mohammad Gholshan*, Farideh Ghahvechi Pages 15-25
    Introduction

    Anemia is common in both age groups of 9-24 months and adolescence. Considering the fact that anemia in children is associated with various complications such as stunted growth, activity intolerance, behavioral changes, inattention, irritability and changes in the immune response, the aim of this study was to compare the frequency of anemia in infants with normal birth weight and LBW at 12 months of age.

    Methods

    This was an analytical study using the historical cohort method with a parallel design from February 2017 to July 2016. The study population was all the infants referred to health centers of Yazd at the age of 12 months for vaccination, who were monitored. 100 infants were selected and divided into two groups of 50 with normal birth weight (more than 2500 g) and the birth weight less than 2500 g by simple random sampling, and CBC and ferritin tests were run for them. In this study, the hemoglobin less than 11 was considered anemia, and finally, the data were analyzed by SPSS software.

    Results

    The results showed that the two groups of the LBW and the normal weight were not different in terms of sex, but the type of feeding was different, and infants of LBW group used more powdered milk. 22% of LBW infants and 38% of normal weight infants were anemic.

    Conclusion

    According to the results of the study, it seems that the rate of anemia is due to the use of powdered milk,  iron supplements with higher doses for LBW infants early on, and better and constant care compared to infants with normal weight. However, more comprehensive studies with larger sample sizes can be effective in explaining these anemia-related factors in LBW infants.

    Keywords: Birth weight, Anemia, Infants, Hemoglobin, LBW
  • Salar Poorbarat, Rezvan Rajabzadeh, Yasaman Jafari, Hamidreza Mohaddes Hakkak, Reza Gangi, Mojtaba Ahmadi, Seyed Hamid Hosseini* Pages 26-39
    Introduction

    In this study, the relationship between psychosocial-social status and the academic achievement of the students from North Khorasan University of Medical Sciences was investigated in order to take steps in providing more effective services to the students.

    Methods

    This was a cross-sectional study, conducted on 423 students from North Khorasan University of Medical Sciences, who were selected by a multistage sampling method (stratified and systematic random). Data were collected using a demographic information questionnaire, general health questionnaire (GHQ-12), Rosenberg self-esteem scale, the multidimensional scale of perceived social support (MSPSS), social health scale, and the life satisfaction scale. Data were analyzed using SPSS18 18 and descriptive-statistical tests.

    Results

    The mean of the subjects’ age was 21/65±3/52, the mean of their GPA was 16/2±1/47, and the mean of their mental health was 23/46 ± 6/08. There was no significant relationship between the students' GPA and their mental health. However, there was a significant relationship between mental health and life satisfaction, social support, self-esteem, and social health. Girls' life satisfaction was higher than that of the boys (P=0/027). The girls’ perceived social support was lower than the boys' (P=0/025). The singles' level of life satisfaction was lower than that of the married couples (P>0/100). There was a significant difference in life satisfaction of the students with different majors (P=0/500). Their perceived social support also showed a significant difference (P=0/10).

    Conclusion

    According to the results of the study, in general, different dimensions of psychological and social status such as self-esteem, self-confidence, social support, social health, life satisfaction can affect the students' educational status. This relationship is usually reciprocal, meaning that social and psychological indicators affect the educational status, and the educational status is also effective in improving or deteriorating mental and social health.

    Keywords: Mental Health, Public Health, Academic Achievement
  • Shamsalmlook Rashidipoor, Zohre Meshkati*, Rokhsare Badami, Mohamadhosein Fallah Pages 40-53
    Introduction

    Perceptual motor activities improve motor skills and learning. These skills play an effective role in receiving, interpreting and responding to the sensory stimuli. This study aimed to identify perceptual-motor problems in visually impaired people.

    Methods

    This qualitative research was conducted using a research synthesis method. Therefore, the analysis unit consisted of all the related scientific studies. With regard to the systematic research in internal and external databases based on the inclusion criteria, 1052 scientific studies were identified, and finally, according to the exclusion criteria, 71 studies were selected for the final analysis. To collect the required data, a researcher-made worksheet was used, and to ensure of the coding, two examiners were asked to reencode the findings. For data analysis, Roberts’ six-step research synthesis model with open and axial coding methods was used.

    Results

    The results from this study led to the identification of 41 categories, which was eventually narrowed down to 14 codes of alternative concepts. The most common perceptual -motor problems of the blind were navigation, coordination of motor function, and balance disorders.

    Conclusion

    Success in implementing educational programs and its effectiveness on the blind requires providing solutions in line with their most important problems in order of priority. Providing appropriate infrastructure, proper preparation regarding knowledge, skill and attitude among students and professors, as well as appropriate designing of educational programs for the blind prioritizing their navigation, motor coordination, and balance problems are suggested.

    Keywords: Perceptual-Motor, Visual Impairment, Meta-analysis, Navigation
  • Ameneh Marzban, Mohammad Afkhami Aghda, Farokh Legha Servat, Maryam Dolat Abadi*, Payam Emami Pages 54-64
    Introduction

    Breast milk is the best, most useful and most effective food for the baby. On the other hand, contamination of milk with various toxic elements can have adverse effects on children's health. The aim of this study was to investigate the knowledge, attitude and performance of breastfeeding women referring to Abarkooh health centers regarding heavy metals transferred from breast milk.

    Methods

    This was a descriptive cross-sectional study conducted in October ,2019, in which 250 breastfeeding women referred to health centers in Abarkooh were selected by cluster sampling. Data were collected through a 4-part questionnaire(demographic, knowledge, attitude, performance) used in a similar study. Finally, data were coded using SPSS 24 software and descriptive statistics, t-test, analysis of variance, and Pearson correlation coefficient.

    Results

    The mean scores of knowledge, attitude and performance of the women were 5.24 ± 3.18, 16.25 ± 5.28 and 15.17 ± 5.39, respectively. There was a significant difference between the mean and standard deviation of the variables of knowledge, attitude and performance in the women under the study regarding demographic variables. There was only a significant difference between knowledge and education level of women (P = 0.01). There was also a significant positive correlation between women's knowledge, attitude and performance.

    Conclusion

    Low awareness of heavy metals transferred from breast milk, can increase the  risks associated with various types of breast milk poisoning in infants; therefore, educational programs ,such as programs and workshops related to proper nutrition, lifestyle and health behaviors for breastfeeding mothers can be effective in increasing the level of awareness in women. It should be noted that training programs should be designed to lead to appropriate attitudes and performances.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Performance, Breast Feeding women, Heavy Metals
  • MohammadTaghi Ghaneiyan, Fereshteh Zamani, Abdolmajid Ebrahimi*, Maryam Rahmati, MohammadHassn Ehrampoush, Seyed Abolghasem Mirhosseini Pages 65-77
    Introduction

    Excessive consumption of disposable containers, and specifically the plastic ones, has adverse effects on ecosystem and the community's health. To identify ecological factors (individual, interpersonal and social) related to these containers, this study aimed to specify the most important factors according to the participants.

    Methods

    This was a qualitative content analysis  conducted through interviews with participants in different age and gender groups in Khomeini Shahr, Esfahan, in 2021, and continued until data saturation with 37 participants was reached. Data analysis was performed by qualitative content analysis method, based on the steps suggested by Elo in MAXQDA20 software.

    Results

    The results demonstrated that the factors affecting the use of disposable containers were divided into two main categories of individual factors including four subcategories: preferences and priorities, personal beliefs, information and knowledge, fear and negative emotions. The interpersonal and social factors included nine subcategories: force of using, conflict between economic advantages and health, features and efficiency, putting foodstuff in disposable containers, hygiene elements related to health, factors related to families, social norms, the effect of advertisements, and increasing places using disposable containers.

    Conclusion

    The results of this study indicated that comfort of use, being light and unbreakabl, ease of transportation, welfare and observing hygiene issues increased the use of containers, but paying attention to the health issues and effective educational sessions on the proper consumption of these disposable containers, can decrease the use of these containers.

    Keywords: Disposable Containers, Qualitative Study, Content Analysis, Iran
  • Zeinab Hashemikhah, Seyed Alireza Afshani* Pages 79-89
    Introduction

    Infertility has various and innumerable causes, which pointing them out one by one is difficult and out of the scope of this paper. Infertility causes are different between males and females, and each case requires a separate and thorough research. The present study aimed to identify the male infertility causes.

    Methods

    This study was conducted using a qualitative method, which analyzed the infertile males' accounts regarding their problem. For this purpose, couples suffering from infertility were interviewed 13 times .In all these cases, men were responsible for infertility, but both men and women experienced the issues related to infertility. Interviews were analyzed using Glaser approach.

    Results

    Various causes regarding male infertility were discussed, the most important of which was infertility as a consequence of previous diseases. Furthermore, in addition to the cultural view of women as the ones responsible for infertility, infertile males unconsciously, affected the fertility of their female partners, where ,in time they also became infertile.

    Conclusions

    In general, all the points discussed, were classified into five categories including: “genetic infertility,” “physiological infertility,” “gender stereotypes of infertility,” “reproduction of male infertility,” and “genesis of infertility,” from which the core concept of “the challenges of infertility”  was derived.

    Keywords: Infertility, Male Infertility, Transmission, Women
  • Behzad Roozbeh, Zahra Pourmovahed*, Samaneh Zare Chahooky, Elham Shabani Khalilabad, Fatemeh Jabinian Pages 90-101
    Introduction

    Paying attention to oral health of the vulnerable groups, including pregnant women, is of particular importance. Because self-efficacy is a predictor of behaviors related to oral and dental health, this study was conducted to determine the effect of educational intervention on the self-efficacy related to the oral and hygiene among pregnant mothers.

    Methods

    This was a quasi-experimental study performed on 100 pregnant women who referred to Yazd Karami General Health Center in 2020. Samples were objective-oriented and randomly divided into case and control groups (50 people in each group). The demographic questionnaire and Oral Hygiene Self-efficacy Questionnaire (OHSQ) were used. It included 19 items related to self-efficacy ,such as: brushing, flossing and visiting the dentist (with a score range of 0-76).The intervention was done during one month in four 60-minute training sessions. One month later, data from both groups were collected again. Data were analyzed using SPSS Version 21 software and paired t-test, independent t-test and Chi-square.

    Results

    There was a significant increase in the mean of self-efficacy regarding flossing in the case group before (11.26 ±5.66) and after the intervention (14.06 ± 5.79) (P = 0.03). The difference in self-efficacy of flossing between the case and control groups (11.64 ±6.83) after the intervention was significant, as well. (P = 0.04). The total self-efficacy in the case group increased significantly before (41.00 ± 9.18) and after the intervention (46.34 ± 10.10) (P = 0.04), and between the case and control groups (41.32 ± 13.45) after the intervention, too, became significant (P = 0.04).

    Conclusion

    Educational intervention can increase the self-efficacy related to oral and dental hygiene among pregnant mothers, especially with regard to the use of dental floss, and can be effective in maintaining their oral and dental health during pregnancy.

    Keywords: Self-efficacy, Oral Hygiene, Pregnant Mothers