فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت راهبردی - پیاپی 81 (تابستان 1400)

فصلنامه پژوهش های مدیریت راهبردی
پیاپی 81 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا آقا قلیزاده سیار*، مهدی ایزدیار، رضا قرایی پور، فاطمه اسکندر صفحات 13-32

    درسازمان های پیشرفته تصمیمات و راهبردهای مدیران در طول زنجیره تامین مستلزم بکارگیری مدیریت دانش است. تولید محصول با کیفیت بالا برای پاسخگویی به تقاضای بازار و تحویل به مقدار و به موقع به مشتریان از مهمترین اهداف واحدهای تولیدی می باشد. از این رو مسئله خدمت رسانی و تحویل کالا به مشتریان اهمیت ویژه ای دارد که با توجه به آن راهبرد شرکت در تعامل با مشتریان مشخص می گردد. بنابراین مدیریت این راهبرد نیازمند تصمیمات آینده نگر و طراحی ظرفیتهای جدید با رویکردی جامع و به هم پیوسته است و نمیتوان از طریق نگرش ایستا به آن دست یافت. همچنین مدیریت دانش در سازمان های مختلف به وسیله استفاده موثر از منابع و بهبود خدمت رسانی به مشتری و دستیابی به مزیت رقابتی سازگار شده است. به همین منظور، در این پژوهش به دنبال ارایه مدلی پویا برای ارزیابی تاثیر مدیریت دانش بر بهبود خدمات به مشتریان در چارچوب تفکر سیستمی هستیم این پژوهش در یک شرکت تولید محصولات پتروشیمی در یک بازه زمانی 20ساله مورد مطالعه قرار گرفته است.که با تایید خبرگان در این حوزه، ابتدا متغیرهای اصلی  شناسایی و روابط آن ها  در قالب حلقه های علی تدوین گردیده، سپس با طراحی مدل اصلی در قالب نمودار انباشت جریان تکمیل ودر نرم افزار Vensim  شبیه سازی می شود که در نهایت با ارایه راهبرد پیشنهادی، در انتهای بازه زمانی مورد مطالعه میزان خدمت رسانی به مشتریان به میزان 15درصد بیشتر می شود که منجر به پوشش تقاضای بیشتر به میزان 12درصد در کل سیستم می گردد.

    کلیدواژگان: نرخ تحویل کالا به مشتریان، مدیریت دانش، زنجیره تامین، پویایی سیستم
  • محسن محمدباقری، اکبر اعتباریان خوراسگانی *، فائزه تقی پور صفحات 33-70

    مدل جبران خدمت باید به گونه ای تدوین گردد که باعث انگیزه و رضایت کارکنان شده و در نهایت منجر به ارتقای بهره وری گردد . برهمین اساس هدف از این پژوهش تدوین و اعتبار سنجی مدل جبران خدمت با رویکرد بهره وری در بانک ملی ایران است و روش آن کیفی - کمی (آمیخته)می باشد که در بخش کیفی با 17 نفر از مدیران بانکی در شهرهای تهران و اصفهان و 5 نفر از اساتید دانشگاه تا مرحله اشباع نظری مصاحبه های عمیق انجام شد و داده های حاصل بر اساس نظریه زمینه ای(گراندد تیوری) کد گذاری و مقوله بندی گردید و عوامل علی، عوامل زمینه ای، عوامل مداخله گر، راهبردها و پیامدها شناسایی و در نهایت مدل جبران خدمت بارویکرد بهره وری تدوین گردید. در بخش کمی، به منظور اعتبار سنجی مدل، با توجه به یافته های بخش کیفی پرسشنامه تنظیم و بر اساس قانون ده برابر، حجم نمونه تعیین و توزیع گردید. سپس اطلاعات حاصل بررسی و اعتبار مدل با بکارگیری نرم افزار 8-2-3- Smart_PLS و بررسی شاخص های سازگاری درونی، پایایی مرکب، روایی همگرا، روایی واگرا، شاخص ارتباط پیش بین و مجذور ضریب همبستگی چندگانه تایید گردید. اجرای این مدل نه تنها باعث ارتقای بهره وری کارکنان می شود بلکه باعث ایجاد فرهنگ سازمانی پویا و رشد یابنده، خوشنامی سازمانی، کیفیت افزایی، تعلق و وفاداری سازمانی، هم افزایی و دلبستگی سازمانی کارکنان می گردد و منجر به درک بهتر مدیران و برنامه ریزان از ارتباط میان معیارهای بهره وری و معیارهای جبران خدمت بویژه در شبکه بانکی می شود.

    کلیدواژگان: بانک ملی ایران، بهره وری، جبران خدمت، گراندد تئوری
  • میر مرتضی موسوی، عسگر پاک مرام*، جمال بحری، حسن قلیباف اصل صفحات 71-93

    همه سازمان ها دررسیدن به اهداف از پیش تعیین شده با ریسک مواجه می شوند، اما در صورت درک و برخورداری از مدیریت راهبردی ریسک، آن ریسک می تواند به مزیت رقابتی تبدیل شود. بانک ها به عنوان مهم ترین نهادهای فعال در بازارهای پولی و مالی، نقش به سزایی در رشد و پیشرفت کشورها دارند. به دلیل این نقش اساسی و جلوگیری از هدر رفت منابع مالی، بررسی کارایی بانک ها از جایگاه ویژه ای برخوردار است. به دلیل این اهمیت، نهادهای نظارتی ملی و بین المللی با تحمیل محدودیت هایی سعی دارند تا از افزایش ریسک پرتفوی بانک ها جلوگیری نمایند، از طرفی اعمال این محدودیت ممکن است با کاهش اختیارات بانک ها در سرمایه گذاری و وام دهی، باعث تضعیف عملکرد بانک ها شود؛ بنابراین هدف اصلی پژوهش حاضر، با پیروی از پژوهش لو و همکاران (2018) و بیانیه سوم کمیته بال (2014) بررسی تاثیر مدیریت راهبردی ریسک (تعیین انباره و اشتهای ریسک، تدوین و اجرای استراتژی ریسک، ارزیابی داخلی، برنامه ریزی و آزمون بحران، گزارش دهی و شفافیت) بر تعامل بین کارایی، عملکرد و سلامت مالی صنعت بانکداری ایران پرداخته شده است. جامعه آماری این پژوهش، مدیران ستادی و شعب صنعت بانکداری ایران است و برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استاندارد استفاده شده که پس از آزمون های پایایی و روایی داده های نمونه، بر اساس رویکرد مدل یابی ساختاری تحلیل گردیده اند. نتایج پژوهش نشان داد که گزارش دهی و شفافیت بر تعامل بین کارایی، عملکرد و سلامت مالی بانک ها تاثیر معناداری دارد. همچنین تاثیر معنادار ارزیابی داخلی، برنامه ریزی و آزمون بحران بر تعامل بین عملکرد و سلامت مالی بانک ها نیز مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: مدیریت راهبردی ریسک، کارایی و عملکرد بانک، سلامت مالی، مدل یابی ساختاری
  • علی عابدینی، کاظم حسن زاده*، حمیدرضا یزدانی صفحات 95-122

    چشم انداز که به عنوان نقطه شروع برنامه ریزی استراتژیک محسوب می شود، نقطه مطلوبی که سازمان در سایه دستیابی به آن بتواند اهداف خود را محقق کند و از طریق ایجاد مزیت رقابتی بقای سازمان را تضمین کند، لذا باوجود نیاز به نحوه تدوین چشم انداز مطلوب و کاربردی اما  چارچوبی منسجم برای تعریف اجزای چشم انداز مطلوب وجود ندارد که این تحقیق علاوه بر ارایه رویکردهای متفاوت در پی ارایه چارچوبی براساس چشم انداز شرکت های تجاری موفق در دنیا است. در این تحقیق چشم انداز 54 شرکت موفق در سال 2020 که در سایت فورچون رتبه بندی شده اند، مورد بررسی قرار گرفت و پس از تحلیل مضمون اسناد چشم اندازی شرکت ها به 162 کد اولیه احصاء شده که در قالب 24 کد دسته بندی شده اند و درنهایت 8 مفهوم کلیدی مشخص شد. سپس با توجه به نوع فرایند خلق مزیت رقابتی دو رویکرد سیستمی و سازمانی برای تدوین چشم انداز مشخص شد که در رویکرد سیستمی عناصر شامل ورودی ها (عناصر استراتژیک)، پردازش (عناصر عملیاتی)، خروجی ها(جایگاه، منطقه جغرافیایی، دامنه صنعت و جامعه هدف)، محیط(ذی نفعان)، بازخور(پاسخگویی) و در رویکرد سازمانی اعم از عناصر درون سازمانی (عناصر استراتژیک، عناصر عملیاتی و پاسخگویی) و برون سازمانی (جایگاه، منطقه جغرافیایی، دامنه صنعت، جامعه هدف و ذی نفعان) می باشد. در نهایت می توان گفت نوع رویکرد انتخابی برای تدوین چشم انداز بستگی نوع تفکر استراتژیک حاکم بر سازمان دارد و با توجه به شرایط سازمانی می تواند گام به گام توسعه یابد.

    کلیدواژگان: مدیریت استراتژیک، چشم انداز، بیانیه ماموریت
  • امین عباسی*، محمد لشکری صفحات 123-146

    تصمیم گیری جوهره مدیریت است و مدیر کسی است که هر لحظه تصمیم می گیرد. تکنیک AHP از آنجا که توانایی مواجهه با مسایل تصمیم گیری چند معیاره را دارا بوده، همچنین روشی برای اندازه گیری معیارهای کیفی و شیوه ای بر مبنای اولویت ها را فراهم می سازد؛ به مدیران امکان می دهد تا به وسیله ساده کردن و تسریع در فرایند تصمیم گیری خود، تصمیمات موثری را در موضوعات پیچیده اتخاذ کنند. در این مقاله روش تحقیق از نوع پیمایشی- اکتشافی و جامعه آماری 10000 نفر از مشتریان شرکت بیمه ایران، آسیا و کارآفرین می باشد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه است، که با توجه به جدول تعیین حجم نمونه «مورگان» و «کوهن»  نمونه 370 تایی انتخاب و با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای سیستماتیک بین خریداران بیمه عمر و سرمایه گذاری این شرکت ها توزیع و نسبت به تکمیل پرسشنامه ها اقدام گردیده است.  مقاله حاضر به بررسی و اولویت بندی عوامل موثر آمیخته بازاریابی خدمات (8P) بیمه جامع عمر و پس انداز پرداخته است. از آنجاییکه بیمه عمر به عنوان یک معیار مهم توسعه یافتگی در دنیا محسوب می شود؛ این تحقیق با ارایه مدل تصمیم گیری راهبردی به کمک تمامی شرکت ها، کارگزاری ها و نمایندگی های بیمه که سعی در بهبود وضعیت فروش بیمه عمر خود دارند شتافته است. پس از بررسی عوامل موثر آمیخته بازاریابی  عنصر جدید به نام بهره وری و کیفیت نیز شناسایی و به مدل اضافه گردید. نتیجتا مدل بهینه آمیخته بازاریابی خدمات با استفاده از نتایج حاصل از تکنیکAHP معرفی گردید.

    کلیدواژگان: بیمه عمر و سرمایه گذاری، آمیخته بازاریابی، AHP، خدمت
  • مصطفی ملازهی، سنجر سلاجقه*، صدیقه حسنی احمدیه، آمنه فیروزآبادی، رحمان جلالی جواران صفحات 147-175

    موفقیت نظام آموزش و پرورش در عصر حاضر نیازمند پایش، پاسخگویی و هماهنگی با تحولات دیجیتال حاکم بر تمامی ارکان زندگی فردی و اجتماعی است. دستیابی به این مهم نیازمند شیوه نوینی از رهبری است که با عنوان رهبری دیجیتال از آن یاد می شود. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف ارایه الگویی بومی برای سنجش رهبری دیجیتال در نظام آموزش و پرورش کشور انجام شده است. مطالعه حاضر از منظر هدف یک پژوهش بنیادی است که با روش آمیخته صورت گرفته است. همچنین از نظر روش و بازه زمانی گردآوری داده ها یک پژوهش پیمایش مقطعی است. جامعه آماری بخش کیفی شامل 23 نفر از خبرگان تجربی و نظری در حوزه مورد مطالعه است. در بخش کمی نیز از دیدگاه 400 نفر از کارکنان نظام آموزش و پرورش کشور استفاده شده است. ابزار گردآوری داده ها مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه مدلسازی ساختاری-تفسیری و پرسشنامه محقق ساخته می باشد. برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کیفی محتوا، مدلسازی ساختاری-تفسیری و حداقل مربعات جزیی استفاده گردیده است. نتایج نشان داده است، ساختار حکمرانی دیجیتال و زیرساخت فناورانه دیجیتال متغیرهای زیربنایی الگوی رهبری دیجیتال هستند. این متغیرها تاثیرگذارترین متغیر های مدل می باشد که به صورت مستقیم بر تدوین استراتژی دیجیتال اثر می گذارند. به همین ترتیب تدوین استراتژی دیجیتال نیز بر مدیریت منابع انسانی و خط مشی گذاری دیجیتال تاثیر دارند. از طریق خط مشی دیجیتال و مدیریت منابع انسانی نیز می توان فرهنگ دیجیتال را در سازمان نهادینه کرد و در نهایت نیز رهبری دیجیتال قابل حصول است.

    کلیدواژگان: رهبری دیجیتال، نظام آموزش و پرورش کشور، رویکرد آمیخته
|
  • Alireza Agha Gholizade Sayar *, Mehdi Izadyar, Reza Gharaeepour, Fatemeh Eskandar Pages 13-32

    In advanced organizations, the decisions and strategies of managers throughout the supply chain require the use of knowledge management. Production of high quality product to meet market demand and delivery in quantity and on time to customers is one of the most important goals of production units. Therefore, the issue of service and delivery of goods to customers is of special importance, according to which the company's strategy in interaction with customers is determined. Therefore, the management of this strategy requires forward-looking decisions and the design of new capacities with a comprehensive and interconnected approach and can not be achieved through a static approach. Also, knowledge management in different organizations has been adapted by effective use of resources and improving customer service and achieving competitive advantage. In this study, we seek to provide a dynamic model to evaluate the impact of knowledge management on improving customer service in the framework of system thinking. This study has been studied in a petrochemical company over a period of 20 years. In this field, first the main variables are identified and their relationships are formulated in the form of causal loops, then completed by designing the main model in the form of flow accumulation diagram and simulated in Vensim software, which finally presents the proposed strategy at the end of the period. Finaly, the amount of customer service increases by 15%, which leads to more demand coverage by 12% in the whole system.

    Keywords: Delivery rate to customers, Knowledge management, Supply Chain, System Dynamics
  • Mohsen Mohammadbagheri, Akbar Etebarian Khorasgani *, Faezeh Taghipour Pages 33-70

    The compensation model should be developed in a way that causes motivation and satisfaction in employees and finally promotes their productivity.Therefore, this study aims to present and validate a compensation model with a productivity approach in Bank Melli Iran. In the qualitative section, in-depth interviews were performed with 17 experts and banking managers and 5 university professors who were experts in human resources management to reach theoretical saturation, and the findings were encoded and categorized and causal conditions,contextual conditions, intervening conditions, strategies,and consequences identified and finally led to the compensation model with a productivity approach. In the quantitative section, the sample size was defined as per the “10-times rule" and questionnaires were prepared based on the findings in the qualitative section, and distributed then obtained data were analyzed and the validity of the model was confirmed by using Smart_PLS-3-2-8 software and analyzing composite reliability, average variance extracted (AVE), discriminant validity, predictive relevance (Q2), coefficient of determination (R2), and internal consistency indices. Applying this model not only promotes employee productivity but also creates a growing and dynamic organizational culture, organizational reputation, quality enhancement, organizational belonging and loyalty, synergy, and Employees' affiliation and leads to a better understanding of managers and planners From the relationship between productivity criteria and compensation criteria, especially in the banking network.

    Keywords: Bank Melli Iran, compensation, Grounded Theory, Productivity
  • Mirmorteza Mousavi, Asgar Pakmaram *, Jamal Bahri Sales, Hasan Galebafacl Pages 71-93

    All organizations face risk in achieving their predetermined goals, but if they understand and enjoy strategic risk management, that risk can become a competitive advantage. Banks, as the most important endpoints of our financial crisis, have also become increasingly s have special interest rates. Finally, the international myths of the past seemaggressive. Due to our tightened resources, some bank to have some limitations in order to avoid the increased risk of the banks, the financial intermediaries, with the banks, the banks and the investment banks. Therefore, the main purpose of the present study, following the research of Lu et al (2018) and the third statement of the Wing Committee (2014), is to investigate the impact of risk management dimensions(determining risk appetite and risk appetite, formulating and implementing risk strategy, internal evaluation, planning and crisis testing and Reporting and Transparency) The interaction between efficiency, performance and financial health of the Iranian banking industry has been discussed. The statistical population of this research is the managers of branches and branches of Iranian banking industry and standard questionnaire was used for data gathering. The results showed that reporting and transparency had a significant effect on the interaction between efficiency, performance and financial health of banks. There was also a significant effect of internal evaluation, planning and crisis testing on the interaction between performance and financial health of banks

    Keywords: Strategic risk management, Bank Efficiency, Performance, Financial health, structural modeling
  • Ali Abedini, Kazem Hasanzadeh *, Hamidreza Yazdani Pages 95-122

    Vision is the starting point of strategic planning, a desirable point in which the organization can achieve its goals and ensure the survival of the organization by creating a competitive advantage, despite the need to formulate a desirable and practical vision, but there is no a coherent framework for defining vision components. This research seeks to provide different approaches to formulate the vision of successful companies in the world. In this study, the visions of 54 successful companies in 2020, which are ranked on the Fortune site, were examined, and after analyzing the content of the companies' vision documents, 162 initial codes were counted, which were classified into 24 codes, and finally 8 key concepts were identified. Then, according to the type of competitive advantage creation process, both systemic and organizational approaches for vision development were identified. In the systematic approach, elements including inputs (strategic elements), processing (operational elements), outputs (location, geographical area, industry scope and target community), Environment (stakeholders), feedback (accountability) and in the organizational approach including internal organizational elements (strategic elements, operational and accountability elements) and external organizational (location, geographical area, industry, target community and stakeholders). Finally, we can say. The type of approach chosen to formulate a vision depends on the type of strategic thinking that governs the organization and according to organizational conditions, it can be developed step by step.

    Keywords: strategic management, vision, Mission Statement, Top Companies
  • Amin Abbasi *, Mohammad Lashgari Pages 123-146

    Decision making is the essence of management, and manager is a person who makes a decision every minute. AHP technique is capable of tackling multi-criteria decision making issues, and also provides a method for measurement of qualitative criteria and a method based on priorities. It enables managers to facilitate and accelerate their decision making processes and make effective decisions in complicated topics and situations.  offices of insurance companies trying to improve their life insurance sales statistics.  The study was of surveying-heuristic type and its statistical population consisted of 10000 clients of Iran Insurance Company, Asia Insurance Company and Karafarin Insurance Company. Data was collected by means of questionnaires consisting of 370 items chosen according to Morgan and Kouhen’s volume tables. The questionnaires were then distributed by systematic hierarchical sampling among purchasers of life and savings insurance, who then proceeded to complete them. This paper is focused on reviewing and prioritizing the elements of mix marketing (8P) in the field of sales and marketing of comprehensive life and saving insurance marketing.because life insurance is a development important factor in the world; It may be used by all companies, agencies and brokering.once elements influencing mixed marketing were studied and the new factor was known as productivity & quality, and added to the model.Finally in the now paper, The optimized model mixed marketing was defined using the results of a hierarchical  analysis model.

    Keywords: life, investment insurance, Mix Marketing, AHP, service
  • Mostafa Molazahi, Sanjar Salajeghe *, Sedighe Hasani Ahmadie, Amene Firozabadi, Rahman Jalali Javaran Pages 147-175

    The success of the education system in the present age requires monitoring, responding and coordinating with the digital developments that govern all the pillars of individual and social life. Achieving this requires a new approach to leadership, known as digital leadership. In this regard, the present study was conducted with the aim of providing a local model for measuring digital leadership in the country's education system. The present study is a fundamental research that has been done by mixed method. It is also a cross-sectional survey in terms of data collection method and time period. The statistical population of the qualitative section includes 23 experimental and theoretical experts in the field. In a small part, the views of 400 employees of the country's education system have been used. Data collection tools are semi-structured interview, structural-interpretive modeling questionnaire and researcher-made questionnaire. To analyze the data, qualitative content analysis, structural-interpretive modeling and partial least squares were used. The results show that the structure of digital governance and digital technological infrastructure are the underlying variables of the digital leadership model. These variables are the most influential model variables that directly affect the development of digital strategy. Similarly, digital strategy development has an impact on human resource management and digital policy-making. Digital culture and human resource management can also institutionalize digital culture in the organization, and ultimately digital leadership can be achieved

    Keywords: Digital Leadership, Country Education System, Mixed approach