فهرست مطالب

تعلیم و تربیت استثنایی - سال بیست و یکم شماره 165 (آذر و دی 1400)

نشریه تعلیم و تربیت استثنایی
سال بیست و یکم شماره 165 (آذر و دی 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/10/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ساناز بیکم حسینی، رضا سلطانی شال، عباسعلی حسین خانزاده* صفحات 9-24
    زمینه و هدف

    اختلالات هیجانی رفتاری نتیجه انواع آسیب های روان شناختی در طی دوره تحول به خصوص دوره کودکی اولیه است که رفتارهای ضد اجتماعی، اختلال در عملکرد تحصیلی و اجتماعی را در سنین بعدی به دنبال دارد. الگوهای تعاملی خانواده ها با کودکان، ازجمله عوامل موثر بر فرآیند تحول و سلامت روان کودک در سنین نوجوانی و بزرگسالی و مداخلات مبتنی بر اصلاح تعاملات والد-کودک جزو درمان های کارآمد در درمان این اختلالات است. بدین ترتیب، هدف از این مطالعه مروری، بررسی شواهد درمان های مبتنی بر تعامل والد-کودک و اثربخشی این درمان ها بر انواع اختلالات روان شناختی در کودکان و همچنین بررسی ابعاد و ویژگی های آنها است.

    روش

    این مطالعه از نوع مروری روایتی است که طی آن مطالعات انجام شده درباره نقش تعامل والد کودک در بهبود انواع اختلالات هیجانی رفتاری مورد بررسی عمیق قرار گرفته و در پایان نتیجه گیری لازم انجام شده است.

    نتیجه گیری

    نتایج بررسی پژوهش های انجام شده در این حیطه مبین اثربخش و کارآمد بودن الگوهای درمانی مبتنی بر تعامل والد کودک بر گستره وسیعی از اختلالات هیجانی رفتاری درون نمود و برون نمود بوده است، بدین ترتیب، مداخلات باید بر کیفیت روابط بین والدین و کودک برای ارایه ی طرح درمانی تا کید کنند. به همین منظور در این مقاله، با بیان ویژگی های کودک با اختلال هیجانی رفتاری و بررسی کیفیت روابط کودک با والد، مدل درمانی کارآمد و مفید جهت بهبود تعاملات و روابط ارایه شده که به عنوان یک روش مکمل و پیشگیرانه در حیطه آموزش و درمانگری، قابلیت استفاده دارد.

    کلیدواژگان: روابط والد-کودک، کودکان با اختلال هیجانی رفتاری، مداخله تعامل والد-کودک
  • اکرم حافظی، نرگس میرانی سرگزی* صفحات 25-37
    زمینه و هدف

    محدودیت های موجود در حیطه ی شناسایی راهبردهای موثر به منظور رفع مشکلات ریاضی در کوکان و دانش آموزان با اخت الل طیف اتیسم و مشکلاتی که ا کثر آنان در مهارت های مرتبط با ریاضی با آن روبه رو هستند، لزوم پژوهش و افزایش توجه به این حیطه را روشن می کند. هدف این پژوهش، بررسی اثربخشی آموزش مفاهیم پایه ای ریاضی بر افزایش مهارت های ریاضی کودکان و دانش آموزان با اخت الل طیف اتیسم با روش تحلیل کاربردی رفتار بود.

    روش

    پژوهش حاضر از حیث هدف، کاربردی و در زمره ی طرح های شبه آزمایشی تک موردی از نوع طرح AB  قرار دارد. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانش آموزان با اخت الل طیف اتیسم با عملکرد بالای آموزشگاه کودکان استثنایی نیمروز واقع در منطقه 2 شهر تهران بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، 3 دانش آموز با اخت الل طیف اتیسم با عملکرد بالا انتخاب شدند. ابزار سنجش، پرسشنامه گارز، آزمون کی مت و برگه ثبت داده ها بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی استفاده شد.

    یافته ها

    13 جلسه مداخله صورت گرفت که پس از آن در 1 جلسه فراوانی متغیرها ثبت شد. نتایج نشان داد که مهارت های ریاضی در هر یک از آزمودنی ها بعد از مداخله، افزایش یافت. دو هفته پس از آخرین جلسه مداخله، 2 جلسه ی پیگیری نیز در نظر گرفته شد که روند کاهش متغیرها را نشان داد.

    نتیجه گیری

    در آموزش ریاضی براساس روش تحلیل کاربردی رفتار این امکان فراهم می شود که مفاهیم ریاضی به صورت خرد خرد آموزش داده شود. در این روش، استفاده از تقویت کننده ها و کارت های آموزشی باعث می شود که روند آموزش مفاهیم ریاضی جذاب تر شده و کمتر خسته کننده باشند، تا به مرور زمان مهارت های ریاضی افزایش یابد.

    کلیدواژگان: آموزش ریاضی، اختالل طیف اتیسم، افزایش مهارت های ریاضی، روش تحلیل کاربردی رفتار
  • سروین سالار*، حسن دانشمندی صفحات 38-46
    هدف

    اختلال طیف اتیسم با نقص در ارتباطات اجتماعی، حرکات کلیشه ای و تعاملات محدود شناسایی می شود. اختلال ثبات وضعیتی در کودکان با اختلال طیف اتیسم شایع است. هدف از این مطالعه بررسی اثر 8 هفته تمرینات ثبات مرکزی بر استقامت عضلات تنه پسران با اختلال طیف اتیسم است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع نیمه آزمایشی با گروه گواه و پیش آزمون-پس آزمون است. 32 پسر 10 - 6 ساله با اختلال طیف اتیسم به طور تصادفی در دو گروه آزمایشی و گواه جای گرفتند و تمرینات ثبات مرکزی به مدت 8 هفته، هفته ای 3 بار و هر جلسه 45 دقیقه به طور انفرادی در گروه آزمایشی اعمال شد. برای ارزیابی استقامت عضلات تنه از آزمون مک گیل شامل فلکشن تنه، فلکشن جانبی تنه و بیرینگ سورنسن استفاده شد.

    یافته ها

    یافته های آماری حاصل از آزمون تی مستقل نشان داد که 8 هفته تمرینات ثبات مرکزی اثر معناداری بر استقامت عضلات تنه پسران با اختلال طیف اتیسم در گروه آزمایشی داشته است (p≥0.05).

    نتیجه گیری

    با توجه به ضعف ثبات وضعیتی در کودکان با اختلال طیف اتیسم و ازآنجایی که، ثبات ناحیه مرکزی موجب کاهش نوسانات قامت و حفظ راستای صحیح بدن خواهد شد، تمرینات ثبات مرکزی می تواند جهت ارتقا استقامت و ثبات بخشی عضلات تنه پسران با اختلال طیف اتیسم موثر باشد. ازاین رو، اجرای تمرینات ثبات مرکزی در کودکان با اختلال طیف اتیسم پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: استقامت عضلات تنه، تمرینات ثبات مرکزی، اختلال طیف اتیسم
  • مهسا افسری، علی زینالی* صفحات 47-56
    زمینه و هدف

    دانش آموزان کم توان ذهنی، اختلال نافرمانی مقابله ای بیشتری در مقایسه با کودکان عادی دارند. بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تاثیر آموزش مدیریت والدین در کاهش علایم اختلال نافرمانی مقابله ای دانش آموزان کم توان ذهنی انجام گرفت.

    روش

    این پژوهش از نوع روش نیمه آزمایشی همراه با پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل و آزمایشی بود. جامعه آماری، شامل والدین دانش آموزان کم توان ذهنی مدارس استثنایی شهر سلماس در سال 1397 - 1398 بود. 30 نفر از افراد واجد شرایط به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه کنترل (15 نفر) و آزمایشی (15 نفر) جایگزین شدند. برای جمع آوری داده ها، از مقیاس اختلال رفتار مخرب (1992) استفاده شد. در این پژوهش، گروه آزمایشی 8 جلسه آموزش مدیریت والدین را به صورت گروهی دریافت کردند و گروه کنترل، مداخله ای دریافت نکرد.

    یافته ها

    برای تحلیل داده های پژوهش از تحلیل کوواریانس تک متغیره استفاده شد. نتایج داده های پژوهش نشان داد که آموزش مدیریت والدین در کاهش علایم اختلال نافرمانی مقابله ای موثر است (p>./.5).

    نتیجه گیری

    براساس یافته های به دست آمده، می توان نتیجه گرفت که آموزش مدیریت والدین، روش کارآمدی در بهبود علایم اختلال نافرمانی مقابله ای دانش آموزان کم توان ذهنی است.

    کلیدواژگان: آموزش مدیریت والدین، اختلال نافرمانی مقابله ای، دانش آموزان کم توان ذهنی
  • مهدی عبدالله زاده رافی* صفحات 57-69
    زمینه و هدف

    بسیاری از افراد با نشانگان دان خواندن را تا حدودی یاد می گیرند ولی نحوه یادگیری خواندن در آنها، در بین پژوهشگران جای بحث بوده است. برخی از پژوهشگران مدعی بودند که با توجه به نقایص واج شناختی افراد با نشانگان دان و توانایی های دیداری-فضایی قوی تر این افراد، آنها برای یادگیری خواندن بر «مسیر دیداری » تکیه دارند و برخی دیگر، نشان دادند که «مسیر واج شناختی » نیز در یادگیری خواندن نقش دارد. هدف مقاله حاضر بررسی و مقایسه نقش «مسیر دیداری » و «مسیر واج شناختی » در یادگیری و آموزش خواندن به افراد با نشانگان دان است. مواد و

    روش

    روش پژوهش حاضر مروری است، 50 مقاله پیشگام و جدید مرتبط با این موضوع از پایگاه های Springer، Wiley، Elsevier، Taylor and Francis، SAGE Publications و Emerald بررسی شدند.

    نتایج

    بسیاری از افراد با نشانگان دان می توانند خواندن را دست کم در سطح کلمه یاد بگیرند. بااین حال، پرا کندگی های زیادی در این زمینه وجود دارد. افراد با نشانگان دان در استفاده از «مسیر واج شناختی » برای خواندن دچار مشکل هستند و اتکا آنها در خواندن بیشتر بر «مسیر دیداری » است. بااین حال، هر دو مسیر در یادگیری خواندن نقش دارند، گرچه نقش «مسیر دیداری » پررنگ تر است.

    نتیجه گیری

    برای آموزش خواندن به افراد با نشانگان دان، می توان هم از روش آموزش کل خوانی کلمه که مبتنی بر «مسیر دیداری » است و هم از روش آوایی که مبتنی بر «مسیر واج شناختی » است، استفاده کرد ولی ترکیب این دو روش، کارایی بیشتری دارد؛ زیرا با اتکا به «مسیر دیداری » کودک فقط قادر خواهد بود کلمات آموزش داده شده را بخواند ولی برای خواندن کلمات جدید، او به دانش حرف-صدا نیز نیاز دارد.

    کلیدواژگان: خواندن، روش کل خوانی کلمه، روش آوایی، «مسیر دیداری «_» مسیر واج شناختی»، نشانگان دان
  • مجتبی جانعلی پور چنار رودخانی، امیر قربان پور لفمجانی*، علی پورصفر صیقلانی صفحات 70-80
    زمینه و هدف

    تولد و نگهداری از فرزند برای مادر با فشار و دشواری همراه است، حال اگر این کودک دارای معلولیت جسمی یا ذهنی باشد، پیامدها و واکنش هایی را به دنبال خواهد داشت. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر بررسی الگوی ساختاری تاب آوری، خوش بینی و امید به زندگی با رشد پس از آسیب در مادران دارای فرزند اوتیست با نقش میانجی باورهای مذهبی بود.

    روش

    پژوهش پیش رو از نوع همبستگی است. نمونه آماری شامل 225 نفر از مادران دارای فرزند اوتیست بود که به صورت نمونه گیری هدفمند و در دسترس از مراکز آموزش و انجمن کودکان طیف اوتیسم در سال 1398 انتخاب شدند. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های سنجش نگرش های مذهبی سراج زاده (1377)، تاب آوری کانر و دیویدسون (2003)، خوش بینی شییر و کارور (1994)، امید به زندگی میلر (1988) و رشد پس از آسیب تدیسچی و کالهون (1996)، و جهت تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل مسیر و روش بوت استرپ استفاده شد.

    یافته ها

     تحلیل یافته ها نشان داد مدل ساختاری از برازش مطلوبی برخوردار بوده و تمام متغیرهای پیش بین و میانجی می توانند 41/0 از تغییرات متغیر وابسته را پیش بینی کنند. بنابراین باورهای مذهبی در رابطه بین تاب آوری و امید با رشد پس از آسیب نقش میانجی دارد اما در رابطه بین خوش بینی و رشد پس از آسیب نقش میانجی ندارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته ها می توان گفت باورهای مذهبی می تواند ارتباط بین تاب آوری و امید به زندگی با رشد پس از آسیب را میانجی گری کند اما در ارتباط بین خوش بینی و رشد پس از آسیب نقش میانجی ندارد. کلیدواژه ها: امید به زندگی، اوتیست، باورهای مذهبی، تاب آوری، خوش بینی، رشد پس از آسیب.

    کلیدواژگان: امید به زندگی، اوتیست، باورهای مذهبی، تاب آوری، خوش بینی، رشد پس از آسیب
  • فرنوش فطروسی، ماندانا سنگاری* صفحات 81-89
    زمینه و هدف

    هدف مطالعه حاضر، بررسی تاثیر تمرین های مهارتی بدمینتون بر بهبود یکپارچگی بینایی-حرکتی در کودکان کم توان حرکتی بود.

    روش

    شرکت کنندگان در این مطالعه دختران سنین 7 تا 12 سال با کم توانی حرکتی بودند. پس از آزمون غربالی اولیه هندرسون (MABC) تعداد 40 نفر کم توان حرکتی انتخاب شده که در دو گروه کنترل و آزمایشی به طور تصادفی قرار گرفتند. یکپارچگی بینایی-حرکتی از طریق آزمون یکپارچگی بینایی-حرکتی بیری بررسی شد و پیش آزمون و پس آزمون به عمل آمد. گروه آزمایشی در 12 هفته برنامه آموزشی بدمینتون در قالب 36 جلسه شرکت کردند.

    یافته ها

    نتیجه تحلیل کوواریانس نشان داد که تفاوت معنا داری میان آزمودنی های دو گروه در پس آزمون وجود دارد (p≤0/05) و مداخله ی حاضر اثر معناداری بر بهبود یکپارچگی بینایی-حرکتی کودکان با کم توانی حرکتی داشت.

    نتیجه گیری

    نتیجه کلی پژوهش این بود که تاکید بر لزوم جبران کم توانی حرکتی در سنین مدرسه ضروری است و تاثیر آموزش مهارت های بدمینتون در جبران کم توانی فعالیت های حرکتی کودکان مثبت می باشد.

    کلیدواژگان: تمرین های مهارتی بدمینتون، کودکان کم توان حرکتی، یکپارچگی بینایی-حرکتی
|
  • Pages 9-24
    Background and Purposes

    Behavioral emotional disorders are the result of a variety of psychological problems during the developmental period, especially early childhood, which lead to antisocial behaviors, dysfunction of academic and social performance at later ages. Interaction patterns of families with children are among the factors affecting the process of development and mental health of children in adolescence and adulthood, and interventions based on improving parent-child interactions are among the effective interventions in the treatment of these disorders. Thus, the purpose of this narrative review study was to investigate the evidence and the effectiveness of therapies based on parent-child interaction on various psychological disorders in children, as well as their dimensions and characteristics.

    Method

    This study is a narrative in which the studies on the role of parent-child interaction in the improvement of various behavioral emotional disorders are analyzed, and at the end the necessary conclusions are made.

    Conclusion

    The results of studies conducted in this field indicate the effectiveness of treatment models based on the parent-child interaction on a wide range of internalzing and externalizing emotional behavioral disorders. Thus, interventions should emphasize the quality of the parent-child relationship to provide a treatment plan.Therefore, in this article, by expressing the characteristics of a child with behavioral emotional disorder and examining the quality of the child’s relationship with the parent, an effective and useful treatment model to improve interactions and relationships is presented that can be used as a complementary and preventive method in education and therapy.

    Keywords: children with emotional behavioral disorder, Parent-child interaction intervention, parentchildrelationships
  • Akram Hafezi, Narges Mirani Sargazi* Pages 25-37
    Background & Purpose

    Mathematics is one of the most important areas of the educational structure for students with severe and multiple disabilities, including autism spectrum disorder. Acquiring math skills for children with autism is much more difficult than reading and writing. These children have more difficulty processing mathematical information than reading and writing. Limitations in the field of identifying effective strategies to solve math problems in children and adolescents with autism and problems that most of these children and adolescents face in math-related skills, the need for research and increasing attention to this area Therefore, the purpose of this study was to investigate the effectiveness of teaching basic math concepts using the Applied Behavior Analysis (ABA) method on increasing the math skills of children with autism.

    Method

    The present study is an applied goal and is among the quasi-experimental projects with a single case method. The design was AB and using available sampling method, 3 students with high performance autism spectrum disorder were selected. The measurement tool in this study was Garz questionnaire, K-Matt and Berge test.

    Results

    The results of the present study show that the basic mathematical skills in each of the subjects increased after the intervention.

    Conclusion

    In mathematics education, based on the ABA method, it is possible to teach mathematical concepts in a microcosm. In this method, the use of reinforcements and educational cardboard makes the process of teaching mathematical materials less attractive and less tedious, which in turn causes the math skills to increase over time.

    Keywords: Applied Behavior Analysis (ABA), Autism Spectrom Disorder (ASD), increasing math skills, mathematics education
  • Pages 38-46
    Purpose

    Autism Spectrum Disorder (ASD( identified via deficit of social communication, stereotyped movements and limited interactions. Postural instability is common in children with autism spectrum disorder. The purpose of this study is the effects of 8 weeks core stability training on trunk endurance in boys with autism spectrum disorder.

    Methods

    The research subjects include 32 boys, 6-10 years with autism spectrum disorder, which were randomly divided into 2 groups include experimental and control group. Core stability implemented for 8 weeks, 3 sessions per week, 45 minutes per session and individually in experimental group. To assess trunk endurance used to mcgill Protocol include trunk flexion, lateral flexion and Bearing-Sorenson test.

    Results

    Data analysis derived from independent T-test showed, the 8 weeks core stability training has a significant effect on trunk endurance in experimental group boys with autism spectrum dsorder (p≤0.05).

    Conclusion

    Due to the postural instability in children with autism spectrum disorder and Since, The core Stability, causes decrease postural sway and preservation of correct alignment. Core stability training can be effective program for improvement core muscle endurance and trunk stabilization in the boys with autism spectrum disorder. Therefore it is recommended to perform core stability training on boys with ASD.

    Keywords: Trunk endurance, core stability training, Autism Spectrum Disorder (ASD)
  • Mahsa Afsari, Ali Zeinali* Pages 47-56
    Background & Purpose

    Students with mental disability have more of oppositional defiant disorder than normal children. So, The purpose of this study was to investigate the effect of parental management training on reducing the symptoms of oppositional defiant disorder in students with mental disability.

    Method

    This research was a quasi-experimental method with pre-test and post-test with control and experimental groups. The statistical population of the present study included the parents of students with mental disabilities in exceptional schools in Salmas in 1397-1398. Thirty eligible individuals were selected by purposive sampling method and randomly assigned to the control group (n = 15) and the experimental group (n = 15). The Destructive Behavior Disorder Scale (1992) was used to collect data. In this study, the experimental group received 8 sessions of parental management training as a group and the control group did not receive any intervention.

    Results

    Univariate analysis of covariance was used to analyze the research data. The results of research data showed that parental management training is effective in reducing the symptoms of disobediencestubbornness disorder (p <0.05).

    Conclusion

    Based on the findings, it can be said that parental management education is an effective method in improving the symptoms of oppositional defiant disorder in students with mental disabilities.

    Keywords: Parental management training, oppositional defiant disorder syndrome, mental disabilityeducable
  • Mahdi Abdollahzadeh Rafi* Pages 57-69
    Background and Purpose

    Many people with Down syndrome learn to read to some degree, but how they learn to read has been debated by researchers. Some researchers have argued that given the phonological deficits of people with Down syndrome and their stronger visual-spatial abilities, they rely on the “visual route” to learn to read, while others have shown that the “phonological route” is also involved in learning to read. The purpose of this article is to investigate and compare the role of “visual route” and “phonological route” in learning and teaching reading to people with Down syndrome.

    Materials and Methods

    The present study is a review, 50 pioneering and new related articles were reviewed from Springer, Wiley, Elsevier, Taylor and Francis, SAGE Publications and Emerald databases.

    Results

    The results of this review showed that many people with Down syndrome can learn to read at least word. However, there are many variations in this area. Also, people with Down syndrome have difficulty using the “phonological route” to read, and they rely more on the “visual route” to read. However, both routes play a role in learning to read, although the role of the “visual route” is more prominent.

    Conclusion

    to teach reading to people with Down Syndrome, you can use both the whole word teaching method, which is based on the “visual route” and the phonetic method, which is based on the “phonological route”, but the combination of these two methods is more efficient; Because relying on the “visual route”, the child will only be able to read the taught words, but to read new words, he also needs letter-sound knowledge.

    Keywords: Down syndrome, Reading, “Phonological route”, “Visual route”, Whole word approach, Phonetic approach
  • Mojtaba Janalipour Chenarudkhani, Amir Qorbanpour Lafamajan*, Ali Poursafar Seyghalani Pages 70-80
    Background and Purpose

    Birth and child is associated with pressure and difficulty for the mother, but if this child has a physical or mental disability, it will lead to consequences and reactions. Accordingly, the aim of this study was to investigate the structural pattern of resilience, optimism and life expectancy with posttraumatic growth in mothers with autistic children with the mediating role of religious beliefs.

    Materials and Methods

    The present research is of the correlation type. The statistical sample included 225 mothers with autistic children who were selected by purposive and available sampling from educational centers and the Autism Spectrum Children Association in 2019. The tools used in this research were Religious Attitudes Questionnaire (Serajzadeh, 1998), resiliency scale (Conner-Davidson,2003), optimism questionnaire (Scheier-Carrer, 1985), life expectancy Scale (Miller, 1988) and post traumatic growth questionnaire (Tedischi & Calhoun, 1996), and Pearson correlation coefficient, path analysis and bootstrap method were used to analyze the data.

    Result

    The analysis of the findings showed that the structural model has a good fit and all predictor and mediator variables can predict 0.41 of the dependent variable changes. Thus, religious beliefs mediate the relationship between Resilience and hope and post traumatic growth, but do not mediate the relationship between optimism and post traumatic growth.

    Conclusion

    According to the findings, it can be said that religious beliefs can mediate the relationship between resilience and life expectancy with post-traumatic growth, but in the relationship between optimism and post-traumatic growth, religious beliefs do not play a mediating role.

    Keywords: Autism, life expectancy, optimism, post traumatic growth, resilience, religious beliefs
  • Farnoosh Fotrousi, Mandana Sangari* Pages 81-89
    Objective

    The purpose of the current study was to investigate the effect of Badminton skill exercises on visual-motor integration in children with motor disability.

    Method

    The participants of this study were 7-12 year old girls who had motor disability backwardness. After giving Henderson initial screening (MABC) test, 40 motor disability girls were chosen that were randomly assigned to experimental and control group. At the beginning and the end of the study, The Beery visual-motor integration test was used as pretest and posttest. The experimental group attended in training Badminton program for 12 weeks and 36 sessions.

    Result

    The results of the covariance analysis showed that there is a significant difference between the participants of the two groups in the posttest, and the current intervention has significant effect on improving visual-motor integration in children with motor disability (p≤0/05).

    Conclusion

    The overall conclusion of the study was that it is necessary to emphasis on the need to compensate for motor disability at school age; and the impact of Badminton skills training on compensating the children’s motor skills activities is positive.

    Keywords: Badminton skill exercises, motor skills, visual-motor integration, children with motor disability