فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی آذربایجان شرقی
پیاپی 33 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • آیت الله فتحی، ابراهیم ابراهیم نوری، صمد پیشرو، پریسا دلیر صفحات 1-24

    این پژوهش با هدف بررسی رابطه سطح تحصیلات با رضایت مراجعین به مراکز مشاوره ناجا به انجام رسیده است. روش تحقیق پژوهش حاضر پیمایشی و توصیفی است و برای بررسی روابط بین متغیرهای پژوهش، به محاسبه ضرایب همبستگی پرداخته است. به همین منظور 600 نفر از مراجعین خود معرف مراکز مشاوره و مددکاری تبریز به عنوان نمونه انتخاب شدند و پرسشنامه های اطلاعات دمگرافیک و پرسشنامه کیفیت خدمات سروکوال را تکمیل کردند. داده های به دست آمده با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیره و آزمون تعقیبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.  نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نیز نشان داد که رابطه سطوح تحصیلات با ابعاد رضایت مراجعان از خدمات مراکز مشاوره معنی دار است و مراجعینی که سطح تحصیلات پایینی دارند، رضایت کمتری نسبت به مراجعین با سطح تحصیلات بالا دارند. نتایج پژوهش می تواند در راستای کیفیت بخشی به فرایند مشاوره، توسط مشاوران مراکز مشاوره ناجا مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رضایت، مشاوره، تحصیلات
  • مرضیه ساعی، وحید ساعی صفحات 25-48

     در دهه های اخیر به موازات توسعه و پیشرفت هایی متعدد که در عرصه اقتصادی، صنعتی، خدماتی، کشاورزی، فرهنگی و اجتماعی در استان آذربایجان شرقی به وجود آمده است، اما از سوی دیگر زمینه برای وقوع و بروز انحراف ها و کجروی های اجتماعی و فرهنگی افزایش یافته است. از مهمترین انحرافات می توان به سرقت به خصوص سرقت خودرو و لوازم مربوط به آن اشاره کرد. هدف از این پژوهش، بررسی میزان سرقت خودرو و لوازم مربوط به آن در طی سالهای 1390 تا 1395 در استان آذربایجان شرقی و همچنین تحلیل جامعه شناختی آن می باشد. روش مورد استفاده مطالعه اسنادی و کتابخانه ای می باشد که محقق به بررسی و تحلیل آمارهای منتشر شده در سالنامه آماری استان آذربایجان شرقی در سال 1395 پرداخته است. نتایج پژوهش حاکی از این است که  طی سالهای 1390 تا 1395 سرقت لوازم خودرو و وسایل داخل آن افزایش یافته است و در نتیجه میزان سرقت در سالهای اخیر روند صعودی داشته است. در بررسی نتایج مربوط به سرقت لوازم خودرو و وسایل داخل آن نیز نتایج مندرج حاکی از این است که بیشترین میزان سرقت خودرو و وسایل داخل آن، مربوط به شهر تبریز می باشد. با مرور نتایج تحقیقات مربوط به سرقت خودرو و لوازم مربوط به آن در استان آذربایجان شرقی، می توان گفت عواملی مانند شهرنشینی و مهاجرت بی رویه جمعیت روستایی به مناطق شهری و در نتیجه کنترل اجتماعی ضعیف، بیکاری و نابرابری درآمدی و همچنین اعتیاد و مصرف مواد مخدر از جمله عوامل مهم موثر در ایجاد این آسیب می تواند باشد.

    کلیدواژگان: جرم، سرقت خودرو، شهر، صنعتی شدن، استان آذربایجان شرقی
  • بهنام بشیری خطیبی صفحات 49-66

    مواد مخدر یکی از بلایای بزرگ و خطرناکی است که جامعه بشریت را تهدید می کند. یکی از موارد مهمی که جهت کنترل و مبارزه با این امر شوم می تواند انجام یابد، بحث پیش بینی،  تشخیص و درمان افراد معتاد به مواد مخدرمی باشد. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش عوامل مختلف برای پیش بینی افراد معتاد و غیرمعتاد شهر تبریز می باشد. روش مطالعه حاضر توصیفی از نوع همبستگی بوده و جامعه ی آماری پژوهش تمامی معتادان مرد مراجعه کننده به مراکز مهم ترک اعتیاد سرپایی و افراد مرد غیر معتاد شهر تبریز در سال 1397 بودند. روش نمونه گیری به ترتیب تصادفی ساده و در دسترس بود که 178 نفر معتاد و 189 نفر غیرمعتاد به عنوان نمونه انتخاب شدند. نتایج رگرسیون لجستیک نشان داد که سه متغیر گرایشات معنوی (04/0<p)، خودباوری افراد (001/0<p) و سابقه اعتیاد (03/0<p) توانستند بطور معناداری دو گروه را از هم تفکیک کنند. در نهایت خروجی مهم این پژوهش این بود که در کنار روش های معمول ترک اعتیاد، تقویت گرایشات معنوی و مذهبی و همچنین آموزش خودباوری و خود اتکایی به ویژه در افراد مستعد و سابقه دار می تواند در کاهش وابستگی به اعتیاد نقش اساسی ایفا کند.

    کلیدواژگان: مواد مخدر، سابقه اعتیاد، گرایش معنوی، خود باوری
  • علی بوداقی صفحات 67-92

    هدف اصلی پژوهش حاضر، بررسی نقش دینداری و سرمایه ی اجتماعی سازمانی در تعالی رفتاری کارکنان فرماندهی انتظامی استان آذربایجان شرقی می باشد. جامعه ی آماری پژوهش حاضر شامل کلیه ی کارکنان فرماندهی انتظامی استان آذربایجان شرقی بوده که بر اساس فرمول کوکران و به شیوه ی نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 378 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده است. روش تحقیق پیمایشی و تکنیک جمع آوری داده ها پرسشنامه بوده است. داده های پژوهش حاضر با استفاده از نرم افزار spss19   تحلیل شده است. یافته های توصیفی تحقیق نشان داد که میزان تعالی رفتاری در بین کارکنان انتظامی استان آذربایجان شرقی در حد متوسط به بالا (36/69) بوده است. نتایج تحلیل رگرسیونی به روش گام به گام نشان داد که متغیرهای وارد شده در مدل (دینداری، مشارکت سازمانی، اعتماد بین شخصی و اعتماد نهادی)  44 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین می کند. با مقایسه ی ضرایب بتاها می توان گفت که سازه ی مشارکت سازمانی (34/0) در مقایسه با سایر متغیرهای وارد شده در مدل بیشترین تاثیر و متغیر اعتماد نهادی (17/0) کمترین تاثیر را بر مسئله ی تحقیق (تعالی رفتاری) داشته است.

    کلیدواژگان: تعالی رفتاری، دینداری، مشارکت سازمانی، اعتماد بین شخصی، اعتماد نهادی
  • ثمره نوبری امین، عادله فخاری سعادت، اطهره ذبیحی صفحات 93-120

    آگاهی از حقوق شهروندی یکی از مهمترین و بهترین راهکارها برای ارتقای امنیت فردی و اجتماعی در جامعه است. به طوری که تحقق امنیت اجتماعی در جامعه نیازمند دو عنصر حقوق افراد و تکالیف اجتماعی آنها می باشد و این عناصر اجتماعی امروزه در ذات مفهوم شهروندی قرار دارند. از سوی دیگر، برنامه های رسانه های ارتباط جمعی همچون شبکه های استانی، از مهمترین ارکان آگاهی بخشی به شهروندان در خصوص حقوق و تکالیف شهروندی هستند. در این راستا، هدف پژوهش حاضر، مطالعه رابطه محتوای برنامه های شبکه سهند با آگاهی از حقوق شهروندی است. نوشتار حاضر، به صورت پیمایشی و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته با حجم نمونه 400 نفر در بین افراد 15 تا 70 سال کلان شهر تبریز در سال 1396 انجام شده است. روش نمونه گیری، نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین میزان استفاده از برنامه های شبکه سهند و محتوای برنامه های این شبکه در تمامی ابعاد (به جز بعد فرهنگی) با آگاهی از حقوق شهروندی (و ابعاد آن یعنی حقوق مدنی، حقوق سیاسی و حقوق اجتماعی) رابطه معنادار مستقیمی وجود دارد. البته اگرچه رابطه محتوای برنامه های شبکه سهند از ابعاد مدنی، سیاسی و اجتماعی با میزان آگاهی از حقوق شهروندی مثبت است، اما این تاثیر چندان قابل اعتنا نیست و نشان از آن دارد که افراد مطالعه شده بخشی از آگاهی های خود را در این زمینه از منابع دیگر به دست می آورند.

    کلیدواژگان: شبکه سهند، حقوق شهروندی، امنیت فردی، امنیت اجتماعی
  • بررسی و تحلیل میزان تصادفات در استان آذربایجان شرقی (مورد مطالعه: میزان تصادفات سه ماه اول سال 1398)
    صفحات 121-147

    با گسترش زندگی ماشینی همواره در جامعه شاهد رشد معضل ترافیک و تصادفات هستیم که هر ساله جان تعداد زیادی از شهروندان را در جامعه می گیرد. عوامل متعددی در وقوع این حوادث دخیل هستند که به طورکلی می توان به راه، وسیله نقلیه و عامل انسانی اشاره کرد. در این پژوهش محقق با استفاده از روش تحلیل ثانویه به بررسی میزان تصادفات رخ داده در سه ماه ابتدایی سال 1398 و نوع تصادفات و همچنین محدوده ی سنی رانندگان مقصر در تصادفات در جاده های استان آذربایجان شرقی پرداخته است. نتایج پژوهش حاکی از روند رو به افزایش میزان تصادفات از فروردین ماه تا خرداد ماه 1398 می باشد؛ همچنین بیشترین میزان تصادفات در هر سه ماه مربوط به واژگونی خودرو و خروج از جاده می باشد. در بررسی محدوده سنی رانندگان مقصر نیز می توان گفت، میزان تصادف های رخ داده توسط رانندگان واقع در گروه سنی 18-24 سال و گروه سنی 35-44 سال در سه ماه اول سال 1398 در استان آذربایجان شرقی، روند افزایشی داشته است. در مقابل میزان تصادفات به وقوع پیوسته توسط رانندگان واقع در گروه های سنی 25- 34 سال و 45 سال به بالا در طی سه ماه اول سال 1398، روند کاهشی داشته است. همچین نتایج بررسی درصد تصادفات رخ داده بر حسب نوع وسیله نقلیه نیز نتایج حاکی از این است که در سه ماه نخست سال 1398 بیشترین میزان تصادفات مربوط به وسیله نقلیه سواری بوده است.

    کلیدواژگان: آذربایجان شرقی، ترافیک، تصادفات، جاده، وسایل نقلیه
|
  • Pages 1-24

    The aim of this study was to investigate the relationship between the level of education and the satisfaction of the clients in NAJA counseling centers. The research method is survey and descriptive and has been used to calculate the correlation coefficients for investigating the relationships between the variables of the research. For this purpose, 600 people from Tabriz counseling and counseling centers were selected as samples and completed the demographic information questionnaire and SERVQUAL QUALITY SERVICE QUALITY QUESTIONNAIRE. Data were analyzed using multivariate analysis of variance and post hoc test. The results of multivariate analysis of variance showed that the relationship between levels of education and clients satisfaction with counseling services is significant, and those with low level of education have lower satisfaction than those with high educational level. The results of the research can be used by the consultants of POLICE counseling centers in order to improve the quality of the counseling process.

    Keywords: level of education, satisfaction, counseling
  • Pages 25-48

    Along with massive developments and advances in the economic, industrial, service, agricultural, cultural and social areas in East Azarbaijan Province in recent years, a basis is provided to more social and cultural deviations. In particular, the vehicle and its accessories' theft is one of the most important of these deviations. This study aims to investigate and sociological analysis of the vehicle and related accessories' theft in East Azerbaijan during 2011-2016. The method used is documentary and library study of the statistics published in the Statistical Yearbook of East Azerbaijan province (2016). The results represent that the vehicle theft and its interior appliance has increased during 1390 to 1395 and consequently the theft rate has enhanced in recent years. The evaluation of the results of the study shows that the highest rate of vehicle theft and its accessories has taken place in Tabriz city. Reviewing the results of vehicle and the related accessories' theft, we can also indicate that these crimes are influenced by the factors such as urbanization and the immigration of rural population to urban areas mad weaker social control (as a result), unemployment and inequality in income and drug abuse .

    Keywords: crime, Vehicle theft, city, industrialization, East Azerbaijan province
  • Pages 49-66

    Drugs are one of the major and dangerous disasters that threaten human society. One of the important things that can be done to control and combat this terrible thing is to discuss, predict, diagnose and treat drug addicts. The purpose of this study was to investigate the role of different factors in predicting addicts and non-addicts in Tabriz. The method of this study was descriptive-correlational and the statistical population of the study was all male addicts referring to outpatient addiction treatment centers and non addictive men in Tabriz in 1977. The sample was 178 addicts and 189 non-addicts. The logistic regression results showed that three variables of spiritual tendency (P<0.04), self-esteem (P<0.001) and history of addiction (P <0.03) were able to significantly differentiate the two groups. Finally, the important output of this study was that along with the usual methods of quitting addiction, reinforcing spiritual and religious attitudes, as well as self-esteem and self-reliance training, especially for those with a background in addiction, can play a significant role in reducing dependency on addiction.

    Keywords: History of addiction, spiritual orientation, self-belief
  • Pages 67-92

    The main purpose of this study is to investigate the role of religiosity and organizational social capital in behavioral excellence of East Azarbaijan police command staff. The statistical population of the present study includes all police officers of East Azarbaijan province who were selected based on Cochran formula and stratified random sampling method. The research method is survey and the data collection technique has been questionnaire. The data of the present study were analyzed using spss19 software. The descriptive findings of the study showed that the level of behavioral excellence among Behavioral excellence among East Azarbaijan police command staff was higher than the average. The results of stepwise regression analysis showed that the variables entered in the model explain 44% of the dependent variable changes. By comparing the beta coefficients it can be said that the organizational participation structure (0.34) had the most impact compared to other variables entered in the model and the institutional trust variable (0.17) had the least impact on the research problem.

    Keywords: Behavioral Excellence, Religion, Organizational Participation, Interpersonal Trust, Institutional Trust
  • Pages 93-120

    Awareness from citizenship right is one of the most important and best ways to improve individual and social security in a society so that the realization of social security in society requires two elements: human rights and the social obligations. The social elements are at the heart of the concept of citizenship. On the other hand, mass media programs such as provincial networks are among the most important bases of informing citizens about their rights and obligations. In this regard, the purpose of this study is to evaluate the relationship between the content of Sahand network programs and citizens awareness from their rights. The present study was a descriptive survey and conducted using a researcher-made questionnaire with a sample size of 400 people aged 15-70 years old in Tabriz metropolitan city in 1396. The sampling method is multi-stage cluster sampling. The findings indicate that there is a significant direct relationship between the Sahand network programs' usage and the content of its programs in all aspects (except the cultural dimension) with awareness of citizenship rights (and its dimensions like civil rights, political rights and social rights). Although there is a positive relationship between the content of civil, political, and social dimensions of Sahand network programs with citizenship awareness, this effect is not significant and indicates that the subjects get their information from other sources.

    Keywords: Sahand Network, Citizenship Rights, Personal Security, Social Security
  • Investigation and analysis of car accident rate in East Azerbaijan Province (case study: The car accident rate in the spring of 2019)
    Pages 121-147

    With the development of mechanical life, the societies witness the growing problems of car accidents and traffic which take the lives of many citizens each year. Road, vehicles and human factors are among the numerous factors contribute to car accidents.  Applying a secondary analysis method, this research investigates the rate of car accidents occurred in the spring (three months) of 2019, the accident types and the age ranges of the drivers responsible for them in East Azerbaijan province. The results show that there was an increasing trend in the number of car accidents from the April to June 2019. Also, most car accidents were resulted from overturning and getting off the road. The investigation also indicates that there was an increasing trend of the responsible drivers of the age group 18-24 and 35-44 in these three months. In contrast, the car accidents caused by the drivers of 25 to 34 years old had an increasing trend during this time. The results based on the vehicle types also shows that the most accidents are occurred by private vehicles.

    Keywords: East Azerbaijan, traffic, accidents, road, vehicles