فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی آذربایجان شرقی
پیاپی 32 (بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اسمعیل رحیمی نژاد*، سالار صادقی صفحات 1-24

    ضابطان دادگستری در حفظ نظم و امنیت جامعه نقش مهمی را ایفا می کنند و تاثیر اعمال آنها در اجرای عدالت کیفری انکارناپذیر است؛ اما آنها در اجرای وظایف خود پایبند قانون بوده و در قبال مقامات قضایی و افراد جامعه مسیول و پاسخگوی نتایج اعمال خود هستند. بنابراین ضابطان ممکن است در حین اجرای وظایف خود و دستورات قضایی مرتکب تقصیر و تخلف یا جرم شوند. در این صورت قانونگذار برای آنها مسیولیت هایی را در نظر گرفته است و در قبال این مسیولیت ها تدابیر تنبیهی پیش بینی کرده است. مسیولیت ضابطان دادگستری می تواند به سه صورت انتظامی، مدنی و کیفری باشد و لذا ضمانت اجرایی که قانونگذار برای آنان مقرر کرده است با توجه به نوع تخلف می تواند به این سه صورت باشد. بدین ترتیب این مقاله به بررسی موارد و مصادیق مسیولیت ضابطان دادگستری در سه نوع مسیولیت انتظامی، مدنی و کیفری در نظام حقوقی می پردازد.

    کلیدواژگان: ضابطان دادگستری، مسئولیت، تخلف انتظامی، ایراد خسارت، جرم، مجازات، دستور
  • رضا قادری*، اصغر کاظمی صفحات 25-43

    هدف اصلی از این پژوهش بررسی میزان رعایت حقوق متهم از دیدگاه شهروندان، متهمین و ماموران در کلانتری های شهر بناب بود که براساس قوانین موجود مخصوصا آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 تا چه میزان از سوی ماموران کلانتری های شهرستان بناب نسبت به حقوق متهمان توجه  شده است؟ روش این پژوهش ، توصیفی- پیمایشی می باشد که به صورت میدانی انجام شده است. جامعه آماری مورد مطالعه شامل 50 نفر از پرسنل نیروی انتظامی شهرستان بناب، 50 نفر از متهمین در شهرستان بناب و 50 نفر از شهروندانی که به نوعی در کلانتری و پاسگاه ها دارای پرونده قضایی بودند به صورت در دسترس انتخاب شده اند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد که شامل 50 سوال بود. روایی پرسشنامه ها توسط اساتید صاحب نظر و پایایی پرسشنامه با آلفای کرونباخ بدست آمد. برای تحلیل داده ها علاوه بر شاخص های آمار توصیفی از آزمون آنوا نیز استفاده شد. رابطه معناداری بین عملکرد ضابطین در مرحله تحت نظری، دستگیری، بازجویی و رعایت حقوق شهروندی وجود ندارد. ولی بین عملکرد ضابطین در مرحله احضار، جلب، بازرسی و تحقیقات محلی و رعایت حقوق شهروندی رابطه معناداری وجود دارد. پلیس، سازمانی دولتی است که اختیارات آن را قانون تعیین می کند و از جمله وظایف خطیر این نهاد در هر جامعه، انجام تحقیقات مقدماتی با هماهنگی و نظارت مقام صالح قضایی است. در نهایت نتایج بررسی ها نشان داد که بین رعایت حقوق شهروندی از سوی پلیس و تحقیقات مقدماتی پلیس در مراحل دستگیری، تحت نظری و بازجویی رابطه معناداری وجود ندارد و این نشان دهنده آن است که ضابطین در خصوص آنها عملکرد خوبی را ندارند و یا رعایت نمی کنند. در خصوص مراحل: احضار، جلب و بازرسی و تحقیقات محلی، رابطه معناداری بین رعایت حقوق شهروندی از سوی پلیس و مراحل مذکور وجود دارد و این نشان دهنده آن است که ضابطین در خصوص آنها عملکرد خوبی را دارند و حقوق شهروندی را رعایت می کنند.

    کلیدواژگان: حقوق شهروندی، شهروند، متهم، پلیس، مرحله مقدماتی
  • فرهاد احمدی اصل*، اسدالله خدیوی، ابراهیم امرانی صفحات 44-82

    هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی مولفه های هوش مدیریتی فرماندهان و مدیران انتظامی استان آذربایجان شرقی است. این تحقیق از نوع مطالعات کاربردی و به لحاظ روش، ترکیبی از نوع اکتشافی می باشد. جامعه آماری در بخش کمی، شامل کلیه فرماندهان و مدیران نیروی انتظامی استان آذربایجان شرقی است. در بخش کمی 177 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند؛ و در بخش کیفی 15 نفر از فرماندهان و مدیران انتظامی استان به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار گرداوری داده ها در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته است که روایی صوری و محتوایی و سازه آن تایید شده است و برای سنجش پایایی از آلفای کرونباخ استفاده شده است. ابزار گرداوری داده ها در بخش کیفی مصاحبه نیمه ساختاریافته است و از روش سه سویه سازی داده ها و انتخاب نمونه ای هدفمند باورپذیری، انطباق پذیری و انتقال پذیری مصاحبه ها سنجیده شد. یافته های بدست آمده نشان می دهد که هوش مدیریتی فرماندهان و مدیران فرماندهی انتظامی شامل بعد اخلاقی، اجتماعی، سیاسی، هیجانی، فرهنگی، معنوی، منطقی و راهبردی است.

    کلیدواژگان: هوش، هوش مدیریتی، فرماندهان و مدیران، فرماندهی انتظامی
  • عاطفه محمدی* صفحات 83-115

    چکیده</strong> گسترش شهرنشینی و افزایش رفاه در کنار تاثیرات مثبتی که داشته است، سبب به وجود آمدن مشکلات اجتماعی و شهری نیز شده است. گسترش آسیب های روانی و افزایش خودکشی می تواند یکی از این آسیب ها باشد که استان آذربایجان شرقی نیز به عنوان یکی از استان های بزرگ و تاثیرگذار کشور، از این آسیب در امان نمانده است. پژوهش حاضر با هدف تحلیل جامعه شناختی خودکشی و پیامدهای آن و ارایه راهکارهای مناسب جهت حل این مشکل اجتماعی در استان آذربایجان شرقی به انجام رسیده است که برای رسیدن به این اهداف از روش اسنادی و کتابخانه ای استفاده شده است. براساس یافته های پژوهش می توان گفت که در طی سالهای اخیر بر تعداد خودکشی در استان اذربایجان شرقی افزوده شده است و این میزان در طی این سال ها (از سال 1390 تا 1395) بجز در سال 1393 روند سعودی داشته است. طی چندین سال استان آذربایجان شرقی رتبه 4 کشور را در بالا بودن میزان خودکشی به خود اختصاص داده است. همچنین آمارها بیانگر میزان بالای خودکشی مردان در مقایسه با زنان می باشد.

    کلیدواژگان: خودکشی، آنومی اجتماعی، مسائل اجتماعی، آذربایجان شرقی
  • آیت الله فتحی*، ژیلا هیئت، مهدی اکبرزاده، سهراب غمگین صفحات 116-137

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی کیفیت زندگی براساس امید به زندگی  و حمایت اجتماعی در معتادان شهر تبریز بود. روش پژوهش به صورت توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه معتادان مراکز اقامتی شهر تبریز استان می باشد که براساس آمار ارایه شده در سال 1397 حدود 10000 نفر بودند. حجم نمونه پژوهش براساس جدول مورگان 370 نفر محاسبه شد که این حجم نمونه به صورت تصادفی خوشه ای از مراکز اقامتی ترک اعتیاد شهر تبریز انتخاب شدند. مقیاس حمایت اجتماعی ادراک شده چند بعدی زیمت و همکاران (1998)، مقیاس کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی و پرسشنامه امید به زندگی میلر در بین معتادان تبریز اجرا گردید و داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندگانه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان داد بین امید به زندگی و کیفیت زندگی رابطه وجود دارد. رابطه بین متغیرهای حمایت خانواده، دوستان و افراد خاص با کیفیت زندگی در معتادان شهر تبریز  معنادار می باشد.

    کلیدواژگان: امید به زندگی، حمایت اجتماعی، کیفیت زندگی، اعتیاد، معتاد
  • صمد عدلی پور*، ثمره نوبری امین، میثم علویان سوق صفحات 138-170

    شبکه های استانی به عنوان پیله حفاظتی در راستای تقویت فرهنگ بومی و محلی و افزایش احساس امنیت اجتماعی در جامعه نقشی بسیار ارزنده ای ایفا می نمایند؛ به طوری که حفاظت از ادبیات، تاریخ، زبان، غنای فرهنگ بومی استان ها و ارایه تصویری واقع بینانه از آن به نسل جوان، از جمله وظایف اساسی شبکه های استانی هستند که می توانند نقش مهمی در افزایش پایبندی به نظم اجتماعی داشته باشند. در این راستا، پژوهش حاضر، با استفاده از روش ترکیبی به مطالعه عملکرد برنامه های شبکه استانی سهند در خصوص هویت قومی مخاطبان ترک زبان در شهر تبریز پرداخته است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که بین میزان استفاده از برنامه های شبکه استانی سهند و واقعی تلقی کردن محتوای برنامه های این شبکه با هویت قومی مخاطبان رابطه معناداری وجود ندارد. اما بین انگیزه و هدف مخاطبان در استفاده از برنامه های شبکه استانی سهند با هویت قومی مخاطبان رابطه معناداری وجود دارد. همچنین از نظر پاسخگویان، اکثر برنامه های شبکه سهند کمتر به فرهنگ، زبان و آداب و رسوم ترک ها توجه می کنند و از نظر آنها توجه به مضامین فرهنگی، زبان و آداب و رسوم ترک ها در این برنامه ها بیش از پیش ضروری است. علاوه بر این، از نظر پاسخگویان، برنامه های شبکه سهند در جهت معرفی موسیقی و زبان ترکی، ادبیات، فرهنگ و تاریخ قومیت ترک موفقیت چشمگیری نداشته اند و این عوامل در ارتباط با عواملی چون شاد و متنوع نبودن برنامه های این شبکه و عدم تناسب این برنامه ها با نیاز های مخاطبان، باعث رویگردانی مخاطبان از برنامه های شبکه استانی سهند و گرایش آنها به سمت برنامه های شبکه های ماهواره ای ترک زبان شده اند.

    کلیدواژگان: بازنمایی رسانه ای، فرهنگ و زبان ترکی، هویت قومی، احساس امنیت اجتماعی، شبکه استانی سهند
|
  • Pages 1-24

    Judiciary enforcers (police) play important role in discipline and security of society and influence of their actions is undeniable in implementation of criminal justice. But they oblige to law in performance and are responsible to judges and people of society for their consequences of actions. So enforcers may commit violation or crime while performing their duties and orders of judicial officers. In this case the legislator has consider their responsibilities and has predicted punitive measures against these responsibilities. Of police Officers can be three kind of disciplinary, civil and criminal and therefore the legislator has provided sanction for them by the type of these Responsibilities. Thus, this paper examines the cases of responsibility of the police in three kind of disciplinary, civil and criminal in legal system of Iran.

    Keywords: Officers of justice, responsibility, disciplinary violations, damage, crime, punishment, order
  • Pages 25-43

    The main objective of this study was to investigate the extent to which the rights of the defendant were observed from the point of view of citizens, defendants and agents in the police stations of the city of Bonab. According to the existing laws, in particular the criminal procedure passed in 1392, by the police officers of Bonab city regarding the rights of the accused persons Is? This research is a descriptive survey that has been conducted field experiment. The statistical population of the study consisted of 50 law enforcement personnel in Bonab, 50 defendants in Bonab city, and 50 citizens who were in a police station and at the checkpoints were randomly selected. To collect information from A researcher-made questionnaire was used that included 50 questions. Validity of the questionnaires was obtained by the professors of opinion and reliability of the questionnaires with Cronbach's alpha. ANOVA test was used to analyze the data in addition to descriptive statistics indices. There is no significant relationship between the performance of the defendants at the subjective stage, arrest, interrogation and observance of citizenship rights. However, there is a meaningful relationship between the performance of the defendants in the process of summoning, attracting, checking and conducting local research, and observing citizenship rights. Police is an organization that is governed by the law and its powers are determined by law, including the pertinent duties of this institution in any society, conducting preliminary investigations with the coordination and supervision of a competent judicial authority. At the end of this paper, the results of the investigations showed that police in Bonab city did not have a meaningful relationship between policing and citizenship rights in the preliminary stages of arrest, subjugation and interrogation, which indicates that the defendants They do not have a good performance or do not respect them. Regarding the stages: summoning, attracting, inspecting, and conducting local investigations, there is a significant relationship between police compliance with the citizenship rights and these steps, which indicates that the defendants have a good performance and respect the rights of the citizen.

  • Pages 44-82

    The main purpose of this study is to identify the components of managerial intelligence of commanders and managers of police force in East Azerbaijan. The research is conducted in the category of applied research and a combination of exploratory method is used.  The statistical population of the quantitative section includes all commanders and managers of East Azerbaijan police force. A sample of 177 and 15 managers and commanders were selected by simple random sampling and purposeful sampling methods for quantitative and qualitative sections, respectively. The data gathering tool for quantitative secton was a researcher-made questionnaire with confirmed content and construct validity. Cronbach's alpha method was used to measure the reliability of the questionnaire.  The data gathering tool of the qualitative part was the semi-structured interview and triangulation of data and the purposeful sample selection methods were used to measure the believability, transferability and transmissibility of the interviews. The findings show that the managerial intelligence of police commanders and managers include ethical, social, political, emotional, cultural, spiritual, logical and strategic dimensions.

  • Pages 83-115

    The spread of urbanization and prosperity along with the positive effects that have caused several social and urban problems. Expansion of psychological injuries and increase in suicide can be one of the damages that the East Azarbaijan province as one of the big and influential provinces in the country has not protected from this damage. The present study aims to analyze the sociological analysis of suicide and its consequences and provide appropriate solutions for solving this social problem in the East Azarbaijan province. The documentary and library method has been used to achieve these goals. Based on the findings of the research, it can be said that during recent years, the number of suicides in the province has increased in the East Azarbaijan and this rate has increased during these years (from 2011 to 2016), except in the year of 2014. Over the past several years, East Azarbaijan has ranked fourth in the country with a high suicide rate. Also, statistics show the high rate of suicide in men compared whit the women.

    Keywords: suicide, social anomy, social issues, East Azarbaijan
  • Pages 116-137

    The purpose of this study was to predict quality of life based on life expectancy, social support in addicts in Tabriz. The research method is descriptive correlational. The population of the study consisted of all addicts in the resident centers of the province, which is based on the statistics provided by about 10,000 people. The sample size of the study was based on the Morgan table of 370 people. This sample was randomly selected from cluster randomly selected from addiction treatment centers in Tabriz city. Coping styles questionnaire, Multidimensional Perceived Social Support Scale, World Health Organization Quality of Life Scale and Miller Life Expectancy Questionnaire were conducted among addicts in Tabriz. Data were analyzed using SPSS software version 20 and Pearson correlation test and multiple regression analysis. Findings show that there is a relationship between life expectancy and quality of life. The relationship between family support, friends and individuals with quality of life in addicts in Tabriz is significant

    Keywords: life expectancy, social support, quality of life
  • Pages 138-170

    Provincial networks play a valuable role as a protective frameworkin fostering indigenous and local culture and enhancing a sense of social security in the community so that preserving the provincial literature, history, language, rich localculture and presenting a realimage to the younger generation are the basic tasks of provincial networks that can play an important role in enhancing adherence to social order. In this regard, the present study, using a mixed method, studies the role of Sahand Provincial Network programs on the ethnic identity of Turkish-speaking audiences in Tabriz. The findings indicate that there is no significant relationship between the use of Sahand Provincial Network Programs and the actual content of their programs with the ethnic identity of the audience, while there is a significant relationship between audience motivation and intention to use Sahand provincial network programs with the ethnic identity of the audience. Also, according to therespondents, it was found that most Sahand network programs pay less attention to Turkish culture, language, and customs, while they think thatconsidering the Turkish cultural, language, and customs more important than ever.In addition, according to the respondents, Sahand network programs did not have significant success in introducing Turkish music, language, literature, culture and ethnic history, due to factors such as the lack of funny and variable programs and the incompatibility of these programs with audience needs.This has driven the audiences away from the Sahand provincial network programs and pushed them towards Turkish satellite networking programs.