فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی آذربایجان شرقی
پیاپی 31 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بررسی عوامل اجتماعی و روانشناختی مرتبط با گرایش به ترک اعتیاد در کمپ های شهر تبریز
    صفحه 0

    وابستگی به مواد مخدر از مشکلات عمده در سطح بین الملل و کشور ما است؛ زیرا هم سلامت جامعه را مورد تهدید قرار داده و هم با بسیاری از جرایم و بیماری ها در ارتباط است. سوء مصرف مواد و اعتیاد یک بیماری جدی است که در اثر آن سلامت اقتصاد، ارتباطات و شغل فرد رو به ویرانی می نهد. این پژوهش با هدف بررسی عوامل اجتماعی و روانشناختی مرتبط با گرایش بهترک اعتیاد در کمپ های شهر تبریز به انجام رسیده است. روش پژوهش پیمایش، جامعه آماری پژوهش کلیه معتادان موجود در کمپ های تبریز در سال 1396 می باشد که اطلاعات مورد نیاز با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده در بین 130 نفر از معتادان به عنوان نمونه آماری گردآوری شد. جهت جمع آوری داده ها از تکنیک پرسشنامه و از نرم افزار spss در جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات گردآوری شده استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از این است که بین متغیرهای ارایه خدمات درمانی برای معتادان، تقویت عزت نفس معتادان و افزایش گرایش به معنویات با متغیر گرایش به ترک اعتیاد معتادان رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد؛ همچنین نتایج بررسی متغیرهای زمینه ای پژوهش نیز حاکی از این است که میانگین گرایش به ترک اعتیاد بر حسب متغیر تحصیلات متفاوت و معنی دار نمی باشد.

    کلیدواژگان: اعتیاد توجه به معنویات، معتادان، حمایت از معتادان، عزت نفس معتادان
  • تحلیل جامعه شناختی تصادفات در استان آذربایجان شرقی
    صفحه 0

    گسترش روز به روز شهرها و تعداد سکنه آن و طبیعتا افزایش مسافت های بین نقاط مختلف شهر سبب گسترش تعداد وسایل نقلیه و لزوم استفاده از آنها شده است. به همین دلیل گسترش وسایل حمل و نقل از ملزومات امروزه زندگی در شهرها شده است است و طبیعی است که با افزایش تعداد وسایل حمل و نقل، خطر افزایش حوادث رانندگی و تصادفات نیز افزایش می یابد و تعداد زیاد تصادفات نیز می تواند هزینه های مادی و غیرمادی زیادی را بر جامعه تحمیل نماید که لازم است برای کاهش آن چاره ای اندیشید. پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل جامعه شناختی مرتبط با تصادفات در استان آذربایجان شرقی و پیامدهای آن و ارایه راهکارهای مناسب جهت حل این مشکل اجتماعی در استان آذربایجان شرقی انجام شده است که برای رسیدن به اهداف این پژوهش از دو روش تحلیل ثانویه و روش فراتحلیل استفاده شده است. بر اساس نتایج حاصله می توان گفت که در طی سالهای اخیر و با گسترش تعداد خودرو و تقاضا برای خودرو شخصی سال به سال بر میزان تصادفات درون شهری و بین شهری افزوده شده است و این افزایش در طی 5 سال (از سال 1390 تا 1394) قابل توجه و چشمگیر می باشد. در نهایت با توجه به اینکه استان آذربایجان شرقی یکی از استان های مهم و پرجمعیت ناحیه شمال غرب ایران محسوب می شود و توجه به تصادفات رانندگی و سعی در کنترل آن در این استان بسیار ضروری به نظر می رسد پیشنهادهایی برای بهبود شرایط ارایه شد.

    کلیدواژگان: ظم، رانندگی، ترافیک شهری، تصادفات درون و برون شهری، استان آذربایجان شرقی
  • اسمعیل رحیمی نژاد*، سالار صادقی صفحات 1-20

    ضابطین قضایی به عنوان بازوی اجرایی نظام قضایی نقش مهم و قابل توجی در دستیابی به عدالت کیفری و نزدیک شدن هر چه بیشتر به نظام کیفری مطلوب و کارآمد دارند. قانون آیین دادرسی کیفری 1392 در این راستا تحولات مهمی را در وظایف ضابطان دادگستری و حدود اختیارات آنان ایجاد کرده است که شرایط احراز عنوان ضابط بودن، تعیین ضمانت اجرا برای تخلفات انتظامی ضابطان و الزام آنان به رعایت حقوق شهروندی از جمله این تحولات مثبت است؛ اما در کنار این تحولات، چالش ها و محدودیت هایی نیز در این قانون در مورد آنها وجود دارد که اعطای وظایف ضابطان به شهروندان و عدم تعیین تکلیف استمدادهای فوری از پلیس و عدم پیش بینی نهاد میانجیگری توسط پلیس از آن جمله اند. تحقیق حاضر به بررسی و نقد و ارزیابی تحولات و چالش ها و نقاط ضعف قانون آیین دادرسی کیفری 1392 در ارتباط با ضابطان دادگستری می پردازد.

    کلیدواژگان: ضابطان دادگستری، وطایف، چالش، حریم خصوصی، بازجویی، میانجیگری
  • محمدباقر علیزاده اقدم*، سیما امانی کلالق صفحات 21-42

    امنیت اجتماعی از مولفه های مهم و اساسی برای توسعه هر جامعه محسوب می شود و دختران دانشجو بنا به دلایل زیادی بیشتر در معرض ناامنی قرار دارند و در این بین نمی توان نقش عواملی نظیر دینداری، سبک پوشش، میزان استفاده از رسانه های جمعی (ماهواره) را در احساس ناامنی نادیده گرفت و بنا به اهمیت مسئله لازم است تا تاثیر این عوامل بر احساس امنیت مورد بررسی و توجه قرار گیرند. روش پژوهش پیمایش و از روش نمونه گیری تصادفی متناسب با حجم نمونه استفاده شده است که حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 250 نفر تعیین شده است. نتایج پژوهش حاکی از این است که بین متغیر ارزشهای دینی و احساس امنیت اجتماعی رابطه مثبتی وجود دارد. در بررسی ارتباط بین متغیر سبک پوشش و احساس امنیت اجتماعی، ضریب همبستگی بین این دو متغیر نشان دهنده رابطه غیرمعنی دار بین دو متغیر بود و می توان گفت بین میزان استفاده از ماهواره و احساس امنیت اجتماعی رابطه نسبتا قوی و متوسطی وجود دارد.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، سبک پوشش، دینداری، رسانه های جمعی، دانشجویان دختر
  • محمد عباسزاده، سهیلا حسین پور دوکش* صفحات 43-77

    انسان موجودی اجتماعی است و بقای نوع انسان در گرو بقای جامعه ای است که در آن زندگی می کند. از سوی دیگر، زندگی اجتماعی نیازمند نظم و امنیت است و این نیازمندی به حدی است که هیچ جامعه ای بدون نظم و امنیت قادر به ادامه حیات خود نمی باشد. از این رو تلاش در جهت برقراری نظم و امنیت عمومی جزء اولین تلاش های جوامع بشری در هر زمانی است. سازمان پلیس به عنوان سازمانی است که مسیولیت سنگینی در حوزه ی برقراری نظم عمومی و امنیت اجتماعی برعهده دارد.  لذا این پژوهش با هدف بررسی عوامل مرتبط با میزان رضایت مندی از کیفیت خدمات نیروی انتظامی در بین شهروندان شهرستان مشگین شهر به انجام رسیده است. روش پژوهش پیمایش و جامعه آماری پژوهش کلیه سرپرستان خانوار شهرستان مشگین شهر می باشد که تعداد 376 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه و تجزیه و تحلیل یافته ها با استفاده از نرم افزار spss صورت گرفته است. نتایج پژوهش حاکی از این است که بین متغیرهای دینداری و کیفیت خدمات با متغیر میزان رضایت مندی از کیفیت خدمات نیروی انتظامی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج بررسی متغیرهای زمینه ای با متغیر وابسته میزان رضایتمندی از کیفیت خدمات نیروی انتظامی نیز حاکی از این است که بین سن، تعداد خانوار و طول سال ازدواج سرپرستان خانوار شهرستان مشگین شهر با میزان رضایت مندی از کیفیت خدمات نیروی انتظامی رابطه معنی دار و معکوسی وجود دارد.

    کلیدواژگان: رضایتمندی، کیفیت خدمات، دینداری، نیروی انتظامی، امنیت مشگین شهر
  • بررسی تاثیر احساس انزواطلبی، دوستان ناباب و دینداری در آمادگی به اعتیاد در بین دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه شهر تبریز
    صفحات 143-159

    اعتیاد به مواد مخدر و روان گردان ها یک بحران اجتماعی است. وابستگی به مواد مخدر از مشکلات عمده در سطح بین الملل و کشور ما است، زیرا هم سلامت جامعه را مورد تهدید قرار داده و هم با بسیاری از جرایم و بیماری ها در ارتباط است. سوء مصرف مواد و اعتیاد یک بیماری جدی است که در اثر آن سلامت اقتصاد، ارتباطات و شغل فرد رو به ویرانی می نهد. پژوهش حاضر با هدف تاثیر احساس انزواطلبی، دوستان ناباب و دینداری در آمادگی به اعتیاد در بین دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه شهر تبریز به انجام رسیده است. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان پسر دوره دوم متوسطه شهر تبریز به تعداد 15582 نفر می باشد و تعداد نمونه آماری 377 نفر براساس جدول مورگان می باشد. روش پژوهش پیمایش و روش نمونه گیری، خوشه ای چند مرحله ای می باشد؛ ابزار مورد استفاده پرسشنامه و برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده از نرم افزار spss استفاده شده است. نتایج پژوهش حاکی از این است که بین متغیرهای احساس انزواطلبی و دوستان ناباب با متغیر آمادگی به اعتیاد رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد؛ بین متغیر دینداری با متغیر آمادگی به اعتیاد رابطه منفی و معنی داری وجود دارد و فرضیه اصلی تایید می شود. همچنین نتایج بررسی متغیر زمینه ای پژوهش نیز حاکی از این است که تفاوت میانگین میزان آمادگی به اعتیاد به تفکیک مدرک تحصیلی پدر معنی دار می باشد؛ در نتیجه فرضیه اصلی مبتنی بر معنی داری اختلاف میانگین آمادگی برای اعتیاد براساس متغیر زمینه ای مدرک تحصیلی پدر مورد تایید می باشد.

    کلیدواژگان: اعتیاد، انزواطلبی، تضعیف دینداری، دوستان ناباب
|
  • The study of sociological and psychological factors related to addiction tendency in Tabriz city campuses
    Page 0

    Drug dependence is one of the major problems in the international community and in our country, because it both threatens the health of the community and is associated with many crimes and illnesses. Substance abuse and drug addiction are a serious illness that threatens the health of an individual's economy, communications, and occupation. This research was carried out with the aim of investigating the social and psychological factors associated with the tendency to quit addiction in Tabriz city camps. The research method of the study was to determine the statistical population of all addicts in Tabriz camps in 1396. The data were gathered using simple random sampling method among 130 addicts as a statistical sample. To collect data, a questionnaire was used and the spss software was used to analyze the collected data. The results of this study indicate that there is a positive and significant relationship between the variables of providing health services for addicts, strengthening self-esteem of addicts and increasing the tendency toward spirituality with the addict addiction addiction variable. Also, the results of studying the variables in the field of research indicate that the mean of addiction withdrawal in terms of educational variables is not significant and different.

    Keywords: Addiction, attention to spirituality, addicts, support for addicts
  • The study of sociological and psychological factors related to addiction tendency in Tabriz city campuses
    Page 0

    Drug dependence is one of the major problems in the international community and in our country, because it both threatens the health of the community and is associated with many crimes and illnesses. Substance abuse and drug addiction are a serious illness that threatens the health of an individual's economy, communications, and occupation. This research was carried out with the aim of investigating the social and psychological factors associated with the tendency to quit addiction in Tabriz city camps. The research method of the study was to determine the statistical population of all addicts in Tabriz camps in 1396. The data were gathered using simple random sampling method among 130 addicts as a statistical sample. To collect data, a questionnaire was used and the spss software was used to analyze the collected data. The results of this study indicate that there is a positive and significant relationship between the variables of providing health services for addicts, strengthening self-esteem of addicts and increasing the tendency toward spirituality with the addict addiction addiction variable. Also, the results of studying the variables in the field of research indicate that the mean of addiction withdrawal in terms of educational variables is not significant and different.

    Keywords: Addiction, attention to spirituality, addicts, support for addicts
  • Pages 1-20

    Officers of Justice as arms of the judiciary has important role in the access to criminal justice and reach to efficient and favorable criminal system. Duties of Officers of Justice are determined in of the Code of Criminal Procedure of 1392 and has taken great strides in this direction. Qualifying as an office, determining sanctions for violations of the law and obligation of them to respect the rights of citizens, are among the positive developments. In addition to these developments, there are challenges and limitations in this law that determining people police and urgent helps from police and not predicting of mediation by police are among them. This article examines and assess developments and innovations and challenges and weaknesses of the Code of Criminal Procedure of 1392 in connection with the judiciary officers.

    Keywords: Officers of Justice, duties, challenges, privacy, investigation, mediation
  • Pages 21-42

    Social security is considered as one of the important and basic parameters of every society, and female students are exposed to more insecurity because of many reasons, and among these the role of some factors such as religiosity, covering fashion, amount of using mass media (satellite) cannot be ignored in insecurity sensing, and regarding to importance of this issue, the investigation of the effect of above-mentioned factors is necessary. This is a survey study and we used random sampling method proportional to sample size that sample size is determined 250 subjects through Cochran Formula. Results of study showed that there is positive relationship between religious values variable and sensing social security variable.  Studying the relationship between variables of covering fashion and sensing social security, correlational coefficient between these two variables showed that there is no significant relationship among these, and it can be said that there is strong and medium relationship between amount of using satellite and sensing social security.

    Keywords: social security, covering fashion, religiosity, mass media, female students
  • Pages 43-77

    Human being is a social creature and they survival depends upon survival of society that they live.  On the other hand, social life requires order and security, and this requirement is to extent that society cannot survive without them. Thus, efforts toward establishing order and public safety are among the first efforts of human societies in every time. The police organization is as an organization that has a heavy responsibility in the field of public order and social security. So, present study aimed to investigate the factors related to the satisfaction level of police services quality among citizens of Meshgin Shahr city. This is a survey study and its statistical society are all of husbandmen of families in Meshgin Shahr city. 376 subjects are selected through multi-stage cluster sampling method. Data collected through questionnaire and data are analysed via SPSS Software. Findings of study showed that there is a positive and significant relationship among the religiosity and quality of service variables with satisfaction level of the quality of Law Enforcement Force services. Also,  results of independent variables and dependent variables is indicated that there is reverse and significant relationship among age, number of families and marriage duration of husband men’s of Meshgin Shahr city with satisfaction level of quality of Law Enforcement Force services.

    Keywords: satisfaction, quality of services, religiosity, Law Enforcement Force, security of Meshgin Shahr
  • Investigating the effect of isolationism, inferior friendship and religiosity on the readiness of addiction among high school students of secondary school in Tabriz
    Pages 143-159

    Drug and psychotropic drugs are a social crisis, drug Dependency is one of the major problems in the international community and our country. Because it threatens the health of society and is associated with many crime and diseases. Substance abuse and drug addiction are a serious illness that endangers the health of the individual's economy, communications, and occupation. The purpose of this study was to investigate the effects of the feeling of isolationism, infertile friendship and religiosity in the preparation of addiction among secondary school students in Tabriz. The statistical population of this study is all students of secondary school in Tabriz, 15582 people, and the number of samples is 377 according to Morgan's table. Survey method and sampling method are multistage cluster sampling. The instruments used in the questionnaire were used for analysing the collected data using SPSS software. The results of the research indicate that there is a positive and significant relationship between the variables of the feeling of isolation and the inferior friends with the variable of preparedness for addiction; there is a negative and significant relationship between the religiosity variable and the addictive readiness variable, and the main hypothesis is confirmed. Also, the results of the review of the variables in the research field indicate that the difference between the mean of readiness for addiction to the degree of father is significant. And the main hypothesis is based on the significance of the difference between the average readiness’s for addiction based on the underlying variable of the father's degree.

    Keywords: Addiction, isolationism, weakness of religiosity, fake friends