فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی آذربایجان غربی
پیاپی 49 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمود عطاریان، سعید جباری، مسعود نجاری * صفحات 1-11

    پژوهش حاضر با هدف بررسی میزان تاب آوری و عوامل موثر بر آن در میان سربازان مرکز آموزش عمومی امام سجاد (ع) کهریز ارومیه انجام شد. روش پژوهش حاضر توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی سربازان پایه خدمتی اسفند ماه 1399 مرکز آموزش عمومی امام سجاد (ع) کهریز ارومیه بودند که با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی و جدول مورگان نمونه مورد نظر 135 نفر انتخاب شد و  مورد مطالعه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) و ویژگی های جمعیت شناختی (دموگرافیک) محقق ساخته استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها آزمونهای آماری تحلیل واریانس یک راهه و تی مستقل مورد استفاده قرار گرفت و داده ها در سطح معناداری 05/0 تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که میزان تاب آوری بین گروهان های مختلف مرکز آموزشی امام سجاد (ع) متفاوت است. همچنین میزان تاب آوری بر اساس متغیرهای جمعیت شناختی (محل سکونت و سطح تحصیلات) میان سربازان تفاوت معنادار داشت و بین گروه سنی، وضعیت تاهل، ترتیب تولد و سابقه سیگار کشیدن تفاوت یافت نشد. بر اساس نتایج بدست آمده می توان بیان کرد که وجود مراکز مشاوره و روانشناسی بصورت کاملا تخصصی (مشاوره فردی و گروهی) در مراکز آموزش عمومی سربازی هم برای فرماندهان هم برای سربازان، برگزاری کارگاه ها و تشکیل گروه های حمایتی در مراکز می تواند موجب افزایش میزان تاب آوری سربازان گردد و به رشد و بالندگی مراکز کمک کند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، ویژگی های جمعیت شناختی، سربازان، ارومیه
  • محسن امامی، حسین قهرمانی صفحات 12-24

     پژوهش حاضر پرسشی از رابطه میان حقوق شهروندی و امنیت ملی با رویکرد به نظام حقوق عمومی ایران است. این پرسش با بررسی دو مقوله حقوق شهروندی و امنیت ملی بررسی شده است. با بررسی رابطه حقوق شهروندی و امنیت ملی می توان گفت که یک رویه ثابت با اصول و مولفه های مشخص همراه با ویژگی مهم تداوم و تغییر در خصوص این دو مقوله مهم و حیاتی وجود ندارد و در دوره ای یک نگاه و رویکرد خاص حاکم بوده که بعضا با دوره قبل و بعد خود در تضاد بوده است. بنابراین برای یافتن جایگاه حقوق شهروندی در نظام حقوق عمومی به ناچار باید تقسیم بندی خاصی صورت گیرد. در این راستا و بدلیل نیاز به ضرورت مطالعه و بررسی دقیق و جامع الاطراف مقوله امنیت ملی و روشن نمودن رابطه آن با حقوق شهروندی که با الهام از حقوق عمومی صورت می گیرد؛ تمامی زوایا و ابعاد آن و تحقیق در عناصر و مولفه های این مفهوم با عنایت به تجارب به جای مانده از تاریخ کشورمان، به نظر امری ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: شهروند، حقوق شهروندی، امنیت، امنیت ملی، گفتوان امنیتی
  • روژینا احمدپور، نظام هاشمی، بهاالدین کریمی صفحات 25-34

    رانندگی در فعالیت های مختلف زندگی روزمره همچون کار، زندگی اجتماعی و تفریح امری ضروری می باشد. با در نظر گرفتن این موضوع که رانندگی فعالیت پیچیده مهارت محوری است که عملکرد  قشر مغز در آن به شدت دخیل می باشد، سنجش مقیاس های روانشناختی فردی که هدایت خودرو را به عهده دارد منطقی خواهد بود. سلامت روانی از جمله متغیرهایی است که در رفتارهای تهاجمی رانندگان بررسی شده است. هدف از ارزیابی صلاحیت رانندگی، کاهش خطرات جاده ای مربوط به رانندگی برای فرد و جامعه وکاهش آسیب های دایمی یا طولانی مدت می باشد. پژوهش حاضر به منظور بررسی چگونگی ارزیابی سلامت روان رانندگان در کشورهای منتخب اروپایی و مقایسه آن با ایران، به روش مطالعه توصیفی- تطبیقی صورت گرفته است. بر این اساس در بعضی از کشورها ارزیابی صلاحیت روانشناختی بخشی از یک ارزیابی جامع صلاحیت برای رانندگی است و در بعضی دیگر ارزیابی صلاحیت روانشناختی رانندگی جداگانه انجام می شود. . با توجه به این که ارزیابی صلاحیت رانندگی ترکیبی از روانشناسی ترافیک و پزشکی ترافیک در یک رویکرد بین رشته ای می باشد و هنوز در ایران ارزیابی صلاحیت روانشناختی رانندگان به اجرا در نیامده است، یک ارزیابی میان رشته ای برای ارزیابی جامع مورد نیاز است.

    کلیدواژگان: رفتار رانندگی، سلامت روان، ارزیابی روانشناختی، صلاحیت روانشناختی
  • اسماعیل تاتاری بله سور صفحات 35-48

    پیشگیری اجتماعی از جرم، راهبردی است که در جریان آن برنامه های پیشگیرانه توام با رسمیت شناختن حقوق بنیادین فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی شهروندان اعمال می شود. این قسم از پیشگیری که می توان از آن به پیشگیری از رهگذر توسعه اجتماعی نیز تعبیر کرد، در تلاش است تا با برقراری عدالت اجتماعی، از وجوه بزه پیشگیری کند. در مجموع اقدامات پیشگیرانه اقداماتی هستند که هدف اصلی آنها اقدام موثر علیه عوامل و فرآیندهایی است که باعث بزهکاری می شود.این اقدامات باید نقش تعیین کننده داشته و اقداماتی جمعی باشند به این مفهوم که بخش عمده ای از جامعه را دربربگیرد و قبل از وقوع جرم انجام شود. هدف از تحقیق حاضرمطالعه پیشگیری اجتماعی و وضعی به عنوان یکی از اصول اساسی در پیشگیری از جرایم است. تحقیق به شیوه تحلیلی-توصیفی صورت گرفته و برای جمع آوری اطلاعات از منابع متعدد استفاده شده است. در نتیجه پیشگیری اجتماعی به طور مستقیم و غیرمستقیم بر شخصیت افراد تاثیر میگذارد تا از سازماندهی فعالیت خود، حول محور انگیزه های بزهکارانه پرهیزکنند. پیشگیری اجتماعی، مجموعه اقدامهای پیشگیرانه ای است که بر کلیه محیطهای پیرامون فرد که در فرایند جامعه - پذیری نقش داشته و دارای کارکرد اجتماعی هستند، تاثیر میگذارد. این روش پیشگیری از جرم با تمرکز بر برنامه های تکمیلی، سعی در بهبود بهداشت زندگی خانوادگی، آموزش و تربیت افراد، مسکن، فرصتهای شغلی و اوقات فراغت و... دارد تا محیطی سالم و امن با افرادی سالم و امن ایجاد نماید.

    کلیدواژگان: پیشگیری اجتماعی، وضعی، جرم، انتظامی
  • سبحان شیخی وند، مهناز ذابح غازانی صفحات 49-62

    معنویت در محیط کار یکی از ساختارهایی است که مورد توجه محققان قرار گرفته است که آن را به عنوان ارایه دهنده بینش های جدید در مورد معنای کار و نگرش های کاری کارمندان از جمله تعهد می بینند. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر معنویت در محیط کار بر قصد ماندن، تعلق خاطر کارکنان نیروی انتظامی و ارایه خدمت می باشد. روش این تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی می باشد، ازآنجایی که این تحقیق با هدف برخورداری از یافته ها برای حل مسایل موجود به کار می رود، تحقیق حاضر در دسته پژوهش های کاربردی قرار می گیرد. اطلاعات آن به شیوه پیمایشی جمع آوری گردید. جامعه آماری این تحقیق کارکنان نیروی انتظامی می باشد؛ که در زمان انجام تحقیق 250 نفر بوده اند. پس از شناسایی دقیق اعضای جامعه و با استفاده از فرمول کوکران برای حجم جامعه محدود، حداقل حجم نمونه مشخص شده است که این مقدار با جایگذاری سطح اطمینان 95/0 در فرمول عددی برابر 151 ایجاد کرده است. آمار توصیفی با استفاده از نرم افزارSPSS23  و آمار تحلیلی با استفاده از نرم افزار smartPls استفاده شد. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که معنویت در محیط کار بر تعلق خاطر کاری کارکنان نیروی انتظامی تاثیر مثبت و معنی داری دارد. همچنین مشخص شد معنویت در محیط کار بر قصد ماندن کارکنان نیروی انتظامی تاثیر مثبت و معنی داری دارد. اما معنویت در محیط کار بر ارایه خدمات کارکنان نیروی انتظامی تاثیر معنادار ندارد.

    کلیدواژگان: معنویت در محیط کار، تعلق خاطر کارکنان، قصد ماندن، ارائه خدمات
  • کامران مام قادری، علی خضرنژاد، سید شهریار شریف زاده، فاروق ساتوری صفحات 63-74

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی برنامه ی سازگاری اجتماعی بر کاهش افسردگی و ارتقاء تاب آوری سربازان وظیفه انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه مورد مطالعه پژوهش شامل کلیه ی سربازان وظیفه ستاد انتظامی استان آذربایجان غربی در سال 99-1398 بودند که 30  نفر از این افراد که داوطلب واجد شرایط بودند با روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند و با انتساب تصادفی در دو گروه 15 نفری شامل یک گروه آزمایشی و یک گروه گواه جایگزین شدند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسشنامه های افسردگی بک (1961) و تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) بودند. گروه آزمایش طی 10 جلسه 90 دقیقه ای و به مدت 5 هفته متوالی (هر هفته دو جلسه) تحت آموزش برنامه سازگاری اجتماعی نجاری و همکاران (1397) قرار گرفت و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکرد. داده های بدست آمده با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تک متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که بعد از مداخله، اثر برنامه ی آموزش سازگاری اجتماعی بر کاهش افسردگی و ارتقاء تاب آوری سربازان وظیفه معنادار بود (05/0 >p). بر اساس نتایج پژوهش می توان گفت آموزش برنامه سازگاری اجتماعی در قالب تدوین و برگزاری کارگاه هایی برای سربازان وظیفه می تواند منجر به بهبود سلامت روان آنان و بهره مندی از متغیرهای مطلوب و مورد نیاز هنگام خدمت سربازی شود.

    کلیدواژگان: برنامه سازگاریاجتماعی، افسردگی، تاب آوری، سربازان وظیفه
|
  • Mahmoud Atarian, Saeed Jabari, Masoud Najari * Pages 1-11

    In the current study, we aimed to evaluate resilience and its relevant factors among the soldiers of Imam Sajjad General Educational Center of Kahriz, Urmia. The method of the study was evaluation of descriptive correlation. The statistical sample included all of the soldiers admitted to the center on 20th</sup> February 2021. One hundred thirty-five soldiers were selected using randomized sampling and Morgan table. In order to collect data, we used Conner and Davidson resilience (2003) and researcher-designed demographic characteristics questionnaires. Variance analysis and independent t test were used to analyze the data at the significance level of 0.05. The findings of the current study demonstrated different scores resilience among the soldiers of various groups. Also, the resilience scores were significantly different among the soldiers according to demographic variables (residential province and education level), but there was no significant difference among them according to age group, marital status, birth order in family, and history of smoking. In regard with the findings of the current study, it can be concluded that considering technical consultation and psychology (individually and in groups) centers for both commanders and soldiers, holding workshops, and designing support groups in educational centers could be helpful in promoting the resilience of the soldiers and blossoming of the soldiers educational centers.

    Keywords: Resilience, demographic characteristics, soldiers, Imam Sajjad GeneralEducational Center, Urmia
  • Mohsen Emami, Hosein Ghahremani Pages 12-24

    The present study is a question of the relationship between citizenship rights and national security with an approach to the Iranian public law system. This question has been examined by examining the two categories of citizenship rights and national security. Examining the relationship between civil rights and national security, it can be said that there is no fixed procedure with specific principles and components along with the important feature of continuity and change regarding these two important and vital categories. Sometimes it was in conflict with its pre- and post-period. Therefore, in order to find the place of citizenship rights in the public law system, a special division must be made. In this regard, and due to the need for a thorough and comprehensive study of the issue of national security and clarify its relationship with civil rights, which is inspired by public law; All its angles and dimensions and research on the elements and components of this concept, considering the experiences left from the history of our country, seem to be essential.

    Keywords: Citizen, citizenship rights, security, national security, security discourse
  • Nezam Hashemi, Rojina Ahmadpour, Bahadin Karimi Pages 25-34

    Driving in various activities of daily living such as work, social life and leisure is essential. Considering the driving is complex skill-driven activity that cortical function is involved, It would make sense to measure the psychological scale of drivers. Mental health is one of the variables that studied in aggressive behavior of drivers. The purpose of the assessment of driving competence is to reduce road traffic related hazards for the individual and the community and long-term or permanent injuries. The current research studied how the mental health of drivers is assessed in selected European countries and compared them with Iran by the descriptive-comparative study method. Accordingly, in some countries psychological competency assessment is part of a comprehensive driving competency assessment and in others, the psychological competence assessment of driving is done separately. Given that driving competency assessment is a combination of traffic psychology and traffic medicine in an interdisciplinary approach, and the assessment of drivers' psychological competence has not been implemented in Iran yet, an interdisciplinary evaluation is needed for comprehensive evaluation.

    Keywords: Driving behavior, Mental health, Psychological competence, Psychological evaluation
  • Esmaeel Tatari Pages 35-48

    Social crime prevention is a strategy in which preventive programs are implemented that recognize the fundamental cultural, economic and social rights of citizens. This type of prevention, which can also be interpreted as prevention through social development, seeks to prevent crime by establishing social justice. In general, preventive measures are measures whose main purpose is to take effective action against the factors and processes that cause delinquency. These measures should play a decisive role and be collective measures in the sense that they cover a large part of society and are committed before a crime occurs. The purpose of this study is to study social and situational prevention as one of the basic principles in crime prevention. The research was conducted in an analytical-descriptive manner and various sources were used to collect information. As a result, social prevention directly and indirectly affects the personality of individuals to avoid organizing their activities around the axis of criminal motives. Social prevention is a set of preventive measures that affect all the environments around the individual that are involved in the socialization process and have a social function. This crime prevention method, focusing on complementary programs, tries to improve the health of family life, education and training of people, housing, job opportunities and leisure, etc. to create a healthy and safe environment with healthy and safe people.</strong>

    Keywords: social prevention, status, crime, disciplinary
  • sobhan sheykhivand Pages 49-62

    Spirituality in the workplace is one of the structures that has been considered by researchers who see it as providing new insights into the meaning of work and employees' work attitudes, including commitment. The purpose of this study is to investigate the effect of spirituality in the workplace on the intention to stay, belong to law enforcement personnel and provide services. The method of this research is descriptive-survey type, since this research is used to solve the existing problems with the aim of having findings, the present research falls into the category of applied research. Its information was collected by survey method. The statistical population of this research is law enforcement personnel; at the time of the study, there were 250people. After accurately identifying the members of the community and using the Cochran's formula for a limited community size, the minimum sample size has been determined, which has created a confidence level of 95/0</strong> in the numerical formula equal to 151.Descriptive statistics were used using SPSS23 software and analytical statistics were used using smartPls software. The results of this study indicate that spirituality in the workplace has a positive and significant effect on the work ethic of law enforcement personnel. It was also found that spirituality in the workplace has a positive and significant effect on the intention of law enforcement officers to stay. But spirituality in the workplace does not have a significant effect on the provision of law enforcement services.

    Keywords: Spirituality in the Workplace, employee belonging, intention to stay, service delivery
  • Kamran mamghaderi, Ali khezrnezhad, Shahriyar sharifzadeh, Farogh satori Pages 63-74

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of the social adjustment program in reducing depression and promoting the resilience of soldier’s. The research method was quasi-experimental with pre-test-post-test design with a control group. The study population included all conscripts of the West Azarbaijan Police Headquarters in 2019-2020.  From this population, 30 of these qualified volunteers were included by available sampling method and by random assignment in two groups of 15 people including One experimental group and one control group were replaced. The measuring instruments in this study were Beck Depression Inventory (1961) and Connor and Davidson Resilience Questionnaire (2003). The experimental group was trained in 10 sessions of 90 minutes for 5 consecutive weeks (two sessions per week) of Najjari et al (2018) and the control group did not receive any intervention. The obtained data were analyzed using univariate analysis of covariance. Findings showed that after the intervention, the effect of social adjustment training program on reducing depression and improving resilience of conscripts was significant (p <0.05).  Based on the research results, it can be said that training in social adjustment program in the form of developing and holding workshops for conscripts can lead to improving their mental health and benefiting from the desired and required variables during military service.

    Keywords: Social adjustment program, depression, resilience, soldiers