فهرست مطالب

مطالعات تاریخی جهان اسلام - پیاپی 19 (پاییز 1400)

نشریه مطالعات تاریخی جهان اسلام
پیاپی 19 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید علیرضا واسعی صفحات 7-26

    حمزه بن عبدالمطلب- که یکی از شخصیت های خاندان هاشمی و مطرح در عهد جاهلی بود- در سال ششم بعثت مسلمان شد و اسلام وی از یک سو مایه عزت آسلام و پشت گرمی پیامبر (ص) ومسلمانان شد و از سوی دیگرمشرکان مکه را در مواجهه با آنها دچار مشکل و سختی کرد، از آن رو که دیگر نمی توانستند رفتاری سخت گیرانه و تهدیدی داشته باشند و عملا تعامل دیگری را پیشه کردند. این موقعیت او را در جایگاه بلندی نشاند و به طور طبیعی گفتگوهایی را متوجه خود کرد؛ از جمله آن که او تابع چه علل و عوامل یا انگیزه هایی به اسلام گروید و به به تعبیر دیگر علت اصلی و کانونی اسلام آوری وی چه بود؟ نوشتارحاضر با این فرضیه که عنصر حقیقت خواهی پیشران واقعی و محوری او در گروش به اسلام بود، همان گونه که از سخنان مصرح وی برمی آید، سه دیدگاه مبتنی بر سه عنصر چالش برانگیز ناموری، عصبیت و انتفاع را به نقد کشیده و پاسخ مناسب پرسش فوق را به روش معناگرایی تاریخی و تحلیل مضمون عرضه می کند، گر چه اذعان دارد تبیین های این چنینی همیشه در معرض نقد و نظریه های رقیب قرار دارند. البته در خصوص حمزه با این که گفتگوهای جسته و گریخته ای انجام شده و در لابلای کتاب های تاریخی نیز نامی از او به میان آمده، اما به صورت مستقل و گسترده، به ویژه با محوریت مساله بیان شده یا رویکرد مورد نظرمقاله، کاوش و تاملی صورت نگرفته، جز آنچه به اختصار جعفر مرتضی عاملی در کتاب خویش از آن سخن به میان آورده است، از این رو پرداختن همه جانبه و استقلالی به آن امری لازم و بایسته می نماید.

    کلیدواژگان: اسلام آوری، حمزه بن عبدالمطلب، عنصرناموری، نظریه عصبیت، مقوله انتفاع، تئوری حقیقت
  • حسین مطیع*، محمدباقر خزائیلی نجف آبادی صفحات 27-46

    مقاله حاضر باتمایز میان علم و فناوری و تعریف جداگانه هر کدام و بررسی رابطه رشد علم با فناوری باهدف پاسخ به این مساله به رشته تحریردرامده که چرا پیشرفت علمی مسلمین در قرون پنجم تا هفتم هجری قمری منجر به پیشرفت آنها در فناوری نشد ولی برعکس، غربیان که در قرن های بعداز رنسانس پیشرفت علمی قابل ملاحظه ای داشتند توانستند به پیشرفت در فناوری هم دست یایند وبا این فرضیه دلایل پیشرفت علمی مسلمین وعدم پیشرفت انها درفناوری -برخلاف جهان غرب- رابررسی می کند.

    روش

    تبیینی و تحلیلی و روش گردآوری اطلاعات نیز کتابخانه ای می باشد و شیوه تجزیه و تحلیل اطلاعات آن هم با روش تحلیل اسنادی است.

    نتیجه گیری

    لااقل به چند دلیل چنین تفاوتی حاصل شددلایلی مثل روحیه اومانیستی درغرب وتفاوت انتظار از علم ،استقلال مالی فناوری درغرب،بهره گیری از زبان ریاضی،ضعف نظام تعلیم وتربیت،رواج تفکر قشری گری وصوفی گری وبالاخره حمله مغولان . در پایان دو پیشنهاد برای ادامه این کار علمی مقایسه ای ارایه شده است.

    کلیدواژگان: فناوری، علوم تجربی، پیشرفت فناوری، تمدن مسلمین، تمدن غرب
  • رضا دریکوندی*، سید ابوالقاسم فروزانی صفحات 47-74

    سلجوقیان پس از تسلط بر ایران بنا به انگیزه های مذهبی، اقتصادی و سیاسی حملاتی را به سرزمین شام و آناطولی تدارک دیدند. این یورش ها در نهایت منجر به تاسیس دو سلطنت-نشین سلجوقی در این مناطق شد. سلجوقیان شام و روم (آناطولی) در دوره همزمانی با سلجوقیان بزرگ در قامت دودمان های محلی نیمه مستقل مناسبات محدودی با حکومت مرکزی سلجوقی برقرار کردند، که غالبا جنبه سیاسی داشت. نوشتار حاضر تلاش دارد علاوه بر مشخص نمودن عوامل موثر بر شکل گیری این مناسبات، شیوه نقش آفرینی این عوامل بر روابط آن ها را به شیوه توصیفی - تحلیلی مورد بررسی قرار دهد. یافته های پژوهش نشان می دهد که در مناسبات سلجوقیان بزرگ با سلجوقیان شام عواملی همچون توسعه طلبی سلجوقیان شام و جنگ های صلیبی موثر بوده و در مناسبات سلجوقیان بزرگ با سلجوقیان روم عواملی متفاوتی مانند خلافت عباسی و منازعات مدعیان قدرت در شام تاثیرگذار بوده است. تلاش سلجوقیان شام و روم برای کسب مقام سلطان بزرگ سلجوقی، تنها عامل مشترک موثر بر مناسبات آن ها با سلجوقیان بزرگ بود. اکثر این عوامل بنا به ماهیت تنش-زایشان موجب ایجاد واگرایی در مناسبات سلجوقیان بزرگ با سلجوقیان شام و روم شد. با این حال برخی از آن ها نقشی هرچند محدود در نزدیکی مناسبات طرفین ایفا نمود.

    کلیدواژگان: سلجوقیان بزرگ، مناسبات سیاسی، خلافت عباسی، سلجوقیان شام، جنگ های صلیبی، سلجوقیان روم
  • علی جمعه فکوری*، سید رضا مهدی نژاد صفحات 75-100

    عقب ماندگی و انحطاط جوامع اسلامی از موضوعات مهمی است که بسیاری از اندیشمندان مسلمان به آن پرداخته و راهکارهایی برای برون رفت از آن ارایه نموده اند. خیرالدین تونسی از اندیشمندان سیاستمداری است که با مد نظر قرار دادن پیشرفت مسلمانان و انحطاط اروپاییان در گذشته از یکسو، مشاهده وضعیت انحطاط جوامع اسلامی و پیشرفت اروپاییان در عصر خویش از سوی دیگر، دیدگاه هایی نسبتا متفاوتی در این زمینه ارایه نموده که عمدتا در کتاب «اقوم المسالک فی معرفه احوال الممالک» بازتاب یافته اما تاکنون این دیدگاه ها آن گونه که باید بررسی نشده است. سیوال این است که راه برون رفت جوامع اسلامی از وضعیت انحطاط تمدنی در اندیشه خیرالدین تونسی چیست؟ نوشتار حاضر برای بدست آوردن راهکار تونسی با روش توصیفی، تحلیلی براساس کتاب فوق سامان یافته است. یافته های تحقیق نشان می دهد که وی راه برون رفت جوامع اسلامی از عقب ماندگی را بازگشت به میراث تمدن اسلامی، عمل به قاعده تعامل و اقتباس تمدنی، تاسیس نظام سیاسی مبتنی بر عدالت، آزادی و شوری می داند.

    کلیدواژگان: خیرالدین تونسی، اندیشه تمدنی، نظام سیاسی، عدالت، آزادی و شوری
  • محمد محمودپور صفحات 101-130

    حمزه بن عبدالمطلب از محوری ترین شخصیت های تاریخ اسلام است که در بسیاری از وقایع عصر پیامبر (ص) به ویژه در دوره بعثت حضور چشمگیر و تاثیرگذاری داشته است. به نظر می رسد شناخت جایگاه و نقش ایشان در تحولات دوره بعثت، می تواند معیاری برای فهم جایگاه خاندان پیامبر (ص) در به ثمر نشستن رسالت باشد. مسئله اصلی پژوهش این است که نویسندگان دایره المعارف اسلام چاپ لیدن که مشهورترین و کامل ترین دایره المعارف موجود در دنیاست، چه تصویری از حضرت حمزه نشان داده است؟ در این مقاله با بررسی محتوای ویرایش های سه گانه حمزه که به قلم هنری لامنس، مریدیت اونز و نجم حیدر نوسته شده، نشان داده شد که هیچ کدام از این سه مقاله چنان که باید دایره المعارفی نیستند و متناسب با روش های مرسوم علمی نوشته نشده اند. چه این مقالات بدون ارجاع دقیق به منابع تاریخی و با نگاهی مغرضانه و پیشداورانه نوشته شده اند. مولفان سه گانه مقاله حمزه بن عبدالمطلب در ویرایشهای سه گانه دایره المعارف اسلام نه تنها از منابع مناسب و پژوهش های مسلمانان به ویژه شیعیان استفاده نکرده، بلکه حتی آثار و پژوهش های غربی ها درباره حضرت حمزه را نیز به درستی منعکس نکرده اند.

    کلیدواژگان: حمزه بن عبدالمطلب، دایره المعارف اسلام، قصه حمزه، مریدیت اونز، نجم حیدر، هنری لامنس
  • حسین فرج الله*، اصغر منتظرالقائم صفحات 131-152

    مرت البصره منذ عصر تاسیسها الاول وبالتحدید عند دخول الامام علی (علیه السلام) إلیها فی حرب الجمل ببدایات ثقافیه للتشیع، وعلی الرغم من ذلک فقد اشیع انها سنیه، فما هی حقیقه تشیعها ثقافیا؟ وما هو دور الامام علی (علیه السلام) فی ذلک؟ المتتبع لهذا الموضوع بدقه تتولد لدیه بعض القناعات، بان التشیع الثقافی فی البصره وخصوصا علی مستوی الموروث الدینی والادبی، کان اصیلا متجذرا فاعلا فی الساحه الثقافیه، مساهما فی تاسیس الثقافه ومصححا لمسارها، خاصه فیما یتصل بالنهضه العلمیه، والعمق الثقافی. وکان الراید والمباشر الاول له هو الامام علی (علیه السلام)، ومن تاثر به وبطریقته فی ارساء مفهوم الثقافه؛ فکان للثقافه رجالها وموسسوها من الطراز الاول، بدءا بالامام علی (علیه السلام)، ومرورا باصحابه من امثال ابن عباس وابی الاسود الدولی وغیرهما، واستمرارا بمن تخرج علی ایدیهم ممن حمل هذه المسوولیه الکبیره، وکان کثیر منهم من الشیعه الاوایل. وبهذا فقد استطاع الامام علی (علیه السلام) فیما بعد وقعه الجمل ان یوسس لثقافه ولاییه مغایره للثقافه السابقه، وقد شکل حضوره الفاعل نقطه افتراق مفصلیه ولحظه انطلاق حضاریه فی ترکیبه الذهنیه الثقافیه الجدیده التی رعاها تاسیسا وتوجیها؛ لتکون ذهنیه مستوعبه للانطلاق الثقافی والمعرفی، ولقد ترکت مده اقامته هناک معطیات کبیره، فکانت موثره جدا فی اعاده تشکیل الافکار والقناعات وحتی الولاءات. ان الموروث الدینی والادبی لم یکن لینطلق لولا وجود الامام علی (علیه السلام) معلما لاجیال المسلمین حاثا ایاهم علی التعلم وتقیید العلم بالتدوین، ولولا الفتح العلمی والثوره المعرفیه التی قادها الامام علی (علیه السلام) لما کان للمسلمین هذا التراث العلمی الهایل کما ومضمونا. لقد کانت حرکتنا البحثیه منصبه علی تجمیع الوثایق التاریخیه باوجه ها المتعدده؛ لتکون هی الفیصل فی الاستنتاج بعد إعطایها حقها من القراءه المنصفه والاستنطاق العلمی، وکان منهجنا الذی اعتمدناه فی هذه الدراسه منهجا توصیفیا تحقیقیا. وقد اعتمدنا الموضوعیه ونحن نحاول تلمس الثقافه الشیعیه علی امل ان نجد ادله واضحه فی الثقافه الشیعیه، ونری دور الامام علی (علیه السلام) فی ایجادها هناک.

    کلیدواژگان: التشیع الثقافی، مسجد البصره، الامام علی، معرکه الجمل، المدارس النحویه واللغویه والقرآنیه
  • حمیدرضا مطهری صفحات 153-168

    گزارش مورخان اندلسی درباره حمزه سیدالشهداء در دوره های مختلف متفاوت است. این اخبار در آثار تاریخنگاران تا قرن پنجم به ویژه در عصر امویان تحت تاثیر انان قرار داشته و به شکل کامل گزارش نشده اند. پرسش این پژوهش آن است که حاکمیت اموی چه نقش یا تاثیری در انعکاس این گزارش ها داشته است. برای پاسخگویی به این پرسش به روش تاریخی و با بهره گیری از منابع تاریخی و تحلیل داده ها این فرضیه مطرح می شود که در آثار مورخان اندلس در این مقطع تلاش عجیبی برای مخفی ماندن نقش قاتلان حمزه و همچنین جایگاه او نزد پیامبر (ص) گردیده است. به گونه ای که برخی علیرغم پرداختن به جزییات رخدادهای صدر اسلام از اشاره به اخبار حمزه و حتی غزوه احد خودداری کرده و برخی نیز به گونه ای هدفمند بر مخفی نگه داشتن زوایای اصلی آن تلاش می کنند. به گونه ای که نقش هند همسر ابوسفیان در کشتن حمزه را نادیده گرفته و بعضی فقط به مثله کردن او اشاره کرده و دسته ای نیزبه مثله کردن مسلمانان به صورت گروهی اشاره کرده اند.

    کلیدواژگان: حمزه سیدالشهداء، عموی پیامبر(ص)، مورخان اندلس، حاکمیت اموی، تاریخنگاری
  • امیر فرحزادی * صفحات 169-192

    . پس از دوران ثبات نسبی و اقتدار سیاسی دوره شاه عباس دوم 1052-1077،ق/1642-1666م حکومت صفوی وارد دوره ای از تحول سیاسی با اتکاء به دولتمردانی ناتوان و بی کفایت گردید که تدبیری جهت برون رفت از بحران سیاسی و اقتصادی نداشتند. اگرچه با روی کار آمدن شیخعلی خان زنگنه 1079-1100ق بار دیگر بارقه های امید و روشنایی و شوکتمندی بر سپهر سیاست ایران ظاهر شد.. .پژوهش حاضر با هدف بررسی سیاستهای راهبردی شیخعلی خان زنگنه در ابعاد داخلی و سیاست خارجی صفویان،در دوره شاه سلیمان 1077-1105ق/1666-1694م ،برمبنای مطالعه تاریخی و با روش توصیفی- تحلیلی به این پرسش پاسخ دهد، که با توجه به افول و انحطاط سیاسی و نابسامانی اقتصادی دولت پس از شاه عباس دوم ، شیخعلی خان زنگنه با اتخاذ چه سیاستهای راهبردی توانست دولت صفویان را از ورطه فلاکت سیاسی و بحران اقتصادی نجات دهد.؟ فرضیه اصلی پژوهش آنست که وی با انجام اصلاحات مالی(توجه و تاکید به ظرفیت های تولید داخلی نظیر محصولات کشاورزی، اقدامات در راستای افزایش ارزش پول ملی)، اصلاحات نظامی(افزایش توان رزمی ارتش صفوی)،اصلاحات در زمینه سیاست خارجی(تثبیت امنیت مرزها، ایجاد سیاست موازنه درمیزان نفوذ قدرتهای اروپایی) توانست اقدامات موثری در راستای آرامش سیاسی و رفاه اقتصادی ایران دوره صفوی به انجام رساند

    کلیدواژگان: شیخعلی خان زنگنه، تولید داخلی، اصلاحات مالی، اصلاحات نظامی
  • مهدی نظری، فیض الله بوشاسب گوشه*، سید علی رضا ابطحی صفحات 193-214

    یکی از راه های نشر اسلام در هند فضای اعتقادی و دینی دریانوردی مسلمانان بوده است. کشتی های مسلمانان دارای مسافران و سرنشینان نسبتا زیاد از اقوام، ملیت ها و اقشار مختلف بودند. سفرهای دریایی غالبا طولانی بود و در وضعیت بحرانی ماه ها طول می کشید. دریانوردان با طوفان ها و موانع و مشکلاتی مواجه بودند. مسئله این است که وضعیت فرهنگی و دینی در کشتی های مسلمانان چگونه بود ودریانوردی چه تاثیری بر نشر اسلام در هند داشت؟ این تحقیق که به شیوه توصیفی تحلیلی و بر اساس منابع کتابخانه ای به خصوص تکیه بر کتاب عجایب الهند انجام گرفته، بیانگر آن است که کشتی های مسلمانان هم در وضعیت عادی و هم در وضعیت بحرانی و خطر، پر از مظاهر فرهنگ، اعتقادات و اعمال عبادی در شبانه روز بود. در مواقع خطر دل انسان ها بیشتر متوجه خالق هستی می شود. مسلمانان در چنین وضعیتی به آداب خاصی مانند قرایت قرآن و دعا روی می آوردند. مجموعه این رفتارها و سایر ویژگی های اخلاقی و شخصیتی سرنشینان مسلمان کشتی ها و ناخدایان مسلمان و فعالیت های بعد از بیرون رفتن از کشتی در بنادر و مناطق مختلف هند موجب انتقال پیام اسلام و نشر آن در سراسر سرزمین هند می شد.

    کلیدواژگان: نشر اسلام، هند، دریانوردی، عجایب الهند
  • مسلم ناصری صفحات 215-241

    با آن که در باره وجه تاریخی قهرمانان آثار ادبی کلاسیک تحقیقاتی صورت گرفته است، با این حال کمتر تلاشی برای شناخت آثار ادبی بخصوص شخصیت ها و قهرمان های آثار داستانی تاریخ میانه با توجه به جنبه های فرهنگی آن انجام شده است تا عوامل و زمینه گفتمان های اصلی و خرده گفتمان های فرهنگی موجده چنین آثاری تبیین گردد. مساله این مقاله، بررسی نظام های گفتمانی موجود در حمزه نامه، یکی از آثار مهم و تاثیرگزار تاریخ میانه جهان اسلام است که چه ارتباط و نسبتی با دیگر گفتمان های فرهنگی و مذهبی و حتی سیاسی و دیگر قصص آن عصر مثل ابومسلم نامه داشته است. برای این امر، باید با روشی مناسب آن را توصیف، تفسیر و تبیین کرد. به نظر می رسد نظریه لاکلا و موف که مناسب تحلیل آثار ادبی و داستانی است و با کمک نشانه شناسی سه مرحله (سلطانی، 1393) بتوان لایه های پنهان این اثر را بازنمایی و با ارایه الگوی مناسب، علل شکل گیری این قصه و خرده گفتمان های فرهنگ، اسلامی، ایرانی، عربی را در پهنه دو گفتمان شیعی - سنی مشاهد کرد که هنرمندان قصه پرداز مذاهب مختلف چگونه تقابل های فکری و مذهبی دوره خود را در این اثر نشان داده اند. این نوشتار بر آن است تمایز سه وجه حمزه تاریخی، حماسی- دینی و تخیلی (قصه ای) را که موجب شکل گیری یکی از مهم ترین قصه های تاریخ میانه جهان اسلام شده و روایت آن گستره وسیعی را چندین قرن در بر می گرفته با کمک منابع کتابخانه ای توصیف و تبیین کند.

    کلیدواژگان: حمزه نامه، قصه، نشانه شناسی گفتمانی، حمزه تاریخی، حمزه دینی، حمزه خیالی، ابومسلم نامه
|
  • Sayed Alireza Vase’Ii Pages 7-26

    Hamzah ibn Abd al-Muttalib, one of the prominent figures of the pre-Islamic era of the Hashemite dynasty, with convertion to Islam, on the one hand, provided important support for the Prophet, On the other hand, he changed the pattern of the polytheists' trade with the Prophet and the Muslims, and this category placed him in a different position. But what causes and factors or motives led to his Islamization is debatable, especially since the time of his conversion to Islam was linked to an event that seemed to be the main factor in his decision. This article critiques the three challenging elements of infamy, bigotry, and exploitation with the hypothesis that the truth-seeking element was his main and central motivation in converting to Islam, and offers the appropriate answer to the above question through historical semantics and content analysis. Although this acknowledges that such explanations are always subject to criticism and competing theories. Although there has been a flurry of talk about Hamza and he has been mentioned in the history books, ‌ but with the focus on the issue, ‌ no research has been done. Therefore, addressing it seems necessary.

    Keywords: İslam, Prophet, Hamza, infamy, bigotry, exploitation, Theory of Truth
  • Hussein Motie *, MohamadBagher Khazaili Pages 27-46

    The present article examines the relationship between the growth of science and technology by distinguishing between science and technology and defining each one separately. The main question of this article is why the scientific progress of Muslims in the fifth to seventh centuries AH did not lead to their advancement in technology. Conversely, Westerners, who had made significant scientific advances in the post-Renaissance centuries, could make advances in technology. With this hypothesis, this article examines the reasons for the scientific progress of Muslims and their lack of progress in technology, unlike the Western world. The method of the article is explanatory and analytical and the method of data collection is library. Such things as the humanist spirit in the West and the difference between expectation from science, financial independence of technology in the West, the use of mathematical language, the weakness of the Islamic education system, the prevalence of corticalism and Sufism in Islam and finally the Mongol invasion are the reasons for this fact. Finally, two suggestions for the continuation of this scientific-comparative work are presented.

    Keywords: Technology, İslam, west, progress, history of moslems
  • Reza Derikvandy *, Seyed Abolqasem Foroozani Pages 47-74

    The Seljuk made some attacks to the land of Anatolia and Levant with their religious, political and economic motivations after conquering Iran. These attacks caused establishment of two local governments on those region. Roman (Anatolia) and Levant, as the local governments had simultaneous period with the Great Seljuk as well the limited relationship with central government which were political mostly. This paper tends to determine the factors that affected such relationships as well as investigating the roles of the factors in their relationships with descriptive-analytic approach. The findings of this research show that the relationships of the Great Seljuk and Levant Seljuk was affected by the crusades and expansionism of the Levant Seljuk and the relationship of the Great Seljuk and Roman Seljuk was affected by Abbasid Caliphate and controversies of the power claimants in the Levant. The efforts of Roman and Levant to become Great Seljuk Sultan were a joint factor in the relationships of those two with Great Seljuk. These factors are made tensions naturally, so they made enmity between the Great Seljuk and Roman and Levant. However, some of the factors made friendships between them.

    Keywords: Great Seljuk, Political Relationship, Abbasid caliphate, Levant Seljuk, Crusade, Roman Seljuk
  • Ali Gomaa Fakoori *, Seyyed Reza Mahdinejad Pages 75-100

    The backwardness and decline of Islamic societies is one of the important issues that many Muslim thinkers have addressed and offered solutions to overcome it. Khair al-Din al-Tunisi is one of the political thinkers who, considering the progress of Muslims and the decline of Europeans in the past on the one hand, observing the decline of Islamic societies and the progress of Europeans in his time on the other hand, has presented relatively different views on this issue. Aqum al-Masalak fi Maarefa Ahwal al-Mamalak »has been reflected, but so far these views have not been properly examined. The question is what is the way out of Islamic societies from the state of civilizational decline in the thought of Khair al-Din Tunisia? The present paper has been organized based on the above book to obtain the Tunisian solution by descriptive method. Findings show that he considers the way out of backwardness of Islamic societies to return to the legacy of Islamic civilization, practice the rule of interaction and adaptation of civilization, the establishment of a political system based on justice, freedom and salinity.

    Keywords: Philadelphia, Civilization Thought, political system, Justice, Freedom, Salinity
  • Mohammad Mahmood Poor Pages 101-130

    Hamza Ibn Abdulmutallab is one of the most central figures in the history of Islam who has had a significant presence and influence in many events of the time of the Prophet (PBUH), especially during the period of the Besat. It seems that recognizing his position and role in the upheavals of the Besat period can be a criterion for understanding the position of the family of the Prophet (PBUH) in fulfilling the mission. The main issue of the research is that how the authors of the Leiden Encyclopedia of Islam, which is the most famous and most complete encyclopedia in the world, have shown a picture of Hazrat Hamza. In this article, by examining the content of Hamza's three editions written by Henry Lamens, Meredith Owens and Najm Haidar, it was shown that none of these three articles are as encyclopedic as they should be and do not conform to conventional scientific methods. Because these articles are written without a precise reference to historical sources and with a one-sided and prejudicial view. The three authors of Hamzah ibn Abd al-Muttalib's article in the three editions of the Encyclopedia of Islam not only did not use appropriate sources and researches of Muslims, especially Shiites, but even they did not correctly reflect the works and researches of the West writers about Hamzah.

    Keywords: Hamza Ibn Abdulmutallab, Encyclopedia of Islam, The Story of Hamza, Meredith Owens, Najm Haidar, Henry Lamens
  • Hosein Farajollah *, Asghr Montazerolghaem Pages 131-152

    Basra has had a cultural beginning for the Shiites since its establishment, especially when Imam Ali (as) entered the city during the Battle of Jamal. However, it is rumored that the city of Basra is Sunni. As a result, the question arises that: what is the fact of Shiism in Basra(in cultural case) and what is the role of Imam Ali (as) in it?Those who follow this issue closely and carefully believe that cultural Shiism in Basra, and especially in the level of religious and literary heritage, in addition to being original and rooted, has also been active in the cultural arena and has established a cultural path and reformed it, especially in connection with the scientific renaissance and cultural depth.Imam Ali (PBUH) was the first to directly take the lead in this field, and those who played a role in establishing and consolidating the concept of culture, were influenced by him and his method. The culture had its own first-level men and founders, which started from Imam Ali (as) and after passing through his companions such as Ibn Abbas, Abi Al-Aswad Doli and others, had continued by their students who had this great responsibility and many of them were among the first Shiites.Therefore, Imam Ali (as) after the Battle of Jamal could create a wilayah culture different from the previous culture. His active presence was a turning point and a starting point in the new cultural mentality that he developed in order to create an all-encompassing thought and mentality for the cultural and epistemological movement, and during his stay there, he presented a lot of information that was very effective in reshaping thoughts and beliefs and even advocacy.If Imam Ali (as) had not been present as a teacher of generations of Muslims to encourage them to learn science and knowledge and its writing, the religious and literary heritage would not have been formed. If there were not scientific and epistemological revolution led by Imam Ali (as), this great scientific heritage would not have existed for Muslims in terms of quantity and content. Our research is focused on collecting and examining historical documents with their various aspects.Our method in this research is analytic-descriptive.We want to try to find Shiite culture, in the hope that we will find clear reasons in Shiite culture and see the role of Imam Ali (as) in creating it.

    Keywords: Cultural Shiism, Basra Mosque, Imam Ali, Jamal Battle, Grammar, Linguistic, Quranic schools
  • HamidReza Motahhari Pages 153-168

    The report of Andalusian historians about Hamza Seyyed al-Shohada is different in different periods. This news has been influenced by historians until the fifth century, especially in the Umayyad era, and has not been fully reported. The question of this research is what role or effect the Umayyad rule had in reflecting these reports. To answer this question in a historical way and using historical sources and data analysis, it is hypothesized that in the works of Andalusian historians at this time a strange attempt has been made to hide the role of Hamza's killers and his position with the Prophet (PBUH). In such a way that some people, despite going into the details of the events of the beginning of Islam, refrain from referring to the news of Hamza and even the Uhud campaign, and some of them purposefully try to hide its main angles. In a way, India has ignored the role of Abu Sufyan's wife in killing Hamza, and some have only mentioned her mutilation, and some have referred to the mutilation of Muslims as a group.

    Keywords: Hamza Seyyed al-Shohada, uncle of the Prophet (PBUH), Andalusian historians, Umayyad rule, historiography
  • Amir Farahzadi* Pages 169-192

    After the period of relative stability and political authority during the reign of Shah Abbas II 1052-1077 AH / 1642-1666 AD, the Safavid government entered a period of political transformation by relying on incompetent and incompetent statesmen who had no plan to get out of the political and economic crisis. However, with the coming to power of Sheikh Ali Khan Zanganeh 1079-1100 AH, sparks of hope, light and shock appeared once again on the sphere of Iranian politics. Suleiman 1077-1105 AH / 1666-1694 AD, based on a historical study and descriptive-analytical method to answer the question, what strategic policies to adopt due to the political decline and economic turmoil of the government after Shah Abbas II, Sheikh Ali Khan Zanganeh Was the government able to save the Safavids from the abyss of political misery and economic crisis? The main hypothesis of the research is that he carried out financial reforms (paying attention to domestic production capacities such as agricultural products, measures to increase the value of the national currency), military reforms (increasing the combat capability of the Safavid army), foreign policy reforms (stabilizing security Borders, creating a policy of balance in the degree of influence of European powers) was able to take effective measures for the political peace and economic prosperity of Safavid Iran

    Keywords: Sheikh Ali Khan Zanganeh, Domestic Production, Financial Reforms, Military Reforms
  • Mehdi Nazari, Feizollah Boushasb *, Seyed Alireaza Abtahi Pages 193-214

    One of the ways of spreading Islam in India has been the religious atmosphere of Muslim seafaring. Muslim ships had a large number of passengers and crew of different ethnicities, nationalities and strata. Sea voyages have often been long, and in a critical situation, it has taken for months. The sailors faced storms, hindrances and problems. The question is what was the cultural and religious situation on Muslim ships and what effect did this have on the spread of Islam in India? This research has been done in a descriptive-analytical manner and based on library sources, especially relying on the Ajayeb Al-Hind book Indicates that Muslim ships, both in normal and critical situations, were full of manifestations of culture, beliefs and prayer around the clock. In dangerous situations, the human heart becomes more aware of the Creator of the universe. In such a situation, Muslims resorted to certain rituals such as reciting the Qur'an and praying. The combination of these behaviors and other moral and personality traits of the Muslim passengers of the ships and the Muslim captains and the activities after leaving the ship in different ports and regions of India conveyed the message of Islam and spread it throughout India.

    Keywords: Expansion of Islam, India, Seafaring, Ajayeb Al-Hend
  • Muslim Nasiri Pages 215-241

    However, research has been done on the historical aspect of the heroes of classical literary works, less effort has been made to identify literary works, especially the characters and heroes of medieval fiction with regard to its cultural aspects, in order to explain the factors and context of the main discourses and cultural sub-discourses of such works. The subject of this article is the study of the discourse systems in Hamznameh, one of the most important and influential works in the medieval history of the Islamic world, what is its relationship with other cultural, religious and even political discourses and other stories of that era such as Abu Muslimnameh. To do this, it must be described, interpreted and explained in an appropriate way. It seems that Laclau and Moff's theory, which is suitable for analyzing literary and fictional works, and with the help of three-stage semiotics (Soltani, 2014) can represent the hidden layers of this work and with providing a suitable model, can observe the reasons for the formation of this story and sub-discourses of Islamic, Iranian, and Arabic culture in the context of two Shiite-Sunni discourses that how storytellers of different religions have shown the intellectual and religious confrontations of their own period in this work. This article intends to describe and explain the three aspects of Hamza historical, epic-religious and fictional (story) that led to the formation of one of the most important stories in the Middle Ages of the Islamic world and its narrative covers a wide range of several centuries with the help of library sources.

    Keywords: Hamzehnameh, story, Discourse Semiotics, historical Hamzeh, religious Hamzeh, imaginary Hamzeh, Abu Muslimnameh