فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی آذربایجان غربی
پیاپی 34 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مجید طهماسب زاده، سامان غنی زاده، مهدی باباپور صفحات 1-32

    کشورهای سلطه گر در ادامه حربه های به کارگرفته برضد نظام جمهوری اسلامی، اکنون از جبه ی اقتصادی وارد شده اند. نقاط ضعف موجود دراقتصاد کشور ازنظر وابستگی به درآمدهای نفتی، اتکاء مصرف به واردات و وابستگی بسیاری ازصنایع ازنظر قطعات و فناوری، این امید را بوجود آورده تا آنها امروز از حربه فشار و تحریم اقتصادی استفاده کنند. مقام معظم رهبری در راستای یک سیاست اصولی مقابله ای با این توطیه، گفتمان « اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل » را مطرح نموده اند که تحقق آن مستلزم برنامه ریزی دررفع نقیصه های موجود دراقتصاد و اصلاح و بهبود آنها می باشد . قاچاق کالاپدیده ای است که دربسیاری موارد با ایجاد و تشدید رویه های اقتصادی مغایر با اقتصاد مقاومتی، ارتباط دارد وازاین رو مبارزه با قاچاق یکی ازطرق و ابزارهای اصلاح نقاط ضعف اقتصاد درراستای تحقق اقتصاد مقاومتی است.

    کلیدواژگان: اقتصاد مقاومتی، قاچاق، تحریم اقتصادی
  • احمد آفتاب، علی مجنونی توتاخانه، مجتبی مفرح بناب صفحات 33-54

    عوامل زیادی در گسترش قاچاق کالا در مناطق و استان های کشور از جمله در استان های مرزی موثر است و با در نظر گرفتن دیدگاه چند علیتی ، توسعه نیافتگی نیز می تواند یکی از این عوامل در میان زنجیره ای از علل تاثیرگذار باشد. هدف این پژوهش سنجش توسعه نیافتگی استان های مرزی و تاثیر آن در قاچاق کالا است. استراتژی پژوهش از نوع استراتژی پس کاوی است که ساختار یا مکانیسم زیربنایی به وجود آورنده یک توالی منظم را شناسایی می کند. بدین ترتیب که درحالی که توالی منظمی از قاچاق کالا در مناطق مرزی مشاهده می شود و هیچ شواهد مستقیمی از تاثیر توسعه نیافتگی مرزنشینان بر این امر مترتب نیست؛ بازگشت از معلول به علت و درک مکانیسم های زیربنایی که تاثیر غیرمستقیم بر معلول دارند-به مدد شواهد و داده های آماری- راهگشاست. علی رغم اینکه تحقیق پیش رو بررسی اجمالی از وضعیت موجود استان های مرزی در گرایش به قاچاق به عنوان یکی از اشکال اقتصاد پنهان است؛ بااین حال آمار بالای بیکاری، درآمدهای پایین، سرمایه گذاری غیر مولد و پایین، تولید نازل و ناامنی در استان های مرزنشین از جمله عواملی می باشد که مطابق مدل نظری این پژوهش می توانند گرایش افراد به قاچاق کالا را (در سطح خرد) تبیین کنند. درنهایت با توجه به یافته های پژوهش پیشنهادات کاربردی در زمینه راهکارهای توسعه متوازن مناطق و همچنین کنترل قاچاق کالا ارایه شده است

    کلیدواژگان: مناطق مرزی، توسعه نامتوازن، قاچاق کالا، اقتصاد غیررسمی
  • ابراهیم قربانی، جلال عباس زاده، علی ابراهیمی، اسدالله مالکی، جعفر عاشوری صفحات 55-72

    امنیت اجتماعی، رکن تداوم در یک زندگی اجتماعی بوده و یکی از مهمترین ابعاد آن بعد ذهنی امنیت اجتماعی می باشد. امنیت اجتماعی در هر منطقه متاثر از عوامل مختلفی است که در این میان، سوء مصرف مواد مخدر و حاشیه نشینی یکی از عواملی است که تاثیر بسیار زیادی بر کیفیت امنیت اجتماعی در جامعه دارد. هدف از پژوهش حاضر، تعیین میزان تاثیر سوء مصرف مواد مخدر و روانگردان بر بعد ذهنی از امنیت اجتماعی در بین زنان حاشیه نشین شهرستان ارومیه می باشد. پژوهش حاضر توصیفی- تحلیلی، به لحاظ روش پیمایشی و از نوع تحقیقات کاربردی می-باشد. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه زنان بالای 25 سال حاشیه نشین شهرستان ارومیه بوده که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس تعداد 180 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب و پرسشنامه های تحقیق (پرسشنامه ی محقق ساخته ی میزان سوء مصرف مواد مخدر و روانگردان و پرسشنامه ی استاندارد بعد ذهنی امنیت اجتماعی) را تکمیل نمودند. یافته ها نشان داد که بین سوء مصرف مواد مخدر و روانگردان و بعد ذهنی از امنیت اجتماعی رابطه ی معکوس و معنادار وجود دارد. نتایج تحقیق بیانگر این بوده که هر چه میزان سوءمصرف مواد مخدر و روانگردان در بین ساکنین مناطق حاشیه نشین بیشتر باشد، وضعیت بعد ذهنی امنیت اجتماعی در بین زنان کاهش خواهد یافت. لذا کاهش در سوءمصرف ماده ی روانگردان متامفتامین در محلات حاشیه نشین، می تواند در بهبود بعد ذهنی از امنیت محلات حاشیه ای نقش موثری داشته باشد.

    کلیدواژگان: مواد مخدر، روانگردان، سوء مصرف، بعد ذهنی، امنیت اجتماعی. حاشیه نشین
  • رزگار حمزه پور صفحات 73-94

    نوشتار حاضر حاصل پژوهشی میدانی از بررسی اثرات بازارچه‌‌های مرزی سردشت و پیرانشهر در استان آذربایجان غربی بر امنیت اقتصادی مرزنشینان است که با استفاده از روش تحقیق کمی صورت گرفته است. روش انجام آن در بخش نظری، کتابخانه‌ای و اسنادی و در بخش عملی، پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه می‌باشد. در روش اسنادی از فیش، اسناد و گزارشات اداری، مقالات موسسات و وزارت‌خانه‌ها و سازمان‌های ذیربط و در شیوه میدانی از پرسشنامه، مصاحبه و مشاهده همراه با مشارکت استفاده شده است. در این بررسی دو بازارچه «کیله» و «تمرچین» به عنوان نمونه انتخاب شده‌اند تا بررسی دقیق روی آن‌ها انجام بگیرد. نتایج و بررسی های میدانی نشان داد که /51 درصد از پاسخگویان میزان امنیت اقتصادی منطقه بعد از ایجاد بازارچه را در سطح متوسط و 3/46 درصد نیز در سطح بالا ارزیابی کرده‌اند. همچنین مطالعات کارشناسی در محل و نتایج آزمون مدل کای‌اسکویر، تایید بر آن دارد که فعالیت و رونق بازارچه‌ها در منطقه ارتباط مستقیمی با درجه امنیت اقتصادی دارند، به گونه ی که طبق نظریات امنیت- توسعه مناطق دارای شاخص‌های بالای توسعه اقتصادی، از ضریب امنیتی بالاتری نسبت به مناطق توسعه نیافته برخوردارند؛ بنابراین نقش اقتصاد در تامین امنیت حیاتی است و می‌توان از اقتصاد به عنوان عامل همیشه حاضر در ورای سیاست‌های امنیتی در سطوح مختلف فردی، منطقه‌ای و بین المللی یاد کرد.

    کلیدواژگان: مرز، مناطق مرزی، امنیت اقتصادی، بازارچه مشترک مرزی
  • محمد عباس زاده، علی بوداقی، ابراهیم محمدپور صفحات 95-124

    در عصر حاضر، رشد و توسعه ی فناوری های نوین، زندگی اجتماعی انسان ها را در سطوح مختلف، تحت تاثیر قرار داده است. به طوری که بسیاری از اندیشمندان، تکنولوژی های نوین را امتداد هستی بشر و تعیین کننده ی هویت آنان در میدان های مختلف تحلیل کرده اند. روند رو به تزاید مصرف تکنولوژی و پیامدهای ناخواسته آن همچون سیال شدن هویت، تفرد گرایی، ناامنی هستی شناختی و... توجه اندیشمندان و برنامه ریزیان را به مفهوم مهندسی فرهنگی و تعیین کننده های آن به منظور شناسایی راهکارهای بهینه و عامل بنیان جلب کرده است. بر این اساس، هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی و رتبه بندی عوامل تاثیرگذار بر مهندسی فرهنگی شبکه های اجتماعی می باشد. روش تحقیق کیفی با رویکرد تیوری داده بنیاد می باشد. مصاحبه شوندگان پژوهش حاضر شامل 30 نفر از مطلعان کلیدی اعم از کارشناسان ارشد ناجا، جامعه شناسان، روان شناسان، کارشناسان دستگاه های اجرایی(استانداری و فرمانداری) و شهروندان ارومیه بوده اند. در پژوهش حاضر، برای تعیین نمونه از روش نمونه گیری هدفمند و به منظور گردآوری داده ها از مصاحبه ی عمیق استفاده شده است همچنین، به منظور تعیین متغیرهای کلیدی تاثیرگذار بر مسیله ی تحقیق از مدل معادلات ساختاری تفسیری (از طریق نرم افزار Mic Mac) استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده های حاصل از مصاحبه ها حاکی از تکوین نظریه ی جوهری بحران عمل گرایی در مهندسی فرهنگی می باشد. همچنین، نتایج مدل معادلات ساختاری تفسیری نشان داد که سازه هایی چون نارضایتی قومی (رتبه ی 1)، کنترل رسمی (رتبه ی2)، جامعه پذیری ناقص (رتبه ی3)، مدیریت کلیشه ای فضای مجازی (رتبه ی 4)، بحران حکم رانی (رتبه ی 5) از متغیرهای کلیدی تاثیرگذار بر مهندسی فرهنگی شبکه های اجتماعی می باشد.

    کلیدواژگان: مهندسی فرهنگی، مدل معادلات ساختاری تفسیری، جامعه پذیری ناقص، منترل رسمی
  • علی بوداقی، محمد عباس زاده، ابراهیم محمد پور صفحات 125-158

    بنا بر نظر اکثر صاحب نظران حوزه توسعه، همگرایی عامل توسعه و کنش های ارتباطی مبتنی بر تخاصم، خشونت و تنش و به طور کلی، واگرایی مانع توسعه می باشدیکی از عوامل موثر بر واگرایی، پذیرش هنجارهای گروه های مرجع می باشند. گروه هایی که بیشترین تاثیرگذاری را بر نگرش ها، ارزش ها و رفتارهای افراد دارند و افراد رفتارهای آنان را سرمشق و الگو قرار می دهند. به همین دلیل، شناخت عوامل موثر بر پذیرش هنجارهای گروه های مرجع و واگرایی قومی از اهمیت شایانی برخوردار است. بر این اساس، هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی عوامل موثر بر پذیرش هنجارهای گروه های مرجع و واگرایی قومی می باشد. مشارکت کنندگان پژوهش حاضر 30 نفر از مطلعان کلیدی (اعم از شهروندان ارومیه، کارشناسان ارشد ناجا، جامعه شناسان، روان شناسان و کارشناسان دستگاه های اجرایی(فرمانداری و استانداری) بوده است. روش تحقیق، کیفی با رویکرد تیوری زمینه ای بوده و برای انتخاب مشارکت کنندگان از روش نمونه گیری نظری با لحاظ قاعده اشباع استفاده شده است. در پژوهش حاضر، برای گردآوری داده های تحقیق از مصاحبه های عمیق استفاده شد. داده های حاصل از مصاحبه با مشارکت کنندگان با استفاده از رویه های نظاممند اشتراوس و کوربین در سه مرحله (کدگذاری باز 2- کدگذاری محوری و 3- کدگذاری انتخابی (تجزیه و تحلیل شده است. تدقیق در یافته های مصاحبه حاکی از آن است پذیرش هنجارهای گروه های مرجع و واگرایی قومی متاثر از مفاهیمی چون امید به آینده، جامعه پذیری خانوادگی واگرا محور، ظرفیت رهبری گروه های مرجع، تبعیض و محرومیت ادراک شده، ترس از سرمایه های قومی و زبانی، فشار اقتصادی ادراک شده و حمایت خارجی ها می باشد. در مجموع، در مرحله کدگذاری گزینشی فشار اقتصادی ادراک شده به عنوان مقوله مرکزی کشف گردید.

    کلیدواژگان: گروه های مرجع، واگرایی قومی، فشار اقتصادی ادراک شده، تبعیض و محرومیت ادراک شده، تئوری زمینه ای
|
  • Majid Tahmasebzadeh, Saman Ghanizadeh Pages 1-32

    Following the used intrigues against the regime of Islamic republic, the dominant countries are reaching from the economic aspect. The weaknesses of the country's economy in terms of dependence on oil revenues, the reliance of consumption on imports and the affiliation of many industries from the viewpoint of components and technology, has created a hope for them to use economic sanctions. The supreme leader has put forward the discourse of "economic resistance, measure and action" in line with the confronting principled policy for this intrigue, the realization of which requires the planning to eliminate the economic problems and improving them. Smuggling the goods is a phenomenon that has a relation to economic resistance by creating and intensifying the economic procedures in many cases, hence, challenging with smuggling is one of the ways and means of correcting the economic weaknesses regarding the realization of resistance economy.

    Keywords: resistance economy, smuggling, economic sanctions
  • ahmad aftab, Ali. majnoony, Mojtaba Mofareh Pages 33-54

    Many factors are effective on the expansion of goods smuggling in the regions and provinces of the country, including the border provinces, and by taking the multi-casual perspective into account, underdevelopment can be considered to be one of the effective factors among the chain of causes.The purpose of this research is to measure the underdevelopment of border provinces and its impact on the smuggling of goods. The strategy of research is reproductive strategy that identifies underlying mechanism causing an orderly se quence. So that while there is a regular succession of smuggling of goods in the border areas, there is no direct evidence of the impact of underdevelopment of frontiersmen on it; Returning from effect to cause and understanding the underlying mechanisms that have an indirect impact on effect- using evidences and statistical data- will help. Although the present study is an Overview of the status quo of the border provinces in tendency to smuggling as a form of hidden economy; however, high rate of unemployment, low incomes, low non-productive investment, low production and insecurity in the frontier provinces are the factors that explain the individuals tendency toward smuggling (at micro level) according to theoretical model of this study. Finally, practical suggestions in the field of balanced development strategies of regions and the control of smuggling are presented according to the research findings

    Keywords: Border Regions, Uneven development, goods smuggling, Informal economy
  • Ebrahim Ghorbani, jalal abaszadeh Pages 55-72

    Social security, social stability and one of the most important aspects of it is the subjective dimension of social security. Social security in each region is influenced by various factors. In the meantime, drug abuse and marginalization is one of the factors that have a huge impact on the quality of social security. The aim of this study was to determine the effects of substance abuse and psychotropic substances on the subjective dimension of social security among women suburbia city of Uremia. The study was a cross sectional descriptive study, according to the survey method is applied research. The population of this study included all Uremia city suburbs women over age 25 and by Using convenience sampling, 180 subjects completed the study sample size were selected. Results showed that the abuse of narcotics and psychotropic substances and the subjective dimension of social security and there is a significant inverse relationship. Therefore reduction in drug abuse in suburbia communities can have an effective role in improving the subjective dimension of security. The consumption of narcotics and psychotropic substances is higher among residents, social security mental decline among women.

    Keywords: Drugs, psychedelic, substance abuse, mental, social security. suburbia
  • rezgar hamzehpour Pages 73-94

    This paper is a result of field study in the Reviews impacts of frontier bazaars of Piranshahr and Sardasht in the west Azerbaijan province on economic security of frontiersmen, that has been done using quantitative research. The method of research in the theoretical section is library and documentary and in the practical section is done using questionnaire. In the documentary method fish, documents and official reports, the articles of institutions and relevant ministries and agencies has been used and in the field method, questionnaire, interview and observation along with partnership were used.in this study two frontier bazaars including “Kileh” and “Tamarchin” were selected as sample in order to precise investigation be carried out on them. Results and surveys showed that 51 percent of respondents in the region's economic security After creating a marketplace at moderate level And 46/3 assessment of limitations of the high-level. As well as undergraduate studies at And model test results KayAskvyr Confirming that the marketplace activity and prosperity in the region Are directly related to the degree of economic security, in a way that according to security-improvement theories, the areas with high economic development indicators, have higher security coefficients than underdeveloped areas. Therefore economy role Is a vital security supply And can be remembered always present in the economy as a factor behind the security policies at different levels of individual, regional and international levels.

    Keywords: Border, border areas, Economic Security, joint border bazaar
  • Ebrahim Mohammadpour Pages 95-124

    Nowadays, the growth and development of modern technologies has affected the social life of humans at different levels. So that many scholars have analyzed the new technologies of human existence and determine their identity in different fields. The increasing trend of technology consumption and its unintended consequences, such as fluidity of identity, individualism, ontological insecurity, etc., has attracted the attention of scholars and planners to the concept of cultural engineering and its determinants in order to identify optimal solutions. Accordingly, the main objective of this research is to identify and rank the factors influencing the cultural engineering of social networks The research conducted by a qualitative method with grounded theory approach. This study included 30 key informant interviews, including senior police experts, sociologists, psychologists, experts in executive agencies (governors) and citizens living in Urmia. To determine the study sample, a purposive sampling method was used to collect data, deep interview was used. Also, in order to determine the key variables affecting the cultural engineering of social network, the interpretation of structural modeling (Mic Mac software) was used. Analysis of data from interviews suggests the development of the main theory of pragmatism crisis in cultural engineering. The results of interpretive structural equation modeling showed that structures such as ethnic discontent (rank 1), lack of control and monitoring (rank 2), imperfect socialization (rank 3), stereotypical management of cyberspace (rank 4) rule crisis (rank 5) are the key variables affecting the social network of cultural engineering. The results also showed that lack of engineering of social networks lead the society to some complications such as increasing moral corruption in cyberspace, insecurity, explosion of security approach to issues, weakening the basis of the family, economic, political and social crisis, weakening monitoring systems, normalization of breaking the norms and tendency to foreign culture.

    Keywords: ultural Engineering, ISM, imperfect socialization, Social Networks
  • mohammad abbaszadeh Pages 125-158

    According to most experts in the field of development, the convergence of the cause of development and communicative actions based on conflict, violence and tension and in general, divergence hinders development. One of the factors influencing the Divergence is reference groups; Groups which have the most significant influence on attitudes, values and behaviors of people and their behavior are used as an exemplary and model by the other members Therefore, it is very important to recognize the factors affecting the acceptance of norms of reference groups and ethnic divergence. the aim of this study was to investigate the factors affecting the acceptance of norms of reference groups and ethnic divergence. The participants of the study were 30 key informants (including citizens of Urmia, police experts, sociologists, psychologists and experts in executive agencies (governors). The method of study was grounded theory and to select the participants, theoretical sampling method is used taking into account the principle of saturation. In the present study, in-depth interviews were used to collect research data. The data obtained from interviews were analyzed using systematic procedures of Corbin and Strauss in three phases of open, axial, and selective coding. The findings show that convergence and interaction of people are affected by the concepts of hope for the future, divergent -centered family socialization, leadership capacity of the reference groups, perceived discrimination and exclusion, fear of ethnic and linguistic capital, perceived economic pressure and external support. Also, the results showed that the ethnic activity of reference groups have economic, social, cultural, psychological, political, and security implications. In total, in selective coding phase, the Perceived economic pressure was discovered as the central issue.

    Keywords: Reference group, Perceived economic pressure, perceived discrimination, exclusion, Grounded Theory