فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی آذربایجان شرقی
پیاپی 19 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • شیدا پریزاد بنام، سید رضا اسلامی بناب، ابراهیم محمدپور صفحات 1-33

    احساس امنیت از جمله مقوله های بسیار مهم در هر جامعه به شمار میرود. لازمه حیات، شکوفایی و دوام در اکثر زمینه های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و صنعتی جامعه نیازمند وجود امنیت و احساس امنیت است. همانگونه که مازلو اشاره می کند، نیاز به امنیت در رتبه دوم نیازهای ضروری قرار دارد و اگر این نیاز در سطوح مختلف بنا به عللی پاسخ مثبت دریافت نکند، فرد را دچار نابسامانی، تنش و اضطراب میکند. با این مقدمه، مقاله حاضر با هدف بررسی احساس امنیت اجتماعی و عوامل مرتبط با آن بر اساس دیدگاه های مطرح شده سعی در تبیین این موضوع دارد. روش تحقیق پیمایشی بوده و ابزار اندازه گیری، پرسشنامه می باشد. جامعه آماری این پژوهش، جوانان 15 تا 29 سال استان آذربایجان شرقی میباشد که با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی به عنوان نمونه انتخاب شده اند. پس از جمع-آوری پرسشنامه ها، اطلاعات لازم توسط نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. جهت آزمون فرضیات نیز به تناسب سطح متغیر ها، از آزمون ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شده است. بر اساس نتایج تحقیق، همبستگی مستقیم و معناداری بین متغیرهای اعتماد نهادی، احساس محرومیت نسبی و بی سازمانی اجتماعی با احساس امنیت اجتماعی به عنوان متغیر وابسته پژوهش وجود دارد. همچنین، نتایج حاصل از تحلیل رگرسیون چند متغیره تحقیق نشان می دهد 30 درصد از تغییرات احساس امنیت اجتماعی توسط متغیرهای اعتماد نهادی، احساس محرومیت نسبی و بی سازمانی اجتماعی تبیین شده است

    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، اعتماد نهادی، بی سازمانی اجتماعی، احساس محرومیت نسبی
  • سمیه تکلوی، باقر حسن زاده فرد صفحات 35-55

    وجود امنیت اجتماعی در جوامع مختلف از اهمیت بسزایی برخوردار است و حس امنیت اجتماعی می تواند در جهات مختلف موجبات پیشرفت و سلامت اجتماعی را تضمین کند در این راستا پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش ابعاد شخصیتی هگزاکو و سلامت روانی در پیش بینی احساس امنیت اجتماعی انجام شد. نمونه آماری پژوهش شامل 384 نفر (18 تا 50 ساله) ساکن شهر تبریز بودند که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل گردید. براساس یافته ها رابطه مثبتی بین سلامت روانی، برون-گرایی (0.001>P)، صداقت- فروتنی، سازگاری، وظیفه شناسی و صراحت در تجربه (0.05>P)، همراه با احساس امنیت اجتماعی به دست آمد. نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که ابعاد شخصیتی هگزاکو و سلامت روانی، 27 درصد واریانس احساس امنیت اجتماعی است. متغیرهای سلامت روانی (48/0) و صراحت در تجربه (11/0) بالاترین ضریب را داشتند. این یافته ها نشان داد سلامت روانی و صراحت در تجربه از عوامل روانی موثر در احساس امنیت اجتماعی می باشد.

    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، ابعاد شخصیتی هگزاکو، سلامت روانی
  • حسین نوری، مجید خلیلی صفحات 57-94

    هدف پژوهش حاضر تعیین نقش فرهنگ اسلامی سازمانی در سلامت اداری سازمانی می باشد. در این پژوهش نقش فرهنگ اسلامی سازمانی و ابعاد آن شامل شایسته سالاری، کرامت انسانی، امر به معروف و نهی از منکر، صداقت و شفافیت، قاطعیت در اجرای احکام و مسوولیت پذیری در سلامت اداری سازمانی تبیین می شود. پژوهش حاضر از نظر روش، پیمایشی و از نظر نوع، همبستگی و از حیث هدف، کاربردی است. قلمروی مکانی پژوهش، عقیدتی سیاسی فرماندهی انتظامی استان آذربایجان شرقی بوده، قلمروی زمانی پژوهش سه ماهه نخست سال 1393 خورشیدی است. جامعه آماری پژوهش، تمامی کارکنان عقیدتی سیاسی فرماندهی نیروی انتظامی استان آذربایجان شرقی می باشد. حجم نمونه آماری با استفاده از فرمول کوکران به تعداد 117 نفر به دست آمد. روش نمونه گیری به صورت خوشه ای می باشد. یافته های پژوهش نشان می دهد که میانگین فرهنگ اسلامی سازمانی بر سلامت اداری سازمانی کارکنان بر اساس وضعیت تاهل و سطح تحصیلات آنان به صورت معنا داری متفاوت نیست. همچنین بین سن با فرهنگ اسلامی سازمانی و با سلامت اداری سازمانی همبستگی معناداری وجود ندارد. بین شایسته سالاری، کرامت انسانی، امر به معروف و نهی از منکر، صداقت و شفافیت، قاطعیت در اجرای احکام و مسوولیت پذیری با سلامت اداری سازمانی همبستگی معنادار و مستقیم وجود دارد. نتیجه کلی پژوهش حاضر نشان می دهد که فرهنگ اسلامی سازمانی در سلامت اداری سازمانی نقش دارد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، سلامت اداری، فرهنگ اسلامی، ارزش های اخلاقی، سلامت اداری سازمانی
  • تاثیر عملیات روانی در آرام سازی فضای میادین ورزشی (مورد مطالعه: استادیوم 700000 نفری یادگار امام (ره) تبریز)
    نادر داداش نژاد، غلامرضا چالوک صفحات 95-124

    فوتبال از جمله ورزش هایی است که نه تنها در ایران بلکه در سراسر جهان، در بسیاری از مواقع باناآرامی و خشونت همراه می شود. رفتارهای آشوبگرانه و تخریبی تماشاگران فوتبال موجب اختلال در نظم عمومی و نیز چالش نیروهای امنیتی می شود. به همین سبب پلیس برای کنترل این ناآرامیها و نیز پیشگیری از بروز آن، باید به دنبال روش هایی برای جلوگیری از شکل گیری چنین ناآرامیهای ورزشی باشد. از این رو این پژوهش با موضوع «تاثیر عملیات روانی در آرام سازی فضای میادین ورزشی»، ضمن معرفی مهمترین روش های عملیات روانی مورد استفاده پلیس، تاثیر آن ها را در آرام سازی میادین ورزشی مورد بررسی قرار داده است که در آن از دو گروه جامعه آماری استفاده شده است؛ (گروه اول) فرماندهان انتظامی که با توجه به دردسترس بودن و با استفاده از فرمول کوکران تعداد50 نفر انتخاب شده و (گروه دوم) تماشاگران فوتبال که 382 نفر با استفاده از روش نمونه گیری طبقهای انتخاب گردیده است. آن گاه نظرات آنان با استفاده از پرسشنامه هایی دارای اعتبار و پایایی به ترتیب 76/0 و 78/0 مورد اندازه گیری قرار گرفت. داده های حاصل با استفاده از آزمون های T تک نمونهای و فریدمن و به کمک نرم افزار spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل نشان می دهد که هر سه عامل مطرح در سه فرضیه اول (شایعه، تبلیغات، فریب) در آرام سازی میادین ورزشی موثر است و تبلیغات به عنوان کاربردی ترین روش عملیات روانی در آرام سازی میادین ورزشی شناخته شد. سرانجام بر اساس یافته های تحقیق، پیشنهادهای کاربردی برای مدیران انتظامی وجامعه ورزش که از جمله مهمترین آنها به کارگیری عملیات روانی در سطح تاکتیکی و اجرا در ناآرامیهای به وجود آمده، آموزش فرماندهان و مدیران در جهت اشرافیت بر فرآیند عملیات روانی، بالاخص تبلیغات، افزایش مطالعات کاربردی در خصوص عملیات روانی توسط مراکز پژوهشی ناجا، برگزاری همایشها و سمینارهای تخصصی، تاسیس واحد آموزش عملیات روانی در یگانهای ماموریتی ناجا جهت کنترل و امنیت رویدادهای ورزشی میباشد، ارایه گردید تا بتوان از بروز ناآرامیهای ورزشی جلوگیری و یا نسبت به کنترل سریع آن اقدام نمود.

    کلیدواژگان: عملیات روانی، شایعه، تبلیغات، فریب، غوغاگری ورزشی، آرام سازی، میادین ورزشی
  • مجتبی پیرنظر، ندا آریافر، ویدا فرهادی بانسوله، بختیار فیضی زاده صفحات 125-139

    یکی از مهمترین مراکز شهری، کلانتری‎های پلیس می‎باشند که رسالت تامین امنیت عمومی را در سرتاسر جامعه عهده‎دار می‎باشند. مکان‎یابی کلانتری‎های پلیس، یک تصمیم مهم در حوزه امنیت اجتماعی و عاملی تاثیرگذار در زمینه خدمت‎دهی پلیس است. در سال‎های اخیر شهر تبریز همچون دیگر شهرهای کشور، با رشد بی رویه جمعیت روبرو گشته است و در راستای افزایش جمعیت، مراکز تجاری، اداری، خدماتی، آموزشی، بانک‎ها و... افزایش یافته است و نیاز به کلانتری‎های پلیس بیشتر احساس می‎شود. پژوهش پیش رو مکان‎یابی بهینه کلانتری‎های پلیس منطقه8 تبریز و همچنین بررسی تطابق کلانتری‎های موجود با معیارهای این مقاله می‎باشد. در این پژوهش به منظور مکان‎یابی بهینه کلانتری‎های پلیس در جهت کارایی بیشتر منطقه مورد مطالعه ابتدا مطالعات اولیه جهت شناسایی معیارهای تاثیرگذار بر انتخاب محل بهینه کلانتری‎ها انجام شد. سپس در قالب تکنیک‎های تصمیم‎گیری چندمعیاری و با استفاده از روش تحلیل ‎سلسله ‎مراتبی، وزن‎دهی معیارها صورت پذیرفت. آنگاه با مدل تاپسیس به رتبه بندی محدوده‎های مناسب پرداخته شد. در نهایت با ترکیب این مدل‎ها در سیستم اطلاعات جغرافیایی براساس پهنه‎های کاملا مناسب تا کاملا نامناسب، طبقه بندی انجام شد. تقاطع خیابان هایی که به خیابان امام خمینی می‎رسند محدوده‎های کاملا مناسب برای احداث کلانتری‎های پلیس می‎باشند. در این پژوهش همچنین سایر محدوده‎‎های بهینه، جهت احداث کلانتری‎های پلیس پیشنهاد گردید. در مورد کلانتری16 واقع در خیابان شریعتی شمالی نیز با معیارهای این پژوهش مشخص شد که در محدوده کاملا مناسب احداث گردیده هست و استقرار این کلانتری نشان از بررسی نیازهای منطقه می باشد.

    کلیدواژگان: کلانتری‎ها، مدل‎های تصمیم گیری چندمعیاره، سیستم اطلاعات جغرافیایی، مدل تاپسیس، تحلیل سلسله مراتبی، منطقه 8 شهرتبریز
  • محمدرضا سلمانی بی شک، شهرام وصفی صفحات 141-164

    دلیل سطح متفاوت رشد و توسعه اقتصادی در بین کشورهای مختلف جهان از پرسش های مهم اقتصاددانان است. هر چند عوامل اقتصادی همانند نرخ پس انداز، سرمایه گذاری، رشد عوامل تولید، سرمایه انسانی و... در تبیین تفاوت سطح توسعه کشورها نقش مهمی دارند ولی امروزه مشخص شده است که عوامل غیر اقتصادی همچون ثبات سیاسی، حاکمیت نظم و قانون، تضمین قراردادها، میزان فساد دستگاه اداری، حقوق مالکیت، اختلافات قومی، نژادی و فرهنگی، امنیت و... در تفاوت سطح کشورها نقش اساسی را ایفا می کند. در این بین مطالعات متعدد نشان می دهد که امنیت از مهمترین و بنیادی ترین عوامل موثر در رشد و توسعه کشورها محسوب می شود. در بین سطوح مختلف امنیت، امنیت سرمایه گذاری که از مصادیق امنیت اقتصادی و از اجزای آن محسوب می شود، نقش پررنگ تری دارد. در واقع امنیت سرمایه گذاری، آن بخش از امنیت اقتصادی است که در ارتباط با اطمینان از حفظ اصل و فرع سرمایه برای سرمایه گذاران می باشد و با شاخص های مختلفی قابل سنجش است. این مقاله با هدف بررسی ابعاد مختلف امنیت و ارتباط آن با توسعه، نگاه ویژه ای به امنیت سرمایه گذاری دارد و با بررسی برخی از شاخص های آن، به تبیین نقش امنیت در رشد و توسعه اقتصادی می پردازد.

    کلیدواژگان: امنیت اقتصادی، امنیت سرمایه گذاری، رشد اقتصادی
|
  • Shida Parizad Benam, Seyyed Reza Islami Bonab, Ibrahim Mohammadpur Pages 1-33

    The sense of social security is one of the most important issues in every society. The existence and development in most of the social, economic, cultural, industrial, and political aspects requires the society be safe and a sense of social security exist. As Moslow points out, the need for security is among the second category of needs, and if this need is not met, the person faces stress and challenges. With this said, this paper intends to examine the issue of the sense of social security and its influential factors based on the theoretical frameworks in the literature. Using a questionnaire to collect data from 15-29 years-old participants, the study utilized Pearson and Regression analyses to test the hypotheses. The findings suggest that there is a direct meaningful correlation between institutional trust, the relative sense of deprivation, and social disorganization as the independent variables, and the sense social security as dependent variable. Further, findings from a regression analysis show that 30 percent of the changes in the sense of social security are informed by the institutional trust, the relative sense of deprivation and social disorganization.

  • Somayyeh Taklavi, Baqer Hasanzadeh Fard Pages 35-55

    The aim of this study was to survey on the role of HEXACO Personality Dimensions and Mental Health in prediction of the Social Security Feeling. Samples of study were 384 subjects (18-50 ages) residing in Tabriz city that were chosen using the multi–stage cluster sampling method. Data were analyzed by Pearson correlation coefficient and multiple regressions. Based on the findings, the positive correlations were obtained between Mental Health, Extraversion (p<0.001), Honesty-Humility, Agreeableness, Conscientiousness and Openness to experience (p<0.5) with Social Security Feeling. The results of Multiple Regressions were showed HEXACO Personality Dimensions and Mental Health were 27 percent of variance the Social Security Feeling. Mental Health (0/48) and Openness to experience (0/11) had the highest coefficient. These findings were showed that Mental Health and Openness to experience were important in prediction of the Social Security Feeling.

    Keywords: Social Security Feeling, HEXACO personality dimensions, mental health
  • Hossein Nuri, Majid khalili Pages 57-94

    The study sought to determine the role of organizational culture in public health organization. The role of organizational culture and its dimensions such Meritocracy, human dignity, Enjoining and Prohibited from Denying, Honesty and Transparency, decisiveness in enforcing accountability explained in the official health organization. The research methodology is survey and the type of relationships in terms of the target is applicable. The spatial domain is East Azerbaijan province police commander and the studied period is the first quarter of 1393. The study sample, the entire staff of East Azerbaijan Province police, Sample size of 117 was obtained using Cochran formula. Sampling is the cluster. Research findings show that the average organizational culture of employees, and the average administrative health organization based on their marital status, isn’t meaningfully different. Also, there isn’t any meaningful correlation between organizational Islamic culture and organizational health with the age of staff. There exists a meaningful correlation between administrative organizational health with meritocracy, dignity, good & bad separation, honesty & transparency, and the certainty & reliability in responsibilities. The overall results of this study prove that organizational culture plays a role in administrative health organization.

    Keywords: Organizational culture, public health, Islamic culture, ethics, public health organization
  • Psychological Operations in Calming down the Sports Field Space (Case Study: 70000 Yadegar-e Imam Stadium)
    Nader Dadashnejad, Gholamreza Chaluk Pages 95-124

    Soccer is one the sports that not only in Iran but also throughout the globe is often accompanied by unrest and anger. Aggressive and destructive behavior of the spectators results in public disorder challenging the security forces. Police thus is after ways of preventing and controlling such unrest. Introducing the most important ways of psychological operations, this study investigates the impact of such operations on calming down the sports field space. The participants in the study were two groups: 50 police commanders and 382 spectators. The participants' views were collected through a questionnaire. The findings suggest that all three factors mentioned in the three first hypotheses (humor, advertisement, deceive) in calming down the sports fields are effective, and advertisement is identified as the most effective way of psychological operation. It is finally suggested that tactical psychological operations be used in unrest, commanders and mangers be trained in order to gain mastery over psychological operations especially advertisement, applied studies with respect to psychological operations be enhanced by NAJA research centers, conferences and seminars be held, and psychological operations training units be established in order to prevent unrest in sports fields.

    Keywords: psychological operations, humor, advertisement, deceive, calming down, sports fields
  • Mojtaba Pirnazar, Neda Aryafar, Vida Farhadi Bansouleh, Bakhtiyar Feyzizadeh Pages 125-139

    One of the most important urban centers is police station which police mission throughout the community are responsible for ensuring public safety. Locating the police station is an important decision in the field of social security and an effective factor in the police service. In recent years the city of Tabriz, like other cities in the country, has been encountered with population growth and in line with population growth, commercial, administrative, service, educational and bank centers have been increased, so the need for more police stations is felt. The optimal site location of police station of district 8 of Tabriz is the goal of this research. In this study to determine the optimal location of police stations for more efficient preliminary in the study area, at first the primary studies to identify effective criteria for choosing the optimal location of police stations have been done, then by Multi-Criteria Decision Making (MCDM) and using Analytical Hierarchy Process (AHP), weighting the criteria has been done and after that TOPSIS model was used to rank the appropriate area. At last by combining these models in Geographic Information System (GIS) the areas were classified from absolutely suitable to absolutely unsuitable areas. The intersection streets that meet Imam Khomeini Avenue are perfectly suitable for construction of the police station. In this study, as well as other optimal locations for construction of police stations, it is proposed that police station 16 located in North Shari’ati Street was constructed in the perfectly suitable area based on the criteria of this research. The establishment of this station is based on the region needs and was constructed in the best place.

  • Mohammadreza Salmani Biyshak, Shahram Vasfi Pages 141-164

    The reason for different levels of economic growth and development in different countries is one of the most important questions of economists. Although economic factors such as rate of savings, investment, increase in production factors, and human resources play an important role in informing different levels of development, it is clear today that non-economic factors such as political stability, order & discipline, guaranteeing of contracts, corruption, copyright, ethnic and cultural conflicts, security, and so on play a significant role in differences in levels of countries. A great deal of research shows that security is one of the most important and fundamental growth factors in countries. In terms of security, investment security which is one of the examples of and constituents of economic security plays a paramount role. In fact, investment security is a part of the economic security which is in relation to making sure of maintenance of capital for the investors, and it is measurable through different indexes. This paper examines the different dimensions of security and its relation to development, especially investment security. Then, by analyzing some of the indexes, we clarify the role of the security in economic growth and development.

    Keywords: economic security, investment security, economic growth