فهرست مطالب

آمایش جغرافیایی فضا - پیاپی 41 (پاییز 1400)

فصلنامه آمایش جغرافیایی فضا
پیاپی 41 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/22
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رضا صمدی*، براتعلی خاکپور، محمدرحیم رهنما، امیدعلی خوارزمی صفحات 1-22
    امروزه به دلیل پیچیدگی های زندگی شهری و مشکلات روزمره شهرها از جمله: ترافیک و راه بندان ها، استفاده از زمان شب به عنوان راهکاری جهت گذران اوقات فراغت و پاسخ به حضور و سرزندگی شهروندان پیشنهاد می گردد. هدف این پژوهش برنامه ریزی و آمایش راهبردهای تحقق شهر شبانه در کلان شهر مشهد با تاکید بر شاخص های سرزندگی شهری است. روش تحقیق استفاده شده در این پژوهش توصیفی- تحلیلی است. در ابتدا مهم ترین نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدید درخصوص سرزندگی شهری و شهر شبانه با استفاده از مصاحبه با30 نفر از مدیران و کارشناسان سازمان ها و نهادهای مرتبط با مباحث شهری به دست آمد. سپس با استفاده از مدل SWOT و ANP در نرم افزار Super Decision به ارزیابی و اولویت بندی استراتژی های حاصله پرداخته شد. یافته های پژوهش نشان می دهد که سه راهبرد: 1- آمایش و بهبود ارتقاء زیرساخت های موجود در جهت ایجاد خدمات شهری 24 ساعته، 2- طراحی مناسب فضاهای شهری جهت ایجاد شهر ایمن در تمام ساعات شبانه روز به ویژه در محدوده مرکزی شهر 3- نورپردازی مناسب و هدفمند به همراه تزیین اماکن و مسیرهای پیاده روی جهت حضور شبانه زایرین و مجاورین به عنوان اولویت های اصلی جهت تحقق شهر شبانه در کلانشهر مشهد انتخاب شدند. باتوجه به امتیازهای نرمال شده، گزینه های مربوط به راهبرد تدافعی درمجموع با امتیاز 0.377427 بیشترین امتیاز و گزینه های مربوط به راهبردهای محافظه کارانه، رقابتی و تهاجمی در رتبه های بعدی قرار دارند. نتایج این پژوهش بیانگر آن است که با توجه به ورود میلیونی سالیانه زایرین و حضور بیش از سه میلیون شهروند در این شهر و همچنین دارا بودن عملکردهای تجاری، تفریحی، مذهبی به ویژه حرم مطهر امام رضا(ع) و سایر کاربری های شهری، این شهر پتانسیل ایجاد شهر شبانه را دارد و پیشنهاد می گردد با برنامه ریزی مناسب و نظام مدیریتی فعال توجه ویژه ای به شاخص های شهر شبانه به خصوص سیستم حمل و نقلی شبانه روزی و تامین امنیت کافی و مناسب جهت حضورپذیری زایرین و مجاورین به صورت تمام وقت فراهم گردد.
    کلیدواژگان: سرزندگی شهری، شهر شب، مدل SWOT-ANP و کلان شهر مشهد
  • حسین حاتمی نژاد*، احمد پوراحمد، کرامت الله زیاری، حسین بهبودی مقدم صفحات 23-41

    شهر همیشه پویا و در حال دگرگونی است.این پویایی در بخش مرکزی شهر به علت تنوع عناصر، بازیگران و فرایندهای گوناگون فضاساز  شدت و حدت بیشتری دارد، به گونه ای که برنامه ریزی این محدوده ارزشمند شهری را با پیشامدها، عدم قطعیت و پیچیدگی همراه ساخته است.از این رو هدف این پژوهش تحلیل فرایندها، عوامل، ساز و کارها و بازیگران موثر بر پیچیدگی های تحولات فضایی بخش مرکزی شهر تهران و معرفی نظریه پیچیدگی به عنوان نظریه مبنا در مطالعات و برنامه ریزی پویش فضایی بخش مرکزی شهرهاست. روش تحقیق  مبتنی بر روش تحلیل محتوای کیفی جهت دار است و گردآوری اطلاعات به صورت اسنادی و مصاحبه صورت گرفته است. نمونه آماری نیز شامل 30 نفر از مدیران و کارشناسان نخبه شاغل در شهرداری های منطقه 12 و نواحی 1 و 2 منطقه 11 (محدوده پژوهش)است که از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. نتایج پژوهش نشان می دهد که چهار پارامتر اصلی یعنی بازیگران فضایی، فرایندها،مدیریت و برنامه ریزی و الگوهای کاربری ها بر تحولات پیچیده فضایی بخش مرکزی شهر تهران تاثیر می گذارند و سبب بروز ویژگی های پیچیدگی چون تنوع،پیشامدها، ماهیت فراکتال،عدم قطعیت،رشد غیر خطی و... در برنامه ریزی این محدوده ارزشمند شهری می شوند.در نتیجه انگاره بخش مرکزی شهرها به عنوان یک سیستم پیچیده متبلور می شود؛ همچنین،علی رغم پیچیدگی سیستمی در بخش مرکزی شهر تهران و سیر صعودی آن در بستر زمان، برنامه ریزی این سیستم پیچیده با گزینش طرح های جامع و تفصیلی با تقلیل گرایی همراه بوده است که زوال و پژمردگی بخش مرکزی شهر تهران را به همراه داشته است. بر این اساس، در مطالعه و برنامه ریزی تحولات بخش مرکزی شهرها، نیاز نظری جدیدی احساس می شود و آن نظریه پیچیدگی است.

    کلیدواژگان: نظریه پیچیدگی، تحولات فضایی، بخش مرکزی شهر، تهران
  • مرضیه ابراهیمی پور، کرامت الله زیاری*، داریوش اردلان صفحات 43-67

    سیل یکی از مخرب ترین مخاطرات طبیعی است. بشر امروزی به طور کامل نتوانسته است این پدیده طبیعی را مهار کند؛ به همین دلیل به دنبال راه حلی است تا بتواند خطرهای ناشی از سیل را کاهش و تحمل پذیری خود را در برابر آن افزایش دهد. هدف از این پژوهش، تبیین الگوی سنجش تاب آوری کالبدی در برابر سیل به منظور بهبودی سریع از شوک ها، فشارهای متعدد و بهبود عملکرد آن در طی زمان است. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ روش انجام کار، توصیفی-تحلیلی است. جامعه آماری تحقیق، کارشناسان امور شهری می باشند. به منظور شناسایی متغیرها و شاخص های ضروری، پس از استخراج آنها از مبانی نظری، با روش تحلیل روایی محتوایی، اثرگذارترین آنها شناسایی شده اند. بررسی پژوهش های پیشین نشان می دهد، آنها در ارایه یک الگوی منسجم جهت بررسی خطر سیل در پهنه های مختلف شهر و تبیین شاخص ها و متغیرهای موثر برای ارزیابی هر پهنه ضعیف بوده اند، لذا به منظور پهنه بندی خطر سیل در بافت اطراف رودخانه چشمه کیله، از نرم افزار شبیه سازی جریان رودخانه (HEC_GEORAS) استفاده گردید، که بر این اساس سه پهنه خطر سیل تعیین گردید. ساختار الگوی پیشنهادی و الگوریتم های ارزیابی آن، بر مبنای یک مدل سازی آماری در محیط نرم افزار جی آی اس می باشد، که به صورت دقیق بافت شهری پیرامون رودخانه را بر اساس شدت خطر، پهنه بندی کرده و نقاط آسیب پذیر را به صورت دقیق مشخص می نماید. الگوی پیشنهادی، روش های رایج کنونی در محدود شدن پهنه های اطراف رودخانه به دودسته ی درون و بیرون حریم رودخانه کنار گذاشته و با توجه به میزان شدت خطر هر عارضه شهری اعم از معابر یا ابنیه مستقر در آن را مورد ارزیابی قرار می دهد. نتایج تحقیق نشان داد حریم موجود با پهنه بندی ناشی از مدل سازی تناسب ندارد. از طرف دیگر، بررسی تاریخی سیلاب های گذشته، بیانگر تشابه محدوده های آسیب دیده با خروجی نرم افزار است. در تمامی پهنه ها بیشترین آسیب پذیری به علت عدم وجود شبکه هدایت آب های سطحی، ساخت و ساز غیراستاندارد ابنیه و محدودیت های شبکه معابر است که برشدت بحران درزمان بروز حادثه می افزایند. وجود قطعه زمین های درشت دانه در تمامی پهنه ها نیز نقطه قوت مشترک تمام آنهاست که فرصتی برای اصلاح بافت در آینده را فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: تاب آوری کالبدی، پهنه بندی بافت شهری، سیلاب، رودخانه چشمه کیله
  • وحید محمدنژاد آروق* صفحات 69-80

    سیل یکی از مخاطرات محیطی شایع و گسترده در سطح جهان به شمار می رود. بسته به شدت بارندگی ها و سایر عوامل موثر در وقوع سیلاب، ممکن است موجب وارد آمدن خسارت های شدید جانی و مالی برای افراد درگیر با آن شود. در این پژوهش به بررسی تصاویری راداری سنتینل 1 و کاربرد آنها در تهیه نقشه گسترش سیلاب در امتداد رودخانه کشکان، شهرستان پلدختر، پرداخته شده است. هدف پژوهش حاضر تولید نقشه ای است که از تصاویر راداری (SAR)، استخراج شده و محدوده گسترش سیلاب فروردین 1398 در شهرستان پلدختر را نشان می دهد. روش اصلی به کار گرفته شده در تحقیق حاضر، روش آستانه گذاری اتسو است و داده های اصلی پژوهش تصاویر ماهواره سنتینل یک قبل و بعد از وقوع سیلاب و همچنین تصاویر ماهواره سنتینل 2 است. ابتدا پیش پردازش ها و تصحیحات لازم روی تصاویر مختلف صورت گرفت. پهنه رودخانه کشکان با استفاده از شاخص آبی NDWI استخراج گردید. این تصویر به عنوان تصویر مرجع استفاده شد، سپس تصاویر قبل و بعد از سیلاب با استفاده از روش آستانه گذاری اتسو تحلیل گردید و در نهایت محدوده سیلاب از طریق طبقه بندی تصاویر استخراج شد؛ به این منظور از نرم افزارهای SNAP و ArcGIS استفاده شد. نتایج نشان می دهد در محدوده مورد مطالعه، 99/7 کیلومترمربع از اطراف رودخانه در اثر سیل فروردین 1398 به زیر آب رفته است؛ همچنین گسترش سیلاب در مسیرهای میاندری رودخانه، نشان دهنده تغییرات ژیومورفولوژیک شدید این بخش هاست. پیشنهاد می شود با توجه شرایط رودخانه، از تجاوز به حریم رودخانه جلوگیری و عملیات بهسازی بستر آن به خصوص در محل میاندرها اقدام شود.

    کلیدواژگان: سیلاب، تصاویر رادار، سنتینل 1، رودخانه کشکان، پلدختر
  • عباسعلی آروین اسپنانی* صفحات 81-93

    بررسی شرایط ریزاقلیم شناسی شهری مبتنی بر داده های ایستگاه های هواشناختی حرفه ای، واقعیت های ملموس تری را از جزیره حرارتی شهری بیان می کند. از این رو هدف این پژوهش بررسی شرایط ریزاقلیمی و جزیره حرارتی شهری بر اساس داده های دمای ساعتی و روزانه ایستگاه های خودکار هواشناسی و آلوده سنجی تحت نظارت مرکز پایش و کنترل هوای شهرداری اصفهان می باشد. برای این منظور از روش آزمون همبستگی جهت بررسی اعتبار و صحت داده های ایستگاه های هواشناسی شهری استفاده شد که صحت داده های مذکور در سطح اطمینان 99% تایید شد. سپس جزیره حرارتی شهر بر اساس اختلاف دمای سطوح شهری و حومه بدست آمد. نتایج نشان داد متوسط سالانه جزیره حرارتی برابر با 27/1-=UHIAN که نشان از عدم شکل گیری جزیره حرارتی در مقیاس سالانه دارد. حداقل جزیره حرارتی در تابستان 55/1-=UHISU و حداکثر آن در زمستان 96/0+=UHIWI می باشد. به این ترتیب فقط در فصل زمستان متوسط دمای سطح شهر بیشتر از حومه است و جزیره حرارتی شهر بخوبی نمایان است. بررسی رژیم  شبانه روزی دما در سطوح شهری و غیرشهری نشان داد دمای شهر در شب هنگام به دلیل ترکم بیشتر آلاینده های شهری ناشی از دمای کمتر شب و وارونگی های دمایی بخصوص در فصل سرد، بالاتر از محیط پیرامونی است. در حالی که در روزهنگام به دلیل انعکاس بیشتر سطوح شهری، دمای سطح شهر از محیط پیرامون کمتر است. به این ترتیب جزیره حراتی از نظر فصلی در فصل سرد و از نظر تغییرات شبانه روزی در شب هنگام بروز می کند. از نظر مکانی خطوط هم گرمای جزیره حرارتی شهری عمدتا در شرق و شمال شرق اصفهان متراکم تر و رخنمون بیشتری دارد و کانون جزیره حرارتی بر شمال شرق اصفهان تمرکز دارد.

    کلیدواژگان: اصفهان، ریزاقلیم شناختی، جزیره حرارتی، شهر و پیرامون
  • سید موسی حسینی*، نفیسه اشتری، عارفه شعبانی عراقی صفحات 95-110

    پدیده سیلاب به عنوان یک رویداد هیدرواقلیمی و از مهم ترین مخاطرات طبیعی در ایران است، در این راستا تهیه نقشه های مناطق آسیب پذیر مخاطره سیلاب در محدوده های شهری از مهم ترین دغدغه های برنامه ریزان محیطی است. پژوهشگران برای دستیابی به این هدف باید از داده ها و مدل های هیدرولوژی مناسب با بهترین کارآیی استفاده کنند. در واقع یکی از مهمترین مسایلی که بر نتایج حاصل از مدل های مختلف هیدرولیکی که پهنه های خطر سیلاب را مشخص می کنند. تاثیرگذار است، نقش توان تفیک مدل رقومی ارتفاعی و ضریب زبری است. ضریب زبری هم یکی از مشخصه های مهم در مطالعه خصوصیات جریان رودخانه ای می باشد، لذا تعیین ضریب زبری مناسب که معرف شرایط واقعی رودخانه باشد از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این پژوهش از مدل HEC-RAS در نرم افزار WMS که از کاربردی ترین مدل های هیدرولوژیست استفاده شده است. در این مدل تاثیر مدل های رقومی ارتفاع با توان تفکیک مختلف و میزان حساسیت مدل به تعیین ضریب زبری مانینگ در مساحت دقیق پهنه های متاثر از سیلاب درخروجی مدل بررسی شده است. منطقه مورد مطالعه در این پژوهش حوضه آبخیز رودخانه کشکان با وسعت 9276 کیلومترمربع است که قسمتی از آن مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که افزایش توان تفکیک مدل رقومی ارتفاعی در تعیین پهنه های آسیب پذیر سیلاب در دقت این مدل بسیار تاثیرگذار است و برعکس کاهش آن دقت محدوده ها را پایین آورده به طوریکه با واقعیت محیطی تطبیق ندارد، همچنین مدل HEC-RAS-WMS به تغییرات ضریب زبری مانینگ حساس بوده و باید برای تعیین پهنه های سیلاب در این مدل به تغییرات ضریب زبری و تعیین آن دقت لارم به عمل آید. با توجه به این موضوع پژوهشگران این حوزه باید دقت کافی را در استفاده از داده های مناسب در این موضوعات داشته باشند تا نتایج کاربرد مناسب را در برنامه ریزی های شهری و منطقه ای داشته باشد.

    کلیدواژگان: توان تفکیک، مدل رقومی ارتفاع، ضریب زبری مانینگ، سیلاب، مدلHEC-RAS-WMS
  • احمد اسدی*، شاهرخ زادولی خواجه صفحات 111-126

    امروزه گردشگری به عنوان یکی از پویاترین صنعت های دنیا، بخش مهمی از فعالیت های اقتصادی و تولیدی کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه را به خود اختصاص داده است. از این رو برنامه ریزی استراتژیک در راستای شکل گیری و توسعه گردشگری در انواع مختلف آن، به عنوان یک راهبرد اساسی در طرح های آمایش سرزمین بسیاری از کشورها مطرح گردیده است. با توجه به اهمیت موضوع، هدف از این پژوهش تدوین الگوی توسعه گردشگری سلامت در کلانشهر تبریز با رویکرد آینده پژوهی است. روش تحقیق، آمیخته و ترکیبی از رویکردهای کمی-کیفی با ماهیت آینده پژوهی بوده که در راستای گردآوری اطلاعات از تکنیک دلفی نخبگان و مدیران شهری (20 نفر متخصص حوزه گردشگری) و به منظور تجزیه و تحلیل اطلاعات از تکنیک تحلیل اثرات متقاطع در نرم افزار MICMAC استفاده شده است.  نتایج تحقیق حاکی از آن است که آینده توسعه گردشگری سلامت در کلانشهر تبریز به شدت تحت تاثیر خصوصی سازی خدمات گردشگری سلامت؛ ایجاد هماهنگی و یکپارچگی بین دستگاه های ذیربط در امور گردشگری سلامت؛ و ارزیابی مستمر وضعیت موجود درمانی (پتانسیل ها، امکانات و کاستی ها) قرار خواهد گرفت؛ همچنین نتایج ارزیابی پایداری/ناپایداری سیستم و پیشران های تاثیرگذار بر توسعه گردشگری سلامت در کلانشهر تبریز حاکی از آن است که سیستم و پیشران ها ثابت و پایدار بوده و در اکثر معیارها نیاز به ارتقاء و در برخی معیارها نیاز به تغییر رویه و برنامه ریزی استراتژیک در ابعاد مختلف اجتماعی، ظرفیت سازی نهادی-مدیریتی، تدوین قوانین منسجم و خصوصی سازی خدمات گردشگری سلامت با حمایت و نظارت ارگان های دولتی در راستای دست یابی به توسعه پایدار گردشگری سلامت احساس می گردد

    کلیدواژگان: گردشگری، گردشگری سلامت، کلانشهر تبریز، آینده پژوهی
  • علیرضا محمدی*، بهروز خدابنده لو، پریسا بابایی صفحات 127-144

    دمای سطح زمین از جمله پارامترهای ضروری در مطالعات تغییرات کاربری اراضی، بیلان انرژی، مطالعات آب و هواشناسی و غیره بر زندگی انسان تاثیر گذار است. در این پژوهش، به منظور برآورد LST از چهار الگوریتم؛ تک کانال، تک پنجره بهبود یافته، رابطه معکوس تابع پلانک و معادله انتقال تابش در محیط نرم افزار متن باز PyQGIS Plugin و تصاویر ماهواره ای لندست 8 سنجنده هایOLI/TIRS  سال های 2013 و 2019 شهر زنجان استفاده شده است. سپس نقشه های کاربری اراضی منطقه مورد مطالعه با استفاده از الگوریتم ماشین بردار پشتیبان در بستر سامانه گوگل ارث انجین (GEE) استخراج شدند. برای صحت سنجی نتایج الگوریتم های LST، از داده های دمای سطح ایستگاه هواشناسی زنجان در سال های 2013 و 2019 استفاده گردید. همچنین، جهت انتخاب بهترین الگوریتم برآورد LST از روش های آماریRMSE ، MAPE استفاده شد. براساس نتایج، الگوریتم تک کانال در سال 2013 و 2019 دارای کم ترین RMSE و MAPE و بیش ترین دقت می باشد. به طوری که در سال 2013RMSE  و MAPE این الگوریتم به ترتیب برابر با 472/1 و 579/5 و در سال 2019، 131/0 و 537/0 بدست آمد. طبقه بندی در بستر GEE  نتایج مناسبی از لحاظ صحت کلی و ضرایب کاپا ارایه داد. براساس نتایج، در سال 2013، صحت کلی و ضریب کاپا به ترتیب 67/95 و 94/0 و در سال 2019، 80/98 و 98/0 به دست آمد. نتایج بررسی تغییرات دمایی کاربری های مختلف در سال 2013 و 2019 نشان داد که اراضی آیش به ترتیب با میانگین دمای 86/49 و 16/45 و کاربری های دیمزار و مراتع در رده های بعدی از نظر برخورداری از حداکثر دما در سال های 2013 و 2019 قرار دارند. کاربری های آب، کاربری شهری و پوشش گیاهی به ترتیب دارای کمترین میانگین دما در سال 2013 و 2019 می باشند. همچنین نتایج کلی بدست آمده نشان داد که همه کاربری ها در سال 2013 از دمای بالاتری نسبت به سال 2019 برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: دمای سطح زمین، کاربری اراضی، گوگل ارث انجین، شهر زنجان
  • مصطفی امیرفخریان*، مهرنوش کامل فر صفحات 145-161

    توجه به موقعیت امکانات درمانی و همچنین بیماری ها، یکی از سرفصل های جغرافیای پزشکی و ازجمله حلقه‏های درمان و میزان موفقیت در این خصوص است. براین‏اساس این پژوهش به دنبال آن است تا با تکیه بر تحلیل‏های زمانی-فضایی و در چارچوب تیوری انتشارفضایی، پراکندگی عطاری‏های گیاهی در شهر مشهد را مورد تحلیل قرار دهد. شیوه پژوهش توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر مدل های تحلیل فضایی همچون الگوهای تراکمی، مدل های خودهمبستگی فضایی و مکعب های زمانی-فضایی است. متغیرهای پژوهش شامل:موقعیت عطاری ها (1205عطاری)، زمان وتاریخ راه‏اندازی فعالیت، جمعیت و موقعیت مطب های پزشکان (3339مطب) است. نتایج بیانگر کاهش نسبت جمعیت شهرمشهد از720هزار نفر در سال 1365به2700 نفر در سال 1398 در مقابل هر عطاری است؛ همچنین الگوی تراکمی و مدل های خودهمبستگی فضایی، "انتشارگسترشی" و "الگوی تصادفی" عطاری ها را در مشهد به تصویر می‏کشد. استفاده از مکعب های زمانی-فضایی؛ الگوی غالب "نوسانی داغ" و "داغ‏جدید" عطاری ها در طول زمان را در شهر مشهد نشان می‏دهد که مبین استقرار لکه ‏های داغ جدید و لکه‏ های داغ برروی لکه‏ های سرد تاریخی است. نتایج تکمیلی در این بخش بیانگر آن است بااین که رشد سریع این کاربری ها می‏تواند در کاهش کیفیت خدمات ارایه شده توسط آنها اثرگذار باشد اما از سوی دیگر حضور این کاربری ها در مناطق محروم و پیرامونی شهر مشهد و انطباق بیشتر آنها با شرایط این مناطق در مقایسه با عرصه طب نوین، می‏تواند بیانگر نقش این فضاها در تحقق شعار عدالت درمانی (درمان برای همه) باشد. پراکنش و میزان موفقیت این فضاها در کنترل پراکندگی بیماری ها به عنوان عرصه مطالعاتی مهم و کاربردی از پیشنهادهای این پزوهش جهت مسیرهای آتی تحقیقاتی در چارچوب بینش جغرافیای پزشکی است.

    کلیدواژگان: مکعب زمانی، فضایی، شهر مشهد، انتشار فضایی، عطاری گیاهی
  • حسن محمودزاده*، معصومه نظری، مهدی هریسچیان صفحات 163-181

    بافت فرسوده شهرها در عین حالی که جزء باارزش ترین بافت های شهری می باشند، دارای آسیب پذیری بالایی هم در برابر زلزله می باشند و به همین دلیل تاب آوری آنها در برابر مخاطرات طبیعی از جمله زلزله دارای اهمیت فراوانی می باشد. از این رو پژوهش حاضر با ماهیت توسعه ای-کاربردی و روش توصیفی- تحلیلی با هدف ارزیابی میزان تاب آوری بافت فرسوده شهرکرد در برابر زلزله انجام شده است. در این پژوهش داده های مورد نیاز با استفاده از مطالعات کتابخانه ای و بررسی میدانی در سطح خانوار گردآوری شده و  حجم نمونه هم طبق فرمول کوکران معادل 341 خانوار برآورد گردید. پس از گردآوری داده ها با بهره گیری از روش های کمی و آماری از جمله رگرسیون چندگانه، معادلات ساختاری و تحلیل چند متغیره فازی در محیط GIS، به بررسی میزان تاب آوری شهری و اولویت بندی شاخص های تاب آوری محلات بافت فرسوده شهرکرد در برابر زلزله پرداخته شده است. تعداد 44 شاخص تاب آوری شهری در قالب 4 شاخص مکنون کالبدی، اقتصادی، نهادی و اجتماعی مورد بررسی قرار گرفتند. با استفاده از آزمون بارهای عاملی در نرم افزار LISREL، شاخص های آشکار براساس درجه اهمیت و تاثیرگذاری اولویت بندی و خلاصه سازی شده و برای تهیه نقشه شاخص های موثر، از مدل منطق فازی در قالب سیستم اطلاعات جغرافیایی GIS استفاده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین محلات شهرکرد از نظر میزان تاب آوری تفاوت خیلی زیادی وجودی دارد؛ بدین صورت که محلات واقع در شرق و جنوب شهرکرد، محلات بخش مرکزی و محلات جنوب شرقی به ترتیب دارای تاب آوری خیلی زیاد، متوسط و پایینی هستند. از لحاظ برخورداری از شاخص های تاب آوری هم به ترتیب اولویت شاخص کالبدی با 2/67.درصد، شاخص اقتصادی با 38 درصد، شاخص نهادی با 9/36 درصد و شاخص اجتماعی با 2/36 درصد بیشترین نقش را در تاب آوری شهرکرد داشته اند که نشانگر مهم بودن بعد کالبدی نسبت به بقیه ابعاد است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، بافت فرسوده، زلزله، رگرسیون چند گانه، معادلات ساختاری، تحلیل چند متغیره فازی، محلات شهرکرد
|
  • Reza Samadi *, Baratali Khakpour, Mohammad Rahim Rahnama, Omid Ali Kharazmi Pages 1-22
    Today, due to the complexity of urban life and everyday problems of cities, including traffic and traffic jams, use of night time is suggested as a way of spending leisure time and responding to the presence and vitality of citizens; therefore, the purpose of this research was to plan and prepare strategies for realizing night city in Mashhad metropolis with an emphasis on urban vitality indicators. The research method used in this research was of descriptive-analytical type. At first, the most important strengths, weaknesses, opportunities and threats related to urban vitality and night city were obtained by completing the questionnaire by 30 managers and experts from organizations and institutions related to urban issues. Then, the strategies were evaluated and prioritized by using SWOT and ANP techniques in Super Decision software. The research findings indicated that the three following strategies were selected as the main priorities for the realization of night city in Mashhad metropolis: 1. Preparation and improvement of existing infrastructure to create 24-hour urban services; 2. Designing suitable urban spaces to create a safe city throughout the day, especially in the central area of the city; and 3. Appropriate and purposeful lighting, along with decorating places and walking paths for the night presence of pilgrims and people. The results of this research showed that, given the annual millionaire entry of pilgrims and the presence of more than three million citizens in the city as well as having commercial, recreational, and religious activities including the holy shrine of Imam Reza (AS) and other urban utilities, this city has the potential of creating a night city. If proper planning and active management system are implemented to create safe spaces and healthy activities in accordance with the needs and values of the community at night, the ground for the presence and vitality of the people in night city will be provided.
    Keywords: urban vitality, Night city, SWOT-ANP model, Mashhad city metropolis
  • Hosein Hatami Nejad *, Ahmad Pourahmad, Keramat Allah Zyari, Hossein Behbodimoghadam Pages 23-41

    The city is always dynamic and changing. This dynamism is more intense in the central part of the city due to the variety of elements, actors and various processes that create the space; So that the planning of this valuable urban area has been associated with events, uncertainty and complexity. Therefore, the purpose of this study is to analyze the processes, factors, mechanisms and actors affecting the complexities of spatial developments in the central part of Tehran and Introducing the theory of complexity as the basis theory in the study and planning of spatial dynamics in the central part of cities. The research method is based on the method of oriented qualitative content analysis and the information is collected in the form of documents and interviews. The statistical sample also includes 30 elite managers and experts working in the municipalities of District 12 and Districts 1 and 2 of District 11 (research area) who Are selected through purposive sampling. The results show that the four main parameters, namely space actors, processes, management and planning, and land use patterns affect the complex spatial evolution of the central part of Tehran and cause complexity features such as diversity, events, fractal nature, lack Certainty, nonlinear growth, etc. in the planning of this valuable urban area. As a result, the idea of the central part of cities is crystallized as a complex system. Also, despite the complexity of the system in the central part of Tehran and its upward trend over time, the planning of this complex system has been accompanied by the selection of comprehensive and detailed plans with reductionism, which has led to the decline and withering of the central part of Tehran. Accordingly, in studying and planning the transformations in the central part of cities, a new theoretical need is felt and that is the theory of complexity.

    Keywords: Complexity Theory, Spatial transformations, City central district, Tehran
  • Marzieh Ebrahimipour, Keramatollah Ziari *, Daryosh Ardalan Pages 43-67

    Flood is one of the most destructive natural hazards. Despite advances in engineering over the last century, different cities around the world are affected by floods every year. Today, human beings have not been able to completely control this natural phenomenon. For this reason, mankind is looking for a solution that can reduce the risks of flooding and increase its stability; this is called resilience today.The purpose of this study is to Explanation a model for measuring physical resilience against floods so that this model can improve physical performance over time. The present study is applied-descriptive in terms of purpose and in terms of method, it is descriptive-analytical.The statistical population of the study is urban affairs experts (Tonekabon District Water Authority, municipality, governorate, environment office).Then, content validity analysis (CVR) was used to identify the necessary variables and indicators. Flow simulation software (HEC_GEORAS) was also used to map the flood risk in the fabric around the Cheshmeh Kileh River.The structure of the proposed model and its evaluation algorithms are based on a statistical modeling in GIS software, which precisely maps the urban fabric around the river based on the risk intensity. They also specify the vulnerable points according to the ability of the variables to be deployed in each zone.This model rejects the current method by which the zones around the river are divided into two groups inside and outside the river privacy. In this model, each urban feature, whether road or building, is evaluated according to the severity of the hazard.

    Keywords: Physical resilience, Urban Fabric zoning, flood, Cheshmeh Kileh river
  • Vahid Mohamad Nejhad * Pages 69-80

    Flood is one of the most widespread and common natural hazards in the world. Depending on the severity of the rains and other factors affecting the flood, it can cause severe personal and financial damage to human. In this paper, Sentinel-1 Synthetic Aperture Radar images and their application in flood spreading mapping along the Kashan River, Poledekhtar County, have been investigated. The purpose of this research is to produce a map that is extracted from the SAR images (sentinel 1), showing the extent of Kaskan river flooding in beginning of year 1398. The main data of the paper are Sentinel 1 (SAR), satellite images before (2019/03/28) and after (2019/04/03), the flood as well as Sentinel 2 satellite images. For this purpose, pre-processing and correction of different images were performed first. The Kashkan River Area was extracted using the NDWI Water Index from sentinel 2 image (2019/05/05). This image was used as a reference image. Then before and after the flood images were analyzed using Utso thresholding method and finally the flood area was extracted through image classification. SNAP and ArcGIS software were used for this purpose. Results show that in the study area, 7.99 km2 of the river banks has been submerged due to the April 1389 flooding. Also Radar image data can be used for flood surveillance because of imaging in all weather conditions, and the areas involved in flooding can be extracted from these images in the shortest possible time. It can also achieve detailed observations of 10m resolution for water extent using Sentinel-1 SAR imagery at an interval of several days (depending on latitude with a 5 or 6-day revisit and 12-day same orbit revisit time at the equator) to be used in future planning.

    Keywords: Flooding, SAR images, Sentinel 1, Kashkan River, Poledokhtar
  • Abbasali Arvin(Spanani) * Pages 81-93

    Investigating the micro-climatic conditions of the city based on data from professional meteorological stations reveals more tangible realities from the urban heat island. In this study, urban heat island was analyzed based on hourly and daily temperature data of automated air-polluting stations under the supervision of Isfahan Municipality's Air Monitoring and Control Center. The validity and accuracy of the data of these stations were confirmed by the correlation and graphical test with the data of the Meteorological Organization's ozone meter station at 99% confidence level. Then the thermal island of the city was obtained based on the temperature difference between the urban and suburban surfaces. The results showed that the annual mean of the thermal island was UHIA = -1.27, indicating no thermal island formation at the annual scale. The minimum heat island in summer is UHIS = -1.55 and the maximum in winter is UHIW = 0.96. Thus, only in winter the average temperature in the city is higher than in the suburbs. Investigation of circadian temperature regime at urban and non-urban levels showed that city temperature at night is higher than the peripheral environment due to higher concentration of urban pollutants due to lower night temperature and temperature inversions especially in cold season. However, due to the reflection of more urban surfaces, the surface temperature of the city is lower than the surrounding environment. Thus, the urban island occurs seasonally in the cold season and in terms of day and night changes. Locally, the isotherm of the urban thermal island is denser and more prominent, mainly in the east and northeast of Isfahan, and the center of the thermal island is concentrated in the northeast of Isfahan.

    Keywords: Isfahan, Micro-Climatology, Thermal Island, Urban, Suburban
  • Seyed Musa Hosseini *, Nafise Ashtari, Arefeh Shabani Araghi Pages 95-110

    The flood phenomenon as a hydro-climatic event and one of the most important natural hazards in Iran, the preparation of maps of areas vulnerable to this danger in urban areas is one of the most important concerns of environmental crisis planners. To achieve this goal, researchers must use appropriate data and hydrology models with the best efficiency. In fact, one of the most important issues affecting the results of various hydrological models that determine the risk areas of floods is the role of digital elevation model and roughness factor. Roughness factor coefficient is one of the important characteristics in studying the characteristics of river flow, and determining the appropriate roughness coefficient that represents the real conditions of the river is of special importance. In this study, the HEC-RAS model was used in WMS software, which used the most practical hydrological models. In this model, the effect of digital elevation model with different resolution and sensitivity of the model to determine the Manning roughness coefficient in the exact area of flooded areas (flooding levels) in the model output has been investigated. The study area of this study is the Kashkan River watershed with an area of 9276 km, part of which has been studied. The results of this study show that increasing the resolution of the digital elevation model in determining the vulnerable areas of flooding is very effective in the accuracy of this model, reducing the accuracy of the range is very low so that it does not correspond to environmental reality. The HEC-RAS-WMS model was also sensitive to changes in the Manning roughness factor and in order to determine the flood zones in this model, the changes in the roughness factor must be carefully adjusted. the importance of this issue, researchers in this field should be careful enough to use the data used in such topics to have the results of appropriate application in urban and regional planning.

    Keywords: Resolution, Manning roughness factor, Floods, model HEC-RAS-WMS
  • Ahmad Asadi *, Shahrokh Zadvali Khajeh Pages 111-126

    Nowadays, tourism, as one of the most dynamic industries in the world, it occupies an important part of the economic and productive activities of developed and developing countries. Therefore, strategic planning in order to form and develop tourism in its various types, has been proposed as a basic strategy in spatial planning projects of many countries. Given the importance of the issue, the aim of the present study is providing a model for the development of health tourism with futures studies approach in Tabriz metropolis. The research method in the present study is mixed and combination of quantitative and qualitative approaches with the nature of a futures studies, which has been used in order to collect information, from the Delphi technique of elites and city managers (20 experts in the field of tourism) and for the purpose of data analysis, cross-effects analysis technique in MICMAC software. The results indicate that the future development of health tourism in the Tabriz metropolis will be strongly influenced by the privatization of health tourism services; create harmony and integration between relevant agencies in health tourism; and evaluation of the current treatment status (potentials, facilities and shortcomings). Also, the results of stability/instability evaluation of the system and the drivers affecting the development of health tourism in Tabriz metropolis indicate that the system and drivers are invariable and stable and in most criteria need to be upgraded, and some criteria need to change procedure and strategic planning in various social dimensions, institutional-managerial capacity building, coherence of coherent laws and privatization of health tourism services are felt with the support and supervision of government agencies in order to achieve sustainable development of health tourism.

    Keywords: Tourism, Health tourism, Tabriz Metropolis, Future Studies
  • Alireza Mohammadi *, Behrouz Khodabandehlou, Parisa Babaie Pages 127-144

    Land surface temperature is one of the essential parameters in land use change studies, energy balance, climatology studies. In this study, Landsat 8 satellite images and weather station data during 2013 and 2019 in Zanjan have been used. Also to estimate the land surface temperature from four algorithms; Single channel, Mono window, Planck Equation and radiation transfer equation in PyQGIS open source software environment and support vector machine algorithm in Google Earth engine platform were used to prepare land use maps. Error Root Mean Square Error (RMSE) and Mean Absolute Percentage (MAPE) statistical methods were used to select the best algorithm for estimating the land surface temperature. The results obtained from the comparison of land surface temperature estimation algorithms, single channel algorithm in 2013 and 2019 have the lowest RMSE and MAPE and the highest accuracy. In 2013, RMSE and MAPE of this algorithm were equal to 1.472 and 5.579, respectively, and in 2019, 0.131 and 0.537. The high accuracy of this method can be due to the direct use of atmospheric transmittance coefficients in the single channel method process. In terms of accuracy, the Planck function, Mono window and the radiation transfer equation are in the next position. Based on the results of accuracy assessment of land use maps, kappa coefficient of 0.94 and 0.98 were obtained for 2013 and 2019, respectively. The results of studying the temperature changes of different land uses in 2013 and 2019 showed that fallow lands with an average temperature of 49.86 and 45.16, respectively, and Rainfed and rangeland land uses are in the next categories in terms of maximum temperature. Areas without vegetation have higher surface temperatures than areas with vegetation. In general, according to the results, it is clear that impermeable surfaces have a heating effect through absorption and storage of solar energy and heat production, as well as pollution and soil production through absorption and storage of solar energy, while vegetation through heat balance to Evaporator - transpiration and shade production have a cooling effect.

    Keywords: Land surface Temperature, landuse, Google Earth Engine, Zanjan.‎
  • Mostafa Amirfakhrian *, Mehnoosh Kamel Far Pages 145-161

    This study seeks to analyze the distribution of herbal perfumes in Mashhad over time, relying on temporal-spatial analysis and in the framework of spatial diffusion theory. The study method is descriptive-analytical and based on spatial analysis models. For this purpose, while referring to the database of guilds in Mashhad, all perfumeries, including 1205 stores, were identified. Then, by creating a spatial database in ARC-GIS environment, they were spatially based on the location address. The results show that over the past 30 years, perfumeries with a "expansion" pattern have grown rapidly in the city. Also, the population index for each perfumer in the 60s and 70s has increased from 726,000 to 2,700 in 1398. The use of the "temporal-spatial cubes" model is a special feature of this study, according to which a certain number of perfumers in a particular situation and according to time intervals to form multiple cubes according to the time factor. The output of this model shows the increasing trend of these uses over time with a value of 3.3227 and a significance level of 99%. On the other hand, this model represents 16 scattering patterns that "new hot", "hot oscillation" and "consecutive" patterns are the most common. Complementary results in this section show that unlike the fields of modern medicine, which are formed in a chain together, the fields of traditional medicine do not tend to form together and wherever it is possible to establish them, and on the other hand, the intensity of formation. In short periods of time, they indicate the fungal growth of these land uses in the city, which makes it difficult to monitor them.

    Keywords: space-time cube, Mashhad City, space diffusion, herbal perfume
  • Hassan Mahmoudzadeh *, Masoome Nazari, Mahdi Herischiyan Pages 163-181

    The worn-out fabric of cities, while being one of the most valuable urban textures, also has a high vulnerability to earthquakes, and therefore their resilience to natural hazards, including earthquakes, is of great importance. Therefore, the present study has been conducted with the nature of developmental-applied and descriptive-analytical method with the aim of evaluating the resilience of Shahrekord worn tissue against earthquakes. In this study, the required data were collected using library studies and field surveys at the household level and the sample size was estimated at 341 households according to the Cochran's formula. After collecting data using quantitative and statistical methods such as multiple regression, structural equations and fuzzy multivariate analysis in GIS environment, to evaluate the degree of urban resilience and prioritize the resilience indices of worn-out neighborhoods Earthquake has been dealt with in Shahrekord. A total of 44 urban resilience indicators were examined in the form of 4 hidden physical, economic, institutional and social indicators. Using factor load tests in LISREL software, explicit indicators are prioritized and summarized based on their degree of importance and effectiveness, and a fuzzy logic model in the form of GIS is used to map effective indicators. The results show that there is a big difference between Shahrekord neighborhoods in terms of resilience; Thus, the neighborhoods located in the east and south of Shahrekord, the neighborhoods of the central part and the neighborhoods of the southeast have very high, medium and low resilience. In terms of having resilience indices, the priority of physical index with 67.2 percent, economic index with 38 percent, institutional index with 36.9 percent and social index with 36.2 percent have had the most role in resilience in Shahrekord, respectively. Which indicates the importance of the physical dimension compared to other dimensions.

    Keywords: Resilience, Worn Texture, earthquake, Multiple regression, Structural Equations