فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی آذربایجان شرقی
پیاپی 5 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسین بنی فاطمه *، محمدباقر علیزاده اقدم، رباب صبوری صفحات 1-18

    از آنجا که امنیت مقوله ای ادراکی و احساسی است تعریف آن دشوار است. احساس امنیت به احساس روانی افراد از امنیت مرتبط می باشد که حس مصونیت از تعرض و تصرف اجباری بدون رضایت و هراس نداشتن از به مخاطره افتادن حقوق و آزادیهای مشروع و مصون بودن از تهدید است. از جمله آسیب پذیرترین اقشار هر جامعه در رابطه با موضوع احساس امنیت به ویژه امنیت اخلاقی، زنان هستند، بر این اساس موضوع مطالعه حاضر بررسی احساس امنیت اخلاقی زنان شاغل و عوامل موثر بر آن در محیط کاری سازمان ها و ادارات دولتی شهر تبریز می باشد. روش تحقیق پیمایش و ابزار مورد استفاده پرسشنامه است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه زنان شاغل در سازمان های دولتی شهر تبریز تشکیل می دهند که به منظور تسهیل و تسریع پژوهش، تعداد 240 نفر به عنوان نمونه آماری به شیوه نمونه گیری طبقه ای متناسب برای مطالعه انتخاب شدند. برای بررسی پایایی و روایی ابزار تحقیق از آلفای کرونباخ و تحلیل عاملی استفاده به عمل آمده است. آزمون فرضیه ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تکنیک رگرسیون برای سنجش مدل تحقیقانجام شدهاست. برا ساس یافته های تحقیق بین متغیرهای مستقل حمایت اجتماعی و اعتقادات مذهبی با احساس امنیت اخلاقی ارتباط معناداری وجود دارد. بررسی ضریب رگرسیون نشان می دهد که حمایت اجتماعی، سنوات خدمت، سن، درآمد فرد، اعتقادات مذهبی به ترتیب که در تبیین متغیر وابسته اهمیت دارند و در مجموع توانسته اند 52 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین کنند.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، احساس امنیت اخلاقی، حمایت اجتماعی، طبقه اجتماعی، اعتقادات مذهبی، تبعیض جنسی، سنوات خدمت
  • محمد عباس زاده *، رعنا پور محمد، حسین ذلولی صفحات 19-40

    آسیب های اجتماعی، بخشی جدایی ناپذیر از زندگی امروزی را تشکیل می دهند. هر طیقه اجتماعی با مسایل و آسیب های خاصی دست و پنجه نرم می کند این امر نشان می دهد که مساله اجتماعی چیزی نیست که مستقل از ذهن وجود داشته و فکر کنیم که دیگران نیز در هر شرایطی که باشند آن را خواهند دید، بلکه مساله اجتماعی چیزی است که ساخته می شود و ادعایی است که باید تلاش کرد تا دیگران نیز آن را باور کنند و تا باور نکنند هیچ اتفاقی نخواهد افتاد. منطقه 42 متری شهر تبریز، به عنوان یکی از مناطق حاشیه ای شهر، با شرایط ساختاری خاصی رو برو می باشد، به همین خاطر تحت این شرایط، آسیب های اجتماعی ویژه ای نیز ساخته شده اند. در ساخت این آسیب ها، نه تنها عوامل ساختاری نظیر عوامل اقتصادی، عوامل اجتماعی، عوامل فرهنگی، عوامل محیطی نقش دارند بلکه، عوامل فردی نیز نقش عمده ای را بازی می کنند. به عبارت ساده تر، آسیب های اجتماعی منطقه 42 متری، محصول و ساخته شرایط ساختاری است اما کنشگران درون این ساختار، در تعریف و ساخت آنها مهمترین نقش را بازی می کنند. در پژوهش حاضر ، از روش کیفی برای گرد آوری داده ها و برای تحلیل آنها از روش نظریه بنیانی استفاده شده است این مقاله ضمن مرور پیشینه پژوهشی موضوع آسیب های اجتماعی، نشان می دهد که آسیب های اجتماعی در منطقه 42 متری، یک برساخته اجتماعی و فرهنگی بوده است.

    کلیدواژگان: منطقه 42 متری، آسیب اجتماعی، برساخت گرایی، نظریه بنیانی
  • کامران صداقت*، صمد صباغ، اصغر احمدی صفحات 41-63

    تحقیق حاضر به تعیین رابطه میزان رضایت مندی از نظام اجتماعی با گرایش به رفتارهای وندالیستی در بین شهروندان 15 تا 39 ساله ساکن در شهر تبریز پرداخته است. در پژوهش حاضر نظام اجتماعی در مفهوم مورد استفاده تالکوت پارسونز در نظریه کنش که در معنای کلی جامعه می باشد، مورد استفاده قرار گفته و با بهره گیری از آن، میزان رضایت مندی در چهار قالب کلی، میزان رضایت مندی از شرایط اجتماعی، فضای سیاسی، وضعیت اقتصادی، ویژگی های فرهنگی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج به دست آمده از طریق روش پیمایشی با استفاده از ابزار پرسشنامه، در نمونه آماری 390 نفر از شهروندان تبریزی، نشان داد که بین میزان رضایت مندی از نظام اجتماعی در چهار قالب، میزان رضایتمندی از شرایط اجتماعی، فضای سیاسی، وضعیت اقتصادی، ویژگی های فرهنگی، همبستگی متوسط پایین و در جهت منفی وجود دارد. که این امر، نشان دهنده آن است که با افزایش میزان رضایت مندی از نظام اجتماعی در رکن های، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی آن، احتمال گرایش به رفتارهای وندالیستی کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: نظام اجتماعی، رضایت مندی اجتماعی، رضایت مندی سیاسی، رضایت مندی اقتصادی، رضایت مندی فرهنگی
  • راهکارهای افزایش تاثیر عملکرد یگانهای انتظامی در مبارزه با مواد مخدر در شهرستان سراب
    عبدالله پیمانی اصل، اسمعیل حضرتی صفحات 65-85

    امنیت و چگونگی تامین آن در طول حیات اجتماعی بشر به عنوان یک ضرورت حیاتی جان داشته است. در این میان نقش پلیس در تامین امنیت فردی و عمومی و استقرار نظم و امنیت، پیشگیری و کشف جرایم و برخورد با اخلال گران بسیار حساس است. از سوی دیگر با توجه به تغییرات سریع در ساختار زندگی اجتماعی و پیچیده تر شدن آنها طی دهه های اخیر و به تبع آن تغییر در عرصه بروز جرایم و ناهنجاریها، ضروری بنظر می رسد که پلیس نیز به عنوان تامین کننده نظم در جامعه، در جهت برخورد مناسب تر با جرایم و ویژه مبارزه با قاچاق مواد مخدر به عنوان یکی از جرایم بزرگ و بین المللی و سازمان یافته در برنامه های خویش تغییراتی صورت دهد. در این راستا این تحقیق راهکارهای افزایش تاثیر عملکرد یگانهای انتظامی در مبارزه با قاچاق مواد مخدر در شهرستان سراب را بررسی می کند. جامعه آماری مورد مطالعه کلیه پرسنل انتظامی شهرستان سراب است و پس از جمع آوری اطلاعات با استفاده از یافته های پژوهش به پاسخگویی سیوالات مطرح شده می پردازد. نتایج به دست آمده نشان می دهد به اعتقاد پاسخگویان تجهیز واحد های تخصصی به امکانات و ابزاز مورد نیاز، برگزاری کلاسهای آموزشی سالیانه در جهت شناخت راه های جدید مبارزه با مواد مخدر، افزایش گشتهای نامحسوس انتظامی در سطح شهر در جهت مبارزه با توزیع کنندگان مواد مخدر، بازرسی و کنترل دایمی مبادی ورودی و خروجی شهر، بر نحوه عملکرد یگانهای انتظامی و قاچاق مواد مخدر در شهرستان سراب تاثیر گذار است.

    کلیدواژگان: عملکرد یگان های انتظامی، مبارزه با مواد مخدر، قاچاق مواد مخدر
  • محمدعلی تصدیقی*، فروغ تصدیقی صفحات 87-106

    احراز جایگاه نخست اقتصادی، علمی و فناوری در منطقه بر اساس سندچشم انداز بیست ساله جمهوری اسلامی ایران منوط به الزاماتی در مدیریت نهادها و سازمان های جامعه است. یکی از این الزامات، ایجاد امنیت اجتماعی جهت سرمایه گذاری مطلوب در جامعه است . ایجاد شرایطی ایمن که تجارت بتواند در آن آزادانه رشد و اهداف جامعه را محقق کند . در این زمینه ، پلیس و دیگر نهادهای امنیتی ، علاوه بر تامین امنیت بیرونی و برقراری نظم، نقش تامین امنیت درونی در جامعه را نیز بر عهده دارند . چنین نقشی، برای جلوگیری از ایجاد ناامنی در سرمایه گذاری ، جنبه پیشگیرانه دارد و زمینه ایجاد عوامل مخل امنیت را در جامعه از بین می برد، امنیت بیرونی را تسهیل می کند و در نهایت بستر سرمایه گذاری مطلوب را در جامعه فراهم می کند. برای تامین امنیت درونی که در این مقاله بر آن تاکید می شود، رابطه بین پلیس و نهادهای امنیتی از یک طرف و مردم از طرف دیگر، بر پایه محبت مبتنی بر آموزه های اسلامی ما مهم است. برای ایجاد چنین امنیتی، سازمان های امنیتی و نیروی پلیس نیازمند تغییر و تحول در اهداف، روش ها، مدیریت و برنامه ریزی های درون سازمانی است تا تحقق اهداف سند چشم انداز را میسر نماید. به علاوه ایجاد امنیت اجتماعی به ویژه امنیت درونی در سرمایه گذاری، نیازمند مولفه هایی است که با همکاری دیگر نهادهای اجتماعی قابل تحقق است که برخی از این مولفه ها شامل ایجاد انگیزه سرمایه گذاری در افراد جامعه، امنیت شغلی، بهداشت روانی و پایین بردن استرس و اضطراب سرمایه گذاران، ایجاد روحیه ی مشارکت و کار جمعی و اعمال مدیریت مشارکتی، احترام و اعتماد متقابل بین افراد و جامعه، خود نظارتی، عوامل اقتصادی، سیاسی، مدیریتی و فرهنگی، عدم تمرکز امور و تاکید بر روابط انسانی با بررسی به شیوه اسنادی در این مقاله مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، امنیت اجتماعی، امنیت درونی، بهداشت روانی، ایجاد انگیزه، احترام متقابل
  • ناصر جواد خانی صفحات 109-121

    این مقاله در پی مطالعه رابطه علت و معلولی بین دو متغیر به شکل رابطه سببی بین جریان سرمایه گذاری مستقیم خارجی و کل جرم و جنایت در هند با استفاده از روش اقتصادسنجی سنتی است. مدارک و نشانه های کافی مبنی بر این موضوع وجود دارد که در هند، جریان سرمایه گذاری مستقیم خارجی به کشور باعث رشد نابرابر اقتصادی می شود که منجر به افزایش نابرابر در امدها و ناآرامی های اجتماعی می گردد. این اثرات باعث افزایش ناگهانی نرخ جرم و جنایت می شوند. برای بررسی اثر جریان سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر کل جرم، ابتدا یک رگرسیون چند متغیره انجام شده است که چهار متغیر بیرونی، یعنی جریان سرمایه گذاری مستقیم خارجی به عنوان درصدی از تولید ناخالص ملی، تولید ناخالص ملی به دلار آمریکا، سرانه تولید ناخالص ملی، و جریان سرمایه گذاری مستقیم خارجی خالص به میلیون دلار و کل جرم را به عنوان متغییر درونی در نظر می گیرد. وقوع جرم اگرچه در کل مدل معنادار است، اما به دلیل جریان خالص سرمایه گذاری مستقیم خارجی، تاثیر مثبت ضعیفی را نشان می دهد. برای بررسی بیشتر از تحلیل رگرسیون یک متغیره کل جرایم (رگرساند) و جریانهای خالص سرمایه-گذاری مستقیم خارجی (رگرسور) استفاده شده است. نتایج بدست آمده تفاوت معناداری با نتایج رگرسیون چند متغیره ندارد جز این که آنها تاثیری مبنی بر جریان خالص سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر کل جرم را نشان می دهند هرچند گواه محکمی برای رابطه علت و معلولی بین دو متغیر نمی باشد. اما دانستن این که جمع کثیری از عوامل باعث وقوع جرم شده و با توجه به این واقعیت که درصد خاصی از جرم ها ثبت نمی شوند، نشان می دهد که این موضوع ارزش بررسی و تحقیق بیشتر را دارد.

    کلیدواژگان: جرم، جریان سرمایه گذاری مستقیم خارجی، تولید ناخالص ملی، سری های زمانی، نابرابری فقر
|
  • hossein banifatemeh*, M.B.Alizadeh aghdam, robab sabouri Pages 1-18

    Since that security is an emotional and perceptive issue, its definition seems difficult .Security feeling relates to mental feeling of person from security. It is being safe from attacks and compulsory occupation without somebody's satisfaction and feeling safety and not being in dange on behalf of laws and legitimate freedom. One of the most vulnerable classes of society related to ethnical security feeling, especially ethnical one, is women. Based on the subject of this study, we aim to focus on employed women's ethnical security feeling and the related factors in state organizations and offices in Tabriz. The methodology of study is survey and measurement tool is questionarie. The statistical population of study includes the employed women of state organizations in Tabriz. We choose 240 people as samples who were chosen through stratified sampling method.In order to study the reliability and validity of measurement tool we used factor analysis. The hypothesis tests are done through Pearson correlation coeffieient and regression teqniques. According to findings of this study, there is correlation between independent variables (Social Support, religion believes) and ethnical security feeling. Regression coefficient test shows that socil support, work experience, age, income, religious believes are influential in explaning the dependent variable. They could explain %52 of dependent variable changes.

  • Rana Pourmohammad, Hossein Zalouli Pages 19-40

    Social pathologies are non - separable part of everyday life. Each social class encounters with different problems and pathologies. shows that social problems cannot be considered as a non subjectivcase, but it is formed and should be tried to persuade the others accept them. There will nothing happens till they believe this fac42m region in Tabriz as one of slum areas faces with especistructure situations. Under these situations there have been formed some social pathologies. Formation of these pathologies not onlstructure factors such as economical, social cultural, not onlstructural factors but also individual factors have main role. In simplified way, social pathologies of 42 m region in Tabriz are theresult of structural situations. However, the agents of this structurhave the most important role in definition and formation of thiregion. In this paper, we have used a qualitative method forcollecting the data and a fundamental theory for analyzing themReviewing the studies on Social pathologies show that Socipathologies of 42 m region are a cultural social – made - structure.

    Keywords: 42 m region, Social pathologies structuralism, fundamental theories
  • Kamran Sedaghat *, Samad Sabbagh, Asghar Ahmadi Pages 41-63

    This research investigates the relationship between the satisfaction level of social system and vandalistic behavior tendencies among 15-39 years old citizens of Tabriz. This research investigates The Social system is used in the meaning employed by Talcot Parsones in social action” theory” as total society concept in this study. So, the level of satisfaction has been studied in four scopes of satisfaction level of social statues, satisfaction level of economic statues, satisfaction level of political statues, and satisfaction level of cultural characteristics. Three hypothesis groups have been studied .In the first group, satisfaction level of social statues has been studied in four frameworks and its relationship with vandalistic behavior tendencies has been investigated, in the second group, the relationship between personal characteristics and vandalistic behavior tendencies has been studied. Finally the relationship between income average and vandalistic behavior tendencies has been investigated. The results obtained by measure mental method and by using questionnaire distributed among statistical population consisting of 390 citizens of Tabriz in second half in September showed that there is a less than average and negative correlation among satisfaction level of social statues, satisfaction level of economic statues, satisfaction level of political statues, satisfaction level of cultural characteristics. It indicates that by increase of social discipline, satisfaction level in social, political, economic and cultural aspects, the probability of tendency toward vandalistic behavior is reduced. In other hands, according to the results of this research the tendency toward vandalistic behavior is different between men and women and married and singles .so that the singles and men show more tendencies toward vandalistic behaviors. There is no significant difference among age groups, special, higher studies and also special income average and tendency toward vandalistic behaviors in this research.

    Keywords: ocial system, satisfaction level of social statues, satisfaction level of economic statues, satisfaction level of political statues, satisfaction level of cultural characteristics
  • The Strategies to improve performance of police units to combat drug: Case study Sarab city 1
    Abdollah Peimani Asl, Esmaili Hazrati Pages 65-85

    Police role is very sensitive in private and public securing; establish order and security, prevention and detection of crime. This research studies the ways to improve performance of police units to combat drug trafficking in the city of Sarab. Statistical populations are all of the police personnel in Sarab city. The results show that Outfit of Specialized units to Features And tools needed, Annual training classes in order to identify new ways to combat drug, improve patrols insensible into city, Inspection and permanent control of entry and exit of city affects to Performance of police units and reducing drug trafficking.

    Keywords: drug trafficking, Performance of police, combat drug, combat strategies
  • Mohammad Ali Tasdighi*, Forugh Tasdighi Pages 87-106

    Taking first place in economic, science and technology in the twenty years of the Islamic Republic of Iran is subject to the requirements in savings Sndchshm management community organizations. One of these requirements, social security investments good for the community. Creating a safe environment in which businesses can grow freely and to achieve community goals. In this regard, the police and other security agencies, in addition to external security and order, internal security roles in the society are responsible. Such a role, to prevent insecurity in the investment aspect of preventive security in the context of a disruptive factor eliminating, External security and facilitate the social context provides a good investment. Internal security is emphasized in this paper Internal security is emphasized in this paper,, Relationship between the police and security agencies on the one hand and the other hand, based on the teachings of compassion is important to us . For such security, the security services and police forces require changes in goals, methods, management and planning within the organization to achieve its goals, visions possible. For such security, the security services and police forces require changes in goals, methods, management and planning within the organization to achieve its goals, visions possible. In addition to social security, particularly internal security investment component that needs to be realized in collaboration with other institutions Some of these factors include motivation to invest in people, job security, mental health and lower stress and anxiety to investors Spirit of cooperation and collective work and participatory management practices, mutual respect and trust between individuals and society, self-regulatory, economic factors, Political, administrative and cultural decentralization and the emphasis on human relationships has been studied and analyzed.

    Keywords: enterprise, social security, internal security, mental health motivation, mutual respect
  • Naser Javad khani* Pages 109-121

    This paper examines the causal relationship between FDI inflows and total crime in India by using classical econometric methodology. The paper attempts to study the direction of causality between the two variables. There is sufficient evidence of FDI inflows in to India causing uneven economic growth leading to rising income inequalityand social unrest. These negative effects are leading to surge in crime rate. First, a multivariate regression analysis was conducted to see the effect of FDI on total crime, taking four exogenous variables, i.e., FDI as a percentage of GDP, GDP in US dollars, GDP per capita and FDI net inflows in million US dollars and total crime as endogenousvariable. Though the over all model was significant, the crime incidence due to FDI net inflows showed a weak positive influence. To explore further a univariate regression analysis was done with total crime as a regressand and FDI net inflows as regressor. The results did not make any significant difference from the multivariate regression results except showing that there was some indicative influence caused by FDI net inflows on total crime though it is not a strong evidence of causality between the two variables.But knowingthat a multitude of factors cause the occurrence of crime and given the fact that a certain percentage of crimes go unrecorded, this resultneed not be ignored and the issue deserves further exploration.

    Keywords: Crime, GDP, FDI, Time series, inequality