فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی آذربایجان شرقی
پیاپی 2 (پاییز 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/08/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرتضی اسدلو صفحات 1-26

    دست یابی به توسعه ی پایدار، نیازمند سرمایه گذاری برای بهره جویی از مزیت های نسبی و توانایی های بالقوه اقتصادی است. در فرآیند جهانی شدن، سرمایه با سهولت قابل نقل و انتقال است؛ اما سرمایه گذاران به دنبال کسب سود بیش تر و مکانی امن برای سرمایه گذاری هستند. از جمله مهم ترین عوامل موثر بر جریان سرمایه گذاری، موضوع امنیت به ویژه بعد انتظامی آن است که از نظر روانی می تواند آثار بسیاری بر تصمیم گیری سرمایه گذاران داشته باشد. در پژوهش حاضر قصد داریم رابطه ی بین هزینه های نیروی انتظامی و جریان سرمایه-گذاری در ایران را مورد بررسی قرار دهیم. در این تحقیق با استفاده از روش توصیفی و تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتاب خانه ای و نیز آمارهای موجود در زمینه ی هزینه های نیروی انتظامی و سرمایه گذاری در کشور سعی در تبیین دقیق رابطه بین امنیت انتظامی و سرمایه گذاری خواهد شد. نتایج حاصل از بررسی های انجام شده نشان می دهد که امنیت انتظامی و سرمایه گذاری رابطه مثبت و متقابل با یک دیگر دارد. به این ترتیب پیشنهاد می شود سیاست گذاران در راستای افزایش سرمایه گذاری توجه بیش تری به امنیت انتظامی داشته باشند.

    کلیدواژگان: امنیت، سرمایه گذاری، امنیت انتظامی، رشد سرمایه گذاری، هزینه های نیروی انتظامی
  • حبیبه اسمعیلی صفحات 26-35

    افزایش سرمایه گذاری و به ویژه سرمایه گذاری خارجی در کشور موجب تحولات شگرفی در تمامی زوایای حیات اجتماعی شده و روز به روز بر این اثرات افزوده میشود. یکی از مهم ترین این تحولات، توسعه و گسترش تکنولوژی و فناوری های جدید ارتباطی است. با وقوع چنین تحولاتی، محیط امنیتی انتظامی کشور نیز، چالش های جدیدی را تجربه و دامنه آن به سمت ساختارهای فراملی و مجازی کشانده شده است. هدف این پژوهش شناسایی و معرفی برخی از این چالشها ست. روش این تحقیق توصیفی- تحلیلی است و روش جمع آوری اطلاعات براساس روش کتابخانه ای از طریق فیش برداری، بررسی اسناد و مدارک مبادله شده، صورت گرفته است. نتایج این تحقیق نشان می دهد که فرصت هایی که فناوری ها در فضای راهبردی ناجا ایجاد می کند عبارت است از : افزایش نقش اطلاعات در کشف جرایم ، افزایش قابلیت سیستم های نظارتی و کنترلی در پیشگیری و کشف جرم و افزایش سرعت کشف جرم . هم چنین افزایش سرمایه گذاری و توسعه فناوری های جدید ، می تواند بستر و زمینه شکل گیری تهدیدهای نوین یعنی بین المللی شدن جرایمی چون قاچاق مواد مخدر ، جرایم مالی ، تروریسم و فراهم کردن ابزارهای جدید برای ارتکاب جرایم مالی مانند کلاهبرداری ، جعل ، سرقت و شکل گیری جرایم جدید بیش ترین تاثیر را در محیط راهبردی ناجا خواهد داشت .

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، امنیت انتظامی، چالش های پلیس، فناوری های نوین، تهدیدهای امنیتی- انتظامی، جرایم اقتصادی
  • نیما جعفری نویمی پور صفحات 36-52

    مشکل ترافیک در بسیاری از شهرهای بزرگ به صورت یک معضل در آمده است و سالانه هزینه های زیادی بر دوش مسیولان و شهروندان آن شهرها قرار می دهد. بنابراین، در تمامی کلان شهرهای دنیا کنترل ترافیک، سیستم حمل و نقل هوشمند به یکی از مسایل مهم آن شهر تبدیل شده است. کنترل هوشمند ترافیک، یکی از ابزارهای کاربردی جهت رفع این مشکل است. اولین قدم در کنترل هوشمند ترافیک مدل سازی ترافیک است. مدل سازی ترافیک به صورت عمده به سه روش میکروسکوپیک، ماکروسکوپیک و مسوسکوپیک صورت می پذیرد. در این مقاله با توجه به اینکه عامل اصلی ترافیک در شهر تبریز نبود هماهنگی چراغ های راهنمایی نسبت به یکدیگر با توجه به پویا بودن تغییرات حجم ترافیک است، یک روش جدید به نام مدل هوشمند موج سبزکه یک مدل مسوسکوپیک است برای مدل سازی ترافیک شهر تبریز ارایه شده است. این مدل می تواند در ورودی بسیاری از نرم افزارهای برنامه ریزی کنترل و مدیریت ترافیک به کار رود. روش ارایه شده در این مقاله برای استفاده در سیستم های کنترل ترافیک به وسیله بهینه سازی چراغ های راهنمایی مناسب است. این مدل می تواند به عنوان ورودی برای سیستم کنترل چراغ های راهنمایی شهر تبریز نیز استفاده شود.

    کلیدواژگان: مدل سازی ترافیک، مدل هوشمند موج سبز، کنترل هوشمند ترافیک، ترافیک، حجم ترافیک
  • علی ذوالقدر صفحات 54-76

    نیروی انتظامی به عنوان یک نیروی بازدارنده، یکی از اهرم های حکومتی برای برقراری امنیت اجتماعی و حفظ و تدوام آن است. از این نظر، اعتماد به آن می تواند اعتماد به حکومت نیز تلقی شود. به همین خاطر، پژوهش حاضر در صدد آن است میزان اعتماد مردم شهر تبریز به نیروی انتظامی را سنجیده و با شناسایی عوامل موثر بر آن، راهکارهای عملی را برای ارتقای مفهوم یاد شده ارایه کند. روش تحقیق مورد استفاده، پیمایش بوده و از ابزار پرسش نامه برای جمع آوری داده ها استفاده شده است. هم چنین در تحقیق حاضر، به شیوه نمونه گیری خوشه ای، مردم شهر تبریز، مورد پرسش قرار گرفته اند. نتایج تحلیل رگرسیونی نشان داد که اولا متغیرهای مورد استفاده توانسته اند 39 درصد تغییرات متغیر وابسته را تبیین کنند و ثانیا، از بین متغیرهای مورد بررسی ، متغیر های اعتقاد به ضابطه مندی ماموران نیروی انتظامی و امنیت اجتماعی بیش-ترین تاثیر را بر میزان اعتماد اجتماعی شهروندان به نیروی انتظامی داشته اند

    کلیدواژگان: اعتماد اجتماعی، امنیت اجتماعی، اعتقاد به ضابطه مندی ماموران نیروی انتظامی، آگاهی و شناخت از وظایف نیروی انتظامی، عملکرد، تجربیات قبلی، نیروی انتظامی
  • بهروز ساری صراف، منصور پیروتی، فاطمه جعفرزاده، ابوالفضل رحمانی صفحات 78-93

    در سال های اخیر شرایط آب وهوایی به عنوان یکی از مهم ترین عوامل موثر بر تصادفات جاده ای توجه بسیاری از محققان را به خود جلب کرده و مطالعات زیادی در این زمینه به انجام رسیده است. در پژوهش حاضر تاثیر برخی از پارامترهای اقلیمی بر تصادفات جاده ای در یکی از محورهای کوهستانی کشور (محور سردشت- ارومیه) مورد بررسی قرار گرفته است. بدین منظور داده ها و اطلاعات مربوط به تصادفات رخ داده در محور مذکور برای سال های 1386-1384 و هم چنین داده های ساعتی اقلیمی در دوره زمانی یاد شده با استفاده از روش های آماری تحلیل رگرسیون و درون یابی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که تمام پارامترهای اقلیمی (بارش، یخبندان، باران ،برف، ابرناکی و ساعات آفتابی) رابطه معناداری با تصادفات جاده ای در محور مورد مطالعه داشته اند. نتایج حاصل از پهنه بندی میزان خطر تصادف در شرایط مختلف آب و هوایی نشان می دهند که بیش ترین تعداد تصادفات در شعاع 20 تا 30 کیلومتری نزیدک شهرها رخ داده اند . هم چنین بیش ترین تعداد تصادفات در شرایط هوای آفتابی (46 درصد) رخ داده اند ، 19 درصد تصادفات در شرایط بارش برف، 14 درصد در شرایط یخبندان، و 10 درصد در شرایط آب و هوای بارانی اتفاق افتاده است.

    کلیدواژگان: حمل و نقل جاده ای، تصادف، پارامترهای اقلیمی، جاده ی سردشت - ارومیه، درون یابی، رگرسیون
  • محمدباقر علیزاده اقدم، ذاکر صالحی صفحات 94-119

    امروزه شهرها مهم ترین خاستگاه زیستی انسان ها هستند و با پدیده هایی مدرن نظیر آلودگی هوا، ترافیک، رانندگی پرخطر و تصادف مواجه اند که ناشی از ورود به دنیای مدرن است. رانندگی کردن و خطر تصادف احتمالی آن را باید در بافت زندگی افراد جست و جو کرد. رفتارهایی که فرد در زمینه ی رانندگی (نظیر: ویراژ دادن، سبقت گرفتن، عبور از چراغ قرمز، نبستن کمربند ایمنی و...) انجام می دهد، برآمده از موقعیت های ساختاری و انتخاب های فردی است، هدف اصلی این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر سبک زندگی رفتارهای خطرناک رانندگان درون شهری شهرستان تبریز است. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق را کلیه رانندگان درون شهری تبریز تشکل می دهند که به شیوه تصادفی طبقه ای انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفته اند . ابزار گردآوری اطلاعات این تحقیق نیز پرسشی می باشد . نتایج نشان می دهد که سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، نوع شغل و نوع خودرو با سبک زندگی رفتارهای خطرناک رانندگی رابطه معنی دار داشته و از بین ویژگی های فردی، جنسیت ، سابقه رانندگی و سن بر سبک زندگی رفتارهای خطرناک رانندگان تاثیرگذار بوده است.

    کلیدواژگان: سبک زندگی رفتارهای خطرناک رانندگی، سرمایه اجتماعی، سرمایه فرهنگی، سرمایه اقتصادی، سبک زندگی
  • نسرین گرامی اصل، رحیم بدری، شیرین زینالی صفحات 121-135

    تحقیق حاضر با هدف مقایسه تیپ شخصیتی A و هیجان خواهی رانندگان متخلف و غیرمتخلف در سرعت و سبقت غیرمجاز در شهر تبریز انجام شد. این تحقیق از نظر نوع تحقیق کاربردی و از لحاظ روش توصیفی از نوع علمی-مقایسه ای است. جامعه آماری این تحقیق را کلیه رانندگان شهر تبریز تشکیل می دهند و نمونه آماری شامل 100 نفر راننده متخلف و 100 نفر راننده غیرمتخلف است که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسش نامه تیپ A وB فریدمن و روزنمن و پرسش نامه های هیجان خواهی زاکرمن بسته به فرهنگ استفاده شد. یافته ها نشان داد بین تیپ شخصیتی رانندگان متخلف و غیرمتخلف تفاوت معنا داری وجود دارد. همچنین نتایج تحقیق حاضر نشان داد بین هیجان خواهی، تجربه طلبی، تنوع طلبی، ماجراجویی، ملال پذیری و عدم بازداری بین رانندگان متخلف و غیر متخلف تفاوت معنادار وجود ندارد.

    کلیدواژگان: رانندگی، تیپ شخصیتی A، هیجان خواهی، تخلفات رانندگی، رانندگان غیرمتخلف، سرعت غیر مجاز، سبقت غیرمجاز
|
  • Morteza Azadlou Pages 1-26

    Stable development requires investments in various economic parts. Nowadays capital is easily transferabale, but investors are searching more profit and secure places to invest.One of most important elements which outshines investment flow is security, especially disciplinary aspect of it.In this research we are going to compare costs of this kind of security and investment. By using descriptive method and regarding some statistics we try to define the relationship between these two alternatives.Outcomes show strong relationship, so government has to put it in core of consideration.

    Keywords: Security, Disciplinary security, Investment growth, security costs
  • Esmaili Habibeh Pages 26-35

    Today in countries, investment, especially foreign investment and other external financing tools, is one of the development leverages and this attitude and the need is growing day by day and this will play an important role in strengthening the competitiveness of countries.‌ The use of international financial resources and foreign investment services, in addition to providing the technological needs and investors and domestic entrepreneurs financial needs, increases the equipments and capital resources of a country in development and growth path. But increasing investment and particularly foreign investment in the country, causes to dramatic changes in all aspects of social life and these effects is added day to day. One of the most important developments is technology development and new technologies of communication. With the occurrence of such changes, the police and security environment, experiences new challenges and the range of the transnational and virtual structures are brought. This study aims to identify and introduce some of these challenges. This research method is descriptive – analytical and the data collecting is based on library method through plug-taking and review of exchanged documents.

    Keywords: Investment, police security, police challenges, New technologies
  • Nima Jafari Navimipour Pages 36-52

    Traffic models play an important role in traffic research and in many traffic applications such as traffic flow prediction, incident detection and traffic control. The traffic problem is one of the challenging issues in large cities nowadays. Intelligent Transportation System (ITS) is one of the suitable methods for solving this problem. ITS for Tabriz as a large city in Iran is very vital. Traffic modeling is the first step to implement the ITS. In this paper an Intelligent Green Wave Model (IGWM) based on graph theory has been introduced for traffic modeling of this city. This model is suitable for green wave based controller systems.

    Keywords: IGWM, Green Wave, Tabriz, Intelligent Transport Systems, Traffic modeling
  • Ali Zolghadr Pages 54-76

    Evaluation of Tabriz to trust police and factors affecting its main purpose has been proposed. Variables, social security, the belief criterion Mandy Police, awareness and knowledge of police duties, police performance, based on previous experiences, ideas Giddens, Weber, Jahnson, Inglehart, Sztompka, Weber, Parsons, simmel, Uslaner, , Luhmann is gven, Dependent variable, independent variables social trust. Statistical sample size in this study that cluster sampling in sta s cal community in Tabriz, according to Cochrane Formula 399 people were present study sample is ready. The study and questionnaire survey to collect information and data required in order to take advantage of and validity of narrative analysis has been used. The results of the data and findings from the main research hypothesis is confirmed. Considering the findings of regression analysis to investigate the belief criterion variable Favorites Vshnakht Police and awareness of police duties, police performance, previous experience of police and public security had direct effects on social trust. Mandy belief criterion Police and social security are the most representation. House conditions and variables, age, residence area had no significant relationship to trust the police did not have social

    Keywords: social trust, police force, social security, Belief in the police force criterion Favorites, Awareness, knowledge of police duties, police performance, Previous experience of police
  • B.Sari Sarraf, Mansour Pirouti, Fatemeh Jafarzadeh, Abolfazl Rahmani Pages 78-93

    In recent years the role of climate conditions as one of the most important factors affecting road accidents has attracted the attention of many researchers; and many studies have been done in this field. This research investigates the effects of climatic parameters on road accidents in one of mountainous roads of Iran (Sardasht-Urmia Road). For this purpose, data of accidents and hourly data of climate collected form 2005 to 2007 period of time and them investigated using regression analysis, and interpolation methods. The climatic parameters of frost, snow, precipitation, cloudiness, fog and sunshine selected as the independent variable, and the occurred accidents in the research spatial area were selected as the dependent variable. Results showed that the sunshine condition as a climatic parameter has had the highest effect on road accidents in the research area and the snow and frost condition acquired the second and third rank respectively. The accidents zoning maps of Sardasht-Urmia road has been drawn in multiple climatic conditions. At the end of research some suggestions offered in order to increasing security and decreasing accidents in mentioned road.

    Keywords: Road Ttransportation, Accident, Climatic Parameters, the Sardasht-Urmia Road, Interpolation, regression
  • Mohamadbagher alizadehaghdam, Zaker salehi Pages 94-119

    Today, the cities which are the residence of human being, face many new difficulties such as air pollution, dangerous driving and car accidents. These are the results of modernity. Driving and possible accidents relected to it must be searched in people’s living styles. The acts of an individual including accelerating, speeding, ingoring signposts and safety directions such ac fasteing safety belts are the results of structured situations and individual’s choices. The research method in survey and the arithmetic sample includes 400 urban drivers of tabriz which have been studied throuy Randomly categorizationMethod. The results show that social and cultural resources, the type of occupation, the model of cars have meaningful relationship with style of life and among the special characteristics of an individual, gender, experience of driving and age have affected their style of life and harmful acts.

    Keywords: Harmful behavior in driving life style, social capital, Cultural Capital, economical capital
  • Nasrin Gerami, Rahim badri, shirin zeynali Pages 121-135

    This research was conducted to compare personality traits (Type A personality and sensation seeking) in offending drivers (illegal speed and overtake) with nonoffending drivers in Tabriz. The research method was a descriptive- comparative. The sample in this study consists of 200 partcipants (100 offending drivers and 100 nonoffending drivers). They were selected by using accessible sampling method. Analysis of the data was based on the Chi-Square Test and T.Test. The results revealed that there was significant diference between offending drivres and nonoffending drivres in A behavior . Also result indicated that there wasn’t significant differences between offending drivers and nonoffending drivers in sensation seeking (Adventure Seeking, Experience Seeking, Disinnibition, Boredom Susceptitility).

    Keywords: Driving, Type A personality, Sensation seeking, Driving Violation