فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی آذربایجان شرقی
پیاپی 1 (تابستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شهریار عباسی، بهروز ساری صراف، خلیل ولیزاده ی کامران صفحات 1-14

    براساس آمارهای موجود، هر ساله هزاران نفر در اثر تصادفات جاده ای جان خود را از دست می دهند که آثار سنگین اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی آن جوامع بشری را به شدت تهدید می کند. مطابق آخرین آمار در سال 87 سهم ایران 28000 نفر بوده است. که این امر فاجعه ای ملی محسوب می شود (سیف نیا، 1387). در این پژوهش تصادفات جاده ای محور اهر- تبریز در وضعیت های جوی بارانی و مه آلود در یک دوره ی آماری شش ساله (1385- 1380) مورد بررسی قرار گرفته است. به منظور بررسی نقش این پدیده ها در بروز تصادفات جادهای از داده های ساعتی ایستگاه های هواشناسی اهر و تبریز استفاده شده و وضیعت لحظه وقوع تصادفی که در بانک اطلاعات پلیس راهور ثبت شده، با یکدیگر تطبیق داده شده است. در این مقاله با استفاده از سیستم اطلاعاتی جغرافیایی GIS نقشه پراکندگی و میزان خطر تصادفات در وضعیت های جوی بارانی و مه آلود تهیه شده و ارتباط بین تصادفات و روزهای جوی بارانی و مه آلود با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسین خطی ساده مورد بررسی قرار گرفته است. بررسی آماری نشان می دهد که بین تصادفات و هریک از وضعیت های جوی بارانی و مه آلود رابطه مثبت و قوی وجود دارد. همچنین در پهنه بندی مشخص شد که کیلومترهای 69، 45، 12، 5 در وضعیت های جوی بارانی و کیلو مترهای 90، 12 در وضعیت های مه آلود جزء مقاطع باخطر خیلی زیاد مسیر مورد مطالعه می باشند.

    کلیدواژگان: تصادفات جاده ای، باران و مه، جاده اهر- تبریز، هبستگی پیرسون، GIS
  • طاهر بخشی زاده، محسن علائی صفحات 15-35

    خودکشی به معنای نابودی و از بین بردن خود یا به اصطلاح (قتل نفس) سالیان درازی است که از رواب عشیره ای و سنتی و تا رابطه پیچیده صنعتی- شهری امروزی گریبان بشر را گرفته و در فراز و نشیب تحولات اجتماعی، قلب و روح جسمی خانواده و جوامع را آزرده است. خودکشی از آسیب های مهم فردی و اجتماعی است که به طور متوسط در میان معتادان و بیماران روانی بیش تر است. فرد خودکشی کننده بر این باور است که در زندگی به اهداف و امیال خود نرسیده است و زندگی مفهوم خود را از دست داده است و مرگ بهتر از آن قلمداد می شود. از عمده ترین از عمده ترین دلایل خودکشی در ایران فقر و افسردگی اعلام شده است. منابع مورد استفاده برای گردآوری داده ها عبارتند از: منابع داخلی و خارجی در این میان می توان به نقش عواملی که در خودکشی تاثیر دارند اشاره کرد. که از جمله آنان نقش متغیر اقتصادی در خودکشی- رابطه تقلید و خودکشی- نقش تغییرات اجتماعی در خودکشی- نقش خانواده در خودکشی توجه کرد. در این مقاله از روش کتابخانه ای و اسنادی استفاده شده است. نظریه کلاسیک خودکشی دورکیم بنیان های نظری و تجربی بسیار قوی برای مطالعه مربوط به خودکشی است. خودکشی نه تنها برای فردی که به این عمل اقدام می کند زیان بار است بلکه برای اجتماع نیز زیان معنوی فراوان به بار می آورد. اگر پدیده خودکشی را متغیر وابسته در نظر بگیریم عوامل اقتصادی، تغییرات اجتماعی، دین، تقلید و نهاد خانواده را می توان متغبر مستقل در نظر گرفت. پدیده خودکشی که از عوارض علمی عصر حاضر است بیشتر متاثر از نا به سامانی ها، اختلال های روانی و نابرابری اجتماعی است

    کلیدواژگان: خودکشی، تقلید، متغیرهای اقتصادی، بی هنجاری های اجتماعی، تغییرات اجتماعی
  • وحید زادشم پور، ناهیده علیزاد الوندی صفحات 37-57

    روسپیگری مردان و زنان از کهن ترین و سابقه ترین کج روی های بشری است که رد پای آن را می توان در طول تاریخ مشاهده کرد. اما تن فروشی زنان حضوری به مراتب ملموس تر و عیان تر از سایرین داشته است. تحقیق حاضر به منظور پی بردن به برخی عوامل موثر بر روسپیگری زنان صورت گرفته است و از آن جایی که توجه به زنان به دلیل موقعیت ویژه آنان در جامعه به خصوص نقش آنان در تربیت فرزندان و تاثیرشان در ایجاد آرامش در کانون خانواده اهمیت بیشتری برخوردار است؛ توجه ما به این قشر معطوف گردیده است. جامعه آماری این تحقیق را زنان زندانی حاضر در زندان تبریز بین سال های 89- 88 تشکیل داده اند و حجم نمونه آماری 36 نفر بوده است. نوع تحقیق پیمایشی و مصاحبه می باشد و با 10 نفر از زنان روسپی در شهر تبریز مصاحبه شده است. ابزارگردآوری اطلاعات پرسشنامه(پیمایشی) و سوالات ساختارمند (مصاحبه) بوده است.

    کلیدواژگان: روسپیگری زنان، اعتیاد والدین، بیکاری، شهرنشینی، خشونت خانوادگی، کمبود محبت، همسر آزاری، نارضایتی جنسی
  • سید محمد سادات حسینی، ابراهیم وهاب زاده، حبیب آبراهه صفحات 59-80

    شهر تبریز به عنوان یکی از کلان شهرهای کشور با مشکل های ترافیک روبرو است. جهت رهایی از این مشکل ها تصمیم گیران شهر در سال 1387 اقدام به احداث خطوطBRT در سطح شهر نمودند. هدف تحقیق این است نشان دهد احداث خطوطBRT کیفیت ناوگان اتوبوسرانی را افزایش داده و باعث جذب سفر از سایر سیستم ها شده است. روش تحقیق میدانی بوده و برای تکمیل اطلاعات از سیستم کتابخانه ای و اطلاعات موجود در اتوبوسرانی شهر تبریز نیز استفاده شده است. براساس نتایج این تحقیق مشخص گردید به نظر مردم شهر احداثBRT در شهر تبریز باعث افزایش استفاده مردم از اتوبوس شده و سرعت سفر اتوبوس ها از 10 کیلومتر در ساعت به 15 دقیقه به 5/3 دقیقه کاهش پیدا کرده است. زمان انتظار مسافران در ایستگاه ها از 18 دقیقه به 5/3 دقیقه کاهش پیدا کرده است. تعداد جابه جایی مسافر با یک دستگاه اتوبوس در طول روز افزایش معنی داری داشته است. با وجود این مزایا، احداث این خطوط باعث افزایش ترافیک در معابر موازی این مسیر شده است. این تحقیق نشان داد مردم در تصمیم خود برای انتخاب وسیله سفر به ترتیب به هزینه سفر، در دسترس بودن، کاهش زمان، انتظار در ایستگاه ها، کاهش زمان سفر، ایمن بودن، نوع اتوبوس از لحاظ راحتی، طراحی ایستگاه و اطلاع رسانی اهمیت می دهند. هم چنین مشخص شد بیشترین سفرهای انجام شده با اتوبوس هایBRT با هدف کار و تحصیل است.

    کلیدواژگان: اتوبوس، خط ویژه، وسیله سفر، BRT، زمان سفر
  • ارتقای بهره وری منابع انسانی در پلیس جمهوری اسلامی ایران
    مینا محجوب، حبیبه اسمعیلی صفحات 81-102

    استمرار یک سیستم بهره وری، مستلزم اقداماتی چند نظیر تسهیم منافع، اصلاح ساختار سازمانی، توسعه منابع انسانی و... است. راهکارهای افزایش بهره وری نیز مستلزم شناخت کافی وضعیت موجود و فرهنگ کاری سازمان ها است. با توجه به تفاوت های مهم در فرهنگ کاری شرکت ها و وضعیت موجود آن ها می توان گفت راهکارهای افزایش بهره وری نیز در آن ها متفاوت خواهد بود. با توجه به شرایط بسیار متلاطم محیطی و افزایش پیچیدگی جرایم و گسترش جرایم سازمان یافته، بسیار واضح است که سازمان های پلیسی نیز باید به طور مداوم به دنبال بهینه سازی سازمانی در راستای تطابق با محیط خود به منظور امنیت عمومی باشند. در این مقاله بعد از بررسی مبانی نظری، تاریخچه و تجربیات بهره روی در جهان، به معرفی راهکارها و عوامل موثر بر ارتقاء پرداخته شده و سپس بهره وری در پلیس با ارایه مدل تجربی برای بهره وری نیروی انسانی در ایران با استفاده از نرم افزار اقتصاد سنجی Eviews7، مورد مطالعه قرار می گیرد. نتایج حاکی از تاثیر مثبت و معنادار سرمایه سرانه، متوسط سال های تحصیلی و هزینه های دولت در بخش آموزش بر روی بهره وری نیروی کار است. تحقیق از نوع کاربردی بوده و جمع آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و اسنادی می باشد. لذا به منظور بهره برداری بالاتر و ارایه خدمات انتظامی و اجرایی موثر و کارآمد نیروی انسانی ضرورت دارد تا نسبت به بهره وری و توسعه انسانی در ناجا همت گمارده شود

    کلیدواژگان: توسعه منابع انسانی، بهره وری، سازمان پلیس، ارتقای بهره وری
  • حبیبه اسمعیلی، وحیده کسمایی پور صفحات 103-125

    برخورداری از امنیت در برابر جرم و نا امنی از اساسی ترین مولفه های امنیت انسانی به شمار می رود. پلیس فعالیت های مختلفی را در تامین امنیت انسانی انجام می دهد. این فعالیت ها گاهی سرکوگرانه و گاهی نیز پیشگیرانه هستند. اما، تدابیر پیشگیرانه به دلیل اقتصادی تر و انسانی تر بودن آن ها، از جایگاه والاتری برخوردارند. لذا باید جایگاه پیشگیری از وقوع جرم را قبل از رسیدگی و صدور حکم در مورد تظالمات، تعدیات، شکایات و حل و فصل خصومات قرار داد، زیرا ارتکاب جرم، آثار و تبعات زیانباری را هم برای شخص مجرم و هم برای اعضای جامعه وارد می کند وبه هیچ وجه نمی تواند آثار و تبعات زیانبار و فرصت ها و حرمت های از دست رفته را جبران و مجرم و جامعه را به جایگاه فبل از وقوع جرم بازگرداند. در این مقاله پس از بررسی نظری و دلایل و راه های پیشگیری از جرم به اقدامات و راهبردهای نیروی انتظامی ج.ا.ا. (ناجا) در این جهت پرداخته و در نهایت بررسی تجربی در خصوص عوامل موثر بر پیشگیری از جرم با استفاده از نرم افزار اقتصاد سنجی Eviews7 ارایه می شود. نتایج حاکی از آن است که هرچه در جامعه ای میزان امنیت اقتصادی، سطح تحصیلات، و خدمات اجتماعی (فرهنگ) بالا باشد، تمایل به ارتکاب جرم کاهش می یابد لذا هزینه های دولت در خصوص پیشگیری از جرم نیز کاهش خواهد یافت و احساس امنیت عمومی در جامعه به وجود می آید.

    کلیدواژگان: جرم و ناامنی، پیشگیری از جرم، امنیت اقتصادی، خدمات اجتماعی، امنیت عمومی
  • محمد عباس زاده، محمدباقر علیزاده اقدم، سید رضا اسلامی بناب صفحات 127-157

    امنیت از جمله پدیده های مهم و شایان توجهی است که از نیازها و ضرورت های اساسی و پایه ای فرد و جامعه به شمار می رود . امنیت اجتماعی شالوده زندگی و نبود امنیت ، سرچشمه بسیاری از گرفتاری ها و نا بسامانی هاست، به عبارتی نارضایتی عمومی و سایر نا هنجاریهای پدیده آمده اجتماعی به نوعی با امنیت اجتماعی در ارتباط است . هدف اساسی پژوهش حاضر ، تعیین رابطه بین عوامل اجتماعی (مشارکت فرهنگی و مذهبی، احساس بی قدرتی، نظارت غیر رسمی، عوامل جمعیت شناختی) و امنیت اجتماعی می باشد که برای حصول به آن ، به لحاظ نظری از دیدگاه های ماکس وبر، گیدنز، کوین، مرتون و... استفاده شده است. روش تحقیق پیمایشی بوده و ابزارگردآوری، پرسشنامه بسته پاسخ می باشد. جامعه آماری این پژوهش،دانشجویان کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی تبریز در سال تحصیلی 88- 87 می باشد که تعداد کل این دانشجویان براساس مرکز آمار دانشگاه 18743 نفر بوده که از این تعداد، 376 نفر با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه گیری طبقه ای به عنوان نمونه نهایی انتخاب شده اند. پس از جمع آوری پرسشنامه ها، اطلاعات لام توسط نرم افزار Spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. جهت آزمون فرضیات نیز به تناسب سطوح سنجش متغیرها، از آزمون هایt، ضریب همبستگیr پیرسون و تحلیل رگرسیون استفاده شده است. براساس نتایج تحقیق، میانگین امنیت اجتماعی پسران بیش تر از دختران بوده است. نهایت امر اینکه نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره نشان می دهد که متغیر جنسیت، نظارت غیر رسمی و احساس بی قدرتی از جمله متغیرهای تاثیرگذار بر امنیت اجتماعی بوده اند.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، مشارکت فرهنگی و مذهبی، احساس بی قدرتی، نظارت غیررسمی و متغیر های جمعیت شناختی
  • نیما جعفری نویمی پور صفحات 159-182

    ترافیک شهری در بسیاری از شهرهای بزرگ به صورت یک معضل درآمده است و سالانه هزینه های زیادی بر دوش مسیولان و شهروندان آن شهرها قرار می دهد بنابراین در تمامی کلان شهرهای دنیا کنترل ترافیک به یکی از مسایل مهم آن شهر تبدیل شده است. روش های مختلفی برای کنترل ترافیک کلان شهرها ارایه شده است که معمولا به دو دسته سنتی و هوشمند تقسیم می شوند. در روش سنتی برای کنترل و کاهش ترافیک از روش هایی مانند تعریض بزرگراه ها، استفاده از این روش ها در بلند مدت نتوانسته است مشکل ترافیک را در این شهرها حل کند. روش های هوشمند یا کنترل هوشمند ترافیک (ITS) یکی از ابزارهای کاربردی جهت رفع این مشکل است. در این روش از روش ها و الگوریتم های خاص جهت حل معضل ترافیک استفاده شده است که اولین قدم در کنترل هوشمند ترافیک مدل سازی ترافیک می باشد. شهر تبریز نیز به عنوان یکی از کلان شهرهای ایران جهت کنترل و کاهش ترافیک به کنترل هوشمند ترافیک نیاز دارد. با توجه به اینکه مدل سازی ترافیک اولین قدم جهت رسیدن به سیستم کنترل هوشمند ترافیک می باشد. در این مقاله ترافیک شهر تبریز با استفاده از نظریه داده گرا مدل شده است. این مدل می تواند در ورودی بسیاری از نرم افزار های برنامه ریزی کنترل و مدیریت ترافیک به کار رود. مدل سازی ترافیک به صورت عمده به سه روش میکروسکوپیک، ماکروساپیک و مسوسکوپیک صورت می پذیرد. در این مقاله دو گراف ویژه به نام LHMD و LMD معرفی و جهت مدل سازی ترافیک شهر تبریز استفاده شده اند.

    کلیدواژگان: مدل سازی ترافیک، شهر تبریز، نظریه داده گرا، کنترل هوشمند ترافیک
|
  • B.Sari Sarraf, Kh.Valizade Kamran Pages 1-14

    Based on existing data’s , thousands of people die on road accidents each year that its great cultural, economical, and social effects threatens human societies severely. According to new information in 1387 Iran’s part is about 28000 sacrificed Person which is a national disaster (seif nia-1387) In this research road accidents on AharTabriz road in rainy and fogy air conditions a 6 year statistical period has been conveyed for the purpose of conveying the role of this phenomena on occurring road accidents the data’s reported by AharTabriz climatology station has been used and air condition at the moment of occurred accident which has been reported by the information center of the police has been adjusted. In this research the density map and number of road accident in rainy and fogy climatic condition has been planned by using GIS and the relationship between the accident and rainy and fogy days has been studied as a single line by using Pierson and Regression correlation. Statistic based convey (search) show that between the number of accidents and each rainy and fogy climatic conditions is a positive and strong relationship .Also it became realized KM 5-12-45-69 under rainy and KM 12-90 in fogy days are more dangerous condition in causing accident on studied road

    Keywords: Road Accident, Rain, fog, Ahar – Tabriz Road, Pierson correlation, GIS
  • T.Bakhshi Zadeh Pages 15-35

    Suicide means killing or destroying oneself which has been occurred in Tribal and traditional to complex city industrial relation for many years. It has annoyed cumulative heart and soul of families and communities in ups and downs of social revolutions. Suicide is one of important individual and social damages which is more among addicted people and psychic patients. The man who kills himself/ herself believes that he has not reached to hi aims and wishes and life has lost his meaning and death appears better than it. Poor and depression are the most common reasons for suicide in Iran. The references among these we can point to the roles of factors which have effects on suicide in this research library and documentary method has been used. The classic theory of suicide is theoretical and experimental bases for studying about suicide. Suicide is not only dangerous and harmful for the one who kills himself/ herself but also harmful for the society. If we consider the suicide as a dependent – variable, we can consider economical factors, social changes, religion, imitation and family as independent variables. Suicide phenomena is of scientific side effects of present era affected by disorders. Psychic disorders and social discrimination and inequalities.

    Keywords: suicide, Imitation, Random variables, Social discrimination, social changes
  • V.Zad Shampoor, N.Alizad Alvandi Pages 37-57

    Women and men prostitution is one of the ancient deviance that we can see it during the history but it's more commen among the women. The main purpose of this study is comparison of the some effective factors on women prostitution and since paying attention to the women is important, because of their situation in the society specially their role in children training and their effect on creating peace in family ,therefore statical population in this survey, are beclosed women in Tabriz Central Prison and sample size are 36 of them. Research method is survey and interview and we interview with 10 of them. Data gathering has been done through questionnaire(survey) and interview questionnaire. The results of survey are:In part survey, there isn't any relationship between employment, income, social status , urbanism , lawful tool , friend group , sexal abuse and deficiency of affection and women's prostitution. There is direct signification relationship between family volence and women's prostitution. Also ,between parents addiction and women's prostitution. In interview part, there are relationship between spouse annoying and women's prostitution and sexal dissatisfaction with prostitution of women and deficiency of affection with prostitution and unemployment and non-protection of family with prostitution of women. Also there are relationship between age of women and prostitution and dissatisfaction of life with prostitution and urbanism with prostitution.

    Keywords: Prostitution, parents addiction, unemployment, urbanism, family volence, deficiency of affection, spouse annoying, sexal dissatisfaction
  • S.M.Sadat Hosseini, E.Vahab Zadeh Pages 59-80

    As one of the large cities of Iran, Tabriz is now facing traffic problems. To get rid of traffic difficulties, in 2008, a group of cityorganizers began establishment of BRT lines within the city. The aimof this study is to show that establishment of BRT lines has improved the quality of bus services and has seized travel via other systems aswell. In this research, a field study has been done and for completion of information, library records and information available in Tabrizbus service organization have been used. Based on the results obtained in present study, it is proven that establishment of BRTlines in Tabriz city, has attracted the attention of people and the speed of travelling by buses has raised to 15 km/h, as it was 10 km/h previously. Waiting time in bus stations has decreased to 3.5min while it was 18min before the establishment of BRT lines. The number of passengers transported by a bus per day has been increased significantly. Besides these advantages, establishment ofthese lines has caused an extended traffic load in the parallel routes. In addition, it is shown that passengers decision for choosing the vehicle, depends on travel expenses, availability of the vehicle, reduction in the waiting time in the stations, decrease in travel time, safety, quality of bus regarding convenience, station designation and providing information, respectively. It was also found that most ofthe ravels by BRT buses have been done with work and educationalpurposes.

    Keywords: Bus, Special lane, Travel vehicle, BRT, Travel time
  • The Promotion of Human Recourses Productivity in I.R.I. Police
    Pages 81-102

    Continuity in productivity system needs emprises such as, organizational structure reform and human recourses development. The ways of increasing productivity also, needs enough cognition of existing situation and organizations' job culture. This article argues about productivity history, experiences in the world and effective factors to promote productivity. Then productivity in I.R.I police is studied offering an experimental model of human force productivity in Iran, using econometric software Eviews7. Findings show that all variables in model have positive effect on human force productivity. So to have higher productivity and offering effective and efficient services, police should pay more attention to instruct human forces.

    Keywords: human recourses development, Productivity, policeorganization, productivity promotion
  • Pages 103-125

    Security is one of the most important and considerable phenomenon that is said to be the basic and essential needs of person and society. Social security is the basis of life and lack of security can be the source of many anomies and problems. In the other words, the public dissatisfaction and the other social anomies are related with social security. The main goal of this study is determining the relationship between social factors (cultural and religious participation, feeling powerlessness, informal control, and the demographic factors) and social security. To do that, we used Weber, Giddens , Koen, and Merton Theories. The research method is survey and the measurement tool is questionnaire. The population in this study is the students of Azad University of Tabriz (2008-2009).According to the university statistic center they were 18743 from which we used 376 students as ample ones through Cochran formula and Stratified sampling.after collecting the questionnaires we analyzed the data by SPSS software. In order to test the hypotheses according to the variables measurement level we used T tests, Pierson consistency coefficient and regression analysis. Based on the research results, the average of social security in boys is more than girls. In addition to that, the results of multi regression show that the gender variable, informal control and feeling powerless were also effective in social security.

    Keywords: Human security, Crime prevention, Economic security, Education level, Social services
  • Mohammad Abbaszadeh, M.B.Alizadeh aghdam, S.R.Eslami Bonab Pages 127-157

    Security is one of the most important and considerable phenomenon that is said to be the basic and essential needs of person and society. Social security is the basis of life and lack of security can be the source of many anomies and problems. In the other words, the public dissatisfaction and the other social anomies are related with social security. The main goal of this study is determining the relationship between social factors (cultural and religious participation, feeling powerlessness, informal control, and the demographic factors) and social security. To do that, we used Weber, Giddens, Koen, and Merton Theories. The research method is survey and the measurement tool is questionnaire. The population in this study is the students of Azad University of Tabriz (2008- 2009).According to the university statistic center they were 18743 from which we used 376 students as ample ones through Cochran formula and Stratified sampling .after collecting the questionnaires we analyzed the data by SPSS software. In order to test the hypotheses according to the variables measurement level we used T tests, Pierson consistency coefficient and regression analysis. Based on the research results, the average of social security in boys is more than girls. In addition to that, the results of multi regression show that the gender variable, informal control and feeling powerless were also effective in social security.

    Keywords: social security, psychological security, Job Security, Physical Security, Financial Security, religious, cultural participation, feeling powerless, informal control, demographic factors
  • N.Jafari Navimipoor Pages 159-182

    Traffic congestion has become a major concern in many cities throughout the world, but it is quite difficult to improve the performance of urban traffic efficiently by using traditional methods of modeling because of complexity in the system and Tabriz is not an exception. Traffic control system divided to two methods. First method is a traditional method that reduces the traffic by using bridges and new streets. This method couldn’t help to solving the traffic problems in long time. Second method is the intelligent transportation system that uses the intelligent methods for solving the traffic problems. To model the traffic of Tabriz and to develop an intelligent managing system to control the Traffic is crucial. Thus, to do so, the concepts of Labeled Hyper Multi Digraph (LHMD) and Labeled Multi Digraph (LMD) as Data-Oriented models are introduced in this paper. This will be the first and essential step to design Intelligent Transportation Systems for controlling Tabriz traffic.

    Keywords: Traffic modeling, city of Tabriz, data oriented, Traffic intelligent control