فهرست مطالب

علوم و فنون نظامی - پیاپی 57 (پاییز 1400)

فصلنامه علوم و فنون نظامی
پیاپی 57 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/03
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر نیازمند* صفحات 5-29

    قدرت ملی کشورها عمدتا محصول کنش ها و واکنش های اجزای تشکیل دهنده آن، و دارای ابعاد گوناگون نظامی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و... است. در این پژوهش نقش آجا در مولفه های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، نظامی و نرم قدرت ملی بررسی شده است. جامعه آماری شامل500 نفر از کلیه فرماندهان و مسیولین و اساتید در سطوح عالی آجا است که به منظور اعتبارسنجی، تعداد20 نفر خبره به صورت هدفمند قضاوتی، و جهت تکمیل نمودن پرسشنامه ها، تعداد 80 نفر به روش نمونه گیری تصادفی طبقاتی انتخاب شد. نوع پژوهش کاربردی و روش آن توصیفی با رویکرد آمیخته (کمی- کیفی) است. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که آجا یکی از بزرگ ترین سازمان های کشور بوده و در ابعاد گوناگون نظامی، سیاسی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، زمینه اعتلای قدرت ملی را فراهم می آورد. نقش ارتش در سیاست، یک نقش مستقیم نیست و نباید بیش از این گسترش یابد و این بهترین راهبرد برای حفظ ارتش و دور نگه داشتن آن از قیل وقال های ناپایدار سیاسی است. آجا ظرفیت تاثیرگذاری اقتصادی را دارد، اما به دلایلی از این ظرفیت استفاده مطلوب صورت نگرفته است. معیار نهایی قدرت ملی، توانمندی نظامی است. درواقع ایفای نقش نظامی، وظیفه ذاتی و اصلی آجا بوده و سایر نقش ها، نقش جانبی و فرعی هستند. نقش آجا در مولفه نرم قدرت ملی قابل توجه و مهم است ولی به نظر می رسد تا تاثیرگذاری مطلوب فاصله زیادی دارد.

    کلیدواژگان: قدرت ملی، مولفه اقتصادی، مولفه سیاسی، مولفه فرهنگی، مولفه نرم، مولفه نظامی
  • حمید کریمی، نبی الله دهقان، محمدرضا محمدی گودرزی* صفحات 31-54

    یکی از سرمایه های بسیار مهم در هر سازمانی، نیروی انسانی آن سازمان است و موفقیت یا شکست هر سازمان تا حدود زیادی  به عملکرد نیروی انسانی آن سازمان بستگی دارد. سبک زندگی به عنوان عاملی موثر بر رفتار کارکنان، تسهیل کننده تعهد سازمانی آن ها است. در نیروهای مسلح که با مقوله حیاتی امنیت و دفاع از جامعه سروکار دارند و برونداد فعالیت کارکنان این سازمان ها، تولید امنیت و ایجاد بازدارندگی در مقابل دشمنان است، ارزش سرمایه انسانی متعهد و متدین بیشتر نمایان می شود. این پژوهش به منظور بررسی تاثیر سبک زندگی بر میزان تعهد سازمانی کارکنان آجا انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش، کارکنان منطقه یکم امامت نداجا در سال 1398 بودند که از بین آن ها تعداد 350 نفر با استفاده از روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. روش تحقیق از نوع همبستگی بوده و جهت گردآوری اطلاعات از پرسش نامه و برای تحلیل آماری داده ها از آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان داد که: بین بعد نگرش ها و گرایش ها، بعد فعالیت ها،  بعد روابط انسانی با تعهد سازمانی رابطه مثبت و معناداری وجود داشته و بعد اموال تنها با تعهد مستمر رابطه معنادار دارد و این متغیر با سایر ابعاد تعهد سازمانی در این تحقیق فاقد رابطه معنادار است. درنتیجه سبک زندگی بر تعهد سازمانی کارکنان منطقه یکم امامت نداجا تاثیر مستقیم و مثبتی داشته و بین این دو متغیر یک رابطه قوی برقرار است و بر این اساس، تقویت سبک زندگی در ابعاد بیان شده به افزایش تعهد سازمانی کارکنان آجا منجر خواهد شد.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، تعهد سازمانی، ارتش جمهوری اسلامی ایران
  • عبدالله مرادی*، عباس خیراتی صفحات 55-83

    تاملات نظری در دانش روابط بین الملل مبتنی بر مفهوم محوری «قدرت» شکل گرفته و همچنین کاربست قدرت، عینی ترین رفتار در سیاست خارجی دولت هاست. بااین حال با ورود به دوران جهانی شدن، قدرت در مفهوم، ابعاد، ابزارها، حتی مبانی و گفتمان ها دچار تحول شده است. متناظر با این روند، «جنگ» نیز در نظریه های نظامی دچار تحولاتی در ابزارها، هدف و... شده است. لذا به نظر می رسد مطالعه تطبیقی میان دو مفهوم قدرت و جنگ در رویکردهای مربوطه، می تواند ضمن توسعه دانش نظری، درک راهبردی از فضای امنیتی-دفاعی پیش رو را نیز ارتقا دهد. بر این اساس این پژوهش  با هدف «بررسی تطبیقی تحول مفهوم جنگ در نظریات نظامی با تحول در مفهوم قدرت در روابط بین الملل» انجام شد. نوع پژوهش «توسعه ای» و روش مورداستفاده ترکیبی از «تبینی-مقایسه ای» است. نتایج پژوهش نشان داد که در تحول مفهومی قدرت و جنگ، می توان یک خط سیر انباشتی و متناظر را شناسایی کرد که طی آن «جنگ هیبریدی» در تناظر با مفهوم «قدرت هوشمند» مفهوم سازی می شود. در یک تحول پارادایمی نیز می توان تناظر دیگری را میان «قدرت پسامدرن» در نظریه روابط بین الملل و «جنگ شناختی» در نظریه های نظامی، ترسیم کرد.

    کلیدواژگان: قدرت، جنگ، امنیت، نظریه های جنگ، روابط بین الملل
  • حسین دادوند*، حمید حسن پور، تورج زین الدین صفحات 85-112

    طرح ریزی نظامی فرآیند تصمیم گیری است که با دریافت ماموریت شروع و مجموعه فعالیت های فرمانده و ستاد با در نظر گرفتن منابع و راه های کار، جهت تهیه طرح ها یا دستور عملیاتی و وصول به هدف های تعیین شده انجام می شود. طرح ریزی درواقع نقشه راه عملیات نظامی برای رسیدن به هدف است. از این رو این پژوهش با هدف شناسایی عوامل عمده موثر بر طرح ریزی عملیات نظامی در جنگ آینده با رویکرد کلاسیک انجام شد تا فرانمای قابل اتکا جهت طراحی نظامی ارایه شود و فرماندهان، افسران ستاد و طراحان عملیات از آن بهره ببرند. نوع پژوهش کاربردی و روش آن توصیفی است که با رویکرد آمیخته انجام شده است. نتایج پژوهش نشان داد از تعداد 108 نفر پژوهش خواندگان، 4/94 درصد از جامعه نمونه معتقدند ابعاد اصول جنگ، توان رزمی، قواعد اساسی رزم، سامانه های رزم زمینی، هنر جنگ و خلاقیت و نوآوری با مولفه ها و شاخص های مربوطه در طرح ریزی عملیات نظامی در جنگ آینده با رویکرد کلاسیک اثرگذارند.

    کلیدواژگان: طرح ریزی، عملیات نظامی، نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران، کلاسیک، جنگ آینده
  • سجاد پناهی فر*، یونس کاکاوند صفحات 113-136

    نیروی انسانی از مهم ترین سرمایه های یک سازمان بوده که داشتن مولفه تعهد سازمانی می تواند آن سازمان را در رسیدن به اهدافش یاری نماید. برای ارتقاء تعهد سازمانی در نیروی انسانی مطالعات بسیاری انجام شده که در این میان به نقش هوش اخلاقی، به عنوان عامل تاثیرگذار و مهم، کمتر توجه شده است؛ بنابراین در این مطالعه اثربخشی آموزش مولفه های مبتنی بر هوش اخلاقی بر روی تعهد سازمانی کارکنان یکی از یگان های نیروهای مسلح بررسی شد. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با گروه کنترل و آزمایش بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، تعداد 60 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند؛ سپس آموزش مولفه های هوش اخلاقی برای گروه آزمایش به مدت 8 جلسه اجرا شد و گروه کنترل از هیچ گونه آموزشی برخوردار نشدند. در این پژوهش از پرسشنامه تعهد سازمانی استفاده شد و داده های به دست آمده به شیوه تحلیل کوواریانس تحلیل شدند. نتایج حاکی از اثربخشی آموزش مولفه های هوش اخلاقی بر روی مولفه های تعهد سازمانی (تعهد عاطفی با 69/55F= و 001/0P=، تعهد مستمر با 38/54F= و 001/0P= و تعهد هنجاری با 05/43F=  و 001/0P=) کارکنان نظامی بود. یافته های پژوهش نشان داد که کاربرد آموزش مولفه های هوش اخلاقی در فضای کار برای کارکنان می تواند در ارتقاء مولفه های هوش اخلاقی و همچنین افزایش آگاهی و بالا بردن تعهد سازمانی آن ها موثر باشد.

    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، هوش اخلاقی، کارکنان نظامی
  • جواد بوستانی، غلامرضا نصیرپور*، محمدحسین حجتی نیا صفحات 137-160

    این پژوهش کاربردی، به روش توصیفی، با رویکرد آمیخته و با هدف شناسایی عوامل موثر بر بهبود کیفیت آموزش دانش آموزان مرکز آموزش تخصص های دریایی باقرالعلوم(ع) نیروی دریایی راهبردی ارتش جمهوری اسلامی ایران انجام شد. جامعه آماری پژوهش، تعداد 318 نفر از خبرگان در امر تربیت و آموزش، فرماندهان و کلیه درجه داران با درجه ناو استوار یکمی به بالا بود که با استفاده از جدول آلفای کرونباخ و مورگان، حجم نمونه 174 نفر تعیین شد. نتایج نشان داد که عوامل: امکانات آموزشی، متون آموزشی، برنامه ریزی آموزشی و ویژگی های اساتید بر بهبود کیفیت آموزش دانش آموزان این فرماندهی موثرند.

    کلیدواژگان: آموزش، کیفیت، دانش آموزان، نیروی دریایی راهبردی
  • رضا قربانی، حسین عباسیان*، حمیدرضا آراسته، حسن رضا زین آبادی صفحات 161-189
    این مطالعه با هدف ارزشیابی اثربخشی آموزش در دانشگاه افسری امام علی (ع) بر اساس الگوی EFQM با تمرکز بر 5 حوزه توانمندساز انجام شد. نوع پژوهش توسعه ای - کاربردی و روش آن، پیمایشی- توصیفی است؛ تعداد 943 پرسشنامه محقق ساخته که با توجه به مولفه های مذکور در "نظامنامه سیستم ارزشیابی اثربخشی آموزش نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران" طراحی، و روایی و پایایی آن به ترتیب توسط خبرگان و آلفای کرونباخ به تایید رسید، به تفکیک بین 5 نوع کاربر (استادان، رییسان گروه های آموزشی، کارکنان علمی-پژوهشی و فرماندهان یگان های عملیاتی) به صورت تمام شمار و (دانشجویان) تصادفی توزیع شد. مجموع امتیاز گویه های مربوط به هر حوزه و مندرج در پرسشنامه ها مبین وضعیت نسبتا مطلوب برای 5 حوزه توانمندساز الگوی EFQM (فرماندهی و مدیریت، استادان، دانشجویان، برنامه و فرایند یاددهی-یادگیری) بود. بی تردید آگاهی از وضعیت حوزه های آموزشی دانشگاه از طریق یک الگوی استاندارد جهانی، به آگاهی سازمان از نقاط قوت و ضعف خود و حرکت در مسیر پیشبرد اهداف، کمک شایانی خواهد کرد. بازنگری در برخی اصول و شیوه های اجرا در سازمان ارتش به واسطه قدمت آن، بیش از دیگر ارگان ها لازم و ضروری به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، مطلوبیت، آموزش، دانشگاه، الگوی EFQM
|
  • Amir Niazmand * Pages 5-29

    The national power of countries is mainly the product of the actions and reactions of its constituent components, and has various military, political, economic, social, cultural, etc. dimensions. In this study, the role of AJA in the cultural, social, political, economic and military components of national power has been investigated. The statistical population included 500 commanders, officials and professors at the highest levels of AJA. A total of 20 experts were selected by judgmental sampling, and to complete the questionnaires, 80 were selected by stratified random sampling. The results showed that AJA is one of the largest organizations in the country and in various military, political, economic, social, cultural dimensions, provides the ground for the promotion of national power. The role of the army in politics is not a direct one and should not be expanded further, and this is the best strategy to protect the army and keep it away from unstable political turmoil. AJA has the capacity for economic impact, but for some reason this capacity has not been used properly. The ultimate measure of national power is military capability. In fact, playing a military role is an intrinsic and main duty of AJA, and other roles are ancillary. The role of AJA in the soft component of national power is significant and important, but it seems to be far from the desired effect.

    Keywords: National Power, Economic component, Political component, Cultural component, Soft component, Military component
  • Hamid Karimi, Nabi Alah Dehghan, Mohammad Reza Mohammadi Goodarzi * Pages 31-54

    One of the most important assets in any organization is the human resources and the success or failure of any organization largely depends on the performance of the human resources of that organization. Lifestyle as an effective factor in staffs' behavior facilitates their organizational commitment. In the armed forces, which deals with the vital issue of security and defense, the value of committed and religious human capital becomes more apparent. This study was conducted to investigate the effect of lifestyle on the level of organizational commitment of AJA staff. The statistical population of this study was the staff of the first region of Nedaja Imamate in 2019, from which 350 people were selected using stratified random sampling method. The research method is correlational and a questionnaire was used to collect data. The results showed that there is a significant relationship between attitudes, tendencies, activities and human relations with organizational commitment and property has a significant relationship only with continuous commitment. As a result, lifestyle has a direct and positive effect on the organizational commitment of the staff of the First Region of Islamic Republic of Iran Navy and accordingly, strengthening the lifestyle in the stated dimensions will increase the organizational commitment of AJA staff.

    Keywords: lifestyle, Organizational Commitment, the First Region of Islamic Republic of Iran Navy
  • Abdollah Moradi *, Abbas Kheyrati Pages 55-83

    Theoretical reflections on the knowledge of international relations are based on the central concept of "power" and also the use of power is the most objective behavior in the foreign policy of states. However, with the advent of globalization, power has evolved in concept, dimensions, tools, even principles and discourses. Corresponding to this trend, "war" in military theories has undergone changes in tools, objectives, and so on. Therefore, it seems that a comparative study between the two concepts of power and war in the relevant approaches, while developing theoretical knowledge, can also improve the strategic understanding of the leading security-defense environment. The results showed that in the conceptual evolution of power and war, it is possible to identify an accumulative and corresponding trajectory during which "hybrid warfare" is conceptualized in relation to the concept of "smart power". In a paradigm shift, another correspondence can be drawn between "postmodern power" in international relations theory and " Cognitive warfare" in military theories.

    Keywords: power, war, Security, theories of war, International Relations
  • Hossein Dadvand *, Hamid Hasanpour, Tooraj Zeynaldin Pages 85-112

    Military planning is a decision-making process that begins with the receipt of a mission, and the set of activities of the commander and staff, taking into account resources and ways of working, to prepare plans or operational orders and achieve the set goals. Planning is actually a roadmap for military operations to achieve a goal. Therefore, this study was conducted with the aim of identifying the major factors affecting the planning of military operations in the coming war with a classical approach to provide a viable framework for military planning and to be used by commanders, staff officers and planners of operations. The results showed that 94.4% of the sample population believe in the dimensions of the principles of war, combat capability, basic rules of combat, ground combat systems, and creativity and innovation with relevant components and indicators in planning military operations in future wars with Influence the classical approach.

    Keywords: Planning, military operations, Army of the Islamic Republic of Iran, Classical Approach, Future War
  • Sajad Panahi *, Younes Kakavand Pages 113-136

    Human resources are one of the most important assets of an organization that having an organizational commitment component can help that organization achieve its goals. Many studies have been conducted to promote organizational commitment in human resources, among which less attention has been paid to the role of moral intelligence as an influential and important factor; Therefore, in this study, the effectiveness of training components based on moral intelligence on the organizational commitment of the staff of one of the armed forces units was investigated. Using the available sampling method, 60 people were selected and randomly assigned to experimental and control groups; Then the training of moral intelligence components was performed for the experimental group for 8 sessions and the control group did not receive any training. In this study, the organizational commitment questionnaire was used and the obtained data were analyzed by analysis of covariance. The results indicate the effectiveness of training the components of moral intelligence on the components of organizational commitment of military personnel (emotional commitment with F = 55.69 and P = 0.001, continuous commitment with F = 54.38, P = 0.001 and normative commitment with F = 43.05 and 0.001). 0P =). Findings showed that the application of training the components of moral intelligence in the workplace for personnel can be effective in promoting the components of moral intelligence as well as increasing awareness and increasing their organizational commitment.

    Keywords: Organizational Commitment, Moral intelligence, Military Personnel
  • Javad Bustani, Gholamreza Nasirpour *, Mohammadhosein Hojatinia Pages 137-160

    This applied research was conducted in a descriptive method with a mixed approach and with the aim of identifying the factors affecting the improvement of the quality of education of students of the Baqer al-Uloom (AS) Naval Training Center of the Navy of the Islamic Republic of Iran. The statistical population of the study was 318 experts in the field of training and education, commanders and all non-commissioned officers. The results showed that the factors: educational facilities, educational texts, educational planning and characteristics of teachers are effective in improving the quality of education of students of this command.

    Keywords: education, Quality, students, navy
  • Reza Ghorbani, Hossein Abbasian *, Hamidreza Arasteh, Hassanreza Zeinabadi Pages 161-189
    This study aimed to evaluate the effectiveness of education in Imam Ali Military University based on the European Foundation for Quality Management Model (EFQM). This study in terms of purpose was developmental-applied; its method was descriptive-survey and its data collection method was through questionnaire. In this way, 943 researcher-made questionnaires, each of which has been compiled with regard to the components in the "Regulations for evaluating the effectiveness of the education of the Armed Forces of the I.R. of Iran", distributed among 5 types of users (professors, students, heads of departments, scientific-research staff and operational unit commanders) randomly. The validity and reliability have been confirmed by experts and Cronbach's alpha, respectively. The total score of each of the aforementioned areas indicated the relatively favorable situation for the 5 enablers area of the EFQM model (command and management, professors, students, program, teaching-learning process) and the output in result area; The outcome in the results area was also in a good situation. However, the students' grades and the average of 10 of their selected courses showed that the situation in the field of products is unfavorable. These results show that relatively favorable areas will be able to achieve the desired situation in the short and medium term if targeted. But on the other hand, the product area is on a more difficult path and needs serious attention. In the meantime, several solutions can be facilitated to achieve the goals.
    Keywords: Evaluation, Desirability, education, Imam Ali Military University (IAMU), EFQM Model