فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه
سال نهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/09/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • جعفر مسافر*، حسین کمالی، محسن تفقدی، مینا خواجویی صفحات 1-12
    زمینه و هدف

    دارورسانی از مسیر بینی به روش جذب از مخاط بینی به خاطر داشتن مزایایی چون شروع اثر سریع، پرهیز از متابولیسم در کبد و دستگاه گوارش، راحتی و غیرتهاجمی و بدون درد بودن ایده جالب و مفیدی میباشد. این مطالعه با هدف تهیه و ارزیابی برونتنی فرمولاسیون ژلشونده بر پایه پلیمرکیتوزان و حاوی مرفین به عنوان یک سامانه دارورسانی از مسیر بینی انجام شد.

    روش ها

    ابتدا فرمولاسیون ژلشونده پلیمر کیتوزان که حاوی مرفین می باشد تهیه شده و در نهایت خصوصیات فیزیکی وشیمیایی این فرمولاسیون بصورت برون تنی (vitro In (مورد ارزیابی قرار گرفت تا بتوان به دانش فنی تهیه فرمولاسیون ژلشونده در بینی پلیمر کیتوزان جهت دارورسانی مرفین از مسیر بینی دست یافت.

    نتایج

    فرمولاسیون تهیه شده نهایی، در دمای محیط بصورت سل (محلول روان) بود، درحالیکه در دمای 34 درجه سانتیگراد و بعد از 30 ثانیه بصورت ژل (ویسکوز) تغییر یافت و با کاهش دما مجددا به شکل سل تبدیل گردید. نتایج تست رهایش مرفین بیانگر رهایش مستمر مرفین از درون ماتریکس پلیمری کیتوزان بود. همچنین فرمولاسیون حاصل سمیت سلولی نشان نداد و از طریق سمپلر و بصورت اسپری قابل تجویز به بینی بود.

    نتیجه گیری

    فرمولاسیون ژلشونده در بینی داروی مرفین میتواند علاوه بر زیست تخریب پذیر و زیست سازگار بودن در کوتاهترین زمان ممکن قبل از خروج از حفره بینی در دمای 34 درجه سانتیگراد به صورت ژل درآمده و با توجه به الگوی رهایش تدریجی مرفین، اثرات ضددردی خود را به آرامی القا نماید

    کلیدواژگان: سل ژل، کیتوزان، مرفین، دارورسانی از بینی
  • مرضیه صفریان، شیلا نایبی فر*، مجید وحیدیان رضازاده، زهرا قیاسی صفحات 13-21
    زمینه و هدف

    اسکیزوفرنی در عصر حاضر شیوع بالایی در تمامی جوامع بشری دارد و روز به روز آمار مبتلایان به آن در حال افزایش است. این مطالعه با هدف بررسی اثر 8 هفته تمرین تناوبی شدید بر میزان اینترلولین 4 سرم مردان مبتلا به اسکیزوفرنی انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه به شیوه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون انجام شد. 28 بیمار مرد اسکیزوفرنی با دامنه سنی (25-45 (سال در دو گروه مداخله و کنترل به صورت تصادفی انتخاب شدند. تمرینات تناوبی به مدت 8 هفته انجام شد. هر جلسه تمرینی پروتکل شامل 35 متر دویدن در میدان با شش تکرار بود. در پایان 8 هفته تمرینات، متعاقب 12 ساعت ناشتایی نمونه گیری خونی انجام شد و مقادیر اینترلوکین4 سرمی به روش الایزا اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار Spss نسخه 24 و آزمون آنالیز کواریانس و تی زوجی در سطح معناداری p<0.05 تحلیل شدند.

    نتایج

    افزایش معنادار اینترلوکین4 سرمی گروه مداخله به دنبال 8 هفته تمرینات تناوبی شدید در مقایسه با بیماران گروه کنترل مشاهده شد (p=0.029).بعلاوه، تغییرات پیش آزمون-پس آزمون مقادیر اینترلوکین 4 سرمی در گروه مداخله معنادار (p=0.005) بود؛ در حالیکه در گروه کنترل (p=0.51) (تفاوت معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    برنامه تمرینی تناوبی شدید نقش موثری در افزایش سطح اینترلوکین 4 سرمی مردان مبتلا به اسکیزوفرنی داشت. این شیوه از طریق کاهش علایم التهابی احتمالا میتواند به عنوان یک روش مفید و سالم در کاهش علایم اختلالات روانی مانند اسکیزوفرنی باشد.

    کلیدواژگان: تمرینات تناوبی شدید، اینترلوکین4، اسکیزوفرنی
  • سحر حیدری، علی محمودی، علی طلایی، سید جمال میرموسوی، محمد محمدزاده* صفحات 22-36
    زمینه و هدف

    اوتیسم بیماری اختلال طیفی است که مبتلایان آن از اضطراب، نقص در حافظه و درد ، رنج میبرند. شیر شتر دارای خواص آنتی اکسیدانی، تعدیل کننده سیستم ایمنی و ضدالتهاب است. هدف مطالعه حاضر تعیین تاثیر شیر شتر بر درد، اضطراب و حافظه فضایی زاده های نر موش های صحرایی ماده مدل اوتیسمی القاء شده توسط والپروییک اسید است.

    روش ها

    در یک مطالعه تجربی، به موشهای صحرایی ماده نژاد ویستار، والپروییک اسید با دوز 500 میلی - گرم/کیلوگرم در روز 5/12 حاملگی، به صورت داخل صفاقی تزریق شد. نوزادان نر حاصله به پنج گروه شش تایی دستنخورده، ریسپریدون، شیر خام شتر+ ریسپریدون، شیر پاستوریزه شتر+ ریسپریدون و والپروییک اسید تقسیم شدند. در مرحله درمان ریسپریدون با دوز (2/0 میلی گرم/کیلوگرم) به صورت داخل صفاقی به زاده های نر موش های صحرایی ماده تزریق شد و شیر شتر (10 میلیلیتر/کیلوگرم) روزانه به مدت 42 روز (از روز 35ام پس از تولد) توسط سوزن گاواژ به آنها خورانده شد. پاسخ به درد، اضطراب و یادگیری فضایی بعد از اتمام دوره درمان در روزهای 84- 77 مورد ارزیابی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه و دوطرفه و آزمون مقایسات چندگانه Tukey تحلیل شدند.

    نتایج

    پاسخ به درد، اضطراب و یادگیری فضایی در همه گروه های درمانی در مقایسه با گروه دست نخورده پس از درمان 42 روزه شیر شتر به ترتیب p<0.05 ،p<0.01 و p<0.001 و متفاوت بود. هم چنین بین شیر خام شتر+ ریسپریدون و گروه ریسپریدون در آزمون پاسخ به درد و نیز زمان یافتن سکو در آزمون حافظه فضایی اختلاف معنیداری مشاهده شد.(p<0.05) 

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی شیر شتر در بهبود علایم اوتیسم مانند اضطراب، نقص در حافظه و یادگیری احتمالا میتوان شیر شتر را به عنوان یک مکمل غذایی مناسب برای بیماران اوتیسمی توصیه نمود.

    کلیدواژگان: اوتیسم، اضطراب، حافظه و یادگیری، شیر شتر، والپروئیک اسید، موش صحرایی
  • بهمن رحیمی اسبویی، آیت الله نصرالهی عمران، آرونا چابرا، زهرا اسدالهی، پیمان حیدریان* صفحات 37-46
    زمینه و هدف

    هیداتیدوزیس یکی از مهمترین بیماریهای انگلی و شایع در ایران است. تاکنون درمان مشخص و مطمینی برای این بیماری ثبت نشده است، این مطالعه با هدف بررسی اثر ضدانگلی گیاه اناریجه بر رو ی مرحله پروتواسکولکس انگل اکینوکوکوس گرانولوزوس در شرایط برونتنی انجام شد.

    روش ها

    گیاه اناریجه از مناطق جنگلی استانمازندران جمع آوری و با استفاده از روش ماسیراسیون و الکل متانول عصارهگیری انجام و عصاره ها در غلظت های 50 ،100 ،200 ،400 و 800 میکروگرم بر میلی لیتر تهیه شد. پروتواسکولکس انگل اکینوکوکوس گرانولوزوس از کبد، طحال و ریه گوسفندی جدا شد. غلظتهای مختلف دارویی در کنار داروی آلبندازول بعنوان کنترل مثبت در پلیتهای 96 خانه به همراه پروتواسکولکس ها به مدت 6 ،12 ،24 و 48 ساعت انکوبه و در نهایت میزان زنده مانی انگل با استفاده از رنگآمیزی حیاتی ایوزین 01/0 بررسی شد.

    نتایج

    برطبق یافته ها، با افزایش غلظتدارو و افزایش زمان انکوباسیون میزان زندهمانی پروتواسکولکس ها بطور معنیداری کاهش مییابند. غلظت 200 میکروگرم بر میکرولیتر از عصاره متانولی گیاه بعنوان مناسبترین دوز مصرفی بود که بعد از 48 ساعت 100 درصد پروتواسکولکسها را از بین برد. همچنین نتایج تست MTT نشان داد که عصاره متانولی گیاه حتی در غلظت 1600 میکروگرم بر میلیلیتر هیچگونه سمیتی بر روی رده سلولی HeLa نداشته است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشانداد که گیاه اناریجه دارای خاصیت اسکولکس کشی مناسب می باشد و پس از انجام آزمایشات تکمیلی و تاییدی میتواند بعنوان درمان طبیعی ضدانگلی مورد استفاده قرار گیرد..

    کلیدواژگان: اناریجه، اکینوکوکوس گرانولوس، کیست هیداتیک، پروتواسکولکس
  • زهرا رمضان زاده*، علی عمادزاده، محمد صفریان، حبیب الله اسماعیلی، ابراهیم تیموری صفحات 47-55
    زمینه و هدف

    زنان بدلیل تغییرات فیزیولوژیکی که دوره میانسالی تجربه می کنند، از نظر تغذیه نیازمند توجه بیشتری میباشند. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر آموزش مبتنی بر مدل بزنف بر رفتار تغذیهای زنان میانسال مبتلا به اضافه وزن و چاق انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه به روش نیمه تجربی در سال 1399 بر روی 140 نفراز زنان میانسال با اضافه وزن و چاقی تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه انجام شد. داده ها به وسیله پرسشنامه روا و پایا جمعآوری و با آزمونهای آماری مجذورکای، من ویتنی و ویلکاکسون و با استفاده از نرم افزار spss نسخه 26 تحلیل گردید.

    نتایج

    میانگین سن زنان در گروه مداخله و کنترل به ترتیب 30/43 و 65/41 سال بود. قبل از مداخله دو گروه از نظر متغیرها و سازه های مدل بزنف اختلاف معنی داری نداشتند.(p>0.05) پس از مداخله بین دو گروه از لحاظ میانگین سازهای مدل بزنف اختلاف معنی داری مشاهد شد.(p<0.05) اما بین میانگین سازه های نگرش، هنجارهای انتزاعی و رفتارهای پیشگیری کننده اختلاف معناداری بدست نیامد.(p>0.05).

    نتیجه گیری

    اجرای برنامه آموزشی مبتنی بر مدل بزنف میتواند علاوه بر ارتقای آگاهی زنان میانسال در مورد تغذیه سالم ، با تاکید بر عوامل قادر ساز و قصد رفتاری ، برخی رفتارهای تغذیهای زنان میانسال را اصلاح نماید.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، شاخص آسیب پذیری اجتماعی، طوفان گرد و غبار
  • رویا صادقی، الهام شکیبازاده، سارا مرتاض هجری، هاشم حشمتی* صفحات 56-67
    زمینه و هدف

     با توجه به گذر اپیدمیولوژیک و لزوم آموزش به افراد، گروه ها و سازمان ها در خصوص تغییر شیوه زندگی و نحوه تبعیت از درمان، شناسایی تسهیل کننده های آموزش سلامت در نظام سلامت ایران ضروری است. مطالعه حاضر با هدف تبیین تسهیل کننده های آموزش سلامت در نظام سلامت ایران انجام شد

    روش ها

     این مطالعه به روش تحلیل محتوا در سال 1398 در دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه انجام یافته است. جهت گردآوری اطلاعات به روش نمونه گیری هدفمند، 19 کارشناس سلامت، 2 پزشک و 26 بهورز انتخاب و با آنان مصاحبه نیمه ساختارمند به عمل آمد. داده ها به روش تحلیل محتوا تحلیل شد. به منظور تایید دقت داده ها، شاخصهای اعتبار، اعتماد، تاییدپذیری و انتقال پذیری مد نظر قرار گرفت

    یافته ها

     از تحلیل داده 5 درون مایه شامل تسهیل کننده های فردی، بین فردی، سازمانی، جامعه و تسهیل کننده های زمینه ای استخراج شد. درون مایه تسهیل کننده های فردی شامل 6 طبقه اصلی، درون مایه تسهیل کننده های بین فردی شامل5 طبقه اصلی،درون مایه تسهیل کننده های سازمانی شامل 9طبقه اصلی، درون مایه تسهیل کننده های مربوط به جامعه 6 طبقه و تسهیل کننده های زمینه ای شامل 6 طبقه اصلی بودند.

    نتیجه گیری

     تسهیل کننده های آموزش سلامت شامل تسهیل کننده های فردی، بین فردی، سازمانی، جامعه و تسهیل کننده های زمینه ای بودند. لذا جهت نهادینه سازی علم آموزش سلامت در نظام سلامت کشور، باید در سطوح مذکور اقدام به برنامه ریزی و تسهیل آموزش سلامت نمود.

    کلیدواژگان: تحلیل محتوا، کارشناسان سلامت، آموزش سلامت، تسهیل کننده ها، نظام سلامت، ایران
  • زهرا نظری فردویی، الهام فروزنده*، مصطفی بنی طبا صفحات 68-79
    زمینه و هدف

     بیماران افسرده با مشکلاتی در زمینه توانایی های شناختی، تنظیم هیجانات و ناگویی هیجانی مواجه هستند. چشم انداز زمان به عنوان دیدگاه فرد نسبت به گذشته، حال و آینده شخصی وی، می تواند به بهبود تواناییهای شناختی و هیجانی کمک کند. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر افق زمان بر توانایی های شناختی، تنظیم هیجان و ناگویی هیجانی در نوجوانان دختر افسرده شهر یزد انجام شد.

    روش ها

     این پژوهش به روش نیمه تجربی انجام شد. جامعه آماری شامل تمامی نوجوانان دختر افسرده شهر یزد بود. 21 نوجوان دختر افسرده به روش هدفمند انتخاب و بطور تصادفی در دو گروه مداخله (8 نفر) و کنترل (13 نفر) قرار گرفتند. جهت گردآوری داده های پژوهش از ابزارهای استاندارد استفاده شد. گروه مداخله در شش جلسه 60 دقیقه ای، هفته ای دو بار، در آموزش برنامه افق زمان شرکت نمودند. داده ها با روش تحلیل واریانس با اندازهگیری مکرر تحلیل گردید.

    نتایج

     براساس یافته ها درمان مبتنی بر افق زمان بر افزایش توانایی شناختی، بهبود تنظیم هیجانی و کاهش ناگویی هیجانی در نوجوانان دختر افسرده تاثیر معناداری داشت (p<0.05) اما اثر مداخله تنها در مورد متغیر تو انایی شناختی در طول زمان پایدار بود.(p<0.05).

    نتیجه گیری

     بر اساس نتایج ، برنامه افق زمانی مداخله ای سودمند است که با تاکید بر مولفه هایی مانند آموزش مدیریت فعال زمان، می تواند بر میزان توانایی شناختی تاثیر پایدار و مطلوبی داشته باشد.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر افق زمان، توانایی های شناختی، تنظیم هیجان، ناگویی هیجانی، نوجوانان افسرده
  • معین علیشاهی، مهران نقی بیرانوند*، پروانه دهقان، سیمین شاه ولی صفحات 80-88
    زمینه و هدف

    سرطان یکی از شایعترین بیماریها است که سالانه افراد زیادی به آن مبتلا میشوند. ابتلای فرد به سرطان منجر به کاهش امید به زندگی می شود. یکی از راه های افزایش امید به زندگی در این بیماران، حمایت اجتماعی است. مطالعه حاضر با هدف تعیین ارتباط ابعاد حمایت اجتماعی با امید به زندگی در بیماران مبتلا به سرطان انجام شد.

    روش ها

    مطالعه حاضر یک مطالعه ی توصیفی تحلیلی از نوع همبستگی بود. این مطالعه با مشارکت 84 نفر از بیماران مبتلا به سرطان مراجعه کننده به کلینیک شیمی درمانی جوادالایمه شهرستان تربت حیدر یه در سال 1397 انجام شد. واحدهای مطالعه به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه های استاندارد امید به زندگی میلر و حمایت اجتماعی ساراسون جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی و نرم افزار SPSS نسخه 20 تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    از مجموع 84 نفر مشارکت کننده 51نفر (60.7%) خانم و مابقی آقا بودند. بین ابعاد حمایت اجتماعی (بعد شبکه اجتماعی و رضایتمندی) با نمره امید به زندگی به ترتیب (r=0.31 , p=0.004) ، (r=0.27 , p=0.01)ارتباط مستقیم و معنی داری وجود داشت.

    نتیجه گیری

    با افزایش حمایت اجتماعی بیماران سرطانی، میزان امید به زندگی آنان افزایش می یابد. پیشنهاد میشود در مطالعات گسترده، منابع حمایت اجتماعی بیماران سرطانی شناسایی شوند و در جهت افزایش امید به زندگی مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: حمایت اجتماعی، امید به زندگی، سرطان
|
  • J.Mosafer *, H.Kamali, M.Tafaghodi, M.Khajooee Pages 1-12
    Background & Aim

    Intranasal delivery through the epithelium of nose is an interesting and useful idea because it has a fast onset of effect with any metabolism in liver and digestive system, also it is user-friendly, noninvasive and without pain. In this study, we aimed to prepare and evaluate an in-situ gel forming of chitosan-based morphine formulation as an intranasal administration in vitro.

    Methods

    In this project, the in-situ gel forming of morphine-loaded chitosan formulation was firstly prepared and finally its physicochemical properties was determined in order to achieve the technology of a gel-forming formulation for morphine nasal delivery.

    Results

    The final prepared formulation was in the form of sol in room temperature; while, it was transmitted to the gel form at 37 °C and subsequently returned to the sol form after decreasing temperature. The obtained results of burst release test showed a sustained release of morphine from the polymeric matrix of chitosan. Additionally, the formulation showed that it could be sprayed in nostril with no toxicity.

    Conclusion

    The biodegradable and biocompatible intranasal form of morphine could be gelled in the shortest possible time before leaving the nose at a temperature of 34 °C. Also, based on the release pattern of morphine, morphine could slowly induce its analgesic effects.

    Keywords: Sol-Gel- chitosan, Morphine, Nasal drag delivery
  • M. Safarian, SH.Nayebifar*, V.Vahidiasn Rezazadeh, Z . Ghiasi Pages 13-21
    Background & Aim

    Today schizophrenia has a high incident in population and is developing among men and women. The purpose of present study is to evaluate effect of 8 weeks of HIIT on serum IL-4 in male schizophrenic patients.

    Methods

    Present study is semi-experimental one with pre-posttest design. 28 male patients with schizophrenia with age range of 25-45 years old were divided into two groups of control and Intervention randomly. HIIT were performed for 8 weeks (3 sessions in a week with 70-85% maximum heart rate). Each session consisted of RAST protocol included 35 meter running for 6 repetitions. At the end of 8 weeks, after 12 hours fasting blood sampling was gathered and serum IL-4 content were assessed using ELISA method. Data were analyzed through SPSS 24 while using ANCOVA and paired t test at P<0.05.

    Results

    Significant increase in IL-4 levels in Intervention group compared to control were observed (p=0.029). In addition, pre-posttest changes for IL-4 were significant in Intervention group (p=0.005). however, it was not significant in control (p= 0.51).

    Conclusion

    Regular HIIT might mitigate vital impact on serum IL-4 level increase in male schizophrenic patients through improvement in inflammatory status as a useful and healthy method in attenuation of psychotic disorders such as schizophrenia.

    Keywords: High intensity interval training, IL-4, Schizophrenia
  • S. Heidari, A.Mahmoudi, A.Talaei, Seyed Jamal Mirmoosavi, M.Mohammad Zadeh* Pages 22-36
    Background & Aim

    Autism is a disorder characterized by anxiety, impairment in memory, and pain. Camel milk has antioxidant, immunomodulatory, and anti-inflammatory properties. This study aimed to determine the effect of camel milk on pain, anxiety, and spatial memory in male offspring of female model rats induced via valproic acid.

    Methods

    In an experimental study, female Wistar rats were injected intraperitoneally valproic acid (500 mg/kg) on day 12.5 of gestation. Then, male offspring were divided into five groups (n=6) including Naïve, risperidone, raw camel milk + risperidone, pasteurized camel milk + risperidone, and valproic acid. In the treatment phase, risperidone was injected at a dose of 0.2 mg/kg, and camel milk was given 10 ml/kg daily for 42 days with a gavage needle on the 35th day after the birth. Pain response, anxiety test, and spatial memory were measured before treatment on days 30 to 35 and also after completion of treatment on days 77-84. Data were analyzed using one-way and two-way ANOVA and Tukey’s multiple comparison tests

    Results

    After receiving valproic acid and birth of offspring, there was a significant difference in pain response, anxiety, and spatial learning and memory between the naïve group compared to the entire groups after 42 days of treatment (p <0.05, p <0.01). P <0.001, respectively). Response to pain and anxiety decreased after receiving camel milk. Also, there was a significant difference between raw camel milk + risperidone and risperidone group in pain response test and platform finding time in spatial memory test (p <0.05).

    Conclusion

    With the improvement of autism symptoms such as anxiety, memory impairment and learning, camel milk can probably be recommended as a suitable dietary supplement for autistic patients.

    Keywords: Autism spectrum disorder, Anxiety, Memory, learning tests, Camelus milk, Valproic acid, Rat
  • B. Rahimi Esboei, A.Nasrolahi Omran, A.Chabra, Z.Asadollahi, P. Heydarian * Pages 37-46
    Background & Aim

    Hydatidosis is one of the most important and prevalent parasitic diseases in Iran. Due to the fact that no definite and reliable treatment for this disease has been recorded so far, the aim of this study was to investigate the antiparasitic effect of Froriepia subpinnata (F. subpinnata) on the protoscolex stage of Echinococcus granulosus (E. granulosus) in vitro.

    Methods

    F. subpinnata plant was collected from the forest areas of Mazandaran province and extracted using maceration method and methanolic extract was prepared in concentrations of 50, 100, 200, 400 and 800 μg / ml. Protoscoleces E. granulosus was isolated from the liver, spleen and lungs of sheep. Different concentrations of drug along with albendazole were incubated as positive control in 96 well plates with protoscoleces for 6, 12, 24 and 48 hours and finally the survival rate of the parasite was examined using 0.01% Eosin as vital staining.

    Results

    According to the results, the survival rate of protoscoleces is significantly reduced as the increase in the concentration of the drug and the incubation time. Concentration of 200 μg / ml of methanolic extract of the F. subpinnata was the most appropriate dose, which eliminated 100% of protoscoleces after 48 hours. The results of MTT test also showed that the methanolic extract of this F. subpinnata, even at a concentration of 1600 μg / ml, had no toxicity on the HeLa cell line.

    Conclusion

    The results indicated that the F. subpinnata has suitable scolicidal effects and after additional and confirmatory tests can be used as a natural antiparasitic treatment.

    Keywords: Froriepia subpinnata, Echinococcus granulosus, Hydatid cyst, protoscoleces
  • Z. Ramezanzadeh *, A.Emadzadeh, M.Safarian, H.Esmailly, E .Teimory Pages 47-55
    Background & Aim

    Women need more nutritional attention due to the physiological changes they experience during life, especially middle age. The aim of this study was to determine the effect of education based on BASNEF model on the nutritional behavior of overweight and obese middle-aged women

    Methods

    This quasi-experimental was performed in 2016 on 140 middle-aged women with overweight and obesity under the auspices of Torbat Heydariyeh University of Medical Sciences. Data were collected using a valid and reliable questionnaire and analyzed by Chi-square, Mann-Whitney and Wilcoxon tests using SPSS software version 26.

    Results

    The mean age of women in the intervention and control groups was 43.30 and 41.65, respectively. Before the intervention, there was no significant difference between the two groups in terms of variables and structures of BASNEF model (p> 0.05). After the intervention, there was a significant difference between the two groups in terms of means of BASNEF model instruments (p >0.05).

    Conclusion

    Implementing an educational program based on the BASNEF model can, in addition to raising the awareness of middle-aged women about healthy eating, by emphasizing enabling factors and behavioral intent, improve some of the nutritional behaviors of middle-aged women.

    Keywords: BASNEF model, obesity, overweight, nutritional behavior, middle-aged
  • R. Sadeghi, E.Shakibazadeh, S.Mortaz Hejri, H.Heshmati * Pages 56-67
    Background & Aim

    Given the epidemiologic transition and necessity of educating to individuals, groups and organization for changing lifestyle and adherence, moreover inadequacy of current educational status, identifying health education facilitators in Iranian health system is necessary. Therefore the current study was done with the aim of explaining Facilitators of Health Education in Iranian Health System based on experiences of Faculty members and specialists, policy makers, experts, staff and health care providers, physicians and health workers.

    Methods

      This study was conducted using qualitative research method and content analysis approach in 2019 in Torbat Heydariyeh University of Medical Sciences. In order to collect data, by purposive sampling method, 19 health experts, 2 physicians and 26 health workers were selected and interviewed semi-structured. Data were analyzed through content analysis method. For Trustworthiness of data, criteria such as Credibility, Dependability, Confirmability and Transferability were considered

    Results

    Five themes including Individual, Interpersonal, Organizational, Society and contextual Facilitators were extracted from the results of content analysis.

    Conclusion

    Health education facilitators are including Individual, Interpersonal, Organizational, Society and contextual Facilitators. For institualization and embedding health education science in health system, planning and intervention in all health system level for facilitating health education is necessary

    Conclusion

    It can be concluded that population areas such as urban and rural centers are vulnerable to air pollution in terms of social vulnerability and Nimroz and Hamoon counties have the lowest social vulnerability.

    Keywords: Content Analysis, Health Experts, Health Education, Facilitators, Health System, Iran
  • Z. Nazari, E.Foroozandeh *, S .Banitaba Pages 68-79
    Background & Aim

     Depressed people are faced with problems in cognitive abilities,emotion regulation and alexithymia.According to previous studies, time perspective as a person's view of his past, present, and personal futurecan help him in improving his cognitive abilities and emotion regulation. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of time horizon therapy on cognitive abilities, emotion regulation and alexithymia in depressed teenagers in Yazd.

    Methods

    Statistical population of the quasi-experimental present study include all yazd’s depressed teenaged depressed girl.21 of depressed teenaged girl were purposefully chosen and randolmly were assigned in one interval group (8members) and one control group(13members). The Emotional Regulation Scale (Graz and Roemer, 2004), the Toronto Alexithymia Scale(TAS) (Bagby, Parker, & Taylor, 1994) and the Cognitive Ability Questionnaire (Nejati, 2013) were used to collect research data.
    The interval group participated in time perspective program, six 60-minute sessions, twice a week, while the control group was placed on a waiting list. Also, post hoc test was performed to evaluate the stability of the results two months after the training.Statistics data were analyzed using analysis of variance method with repetitive measurement in SPSS_25 software.

    Results

    Findings showed that Time-perspective therapy has a significant effect on increasing cognitive ability and emotional regulation and reducing alexithymia in depressed female teenaged girls (p <0.05). But effects of intervention just about cognitive ability variable was permanent over the time.(p<0.05).

    Conclusion

    The results showed that the time perspective program by focusing on factors such as active time managing can have a permanent and ideal effects on cognitive ability.

    Keywords: Time perspective therapy, cognitive abilities, emotion regulation, alexithymia, depressed teenaged
  • A. Alishahi, M. Naghibeiranvand *, P. Dehghan, S .Shahvali Pages 80-88
    Background and Aim

     Cancer is one of the most common chronic diseases that many people get every year. Having cancer leads to a decrease in life expectancy. One of the ways to increase life expectancy in these patients is social support. The aim of this study was to determine the relationship between social support and life expectancy in cancer patients.

    Methods

     This study was performed with the participation of 84 cancer patients referred to Javad Al-Aemeh Chemotherapy Clinic in Torbat-e Heydariyeh in 2019. Study units were selected by simple random sampling. Data were collected using standard Miller Life expectancy and Sarason social support questionnaires. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics and SPSS software version 20.

    Results

    Out of 84 patients, 51 (60.7%) were female and 33 (39.3%) were male. There was a statistically significant positive relationship between life expectancy and an individual's social network dimension (r = 0.31, p = 0.004) and satisfaction score of this social support (r = 0.27 and p = 0.01). The correlation was moderate.

    Conclusion

    As the social support of cancer patients increases, their life expectancy increases. It is suggested that in extensive studies, sources of social support for cancer patients be identified and used to increase life expectancy.

    Keywords: Social Support, Life Expectancy, Cancer