فهرست مطالب

مطالعات مدیریت شهری - پیاپی 47 (پاییز 1400)

نشریه مطالعات مدیریت شهری
پیاپی 47 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/28
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی ابراهیمی بوزانی*، عباسعلی آروین، هانیه ایزدی صفحات 1-14
    مقدمه و هدف پژوهش

     مسکن از نیازهای اساسی بشر است و دولت ها در همه کشورهای جهان می کوشند تا این نیاز اساسی مردم را به نحو شایسته ای تامین کنند. در ایران نیز در این زمینه تلاش های مختلفی انجام شده است که از مهمترین این برنامه ها طرح جامع مسکن مهر بود. این طرح از نیمه دوم دهه 1380، با هدف هایی چون تامین سریع، ارزان و باکیفیت مسکن، اجرایی شد. اما کیفیت آن همواره مورد سوال و تردید بوده است.  پژوهش حاضر با هدف سنجش کیفیت زندگی در مسکن مهر شهر فسا انجام شد.

    روش پژوهش

    این پژوهش به لحاظ هدف از نوع کاربردی و از نظر ماهیت توصیفی- تحلیلی است. اطلاعات به دو روش کتابخانه ای (برای تدوین مبانی نظری) و میدانی (برای بررسی کیفیت زندگی محله) گردآوری شد. جامعه آماری مورد مطالعه، شامل ساکنان مجتمع مسکن مهر شهر فسا با قابلیت جمعیت پذیری 651 خانوار است. حجم نمونه از روش کوکران و معادل 258 نفر به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی، تحلیل عاملی، آزمون مربع کای، و آزمون فریدمن انجام شد.

    یافته ها

     نتایج نشان داد که تنها9 شاخص از 58 شاخص، شامل جمع آوری زباله در زمان های منظم و به شکل مناسب؛ امنیت عبور و مرور؛ امنیت اجتماعی؛ میزان شلوغی و ازدحام در مجتمع؛ دسترسی به حمل و نقل عمومی؛ دسترسی به تسهیلات آب، برق، گاز؛ دسترسی به مراکز خرید با امکانات مناسب؛ هزینه های مرتبط با تعمیرات واحد مسکونی؛ هزینه های پرداخت شده برای خرید، اجاره، شارژ؛ و میزان کرایه رفت و برگشت دارای میانگین رضایتمندی بالاتر از متوسط بوده و میانگین رضایتمندی سایر شاخص ها کمتر از حد متوسط(عدد3) بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از بررسی شاخص ها حاکی از نارضایتی شدید ساکنان مجتمع های مسکن مهر شهرفسا از کیفیت زندگی در این مساکن است.

    کلیدواژگان: مسکن، مسکن مهر، کیفیت زندگی، شهر میان اندام، شهر فسا
  • حامد بنی عامریان، علیرضا عندلیب*، لعلا جهانشاهلو صفحات 15-29
    مقدمه و هدف پژوهش

     بازآفرینی شهری به دنبال ارتقاء کلیه کیفیت های محیطی مکان تاریخی بوده و با استفاده از محرک های توسعه به عنوان ابزاری در درون استراتژی های تغییر شکل شهری که می توانند با استراتژی های قبلی ترکیب شده و باعث توسعه فضاهای بلافصل خود گردند، سعی در نقش انگیزی آنان در فرایند بازآفرینی مراکز تاریخی دارد. از این رو هدف پژوهش، تبیین چگونگی اثرگذاری و روابط مولفه های محرک توسعه در فرایند بازآفرینی در قالب ساخت مدلی نظری می باشد.

    روش پژوهش

    پژوهش از نظر هدف، توسعه ای کاربردی، روش استخراج، دلفی و تکنیک ساخت روابط، مدل سازی تفسیری- ساختاری بوده است. جامعه آماری، 15 تن از خبرگان دانشگاه ها، به صورت هدفمند در دسترس بوده و پایایی پرسشنامه ها از طریق آزمون آلفای کرونباخ، به میزان 0.76، مورد تایید قرار گرفته است.

    یافته ها

    روابط مولفه ها در سه سطح و هشت لایه از وابسته ترین تا پرنفوذترین، تنظیم گردیده که در سطح اول به عوامل بنیادین، سطح دوم به ویژگی های ساختاری و سطح سوم به دستاوردهای بازآفرینی تاریخی اختصاص یافته است.

    نتیجه گیری

    عوامل خدماتی شدن محلات، طراحی میان افزای قطعات و نیز اجرای کاتالیزورها، اساس حرکت بخشی به سایر مولفه ها بوده و پیوند عملکردی، محله تاریخی را در یک کل همپیوند و هویتمند نمایش داده و عدالت اجتماعی و رضایتمندی، در بالاترین سطح وابستگی و تاثیر پذیری، محقق خواهند شد.

    کلیدواژگان: بازآفرینی شهری، محرک های توسعه، مراکز تاریخی، مدل سازی تفسیری ساختاری
  • هژیر فتاحی، فرزین چاره جو* صفحات 31-44
    مقدمه و هدف پژوهش

     حکمروایی خوب شهری به عنوان رویکردی نوین در مدیریت شهری، بر رعایت اصولی چون شفافیت، مشارکت و قانون مداری تاکید دارد تا بتواند بستری فراهم نماید تا تعاملی پویا بین حکومت، بازار و بازیگران اجتماعی برقرار شود. از آنجایی که شورا های اسلامی شهر از نهاد های مدنی حاکمیتی می باشند که وظیفه تحقق حقوق شهروندی را در حوزه شهر ها بر عهده دارند از این رو آسیب شناسی فعالیت های این نهاد در جهت توانمند سازی و ارتقای کیفیت محیط بسیار با اهمیت می باشد. هدف اصلی این پژوهش ارزیابی عملکرد شوراها در مدیریت شهری بانه می باشد.

    روش پژوهش

    مقاله حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش توصیفی - تحلیلی می باشد. برای تحلیل داده ها و اطلاعات از روش ترکیبی (کمی و کیفی)  متناسب با موضوع استفاده شده است. همچنین 400 پرسشنامه به روش تصادفی ساده در میان ساکنین شهر بانه توزیع شده است. سنجش روایی ابزار اندازه گیری از روش اعتبار عاملی، ضرایب بارتلت و KMO در نرم افزار SPSS استفاده شده است. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری T-Test  و کولموگروف-اسمیرنوف و Chi-Square تحلیل شده و از آزمون رگرسیون نیز جهت رسیدن به پاسخ سوالات پژوهش استفاده شده است

    یافته ها

    نتایج حاصل از آزمون ها نشان دهنده رضایت نسبتا پایین ساکنین از عملکرد مدیریت شهری می باشد بررسی های انجام شده نشان داده اند مولفه اقتصادی کمترین سطح رضایت ساکنان را تضمین نموده و اقدامات شورای شهر در مولفه عمرانی، کالبدی، زیست محیطی تا حدودی توانسته است رضایت بالاتری را کسب نماید.

    نتیجه گیری

    ارتقای مشارکت مردم در مدیریت شهری و بهبود نظارت بر عملکرد شهرداری ها می تواند راهکاری مناسب در جهت بهبود عملکرد مدیریت شهری بانه باشد. در نهایت سیاست ها و راهبردهای اجرایی در راستای نقش و اهمیت شورا ها در جهت ارتقای کیفیت محیط ارایه گردید.

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، شورای شهر، خدمات شهری، شهر بانه
  • حامد اخگر*، حسین ذبیحی صفحات 45-57
    مقدمه و هدف پژوهش

     شهرها که در گذشته، رشد نسبتا آرامی را سپری می کردند، امروزه با انبوهی از مشکلات جدید و پیچیده مواجه شده اند از آنجایی که یکی از مهم ترین و اساسی ترین نیازهای جمعیت شهرنشین، دسترسی مطلوب و بهینه به خدمات شهری است. یکی از راهبردهای بهینه برای حل این مشکل، انتخاب و مکان گزینی بهینه خدمات با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) است. پژوهش حاضر با هدف بررسی چگونگی توزیع فضایی و مکان یابی خدمات شهری، شهر کلیشاد و سودرجان می باشد.

    روش پژوهش

    در این مقاله روش پژوهش توصیفی تحلیلی می باشد.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان می دهد که خدمات بررسی شده دارای مکان گزینی بهینه نبوده و قدرت پاسخگویی به نیاز شهروندان را ندارد.

    نتیجه گیری

    پیشنهاد می شود که محلات 2، 6، 3 که دارای جمعیت بالایی می باشند در اولویت خدمات رسانی قرار گیرند و با انتقال یا ایجاد مراکز خدماتی جدید در این محلات تا حد زیادی مشکل خدمات رسانی حل خواهد شد. همچنین از اراضی کنار رودخانه زاینده رود می توان به عنوان فضای سبز، فضای تفریحی و حتی به عنوان یک دهکده گردشگری استفاده نمود.

    کلیدواژگان: مدیریت شهری، مکان یابی، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، تحلیل سلسله مراتبی (AHP)، شهر کلیشاد و سودرجان
  • پگاه صراف معیری*، جمال الدین سهیلی صفحات 59-72
    مقدمه و هدف پژوهش

     با توجه به ضرورت توجه به رویکرد گردشگری به عنوان راهی برای جذب توریست و برطرف شدن بخشی از نیازهای مالی شهر و همچنین توجه به موضوع افزایش اجتماع پذیری انسان ها به منظور تعاملات اجتماعی بین ساکنین شهر با دیگر شهر ها و کشور ها که در قرن حاضر و سال های آتی کمتر به آن توجه شده است، در این مقاله به بررسی آن می پردازیم. بر این اساس این تحقیق با هدف بررسی تاثیر مولفه های اجتماع پذیری بر توسعه گردشگری در فضاهای باز شهری، شهر قزوین را به عنوان نمونه انتخاب کرده است.

    روش پژوهش

     این پژوهش که بر اساس هدف از نوع کاربردی و بر اساس روش و ماهیت، توصیفی-تحلیلی و با روش پیمایشی صورت گرفته است.

    یافته ها

     با استفاده از فرمول کوکران حجم نمونه384 نفری را در فضای باز شهر قزوین انتخاب نموده و با استفاده از آزمون های آماری همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون گام به گام، تاثیر مولفه های مختلف اجتماع پذیری را در پیش بینی و تبیین احساس توسعه گردشگری در فضاهای باز شهری مورد تحلیل قرار داده است.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق حاکی از تاثیر مولفه های اجتماعی، امنیت، هویت و استفاده از فضاهای بازمناسب بر توسعه گردشگری در فضاهای شهری می باشد؛ بر این اساس مطالب گفته شده می توان بیان داشت که ارزش های واحد می تواند منبعی برای افزایش اجتماع پذیری در موضوعات توسعه گردشگری شهر گردد و تعاملات اجتماعی مردم در فضاهای باز شهری در شهر قزوین را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، اجتماع پذیری، فضاهای باز
  • سعید امین پور*، علیرضا ایرج پور، مهدی یزدانی صفحات 73-90
    مقدمه و هدف پژوهش

     هدف تحقیق حاضر طراحی مدل چند هدفه فازی شبکه زنجیره تامین حلقه بسته در صنعت خودرو با رویکرد مدیریت شهری می باشد. تولید خودرو فرآیندی پیچیده و پرانرژی است که مقدار قابل توجهی مواد اولیه و آب را مصرف می کند. برای ادامه رقابت، تولیدکنندگان تجهیزات اصلی خودرو باید با بهبود مستمر روند تولید خود و هدایت تولید گازهای گلخانه ای با میزان کم کربن و افزایش پایداری، برای کیفیت بهتر محصول تلاش کنند. در همین راستا شبکه های زنجیره تامین معکوس و زنجیره های حلقه بسته دارای ویژگی های خاصی هستند که در صنعت مورد بررسی بسیار مفید می باشد.

    روش پژوهش

    در تحقیق حاضر به منظور رسیدن به اهداف تحقیق از روش تحقیق کمی استفاده خواهد شد و براساس هدف به صورت کاربردی تعریف شده است. در این مطالعه، از روش MOPSO برای تسهیل اجرای آن و توانایی آن در ارایه هم گرایی خوب و همچنین الگوریتم ژنتیک NSGA II استفاده می کنیم.

    یافته ها

    در بررسی یافته های الگوریتم های پیشنهادی مشخص شد که میانگین خطای حاصل از این الگوریتم ها کمتر از 04/0 است. همچنین نتایج نشان می دهد که الگوریتم های پیشنهادی کارایی لازم را در حل این مسایل دارند

    نتیجه گیری

    نتایج قابل توجه مدل خود را چنین ذکر می کنیم: (1) شبکه ی حلقه بسته ی کارآمدی که مزایای اقتصادی با توجه به در نظر گرفتن ارزش زمان را با توجه به بازیافت محصول فرسوده نشان می دهد. (2) این توانایی را دارد که ظرفیت را برای دستیابی به حداکثر مزایا از نظر ارزش هزینه و نیز چشم انداز محیطی نشان دهد که چه ظرفیتی را باید حفظ کند.

    کلیدواژگان: شبکه زنجیره تامین حلقه بسته، صنعت خودرو، بازده انرژی و زمان، مدیریت شهری
|
  • Mehdi Ebrahimi Boozani *, Abasali Arvin, Haniye Izadi Pages 1-14
    Introduction & Objectives

    Housing is one of the main concerns of governments in countries all over the world. One of the policies of Iran in this field that implemented in the second half of the 1380s was the Mehr Comprehensive Housing Plan. The purpose of this project was to provide low-income groups with fast, inexpensive and high-quality housing. The present study aimed to investigate the quality of life in resedents of Mehr Housing in Fasa city

    Method

    The purpose and nature of the present study is applied and descriptive-analytical respectively. Data gathered through both library (for formulating theoretical foundations) and field (for assessing neighborhood quality of life) methods. The population of the study was the resedents of  Mehr Housing neighborhood with a population of 583 households.  The sample size was estimated about 258 household heads by Cochran method. Data were analysed using Descriptive statistics, Factor analysis, Chi-square test, and Friedman test.

    Findings

    The results show that there are only 9 indicators, out of 58 indicators, with average satisfaction above average (number 3). They include Proper and regular garbage collection; Traffic security; Social Security; Crowds and bustle in the residential complex; access to public transportation; access to water, electricity and gas; access to shoping center; Costs related to residential unit repairs; and Expenses paid for purchase, rent, charge

    Conclusion

    The results of the study of indicators show the strong dissatisfaction of residents of Mehr housing complexes in Fasa with the quality of life in these housing.

    Keywords: Housing, Mehr Housing, quality of life, Middle City, Fasa city
  • Hamed Baniamerian, Alireza Andalib *, Laala Jahanshahloo Pages 15-29
    Introduction & Objectives

     Urban regeneration seeks to improve all environmental qualities of historical sites and tries to motivate development drivers in the process of recreating historic centers. Therefore, the purpose of this research is to explain how the development stimulus components and relationships in the regeneration process affect the construction of a theoretical model.

    Method

    The research in terms of purpose was developmental-applied, extraction method, Delphi and relationship building technique, interpretive-structural modeling. The statistical population of 15 university experts was purposefully available and the reliability of the questionnaires was confirmed by Cronbach's alpha test of 0.76.

    Results

    Component relationships are regulated in three levels and eight layers from the most dependent to the most influential, with the first level devoted to fundamental factors, the second level to structural features, and the third level to historical reconstruction achievements.

    Conclusion

    The factors of serviceability of neighborhoods, inter-component design and implementation of catalysts are the basis for moving to other components and functional link shows the historic neighborhood in a whole link and identity and social justice and satisfaction highest level of dependence. And impact will be realized.

    Keywords: Urban Regeneration, development drivers, historical centers, interpretive-structural modeling
  • Hajir Fattahi, Farzin Charehjoo * Pages 31-44
    Introduction & Objectives

    Good urban governance, as a new approach in urban management, emphasizes the observance of principles such as transparency, participation and the rule of law in order to provide a platform for dynamic interaction between government, market and social actors. Since the Islamic councils of the city are governing civil institutions that are responsible for the realization of civil rights in the city, so the evaluating of the activities of this institution to empower and improve the quality of the environment is very important. The main objective of this study is to evaluate the performance of councils in Baneh urban management.

    Method

    The present article is applied in terms of purpose and descriptive-analytical in terms of method. To analyze the data and information, a combined method (quantitative and qualitative) appropriate to the subject has been used. Also, 400 questionnaires were randomly distributed among the residents of Baneh. Measuring the validity of the measurement tool using factor validity, Bartlett coefficients and KMO in SPSS software. The collected data were analyzed using T-test, Kolmogorov-Smirnov and Chi-Square statistical tests and regression test was used to answer the research questions.

    Results

    The results of the tests show the relatively low satisfaction of residents with the performance of urban management. Studies have shown that the economic component has guaranteed the lowest level of satisfaction of residents and the actions of the city council in the civil, physical, environmental component to some extent has been able to obtain higher satisfaction.

    Conclusion

    Promoting public participation in urban management and improving the performance of municipalities can be a good way to improve the performance of Baneh urban management. Finally, executive policies and strategies were presented in line with the role and importance of councils in improving the quality of the environment.

    Keywords: Urban Management, City council, urban services, Baneh City
  • Hamed Akhgar *, Hossein Zabihi Pages 45-57
    Introduction & Objective

    Cities that used to grow relatively slowly in the past, today face a lot of new and complex problems because one of the most important and basic needs of the urban population is optimal access. To municipal services. One of the best strategies to solve this problem is to select and locate the optimal service using GIS. The aim of this study was to investigate the spatial distribution and location of urban services in the city of Kalishad and Sudarjan.

    Research Method

    In this article, the research method is descriptive-analytical.

    Findings

    The research findings show that the surveyed services do not have an optimal location and do not have the power to meet the needs of citizens.

    Conclusion

    It is suggested that neighborhoods 2, 6, 3, which have a high population, be given priority in providing services, and by transferring or creating new service centers in these neighborhoods, the service problem will be largely solved. Lands along the Zayandeh River can also be used as green space, recreational space and even as a tourist village.

    Keywords: Urban Management, location, Geographic Information System (GIS), Hierarchical Analysis (AHP), Klishad, Sudarjan
  • Pegah Sarraf Moayerre *, Jamaleddin Soheili Pages 59-72
    Introduction & Objective

    Due to the need to pay attention to the tourism approach as a way to attract tourists and meet part of the financial needs of the city and also to pay attention to the issue of increasing human sociability for social interactions between city residents and other cities and the country Which have received less attention in the present century and years to come, we will examine in this article. Based on this study, in order to investigate the effect of socialization components on the development of tourism in open urban spaces, the city of Qazvin has been selected as a model.

    Method

    This research, which is based on the purpose of the type of application and based on the method and nature, is descriptive-analytical and surveyed.

    Results

    Using Cochran formula the sample size of 384 outdoor Qazvin have chosen using Pearson correlation and regression analysis step, the impact of the different components of socialization in predicting and explaining the development of tourism in Open spaces in the city have been analyzed.

    Conclusion

    The results of this study indicate the effect of social components, security, identity and the use of appropriate spaces for tourism development in urban areas; Based on this, it can be said that single values ​​can be a source to increase sociability in the development of tourism in the city and social interactions of people in open spaces in the city of Qazvin to give.

    Keywords: Tourism Development, Socialization, Open spaces
  • Saeed Aminpour *, Alireza Irajpour, Mahdi Yazdani Pages 73-90
    Introduction & Objective

    The purpose of this study is to design a multi-objective model of fuzzy closed-loop supply chain network in the automotive industry with an urban management approach. Automobile manufacturing is a complex and energetic process that consumes significant amounts of raw materials and water. To continue the competition, major automotive equipment manufacturers must strive for better product quality by continuously improving their production process and directing low-carbon emissions and increasing sustainability. In this regard, reverse supply chain networks and closed loop chains have special features that are very useful in the industry under study.

    Method

    In the present study, in order to achieve the research objectives, a quantitative research method will be used and based on the purpose, it is defined in a practical way. In this study, we use the MOPSO method to facilitate its implementation and its ability to provide good convergence, as well as to maintain a proper balance between exploitation and exploration, as well as the NSGA II genetic algorithm.

    Results

    In the study of the findings of the proposed algorithms, it found that the average error resulting from these algorithms is less than 0.04. The results also show that the proposed algorithms have the necessary efficiency in solving these problems.

    Conclusion

    The notable results of our model are as follows: (1) an efficient closed-loop network that demonstrates the economic benefits of considering the value of time over the recycling of a worn product. (2) It has the ability to show the capacity to achieve maximum benefits in terms of cost value as well as the environmental perspective of what capacity it should maintain.

    Keywords: Closed Ring Network Provider, Automotive industry, Energy Efficiency, Time, Urban Management