فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی آذربایجان غربی
پیاپی 29 (زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • اسدالله مالکی گمچی، ناصر اصلانی صفحات 1-30

    پدافند غیرعامل به عنوان یکی از موثرترین و پایدارترین روش های دفاع در مقابل تهدیدات داخلی و خارجی، به منظور ساماندهی فضایی نواحی بسیار برجسته میباشد. با روش های پدافند غیرعامل میتوان انواع تهدیدات را با استفاده از فناوری برتر و در عرصه های مختلف، نظیر: اقتصادی، اجتماعی، پزشکی، بیولوژی و غیره شناسایی کرد. یکی از مهم ترین این تهدیدات، برنامه های کشورهای خارجی و بیگانه در بستر مطالبات و انگیزشهای داخلی جهت ایجاد زمینه های ظهور و بروز مناقشات قومی در کشور میباشد. هدف از این پژوهش، تبیین مسایل قومی با رویکرد پدافند غیرعامل و تحقق امنیت پایدار با تحلیل نقاط قوت، ضعف، فرصت ها و تهدیدات در جهت تدوین استراتژیها در استان آذربایجان غربی میباشد. رویکرد حاکم برای این پژوهش توصیفی- تحلیلی است. حجم نمونه 17 شهرستان استان آذربایجان غربی و روش نمونه گیری طبقه ای- سیستماتیک و جامعه آماری 85 نفر میباشد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از مدلهای تحلیل شبکه (ANP) و SWOT و برای بررسی روابط بین متغیرها از ضریب رگرسیون چند متغیره نیز استفاده شده است. یافته های تحلیل شبکه نشان میدهد عوامل سیاسی بیشترین نقش را در شکلگیری تنشهای قومی در استان آذربایجان غربی دارند. مهم ترین این عوامل سیاسی، سرمایهگذاری نیروهای خارجی در دامن زدن به این تنشها می باشد. کشورهای خارجی و بیگانه در سالهای اخیر برای تقویت گرایشات قومی و ایجاد تحرکات قومی بین اقوام کرد و ترک سرمایه گذاری های قابل توجهی به عمل آوردهاند. در این راستا، در این تحقیق راهبردهایی با رویکرد پدافند غیرعامل جهت تحقق امنیت پایدار و کاهش تنشهای قومی در استان و کشور ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مسائل قومی، پدافند غیرعامل، امنیت پایدار، انسجام اجتماعی، آذربایجان غربی
  • مجید طهماسب زاده صفحات 31-44

    این تحقیق با هدف بررسی رابطه بین ساختارهای سازمانی دانش بنیان و افزایش شایستگی کارکنان انجام گرفته است. جامعه آماری تحقیق حاضر را کارکنان اداره آگاهی استان آذربایجان غربی تشکیل داده و روش نمونه گیری درآن تصادفی ساده بوده است. حجم نمونه آماری به روش کوکران به تعداد111 نفر بصورت تصادفی انتخاب گردید(N=156 , n=111) .برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد ساختارسازمانی دانش بنیان و شایستگی کارکنان استفاده شد.نتایج تحلیل داده ها نشان داد که، بین ساختار سازمانی دانش بنیان و افزایش شایستگی کارکنان رابطه ای مثبت و معنی داری وجود دارد(r= 0. 72 , p-value<0.001) . همچنین بین مولفه های سازمان دانش بنیان(خلق دانش، تسهیم دانش،بکارگیری دانش و ذخیره دانش) با افزایش شایستگی کارکنان به ترتیب (63/0 ، 72/0 ، 62/0 و 61/0) رابطه ای مثبت و معناداری وجود دارد. نتایج رگرسیون چند متغیره به روش گام به گام نشان داد که، از بین مولفه های ساختار سازمانی دانش بنیان، خلق دانش و تسهیم دانش پیش بینی کننده های خوبی برای تغییرات افزایش شایستگی کارکنان هستند.

    کلیدواژگان: ساختار سازمانی دانش بنیان، شایستگی کارکنان، خلق دانش، تسهیم دانش، ذخیره دانش، بکارگیری دانش
  • مهدی فتاحی صفحات 45-56

    سرمایه اجتماعی از مفاهیم نوینی است که امروزه در بررسی‏های اقتصادی، اجتماعی، جوامع مدرن و حتی در حال توسعه مطرح شده است، اما طرح این مساله در کنار بحث حاشیه‏نشینی به عنوان یک معضل اجتماعی سابقه طولانی ندارد. در این تحقیق تلاش بر این بوده است که علاوه بر تعیین نقش حاشیه‏نشینی در سرمایه اجتماعی، زنان و مردان نیز در این بین با توجه به محل زندگی‏شان مورد تحلیل قرار گیرند. بر این اساس پس از تدوین چارچوب نظری متشکل از نظریه بوم‏شناختی، فرضیه‏های تحقیق تعیین گردیدند. با کاربرد روش پیمایش و با استفاده از تکنیک پرسشنامه از یک نمونه 400 نفری زنان و مردان حاشیه‏نشین و غیرحاشیه‏نشین شهر ارومیه به جمع‏آوری اطلاعات پرداخته شد. در این تحقیق از روش نمونه‏گیری خوشه‏ای بهره جسته شده است. یافته‏های تحقیق نشان دادند تعامل بین جنسیت و محل سکونت در سرمایه اجتماعی معنی‏دار است. سرمایه اجتماعی زنان و مردان حاشیه‏نشین و غیرحاشیه‏نشین متفاوت است. بدین گونه که زنان حاشیه‏نشین کمترین و مردان غیر حاشیهنشین از بیشرین سرمایه اجتماعی برخوردارند. همچنین تعامل بین قومیت و تحصیلات و محل سکونت در سرمایه اجتماعی معنی‏دار میباشد، در حالی که این رابطه برای تاهل و تحصیلات با سرمایه اجتماعی معنی‏دار نیست. به این ترتیب افراد کم سواد از کمترین سرمایه اجتماعی برخوردارند. نتایج این تحقیق توجه به افراد حاشیه‏نشین به خصوص زنان و قومیت‏های مختلف را ضروری می‏نماید.

    کلیدواژگان: حاشیه‏ نشینی، سرمایه اجتماعی، قومیت‏ها، شهر ارومیه
  • ناصر صادقی صفحات 57-74

    کلاهبرداران بر خلاف بسیاری از مجرمان دیگر با انجام یک سری مانورهای متقلبانه و صحنهسازی و در نهایت اغفال قربانی و جلب نظر وی به گونهای عمل میکنند که مالک یا متصرف مال فریب خورده خود از روی میل و رضا و چه بسا با التماس و به امید کسب منافع سرشار، مالش را در اختیارشان قرار دهد. این امر نشانگر بالا بودن هوش و ذکاوت این افراد است. از این جهت، بررسی و مقایسه سرمایه های روان شناختی متهمین و بزه دیدگان کلاهبرداری شهرستان ارومیه در سال 93 هدف اصلی این تحقیق میباشد. این پژوهش از نظر هدف و ماهیت کاربردی و از نظر روش انجام و پردازش اطلاعات، توصیفی و از شاخه پیمایشی میباشد. جامعه آماری این تحقیق شامل دو گروه میباشد: گروه اول متهمین تحت قرار تامین و گروه دوم بزهدیدگان کلاهبرداری حاضر در اداره مبارزه با جعل و کلاهبرداری شهرستان ارومیه میباشند. تعداد 192 نفر از بزهدیدگان و 135 نفر از متهمین با روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه، انتخاب شده و با تکمیل پرسشنامه، اطلاعات مورد نیاز جمعآوری و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. به منظور جمعآوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد لوتانز استفاده شده است. یافته ها نشان داد متهمین از سرمایه اعتماد به نفس و بزهدیدگان از سرمایه های امیدواری و خوشبینی در سطح بالاتر برخوردار هستند و سرمایه تابآوری دو گروه در سطح یکسانی میباشد. بنابراین فرضیه اصلی این پژوهش رد شده و در کل، تفاوت معنیداری در سرمایه های روانشناختی متهمین و بزه دیدگان کلاهبرداری شهرستان ارومیه از نظر آماری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: کلاهبرداری، متهمین، بزه دیدگان، اعتماد به نفس، خوش بینی، تاب آوری، امیدواری کلاهبرداری، زه دیدگان، خوش بینی، تاب آوری، امیدواری
  • ابراهیم قربانی صفحات 75-95

    استراتژی منابع انسانی، الگویی از تصمیماتی است که به سیاستها و رویه های متعلق به منابع انسانی می پردازد. در واقع فرآیند تدوین و اجرای استراتژی منابع انسانی به منظور مرتبط ساختن سیاستها و روش های منابع انسانی با اهداف استراتژیک سازمان است. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر استراتژی منابع انسانی بر عملکرد مدیران و کارکنان پلیس مبارزه با مواد مخدر ف.ا.ا.آغربی میباشد. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی است و از نوع تحقیقات کاربردی میباشد. جامعه آماری این پژوهش مدیران و کارکنان پلیس مبارزه با مواد مخدر استان آذربایجان غربی بوده که 84 نفر از مدیران و کارکنان شاغل، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی با طبقهبندی به عضویت نمونه آماری درآمده و پرسشنامه های استاندارد عملکرد سازمان با ضریب پایایی 87/0 و استراتژی منابع انسانی را با ضریب پایایی 79/0 تکمیل نمودند. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات پرسشنامه از نرمافزاز SPSS و روش تحلیل رگرسیون استفاده گردید. یافته ها نشان می دهد که بعد ثانویه از ابعاد مربوط به استراتژی منابع انسانی، تاثیر معنی داری بر عملکرد مدیران و کارکنان پلیس مبارزه با مواد مخدر ندارد و این گونه از استراتژی در پلیس مبارزه با مواد مخدر کمتر به کارگیری شده است. در خصوص دیگر ابعاد استراتژی منابع انسانی، یافته ها نشان داد اکثر مدیران پلیس مبارزه با مواد مخدر موافق تاثیر مثبت ابعاد استراتژی بررسی شده (پدرانه، متعهدانه، پیمانکارانه) بر عملکرد مدیران و کارکنان میباشند. تجزیه و تحلیلهای کلی نشان میدهد که استراتژی منابع انسانی بر عملکرد پلیس مبارزه با مواد مخدر تاثیرگذار بوده و عملکرد پلیس متاثر از تیوری نقاط مرجع استراتژیک میباشد.

    کلیدواژگان: استراتژی منابع انسانی، عملکرد سازمان، نقاط مرجع استراتژیک
  • رقیه مشت علی، پروانه دانش، زهرا محمدی صفحات 97-119

    انتظار یک ملت از نظام حکومتی و دولت، تامین و تدارک امنیت در جامعه است. حساسیت این انتظار در حدی است که یک ملت معمولا برای ارزیابی صلاحیت و توانایی های حکومت، به میزان امنیت در بستر جامعه توجه میکند. با برقراری امنیت، اعتماد و سلامت اجتماعی افراد نیز تامین میگردد. از طرف دیگر جامعهای که از سلامت اجتماعی برخوردار است شرایط بهتری از مشارکت اجتماعی شهروندان را نشان میدهد؛ این امر خود بر عملکرد نهادهای متولی امنیت اجتماعی اثر گذاشته و موجب ارتقای امنیت اجتماعی میشود. هدف اصلی این پژوهش بررسی میزان امنیت اجتماعی و رابطه آن با سلامت اجتماعی دانشجویان دانشگاه پیام نور شهرستان خوی در سال 1392 میباشد. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت و روش توصیفی، همبستگی بوده و برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق کل دانشجویان دانشگاه پیام نور شهرستان خوی بوده که از بین آنها نمونه آماری به تعداد 357 نفر بر اساس نمونه گیری طبقهای تعیین شده است. نتایج تجزیه و تحلیل یافته های تحقیق نشان میدهد که روابط معنیداری بین متغیرهای سلامت اجتماعی، امنیت اجتماعی، امنیت جانی، امنیت مالی و اعتماد اجتماعی وجود داشته و پاسخگویان ضمن رضایتبخش دانستن عملکرد نیروی انتظامی در ایجاد و حفظ امنیت و سلامت جامعه، به دلیل مطلوب بودن میزان امنیت اجتماعی از سلامت اجتماعی قابل قبولی برخوردارند.

    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، امنیت جانی، امنیت مالی، سلامت اجتماعی، اعتماد اجتماعی
|
  • naser aslani Pages 1-30

    Passive defense as one of the most stable and safest methods of defense methods against internal and external threats is outstanding in organizing the areas. Various kinds of threats can be detected with high-tech passive defense methods in various fields, including economic, social, medical, biological, etc. One of the most important of these threats, is foreign countries and foreign programs in the context of stimulating domestic demands and to lay the groundwork for the emergence of ethnic conflicts in the country. The purpose of this research was to determine ethnic issues and achieving sustainable security with passive defense approach by analyzing strengths, opportunities, threats and weaknesses in order to develop strategies in West Azerbaijan province. The dominant approach to this research is cross-sectional. The sample consists 17 city of West Azarbaijan province and sampling method is systematic and statistical population is 85 people. Networks of (ANP) and SWOT have been utilized to analyze the data and to examine the relationships between variables, multivariable regression coefficients were used. Research findings indicates many factors are involved in convergence and divergence ethnic groups in West Azerbaijan province. The most important factors of the divergence of the major ethnic groups in the province are unequal distribution of opportunities, assets, and resources which in addition to leading to imbalance development of the region and threatens sustainable development, can be a pretext for external agents to develop divergence and create an ethnic crisis. Most network analysis findings also show that political factors have outstanding role in the formation of ethnic tensions in the province of Western Azerbaijan and the most important of which is the investment of foreign forces in provoking the tensions. In recent years, foreign countries and foreigners have made significant investments to strengthen ethnic tendencies and creating ethnic movements between Kurds and Azeri Turks. In this regard, strategies with passive defense approach to achieve sustainable security and reduce ethnic tensions in the province and the country have been presented.

    Keywords: passive defense, Sustainable security, social convergence, ethnicity
  • Majid Tahmasebzadeh Pages 31-44

    This study aimed to examine the relationship between knowledge based organizational structures and increasing the competency of staff was established. The population of the research staff at the Bureau of forms and Sampling (CID Police : Crime Investigation Department) is random. The volume of sample was randomly selected by Cochran to 95 persons (N = 156, n = 95). Data from the standard questionnaire structure and competence of staff was established. The results of data analysis show that between the knowledge based organizational structure and increasing the competence of staff , there is a significant positive correlation (r = 0. 72, p-value <0.001). As well as between the components of the knowledge base (knowledge creation, knowledge sharing, knowledge application and storage of knowledge) in order to increase staff competence (63/0, 72/0, 62/0 and 61/0) there is a significant positive relationship. Regression analysis show that the method step by step, the components of the knowledge based organizational structure , knowledge creation and sharing of knowledge of good predictors for changes to increase staff competence.

    Keywords: based organizational structure, staff qualifications, Knowledge Creation, Knowledge Sharing, storing knowledge, application of knowledge
  • Pages 45-56

    Social capital is a modern definition which nowadays has been presented in researches of economic, social, modern and even developing societies, but the presenting this issue besides marginalization as a social problem hasn’t been so long. In this study in addition to determining the role of marginalization in social capital, men and women are being analyzed according to their living location. Based on this, having made the theoretical framework consisting ecological theory, hypotheses of research were determined. Measurement method and technique of questionnaires were applied on a sample of 400 marginalized and non-marginalized men and women of Urmia to collect information. In this research cluster sampling method has been used. The results showed a significant interaction between gender and place of residence is in social capital. Social capital of marginalized and non-marginalized men and women are different. Thus marginalized women and non-marginalized men possessed least and most of social capital respectively. The interaction between ethnicity and educational level and residence in social capital is significant, while the relationship of marriage and education is not significant with social capital. So, Kurds and less educated people possess the least social capital. According to the results of this study, attending the marginalized people, especially women and different ethnic is necessary.

    Keywords: Marginalization, social capital, ethnic groups, Urmia City
  • naser sadeghi Pages 57-74

    Scammers in contrast with all other culprits by performing fraudulent maneuvers and show offs and consequently deceiving the victims and drawing his attention would act in a way that the owner or possessor of property hoping to become richer, leaves his properties at his disposal with his own will or even by begging. This refers to their high intelligence. Therefore, reviewing and comparing the psychological capital of culprits and victims of scams of Urmia City in the year 2014 is the purpose of this research. This is an applied research in purpose and nature and according to the procedure and processing information, is descriptive. The statistical community of this research consists of two groups: first group is the culprits accused of fraud and second group is the victims of scam at Department of Forgery and Fraud of Police Force in Urmia City. 192 victims and 135 culprits have been selected through random sampling method and required information was collected from the questionnaires and then analyzed. In order to gather information, Luthans standard questionnaire has been used. Findings demonstrated that the culprits benefit from confidence capital and hopefulness and optimism capitals in victims are at a higher level and endurance capital in both groups is equal. Therefore, main hypothesis of this study was rejected and, in general, there is no significant statistical differences in psychological capital of culprits and victims of scam of Urmia City in the year 2014.

    Keywords: Scam, culprits, Confidence, optimism, endurance, hopefulness
  • Ebrahim Ghorbani Pages 75-95

    Human resources strategy is a pattern of decisions which deals with policies and processes related to human resources. In fact, the process of development and implementation of human resources strategy is to link the policies and practices of human resources with strategic objectives of the organization. The purpose of this study was to investigate the impact of HR strategy on the performance of managers and employees of West Azarbayjan Narcotics police. The study is cross-sectional and an applied research. Statistical population of this research consists of directors and staff of Narcotics Police of West Azerbaijan province in which 84 managers and staff became members of the statistical sample through stratified random sampling method and completed the standard questionnaires of organization performance with reliability coefficient of 87/0 and HR strategy with reliability coefficient of 79/0. To analyze the data SPSS software and regression analysis method were used. Findings show that the secondary aspects of the human resources strategy has no significant effect on the performance of managers and employees of Narcotics police and this type of strategy has never been applied in Narcotics police. Regarding the other aspects of Strategy, findings showed that most executives of Narcotics police agreed about the positive impact of investigated strategy (paternal, obligatory, and contractual) on the performance of managers and employees. The general analysis shows that human resources strategy is effective on the performance of Narcotics police and this performance is influenced by the theory of Strategic Reference Points.

    Keywords: Human resources strategy, performance, Strategic Reference Points
  • rogaye moshtali, parvaneh danesh, zahra mohammadi Pages 97-119

    The Expectation of a nation from governmental and state system is providing security in the society. The sensitivity of this expectation in public opinion is to the extent that for assessing the quality and ability of the government, the rate of security in the society is usually evaluated. Establishing the security results in trust and social health. Moreover, a society which is socially healthy, demonstrates a better social cooperation of citizens. This issue itself effect on the performance of institutions of social security and it causes the promotion of social safety. The purpose of this research is to study the rate of social security and its relationship with social health of students at Payam Noor University of Khoy in the year 2013. The present study is an applied research in the aspect of purpose and in terms of the nature and descriptive method was correlational; Questionnaire was used to collect data. All students of Khoy PNU were the statistic population of this research, 357 of whom have been selected by classification sampling. Results of the research achievement analysis showed that there is positive relationships between the variables of the social health, social security, safety, financial security, public health, social trust obtained. Finally, respondents pointed out that the performance of Police in creating and maintaining the security and safety of the society due to the acceptable rate of social security and social health is satisfactory.

    Keywords: social security, Safety, Financial Security, Public health, social trust