فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی آذربایجان غربی
پیاپی 28 (پاییز 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی مصطفی پور، کاظم کاظمی، حسین امامعلیزاده، نوشین صلاحیان صفحات 1-23

    چکیده
    پژوهش حاضر به بررسی عوامل موثر بر میزان اهمیت هویت قومی در بین شهروندان 18 سال به بالای شهر بوکان از توابع استان آذربایجان غربی میپردازد. مساله اصلی این تحقیق بررسی جایگاه منابع هویتی (ملی، مذهبی و دینی) در نظام ذهنی کردهای شهرستان بوکان است. بررسی تاثیر متغیرهای زمینهای از جمله: سن، جنس و وضعیت تاهل بر متغیر وابسته، یعنی: میزان اهمیت هویتهای سهگانه نیز جزو اهداف این پژوهش بوده است. این مطالعه به صورت پیمایش مقطعی و با استفاده از ابزار پرسشنامه انجام شد. روش پژوهش حاضر نمونه گیری خوشهای چند مرحلهای بوده که در تمامی مناطق شهری بوکان و بر اساس نمونه 369 نفری اجرا شده است. نتایج تحقیق بیانگر آن است که هویت قومی در کردهای شهر بوکان در مقایسه با سایر ابعاد هویتی آنها از اهمیت بالاتری برخوردار است. هویت مذهبی دارای اهمیت کمتری در میان پاسخگویان میباشد.

    کلیدواژگان: هویت، هویت ملی، هویت مذهبی، هویت دینی، بوکان
  • سامان معروفی صفحات 25-44

    هدف از این پژوهش بررسی میزان خودکارآمدی در بین کارکنان نیروی انتظامی استان آذربایجان غربی است. روش این پژوهش توصیفی از نوع پیمایشی است و از لحاظ هدف، کاربردی میباشد. جامعه آماری این تحقیق کارکنان نیروی انتظامی استان آذربایجان غربی میباشند؛ که از بین آنها تعداد 370 نفر طبق جدول مورگان به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمعآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته، بر اساس 4 عامل از نظریه روانشناختی بندورا: (تجربه های موفق، تجربه های جانشینی، ترغیبهای کلامی یا اجتماعی، حالتهای عاطفی و فیزیکی) از 42 سوال استفاده شده است. روایی پرسشنامه توسط اساتید متخصص مورد تایید واقع شده و پایایی پرسشنامه 82/0 به دست آمده است. برای تحلیل داده ها از آزمونهای کولموگروف- اسمیرنوف، آزمون تی تک نمونهای استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داده است میزان خودکارآمدی و مولفه های آن، یعنی: تجربه های موفق، تجربه های جانشینی، ترغیبهای کلامی یا اجتماعی، حالتهای عاطفی و فیزیکی، در بین کارکنان نیروی انتظامی در حد مطلوبی میباشد (05/0P<).

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، کارکنان نیروی انتظامی، تجربه های موفق، تجربه های جانشینی، ترغیب های کلامی یا اجتماعی، حالت های عاطفی و فیزیکی
  • رسول تاجری صفحات 45-57

    جهان به سرعت درحال گسترش زندگی شهری است. درحال حاضر، سرعت رشد شهرنشینی در کشورهای درحال توسعه، بیشتر از کشورهای توسعه یافته است. در ایران نیز شهرنشینی با روندی سریع و شتابان همراه بوده و این رشد شتابان، مسایل و معضلات زیادی برای شهرهای بزرگ ایران، به ویژه شهر ارومیه، به دنبال داشته است. هدف این تحقیق تبیین عوامل موثر بر شکلگیری حاشیهنشینی شهر ارومیه و پیامدهای آن بوده و روش تحقیق آن میدانی و کتابخانه ای است. شیوه نمونه گیری تصادفی است و توزیع آن به صورت تصادفی در بین322 نفر از ساکنان حاشیه شمال شهر ارومیه صورت گرفته، و داده ها با استفاده از روش های آماری و ضرایب همبستگی در نرم افزار Spss تحلیل شده اند. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که از دلایل بسیار مهم حاشیهنشینی در شهر ارومیه می توان به بیکاری، درآمد کم، پایین بودن اجاره بهای مسکن و مهاجرت گسترده از محیطهای شهری کوچک و روستاهای استان اشاره کرد؛ که ناشی از عوامل اقتصادی (جاذبه های اقتصادی شهر ارومیه و دافعه های اقتصادی شهرها و روستاهای اطراف) و دافعه های اجتماعی و فرهنگی محل سکونت قبلی بوده است. این امر موجب بروز انواع ناهنجاریهای شهری (اشتغال افراد حاشیهنشین در مشاغل کاذب، وجود ساخت و سازهای غیر مجاز، افزایش جرم و جنایت، اثرات نامطلوب فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی، آلودگی محیط زیست شهری و غیره) شده است.

    کلیدواژگان: جاذبه های شهری، مهاجرت، حاشیه نشینی، شهرنشینی، شهر ارومیه
  • مسعود مرشدی صفحات 59-94

    اولین جایی که ممکن است حقوق متهم تضییع گردد، در برخورد با ضابطان است و چنانچه کارکنان کلانتریها به عنوان ضابطان دستگاه قضایی با آن دسته از حقوق شهروندی متهمان که رعایت آن الزامی است، آگاهی نداشته باشند، ممکن است با انجام افعالی اقدام به تضییع حقوق متهمان نمایند. حفظ حرمت و حیثیت متهم از مهمترین و در عین حال بدیهیترین حقی است که همواره باید مورد توجه ماموران انتظامی قرار گیرد. پژوهش حاضر با هدف تبیین رعایت حقوق شهروندی متهم در مرحله تحقیقات پلیسی انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش تعداد 350 نفر از کارکنان کلانتریهای شهر ارومیه در سال 1394 میباشد و بر اساس جدول مورگان جامعه نمونه 183 نفر در این پژوهش انتخاب و شرکت نمودند. برای جمعآوری اطلاعات مورد نیاز از پرسشنامه محقق ساخته جهت آزمون استفاده گردید. اطلاعات جمعآوری شده با استفاده از مدلهای آمار توصیفی و آمار استنباطی (آزمون کا اسکویر) تجزیه و تحلیل شدند. در تحقیق حاضر به وضعیت موجود رعایت بخشی از حقوق شهروندی متهمان در مراحل تحقیقات پلیسی از جمله: مرحله تشریفات احضار و جلب متهمان، مرحله تشریفات بازجویی از متهمان، مرحله تشریفات بدرقه متهمان و مرحله تشریفات تحت نظر قراردادن متهمان، توسط کارکنان کلانتریها، به عنوان ضابطان عام دادگستری پرداخته شده است. یافته های پژوهش نشان میدهد که بین ویژگیهای جمعیت شناختی و رعایت حقوق شهروندی متهم در کلانتریها به جز سطح تحصیلات (آگاهی از مصادیق حقوق شهروندی) کارکنان، رابطه معنیداری وجود ندارد، ولی بین مراحل تحقیقات پلیسی(به ترتیب بدرقه متهم با 2.82 ، نحوه بازجویی با رتبه 2.63، مرحله احضار و جلب 2.58 و مرحله تحت نظر قرار دادن متهم با رتبه 2.47) و رعایت حقوق شهروندی متهم در کلانتریها رابطه مثبت و معنیدار وجود دارد.

    کلیدواژگان: متهم، حقوق شهروندی، تحقیقات پلیسی، کلانتری
  • میلاد قربانی صفحات 95-118

    در عصر حاضر، با وجود شکلهای نوین تجربه با واسطه، هویت شخصی به صورت رفتارهایی جلوهگر می شود که به طور بازتابی به وجود میآیند. ازآنجا که بخشی از فرهنگ از طریق رسانه های جمعی جریان مییابند، آنها تغییرات بنیادینی را در شیوه زندگی انسان امروزی پدید آوردهاند. در جامعه امروزی اکثر افراد از طبقات مختلف به شبکه های ماهواره ای دسترسی یافته و به نظر میرسد شیوه زندگی آنان را تحت تاثیر قرار داده است. در این پژوهش تمایلات شیوه زندگی و تاثیر برنامه های ماهوارهای ترکیه بر آن در شهر نقده بررسی شده است. پژوهش حاضر از نوع پیمایشی است و از لحاظ زمان انجام پژوهش، مقطعی میباشد. جامعه آماری این پژوهش شهروندان 18 سال به بالای ساکن شهر نقده میباشد و از طریق نمونه گیری خوشهای چند مرحلهای، 202 نفر انتخاب گردید. یافته های تحقیق نشان میدهد رابطه معنیداری بین الگوی مصرف رسانهای و تمایلات شیوه زندگی وجود دارد. همچنین طبق یافته های پژوهش، بین استفاده از ماهواره های ترکیه و جامعهپذیری به سبک این رسانه ها رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: تمایل شیوه زندگی، الگوی مصرف رسانه، برنامه های ماهوارهای، جامعه پذیری، شهر نقده
  • اسدالله مالکی گمچی، ناصر اصلانی صفحات 119-136

    دستیابی به انسجام و وحدت ملی در درون جوامعی نظیر ایران که از تجمیع خرده فرهنگهای گوناگون قومی و مذهبی ایجاد شده اند و به تعبیر نلسون ماندلا: «از ملتهای رنگین کمانی هستند»، بیش از هر چیز به تحکیم مولفه های هویت ملی و میراث مشترک و به خصوص هویت ایرانی- اسلامی بستگی دارد. حیات هر جامعه به هویت آن جامعه بستگی دارد و برای این که فرد بتواند در جامعه ای زندگی کند به هویت مستقل و مشخص نیاز دارد. این هویت در برخی عرصه ها به طور ناخودآگاه و در بستر جامعه شکل می گیرد ولی در اغلب موارد در قالب برنامه های خاص جامعه پذیری و تربیتی شکل می گیرد. هویت ملی زیربنای تمامی هویتهاست؛ چرا که شکلگیری اقسام دیگر هویت ها تحت تاثیر هویت ملی قرار میگیرد. هویت ملی تنها در سایه اهتمام دولت به ایجاد شرایط عادلانه و برقراری روابط احترامآمیز و به رسمیت شناختن لایه های فرهنگی و هویتی، و حقوق سیاسی اجتماعی اقوام مختلف پدیدار خواهد شد.
    ما در این مقاله با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی ضمن بررسی هویت ایرانی- اسلامی، از یک جهت به بررسی هویت ملی و ابعاد آن پرداخته و از جهت دیگر به بیان تاثیر هویت ایرانی- اسلامی در انسجام و تقویت هویت ملی میپردازیم. این پژوهش با توضیح مختصری پیرامون مفاهیم قوم، هویت و مولفه های آن، در ادامه به مولفه ها و عناصر هویت ایرانی- اسلامی و نقش هویت ملی در انسجام ملی و تقویت هویت ملی اشاره میکند. نتیجهگیری نهایی این است که در جامعه های متنوع و گوناگون، مثل ایران، هویتی موفق و کارساز است که صفت ملی آن در بر گیرنده تمام هویتهای قومی، مذهبی و فرهنگی و ایر انی- اسلامی آن سرزمین باشد. هر گاه دولتهای حاکم در ایران بر تجمیع و تحکیم کلیه مولفه های هویت ایرانی- اسلامی و هویت ملی ایران اصرار ورزیدهاند و به کثرت اقوام درون جامعه ایرانی احترام گذاشته و بر اساس عدالت اسلامی و قرآنی پیش رفتهاند، بنیادهای انسجام و همبستگی ملی مستحکمتر شده است.

    کلیدواژگان: هویت، اقوام، هویت ملی، انسجام ملی، هویت ایرانی- اسلامی
|
  • ali mostafapoor Pages 1-23

    This study examines the factors affecting the level of importance of ethnic identity among citizens over 18 years old of above functions the city's West Azerbaijan province. The main issue of this study was to investigate the status of identity (national, religious) in the Kurdish city of Bukan is subjective. The effect for variables such as age, sex and marital status is related to variables, namely the importance of identity among the three objectives of this research. This study is a cross-sectional survey was conducted using a questionnaire. This study was a multi-stage cluster sampling in all areas of above and based on a sample of 369 people was conducted. The results suggest that ethnic identity in the Kurdish city of Bukan compared with other aspects of their identity is more important. Religious identity is the least amount of importance among respondents.

    Keywords: Identity, national identity, religious identity, Bukan
  • saman maroufi Pages 25-44

    Evaluate the Self- Efficacy and methods to increase that in the Police Personnel (NAJA) West Azerbaijan Province. A description of the survey methodology can be applied to the target. The population of the West Azerbaijan province police was investigating employees of which 370 persons were selected according to Morgan. To collect information from the questionnaire based on 4 factors of psychological theory Bandura, 42 questions were used. By professors confirm the Validity and Reliability of the questionnaire was 0.82. For analyzing data Was Used Kolmogorov-Smirnov Tests, One-Sample T-Test. The results showed that self-efficacy and its components, the experience of successful succession experience, verbal persuasion or social, emotional and physical states of the personnel in the police force are acceptable (P<0.05).

    Keywords: Self-efficacy, police personnel, Experience, or Enactive Attainment, Modeling, or Vicarious Experience, Social Persuasion, Physiological Factors
  • Rasul tajeri Pages 45-57

    aThe world is rapidly expanding urban life. Now, the pace of urbanization in developing countries is more than developed countries. In Iran, the pace of urbanization has been rapidand the acceleration of this growth, has caused many problems for major cities in Iran (especially Urmia City). The purpose of this study was to determine the factors affecting the formation of marginalization in Urmia and its consequences and its research methodology isfield and library. Random sampling method was conducted randomly among the 322 residents of the northern outskirts of Urmiaand data was analyzed by statistical methods and correlation coefficient inSpss software. The results of this study indicate that the most important reasons for marginalization in Urmia could be unemployment, low income, low-rent housing and mass migration from rural areas and small villages due to economic factors (Economic attractions of Urmiaand economic repulsions of surrounding towns and villages)and social and cultural repulsion of previous residing location. This causes various urban abnormalities (the employment of marginalized people in false jobs, illegal constructions, increase in crime rate, the adverse effects of cultural, social and economic and urban environmental pollution, etc).

    Keywords: aUrbanattractins, immigration, Marginalization, Urbanization, Urmia City
  • Pages 59-94

    The first place that may violate the rights of the accused, is in dealing with the bailiff and If police personnel as restraining the judicial system with those of the civil rights of the accused, which are required, are not aware they may perform their actions to violate the rights of suspects. In this respect, the need to protect the dignity and reputation of the accused is the most important and yet most obvious right that police should always consider. This study aims to explain the rights of citizens accused in the process of police investigation. The statistical population of this study was 350 personnel of the police station in UrmiaCity in 1394, and according to Morgan’schart, 183 people selected and participated. For collecting the required information, anauthor-made questionnaire was used to test. Information collected was analyzed by utilizing descriptive statistical models and inferential statistics (Chi-square test). Current study deals with the status of compliance of the civil rights of suspects during police investigations, including summoning formalities stage ofthe accused, suspects’ interrogation formalities stage, stage of formalities of escorting the criminals,the surveillance procedures of the suspects by police personnel as public enforcers of Justice. The findings show that there is no significant relationship between demographic characteristics and rights of citizens accused in police stations except staff’s education (awareness of civil rights cases), but there is a significant positive relationship between police investigation stages (accordingly escorting the accused2.82, method of interrogation 2.63,summoning stage 2.58 and Stage of the surveillance procedures of the suspectswith a 2.47 rating) and the civil rights of theaccused in police stations.

    Keywords: Civil rights, Police Investigation, Police Station
  • milad ghorbani Pages 95-118

    In the present era, despite new forms of mediated experience, personal identity as manifested behaviors that are reflective arise. Since that part of the culture through mass media flow, modern man has brought drastic changes in lifestyle. In today's society many people of different classes to easily access satellite television desire to change and Benchmarking on the type of coverage and attitude is evident in their behavior.Inthis research investigated the use of Turkey satellite programming on the tendency to change Lifestyle in city of Naghadeh. This study is a survey and the time the study is cross-sectional. The study population included all people 18 years and older living in city of Naghadeh, that by Cochran, a sample size of 202 patients were selected through multi-stage cluster sampling.Results show a significant association between media consumption patterns and lifestyle tendency there. Also, according to research findings, the use of satellites Turkey and socialization to the style of the media.

    Keywords: Tendency to change Lifestyle, Media consumption patterns, Satellite programs, socialization, Naghadeh city
  • naser aslani Pages 119-136

    Achieving National unity and solidarity in societies like Iran that consists of various ethnic and religious subcultures and based on Nelson Mandela’s interpretation: “is of rainbow-like nations”, depends mainly on consolidating the components of national identity and heritage especially Iranian-Islamic identity. The life of any society depends on the identity of the community and for the individual to live in society an independent identity is a must. In some cases, this identity is formed unconsciously and in society context, but in most cases is shaped in the form of specific programs and educational socialization. Since formation of other identities is influenced by national identity, therefore National identity is the basis of all identities. National identity will emerge only in the light of government efforts to create fair and respectful relationships and recognition of cultural layers and identities, social and political rights of the various ethnic groups.In this paper, while using the descriptive-analytical method to study Iranian-Islamic identity, on one side national identity and its dimensions and on the other side, the effects of Iranian-Islamic identity in solidarity and strengthening the national identity are studied. This research with a brief explanation about the concepts of ethnicity, identity and its components, describes the component elements of Iranian-Islamic identity and the role of national identity in national unity and strengthening the national identity. The final conclusion is that in diverse societies, such as Iran, an identity whose national characteristic consists of all ethnic, religious, cultural and Iranian-Islamic identities of that country can be successful and effective. Whenever the ruler governments of Iran have insisted on the integration and consolidation of all components of Iranian-Islamic identity and national identity and respected the ethnic diversity within Iranian society and proceeded based onIslamic and Quranic justice, the roots national cohesion and solidarity have been stronger.

    Keywords: Identity, ethnics, national identity, national solidarity, Islamic-Iraninan identity