فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی آذربایجان غربی
پیاپی 26 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کامبیز ملایی صفحه 1

    در جهان امروز، سرقت هم از لحاظ کمیت رو به افزایش است، هم از لحاظ ترکیب با جرایم دیگر و این پروسه، شناسایی دلایل ارتکاب را مشکل کرده است. بینش و نگرش نسبت به سرقت، هم از لحاظ کمیت و هم از لحاظ ترکیبی بودن آن، تنها بعدی از ابعاد پرداختن به این جرم است و اما بعد مهم تر، فراوانی ها و تکرار آن بوده که مزید بر علت شده است.
    بی گمان، سرقت در جوامع مختلف با رویکردهای بازدارندگی متفاوتی مواجه است که به نوع ارتکاب سرقت انجام گرفته برمی گردد، اما در جامعه مورد بررسی یعنی استان آذربایجان غربی، چهار نوع از سرقت در وضعیت تکرر قرار دارد که عبارتند از: «اماکن خصوصی»، «خودرو»، «منزل» و «قطعات خودرو». بدون شک دلایل تفکیکی خاصی برای ارتکاب هر یک از این سرقت ها وجود دارد. با عنایت به سرقت های چهارگانه ذکرشده می بایست در پی تکشیف و علت یابی جرایم چهارگانه و چگونگی جلوگیری از تکرار وقوع سرقت بود که رویکرد اصلی این مقاله می باشد.
    نتایج و یافته ها: در بخش آزمون های دو متغیره، تمامی متغیرها بجز متغیر خارج از صحنه، متغیر محرومیت اشباع، مشابهت های مرزی و تعامل های نامشروع با تکرار فراوانی سرقت رابطه معنی داری داشته اند. در بخش تحلیل رگرسیون و همبستگی چندگانه، ضریب همبستگی چندگانه میزان تاثیر متغیرهای مستقل در متغیر وابسته با ترکیب خطی متغیرهای مستقل (پشت صحنه، جلوی صحنه، قضیه موفقیت، قضیه ارزش، قضیه محرک، قضیه پرخاشگری تایید، ناهمگونی اجتماعی، نابرابری اجتماعی و هم گروهی های اجتماعی)، معادل 716/0 و ضریب تعیین چندگانه آن معادل 512/0 است. به عبارت دیگر نسبتی از واریانس متغیر فراوانی تکرار سرقت که توسط متغیرهای مستقل تبیین شده است به اندازه 512/0 است. همچنین ضریب همبستگی چندگانه بین متغیرهای وارد شده و متغیر وابسته برابر با 716/0 یا 6/71 درصد بوده است. در بخش مدل با استفاده از تکنیک تحلیل مسیر، جمع کل تاثیر مستقیم و غیرمستقیم متغیرهای مستقل بیرونی و درونی برابر با 842/0 بوده است. برای بیان تبیین این که مدل علی چقدر از واریانس متغیر وابسته را تبیین می کند و یا به دیگر سخن، برای سنجش کارآیی مدل به ضریب تعیین باید مراجعه شود. ضریب تعیین 842/0 یا 2/84 درصد از تغییرات متغیر وابسته را توسط متغیرهای مستقل در برگرفته می شود. از سوی دیگر مقدار خطای ضریب مسیر مدل برابر با 8/15 درصد بوده است.

    کلیدواژگان: سرقت، عوامل صحنه، عوامل عملکردی، عوامل فرصت سوز، نیروی انتظامی و استان آذربایجان غربی
  • بایزید شریفی صفحه 2

    تصادفات درون شهری در حال حاضر به صورت یک معضل اجتماعی در سطح جهان مطرح است که همه ساله هزینه های جانی و مالی زیادی را برای جامعه به بار می آورد. کشور ما نیز به لحاظ خسارت های ناشی از تصادفات ترافیکی به عنوان یکی از کشورهایی که دارای بیشترین سوانح رانندگی است، مطرح می-باشد. با توجه به این مسیله هدف این تحقیق شناسایی و تحلیل علل تصادفات درون شهری ارومیه در سال های 91 و 92 می باشد. روش تحقیق، توصیفی تحلیلی و جامعه آماری، تمامی تصادفات رخ داده طی سال های 91 و 92 در سطح شهر ارومیه می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد که بیشترین تعداد تصادفات از نوع خسارتی، در رده سنی 35-26 سال، به علت عدم رعایت حق تقدم و عدم توجه به جلو بوده است و منطقه 1 شهر ارومیه دارای بیشترین تعداد تصادفات و منطقه 4 به لحاظ تراکم پر تراکم ترین منطقه شهر می باشد. همچنین به لحاظ شاخص ضریب شدت تصادفات در هر دو سال منطقه 1 شهر ارومیه دارای بالاترین ضریب شدت تصادفات در سطح مناطق شهری می باشد.

    کلیدواژگان: تصادفات درون شهری، شهر ارومیه، نقاط حادثه خیز، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)
  • ابراهیم قربانی، یوسف مجرد، کریم اکبری صفحه 3

    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل مرتبط با گرایش به اعتیاد دانشجویان دانشگاه جامع علمی کاربردی نیروی انتظامی واحد ارومیه انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشگاه جامع علمی کاربردی نیروی انتظامی واحد ارومیه می‏باشد که در سال تحصیلی 94-93 مشغول به تحصیل هستند. حجم نمونه در پژوهش حاضر بر اساس جدول مورگان، تعداد 70 نفر تعیین گردید. اطلاعات توسط پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری و تجزیه و تحلیل داده ها به کمک آزمون همبستگی و رگرسیون چند متغیری از طریق نرم افزار SPSS صورت گرفت. یافته-های پژوهش بیانگر رابطه مستقیم بین قوانین و مقررات، اعتماد به نفس و پیشرفت تحصیلی دانشجویان با گرایش به اعتیاد آنان می باشد. فعالیت های فوق برنامه اثر معنی دار در گرایش به اعتیاد دانشجویان ندارد. در پایان با توجه به یافته های پژوهش روش هایی در جهت پیشگیری از مصرف مواد مخدر و روانگردان ها در دانشگاه ها ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: دانشجو، اعتیاد، فوق برنامه، اعتماد به نفس
  • مسعود قهرمانی، مهران مولوی، جاوید محمدی، میرسعید موسوی صفحه 4

    با عنایت به نام گذاری سال 1394 از سوی مقام معظم رهبری جهت همراهی و پیوستگی دولت و همچنین بر اساس قسمت دوم بند 3 سند چشم انداز بیست ساله ج.ا.ایران (1404) تحقیقی با موضوع نقش مدیریت انتظامی در پیوستگی مردم و حکومت در شهرستان ارومیه به شرح ذیل انجام گرفت:روش تحقیق مذکور، به روش توصیفی پیمایشی با جامعه آماری کارکنان انتظامی شهرستان ارومیه است که برای آن روش نمونه گیری تصادفی ساده از تعداد 150 نمونه استفاده شد؛ ترکیب پاسخ گویان، 89.3 درصد مرد 10.7 درصد زن می باشد و از حجم نمونه 91.8 درصد دارای سابقه مدیریت می باشد و در نهایت ابزار پژوهش پرسشنامه محقق-ساخته بود و روایی و پایایی آن در مرحله مقدماتی مورد بررسی و تایید قرارگرفت. نقش مدیریت پلیس (با چهار فرضیه فناوری اطلاعات، منابع انسانی، پیشگیری و کشف جرایم، عوامل اقتصادی) در پیوستگی مردم و حکومت مورد بررسی قرار گرفت که بر اساس ضریب همبستگی پیرسون معنی دار بوده و H صفر رد گردید. برابر جدول ضرایب رگرسیون برای تبیین پیوستگی مردم و حکومت 0.628 R2= می باشد و می توان گفت مدل مورد استفاده با ضریب تشخیص تعدیل یافته 0.628 درصد است که تغییرات متغییر وابسته را تبیین می کند و همچنین با توجه با بتاهای استاندارد پیشگیری و کشف جرایم با 0.357 درصد قوی ترین سهم را در تبیین متغیر وابسته دارد.

    کلیدواژگان: چشم انداز 1404، پیوستگی، مردم و حکومت، پلیس، نیروی انتظامی (ناجا)
  • علیرضا سلیمانی، نرمین آقایی، طاهر احمدزاده صفحه 5

    عوامل متعددی در وقوع و گسترش جرم موثر هستند. یکی از این عوامل، فضاهای بی دفاع شهری یا جرم خیز است. فضاهای بی دفاع یا جرم خیز دارای ویژگی های بسیاری هستند که به دو دسته فیزیکی و اجتماعی قابل تفکیک بوده، سبب مستعد شدن فضاها برای وقوع جرم می شوند. از دیدگاه طراحان شهری و معماران، ویژگی های فیزیکی و از دیدگاه نظریه پردازان جامعه شناسی و روا ن شناسی، ویژگی های اجتماعی، بیشتر در مستعد کردن فضاها جهت وقوع جرم نقش دارند. این تحقیق در برهه زمانی 4 ماهه و مشاهده میدانی آن در آبان ماه 1392 انجام شده است. مکان تحقیق حاضر نیز منطقه 4 شهر ارومیه بوده است. در این پژوهش فضاهای مورد مطالعه بر اساس نوع جرم و با توجه به اهداف تحقیق (امکان دسترسی یا محدودیت و ایمنی حضور فرد ناشناس) شامل خیابان امام، میدان ولایت فقیه (سرقت و کیف قاپی)، خیابان آرامگاه، پارک گلستان (نزاع و درگیری)، میدان ولایت فقیه، خیابان آرامگاه، پارک گلستان، خیابان اقبال (فروش تریاک و هرویین و حشیش)، خیابان اقبال، میدان ولایت فقیه، پارک گلستان (فروش مشروبات الکلی) است. نتایج تحقیق نشان می دهد که وجود روشنایی و نور مناسب و عدم تراکم ساختمانی، از ویژگی هایی هستند که فضاهای دارای کیف قاپی را از دیگر فضاها تفکیک می کند. عدم پیوند ارتباطی با فضاهای نمایان، وجود نقاط فرو رفته و یا برآمده، داشتن مرز و محدوده مشخص و کم بودن ساختمان ها نیز از ویژگی های تفکیک کننده فضاهای دارای نزاع و درگیری از دیگر فضاها هستند. توالی و امتداد نیز از ویژگی های متمایزکننده فضاهای فروش مواد مخدر و مشروبات الکلی از دیگر فضاها هستند. همچنین بر اساس مطالعات صورت گرفته از بین عوامل اجتماعی شاخص، خلوت بودن مکان و عدم نظارت اجتماعی مردم، مهم ترین عامل وقوع جرم و در بین شاخص-های فیزیکی پیچ و خم و مجاورت با فضاهای نمایان بیشترین تاثیر را در وقوع جرم نشان می دهند

    کلیدواژگان: فضای بی دفاع، فضای شهری، ارومیه، جرم
  • بهمن همتی صفحه 6

    هدف این پژوهش بررسی و مشخص کردن میزان انعکاس مولفه های آموزش ترافیک در محتوای کتاب های تعلیمات اجتماعی و فارسی مقطع ابتدایی بوده است. روش تحقیق از نوع تحلیل محتواست. جامعه آماری کتاب های درسی تعلیمات اجتماعی و فارسی (متن، تصویر، پرسش، فعالیت) است. نمونه برابر کل جامعه است. معیار توصیف مولفه های آموزش ترافیک و واحد ثبت جملات تصاویر سوالات و فعالیت های یادگیری است. ابزار جمع آوری اطلاعات چک لیست تحلیل محتوای کتاب-های درسی و روش تحلیل محتوا از نوع کمی است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که در کتاب تعلیمات اجتماعی کمتر از حد انتظار و در کتاب فارسی بیشتر از حد انتظار به مفاهیم آموزش ترافیک توجه شده است. فراوانی مفاهیم آموزش ترافیک در کتب تعلیمات اجتماعی و فارسی پایه های مختلف ابتدایی متفاوت است. به مفهوم آگاهی بیش از حد انتظار و به مفاهیم نگرش و عملکرد کمتر از حد انتظار توجه شده است. بین فراوانی های مشاهده شده مربوط به هریک از مفاهیم آگاهی، نگرش و عملکرد در کتاب های تعلیمات اجتماعی و فارسی دوره ابتدایی تفاوت معنی داری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: آموزش ترافیک، آگاهی، نگرش، تعلیمات اجتماعی، تحلیل محتوا
|
  • Kambiz Molayi Page 1

    In today’s world, robbery is increasing in terms of both quantity and combination with other crimes, and this has made it difficult to identify the reasons of commiting the crime. Insight and attitude toward the robbery, with regard to both its quantity and multifaceted nature, is only one of the many aspects of crime investigation; however, the abundance and frequency of this crime is the other more important aspect.
    Undoubtedly, in different communities theft is dealt with using various approaches to deterrence due to the type of the commited robbery, but in the case of West Azarbaijan, four types of robbery, i.e., robbing private property, stealing cars, burglary and stealing auto parts are of higher frequency. Certainly, there are separate special causes for commiting each one of these thefts. Thus, discovering the causes of these four crimes and preventing their commitment must be the primary concern of those dealing with the issue and the current study is after implementing such an objective.

    Results and findingsL: 

    In bivariate tests, there has been a meaningful relationship between the frequency of theft and all the variables except for out-of-the-scene variable, saturated exclusion variable, border similarities and illegal interactions. In regression analysis and multiple correlation section, the effect of independent variables on dependent variable with a linear combination of independent variables (behind the scene, the scene, success theory, value theory, stimulus theory, aggression theory, social heterogeneity, social inequality and social groups) produced the multiple correlation coefficient of 0.716 and multiple determination coefficient of 0.512. In other words, the ratio of variable variance for the frequency of crime which is determined by independent variables was equivalent to 0.512. Also, multiple correlation coefficient among the entered variables and dependent variable was equal to 0.716 or 71.6 %. The total direct and indirect impact of internal and external independent variables using path analysis technique in the model section was equal to 0.842.To show how much Ali's model explains the dependent variable variance or, in other words, for evaluating the efficiency of the model, one should refer to determination coefficient. Determination coefficient through independent variables involves 0.842 or 84.2% of dependent variable changes. On the other hand, the path coefficient error was equal to 15.8%.

    Keywords: Theft, scene factors, functional factors, police force, West Azarbaijan province
  • Bayazid Sharifi Page 2

    Nowadays, inner-city accidents are regarded as a world-wide social problem which can lead to abundant life and financial losses each year. Considering the damages caused by accidents, our country is introduced as the one with high accidents. The current study is after identifying and analyzing the reasons of accidents within Urmia in years 91 and 92. The research method used in the present study was descriptive-analytical and the population was composed of all the accidents occurring in Urmia during 91 and 92.The results showed that the highest number of accidents which cause damage, in the age range of 26-35, has been because of violation of priority and lack of attention to the front. Furthermore, region 1 of the city was found to have the highest number of accidents and region 4 to be the busiest part of the city. Also, considering accident severity index in both years, region 1 had the highest accident severity coefficient among all city regions.

    Keywords: accidents within the city, Urmia, black spots, Geographical Information System (GIS)
  • Ebrahim gorbani, Yousef Mojarrad, Karim Akbari Page 3

    The current study aimed at investigating the factors underlying Jame Elmi Karbordi students’ tendency for addiction. The population of the study comprised the entire body of students in Urmia Jame Elmi Karbordi University within the academic year 93-94. The sample size in the present investigation was determined to be 70 based on Morgan’s table. The data were collected through a researcher-made questionnaire and analyzed via SPSS and by running correlation and multiple regression analyses. The findings of the study indicated a direct correlation between rules and regulations, students’ self-confidence and achievement and their inclination toward addiction. Extracurricular activities, however, had no significant effect on students’ tendency for addiction. Finally, based on the findings of the current research, some methods have been offered for preventing the abuse of drugs and psychotropic substances.

    Keywords: Students, tendency for addiction, extracurricular activities, Self-Confidence
  • Masoud Ghahremani, Mehran Molavi, Javid Mohammadi, MirSaeid Mousavi Page 4

    Concerning the supreme leader’s naming the year 1394 as the year of convergence between the government and public, and according to paragraph 3 of Part II of the twenty-year outlook of I.R.iran (1404), a research was carried out regarding the role of police management in unifying people and government in Urmia.The research method utilized was descriptive and survey type, and the research population was composed of police personnel in Urmia. A sample of 150 subjects was randomly selected out of the total population. 89.3% of the sample were males and 91.8% had management record. The main means of data collection for the current study was a researcher-made questionnaire whose reliability and validity were analyzed at the outset of the study. The role of police management (with four hypotheses of information technology, human resource, crime prevention and discovery, and economic factors) was analyzed in relation to the convergence between government and public. This correlation was found to be significant based on Pearson coefficient and hence the null hypothesis was rejected. According to the table, the regression coefficient for the convergence between government and public equaled .628, and it can be stated that the utilized model with the adjusted coefficient was 628%, which is indicative of dependent variable changes. Furthermore, standard Betas for crime prevention and detection which equaled 357% had the greatest role in explaining the dependent variable.

    Keywords: outlook of I.R.iran (1404), Convergence, people, government, police force, Disciplinary Force
  • Alireza Soleymani Page 5

    Several factors contribute to the occurrence and spread of crime. Defenseless or crime-prone parts of the city are one of these factors. Defenseless or crime-prone parts have many features that are divisible into two groups of physical and social, which prepare the space for crime. The physical features and social characteristics play the key role in setting the scene for the crime from the perspective of city designers/architects and sociological/psychological theorists, respectively. This research has been carried out through observation in a four-month period in Aban 92. The research location was region 4 of Urmia. In this research, study locations were determined based on crime type and goals of research (availability or restriction and safety of unidentified person's presence) including Emam street, Velayat-e Faghih square (theft and stealing bags) – Aramgah street, Golestan park (quarrel) – Velayat-e Faghih square, Aramgah street, Golestan park, Eghbal street (opium, heroin and weeds sale) – Eghbal street, Velayat-e Faghih square, Golestan park (alcoholic drinks sale).The results indicate that adequate lighting and lack of building concentration are the features which differentiate pickpocketing districts from others. Lack of communication link with other spaces, existence of recessed or raised areas, having clear boundaries and low building are the distinguishing features that demarcate quarrel-appropriate districts from others. Furthermore, sequence is among the other features distinguishing the districts suitable for selling illegal drugs and alcoholic drinks from other districts. Moreover, based on research findings, among the chief social factors underlying crime, desertedness and lack of social surveillance are the major ones, and among the physical indicators of crime, turns and twists and closeness to prominent locations are the most influential factors giving rise to the occurrence of crime.

    Keywords: defenseless space, urban space, Urmia, Crime
  • Bahman Hemmati Page 6

    The main purpose of this study was to examine and recognize the reflection of trafic training in the Social Training and Persian Literature textbooks of the elementary grade. The research method was content analysis. The statistical corpus was composed of the textbooks of the Social Training and Persian Literature in elementary grade, and the sample was equal to the statistical population. The criterion for describing Traffic training components and the recording units were sentences, pictures, questions and learning activities. The means of data collection was the textbook content analysis checklist and content analysis method was quantitative. The results of this research revealed meaningful differences among 3 components of traffic training according to the reflection of concepts. In the textbook for Social Training, Traffic training was reflected less than expected, whereas in the textbook of Persian Literature traffic training was reflected more than what was expected. Frequency components of traffic training in the Social Training and Persian Literature textbooks of the elementary grade were found to be different. Furthermore, knowledge and attitude/performance were reflected more and less than expected, respectively. Finally, there were meaningful differences among components of knowledge, attitude and performance in the Social Training and Persian Literature textbooks of the elementary grade.

    Keywords: Traffic training, Knowledge, Attitude, performance, Social Training, Persian Literature, content analysis