فهرست مطالب

نشریه دانش انتظامی آذربایجان غربی
سال هفتم شماره 23 (پیاپی 22، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • لقمان قدیری، اسماعیل نجف زاده صفحه 1

    منطقه حاشیه نشین کشتارگاه ارومیه، یکی از مناطقی است که از نظر امکانات و تسهیلات و نیز اماکن دولتی خدمات رسان در شهر، با توجه به تراکم جمعیتی بسیار زیاد و تقریبا سه برابری نسبت به تراکم کل، جزء مناطق فقیر شهری محسوب می شود. نتایج این تحقیق که براساس مونوگرافی و از تکنیک هایی نظیر مشاهده، مصاحبه، پرسشنامه و عکسبرداری استفاده شده است، حاکی از آن است که منطقه کشتارگاه ارومیه، از جهات مختلف با بخش اصلی شهر (غیر حاشیه نشین) تفاوت اساسی دارد. مسکن های غیر معمول، خیابان ها و کوچه های تنگ و باریک، مشکلات زیست محیطی و بهداشتی، فزونی و تراکم بالای جمعیت، سطح پایین برخورداری از امکانات و تسهیلات زندگی، احساس محرومیت نسبی و احساس آنومی بالا و پایگاه اقتصادی اجتماعی پایین، از ویژگی های منطقه کشتارگاه ارومیه است. ویژگی های مذکور موجبات انواع ناهنجاری های اخلاقی و اجتماعی را فراهم می آورد، که این امر نه تنها امنیت اجتماعی شهر را تهدید می کند، بلکه نظم و امنیت جامعه را در طولانی مدت دچار مشکل می نماید. با این توصیف حاشیه نشینی یک معضل کلان شهری می باشد که نشان دهنده ضعف، در ساختار اجتماعی و اقتصادی است و ضروری است که راهکارها و اقدامات زیربنایی و ساختاری در مقابله با معضلات این منطقه به کار برده شود.

    کلیدواژگان: مونوگرافی، تک نگاری، حاشیه نشینی، کشتارگاه
  • علیرضا سلیمانی صفحه 2

    در این پژوهش ویژگی های اجتماعی اقتصادی افراد در ارتباط با انحراف اجتماعی آنها مورد بررسی و سنجش قرار گرفته است، که در آن از روش پیمایشی روانی اجتماعی با تاکید بر روش های کیفی استفاده شده است. نتایج حاصل از بررسی ویژگی های اقتصادی اجتماعی افراد دارای انحرافات اجتماعی در محلات حاشیه نشین مراغه نشان می دهد که بیشترین میزان از انحرافات افراد در گروه سنی کمتر از 20 سال، تحصیلات ابتدایی، درآمد پایین، بعد خانوار بالای 5 نفر، مشاغل کارگری، مجردین و دارندگان مساکن غیر استاندارد و تک خوابه بوده است. همچنین نتایج حاصل از بررسی همبستگی بین متغیر انحراف اجتماعی با سایر متغیرها، حاکی از آن است که متغیرهای خشونت خانوادگی، افزایش بعد خانوار، تحصیلات پایین و وضعیت اقتصادی نامناسب به عنوان متغیرهای تاثیرگذار در انحراف اجتماعی بوده و رابطه معناداری بین شاخص های مذکور و انحراف اجتماعی وجود دارد؛ ولی با رد ارتباط بین متغیرهای عدم ارضای نیازهای عاطفی و اعتقادات دینی و مذهبی در خانواده با عامل انحرافات اخلاقی می توان گفت که رابطه معناداری بین آنها برقرار نبوده و پایین بودن میزان ارضای نیازهای عاطفی سبب انحرافات اجتماعی بالا نیست و پایین بودن اعتقادات مذهبی دلیلی بر افزایش انحرافی اجتماعی محسوب نمی شود

    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، مراغه، اسکان غیر رسمی، انحرافات اجتماعی
  • محبوب ریحان صفحه 3

    سرانه فعلی مراکز نظامی و انتظامی، در شهر ارومیه، بر اساس جمعیت سال 1385 (583255 نفر) بالغ بر 04/3 برای هر نفر می باشد، که طرح جامع، برای افق سال 1400 سرانه 04/2 را پیشنهاد داده است و این نشان گر تراز بالای کاربری مراکز نظامی و انتظامی نسبت به سایر کاربری هاست. مشکل عدم تعادل در کاربری های نظامی در شهر ارومیه، زمانی بیشتر قابل درک می شود که به توزیع نامتعادل این کاربری ها در سطح شهر و عدم التزام به منشوری مشخص در مکان گزینی آنها نیز توجه داشته باشیم. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی، تحلیلی و علی خواهد بود. موادی که در این آزمون ها به کار گرفته می شوند، مشتمل بر نقشه ها و یا آرشیوهای اطلاعاتی مربوط به معیارها و قیود محدودیتی هستند که در تعیین مطلوبیت مکانی برای مراکز انتظامی شهری به کار گرفته می شوند. نتایج حاصل از کاربرد مدل تاپسیس، نقشه کلاس بندی شده از پهنه های مناسب برای اختصاص به مراکز انتظامی در شهر ارومیه می باشد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، مراکز انتظامی، پدافند غیرعامل، شهر ارومیه، GIS
  • عباس فرمانی صفحه 4

    آمار بالای متوفیان ناشی از تصادفات جاده ای در ایران و خسارت مالی و اقتصادی ناشی از آن یکی از مسایل مهم جامعه است که یافتن راه حلی موثر برای کاهش آن ضروری است. از آنجا که رفتار ناشی از نگرش ها و مفروضات افراد است که ریشه در هنجارها و باورهای تک تک اعضای جامعه دارد، می توان با فرهنگ سازی در راستای تقویت رعایت قوانین و نهادینه شدن فرهنگ ایمنی یا همان تقدم بخشیدن به ایمنی، موجب اصلاح رفتارها و کاهش مشکلات ترافیکی و حوادث ناشی از آن شد. در این رابطه مهم ترین مسیله، شناخت عوامل تاثیرگذار بر ایمنی و افزایش فرهنگ آن است، تا بتوان در نهایت، رفتار ترافیکی صحیح را تقویت نمود. استان آذربایجان غربی نیز با توجه به موقعیت و اقلیم خاص و متاثر از فرهنگ های مختلف، آبستن بسیاری از حوادث ترافیکی در جاده های برون شهری است. در این مقاله دو بعد از مسایل و مشکلات جاده ای و تاثیرات اقدامات فرهنگی در کاهش تصادفات مورد بحث قرار گرفته و اولویت بندی تاثیرگذار در نظر گرفته شده و با استفاده از روش توصیفی سعی شده است تا حد امکان نسبت به بیان مسیله اقدام گردد. نتایج پژوهش نشان می دهد که با تقویت هر یک از شاخص ها می توان در ارتقای ضریب امنیت ترافیکی و فرهنگ ایمنی تاثیر گذاشت.

    کلیدواژگان: استان آذربایجان غربی، تصادفات جاده ای، نقاط حادثه خیز، اصلاح هندسی، نقایص جاده ای، فرهنگ ترافیکی
  • اسماعیل نجف زاده صفحه 5

    استمرار و پایداری حیات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی و همچنین توسعه یک جامعه در گرو انسجام و همبستگی بین اجزاء و عناصر سازنده ساختار اجتماعی آن جامعه است؛ در صورتی که همبستگی اجتماعی و روابط بین قومی، افزایش یابد، تعلق و وفاداری اقوام به اجتماع ملی افزایش پیدا می کند. در این میان، موقعیت ژیوپلیتیکی استان آذربایجان غربی، تکثر قومی و مذهبی آن، فعالیت های گروه های قوم گرا و جریانات مذهبی رادیکال، اهمیت سیاستگذاری های صحیح فرهنگی در مورد تنوع فرهنگی و قومی را دو چندان می سازد تا از این طریق، هم زمینه برای امنیت پایدار و توسعه استان فراهم شود و هم توطیه های دشمنان برای ایجاد جریان های قومی که در جهت منافع خودشان است، خنثی گردد.
    عوامل زیادی باعث ایجاد تنش و اختلافات بین اقوام می شود. از جمله این عوامل می توان به مواردی از قبیل موقعیت ژیوپلتیکی اقوام، اختلافات مذهبی، داشتن عقاید قالبی اقوام نسبت به یکدیگر، قوم گرایی و عقاید فاشیستی، احساس تبعیض و بی‏عدالتی و توسعه نابرابر، پیشرفت فناوری های ارتباطی و سست شدن مرزهای جغرافیایی، امکان برقراری روابط فرامرزی با اقوام و گروه های هم ریشه و هم تبار اشاره کرد. همچنین عواملی از قبیل برابری شهروندان، توسعه یافتگی، سرمایه فرهنگی، مشارکت سیاسی، مشارکت اجتماعی، هویت ملی و توجه به فرهنگ اقوام باعث تقویت همبستگی بین اقوام می گردد. از این رو، اتخاذ رهیافت-های مبتنی بر تکثر فرهنگی در سیاستگذاری های کلان می تواند بهترین و بیشترین بهره را عاید کشور نماید و در شکل دهی هویت ملی موثر واقع شود به گونه ای که تمام اقوام ایران در تمام نقاط کشور این احساس را داشته باشند که می توانند مانند دیگر اقوام از تمام امکانات کشور استفاده کنند و از حقوق شهروندی برابر نیز بهره مند گردند.

    کلیدواژگان: همبستگی اجتماعی، روابط بین قومی، روابط درون قومی، همبستگی ملی
  • طرح انسداد مرزی استان آذربایجان غربی و راهکارهای افزایش کارایی آن
    ناصر سلطانی صفحه 6

    استان آذربایجان غربی با دارا بودن بیش از 850 کیلومتر مرز مشترک با سه واحد سیاسی مستقل ترکیه، عراق و آذربایجان و دو واحد سیاسی خودمختار جمهوری نخجوان آذربایجان و کردستان عراق، دچار مسایل متعدد مرزی می باشد، که در این راستا، گسترش لجام گسیخته قاچاق و فعالیت گروه های اشرار و معارض، از جمله چالش های اساسی این بخش از سرزمین ایران می باشد. از این روی، نیروی انتظامی استان آذربایجان غربی در اوایل سال 1386، با فعال نمودن هنگ های مرزی خود، اقدام به اجرای طرح تشدید اقدامات کنترلی (انسداد) در مرزهای استان کرد. در همین ارتباط، سوالی که مطرح می باشد این است که برای افزایش کارایی و تداوم موفق طرح، چه تمهیدات و راهکارهایی ضروری به نظر می رسد؟ جهت دستیابی به پاسخ سوال مزبور، اقدام به بررسی اسناد و گزارشات موجود در هنگ های مرزی و دایره قاچاق کالا و ارز شد. از سوی دیگر، روش مشاهده و مصاحبه هم در برنامه کاری قرار داشت. نتایج حاصل از مطالعات اسنادی و پیمایشی، حاکی از آن است که با اجرای طرح انسداد در مرزهای استان پس از گذشت 5 سال، تغییرات مثبت و محسوسی در روند رو به کاهش پدیده قاچاق و فعالیت گروه های اشرار و معارض قابل مشاهده می باشد. اما با این وجود، مشکلاتی بر سر راه تداوم این طرح وجود دارد که بسیاری از این مسایل، ناشی از کاستی های موجود در چارچوب سازمانی مرزبانی و نیروی انتظامی استان، سازمان ها و دستگاه های اجرایی و جوامع محلی می باشد که در این نوشتار به صورت جداگانه، این مشکلات، آسیب شناسی و راهکارهای مربوطه ارایه شده است.

    کلیدواژگان: طرح انسداد، موانع و راهکارها استان، آذربایجان غربی
|
  • Loghman Ghadiri, esmail najafzadeh Page 1

    Because of its high population and actually having three times more than usual, the marginalized region of Koshtargah in Urmia is one of the regions which is one the poorest rural areas when talking about the facilities which the government has given. The results of this research which is based on monography and which utilized the techniques such as observation, interviewing, questionnaire and photography, revealed that the Koshtargah region of Urmia is different from the main part of the city in various ways. Unusual housings, streets and narrow alleys, environmental and hygienic problems, high population, low possibility of using the facilities necessary in life, feeling of relative deprivation and high anomie and low economic and social values are the features of this area. The aforementioned features are the causes of different ethical and social abnormalities and not only can this threaten the social security of the city, in the long time, it can also put the security and discipline of the society in danger. By this description, marginalization is a problem of metropolitan city which indicates a shortcoming in the social and economical framework. It is also necessary that fundamental solutions be taken in to consideration to overcome these problems.

    Keywords: monography, Marginalization, Koshtargah
  • Alireza Soleymani Page 2

    In this study which used a social-psychological survey based method with an emphasis on qualitative methods, people’s social and economical features were analyzed in relation to the social deviations. The gained results from the analysis of the economical-social features of the people who have social deviations in the marginalized neighborhoods in Maragheh revealed that most of the deviation of the people is among the people under 20, having elementary studies, low income, families having more than five members, singles and the ones having non-standard houses. Also, the results gained from the correlation between the social deviation variable with the other variables revealed that the variables of family violence, the increase of the family members, low education and inappropriate economical conditions are influential variables in the social deviations and there is a significant relationship between these factors and social deviation; but by rejecting the relationship between the variables of not satisfying the emotional needs and religious beliefs in the families with the ethical deviations, it can be said that there is not a significant relationship between them and low satisfaction of emotional needs is not the cause of social deviations and also low religious beliefs is not a reason for the increase in the social deviation.

    Keywords: Marginalization, Maragheh, informal settlement, Social Deviations
  • Mahbob Reyhan Page 3

    In this study which used a social-psychological survey based method with an emphasis on qualitative methods, people’s social and economical features were analyzed in relation to the social deviations. The gained results from the analysis of the economical-social features of the people who have social deviations in the marginalized neighborhoods in Maragheh revealed that most of the deviation of the people is among the people under 20, having elementary studies, low income, families having more than five members, singles and the ones having non-standard houses. Also, the results gained from the correlation between the social deviation variable with the other variables revealed that the variables of family violence, the increase of the family members, low education and inappropriate economical conditions are influential variables in the social deviations and there is a significant relationship between these factors and social deviation; but by rejecting the relationship between the variables of not satisfying the emotional needs and religious beliefs in the families with the ethical deviations, it can be said that there is not a significant relationship between them and low satisfaction of emotional needs is not the cause of social deviations and also low religious beliefs is not a reason for the increase in the social deviation.

    Keywords: Marginalization, Maragheh, informal settlement, Social Deviations
  • Abbas Farmani Page 4

    High number of the deaths caused by the road accidents in Iran and financial and economical loss caused by it is one of the important issues of the society and finding an effective solution for it is very indispensible. As the behavior caused by the conceptions of the people is rooted in the beliefs and norms of the members of the society, these behaviors can be treated by acculturating along with the improvement of following the rules and internalizing the security culture which also termed as prioritizing the security and these all lead to the decrease of the traffic problems and the subsequent incidents. For this purpose, the most important point is to know the effective factors on the security and improving its culture so that the right traffic behavior can be improved at last. Because of its special position and location which is influenced by different cultures, most of the road accidents occur in West Azerbaijan. In this article, two dimensions of road issues and problems and also the effects of cultural activities to decrease the accidents were discussed and the effective prioritization was taken into account and using a descriptive method, it was tried to state the problem. The results of the survey state that by the increase in any of the factors, the improvement in the security in the traffic and the culture of the security are affected

    Keywords: West Azerbaijan province, road accidents, black points, geometrical improvement, road defects, traffic culture
  • Esmaeil Najafkhani Page 5

    Continuity of the social, political and cultural life and also the development of a society depend and on the coherence and solidarity among the units which make the framework of that society. However, if social solidarity and intra-ethnic relations increase, loyalty and faithfulness of the people for the national society will also increase. Among this, the geopolitical position of the West Azerbaijan province, its ethnic and religious diversity, activities of the different ethnic groups and radical religious movements, has added to the importance of the application of true cultural politics about the cultural and ethnical diversity so that not only can it lead to the continual and security and development of the province, but also the plots of the enemies to have ethnic movements for their own favor be neutralized.
    There are many factors that can lead to tension and conflict among the people. Among these, we can refer to the factors such as the geopolitical position of the people, religious differences, having dominant beliefs among the people, ethnicity and fascist ideas, feelings of discrimination and injustice and unequal distribution, development of the communication technologies and weakening the geographical borders and the possibility of having overseas relationship with ethnics and groups with the same origin. Also, factors such as the equality of the citizens, development, cultural asset, political cooperation, social cooperation, national identity and attention to the culture of the people lead to the strengthening of the solidarity among people. Therefore, taking the approaches which is based on multiculturalism in macro policies can have the best and the most benefit for the country and can be beneficial in shaping the national identity so that all the ethnic groups of Iran in all the parts of the country can have this feeling that they can also use all the facilities of the country like all he groups and can have citizen rights

    Keywords: social solidarity, Intra-ethnic relations, Inter-ethnic relations, national solidarity
  • The plan of boundary controlling in west Azerbaijan province and the ways of increasing its efficiency
    Naser Soltani Page 6

    Having more than 850 km of common boundaries with three independent political units of Turkey, Iraq and Azerbaijan and two autonomous political units of Nakhjovan Republic of Azerbaijan and Kurdistan of Iraq, West Azerbaijan has different boundary problems and the vast amount of contraband and the activities of the groups of bandits and hostiles has been of some of the most important challenges of this part of Iran. Therefore, by activation of its border regiments in the early 1386, the police of West Azerbaijan tried to utilize the plan of increasing the intensity of controlling the borders of the province. The question being posed is that what solutions seem to be the most effective in order to improve the performance and successful continuity of the plan? In order to reach to the answer of this question, the researcher tried to investigate the documents and reports present in the border regiments and the center for smuggling. On the other hand, observation and interviewing was also utilized. The outcomes of reviewing the documents revealed that by using the plan of controlling in the boundaries of the province, after the spending of five years, positive and tangible changes in the process of decreasing the contraband and the activities of the groups of bandits and hostiles were noticed. However, there were some problems in the process of this plan and most of them were resulted out of the deficiencies present in the organizational framework of the frontier guarding and the police of the province, organizations and the executive organs and local communities which in this article, these problems were pathological separately and the solutions were proposed.

    Keywords: Controlling plans, Solutions, hinders, West Azerbaijan province