فهرست مطالب

توانمندسازی کودکان استثنایی - سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1400)

نشریه توانمندسازی کودکان استثنایی
سال دوازدهم شماره 3 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مریم محسن پور*، حمیده یزدی، مهناز اخوان تفتی صفحات 11-21
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی چالش های دانش آموزان دارای اختلال های یادگیری در حل مسایل کلامی ریاضی و با توجه به کارکرد حافظه فعال انجام شد. مشارکت کنندگان این پژوهش هفت دانش آموز (دو دختر و پنج پسر) هشت تا نه ساله بودند که در مرکز آموزشی ناتوانی های یادگیری شهرستان تاکستان به عنوان ناتوان یادگیری شناسایی شدند و به صورت داوطلبانه در پژوهش شرکت کردند. ابتدا آزمون های «ظرفیت عدد مستقیم»، «ظرفیت عدد معکوس» و «ظرفیت فضایی مستقیم» از خرده آزمون های حافظه فعال در نسخه چهارم مقیاس هوش وکسلر کودکان (کامکاری و شکرزاده، 1392) به منظور اطلاع از وضعیت حافظه فعال این دانش آموزان اجرا شد. در مرحله بعد، آن ها در مصاحبه مبتنی بر تکلیف شرکت کردند و به سوالات آزمون حساب از نسخه چهارم مقیاس هوش وکسلر کودکان (کامکاری و شکرزاده، 1392) پاسخ دادند. پس از نوشتاری کردن متن مصاحبه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل مضمون، پنج مضمون با عنوان «اتکا بر استفاده از انگشتان برای انجام محاسبات»، «مشکلات انجام عملیات ریاضی»، «عدم به خاطرسپاری اطلاعات»، «مشکلات درک صورت مسیله» و «مشکلات توجه و تمرکز» تبیین شد. نتیجه پژوهش بیانگر آن بود که چالش عمده این دانش آموزان در حل مسایل کلامی ریاضی در ارتباط با نقص، در حلقه واج شناختی حافظه فعال است و احتمالا آن ها برای جبران این نقص، به طرحواره دیداری-فضایی تکیه می کنند که این خود موجب تقویت هرچه بیشتر این مولفه می شود. برای تقویت حلقه واج شناختی، مداخله های حافظه فعال کلامی مانند آموزش مرور ذهنی، تکرار جملات گفتاری، گوش دادن به داستان ها و شعرهای کودکانه در سنین پیش از دبستان پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: اختلال های یادگیری، حافظه فعال، مسائل کلامی
  • نوشین کمالی، محمد عاشوری** صفحات 23-34
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی برنامه آموزشی جهت یابی و حرکت بر بهزیستی روان شناختی دانش آموزان نابینا در استان اصفهان انجام شد. این پژوهش، یک مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. 24 نفر از دانش آموزان نابینا، به روش نمونه گیری در دسترس از مدارس ویژه نابینایان اصفهان انتخاب شدند و به طور مساوی در یکی از گروه های آزمایش و گروه کنترل (هر گروه دوازده نفر شامل شش دختر و شش پسر) جایگزین شدند. گروه آزمایشی در هشت جلسه آموزش برنامه جهت یابی و حرکت (هفته ای دو جلسه) شرکت کردند؛ درحالی که گروه کنترل در این جلسات شرکت نکردند. آزمودنی ها با استفاده از مقیاس بهزیستی روان شناختی (PWBS) ریف (1989) ارزیابی شدند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیری با به کارگیری نرم افزار SPSS نسخه 26 تحلیل شدند. نتایج نشان داد گروه آزمایش و کنترل در بهزیستی روان شناختی تفاوت معناداری دارند. درواقع آموزش برنامه جهت یابی و حرکت، بر بهزیستی روان شناختی و خرده مقیاس های خودمختاری، تسلط بر محیط، رشد شخصی، ارتباط مثبت با دیگران و پذیرش خود در دانش آموزان نابینا اثر مثبت و معنادار داشته است (001/0>P). با توجه به اینکه آموزش برنامه جهت یابی و حرکت، سبب بهبود بهزیستی روان شناختی دانش آموزان نابینا شد، برنامه ریزی برای آموزش چنین برنامه هایی مانند آموزش برنامه جهت یابی و حرکت نقش مهمی در بهزیستی روان شناختی دارد.
    کلیدواژگان: بهزیستی روان شناختی، جهت یابی و حرکت، دانش آموزان نابینا
  • سعید حسن زاده*، علی مساح بوانی صفحات 35-45
    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش برنامه تربیت کودک اندیشمند بر ارتباط مادران با کودک آهسته گام انجام شده است. پژوهش حاضر، یک مطالعه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون بدون گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه مادران کودکان چهار تا هفت سال آهسته گام شهر اصفهان بودند. نمونه این پژوهش، 30 نفر از مادران کودکان چهار تا هفت سال مدارس غیرانتفاعی ویژه دانش آموزان آهسته گام در سال تحصیلی 1398-1399 بودند که به شیوه دردسترس انتخاب شدند و برای شرکت در کارگاه تربیت کودک اندیشمند اعلام آمادگی کردند. ابزارهای استفاده شده در این پژوهش، پرسشنامه جمعیت شناختی و مقیاس رابطه والد-کودک پیانتا (CPRS) بود. برنامه تربیت کودک اندیشمند در نه جلسه به صورت یک جلسه دوساعته در هفته برگزار شد. داده ها با استفاده از آزمون تی هتلینگ زوجی و با به کارگیری نرم افزار SPSS (نسخه 22) تجزیه وتحلیل شد. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد برنامه تربیت کودک اندیشمند موجب بهبود ارتباط میان مادران و کودک آهسته گام شده است.
    کلیدواژگان: تربیت کودک اندیشمند، رابطه مادر-فرزند، کودک آهسته گام
  • عطیه کاوه، رمضان حسن زاده*، بهرام میرزاییان صفحات 47-58

    هدف پژوهش حاضر، اثربخشی درمان تحولی- دیداری با رویکرد پردازش اطلاعات شناختی بر بهبود کودکان اختلال ویژه نارساخوانی شناختی است. روش مطالعه، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. برای انتخاب جامعه آماری، 140 دانش آموزهفت تا نه ساله مبتلا به اختلال یادگیری ویژه ای درنظر کرفته شدند که به مرکز یگانه شهرستان ساوجبلاغ استان البرز در سال تحصیلی1398-1397 مراجعه کرده بودند. سپس به روش نمونه گیری دردسترس، 60 نفر مبتلا به نارساخوانی انتخاب شدند که از بین ایندانش آموزان، فقط 20 نفر دارای سبک یادگیری دیداری بودند که به روش تصادفی ساده در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند.ابزارهای به کاررفته در این پژوهش شامل آزمون هوشی وکسلر کودکان، پرسشنامه سبک یادگیری واک، فرم تاریخچه موردی و آزموناختلال خواندن محقق ساخته بود. دانش آموزان در این پژوهش براساس جنسیت، سن، پایه تحصیلی و هوش بهر به دو گروه همگن تقسیم شدند. جلسات درمانی طی دو ماه (پانزده جلسه 90 دقیقه ای) و با استفاده از مدل ایشینر، اطلاعات پردازش شناختی، کتل- هورن- کارولو سبک یادگیری دیداری برای گروه آزمایش اجرا شد؛ درحالی که گروه کنترل آموزشی دریافت نکرد. در پایان جلسات درمانی و همچنینهشت هفته پس از مداخله، مجددا دانش آموزان هردو گروه ارزیابی شدند. نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد اثر زمان وبراساس نتایج، این روش درمانی در درمان نارساخوانی شناختی به عنوان یک روش درمانی . P<0/ گروه طی مطالعه معنادار است  05موثر پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اختلالات ویژه ی یادگیری، ایشینر، پردازش اطلاعات شناختی، سبک یادگیری دیداری، نارساخوان
  • حسین واحدی کوجنق*، علی اقبالی، رسول رضایی، سمیه بخشی صفحات 59-70
    هدف پژوهش حاضر، اثربخشی آموزش تنظیم هیجان بر مهارت اجتماعی دانش آموزان ابتدایی دارای اختلال نافرمانی مقابله ای بود. پژوهش نیمه آزمایشی از طرح نوع پیش آزمون-پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه موردمطالعه در این تحقیق شامل کلیه دانش آموزان دختر ابتدایی (945 نفر) ده تا دوازده ساله در شهر ملکان بود که در سال تحصیلی 1398-1399 مشغول به تحصیل بودند. نمونه موردمطالعه در این تحقیق شامل 30 دانش آموز دختر ده تا دوازده ساله پایه های چهارم، پنجم و ششم ابتدایی دارای اختلال نافرمانی مقابله ای بود که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (آزمایش 15 نفر، کنترل 15 نفر) قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها، از پرسشنامه علایم مرضی کودکان (CSI-4) اسپیرافکین و گادو (1994) و مهارت اجتماعی (SSRS) گرشام و الیوت (1990) استفاده شد. گروه آزمایش آموزش تنظیم هیجان (هشت جلسه یک ساعتی) را دریافت کردند و گروه کنترل در این مدت هیچ مداخله ای دریافت نکردند. تجزیه وتحلیل داده ها، با روش آماری تحلیل کوواریانس انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد آموزش تنظیم هیجان بر همه مولفه های مهارت اجتماعی شامل همکاری (005/0 >P)، قاطعیت (001/0 >P) و خویشتن داری (003/0 >P) کودکان دختر دبستانی دارای اختلال نافرمانی مقابله ای تاثیر دارد. با توجه به یافته ها پیشنهاد می شود آموزش تنظیم هیجان به عنوان یکی از روش های موثر در بهبود مهارت اجتماعی دانش آموزان دارای اختلال نافرمانی مقابله ای درنظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: اختلال نافرمانی مقابله ای، تنظیم هیجان، مهارت های اجتماعی
  • مهدیه کشمیرشکن، سالار فرامرزی*، احمد عابدی صفحات 71-82
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر برنامه راهنمای جمله فلپس بر عملکرد بیان نوشتاری دانش آموزان دختر با اختلال یادگیری ویژه در پایه پنجم ابتدایی در شهر یزد انجام گرفت. روش پژوهش آزمایشی و از طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل استفاده شده است. بدین منظور با استفاده از روش نمونه گیری چندمرحله ای از بین دانش آموزان با اختلال یادگیری ویژه در پایه پنجم ابتدایی شهر یزد، تعداد 30 نفر انتخاب شدند و به تصادف در دو گروه گواه و آزمایش قرار گرفتند. مداخله های آموزشی برنامه فلپس در سیزده جلسه 60 دقیقه ای روی گروه آزمایش انجام شد. ابزارهای مورداستفاده آزمون های غیررسمی بیان نوشتاری فرامرزی و همکاران و مقیاس هوشی وکسلر کودکان ویرایش پنجم بودند. داده های به دست آمده با روش آماری تحلیل کوواریانس، تجزیه وتحلیل شد. تجزیه وتحلیل داده های حاصل از پژوهش نشان داد بین عملکرد گروه آزمایش و کنترل، در عملکرد بیان نوشتاری تفاوت معنا داری وجود دارد (001/0>P). براساس نتایج پژوهش، برنامه راهنمای جمله فلپس، بر عملکرد دانش آموزان با اختلال یادگیری در بیان نوشتاری در حیطه های توصیف کردن، داستان نویسی، نامه نویسی، خاطره نویسی و خلاصه نویسی موثر است. می توان نتیجه گرفت برنامه راهنمای جمله فلپس بر مهارت بیان نوشتاری دانش آموزان با اختلال یادگیری خاص موثر است و از این شیوه می توان به عنوان یک شیوه درمانی و آموزشی استفاده و آن را به درمانگران پیشنهاد کرد.
    کلیدواژگان: اختلال یادگیری ویژه، بیان نوشتاری، راهنمای جمله فلپس
  • فیروزه آخوندی یامچی، هانیه دواتگری اصل*، نادر اسدی صفحات 83-94
    هدف از پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی استفاده از ابزارهای هوشمند در بهبود اختلالات خواندن و درک مطلب کودکان آهسته گام است. روش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه است. جامعه آماری شامل کلیه کودکان پسر مبتلا به اختلالات خواندن مراکز درمانی شهرستان مرند است که شامل 64 کودک می شود. از بین جامعه هدف، 34 کودک پسر مبتلا به اختلالات خواندن، با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند براساس آزمون هوشی وکسلر و آزمون تشخیصی خواندن و نارساخوانی کرمی نوری و مرادی به عنوان حجم نمونه انتخاب و در دو گروه آزمایش 17 نفر و کنترل 17 نفر، به شیوه تصادفی قرار داده شدند. در ابتدا هردو گروه به وسیله آزمون تشخیصی خواندن ارزیابی شدند. گروه آزمایش در دوازده جلسه 90 دقیقه ای در طول یک سال، با استفاده از ابزارهای هوشمند آموزش را دریافت کردند و در پایان، هردو گروه مجددا ارزیابی شدند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تجزیه وتحلیل شد. یافته های این پژوهش نشان داد آموزش با استفاده از ابزارهای هوشمند موجب بهبود اختلالات خواندن و درک مطلب در کودکان آهسته گام می شود. از این رو با استفاده از ابزارهای هوشمند می توان اختلالات خواندن و درک مطلب را در کودکان آهسته گام بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: ابزارهای هوشمند، اختلالات، درک مطلب خواندن، کودکان آهسته گام
  • منصور بیرامی*، محمد شادبافی، رقیه عبدالرحیم پور صفحات 95-105

    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه زمان واکنش دیداری و شنیداری ساده و انتخابی در کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه/بیش فعالی و ضرب آهنگ شناختی کند است. روش پژوهش توصیفی از نوع علی مقایسه ای است. جامعه آماری موردمطالعه، کلیه دانش آموزان پسر دوره ابتدایی 7-12 سال شهر تبریز در سال تحصیلی 1398-1399 هستند. از میان این جامعه آماری، 100 پسر (50 نفر مبتلا به اختلال نقص توجه/بیش فعالی و 50 نفر مبتلا به ضرب آهنگ شناختی کند) به شیوه غربال گری با استفاده از مقیاس درجه بندی رفتار کودکان (سوانسون، نولان و پلهام، 1981) و مقیاس ضرب آهنگ شناختی کند (پنی، واچبوچ، کلین، کورکوم و اسکیس، 2009) به عنوان نمونه انتخاب شدند. سپس از نرم افزار Psytask برای سنجش زمان واکنش استفاده شد. نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد بین کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه/بیش فعالی و ضرب آهنگ شناختی کند، از نظر زمان واکنش دیداری و شنیداری ساده و انتخابی تفاوت معناداری وجود دارد (0001/0<p). از طرفی نتایج تحلیل واریانس تک متغیره و بررسی میانگین ها نشان داد کودکان مبتلا به ضرب آهنگ شناختی کند در هر چهار زمان واکنش، نسبت به کودکان مبتلا به نقص توجه/بیش فعالی عملکرد ضعیف تری دارند. با توجه به یافته ها نتیجه گیری می شود که کودکان مبتلا به ضرب آهنگ شناختی کند به دلیل مشکلات بیشتر در توجه پایدار، در کارکردهای شناختی مانند زمان واکنش که توجه و تمرکز را درگیر می کند، نسبت به کودکان مبتلا به نقص توجه/بیش فعالی عملکرد ضعیف تری دارند. یافته های این پژوهش می تواند به تشخیص و تمایز بهتر اختلال ضرب آهنگ شناختی کند از اختلال نقص توجه/بیش فعالی کمک کند و به ارایه راهکارهای مختلف درمانی مختص هر اختلال منجر شود.

    کلیدواژگان: زمان واکنش، ضرب آهنگ شناختی کند، نقص توجه، بیش فعالی
  • ستاره فیروزی، خدیجه ابوالمعالی الحسینی*، سیاوش طالع پسند، مصطفی نوکنی صفحات 107-121
    هدف پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی بازتوانی شناختی با استفاده از کامپیوتر و یکپارچگی حسی و تلفیق این دو روش بر بهبود انعطاف پذیری شناختی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص است. روش پژوهش، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه های نابرابر و پیگیری یک ماهه است. جامعه آماری پژوهش، دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص مراجعه کننده به کلینیک های پندار و آتیه در شهر تهران، در سال تحصیلی 1397-1398 هستند که از بین آن ها 58 دانش آموز (32 پسر و 26 دختر) مبتلا به اختلال یادگیری خاص به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و 14 نفر در گروه آزمایشی اول، 15 نفر در گروه آزمایشی دوم، 16 نفر در گروه آزمایشی سوم و 13 نفر در گروه گواه به صورت تصادفی قرار گرفتند. برای اندازه گیری عملکرد انعطاف پذیری شناختی، از آزمون دسته بندی کارت های ویسکانسین (WCST) استفاده شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس، با اندازه گیری مکرر، در نرم افزار SPSS 24 تحلیل شد. یافته ها نشان داد بازتوانی شناختی با استفاده از کامپیوتر و تلفیق آن با یکپارچگی حسی به طور معنادار انعطاف پذیری شناختی را در دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص بهبود می بخشد (01/0>P). یکپارچگی حسی نیز به طور معنادار انعطاف پذیری شناختی را در دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص افزایش می دهد (05/0>P)، اما بین این سه روش در بهبود انعطاف پذیری شناختی تفاوتی وجود ندارد. از این رو می توان از بازتوانی شناختی با استفاده از کامپیوتر و یکپارچگی حسی و تلفیق این دو روش در بهبود انعطاف پذیری شناختی دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری خاص استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اختلال یادگیری خاص، انعطاف پذیری شناختی، بازتوانی شناختی با استفاده از کامپیوتر، یکپارچگی حسی
  • معصومه حسین پور، زهره رئیسی*، یوسف گرجی، اکرم دهقانی صفحات 123-134
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش کارکردهای اجرایی بر خودکنترلی کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی و بیش فعالی انجام گرفت. پژوهش حاضر آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دوماهه است. جامعه آماری پژوهش شامل کودکان پسر مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی شهر اصفهان در سال تحصیلی 1398-1399 است که از بین آن ها سی کودک مبتلا به اختلال کم توجهی و بیش فعالی به روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه 15 کودک). گروه آزمایش، مداخله کارکردهای اجرایی (فیشر و همکاران، 2005) را طی یک ماه در هشت جلسه 75 دقیقه ای دریافت کرد. در فرایند مداخله، در گروه آزمایش سه نفر و در گروه گواه نیز دو نفر ریزش داشتند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه اختلال کم توجهی و بیش فعالی (ADHDQ) و پرسشنامه خودکنترلی (SCQ) بود. داده های پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 23 تجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان داد آموزش کارکردهای اجرایی بر خودکنترلی کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی و بیش فعالی تاثیر معنادار دارد (001/0<p). براساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت آموزش کارکردهای اجرایی با بهره گیری از آموزش سازمان دهی، افزایش تمرکز و دقت، تقویت حافظه کاری و بازداری پاسخ می تواند به عنوان روشی کارآمد برای افزایش خودکنترلی کودکان مبتلا به اختلال کم توجهی و بیش فعالی به کار گرفته شود.
    کلیدواژگان: آموزش کارکردهای اجرایی، اختلال کم توجهی و بیش فعالی، خودکنترلی
|
  • Maryam Mohsenpour *, Hamideh Yazdi, Mahnaz Akhavan Tafti Pages 11-21
    The purpose of the present study is to identify the challenges of students with learning difficulties in solving mathematical word problems based on working memory function. The subjects of this study were 7 students (2 girls and 5 boys), aged 7 to 8 years, who were identified as learning disabled in the Learning Disabilities Center of Takestan City, and voluntarily participated in this study. At the beginning, the forward spatial span, backward digit span, and forward digit span tests from the WISC-IV (Kamkari and Shokrzadeh, 2013) were applied to determine the working memory capacity of the students. Then, these students participated in the task-based interview and answered the "arithmetic" test items from Kamkari and Shokrzadeh (2013). After transcribing the recorded interviews, the data were analyzed using inductive content analysis. The results showed that students face five major challenges in solving word problems, which are "relying on fingers to calculate", "difficulty in performing mathematical operations", "difficulty in storing information", "difficulty in understanding the questions", and "difficulty in paying attention and concentration". The results of this study suggest that these students' greatest challenge in solving word problems is related to the defect of the phonological loop of working memory. Thus, it seems that students resort to the visuospatial sketchpad to compensate for this defect, which in turn leads to a greater strengthening of working memory. To strengthen the phonological loop, verbal working memory interventions are recommended, such as training mental repetition, repeating spoken sentences, listening to children's stories and poems in preschool.
    Keywords: learning disabilities, working memory, Word Problems
  • Noshin Kamali, Mohammad Ashori * Pages 23-34
    The aim of the current study was to determine the effectiveness of orientation and mobility training program on psychological well-being of blind students in Isfahan. This research is quasi-experimental with a pre-test and post-test design and a control group. Twenty-four blind students were randomly selected from a school for the blind in Isfahan. They were randomly divided into experimental and control groups and each group consisted of 12 students (6 girls and 6 boys). The experimental group participated in orientation and mobility training in 8 sessions (two sessions per week), while the control group did not. The Ryff (1989) Psychologıcal Well-beıng Scale (PWBS) was used to assess all participants. Data were analyzed using multiple analysis of covariance with SPSS version 26. The results showed that the experimental and control groups had a significant difference in the variable of psychological well-being. Indeed, the orientation and mobility program had a positive significant effect on psychological well-being and the subscales of autonomy, environmental control, personal growth, positive communication with others, and self-acceptance in blind students (P<0.001). Since the orientation and mobility program training improved the psychological well-being of blind students, the planning of such training programs as the orientation and mobility program plays an important role in the well-being of blind students.
    Keywords: blind students, Orientation, mobility, Psychological Well-Being
  • Saeid Hassanzadeh *, Ali Masah Bavani Pages 35-45
    The purpose of this study is to investigate the effectiveness of the Teaching Thinking Child Program on the relationship between mothers and their slow-paced child. The present study is quasi-experimental with a pre-test and post-test design without a control group. The statistical population includes all mothers of slow-paced children aged 4 to 7 years in Esfahan. The sample consists of 30 mothers of children aged 4 to 7 years in non-profit special schools for children with learning disabilities in the 2019-2020 school year. They were selected through an available sampling method and agreed to participate in the “Teaching Thinking Child Program” workshop. The research instruments were the Demographic Questionnaire and Pianta’s Parent-Child Relationship Scale (CPRS). The intervention program was organized as a workshop in 9 sessions, one session of two hours per week. Data were analyzed with the paired Hotelling's T-square statistical analysis using SPSS software version 22. The results showed that the Teaching Thinking Child Program improved the relationship between mothers and mentally retarded and slow-paced children.
    Keywords: Parent-Child Relationship, Teaching Thinking Child, slow-paced child
  • Atiyeh Kaveh, Ramezan Hassanzadeh *, Bahram Mirzaiyan Pages 47-58

    The purpose of this study is to investigate the effectiveness of visual transformation therapy with a cognitive information processing approach in improving children with cognitive dyslexia. The method of this study is quasi-experimental with a pretest-posttest design and a control group. To select the statistical population, 140 students aged 7-9 years with specific learning disabilities who presented to Yeganeh center of Savojbolagh in Alborz province in 2018-19 school year were used. Then, 60 students with dyslexia were selected according to the available sampling method, of which only 20 students had a visual learning style. These twenty students were randomly assigned to the two study and control groups. The instruments were as follows: Wechsler Intelligence Scale, VAK Questionnaire, history case form and a reading disorder test administered by the researcher. Then, the students were divided into two homogeneous groups according to gender, age, educational level, and intelligence. Then, within two months, ISHINR, Cognitive Information Processing, Cattell - Horn - Carroll, and Visual Learning Style training sessions were conducted for the study group, while the control group received no training. At the end of the treatment sessions and 8 weeks after, the students were reassessed. The results of repeated measures analysis of variance showed that the effect of time and group effect were significant during the study (P<0.05). Thus, this method is effective and can be proposed for the treatment of cognitive dyslexia.

    Keywords: specific learning disorders, ISHINR, Cognitive Information Processing, Visual Learning Style, Dyslexic
  • Hossein Vahedi *, Ali Eghbali, Rasoul Rezaei, Somayeh Bakhshi Pages 59-70
    The purpose of this study was to examine the effectiveness of emotion regulation training on the social skills of elementary school students with Oppositional Defiant Disorder. This study was quasi-experimental with a pretest-posttest design and a control group. The study population in this study included all female elementary school students (945 subjects) aged 10-12 years in Malekan who were educating in the 2019-2020 academic year. The sample investigated in this study includes 30 female elementary school students with Oppositional Defiant Disorder in the fourth, fifth, and sixth grades of elementary school, aged 10-12 years, who were selected through a purposive sampling method and randomly divided into an experimental group and a control group (15 experimental subjects, 15 control subjects) who were assigned. The Child Symptom Inventory-4 (CSI-4) by Spirafkin and Gado (1994) and the Social Skills Rating System (SSRS) by Gersham and Elliott (1990) were used to collect data. The experimental group received emotion regulation training (8 one-hour sessions), and the control group received no intervention during this period. Data were analyzed using Covariance analysis. The results showed that emotion regulation training had an effect on all components of social skills including cooperation (P<0.005), assertiveness (P<0.001), and self-control (P<0.003) of elementary school girls with defiant disorder. Based on the obtained results, it is suggested that emotion regulation training should be considered as one of the effective methods to improve social skills of students with oppositional defiant disorder.
    Keywords: oppositional defiant disorder, social skills, emotion regulation
  • Mahdie Keshmirshekan, Salar Faramarzi *, Ahmad Abedi Pages 71-82
    The purpose of the present study is to investigate the effectiveness of the Phelps Sentence Guide Program on the written expressive performance of fifth grade elementary school students with specific learning disabilities. The method was experimental with a pretest/posttest design and a control group. To conduct this project, 30 female students with specific learning disorders in the fifth grade of Yazd were selected through a multistage cluster sampling method and randomly divided into a control group and an experimental group. The experimental group received 13 sessions of 60-minute training on the Phelps program. Instruments used included the informal writing tests and the Wechsler Intelligence Scale, fifth edition. Data were analyzed using the statistical method of analysis of covariance. The results showed that there was a significant difference between the performances of the experimental and control groups in writting expression skills (P<0.001). Based on the results, the Phelps sentence guide program is effective for students with learning difficulties in Writing stories, letters, and memoirs, and that this method can be used as a therapeutic intervention and recommended to therapists.
    Keywords: Phelps sentence guide training, Written Expression, specific learning disorder
  • Firuzeh Akhundi Yamchi, Hanieh Davatgari Asl *, Nader Asadi Pages 83-94
    The purpose of this study is to determine the effectiveness of using information technology and smart tools to improve reading comprehension problems in slow-paced children. The method of this study is quasi-experimental and a pretest-posttest was conducted with a control group. The statistical population includes all boys with reading disorders in Marand medical centers, i.e., 64 children. From the target population, 34 boys with reading disorders were selected as the sample. The sample was randomly divided into two groups based on the Wechsler IQ test and the Karami Nouri and Moradi Diagnostic Reading and Dyslexia Test: an experimental group (n=17) and a control group (n=17). At baseline, both groups were assessed with a diagnostic reading test. The experimental group received treatment in intelligent classes in 12 sessions of 90 minutes within one year, while the control group received training only in their classrooms in the schools and did not receive any specific treatment in one of the centers for learning disabilities. At the end of the study, both groups were re-evaluated. The data were analyzed using analysis of covariance. The results show that teaching with intelligent tools improves reading and comprehension problems in slow-paced children. Therefore, the use of information technology can improve reading and comprehension disorders in slow-paced children.
    Keywords: disorders, reading comprehension, Smart Tools, Slow Learning Children
  • Mansour Bayrami *, Mohammad Shadbafi, Roghaye Abdolrahimpour Pages 95-105

    The purpose of this study is to compare simple and selective visual and auditory reaction time in children with ADHD and SCT. The design of the present study is within an opportunity comparison framework. The statistical population includes all elementary school students (7 to 12 years old) in Tabriz during the 2019-2020 school year. 100 boys (50 ADHD and 50 SCT) were selected from this population through a screening procedure using the Child Behavior Rating Scale (SNAP-IV) and the SCT scale. Samples were then screened using Psytask software to measure reaction time. MANOVA and SPSS 20 were used for data analysis. The results showed that there was a significant difference between the two groups in terms of simple and selective visual and auditory response (P<0.0001). In addition, the ANOVA and mean scores of the two groups showed that children with SCT performed worse than children with ADHD on all four reaction times. Based on the research background and the results of this study, it appears that children with SCT have poorer performance on cognitive functions such as reaction time than children with ADHD because of greater difficulties in sustained attention. The results of this study may help in the differential diagnosis of sluggish cognitive tempo and attention deficit / hyperactivity disorder and lead to the provision of treatment strategies for each disorder.

    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity, Reaction Time, Sluggish cognitive Tempo
  • Setareh Firouzi, Khadijeh Abolmaali Alhosseini *, Siavash Talepasand, Mostafa Nokani Pages 107-121
    The purpose of this study is to compare the effectiveness of computer-assisted cognitive rehabilitation, sensory integration, and the combination of these two methods on improving the cognitive flexibility of students with specific learning disorder. The research method was quasi-experimental with a pretest/posttest design with unequal groups and one month follow-up. The statistical population consists of students with specific learning disorders referred to Pendar and Atieh clinics in Tehran during the academic year 2019-2020. Of them, 58 students (32 boys and 26 girls) with specific learning disorders were selected through available sampling, and 14 subjects were randomly replaced in the first experimental group, 15 subjects in the second experimental group, 16 subjects in the third experimental group, and 13 subjects in the control group. The Wisconsin Card Storing Test (WCST) was used to measure cognitive flexibility. Data were analyzed by analysis of variance with repeated measures using SPSS-24 software. The results showed that computerized cognitive rehabilitation and combination with sensory integration significantly improved cognitive flexibility in students with specific learning disorders (P<0.01). In addition, sensory integration also significantly improves cognitive flexibility in students with specific learning disorders (P<0.05). However, there is no difference between these three methods in improving cognitive flexibility. Therefore, computer-assisted cognitive rehabilitation, sensory integration, and the combination of these two methods can be used to improve cognitive flexibility in students with specific learning disorder.
    Keywords: specific learning disorder, cognitive flexibility, computer assisted cognitive rehabilitation, sensory integration
  • Masoumeh Hosseinpour, Zohreh Reisi *, Yousef Gorji, Aakram Ddehghani Pages 123-134
    The present study is conducted to investigate the effectiveness of executive function training on self-control in children with ADHD. It is a quasi-experimental study with pretest, posttest, control group design, and two-month follow-up period. The statistical population includes the boys with ADHD in the city of Isfahan during the 2019-20 school year. Thirty children with ADHD were selected by a multistage cluster sampling method and randomly divided into an experimental group and a control group (each group consisted of 15 children). The experimental group received eight seventy-five-minute executive function interventions. Three children from the experimental group and two children from the control group were excluded from the study. The questionnaires used in this study included the ADHD questionnaire and the self-control questionnaire. The data of the study were analyzed by repeated measures ANOVA using SPSS 23 software. The results showed that executive function training had a significant effect on the self-control of children with ADHD (p<0.001). According to the results, executive function training can be used as an efficient method to increase the self-control of children with ADHD by training organization, increasing concentration and attention, strengthening working memory, and avoiding responses.
    Keywords: ADHD, executive function, self-control