فهرست مطالب

نشریه روانشناسی شناختی
سال نهم شماره 4 (پیاپی 30، زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/16
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ابراهیم احمدی* صفحات 1-17

    به گواهی تاریخ، انسانها هیچگاه از جنگیدن با یکدیگر دست نکشیده اند و این پایان ناپذیری و ماندگاری جنگها نمیتواند فقط علتهای بیرونی (تهدید) داشته باشد بلکه علتهای درونی و روانشناختی هم دارد و شناسایی این علتها برای کاستن از جنگها ضروری است. پژوهش کنونی با هدف شناسایی یکی از علتهای روانشناختی پایان ناپذیری جنگهای بشری فرض کرد که جنگ به انسانها معنای زندگی میدهد و لذا انسانها دوست ندارند به آن پایان دهند. با هدف آزمون این فرض، 397 آزمودنی (190 مرد) با میانگین سنی 35 سال از میان 30 هزار مشترک همراه اول و ایرانسل تهران و کرج برای این پژوهش به کار گرفته شدند. در یک طرح آزمایشی، آزمودنیها بگونه تصادفی به دو گروه آزمایش (که جنگ ایران و عراق در ذهن آنان برجسته شد) و گواه (که پیشرفتهای علمی ایرانیان در ذهن آنان برجسته شد) گمارده شدند و سپس معناسازی از جنگها (متغیر میانجی) با آزمون تدسکی و کالهون (1996) و موافقت با نظامی گرایی/ماندگاری جنگ (متغیر وابسته) با آزمون ویل و ماتیل (2010) اندازه گیری شد. تحلیلهای واریانس نشان دادند که گروه آزمایش بیشتر از گروه گواه از جنگها معنا می سازد و با نظامی گرایی/ماندگاری جنگ موافق است، و الگوسازی فرایند شرطی نشان داد که برجسته شدن جنگ در ذهن آزمودنیها «از راه» معناسازی از جنگها به موافقت با نظامی گرایی/ماندگاری جنگ انجامیده است. پس انسانها از جنگ معنای زندگی می گیرند و این یکی از علتهای پایان ناپذیری جنگهای بشری است.

    کلیدواژگان: جنگ، معنای زندگی، نظامی گرایی، شناخت اجتماعی
  • صدیقه نصیری پور، سیاوش طالع پسند*، اسحاق رحیمیان بوگر صفحات 18-34

    هدف پژوهش حاضر، آزمون مدل سه عاملی بدلی و هیچ، مدل چهار عاملی بدلی و مدل سه عاملی کوان در مورد حافظه کاری کودکان بود. طرح پژوهش از نوع همبستگی بود. جامعه  شامل کلیه دانش آموزان مدارس ابتدایی شهر تهران در سال 1400 بود. شرکت کنندگان 150  دانش آموز 7 تا 10 سال بودند که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند.  همه آنها به مجموعه ارزیابی جامع حافظه کاری  گری و همکاران (2017)  پاسخ دادند. داده ها با روش تحلیل عاملی تاییدی تحلیل شدند. یافته ها نشان داد که مدل چهار عاملی بدلی از مدل سه عاملی بدلی و هیچ و مدل سه عاملی کوان برازندگی بهتری دارد. ارزیابی حافظه کاری می تواند اطلاعات مهمی در مورد عملکرد شناختی کودکان بیش از اقدامات روان شناختی در اختیار افراد قرار دهد.

    کلیدواژگان: حافظه کاری، مجری مرکزی، صفحه فضایی دیداری، حلقه واج شناسی
  • امیرهمایون حلاجیان، فاطمه دهقانی آرانی*، رضا رستمی، مژده بیات، یاسمین رحمتی صفحات 35-52
    مقدمه

    یکی از نواحی مهم مغزی درگیر در فرآیند نظریه ذهن، ناحیه اتصال آهیانه ای-گیجگاهی راست (rTPJ) مغز است که مطالعات متعددی نقش این ناحیه از مغز را در فرآیند ذهنی سازی و کاهش فعالیت آن را اختلال طیف اوتیسم نشان داده اند. پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی علی بین عملکرد این ناحیه از مغز و توانایی ذهنی سازی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از از نوع نیمه آزمایشی یک سرکور با شیوه گردآوری داده ها به صورت اندازه گیری مکرر است. 9 کودک و نوجوان مبتلا به اوتیسم با کارکرد بالا به روش نمونه گیری در دسترس، به وسیله ابزار مقیاس نمره گذاری اوتیسم گیلیام (GARS)، مقیاس پاسخگویی اجتماعی (SRS) و آزمون هوش استنفورد بینه (SB) انتخاب و وارد مطالعه شدند. سپس در سه جلسه ی تحریک تتابرست پیوسته (cTBS)، تحریک تتابرست متناوب (iTBS) و تحریک شم با ترتیب تصادفی شرکت کردند. بلافاصله بعد از هر جلسه ی تحریکی بوسیله یک ازمون کامپیوتری ملاک های مربوط به ذهنی سازی ضمنی آزمودنی ها اندازه گیری شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر نشان داد که جلسات تحریکی در مقایسه با جلسات شم باعث بهبود توانایی ذهنی سازی ضمنی شدند.

    نتیجه گیری

     به نظر می رسد بین فعالیت rTPJ و توانایی ذهنی سازی ضمنی در اوتیسم رابطه ی علی وجود دارد.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اوتیسم، نظریه ذهن، تحریک تتابرست، اتصال آهیانه ای-گیجگاهی
  • آوا بهروزی، عباس بخشی پور*، مجید محمود علیلو صفحات 53-67

    اخذ تصمیمات پرخطر در نوجوانان به یک نگرانی اصلی برای بهداشت عمومی تبدیل شده است و فهم همبسته های موثر بر این فرایند امکان عملی کردن طرح هایی برای پیشگیری را فراهم می کند، ازاین رو مطالعه ی حاضر باهدف بررسی اثر القای خلق مثبت و منفی بر تصمیم گیری پرخطر نوجوانان با تعدیلگری سیستم های مغزی رفتاری بالا صورت گرفت. ابتدا 327 نوجوان 13-18 سال شهر اصفهان به صورت در دسترس انتخاب و از طریق پرسشنامه ی سیستم های مغزی رفتاری (BAS/BIS) غربالگری شدند، از میان آن ها و براساس نمره ی استاندارد دو گروه 24 نفری شامل BAS و BIS بالا انتخاب شدند، اعضای هر گروه به صورت تصادفی به دو زیرگروه 12 نفر تقسیم گشته و از طریق قطعه فیلم های هیجانی نیمی در معرض خلق مثبت و نیمی در معرض خلق منفی قرار گرفتند و آزمون خطرپذیری بادکنکی (BART) و مقیاس عاطفه ی مثبت و منفی (PANAS) را پیش و پس از القای خلق تکمیل کردند. نتایج تجزیه وتحلیل داده ها با روش تحلیل کوواریانس عاملی تک متغیره نشان داد که بین القای خلق مثبت و منفی بر تصمیم گیری پرخطر تفاوت معناداری وجود دارد (05/0 ≥p) و خلق مثبت منجر به افزایش تصمیمات پرخطر می شود. همچنین یافته ها حاکی از این بود که سیستم های مغزی رفتاری به عنوان خصایص زیستی شخصیت، اثر القای خلق بر تصمیم گیری پرخطر را به طور معناداری تعدیل می کنند (05/0 ≥p). بدین معنا که افراد با سیستم فعال ساز رفتاری بالا هنگام مواجه با خلق مثبت فزون کنشی بیشتری داشته و نسبت به افراد با سیستم بازداری رفتاری بیشتر درگیر خطر می شوند درحالی که افراد با سیستم بازداری رفتاری به خلق منفی و نشانه های تنبیه حساسیت بیشتری نشان داده و محتاط ترند.

    کلیدواژگان: عاطفه، تصمیم گیری، خطرپذیری، سیستم فعال ساز رفتاری، سیستم بازداری رفتاری، نوجوان
  • اسماعیل ترابی، هادی کرامتی*، جواد کاوسیان، حسن رستگارپور، گودرز علی بخشی صفحات 70-87

    پژوهش حاضر با هدف اثرات روش های بخش بندی و افزونگی بر بارشناختی و یادگیری واژگان و درک مطلب درس زبان انگلیسی در محیط یادگیری چند رسانه ای انجام شد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف تحقیق کاربردی و از نوع آزمایشی حقیقی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمام زبان آموزان 14تا16 ساله آموزشگاه های زبان شهر دامغان می باشد. موضوع محتوی آموزشی در خصوص تبیین فعالیت آتشفشانها بود که در قالب نرم افزار پاورپوینت در حداکثر10 اسلاید (براساس نوع گروه) به 90 آزمودنی که به صورت تصادفی در شش گروه (هر گروه 15نفر) بخش بندی بالا/ ارایه شنیداری، بخش بندی بالا/ ارایه دیداری، بخش بندی بالا/ افزونه، بخش بندی پایین/ ارایه شنیداری، بخش بندی پایین/ ارایه دیداری، بخش بندی پایین/ افزونه منتسب شده بودند، ارایه شد. پژوهش به صورت کاملا آزمایشی (یک طرح عاملی کاملا تصادفی 2×3) بود. برای جمع آوری اطلاعات از آزمون محقق ساخته یادگیری واژگان، درک مطلب، سنجش دانش پیشین و مقیاس سنجش بار شناختی پاس (1992) استفاده گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل واریانس استفاده گردید. نتایج آزمون تحلیل واریانس نشان داد اثرمتقابل روش بخش بندی و روش افزونگی بر بار شناختی و یادگیری معنی دار بود. نتایج آزمون تعقیبی نیز نشان داد گروه بخش بندی بالا- افزونه  به طور معنی داری بارشناختی پایین تر و یادگیری درک مطلب بالاتری را در مقایسه با سایر گروه ها گزارش کردند.اما در متغیر یادگیری وژگان تفاوت معنی داری بین گروه بخش بندی بالا- افزونه  با گروه بخش بندی بالا- تصویری مشاهده نشد. با توجه به نتایج بدست آمده  می توان گفت که روش های بخش بندی و افزونگی بر کاهش بارشناختی و ارتقاء یادگیری واژگان و درک مطلب درس زبان انگلیسی در محیط یادگیری چند رسانه ای اثربخش می باشد.

    کلیدواژگان: بخش بندی، افزونگی، بارشناختی، یادگیری زبان انگلیسی، یادگیری چند رسانه ای
  • الهه بی غم لعل آبادی*، نیلوفر میکائیلی، راضیه حاجی مرادی صفحات 88-105

    کاهش خاص بودن حافظه به عنوان یکی از فرایندهای شناختی اصلی در افسردگی مطرح شده است. هدف پژوهش حاضر کاهش علایم افسردگی و  رفتار کم تحرک در نوجوانان دختر مبتلا به اختلال افسردگی از طریق آموزش اختصاصی سازی خاطرات می باشد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل بود.  جامعه آماری این پژوهش شامل تمام دانش آموزان 4 مدرسه دولتی و غیر دولتی شهر کرمانشاه در سال1400 بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند. سپس برروی 350 دانش آموز این 4 مدرسه آزمون افسردگی (راینولز، 1989) و رفتار کم تحرک (فیشر و همکاران،2012) اجرا شد. از بین 67 دانش آموزی که دارای افسردگی بالاتر از 60 و رفتار کم تحرک بالاتر از 11 ساعت و 40  دقیقه در هفته بودند، بر اساس ملاک های شمول و به صورت در دسترس 30 نفر انتخاب شدند و به روش تصادفی ساده در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15نفر) گمارده شدند. سپس گروه آزمایش تحت آموزش اختصاصی سازی خاطرات (رایز،2009) قرار گرفت، که این آموزش به صورت 6 جلسه گروهی 90 دقیقه ای در هر هفته انجام شد. نتایج این مطالعه نشان داد که آموزش اختصاصی سازی خاطرات سرگذشتی می تواند باعث کاهش رفتار کم تحرک و علایم افسردگی با معنی داری در سطح (P=0/001) در نوجوانان دختر دارای افسردگی شود. به طور کلی، می توان نتیجه گرفت که آموزش اختصاصی سازی حافظه سر گذشتی روش موثری برای کاهش افسردگی و رفتار کم تحرک است و با توجه به سهولت و تعداد کم جلسات این آموزش، می توان از آن در کنار سایر درمان ها برای کاهش آسیب پذیری به افسردگی سود جست.

    کلیدواژگان: افسردگی، آموزش اختصاصی سازی خاطرات سرگذشتی، رفتار کم تحرک، نوجوانان دختر
  • سیده منصوره حکاک، علی فتحی آشتیانی*، حجت الله فراهانی صفحات 106-121
    هدف

    علی رغم اهمیت روزافزون سازه کنترل توجه در مفهوم سازی آسیب شناسی روانی ، مقیاس های معدودی برای اندازه گیری آن تهیه شده است. برخورداری از مقیاسی روا و معتبر برای پژوهش های داخلی در این حوزه، ضرورتی اجتناب ناپذیر است. هدف این پژوهش آماده سازی نسخه فارسی مقیاس سبک توجه و ارزیابی ویژگی های روان سنجی آن است.

    روش

    426 نفر از دانشجویان با نمونه گیری در دسترس انتخاب و به شیوه برخط بررسی شدند. نسخه فارسی مقیاس حاضر پس از طی مراحل ترجمه- بازترجمه، تنظیم و همراه با پرسشنامه های کنترل توجه (دریبری و رید، 2002) و تفکر ارجاعی (اهرینگ و همکاران، 2011) اجرا گردید. روایی سازه با روش تحلیل عاملی تاییدی و روایی همگرا و واگرا با محاسبه همبستگی پیرسون بررسی شد و برای بررسی اعتبار، از ضریب آلفای کرونباخ ، ضریب بازآزمایی و اعتبار مرکب استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل عاملی تاییدی حاکی از برازش مدل دو عاملی حواس پرتی/ اجتناب شناختی و تمرکز بود. همبستگی های معنادار بین عوامل به دست آمده با مقیاس های کنترل توجه و تفکر ارجاعی نیز روایی همگرا و واگرای مقیاس را تایید کردند. اعتبار مقیاس با محاسبه ضریب آلفای کرونباخ برای هر دو عامل 75/0 بود و ضریب بازآزمایی عامل حواس پرتی/ اجتناب شناختی و تمرکز به ترتیب 88/0 و 73/0 بود. همچنین میزان اعتبار مرکب نیز به ترتیب برابر با 81/0 و 84/0 بود.

    نتیجه گیری

    به طور کلی می توان گفت نسخه فارسی مقیاس سبک توجه ساختاری دو عاملی داشته و از روایی و اعتبار لازم برای کاربرد در پژوهش های روانشناختی با نمونه ایرانی برخوردار است.

    کلیدواژگان: مقیاس سبک توجه، ویژگی های روان سنجی، روایی، اعتبار، ساختار عاملی
  • وحید میرزائی، سید موسی طباطبائی*، شاهرخ مکوند حسینی صفحات 122-136

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی توانبخشی شناختی رایانه ای بر حافظه ی کاری و حل مسئله دانش آموزان متوسطه بود.

    روش

    بدین منظور از دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر تهران تعداد 30 نفر انتخاب گردید. این افراد به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل هر گروه 15 نفر به صورت تصادفی گمارده شدند  تعداد و مدت زمان هر جلسه مداخله توانبخشی شناختی رایانه ای در گروه  آزمایش به ترتیب 16 جلسه و هر جلسه 45 دقیقه بود، گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نکرد. ابزارهای پژوهش شامل آزمون حافظه ی کاری N-Back و آزمون دسته بندی کارت های ویسکانسین بود. داده های حاصل از پژوهش با روش  تحلیل کوواریانس چند متغیره (MANCOVA)  و با استفاده از نرم افزار SPSS 26  مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

     نتیجه گیری

     با توجه به یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که مداخله توانبخشی شناختی رایانه ای بر حافظه ی کاری و حل مسئله دانش آموزان متوسطه موثر است

    کلیدواژگان: توانبخشی شناختی رایانه ای، حافظه ی کاری، حل مسئله، عملکردهای اجرایی
  • امیرمحمد بهروز عابدینی، مهدی شهبازی*، الهه عرب عامری، مهران شاهین طبع صفحات 137-151

    اثربخشی روش های مختلف آموزشی در یادگیری انواع مهارت های حرکتی، مورد توجه قرار گرفته است. با این وجود، مقایسه این روش ها در بازی های تنظیم شده ورزش های تیمی، کمتر مورد مطالعه قرار گرفته است. بنابراین هدف از مطالعه حاضر، مقایسه سه روش آموزشی تصویرسازی، مشاهده و اجرای الگو درون زمین بر عملکرد بازی های تنظیم شده در بسکتبالیست های ماهر بود. بدین منظور 15 بازیکن شاغل در رقابت های سوپرلیگ و لیگ برتر کشور به طور در دسترس در این تحقیق شرکت کردند. بازیکنان با توجه به پست بازی، به 3 تیم 5 نفره تقسیم شدند و براساس دسته بندی تصادفی، در هر مرحله تحت یکی از سه شرایط تمرینی قرار گرفتند؛ به طوری که هر گروه هر سه روش را به طور تصادفی در هر مرحله انجام داد. هر کدام از شرایط ، شامل 1 جلسه تمرین و جلسه آزمون کتبی و عملی (بعد از 24 ساعت) بود. بازیکنان در شرایط مشاهده، هر تاکتیک را 3 بار به مشاهده کردند؛ در شرایط تصویرسازی نیز 3 کوشش تصویرسازی برای هر تاکتیک انجام شد و شرایط اجرا، شامل 3 اجرای آهسته تاکتیک ها داخل زمین بود. نتایج تحلیل واریانس مرکب 3 (روش آموزش) در 2 (آزمون کتبی و عملی) نشان داد روش اجرا در مقایسه با مشاهده و تصویرسازی موجب عملکرد بهتر در بازی های تنظیم شده شد (001/0>P)؛ هم چنین، طبق نتایج بازیکنان ماهر در آزمون عملی بهتر از آزمون کتبی امتیاز گرفتند (001/0>P). بنابراین به مربیان تیم های سطح بالا پیشنهاد می شود برای آموزش تاکتیک در تیم های خود، از روش اجرای درون زمین استفاده کنند.

    کلیدواژگان: تاکتیک، مهارت های باز، شبیه سازی حرکتی، الگودهی، بازیهای تنظیم شده
  • ضرغام مهرگان فرد جیرنده، رحیم بدری گرگری*، شهروز نعمتی، شهرام واحدی صفحات 152-170

    هدف پژوهش حاضر مطالعه اثربخشی توانبخشی شناختی در حل مسایل کلامی ریاضی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری ویژه با آسیب ریاضی بود. طرح پژوهش حاضر از نوع شبه آزمایشی پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان پسر دارای اختلال یادگیری ویژه در شهر رشت بودند که به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. در این راستا، مداخله توانبخشی شناختی در 8 جلسه برای گروه آزمایش اجرا شد و از مقیاس آزمون کی مت، آزمون هوش ریون و آزمون حل مساله کلامی ریاضی برای جمع آوری داده ها در مراحل پیش و پس از آزمون استفاده شد. تحلیل کوواریانس تک متغیره نشان داد که توانبخشی شناختی میزان حل مسئله کلامی ریاضی را در بین دانش آموزان دارای اختلال یادگیری ویژه افزایش داده است. برای دست یابی به فعالیت های شواهد-محور، طراحی و اجرای برنامه توانبخشی شناختی  برای ارتقای حل مسئله کلامی دانش آموزان دارای اختلال یادگیری ویژه با آسیب ریاضی و سایر دانش آموزان دارای نارسایی های تحولی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری ویژه با آسیب ریاضی، حل مسئله کلامی، توانبخشی شناختی
|
  • Ebrahim Ahmadi* Pages 1-17

    According to history, humans have never stopped fighting with each other and this endlessness and permanence of wars cannot have only external causes (threats) rather, it also has internal and psychological causes and identifying these causes is essential to reducing wars. The present study aimed to identify one of the psychological causes of the endlessness of human wars and assumed that war gives meaning to human life and therefore, humans do not like to end it. In order to test this hypothesis, 397 participants (190 males) with a mean age of 35 years were employed for this study among 30,000 subscribers of Hamrahe Aval and Irancell in Tehran and Karaj. In an experimental study, participants were randomly assigned to experimental group (which the Iran-Iraq war was highlighted in their minds) and control group (which the scientific advances of the Iranians were highlighted in their minds) and then meaning making from wars (mediating variable) was measured by Tedeschi and Calhoun (1996) test and agreement with militarism/permanence of wars (dependent variable) was measured by Vail and Motyl (2010) test. ANOVAs showed that experimental group makes meaning from wars and agrees with militarism/permanence of wars more than control group, and conditional process modeling showed that the salience of war in the minds of the subjects has led to agreement with the militarism/permanence of war "through" the meaning making from wars. So, humans get the meaning of life from war, and this is one of the reasons why human wars are endless.

    Keywords: war, life meaning, militarism, social cognition
  • Sedighe Nasiripoor, Siavosh Talepasand*, Isaac Rahimian Boogar Pages 18-34

    The aim of the present study was to investigate Children's Working Memory Measurement Model: Testing Theories’ Hich and Baddeley, Baddeley and Cowan. The research design was correlational. The population included all primary school students in Tehran in 1400. Participants were 150 students aged 7 to 10 years who were selected by convenience sampling method. They all responded to the Comprehensive Memory Working Assessment Gray et al. (2017). Data were analyzed by factor analysis. The results of factor analysis showed that the Baddeley four-factor model has a better fit than the Baddeley and Hich three-factor model and  Cown three-factor model. Assessing working memory can provide more important information about children's cognitive function than psychological measures.

    Keywords: working memory, central executive, Visuospatial Sketchpad, phonological loop
  • AmirHomayun Hallajian, Fateme Dehghani Arani*, Reza Rostami, Mozhdeh ‌ Bayat, Yasamin Rahmati Pages 35-52
    Introduction

     The temporoparietal junction is a key region in the theory of mind process. Numerous brain imaging studies have demonstrated its involvement in the mentalizing process and its under-activation in autism. This stuidy aimed to investigate the causal relationship between rTPJ activation and implicit mentalizing in autism spectrum disorder.

    Method

    This study is a single-blind Quasi-experimental study with a repetitive measures design. Nine children and adolescents with autism were recruited by convenience sampling method using Gilliam autism rating scale (GARS), Social Responsiveness Scale (SRS), and Stanford-Binet (SB). Afterward, they were assigned to three randomly ordered stimulation sessions: cTBS, iTBS, and sham. Immediately after each session indexes related to the subject’s implicit mentalizing were measured by a computer-based task.

    Results

    repeated-measures ANOVA results demonstrated that the active stimulation sessions improved implicit mentalizing compared to sham sessions.

    Conclusion

    It seems that there is a causal relation between rTPJ activation and implicit mentalizing.

    Keywords: Autism Spectrum Disorder, Theory of mind, Theta-burst stimulation, Temporoparietal junction
  • Ava Behrouzi, Abbas Bakhshipour*, Majid Mahmoud Aliloo Pages 53-67

    Making risky decisions in adolescents has become a major public health concern and understanding the correlations affecting this process makes it possible to implement prevention plans. Therefore, the present study was conducted to investigate the effect of positive and negative mood induction on risky decision-making by moderating high behavioral brain systems. In order to meet this aim, 327 adolescents aged 18-13 years in Isfahan were randomly selected and screened through the Behavioral Brain Systems Questionnaire (BAS / BIS).based on the standard score, two groups of 24 participants including high BAS and BIS were selected. The members of each group were randomly divided into two equal subgroups, we induced positive mood in the first subgroup and negative mood in the second subgroup using Pieces of emotional movies. Participants completed the Balloon Risk Test (BART) and the Positive and Negative Emotion Scale (PANAS) before and after mood induction. Results of data analysis by univariate factor covariance analysis showed that there is a significant difference between inducing positive and negative mood on risky decision making (p≤ 0/05) and positive mood leads to increased risky decisions, The findings also showed that behavioral brain systems as biological personality traits significantly moderate the effect of mood induction on risky decision making (p≤ 0/05). This means that adolescents with a high behavioral activation system have more hyperactivity when faced with positive moods and they are more at risk than people with behavioral inhibition systems while adolescents with behavioral inhibition systems, on the other hand, are more sensitive to negative moods and signs of punishment and they are more cautious.

    Keywords: Affect, Decision making, Risk-taking, Behavioral Activation System, Behavioral Inhibition System, Adolescent
  • Esmail Torabi, Hadi Keramati*, Javad Kavosian, Hasan Rastegarpoor, Goodarz Alibakhshi Pages 70-87

    The present study was conducted with the aim of the effects of segmentation and redundancy methods on cognitive load and vocabulary learning and comprehension of English lessons in a multimedia learning environment.The purpose of this study is an applied research and a real experimental study. The statistical population of the present study includes all people aged 14 to 16 who are enrolled in language schools in Damghan. The subject of the educational content was to explain the activity of volcanoes in the form of PowerPoint software in a maximum of 10 slides (based on the type of group) to 90 subjects who were randomly divided into six groups (15 people in each group). High segmentation / Audio presentation, High segmentation / Visual presentation, High segmentation / Redundant, Low segmentation / Audio presentation, Low segmentation / Visual presentation, Low segmentation / Redundant were assigned. The research was completely experimental (a completely random 2×3 factor design). Researcher-made test of vocabulary and comprehension learning, prior knowledge assessment and Pass Cognitive Load Scale (1992) were used to collect data. Analysis of variance was used to analyze the data.The results of analysis of variance showed that the interaction between segmentation method and redundancy method on cognitive load and learning was significant. The results of post hoc test also showed that the High segmentation / Visual presentation group reported significantly lower cognitive load and higher comprehension learning compared to other groups. no significant difference was observed in the vocabulary learning variable between High segmentation / Redundant with High segmentation / Visual presentation group. According to the obtained results, it can be said that segmentation and redundancy methods are effective in reducing cognitive load and promoting English language learning in a multimedia learning environment.

    Keywords: segmentation, redundancy, cognitive load, English language learning, multimedia learning
  • Elahe Bigham Lalabady*, Niloofar Mikaeili, Raziyeh Hajimoradi Pages 88-105

    Reduced specificity of memories is one of the significant cognitive processes in depression. The aim of this study was to reduce the symptoms of depression and sedentary behavior in female adolescents with depressive disorder through Memory Specificity Training.  This research was applied in terms of purpose and quasi-experimental method with pre-test, post-test with control group. The statistical population of this study included all students of 4 public and private schools in Kermanshah in 1400 who were selected by cluster random sampling. Depression test (Rindells, 1989) and sedentary behavior (Fisher et al., 2012) were then performed on 350 students of these 4 schools. From 67 students with depression higher than 60 and inactivity higher than 11 hours and 40 minutes per week, 30 were selected based on inclusion criteria and available in a simple random method in two experimental groups (15 N) and control (n = 15) were assigned. Then, the experimental group underwent memory specificity training (Rise, 2009), which was conducted in 6 group sessions of 90 minutes per week. The results of this study showed that the Autobiographical Memory Specificity Training can reduce Mobility and depressive symptoms were significant at the level (P = 0.001) in female adolescents with depression. Generally, it can be concluded that autobiographical Memory Specificity Training is an effective way to reduce depression and Sedentary behavior . Due to the ease and a low number of sessions, this training can be used along with other treatments to reduce the vulnerability to depression.

    Keywords: : Depression, Autobiographical Memory Specificity Training, Sedentary Behavior, Female Adolescents
  • Seyede Mansoureh Hakak, Ali Fathi Ashtiani*, Hojatollah Farahani Pages 106-121
    Objective

    In spite of increasing importance of attentional control in conceptualization of psychopathology,there are a few scales to measure it. It is necessary to use valid and reliable scale to study this construct in Iranian studies.This study aimed to provide and investigate psychometric characteristics of Persian version of the attentional style questionnaire.

    Methods

    The sample of 426 students were selected by available sampling and completed persian version of the attentional style questionnaire, attentional control(Derryberry &Reed,2002)and repetitive thinking(Ehring et al,2011) scales. Construct validity were evaluated through confirmatory factor analysis. Convergent and divergent validity were assessed by pearson correlation. Reliability was calculated using Cronbach s alpha method, test-retest and Composite reliability..

    Results

    factor analysis indicated that two-factor model (congnitive avoidance/distractibility and focusing) provided good model fit. significant correlations between these factors and attentional control, and repetitive thinking scales confirmed convergent and divergent validity. Cronbach s alfa for both factors were 0/75 and test-retest coefficient for cognitive avoidance/distractibility and focusing were 0/88 and 0/73 respectively also composite reliability were 0/81 and 0/84 respectively.

    Conclusion

    Persian version of attentional style questionnaire characterized two factors and has been demonstrated to have acceptable validity and reliability to use in psychological researches in Iranian population

    Keywords: : attentional Style Questionnaire, psychometric featurs, validity reliability, factor Structure
  • Vahid Mirzaie, Seyed Mosa Tabatabaee*, Shahrokh Makvand Hosseini Pages 122-136

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of computer cognitive rehabilitation on working memory and problem solving of high school students.

    Method

    For this purpose, 30 high school students in Tehran were selected. These people were randomly assigned to two experimental and control groups of 15 people in each group. The number and duration of each session of computer cognitive rehabilitation intervention in the experimental group was 16 sessions and each session was 45 minutes, respectively. The control group did not receive any intervention. Research tools included the N-Back working memory test and the Wisconsin card classification test. The data were analyzed by multivariate analysis of variance (MANOVA) and SPSS 26 software.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in some components of working memory and problem solving.

    Conclusion

    According to the findings of this study, it can be concluded that computer cognitive rehabilitation intervention is effective on working memory and problem solving of high school students.

    Keywords: Computer-Based Cognitive Rehabilitation, Working Memory, Problem Solving, Executive Functions
  • AmirMohammad Behrouz Abedini, Mehdi Shahbazi*, Elaheh Arabameri, Mehran Shahintab Pages 137-151

    The effectiveness of different educational methods in learning different types of motor skills has been considered. However, comparisons of these methods in regulated team sports games have been less studied. Therefore, the aim of the present study was to compare the three educational methods of imagery, observation, and execution of in-field pattern on the performance of regulated games in skilled basketball players.15 players working in the countrychr('39')s Super League and Premier League competitions participated in this study with available access. The players were divided into 3 teams of 5 players according to the position of the game and were subjected to one of three training conditions in each stage based on random classification; So that each team performed all three methods randomly in each stage. Each condition included 1 practice session and a written and practical test session (after 24 hours). The players observed each tactic 3 times in the observation conditions; In terms of imagery, 3 trials were made for each tactic, and the execution conditions included 3 slow execution of tactics inside the field. The results of mixed analysis of variance 3 (training method) in 2 (written and practical test) showed that the execution method compared to observation and imagery causes better performance in regulated games (P <0.001); Also, according to the results, skilled players scored better in the practical test than in the written test (P <0.001). Therefore, coaches of high-level teams are advised to use the field execution method to teach tactics in their teams.

    Keywords: tactic, open skill, motor stimulation, modelling, regulated games
  • Zargham Mehrganfard Jirandeh, Rahim Badri Gargari*, Shahrouz Nemati, Sharam Vahedi Pages 152-170

    The aim of the current reaerch was to study the effectiveness of cognitive rehabilitation on mathematical word problem solving in students with specific learning disabilitiy with impairment in mathematic. The research design was quasi-experimental pre-test and post-test with a control group. The statistical population of the study included all male students with specefic learning disabilitiy with impairment in mathematic in Rasht who were selected by simple random sampling. In the same vein, cognitive rehabilitation intervention was carry out in 8 sessions for the experimental group and the Key Math Scale, RAVEN Intelligence Test and Mathematical Verbal Problem Solving Test were used to collect the data in the pre- and post-test stages.  Univariate analysis of covariance revaled that cognitive rehabilitation increased the rate of mathematical word problem solving in students with specific learning disabilitiy with impairment in mathematic. To achieve evidence-based practices, it is recommended to develope and implement a cognitive rehabilitation program to improve the verbal problem solving of students with specific learning disabilitiy with mathematical impairment and other students with developmental disabilities.

    Keywords: Specefic Learning Disability with Impairment in Mathematic, Word Problem Solving, Cognitive Rehabilitation