فهرست مطالب

نشریه کارافن
سال هجدهم شماره 53 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/01
  • تعداد عناوین: 18
|
  • مرجان محمدی مقدم، سید حیدر میرفخرالدینی*، شهناز نایب زاده صفحات 13-37

    با افزایش رقابت در سیستم بانکداری ایران، بانک ها باید همواره عملکرد خود را ارزیابی کنند و با استفاده از مدل های مناسب به رتبه بندی و مقایسه عملکردی خود بپردازند. هدف از این پژوهش، شناسایی روابط تعاملی میان شاخص های ارزیابی عملکرد می باشد؛ زیرا در دنیای واقعی نمی توان علل و عوامل تاثیرگذار بر بروز یک پدیده را فارغ از تاثیرات آن ها بر یکدیگر، مستقل در نظر گرفت. این مطالعه مبتنی بر رویکردی آمیخته، در گام کیفی به دنبال شناسایی شاخص ها، مولفه ها و ابعاد ارزیابی عملکرد در صنعت بانکداری است و در گام کمی با استفاده از دو روش مدل سازی ساختاری تفسیری و دیماتل فازی، به بررسی و تحلیل ساختار روابط میان ابعاد و مولفه ها پرداخته است. در قسمت کیفی پژوهش، مبتنی بر داده های گردآوری شده از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با خبرگان حوزه بانکداری و روش تحلیل مضمون (تم) و نرم افزار مکس کیودا، شاخص ها، مولفه ها و ابعاد بومی، ارزیابی عملکرد در صنعت بانکداری متناسب با ساختارهای اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و... این صنعت در کشور شناسایی گردید. با توجه به نتایج این بخش، مدل ارزیابی عملکرد در صنعت بانکداری کشور دربردارنده شش بعد اصلی می باشد. این ابعاد شامل مدیریت ریسک، شاخص های اقتصادی، محیط عملیاتی، ذی نفعان داخلی و تولید و توسعه خدمات در کنار بعد آینده نگری مبتنی بر موارد مستخرج و شناسایی شده از مصاحبه با خبرگان می باشد. در قسمت کمی، نتایج روش مدل سازی ساختاری تفسیری نشان داد که دو بعد مدیریت ریسک و ذی نفعان داخلی در حیطه ارزیابی عملکرد در صنعت بانکداری بالاترین اهمیت را دارند. همچنین نتایج روش دیماتل فازی نشان داد که بعد مدیریت ریسک، تاثیرگذارترین و بعد شاخص های اقتصادی تاثیرپذیرترین ابعاد نسبت به سایر ابعاد می باشند.

    کلیدواژگان: عملکرد، ارزیابی عملکرد، صنعت بانکداری، مدل تعاملی، رویکرد آمیخته
  • رامین حسینی، علیرضا معطوفی*، منصور گرکز، علی خوزین صفحات 39-54
    پژوهش حاضر، به دنبال بررسی چالش‏های آنتروپی رفتاری حسابرسان سازمان حسابرسی، با استفاده از رویکرد زمینه بنیان می باشد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که مقوله‏های آنتروپی رفتاری حسابرسان سازمان حسابرسی عبارتند از: سطح افشاگری، عوامل اقتصادی، زیرساخت ها، سیستم حسابرسی، معیارها، تفکر جمعی، پایبندی به اصول، سرمایه گذاری در حرفه و بررسی‏های تحلیلی به عنوان عوامل زمینه‏ای شناخته شده اند. فقدان کارگروه تخصصی در استانداردهای حسابرسی، عدم توسعه دانش حسابرسی، بی توجهی موسسات به گزارش ها، اندازه‏گیری کارایی حسابرسان، پایین بودن سطح آگاهی حسابرسان، نبود امنیت شغلی حسابرسان، رعایت نشدن آیین رفتار حسابرسی، نبود کمیته تخصصی و حسابرسی و کمبود متخصص به عنوان ورودی‏ها معرفی شدند. محدودیت در رسیدگی ها، متفاوت بودن فرایند حسابرسی، فشارها و ارتباطات سیاسی، وجود تناقض و دوگانگی بین استانداردهای حسابداری و قوانین و مقررات کشور، اجرا نشدن حسابرسی صحیح، نبود مرزهای رسیدگی، نبود ارتباط قوی بین حسابرسان، عدم ثبات حسابرسان و محدودیت‏های ذاتی به عنوان فرایندها شناسایی شدند. پیامد‏های آنتروپی رفتاری حسابرسان سازمان حسابرسی عبارتند از: عدم دستیابی به اهداف، کم رنگ شدن نقش حسابرسان، افزایش مخارج و ریسک حسابرسی، کاهش اعتماد عمومی، خدشه دار شدن حرفه و شهرت حسابرس، کاهش کارایی و اثربخشی حسابرسان، تصمیم‏گیری نامطلوب، اظهارنظر نامطلوب است.
    کلیدواژگان: آنتروپی، آنتروپی رفتاری، رفتارحسابرسان، رویکرد زمینه بنیان
  • رضا جامعی*، نشمین لطفی جو صفحات 55-72
    مهم ترین و با ارزش ترین خدمت حرفه حسابرسی، اظهارنظر مستقل و کارشناسانه درباره مطلوبیت صورت های مالی است. صورت های مالی، ادعاهای اظهارشده مدیریت است. اظهارنظر در قالب گزارش حسابرسی صورت می گیرد و عوامل مختلفی بر اظهارنظر حسابرس تاثیر می گذارند. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر ارتباطات سیاسی بر اظهارنظر حسابرس با تاکید بر ویژگی های بازار شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. به منظور دستیابی به هدف پژوهش، تعداد 174 شرکت از میان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی سال های 1396-1390 به روش نمونه گیری حذف سیستماتیک انتخاب و در مجموع 1218 (سال- شرکت) برای انجام تحلیل در نظر گرفته شدند. به منظور بررسی روابط بین متغیرها از مدل رگرسیونی لجستیک نیز برای آزمون فرضیه ها از روش داده های ترکیبی استفاده شد. برای محاسبه ویژگی های بازار، از چهار معیار مالکیت غیردولتی، سرمایه گذاران نهادی، مالکیت مدیریتی و مجازات های سخت گیرانه استفاده گردیده است. یافته های پژوهش نشان داد که ارتباطات سیاسی بر اظهارنظر حسابرس، تاثیر منفی دارد. احتمال صدور گزارش مطلوب توسط حسابرسان در شرکت های غیردولتی، بیشتر از شرکت های دولتی است. وجود سهامدارن نهادی تاثیر ارتباطات سیاسی بر اظهارنظر حسابرس را تضعیف می کند و مالکیت مدیریتی نیز تاثیر ارتباطات سیاسی بر اظهارنظر حسابرس را تضعیف می کند لکن در صورت وجود مجازات های سخت گیرانه ارتباطات سیاسی بر اظهارنظر حسابرس، تاثیر معناداری ندارد.
    کلیدواژگان: حسابرسی، اظهار نظر حسابرس، ارتباطات سیاسی، ویژگی های بازار
  • غلامرضا سلیمانی امیری، طیبه جمشیدی*، حمزه عنبری صفحات 73-88
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر محافظه کاری بر رابطه بین جریان نقد عملیاتی و ارزش وجه نقد در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. برای آزمون فرضیه های این پژوهش، تعداد 184 شرکت در بازه زمانی 1398- 1394 با استفاده از روش حذف سیستماتیک از بین شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران انتخاب شد و برای تجزیه وتحلیل داده ها از مدل رگرسیونی چندگانه مبتنی بر تکنیک داده های تلفیقی استفاده شده است. نتایج به دست آمده حاکی از آن است که در فرضیه اول، وجه نقد عملیاتی و ارزش وجه نقد شرکت، مرتبط هستند و رابطه مثبت و معناداری دارند؛ بنابراین فرضیه صفر مبنی بر نبود ارتباط میان وجه نقد عملیاتی و ارزش وجه نقد، رد می گردد. در فرضیه دوم، محافظه کاری بر رابطه وجه نقد عملیاتی و ارزش نقد تاثیرگذار است و موجب تقویت این رابطه می گردد؛ بنابراین فرضیه دوم مبنی بر تاثیرگذار نبودن محافظه کاری بر رابطه بین وجه نقد عملیاتی و ارزش وجه نقد، رد می گردد. همچنین می توان از محافظه کاری به عنوان ساختاری نام برد که اگر به درستی عمل شود به حل بسیاری از مسایل نمایندگی و عدم تقارن اطلاعاتی منجر خواهد شد که به طورکلی از شکاف روزافزون بین مدیران و تامین کنندگان منابع مالی واحدهای تجاری، ناشی می شود. با توجه به نتایج کلی مقاله می توان دریافت که محافظه کاری بر رابطه وجه نقد عملیاتی و ارزش نقد، تاثیرگذار است و موجب تقویت این رابطه می گردد.
    کلیدواژگان: ارزش وجه نقد، جریان نقد عملیاتی، محافظه کاری، اصول حسابداری، سود حسابداری
  • احسان فولادی کیا*، فائزه تقی پور، امیررضا نقش صفحات 89-107

    پژوهش حاضر، به منظور ارایه یک الگو برای اهمیت و نقش شبکه های اجتماعی در زمینه اعتماد به تجارت الکترونیک (B2C) با استفاده از روش گراندد تیوری انجام شد. شرکت کنندگان به صورت نظری انتخاب شدند و شامل خبرگان و متخصصان صاحب نظر براساس معیارهای مد نظر محقق به تعداد 20 نفر بودند. ابزار گردآوری اطلاعات، مصاحبه بود و روش تجزیه وتحلیل اطلاعات با استفاده از کدبندی و دسته بندی مقوله ها و تم ها انجام شد. نتایج براساس مدل ارایه شده نشان داد که آشنایی با اینترنت و فضای مجازی از الزامات و پیش شرط های ورود به این عرصه برای فروشنده و خریدار در تجارت الکترونیک می باشد. همچنین استفاده از رسانه ملی برای بومی سازی تجارت الکترونیک و ارتقای سواد رسانه ای عمومی نیز از دیگر نتایج این پژوهش بود. سایر موارد؛ از جمله حمایت از راه اندازی کسب وکار اینترنتی، ایجاد زیرساخت های سخت افزاری و نرم افزاری، اجرای پروتکل های امنیتی برای جلوگیری از کلاهبرداری های اینترنتی برای نهادینه شدن اعتماد به تجارت الکترونیک در جامعه می باشد. براساس نتایج کلی رسانه ها خصوصا شبکه های اجتماعی، ابزار اصلی انتقال اطلاعات و ایده ها در سطح جوامع هستند که می توانند هر روز با خلق ایده و تفکری جدید و ترویج آن به روند توسعه جامعه کمک کنند.

    کلیدواژگان: تجارت الکترونیک، B2C، اعتماد، رسانه، الگوی رسانه ای
  • ناصر فتاحی، لیلا ابراهیمی جمنانی*، فاطمه زلفعلی پورفر صفحات 109-128

    در دهه های اخیر، موضوع مشارکت مردم و گردشگران در حفاظت از محیط زیست، توجه مدیران شهری را برای افزایش کارایی، انسجام و رضایت شهروندان برانگیخته است. هدف از این پژوهش، بررسی و تحلیل علل مشارکت شهروندان و گردشگران در حفاظت از محیط زیست است. پژوهش، از نظر هدف، توسعه ای- کاربردی و به روش کیفی انجام گرفته است. جامعه آماری پژوهش، کارشناسان و متخصصان حوزه گردشگری و محیط زیست بودند. روش نمونه گیری کیفی، غیرتصادفی از نوع هدفمند و در دسترس بود. ابزار جمع آوری داده ها در بخش کیفی، مصاحبه نیمه ساختاریافته حضوری با 29 نفر تا رسیدن به مرحله اشباع نظری ادامه یافت. نتایج نشان داد 6 عامل (آموزش، مدیریت، برنامه ریزی، اطلاع رسانی، احساس مالکیت، اجتماعی) مشارکت شهروندان و گردشگران در حفاظت از محیط زیست شناسایی گردید. با توجه به جایگاه و اهمیت فراهم سازی و تسهیل فرایندها برای مشارکت بیشتر شهروندان و گردشگران در حفاظت از محیط زیست، به نظر می رسد که این پیشنهادها می توانند مفید باشند: 1- افزایش آگاهی های محیط زیستی از طریق آموزش برای کلیه ذی نفعان، علاقه مندان، برنامه ریزان، سیاست گذاران، شهروندان و گردشگران توضیح داده شود. 2- شرایط محیط زیست و روند تغییرات آن و علل ریشه ای، نتایج و پیامدهای حاصل بر جامعه و اقتصاد و اکوسیستم های منطقه محمودآباد بررسی شود. 3- پشتیبانی و ارتقای کیفیت تصمیم گیری ها، سیاست گذاری ها و طرح/برنامه ریزی فعالان محیط زیست و شهروندان و گردشگرانی که خواهان مشارکت در حفاظت از محیط زیست هستند. 4- در تمام سطوح جامعه در خصوص مسایل قریب الوقوع زیست محیطی و اکوسیستمی شهرستان محمودآباد اطلاع رسانی گسترده صورت گیرد.

    کلیدواژگان: مشارکت شهروندان، مشارکت گردشگران، حفاظت از محیط زیست، شهرستان محمودآباد
  • عسگر قنبری، مجید خوروش*، احمدرضا عسکری صفحات 129-147
    تحقیق حاضر به منظور ارایه مدل هم سویی راهبردهای استعدادیابی فدراسیون های ورزشی ایران به صورت کیفی انجام شد. روش تحقیق حاضر اکتشافی، از نوع نظریه داده بنیاد (گراندد تیوری) بود که در قالب مصاحبه و تحلیل محتوایی و ساختاری مصاحبه ها با رویکرد استقرایی به روش استراوس و کوربین انجام شد. به منظور گردآوری اطلاعات از افراد متخصص، کارشناسان و خبرگان مطلع در حیطه استعدادیابی به تعداد 17 نفر به صورت هدفمند و به شیوه گلوله برفی به عنوان نمونه انتخاب شدند و مصاحبه ها تا زمان رسیدن به اشباع نظری ادامه یافت. برای تحلیل کیفی، از نرم افزار MAXQDA استفاده شد و مدل نهایی گزارش گردید. بر پایه مولفه های مدل پارادایمی، 4 عامل اصلی (مدیریت منابع مالی، مدیریت تخصصی)، 6 عامل علی (نقش رسانه ها، نگاه علمی به ورزش)، 6 عامل زمینه ای و بسترساز (توسعه ورزش همگانی، ایجاد مراکز استعدادیابی)، 7 عامل مداخله گر (ضعف مدیریت، توجه به نیازهای ورزشکاران)، 8 عامل راهبردی (ارتقای دانش مربیان، حمایت فدراسیون ها)، 10 پیامد (کاهش هزینه ها، توسعه پایدار ورزش) شناسایی شد. براساس جمع بندی کلی، متولیان ورزش کشور باید ضمن مهیاسازی عوامل اصلی و مدیریت عوامل زمینه ای و مداخله گر، با برنامه ریزی و تبیین راهبردهای استعدادیابی مناسب، نسبت به هماهنگی و هم سوسازی راهبردهای استعدادیابی در فدراسیون های ورزشی تلاش کنند تا علاوه بر شناسایی و شکوفایی استعدادها در حوزه های تخصصی، جامعه نیز از پیامدهای آشکار فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی آن بهره مند گردد.
    کلیدواژگان: استعدادیابی، فدراسیون ها، ورزش، راهبرد
  • زینب مندعلی زاده*، صدف نقش جواهری صفحات 149-163
    هدف مقاله، بررسی تاثیر ابعاد شایستگی فناوری اطلاعات بر نوآوری سازمانی در ادارات کل ورزش و جوانان کشور بود. روش تحقیق، علی و از نظر هدف، کاربردی بود. ابزار گردآوری داده ها، پرسش نامه شایستگی فناوری اطلاعات تیپنس و سوهای (2003) و پرسشنامه نوآوری سازمانی ونگ و احمد (2004) بود. جامعه آماری، کلیه کارکنان ادارات کل ورزش و جوانان می باشد که 223 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. صاحب نظران، روایی پرسش نامه ها را تایید کردند و ضریب آلفای کرونباخ پرسش نامه ها تایید شد. از نرم افزار لیزرل نسخه 8/8 استفاده گردید. نتایج نشان داد ابعاد شایستگی فناوری اطلاعات بر نوآوری سازمانی در ادارات کل ورزش و جوانان تاثیرگذار بود. تغییرات محیطی و شرایط التهاب آور عصر کنونی، لزوم توجه به نوآوری در سازمان های ورزشی را تحت الشعاع قرار داده و در این راستا تلاش به منظور ارتقای ابعاد شایستگی فناوری اطلاعات در راستای ایجاد نوآوری ممکن است بتواند زمینه تعامل بیشتر با جوانان و جامعه و همگام شدن با تغییرات محیطی را فراهم آورد.
    کلیدواژگان: دانش فناوری، عملیات فناوری، زیرساخت فناوری، نوآوری سازمانی، ادارات ورزش
  • شهربانو جمعه پور*، محمد خبیری، نصرالله سجادی، مجید جلالی فراهانی صفحات 165-183

    پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل موثر بر برند کارفرمایی وزارت ورزش و جوانان ایران از منظر خارجی (کارکنان بالقوه -دانشجویان تربیت بدنی) را بررسی می کند. این تحقیق بر اساس نتیجه، توسعه ای و بر اساس هدف، توصیفی است. جامعه آماری، کلیه دانشجویان رشته تربیت بدنی است. روش نمونه گیری غیراحتمالی از نوع در دسترس بوده است. براساس جدول مورگان 246 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد وبینگ [1] می باشد. به منظور اعتماد و اطمینان به نتایج حاصل از پرسشنامه، روایی صوری و سازه به عمل آمد. پس از آن هم سانی درونی، سوالات از طریق آزمون آلفای کرونباخ بررسی و تایید شد. برای تجزیه و تحلیل یافته های تحقیق از شاخص های تحلیل عاملی تاییدی سازه مرتبه اول و سازه مرتبه دوم استفاده شد. متغیرهای موثر برند کارفرمای خارجی این تحقیق همچون عناصر نه گانه برند سازمانی، سازگاری اجتماعی، بیان ارزش ها، تعادل کار و زندگی، انعطاف پذیری، مادی گرایی مهارت نرم، جذابیت های عمومی، میزان تمایل به کار در وزارت ورزش، تصویر برند کارفرمایی وزارت ورزش بررسی شد و در سطح 95 درصد بر برند کارفرمایی وزارت ورزش و جوانان را می توان موثر تلقی کرد. علاوه بر این مشخص شد که عامل سازگاری اجتماعی، بیشترین سهم تبیین عامل مربوطه را در این تحقیق به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: برند کارفرمایی، تعادل کار و زندگی، جذابیت های عمومی، عناصر سازمانی، وزارت ورزش و جوانان
  • طه رزم آرا*، آزاد فلاحی، مظفر یکتایار صفحات 185-208

    امروزه، ناامنی و وجود جرایم در فضاهای ورزشی، یکی از مهم ترین دغدغه های مسیولان امنیتی و مدیران ورزشی است. یکی از عرصه های مهم که زمینه ایجاد مشکلات امنیتی و بروز رفتارهای مجرمانه را دارند فضاها و مکان های ورزشی هستند. هدف این پژوهش، ارزیابی تاثیر مولفه های پیشگیری از جرم و ارتقای امنیت فضاهای ورزشی بود. پژوهش حاضر، از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ روش پژوهش، در زمره پژوهش های همبستگی به روش معادلات ساختاری (SEM) می باشد. جامعه آماری، متشکل از کلیه مربیان باشگاه های ورزشی، مدیران فضاهای ورزشی و ورزشکاران نخبه چهار استان غرب کشور بود که به شکل هدفمند تعداد 155 نفر (نمونه) انتخاب شد. ابزار گردآوری پژوهش 3 پرسش نامه محقق ساخته پس از تایید روایی صوری توسط استادان متخصص بود. در تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS[1] ورژن 22 و نرم افزار Smart PLS[2] درسطح معنی داری (05/ 0 ≤ P) استفاده شد. ضرایب تاثیر حاکی از آن است که مولفه های امنیت اجتماعی (2.96)، نظارت و مراقبت (2.93) و مراقبت و تجهیزات اورژانسی فضای موجود (2.911) بیشترین تاثیر را به عنوان مولفه های برتر در کاهش جرایم و افزایش امنیت در فضاهای ورزشی دارد. این تحقیق نشان داد که برای افزایش امنیت فضاهای ورزشی، ترکیبی از امنیت اجتماعی ورزشی، مدیریت امنیت در ورزش و استفاده از طراحی محیطی مناسب می باشد؛ بنابراین مستلزم توجه به عوامل موثر یاد شده می باشد.

    کلیدواژگان: مدیران ورزشی، امنیت اجتماعی، عوامل محیطی، مدیریت امنیت، اماکن ورزشی
  • علی مولائی نژاد*، نیما ماجدی، زهرا نوبخت رمضانی صفحات 209-225

    مدیریت عملکرد کارکنان برای سازمان، دستاوردهای آشکار و پنهان بسیاری دارد؛ زیرا اجرای صحیح آن موجب بهبود عملکرد کارکنان و در نتیجه، ارتقای بهره وری سازمان می گردد. هدف از پژوهش حاضر، طراحی مفاهیم ارزیابی عملکرد ورزش و تربیت بدنی ادارات استانی دانشگاه فنی وحرفه ای کشور بود. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ نحوه گردآوری داده ها، آمیخته (کیفی- کمی) بود که در سه مرحله صورت گرفت: در مرحله اول مصاحبه های نیمه باز با 8 متخصص و استخراج مفاهیم از مصاحبه های آنان صورت گرفت. در ادامه، از نمونه 30 نفره که در نهایت 22 نفر (3/73 درصد) از متخصصان به منظور اولویت بندی و تدوین مفاهیم به وسیله تکنیک دلفی فازی و تحلیل سلسله مراتبی بهره گرفته شد و در نهایت، به منظور تدوین ابزار ارزیابی عملکرد ادارات تربیت بدنی دانشگاه فنی وحرفه ای با استفاده از نمونه 172 نفره و مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) از نرم افزارهای اکسل نسخه 2016، اس.پی.اس.اس نسخه 18 و لیزرل نسخه 8/8 استفاده گردید. ابزار مطالعاتی شامل 28 مولفه در 6 مفهوم طراحی می باشد که از دید متخصصان تحلیل سلسله مراتبی، به ترتیب فضاها و تجهیزات ورزشی، منابع مادی، رویدادهای ورزشی، رویدادهای آموزشی، منابع انسانی و ارتباطات، مهم ترین مولفه های شکل دهنده ارزیابی عملکرد بودند.

    کلیدواژگان: اداره، ارزیابی عملکرد، پرسش نامه، فنی و حرفه ای، ورزش
  • میثم نوری خانیوردی، محمد خبیری، ابراهیم علیدوست قهفرخی* صفحات 227-246
    هدف پژوهش، تحلیل موانع کارآفرینی در ورزش از دیدگاه دانشجویان، اعضای هییت علمی و مدیران ورزشی شهر تهران بود. پژوهش حاضر از نظر ماهیت، کاربردی و به لحاظ هدف از نوع توصیفی- تحلیلی بود. جامعه آماری پژوهش، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، اعضای هییت علمی و مدیران ورزشی شهر تهران بودند. نمونه آماری براساس جدول مورگان شامل 332 نفر بود که به صورت تصادفی و در دسترس انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش، پرسش نامه استاندارد تعدیل یافته بود. روایی محتوایی و صوری پرسش نامه را استادان مدیریت ورزشی بررسی و تایید کردند و پایایی پرسش نامه ها با استفاده از آلفای کرونباخ 92/0 به دست آمد. نتایج نشان داده شد که بین گروه های منتخب در مولفه ساختاری و محیطی، تفاوت معناداری وجود داشت (p <0/001,F=5.034 و 6.463)؛ اما بین گروه های منتخب در مولفه رفتاری، تفاوت معنادار نبود (p>0/001، F=1.103). با توجه به نتایج این پژوهش، تلاش برای تامین سرمایه اولیه برای کارآفرینی ورزشی، تدوین سیاست های کارکردی در زمینه کسب وکارهای ورزشی، اجرای برنامه های آموزشی کارآفرینی ورزشی در مراکز علمی، توسعه فرهنگ کسب وکار ورزشی، ثبات در قوانین و مقررات برای توسعه کسب وکارهای ورزشی و ثبات مدیریتی، تلاش برای افزایش خودکارآمدی و اعتمادبه نفس می تواند به توسعه کارآفرینی ورزشی و رفع موانع کمک کند.
    کلیدواژگان: موانع کارآفرینی، صنعت ورزش، بیکاری، توسعه اقتصادی، مدل سه شاخگی
  • مهتا اسکندرنژاد، صفیه ابراهیمی*، زهرا حسین زاده صفحات 247-264

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی موانع پیش روی ورزش بانوان در استان آذربایجان شرقی می باشد. این مطالعه از نوع توصیفی- پیمایشی و از شاخه تحقیقات میدانی بوده است. جامعه آماری پژوهش را کلیه زنان در دامنه سنی 25 تا 64 سال استان آذربایجان شرقی تشکیل می دهند که با استفاده از نمونه گیری خوشه ای و با توزیع جغرافیایی تعداد کل آزمودنی های استان آذربایجان شرقی به پنج منطقه مرکزی، شمال غرب، شمال شرق، جنوب غرب و جنوب شرق، تعداد 384 نفر با کمک فرمول کوکران تعیین گردید. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه عوامل بازدارنده از مشارکت ورزشی کشتگر بود. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی و استنباطی به روش تحلیل واریانس آنوا با (001/0 <p)، کمک نرم افزار  SPSS  نسخه 25 استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که میزان مشکلات پیش روی ورزش زنان در شهرهای بزرگ، کوچک و روستاهای استان، تفاوت معنادار دارد (99/130= F)؛ به صورتی که موانع ساختاری به تنهایی در میان بانوان شهرستان تبریز (56/173=F) و همراه با موانع فردی (54/229=F) به یک میزان منجر به مشکلاتی در میان بانوان شهرستانی می شود؛ این درحالی بود که مشکلات بین فردی (65/473=F) اصلی ترین دلیل مشارکت نداشتن بانوان روستایی شناخته شد.

    کلیدواژگان: مشکلات، ورزش زنان، موانع فردی، موانع بین فردی، موانع ساختاری
  • علی کشاورززاده*، خلیل غلامی، نعمت الله عزیزی صفحات 265-290

    هدف پژوهش، توسعه مدل مفهومی برندسازی آموزش عالی لنکستر و کرت ریل است. رویکرد تحقیق، تحلیل محتوای کیفی قیاسی است. جامعه پژوهش، خبرگان دانشگاه صنعتی شریف است که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، 32 تن به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار گرداوری داده، مصاحبه نیمه ساختارمند است. برای تحلیل داده ها از تکنیک کدگذاری داده ها استفاده شد. مدل برندسازی لنکستر و کرت ریل، دارای سه مفهوم هویت، هدف و پاسخ است که هر کدام شامل سه مقوله اصلی یا هسته، واقعی و ارزش افزوده می باشد. مفهوم هویت، شامل مجموعه علایم، نشانه ها و شعارهای برندسازی است. مفهوم هدف، شامل محصولات، خدمات و تولیدات، الزامات و بازاریابی دانشگاه است. مفهوم پاسخ به معنای، تفسیر عملکرد بازار محصولات و خدمات برند دانشگاه در بازار است. براساس یافته های تحقیق، مدل توسعه یافته برندسازی دانشگاه، دو مرحله برنامه ریزی خلق ارزش ویژه برند و سنجش ارزش ویژه برند دارد. مفاهیم هویت و هدف برای فرایند برنامه ریزی در نظر گرفته شده است. برنامه ریزی، شامل تمامی استراتژی هایی می باشد که باید در مراحل تهیه و اجرای فرایند برنامه ریزی برندسازی دانشگاه صنعتی شریف به کار گرفت. مرحله برنامه ریزی شامل متغیرهای نام گذاری، مکان یابی، لوگو، ماموریت های اصلی و پشتیان، کارکنان، استادان، محصولات و خدمات، دانشجویان، بازاریابی و فارغ التحصیلان می باشد. در ادامه، استراتژی های اصلی و محوری هر کدام از متغیرهای مذکور ارایه شده است. مفهوم پاسخ، برای سنجش عملکرد برند دانشگاه در نظر گرفته شده است. منظور از سنجش ارزش ویژه برند دانشگاه، مجموعه ای از تدابیری است که با ارایه ابعاد و متغیرهای ویژه، ارزش نهایی برند دانشگاه را در ابعاد درونی و بیرونی مورد سنجش قرار می دهد. مرحله سنجش ارزش ویژه برند دانشگاه شامل متغیرهای زیربنایی سنجش ارزش ویژه برند بیرونی و درونی است. اعتبار علمی، شهرت، احساس و عاطفه دانشجویان و وفاداری، استراتژی های زیربنایی بیرونی و توانمند و کارآمدسازی، فارغ التحصیلان، خدمات دانشجویی، زیرساخت و ابعاد مالی، استراتژی های زیربنایی درونی هستند. در نهایت، تعداد گویه های استخراجی سنجش ارزش ویژه برند دانشگاه ارایه داده شده است.

    کلیدواژگان: توسعه، مدل مفهومی، برندسازی، آموزش عالی، لنکستر و کرت ریل، رویکرد، تحلیل محتوای کیفی قیاسی
  • اکرمه السادات یعقوبی، یلدا دلگشایی*، لیلا حسینی طبقدهی، فرشته کردستانی صفحات 291-310
    هدف پژوهش حاضر، تجاری سازی دانش مبتنی بر نقش دوسوتوانی مدیریتی در آموزش عالی بود. روش پژوهش، برحسب هدف، کاربردی با رویکرد کیفی است. داده‎های پژوهش با استفاده از تحلیل محتوای استقرایی چارچوب‎های تجاری سازی دانش و برگزاری دو دوره پنل دلفی خبرگان تجاری سازی دانش مبتنی بر دوسوتوانی گردآوری شد. جامعه آماری، 28 نفر از خبرگان دانشگاهی، متخصصان و افراد مشغول به کار در مراکز رشد در استان مازندران بودند. در این بخش، از روش نمونه‎گیری هدفمند با در نظر گرفتن قانون اشباع نظری استفاده شد. داده‎ها از طریق اجرای پرسش نامه نیمه‎ساختاریافته گردآوری شد. روایی محتوایی این پرسش‎نامه با کمک استادان گروه‎های متخصص تایید شد. یافته‎ها نشان داد که ابعاد تجاری سازی دانش، مبتنی بر دوسوتوانی مدیریتی دارای چهار مولفه شامل حمایت های مدیران، اقدامات توانمندساز مدیر، اقدامات انگیزش‎زای مدیر، اقدامات فرصت‎آفرین و 28 شاخص بود. هم‎چنین، یافته‎ها نشان داد که تمامی ابعاد، مولفه‎ها و شاخص‎ها مورد تایید قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: دانش، تجاری سازی دانش، دوسوتوانی سازمانی، مدیران
  • انور شاهمحمدی*، مهری بهمنی صفحات 311-326
    هدف پژوهش حاضر، تبیین دیدگاه های صاحب نظران درباره شایستگی های موردانتظار از یادگیرندگان در نظام آموزش از دور بود. برای نیل به هدف این مطالعه، از روش کیفی راهبرد نظریه مبنایی بهره گرفته شد. مشارکت کنندگان در این پژوهش 15 نفر از فارغ التحصیلان دوره دکتری آموزش از دور دانشگاه پیام نور بودند که به عنوان هییت علمی یا کارشناس در دانشگاه ها یا مراکز آموزش از دور فعالیت می کردند و براساس نمونه گیری هدفمند ملاک محور انتخاب شدند و با آنها مصاحبه نیمه ساختاریافته به عمل آمد. برای تحلیل کیفی داده ها نیز از شیوه کدگذاری (باز، محوری و انتخابی) و برای تامین روایی و پایایی، از دو روش بازبینی مشارکت کنندگان و مرور خبرگان غیرمشارکت کننده، بهره گرفته شد. یافته های پژوهش، چهار دسته اصلی: شایستگی های فردی و شخصیتی، شایستگی های شناختی، شایستگی های مهارتی و شایستگی های رفتاری را نشان داد که در قالب یک مدل مفهومی ارایه شده است. بنابراین پیشنهاد می شود برنامه هایی برای بالندگی یادگیرندگان نظام آموزش از دور منطبق با مدل مطرح شده در پژوهش کنونی با اولویت شایستگی های احصا شده، به اجرا درآید.
    کلیدواژگان: شایستگی، یادگیرنده، شایستگی های فردی و شخصیتی، شایستگی های شناختی، شایستگی های مهارتی، شایستگی های رفتاری
  • ژیار رفاعی، رفیق حسنی*، مجید محمدی صفحات 327-347
    این پژوهش، با هدف رابطه بین اجتماع یادگیری حرفه ای و خودکارآمدی معلمان با نقش میانجی توسعه حرفه ای صورت پذیرفت. پژوهش از نظر هدف، کاربردی و ازلحاظ روش، توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل کلیه معلمان شهر سنندج (5040 نفر) بودند که به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و براساس جدول نمونه گیری کرجسی مورگان 337 نفر به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه اجتماع یادگیری حرفه ای، پرسش نامه توسعه حرفه ای چامبرلاین (2008) و پرسش نامه خودکارآمدی معلمان اسچانن- موران و وولفولک (2001) بود. روایی محتوایی و سازه ابزار پژوهش و میزان پایایی از طریق ضریب آلفای کرونباخ محاسبه و تایید شدند. تجزیه وتحلیل داده ها با آزمون کلموگروف اسمیرونوف، ضریب همبستگی پیرسون و مدل معادلات ساختاری انجام گرفت. یافته ها نشان داد که بین اجتماع یادگیری حرفه ای با توسعه حرفه ای و خودکارآمدی معلمان مدارس شهرستان سنندج، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد که بین توسعه حرفه ای و خودکارآمدی معلمان مدارس شهرستان سنندج نیز رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و نهایتا براساس نتایج به دست آمده می توان گفت که توسعه حرفه ای در رابطه بین اجتماع یادگیری حرفه ای و خودکارآمدی معلمان می تواند نقش میانجی را ایفا کند. بنابراین استقرار و تقویت اجتماعات یادگیری در مدارس می تواند در بهبود کیفیت کار معلمان موثر باشد.
    کلیدواژگان: توسعه حرفه ای، اجتماع یادگیری حرفه ای، خودکارآمدی معلمان
  • امجد کاظمی، ناصر شیربگی*، محمد امجد زبردست صفحات 349-368
    مسئله استخدام و ماندگاری نیروی انسانی در آموزش وپرورش به خصوص در مناطق کمترتوسعه یافته، یکی از عوامل موفقیت نظام آموزشی است. هدف این پژوهش، شناسایی و تبیین عوامل فرهنگی و شیوه های جدید یا جانشین موثر در شیوه های استخدام و ماندگاری نیروی انسانی در مناطق کمتر توسعه یافته آموزش وپرورش برای دست یابی عادلانه همه مناطق به امکانات و نیروهای آموزشی است. روش این پژوهش، قوم نگاری است. جامعه این پژوهش، معلمان استان کردستان است که از طریق نمونه گیری هدفمند 20 نفر از معلمان نواحی مختلف آموزشی تا رسیدن به اشباع نظری انتخاب شده اند و اطلاعات از طریق مصاحبه، جمع آوری شده است. نتایج حاصل از تحلیل های کیفی نشان می دهد که شش مقوله اصلی و مهم شامل نوع دوستی، هویت اجتماعی- شغلی، نابرابری و تبعیض، فساد اداری، ایجاد ساختارهای حمایتی مطلوب و الزامات و مقتضیات شغلی، عوامل مهمی هستند که در قالب نقش های گوناگون می توانند بر میل به ماندگاری معلمان موثر باشند. بر اساس یافته ها می توان استدلال کرد که برای رفع مشکلات به وجود آمده در استخدام و ماندگاری معلمان در مناطق کمتر توسعه یافته باید مشکلات اداری و سیستمی را اصلاح و حمایت اجتماعی و رفاهی بیشتری از معلمان این مناطق به عمل آورد.
    کلیدواژگان: ماندگاری، قوم نگاری، نیروی انسانی، مناطق کمتر توسعه یافته
|
  • Marjan Mohammadi Moghadam, Seyed Haidar Mirfakhradini *, Shahnaz Nayebzadeh Pages 13-37

    With increasing competition in the Iranian banking system, banks should always evaluate their performance and use appropriate models to rank and compare with organizations that have similar activities. The purpose of this study was to identify the interactive relationships between performance appraisal indicators because in the real world the causes affecting the occurrence of a phenomenon cannot be considered independent of their effects on each other. This study is based on a mixed approach; at the qualitative step, the study seeks to identify indicators, components and dimensions of performance evaluation in the banking industry and at the quantitative step, it seeks to analyze the structure of relationships between dimensions and components using two methods of interpretive structural modeling (ISM) and fuzzy DEMATEL. In the qualitative part of the research, based on the data collected through semi-structured interviews with experts in banking, thematic analysis and MAXQDA software, local indicators, components and dimensions of performance appraisal in the Iranian banking industry consistent with economic, social, cultural structures were identified. Based on the results, the performance appraisal model in the country's banking industry includes six main dimensions. Based on the items extracted and identified from interviews with experts, these dimensions included risk management, economic indicators, operating environment, internal stakeholders, and the production and development of services, along with a forward-looking dimension. In addition, the results of ISM showed that the two dimensions of risk management and internal stakeholders were of the highest importance in the field of performance appraisal in the banking industry. In addition, the results of the fuzzy DEMATEL method showed that the risk management dimension is the most effective and the economic indicators dimension is the most impressionable compared to the other dimensions.

    Keywords: performance, Performance Evaluation, banking industry, Interactive model, Mixed Approach
  • Ramin Hosseini, Alireza Maetoofi *, Mansour Gerkaz, Ali Khozin Pages 39-54
    The present study seeks to investigate the behavioral entropy challenges of auditors in an audit organization using grounded theory. The results of this study show that the behavioral entropy categories of auditors of auditing organizations comprising of level of disclosure, economic factors, infrastructure, audit system, criteria, collective thinking, adherence to principles, professional investment and analytical surveys have been identified as underlying factors. Lack of specialized working group on auditing standards, lack of development of auditing knowledge, institutions' inattention to reports, measuring auditors' efficiency, low level of auditors' knowledge, lack of job security of auditors, non-observance of auditing behavior, lack of specialized auditing committee and lack of experts were introduced as inputs. Limitations on audits, different auditing process, political pressures and communications, inconsistencies and dichotomies between accounting standards and laws and regulations, lack of proper auditing, lack of boundaries, lack of strong communication between auditors, instability of auditors and limitations of intrinsic properties were identified as processes. Consequences of the behavioral entropy of auditors of the auditing organization included failure to achieve goals, diminishing the role of auditors, increasing audit costs and risk, reducing public trust, damaging the auditor's profession and reputation, reducing the efficiency and effectiveness of auditors, adverse decisions, and undesirable comments.
    Keywords: Entropy, behavioral entropy, auditor behavior, Grounded theory
  • Reza Jamei *, Nashmin Lotfi Joo Pages 55-72
    The most important and valuable service of the auditing profession is independent and expert comment on the desirability of financial statements. Financial statements are claims made by management. The opinion is made in the form of an audit report. Various factors affect the auditor's opinion. The purpose of this study was to investigate the effect of political relations on the auditor's comments by emphasizing the market characteristics of companies listed on the Tehran Stock Exchange. In order to achieve the research goal, 174 companies were selected from the companies listed on the Tehran Stock Exchange during the years 2011 to 2017 by systematic removal sampling method and a total of 1218 companies were selected (year - company) for analysis. Logistic regression model was used to investigate the relationships between the variables and the combined data method was used to test the hypotheses. Four criteria of non-governmental ownership, institutional investors, managerial ownership and severe penalties were used to calculate market characteristics. The findings demonstrated that political relations have a negative impact on the auditor's comments. It is more likely that auditors of non-state companies issue desirable reports than the auditors of state companies. The presence of institutional shareholders undermines the impact of political relations on the auditor's comments. In addition, managerial ownership undermines the impact of political relations on the auditor's comments. However, in the presence of severe penalties, political relations have no significant effect on the auditor's opinion.
    Keywords: Auditing, Auditor Opinion, Political Relations, market characteristics
  • Gholamreza Soleimani Amiri, Tayebeh Jamshidi *, Hamzeh Anbari Pages 73-88
    The purpose of this study was to investigate the effect of conservatism on the relationship between operating cash flow and cash value in companies admitted to the Tehran Stock Exchange. In order to test the hypotheses of this research, 184 companies were selected during the period 2015-2019 using a systematic elimination method from the companies accepted on the Tehran Stock Exchange and for analyzing the data, a multiple regression model based on data technique compilation was used. The results show that in the first hypothesis, cash flow and cash value of the company are related and have a positive and significant relationship, so the zero hypothesis is based on the lack of correlation between operating cash and cash value. In the second hypothesis, conservatism influences the relationship between cash flow and cash value and strengthens this relationship. Therefore, the second hypothesis of non-conservative effect on the relationship between operating cash and cash value is rejected. Conservatism can also be described as a structure that, if done appropriately, will lead to the resolution of many representation issues and information asymmetries that generally result from the growing gap between managers and funders of business units. According to the general results of the article, it can be seen that conservatism affects the relationship between operational cash and cash value and strengthens this relationship.
    Keywords: cash value, Operating Cash Flow, Conservatism, Accounting Principles, accounting profit
  • Ehasan Fooladikia *, Faezeh Taghipour, AmirReza Naghsh Pages 89-107

    The present study was conducted to provide a model for the importance and role of social networks in order to trust e-commerce (B2C) using grounded theory method. Participants were theoretically selected and included 20 experts and specialists based on the criteria considered by the researcher. The data collection tool was an interview and the data analysis method was performed using coding and categorization of categories and themes. The results based on the proposed model showed that familiarity with the internet and cyberspace is one of the requirements and preconditions for entering the field for sellers and buyers in e-commerce. The use of national media to localize e-commerce and promote public media literacy was another result of this study. Other issues included supporting the start-up of internet businesses, building hardware and software infrastructure, implementing security protocols to prevent internet fraud to institutionalize trust in e-commerce in society. Based on the overall results, the media, particularly social networks, are the main tools for transmitting information and ideas at community level, which can help the development process of society by creating new ideas and thinking and promoting it every day.

    Keywords: E-Commerce: B2C, Trust, Media, Social Networks
  • Naser Fattahi, Leila Ebrahimi Jamnani *, Fatimeh Zolfaliporfar Pages 109-128

    In recent decades, the issue of participation of people and tourists in environmental protection has attracted the attention of city managers to increase efficiency, cohesion and citizen satisfaction. The purpose of this study was to investigate and analyze the reasons for the participation of citizens and tourists in environmental protection. In terms of developmental-applied purpose and qualitative method, the statistical population of the research included experts and specialists in the field of tourism and environment. Data collection tools in the qualitative part of semi-structured face-to-face interviews with 29 people continued until the stage of theoretical saturation. Six factors (education, management, planning, information, sense of ownership, social) of citizen and tourist participation in environmental protection were identified based on the results. Given the status and importance of providing and facilitating processes for greater citizen and tourist participation in environmental protection, the following recommendations could be useful: increase environmental awareness through education for all stakeholders, interested parties, planners and policymakers, citizens and tourists; explain the environmental conditions and the process of change and the root causes, results and consequences on society and the economy, and ecosystems of Mahmoud Abad region; support and improve the quality of decisions, policies and plans/planning of environmental activities and citizens and tourists who want to participate in environmental protection; and provide extensive information at all levels of society on imminent environmental and ecosystem issues of Mahmoud Abad city.

    Keywords: Citizens'Participation, Tourist Participation, Environmental protection, Mahmoud Abad City
  • Asgar Ghanbari, Majid Khorvash *, Ahmadreza Askari Pages 129-147
    The present study was conducted to provide a qualitative framework for qualitative Model Talent Identification Strategies for Iranian Sports Federations adaptation. The research was an exploratory study carried out using Grounded Theory, in-depth interviews and content and structural analysis based on Strauss and Corbin (2008). To gather data, 17 experts were purposefully selected, and by applying the snowball sampling method, the interviews continued till reaching theoretical saturation. Qualitative data analysis was undertaken by MAXQDA software, and the final model was reported. Based on the components of the paradigm model, 4 main factors (financial resource management, specialized management), 6 causal factors (role of media, scientific view of sports), 6 contextual factors (development of public sports, creation of talent identification centers), 7 intervening factors (weak management, attention to athletes' needs), 8 strategic factors (improving the knowledge of coaches, support of federations), 10 consequences (reducing costs, sustainable development of sports) were identified. Based on the overall conclusion, the country's sports authorities should attempt to coordinate and align talent identification strategies in sports federations by providing the main factors and managing the underlying and intervening factors, planning and explaining appropriate talent identification strategies. This can be helpful not only in identifying and nurturing talented individuals in specialized fields, but also in benefiting society from its obvious cultural, social, economic, and political consequences.
    Keywords: Talent, Federations, sport, strategy
  • Zeinab Mondalizadeh *, Sadaf Nagsh Javaheri Pages 149-163
    The purpose of this paper was to investigate the effect of information technology competency dimensions on organizational innovation in Sports and Youth Departments in Iran. The research method was causal and applied from the perspective of the purpose. For data collection, the Tippins and Sohai Information Technology Competency Questionnaire (2003) and the Wang and Ahmed Organizational Innovation Questionnaire (2004) were used. The statistical population included employees of all Sports and Youth Departments where 223 people were selected. Experts verified the validity of questionnaires, and the Cronbach's alpha coefficient of questionnaires was confirmed. LISREL software version 8.8 was used. The results showed that the competency dimensions of information technology affected organizational innovation in Sports and Youth Departments. Environmental changes and inflammatory conditions in the current era seem to have overshadowed the need to pay attention to innovation in sports organizations, and efforts to improve the competence of information technology in order to create innovation may be able to interact more with the youth, community, and keeping up with environmental change.
    Keywords: technology knowledge, Technology Operations, Technology Infrastructure, Organizational Innovation, Sports Departments
  • Shahrbanoo Jomeh Pour *, Mohammad Khabiri, Nasrollah Sajjadi, Majid Jalali Farahani Pages 165-183

    The present study was aimed at investigating factors affecting the employer brand of the Ministry of Sports and Youth of Iran from an external perspective (potential employees - students of physical education). This research was based on developmental results and descriptive purpose method. The statistical population included all physical education students. The non-probability sampling method was available based on Morgan Table. 246 people were selected. The data collection tool used was the standard Webing questionnaire. The internal consistency of the questions was then examined and confirmed by Cronbach's alpha test. Confirmatory factor analysis indices of first-order and second-order structures were used to analyze the research findings. Effective variables of the foreign employer brand of this research such as the nine elements of organizational brand, social adjustment, expression of values, work-life balance, flexibility, soft skills materialism, public appeal, willingness to work at Ministry of Sports and Youth of Iran and its image were examined. At a level of 95%, the brand of the Ministry of Sports and Youth of Iran can be considered effective. In addition, it was found that the social adjustment factor had the largest share of explanation of the relevant factor in this study.

    Keywords: Employer Brand, work-life balance, Public Relations, Organizational Elements, Ministry of Sports, Youth
  • Taha Razmara *, Azad Fallahi, Mozafar Yektayar Pages 185-208

    Today, insecurity and crime at sports venues is one of the most important concerns of security officials and sports managers. A key area causing security problems and criminal behavior is sports facilities. The purpose of this study was to evaluate the effect of crime prevention factors and improve the security of sports facilities. The present study was applied in terms of purpose and used structural equation research method (SEM). The statistical population consisted of all coaches of sports clubs, managers of sports facilities and elite athletes of 4 western provinces of the country. 155 people (sample) were selected purposefully. Three researcher-made questionnaires were employed as the research tool after face validity confirmation by expert professors. For data analysis, SPSS Software Version 22 and Smart PLS 3.2.7 at a significant level (P ≥ 0.05) were used. Impact coefficients indicate that the components of social security (2.96), monitoring and care (2.93) and care and emergency equipment of the existing space (2.911) have the greatest impact as the top components in reducing crime and increasing security in sports facilities. This study showed that in order to increase the security of sports facilities, a combination of social security of sports, security management in sports and the use of environmental design is appropriate. Therefore, it is necessary to pay attention to the mentioned effective factors.

    Keywords: Sports managers, Social security, Environmental Factors, security management, Sport Facilities
  • Ali Molaeinejad *, Nima Majedi, Zahra Nobakht Ramezani Pages 209-225

    Employee performance management has many obvious and hidden achievements for the organization, because its proper implementation improves employee performance and thus improves the productivity of the organization. The purpose of this study was to design indicators for evaluating the performance of physical education and sports in the provincial administration of the Technical and Vocational University of Iran; The present study was mixed (qualitative-quantitative) in terms of practical purpose and in terms of data collection, which was done in three stages; In the first stage, semi-open interviews with 8 experts and extracting concepts from their interviews and then using 22 experts to prioritize and compile indicators using fuzzy Delphi technique and hierarchical analysis and Finally, in order to develop a tool to evaluate the performance of physical education departments of the Technical and Vocational University using a sample of 172 people and modeling structural equations (5q

    Keywords: Administration, Performance Evaluation, Questionnaire, technical, vocational, sports
  • Meysam Noori Khanyourdi, Mohammad Khabiri, Ebrahim Alidoust Ghahfarrokhi * Pages 227-246
    The objective of this study was to analyze barriers to entrepreneurship in sport from the perspective of students, faculty members, and sports managers in Tehran. The present study was applied in nature and descriptive-analytical in terms of purpose. The statistical population consisted of all graduate students, faculty members, and sports managers in Tehran. The sample size was estimated via Morgan's Table to include 332 participants who were selected via random and convenience sampling techniques. A modified standard questionnaire was the research instrument. The content and face validity of the questionnaire were reviewed and confirmed by sport management professors and the reliability of the questionnaires was 0.92 using Cronbach's alpha. The results showed a significant difference between the selected groups in structural and environmental components (p <0.001, F = 5.034 and 6.463). However, there was no significant difference between the selected groups in the behavioral component (p> 0.001, F = 1.103). According to the results of this study, attempting to provide initial capital for sports entrepreneurship, formulating functional policies in the field of sports businesses, implementing sports entrepreneurship training programs in scientific centers, developing sports business culture, stability in-laws, and regulation for the development of sports businesses and managerial stability and efforts to increase self-efficacy and self-confidence can help develop sports entrepreneurship and remove barriers.
    Keywords: Barriers to Entrepreneurship, sports industry, unemployment, Economic Development, the three-pronged model
  • Mahta Eskandarnejad, Safiye Ebrahimi *, Zahra Hoseinzadeh Pages 247-264

    The purpose of this study was to investigate the obstacles to the advancement of women's sports in East Azerbaijan Province. This study comprised of a descriptive-survey and field research. The statistical population of the study consists of all women in the age range of 25 to 64 years in East Azerbaijan Province using cluster sampling. The statistical population was divided into five geographical regions in East Azerbaijan Province: central, northwest, northeast, southwest and southeast regions. The total survey sample numbered 384 people which was determined through Cochran's formula. A standard Keshtgars questionnaire was used to measure factors preventing women's participation in sports. To analyze the data, descriptive and inferential statistics were used using ANOVA analysis of variance (P <0.001) with the help of SPSS software version 25. The findings showed that there is a significant difference between the rate of problems facing women's sports in large cities, small towns and villages of the province (F = 130.99). Women in Tabriz city faced structural barriers alone (F = 173.56) while individual barriers (F = 229.54) to some extent lead were the problems faced by women in small towns.  For rural women however, interpersonal problems (F = 473.65) were the main reasons for non-participation in sports.

    Keywords: problems, Women's Sports, Individual Barriers, Interpersonal barriers, Structural Barriers
  • Ali Keshavarz Zadeh *, Khalil Gholami, Nematollah Azizi Pages 265-290

    The aim of this research was to develop a conceptual model of Lancaster and Kurt Rail Higher Education Branding. The research approach was based on deductive qualitative content analysis. The research population included experts at Sharif University of Technology. Using purposive sampling method, 32 people were selected as the research sample. The data collection tool was a semi-structured interview. Data coding technique was used to analyze the data. The Lancaster and Kurt Rail branding models have three concepts of identity, purpose and response, each of which includes three main categories or core, real and added value. The concept of identity includes a set of signs, symbols and branding slogans. The concept of purpose includes the products, services and products, requirements and marketing of the university. The concept of response means interpreting the market performance of university brand products and services in the market. Based on the research findings, the developed branding model of the university had two stages of brand equity creation planning and brand equity measurement. The concepts of identity and purpose were intended for the planning process. Planning included all the strategies used in the preparation and implementation of the branding planning process of Sharif University of Technology. The planning stage included the variables of naming, location, logo, main and supporting missions, staff, professors, products and services, students, marketing and graduates. In the following sections of this paper, the main and pivotal strategies of the mentioned variables are presented. The concept of response is intended to measure the performance of the university brand. Measuring the specific value of the university brand is a set of measures that provide the final value of the university brand in internal and external dimensions by providing special dimensions and variables. The stage of measuring the brand equity of the university included the basic variables of measuring the brand equity of external and internal dimensions. Scientific credibility, reputation, students' feelings and loyalty were considered external infrastructure strategies while empowerment and efficiency, graduates, student services, infrastructure and financial dimensions were considered internal infrastructure strategies. Finally, the number of extract points to measure the university's brand equity were presented.

    Keywords: Development, Conceptual modeling, Branding, Higher education, Lancaster, Kurt Rail, Approach, Deductive qualitative content analysis
  • Akrameh Alsadat Yaghubi, Yalda Delgoshaei *, Leila Hosseinitabaghdehi, Fereshteh Kordestani Pages 291-310
    The purpose of this study was to investigate the role of knowledge commercialization in higher education based on managerial ambiguity. Applied research method was used in terms of purpose with a qualitative approach. Research data was collected using inductive content analysis of knowledge commercialization frameworks and holding two Delphi panel of knowledge commercialization experts based on dual ambiguity. The statistical population included 28 university experts, specialists and personnel working at incubation centers of Mazandaran Province. In this section, purposive sampling method was used considering the theoretical saturation law. Data was collected through a semi-structured questionnaire. The content validity of this questionnaire was confirmed with the help of professors of expert groups. Findings showed that the dimensions of knowledge commercialization based on managerial dual competence had 4 components including managerial support, managerial empowerment measures, managerial motivational measures, opportunistic measures and 28 indicators. In addition, the findings showed that all dimensions, components and indicators were confirmed.
    Keywords: Knowledge, Knowledge Commercialization, organizational ambiguity, managers
  • Anvar Shahmohammadi *, Mehri Bahmani Pages 311-326
    Today, most universities are trying to increase the effectiveness of new technologies in their educational activities, and in order for educational activities to be effective, they must pay attention to learners as one of the most important elements involved in education. The purpose of this study was to explain the views of experts on the competencies expected of learners in the distance education system. To achieve the purpose of this study, the qualitative method of basic theory strategy was used. Participants in this study were 15 graduates of the doctoral program in the distance education at Payame Noor University who worked as faculty or experts in universities or distance education centers and based on purposive sampling, criteria was selected and semi-structured interviews conducted. For qualitative data analysis, coding method (open, axial and selective) was used and to ensure validity and reliability, two methods of reviewing participants and reviewing non-participating experts were used. The research findings in the form of a conceptual model showed four main categories of competencies including individual and personality competencies, cognitive competencies, skill competencies and behavioral competencies. These competencies are recommended programs for the growth of learners in the distance education system in accordance with the model proposed in the current research and should be implemented with the priority of required competencies.
    Keywords: Competence, learner, individual, personality competencies, cognitive competencies, skill competencies
  • Zhiar Rafai, Rafigh Hasani *, Majid Mohammadi Pages 327-347
    This study aimed to investigate the relationship between the professional learning community and teachers' self-efficacy with the mediating role of professional development. The research is applied in terms of purpose and descriptive in terms of method. The statistical population included all teachers in Sanandaj, which numbered 5040 people. 337 of these teachers were selected as the research sample using stratified random sampling. Three tools were used to collect data: the Professional Learning Community Questionnaire, Chamberlain Professional Development Questionnaire (2008), and the Schanen-Moran and Wolflock Teachers' Self-Efficacy Questionnaire (2001). Structural validity and content validity of research tools were confirmed and Cronbach's alpha method was used to ensure their reliability. Kolmogorov-Smirnov statistical tests, Pearson correlation coefficient, and structural equation modeling were used to analyze the data. Findings showed that there was a positive and significant relationship between vocational learning community with professional development and self-efficacy of school teachers in Sanandaj. The results also showed that there was a positive and significant relationship between professional development and self-efficacy of school teachers in Sanandaj. Finally, based on the results, it can be said that professional development in the relationship between the professional learning community and teachers 'self-efficacy can play a mediating role. Therefore, it can be concluded that establishing and strengthening learning communities in schools can improve the quality of teachers' work.
    Keywords: Professional Development, Professional learning communities, Teachers' Self-efficacy
  • Amjad Kazemi, Naser Shirbagi *, Mohammad Amjad Zabardast Pages 349-368
    The issue of employment and retention of human resources in education, particularly in less developed areas is one of the factors of success of the education system. The purpose of this study was to identify and explain cultural factors and new or effective methods in the methods of employment and retention of human resources in less developed areas of education and training for equitable access to facilities and training forces in all areas. An ethnographical research method was employed. The statistical population of this study included teachers in Kurdistan Province who were selected through purposive sampling of 20 teachers from different educational areas to achieve theoretical saturation and information was collected through interviews. The findings of the qualitative analysis showed that six main categories including altruism, socio-occupational identity, inequality and discrimination, corruption, creating favorable support structures and job requirements were important factors that could affect teachers' desire to remain. In conclusion, based on the results, it can be argued that in order to solve the problems in employing and retaining teachers in less developed areas, administrative and systemic problems should be corrected and more social and welfare support should be provided to teachers.
    Keywords: employment, retention, Ethnography, less developed regions