فهرست مطالب

نشریه آرمان پردازش
سال یکم شماره 1 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/10/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حمیدرضا مختاری*، ناصر مدیری صفحات 1-10

    استخراج نیازمندی ها فرآیندی برای تشخیص نیازها و ارتباط میان گروه های جدا از هم در جهت تعریف و دریافت نیازمندی ها می باشد. این فرآیند با چالش هایی اساسی همراه است که توسعه نیازمندی ها را مختل می نماید. کم اهمیت قلمداد کردن استخراج نیازمندی ها ممکن است در مراحل پایانی توسعه مشکلات بسیار پرهزینه ای را به بار آورده و تحلیلگر را در این مورد با مشکلات و موانع بسیاری مواجه سازد. این مشکلات که زمینه ساز پژوهش حاضر می باشد می تواند ناشی از عوامل بسیاری باشد که شناخت این موارد می تواند در حین فرآیند استخراج نیازمندی ها سبب اجتناب از آن ها گردد . توانایی فرآیندهای مهندسی نیازمندی ها در سیستم از قبیل روش ها و ابزارها، برای مقابله با تحولات از عوامل بسیار مهمی هستند. در سیستم های پیچیده امروزی به دلیل وجود داده های بسیار بزرگ، ارتباطات و جریان بین آنها و اینترنت اشیاء سیستم هایی بسیار عظیم ارایه شده است که با توجه به مقیاس این سیستم ها اعتبارسنجی یکی از الزامات نهایی در جهت تایید این نیازمندیها است. در این پژوهش فرآیند وارسی نیازمندی ها از منظر ذینفعان، اعتبارسنجی نیازمندی ها و همچنین چگونگی بهره برداری از سیستم را به جهت اهمیت زیاد در این حوزه مورد بررسی قرار داده ایم.

    کلیدواژگان: استخراج، تجزیه تحلیل، اعتبارسنجی، وارسی، نیازمندیهای نرم افزار، معماری نرم افزار
  • نفیسه فارغ زاده*، غلامرضا وطنیان صفحات 11-26

    رایانش ابری که از سودمندترین و موفقترین دستاوردهای اخیر عصر فناوری اطلاعات و ارتباطات میباشد، الگوهایی هوشمندانه و نوین جهت عرضه و مصرف منابع رایانشی اشتراکی و استیجاری ارایه مینماید. امروزه شبکه های ابری به دلیل تنوع در کاربردهای مختلف از جمله ارایه خدمات سازمانی، پشتیبانی منابع رایانشی شرکت ها، امور اداری و امور شخصی، در سطح گسترده مورد استفاده واقع می گردند و درواقع رایانش ابری به جدیدترین و عالیترین راهکار برای خدمات میزبانی تبدیل شدهاست. پویایی بارهای کاری و منابع اشتراکی در محیط های مبتنی بر رایانش ابری درصورت فقدان تحلیل و مدیریت صحیح می توانند موجب تداخلات کارایی و افت کیفیت خدمات ابری گردند. همین امر ضرورت تبیین رویکردی جامع و یکپارچه جهت مدیریت موثرکارایی درچنین محیطهای کارایی محوری را ایجاب مینماید. تحقیقات قبلی، این مساله را از ابعاد خاصی مدنظر قرار داده و درحال حاضر فقدان یک رویکرد تحلیلی و مدیریتی موثر خودکار و چندمنظوره درجهت پیوند دیدگاه های قبلی، موجب ایجاد فضای آشوب در این حوزه تحقیقاتی و درک ناقص از ابعاد مساله گشته است. بنابراین در مقایسه با تحقیقات قبلی، هدف این پژوهش گام برداشتن درجهت جبران نواقص مذکور میباشد و مهمترین دستاورد آن دیدگاه یکپارچه تحلیل و مدیریت موثر کارایی در محیط های مبتنی بر رایانش ابری میباشد. رویکرد کارایی محور  پیشنهادی برخلاف راهحل های موجود، مستقل از سطح اجرا و عملگرهای محیطی، اهداف کارایی را در کل پشته ابر بصورت یکپارچه و خودکار تحلیل و مدیریت می نماید تا موثر واقع گردد. نتایج ارزیابی ها مبین سودمندی و برتری دیدگاه پیشنهادی نسبت به دیدگاه های موجود در مدیریتیکپارچه، موثر و چندمنظوره کارایی در مراکز داده ابری و خدمات مرتبط میباشد.

    کلیدواژگان: مدیریت کارائی، رایانش ابری، دیدگاه یکپارچه، تداخل منبع، قرارداد سطح خدمت، مرکز داده
  • فاطمه حسینی* صفحات 27-36

    محاسبات ابری یک پارادایم پیشرو در عصر فناوری اطلاعات و ارتباطات جهت ارایه اشتراکی و مقرون به صرفه منابع سخت افزاری، میان افزاری و نرم افزاری و همچنین خدمات مرتبط است. این پارادایم مدل مناسبی برای دسترسی آسان به مجموعه ای از منابع به اشتراک گذاشته شده همچون شبکه، سرور، دستگاه های ذخیره سازی است. این سرویس در هر زمان و مکان، بر اساس تقاضای کاربر در دسترس است و کاربران میتوانند به سادگی با اتصال به یک سرور بر بستر اینترنت، از این خدمات استفاده کنند. در این تحقیق تلاش شد تا ابعاد مهم و بنیادین این پارادایم و جزییات خدمات مرتبط بررسی گرد ند. همچنین در این پژوهش راه کار های مهم تکنولوژی مجازی سازی که یکی از تکنیکهای نوظهور در دنیای فن آوری اطلاعات و ارتباطات است، را به عنوان زیرساختی مناسب و مقرون به صرفه برای ساخت زیرساخت یک محیط ابری، بررسی نمودیم. بکارگیری مجازی سازی در رایانش ابری دانش و تکنیکی است که با استفاده از آن می توان بر بسیاری از مشکلات و موانع موجود در عرصه تکنولوژی های نوظهور فناوری اطلاعات و ارتباطات فایق آمد و راه را برای توسعه پایدار و به وجود آوردن شرایط مناسب برای کسب و کار به بهترین نحو فراهم آورد.

    کلیدواژگان: رایانش ابری، مجازی سازی، مرکز داده، زیرساخت، میان افزار، معماری ابر
  • مهدی محمدی*، نفیسه فارغ زاده صفحات 37-48

    رایانش ابری، از جدیدترین و موفق ترین تکنولوژی های رایانش محور سال های اخیر می باشد.اگرچه با وجود افزایش روزافزون استفاده از محاسبات ابری، بهره برداری کامل از پتانسیل های بینظیر آن به دلیل مشکلاتی ذاتی از جمله چالش های کیفی، کمبود منابع اشتراکی، تداخلات عملکردی و کارایی مشکل می باشد. امروزه کیفیت سرویس برای محاسبات ابری، عامل اصلی برای بهبود پشتیبانی از تعداد زیادی کاربر است. لازم به ذکر است، رضایتمندی کاربران حوزه رایانش ابری و ارایه سطح مطلوب کیفیتی در ارایه خدمات، از عوامل اصلی موفقیت این پارادایم درحال پیشرفت و توسعه می باشد. لذا ارایه دهندگان خدمات ابری، با استفاده از روش ها و تکنیک های مختلف سعی در ارایه بهترین کیفیت خدمات با قیمت های متفاوت و متنوع به مشتریان می باشند. از این رو، بکارگیری یک دیدگاه مدیریت کیفیت مناسب، مشتریان بیشتر و درآمدهای بالاتر را برای ارایه دهندگان ابری جذب خواهد کرد. این مقاله بر بررسی مدل های کسب و کار کیفیت محور رایانش ابری، چالش ها و راهبرد های کیفی و همچنین مقایسه مهمترین دیدگاه های بهبود کیفیت خدمت با برجسته سازی مزایا و معایب مرتبط تمرکز کرده است.در پایان پس از تشریح چالش های کیفی در محیط های رایانش ابری، پیشنهاداتی جهت بهبود مدیریت کیفیت سرویس در خدمات ابری معرفی میشود.

    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت خدمت، رایانش ابری، کارائی، قرارداد سرویس، زمان پاسخ، گذردهی
  • تلفیق معماری سرویس گرا و رایانش ابری، دستاوردها و چالش ها
    محمد آزادی * صفحات 49-60

    معماری سرویس گرا نوعی معماری سازمانی است که از کارکردهای مبتنی بر سرویس برای ساده سازی و اجرای فعالیت ها و یکپارچه سازی جریان های کاری بهره می گیرد و و سرویس گرایی شیوه ی تفکر مبتنی بر سرویس و توسعه ی سرویس گرا و برآیند آن هاست. ازسوی دیگر فناوری محاسبات ابری، طی سال های اخیر رو به محبوبیت گذارده و شرکتهای بزرگ فناور محور سراسر دنیا شروع به طراحی زیر ساخت های آن نموده اند. راهکارهای ابری به سبب مقرون به صرفه بودن و امکانات متعددی که در اختیار کسب وکارها قرار می دهند، امروزه بیش از پیش مورد توجه کسب و کارها قرار گرفته اند. انتخاب سرویس های ابری باید با توجه به نیازهای کسب وکار، بودجه و ارائه دهنده خدمات انجام شود؛ زیرا مواردی مانند امنیت و سرعت سرویس از اهمیت زیادی برخوردارند.
    در پژوهش های جدید، ادغام برخی حوزه های فناوری همانند خدمات سرویس گرا در محاسبات ابری نیز مطرح گردیده اند. از آنجا که معماری های رایانش ابری ذاتا مبتنی بر رویکردهای سرویس گرائی بوده و متناسب با سبک معماری هایی می باشند که از سرویس گرایی پشتیبانی می نمایند؛ لذا ادغام این دو رویکرد در بسیاری از تحقیقات اخیر مدنظر بوده است. جهت درک بهتر چنین رویکردی، باید در ابتدا رابطه ی میان معماری سرویس گرا و مفهوم رایانش ابری را درک نمود که این مسئله تنها محدود به سطح معماری نمی گردد بلکه در سطوح راه حل و سرویس نیز حائز اهمیت است. ضمن اینکه این رویکرد دارای دستاوردها و چالش هائی می باشد که نیازمند تحلیل و بررسی می باشند. در این مقاله سعی شده است تا با مروری بر مفاهیم بنیادین در رایانش ابری و سرویس گرایی، به برقراری ارتباط بین این دو مفهوم و سپس برقراری ارتباط بین مولفه های اساسی پرداخته شود و به دستاوردها و چالش های پیش رو در این رویکرد اشاره گردد. لازم به ذکر است، این رویکرد هنوز در ابتدای راه پیشرفت خود قرار دارد. با در نظر گرفتن همپوشانی خدمات سرویس گرا و رایانش ابری می توان به آنتولوژی ها و پارامترهایی دست یافت که در آینده سبب بهبود در ساختارهای اجرائی سرویس ها و قابلیت های عملکردی مرتبط در محاسبات ابری شود و نو آوری های جدیدی را پیش روی آورد.

    کلیدواژگان: معماری، رایانش ابری، خدمات سرویس گرا، وب سرویس، تجمیع سرویس
  • فناوری اطلاعات و انقلابی در تحولات سازمانی کسب و کار و صنعت
    زهرا بیات * صفحات 61-72

    در عصر حاضر فناوری اطلاعات و ارتباطات در سراسر جهان در حال ایجاد انقلابی نوین است که اهمیت آن از انقلاب صنعتی کمتر نیست. درواقع ما در آستانه انقلابی فناورانه هستیم که نحوه زندگی، کار و ارتباطاتمان را به کلی تغییر خواهد داد. چنین تحولی با این مقیاس، دامنه و پیچیدگی، شبیه هیچ کدام از تجربه های پیشین بشر نیست. در راستای همسئوئی با این تحول واکنش دولت ها، سازمان ها و افراد باید یکپارچه و فراگیر باشد و تمام ذی نفعان را دربرگیرد، از دولت های جهانی و بخش های دولتی و خصوصی گرفته تا دانشگاهیان و جامعه مدنی. با ظهور فناوری های متفاوت بسیاری از کسب وکارها از آن ها بهره بردند و به ارتقاء و توسعه مدل های کسب وکار و موارد مرتبط پرداختند. فناوری اطلاعات و ارتباطات در سازمان ها بر شاخص هایی تاثیر می گذارند که همگی از شروط اولیه موفقیت برای سازمان ها به شمار می روند. از حوزه های مهمی که می تواند تاثیرات فراوانی از این فناوری بپذیرد, چوزه های کسب و کار و صنعت می باشند. فناوری اطلاعات و ارتباطات امروزه تبدیل به عامل زیربنایی تحول و نوسازی صنایع، سازمان ها و کسب وکارها شده است. آنچه انقلاب صنعتی چهارم از آن تحت عنوان تحول دیجیتال یاد می کند، به این معناست که سازمان ها باید با تحول در شیوه های رهبری، تفکر راهبردی و فعالیت های عملیاتی خود، از مزایای خلق شده توسط فناوری های نوین به شکلی هوشمندانه و اثربخش برای افزایش بهره وری سازمانی، کمک به تحقق اهداف سازمانی و بهبود تجربه کاری و تعاملی میان کارکنان، مشتریان، تامین کنندگان، شرکا و ذی نفعان با سازمان استفاده کنند.  در ایران نیز با ورود تکنولوژی، استقبال زیادی از آن ها شد و بسیاری از کسب وکارها با بهره گیری از تکنولوژی های جدید به موفقیت های شگرفی رسیدند. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیرات  فناوری اطلاعات بر تحولات سازمانی کسب و کار و صنعت  می باشد.

    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، کسب و کار تجاری، تحول سازمانی، دولت الکترونیک، اقتصاد دیجیتال
|
  • Hamidreza Mokhtari *, Naser Modiri Pages 1-10

    Requirement extraction is a process for identifying needs and the relationship between separate groups in order to define and receive needs. This process is associated with fundamental challenges that hinder the development of requirements. Underestimating the extraction of requirements may cause very costly problems in the final stages of development and cause the analyst many problems and obstacles in this regard. These problems that underlie the present study can be caused by many factors that recognizing these problems can be avoided during the requirements extraction process.The ability of engineering process requirements in the system, such as methods and tools, to deal with changes are very important factors. In today's complex systems, due to the existence of very large data, communication and flow between them and the Internet of Things, very large systems have been provided, which according to the scale of these systems, validation is one of the final requirements to confirm these requirements. In this study, we have examined the requirements process from the perspective of stakeholders, validation of requirements and also how to operate the system due to its great importance in this area.

    Keywords: Extraction, Analysis, Validation, Software Requirements Architecture
  • Nafiseh Fareghzadeh *, Gholamreza Vatanian Pages 11-26

    Cloud computing is an emerging model of business computing. It distributes computing tasks in shared resource pools, which consist of many computers, so that various applications can access the cloud as they need. In computing, resource contention refers to a conflict over a shared resource between several components. Resource contention often negatively affects the performance of components competing for the resource. It is a common concern in cloud computing. Unmanaged resource contention in cloud computing environments can causes problems such as performance interference, service quality degradation and consequently service agreements violations. Performance management is an indispensable remedy solution for the mentioned challenges. Monolithic analysis and management of the performance from the cloud services perspective and different entities has not been studied in previous researches and most of the previous studies focus on algorithms and methods for specific applications and mostly, lack sufficient descriptions about management aspects of the performance. Due to the importance of this issue, this paper aims to make an in-depth investigation of this problem. In this paper, we propose a novel approach to monolithic management of the performance and its general requirements for clouds. The proposed approach enables service providers to realize different optimization methods and manage the performance for their offers and products. The experimental results demonstrate the effectiveness, flexibility and practicality of the proposed approach for effective performance management in different cloud service centers.

    Keywords: Performance Management, cloud computing, Monolithic approach, Resource contention, Service level agreement, data center
  • Fatemeh Hosseini * Pages 27-36

    Cloud computing is a leading paradigm in the era of information and communication technology to provide the shared and cost-effective hardware, middleware and software resources and related services. This paradigm is the best model for easy access to set of shared computing resources such as networks, servers, storage devices and so on. Related services are available at any time and place, according to the user's request and users can easily use this services by connecting to a physical or logical server over the Internet. In this research, an attempt is made to examine the important and fundamental dimensions of this paradigm and related details. In this study, we also examined the important solutions of the virtualization technology, which is one of the emerging techniques in the world of information and communication technology, as a basis for building the suitable and cost-effective infrastructures of a cloud environments. Applying virtualization in cloud computing is a knowledge and technique that can be used to overcome many problems and obstacles in the field of emerging information technologies and pave the way for sustainable development and creating the right conditions for business to the best.

    Keywords: cloud computing, Virtualization, data center, Infrastructure, Platform, Cloud Architecture
  • Mehdi Mohammadi *, Nafiseh Fareghzadeh Pages 37-48

    Cloud computing is one of the newest and most successful computing technologies in recent years. However, despite the increasing use of cloud computing, it is difficult to take full advantage of its unique potential, due to inherent problems such as quality challenges, lack of shared resources, performance interactions and efficiency. Today, the quality of service for cloud computing is a key factor in improving support for a large number of users. It should be noted that the satisfaction of users in the field of cloud computing and providing the desired level of quality in providing services, are the main factors for the success, progress and development of this paradigm. Therefore, cloud service providers, using different methods and techniques, try to provide the best quality services with different and varied prices to customers. Hence, adopting a proper quality management perspective will attract more customers and higher revenues for cloud providers. This paper focuses on examining quality-oriented cloud computing business models, quality challenges and strategies, as well as comparing the most important perspectives on improving service quality by highlighting the associated advantages and disadvantages. Finally, after describing quality challenges in environments cloud computing introduces suggestions for improving the service quality management in cloud services.

    Keywords: Quality of Service Management, cloud computing, Performance, Service level agreement, Response time, throughput
  • Integration of Service-Oriented Architecture and Cloud Computing, Achievements and Challenges
    Mohammad Azadi * Pages 49-60

    Service-oriented architecture is a type of organizational architecture that uses service-based functions to simplify and implement activities and integrate work flows. Service-oriented approach is a service-based way of thinking and service-oriented development and their results. On the other side, cloud computing technology has become popular in recent years and large technology-oriented companies around the world have started designing its infrastructure. Cloud solutions are more and more popular nowadays due to their cost-effectiveness and the many possibilities they provide to businesses. Choosing cloud services should be done according to business needs, budget and service provider; Because things like security and service speed are very important. In new researches, the integration of some technological fields such as service-oriented services in cloud computing have also been proposed. Because cloud computing architectures are inherently based on service-oriented approaches and fit the style of architectures that support service-oriented; Therefore, the integration of these two approaches has been considered in many recent researches. In order to better understand such an approach, it is necessary to first understand the relationship between service-oriented architecture and the concept of cloud computing, which is not only limited to the architectural level, but also important at the solution and service levels. In addition, this approach has achievements and challenges that need to be analyzed and investigated. In this article, an attempt has been made to review the fundamental concepts in cloud computing and service orientation, establish a relationship between these two concepts, and then establish a relationship between the basic components, and point out the achievements and challenges ahead in this approach. It should be noted that this approach is still at the beginning of its development. By considering the overlap of service-oriented services and cloud computing, ontologies and parameters can be obtained, which in the future will lead to improvements in the execution structures of services and related performance capabilities in cloud computing and bring forward new innovations.

    Keywords: Architecture, Cloud Computing, Service Oriented Services, Web Service, Service Aggregation
  • Information Technology and Revolution in the Organizational Transformations of Business and Industry
    Zahra Bayat * Pages 61-72

    In today's technology based era, information and communication technology is creating a new revolution all over the world, the importance of which is no less than the industrial revolution. In fact, we are on the threshold of a technological revolution that will completely change the way we live, work and communicate. Such a transformation with this scale, scope and complexity is unlike any previous human experience. In line with this transformation, the response of governments, organizations and individuals should be integrated and comprehensive and include all stakeholders, from global governments and public and private sectors to academics and civil society. With the emergence of different technologies, many businesses took advantage of them and promoted and developed business models and related matters. Information and communication technology in organizations affect the indicators that are all the basic conditions of success for organizations. One of the important areas that can receive many effects from this technology are business and industry. Today, information and communication technology has become the basic factor of transformation and modernization of industries, organizations and businesses. What the fourth industrial revolution refers to as digital transformation means that organizations should contribute to the benefits created by new technologies in an intelligent and effective way to increase organizational productivity by transforming their leadership methods, strategic thinking and operational activities. Realizing organizational goals and improving the working and interactive experience between employees, customers, suppliers, partners and stakeholders with the organization. In Iran, with the introduction of technology, they were greatly welcomed and many businesses achieved tremendous success by using new technologies. The purpose of this research is to investigate the effects of information technology on the organizational changes of business and industry.

    Keywords: Information, Communications Technology, Commercial Business, Organizational Transformation, Electronic Government, Digital Economy