فهرست مطالب

پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز - سال چهل و سوم شماره 6 (پیاپی 156، بهمن و اسفند 1400)

مجله پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تبریز
سال چهل و سوم شماره 6 (پیاپی 156، بهمن و اسفند 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سپیده زنونی واحد، سمیرا نادری، سیده مینا حجازیان، عبدالمحمد رنجبر، الهام احمدیان، محمدکاظم طرزمنی، محمدرضا اردلان* صفحات 488-496
    زمینه

    شیوع بیماری مزمن کلیوی (CKD) هر ساله در حال افزایش است که باعث افزایش ریسک بیماریهای قلبی-عروقی و حتی مرگ و میر میشود. در سندرم کاردیورنال تیپ 2 (Cardiorenal syndrome type 2, CRS2) اختلال عملکرد مزمن قلبی باعث اختلال عملکرد کلیوی میشود. هدف این مطالعه، بررسی سونوگرافی داپلر وریدهای کلیوی، محاسبه شاخص مقاومت وریدی (Venous impedance index, VII) و تعیین ارتباط آنها با پروگنوز سندرم CRS2 در افرادی با سابقه بیماری قلبی مزمن و مبتلا به CKD که عملکرد رو به جلوی مناسب داشتند، بود.

    روش کار

     در این مطالعه توصیفی- تحلیلی، 49 بیمار مراجعه کننده به بیمارستان امام رضا (ع) تبریز با نارسایی قلبی و نارسایی کلیوی انتخاب شدند. بررسی وضعیت کلیوی، VII و کسر تخلیه (Ejection fraction, EF) صورت گرفت.

    یافته ها

     میانگین سنی بیماران 39/12±83/61 بود و شامل 9/42 درصد زن و 1/57 درصد مرد بود. همچنین، میانگین مدت زمان نارسایی قلبی و کلیوی بترتیب 8/13±16/33 و 1/5±76/11 ماه بود. بین VII و EF کلیه های راست و چپ رابطه معنی داری یافت شد (به ترتیب P=0.01 = و P=0.03)، اما بین کارکرد کلیه و میزان EF رابطه معنی دار از نظر آماری وجود نداشت (P =0.54). با افزایش ادم، میانگین VII و کسر تخلیه EF کاهش یافت اما از نظر آماری معنی داری نبود (P>0.05).

    نتیجه گیری

     طبق نتایج به دست آمده، بین VII و EF کلیه های راست و چپ رابطه معنی داری یافت شد اما ارتباط معنیدار آماری بین میزان ادم و میانگین VII و کسر تخلیه EF مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: بیماری قلبی-عروقی، بیماری مزمن کلیوی، کسر تخلیه، نارسایی قلبی، نارسایی کلیه، شاخص مقاومت وریدی
  • هاجر شفایی*، اعظم فارانی، زهرا بقایی، فاطمه مرتضوی صفحات 497-505
    زمینه

    پیوند سلول های کندروسیت، یکی از روش های درمان ضایعات غضروف مفصلی است. برای پیوند کندروسیت ها نیاز به جداسازی این سلول ها از بافت و تکثیر آنها در محیط کشت حاوی سرم هست. سرم ها به دلیل داشتن فاکتورهای رشد، برای رشد سلول ها به محیط کشت افزوده می شوند. سرم جنین گاوی (FBS) در کشت سلولی استاندارد استفاده می شود. اما پروتیین های گاوی موجود در FBS سیستم ایمنی میزبان را به خطر می اندازد. بنابراین برای موارد بالینی، جایگزینی سرم انسانی به جای FBS ضروری به نظر می رسد. همچنین کودکان کندروسیت های با قدرت تکثیر بالا نسبت به بالغین دارند. بنابراین در این مطالعه اثر FBS و سرم خون جفت انسانی روی مورفولوژی و بیان ژن های مرتبط با پیری سلولی کندروسیت های کودکان بررسی شده است.

    روش کار

     کندروسیت ها، پس از جداسازی از نمونه های بافت غضروف افراد پلی داکتیلی، در محیط حاوی 10 درصد سرم FBS و سرم انسانی تا پاساژ پنجم کشت داده شدند. سرم جفتی انسانی از خون وریدی سمت جنینی جفت حاصل شد. مورفولوژی سلول ها در دو محیط رشد با میکروسکوپ معکوس مقایسه شد. برای بررسی پیری سلولی، بیان نسبی ژن های IGF1 و p16 با استفاده از RT-PCR real time انجام شد.

    یافته ها

     تعداد کندروسیت ها در محیط حاوی FBS به طور قابل توجهی نسبت به گروه سرم انسان کاهش یافت. در محیط حاوی FBS، فنوتیپ های سلول ها در طی پنج پاساژ از دوکی به پهن تغییر شکل یافتند. بیان ژن های IGF1 و P16 در کندروسیت های رشد یافته در محیط حاوی FBS به طور قابل توجهی افزایش یافته است و این افزایش در مورد P16 معنی دار بود. نتایج مورفولوژیکی با نتایج RT-PCR مطابقت داشت.

    نتیجه گیری

     سرم جفت انسانی مزایایی مانند سرعت تکثیر بیشتر کندروسیت های انسانی، پیشگیری از پیری سلولی و مشکلات ایمونولوژیک در استفاده از کندروسیت های کشت داده شده برای مهندسی بافت غضروفی دارد.

    کلیدواژگان: کندروسیت، پلی داکتیلی، پیری سلولی، سرم، IGF1، P16
  • سید محمد رضوی، لاله ملکی*، بهاره طحانی، علی بهزادیان، حامد ربانی، زهرا روانخواه صفحات 506-514
    زمینه

    داشتن اطلاعات جامع درباره خصوصیات دموگرافیک، کلینیکی و پاتولوژیک ضایعات بدخیم دهان، فک وصورت می تواند در برنامه ریزی های تشخیصی و درمانی بسیار مهم و مفید باشد. هدف از انجام این مطالعه، تعیین و مقایسه ویژگی های کلینیکوپاتولوژیک انواع مختلف سرطان های دهان، فک و صورت در سامانه ثبت سرطان استان اصفهان بود.

    روش کار

     در این مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی، اطلاعات (نوع تومور، محل تومور، سن، جنس، درجه بدخیمی) 1081 نمونه ثبت شده در سامانه ثبت سرطان استان اصفهان بررسی شد. داده ها با استفاده از نرم افزارهای آماری و روش های آماری توصیفی و آزمون های کای مجذور و دقیق فیشر تجزیه وتحلیل شدند (P <0.05).

    یافته ها

     در این مطالعه میانگین سنی بیماران 5/18±9/59 سال بود و اکثر بیماران در بازه سنی 70 تا 80 سال قرار داشتند. اکثر بیماران مرد (43/56 درصد) بودند. فراوانی تومورهای بدخیم از زیاد به کم مربوط به کارسینوم، لنفوم، سارکوم و سپس سایر تومورها بود. در این مطالعه کارسینوم سلول سنگفرشی (9/61 درصد) و پس از آن لنفوم غیر هوچکین (7 درصد) به عنوان شایعترین تومورهای بدخیم گزارش شدند. شایعترین محل، زبان (7/38 درصد) و پس از آن نازوفارنکس (13 درصد) بود. همچنین تومورهای نازوفارنکس در مردان شایعتر از زنان بود (P <0.001).

    نتیجه گیری

     کارسینوم سلول سنگفرشی به عنوان شایعترین سرطان دهان، فک و صورت نیازمند توجه خاص و تشخیص و درمان سریع و مناسب است. دانستن ویژگی های کلینیکوپاتولوژیک این سرطان و عوامل خطر می تواند پیش آگهی بیماران را بهبود بخشد.

    کلیدواژگان: سرطان دهان، سامانه ثبت داده ها، کارسینوم سلول سنگفرشی
  • حسین امینی خویی، شکیبا نصیری بروجنی، زهرا لری گویینی، سپیده یداللهی، سید کمال صولتی دهکردی، محمود رفیعیان کوپایی* صفحات 515-524
    زمینه

     صرع یکی از شایع ترین اختلال نورولوژیک پس از سکته مغزی است. باتوجه به عوارض جانبی و پاسخدهی ضعیف داروهای ضدتشنج معمول، توجه محققان به سوی یافتن داروهای جدید معطوف شده است. کارواکرول یک ترکیب فنلی با اثرات نوروپروتکتیو، ضدالتهابی، آنتی اکسیدانی و ضدتشنج است. هدف مطالعه، بررسی اثرات ضدتشنجی کارواکرول در تشنج القاء شده با پنتیلن تترازول (PTZ) در موش سوری نر و بررسی نقش گیرنده ((N-Methyl-D-Aspartic Acid (NMDA) بود.

    روش کار

    در مطالعه تجربی حاضر 90 موش سوری به صورت تصادفی به 9 گروه 10 تایی تقسیم شدند. داروها به صورت داخل صفاقی و 30 دقیقه قبل از تزریق PTZ تزریق شدند. سپس زمان شروع تشنج، ظرفیت آنتی اکسیدانی (TAC) و مالون دی آلدهید (MDA) سرم و مغز و بیان ژن گیرنده NMDA در هیپوکامپ بررسی شد.

    یافته ها

    زمان تاخیر شروع تشنج در موش های دریافت کننده کارواکرول 20 و 40 میلی گرم بر کیلوگرم، به طور معنی داری بیشتر از گروه PTZ بود (0/05>P). تیمار موش های دریافت کننده PTZ توسط کارواکرول در دوزهای 20 و 40 میلی گرم بر کیلوگرم سبب افزایش معنی دار ظرفیت آنتی اکسیدانی سرم و مغز و در دوزهای 5، 10، 20 و 40 میلی گرم بر کیلوگرم سبب کاهش معنی دار مالون دی آلدهید سرم و مغز در مقایسه با گروه PTZ شد (0/05>P). بیان زیرواحدهای NR2A و NR2B گیرنده های NMDA هیپوکامپ در موش های دریافت کننده کارواکرول به طور معنی داری کمتر از گروه دریافت کننده PTZ بود (0/05>P).

    نتیجه گیری

     کارواکرول اثرات ضدتشنجی دارد که احتمالا از طریق مهار استرس اکسیداتیو و کاهش بیان زیر واحدهای گیرنده های NMDA اعمال می شود.

    کلیدواژگان: پنتیلن تترازول، کارواکرول، تشنج، NMDA
  • زهرا موسوی، فاطمه ترابی*، نرگس شمسیان خرم آبادی صفحات 525-532
    زمینه

     ناباروری به عنوان یکی از تجربیات تلخ و استرس زای زندگی مشترک زوجین، می تواند بر جنبه های مختلف روابط زناشویی مانند روابط جنسی و نگرش نسبت به آن تاثیرگذار باشد. از این رو این پژوهش با هدف تعیین نگرش بانوان نابارور نسبت به ناباروری و رفتارهای جنسی انجام شده است.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی مقطعی گذشته نگر، 124 خانم نابارور مراجعه کننده به مرکز نازایی بیمارستان الزهرا شهرستان تبریز به روش نمونه گیری همه شماری انتخاب شدند و اطلاعات لازم به وسیله پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و پرسشنامه نگرش جنسی گردآوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و با برنامه نرم افزاری SPSS نسخه 19 انجام شد.

    یافته ها

    براساس یافته های این مطالعه، 60 درصد شرکت کنندگان تغییری در کیفیت روابط جنسی خود گزارش نکردند. 63 درصد از شرکت کنندگان اظهار داشتند که میل جنسی تاثیری بر ناباروری ندارد و بیشتر شرکت کنندگان کسی را در ناباروری خود مقصر نمی دانستند (84 درصد). همچنین روابط جنسی بیماران قبل و پس از آگاهی از ناباروری تفاوتی نداشت.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این مطالعه آگاهی از ناباروری بر روابط جنسی بیماران تاثیری نداشته است. با این حال بیماران در کنترل زندگی خود دچار مشکل بودند و تحت تاثیر اطرافیان قرار داشتند.

    کلیدواژگان: روابط جنسی، زنان نابارور، ناباروری، نگرش جنسی
  • عطا خداپرست، دل آرا لاغوثی*، مهستی علیزاده، ندا گیلانی صفحات 533-542
    زمینه

     یکی از عوامل تعیین کننده مهم در یک ازدواج موفق، داشتن انتظار واقع بینانه از ازدواج است. این مطالعه با هدف ارزیابی انتظارات زوجین تازه ازدواج کرده مراجعه کننده به مرکز مشاوره قبل از ازدواج و همچنین عوامل موثر بر انتظار از ازدواج آنها انجام شده است.

    روش کار

    در این مطالعه مقطعی، برای بررسی سطح انتظارات زوج های تازه ازدواج کرده مراجعه کننده به مرکز مشاوره قبل از ازدواج در تبریز از مرداد ماه 1397 تا فروردین 1398، 284 نمونه انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از مقیاس انتظار از ازدواج خودایفا استفاده شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی، آزمون تی، آزمون کای مجذور و رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

     میانگین سنی شرکت کنندگان در مطالعه 5±26 سال بود. تقریبا 52٪ زوج ها تحصیلات دانشگاهی داشتند. میانگین نمره انتظار از ازدواج زوجین 19/74±158/138 به دست آمد. بر اساس نتایج آزمون رگرسیون لجستیک، انتظار از ازدواج ایده آل گرایانه بین زوجین دارای مدرک دانشگاهی در مقایسه با افراد دارای مدرک دیپلم 2/94 برابر بیشتر بود (0/003=P). علاوه بر این، انتظارات ایده آل گرایانه در زوج های با رشته تحصیلی هنر در مقایسه با زوج های دارای رشته تحصیلی علوم انسانی به طور معنی داری بیشتر بود (نسبت شانس =0/2،007/5=P) و انتظار از ازدواج ایده آل گرایانه در بین کارمندان و افراد خود اشتغال در مقایسه با افراد بیکار یا خانه دار به ترتیب 3/14 و 3/16 برابر بیشتر بود (0/05>P).

    نتیجه گیری

     نتایج نشان داد که اکثر زوج ها، انتظارات ایده آل گرایانه در مورد ازدواج داشتند و همچنین زوج های دارای تحصیلات دانشگاهی، تحصیل در رشته هنر، خوداشتغالی ها و کارمندان انتظارات ایده آل گرایانه بیشتری از ازدواج داشتند.

    کلیدواژگان: ازدواج، زوج ها، مشاوره، خانواده، زوج درمانی، ایران
  • سمیرا رستمی، میلاد اسمعیل یان ملکی، پرهام کارگرفرد، رعنا فیاض میلانی* صفحات 543-553
    زمینه

     عوامل نوروتروفیک نقش کلیدی در شکل پذیری مغز دارند. در دوره پیش از بلوغ، فرآیندهای توسعه مغزی به طور قابل توجهی رخ می دهند و مداخله های تمرینی طی این دوره حساس، ممکن است به اثرات ویژه ای منجر شوند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثر تمرین ترکیبی و فعالیت در محیط غنی شده بر سطوح مغزی پروتیین BDNF و VEGF موش های صحرایی نر نابالغ بود.

    روش کار

     موش های صحرایی نر نژاد ویستار سالم (n=18) در سن 22 روزگی به صورت تصادفی به سه گروه تمرین ترکیبی (CT)، محیط غنی شده (EE) و کنترل (C) تقسیم شدند. تمرین ترکیبی شامل فعالیت های ورزشی استقامتی و مقاومتی بود که شش روز در هفته انجام شدند. جهت فعالیت بدنی اختیاری در محیط غنی شده، قفس بزرگی با محرک های غنی مختلف (چرخ گردان، نردبان، اسباب بازی، تونل) فراهم شد. مداخله ها به مدت سه هفته ادامه یافتند و در پایان، بافت مغز (نیمکره راست) برای ارزیابی های بیوشیمیایی جدا شد. سطوح مغزی پروتیین BDNF وVEGF با استفاده از روش وسترن بلات سنجیده شدند.

    یافته ها

    نتایج مطالعه، تفاوت معناداری را در میزان پروتیین BDNF وVEGF نشان دادند (0/01>P).این عوامل نوروتروفیک به طور معناداری در گروه های CT و EE افزایش داشتند. اگرچه سطوح پروتیین VEGF در هر دو گروه بیشتر بود اما فقط موش های غنی تفاوت معناداری را نشان دادند.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت که تمرین ورزشی ترکیبی و فعالیت بدنی اختیاری در محیط غنی شده در دوره پیش از بلوغ از طریق افزایش عوامل نوروتروفیک می توانند بر شکل پذیری مغز موثر باشند.

    کلیدواژگان: محیط غنی شده، دوره پیش از بلوغ، عوامل نروتروفیک، تمرین ترکیبی، شکل پذیری مغز
  • آرش محققی*، سید جلال حاتم نژاد صفحات 554-559

    رضایت شغلی کارکنان یکی از مسایل مهم هر سازمانی تلقی می شود. رضایت شغلی، نوع نگرش عمومی و کلی فرد نسبت به شغل خویش است. رضایت شغلی دستیاران پزشکی بیمارستان ها باعث ارتقا خدمات درمانی و بهبود رضایت بیماران از این خدمات می شود. این مطالعه با هدف تعیین میزان رضایت شغلی و ناامیدی دستیاران پزشکی تبریز انجام شد. در این مطالعه توصیفی تحلیلی (مقطعی)، دستیاران پزشکی مراکز آموزشی درمانی تبریز با استفاده از پرسشنامه های رضایت شغلی JDI و ناامیدی بک بررسی شدند. داده ها با روش های تحلیل واریانس، رگرسیون و تحلیل عاملی در سطح 0/05>P تجزیه و تحلیل شدند. مطالعه نشان داد که با افزایش رضایت شغلی، میزان ناامیدی کاهش می یابد (0/001>P). بین میزان ناامیدی و وضعیت بومی (0/017=P) و بین رضایت شغلی و میزان ناامیدی با وضعیت تاهل دستیاران ارتباط معنی دار وجود داشت (0/001=P و 0/043=P).

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، ناامیدی، دستیاران پزشکی
|
  • Sepideh Zununi Vahed, Samira Naderi, Seyyedeh Mina Hejazian, Abdolmohammad Ranjbar, Elham Ahmadian, MohammadKazem Tarzamani, Mohammadreza Ardalan * Pages 488-496
    Background

    The prevalence of chronic kidney disease (CKD) is increasing every year, which increases the risk of cardiovascular disease and even death. In Cardiorenal syndrome type 2 (CRS2), chronic cardiac dysfunction causes renal dysfunction. The aim of this study was to evaluate Doppler ultrasound of renal veins, calculate venous impedance index (VII) and determine their associations with the prognosis of CRS2 syndrome in patients with a history of chronic heart disease and CKD with a good forward function.

    Methods

    In this descriptive-analytical study, 49 patients referred to Imam Reza Hospital in Tabriz with heart failure and renal dysfunction were selected. Renal status, VII and ejection fraction (EF) were evaluated.

    Results

    Mean age of the patients was 61.83±12.39 years, 42.9% of which were women and 57.1% were men. The durations of heart and renal failure were 33.16 ± 13.8 and 11.76±5.1 months, respectively. Significant associations were found between VII and EF of the right and left kidneys (P=0.01 and P =0.03, respectively). But there was no statistically significant relationship between renal function and EF (P =0.54). With increasing edema rate, both VII and EF were decreased; however, these associations were not statistically significant (P >0.05).

    Conclusion

    According to the results, significant associations were found between VII and EF of right and left kidneys, however, no statistically significant correlations were observed between edema and VII mean and EF.

    Keywords: Cardiovascular disease, Chronic kidney disease, Ejection fraction, Heart failure, Renal failure, Venous impedance index
  • Hajar Shafaei *, Azam Farani, Zahra Baghaei, Fatemeh Mortazavi Pages 497-505
    Background

    Transplantation of chondrocytes is one of the methods for treatment of articular cartilage defects. For this purpose, it is necessary to isolate these chondrocytes and expand in serum containing culture medium. Sera contain growth factors that are added to medium. Fetal bovine serum (FBS) is used for standard cell culture. However bovine proteins of FBS are accompanied with risk of host immune system reactions. Therefore, it is necessary to replace FBS with human serum for clinical cases. In addition, infants have chondrocytes with high proliferation potency versus adults. In this study, the effects of FBS and human placental serum was investigated on morphology and cellular senescence related genes expression of chondrocytes of infants.

    Methods

    Chondrocytes after isolation of from polydactyly cartilage tissue samples, were cultured in 10% FBS and human serum up to passage 5. Human placental serum was obtained from venous blood of embryonic surface of human placenta. Chondrocytes in two culture medium were compared morphologically by inverted microscope. For cellular senescence evaluation, relative expression of IGF1 and P16 genes were assessed by quantitative real-time RT PCR.

    Results

    Proliferation of chondrocytes is markedly decreased in FBS groups in comparison with human serum. In FBS containing medium, phenotypes of cells were changed from spindle shape to flat appearance after five passages. The expression IGF1 and P16 genes are increased in chondrocytes grown in FBS containing medium and it was significant about P16. Morphologic results were in agreement with Real-time RT PCR results.

    Conclusion

    Human placental serum has advantages such as high proliferation rate on human chondrocytes, prevention from cellular senescence and immunological problems in using cultured chondrocytes for cartilage tissue engineering.

    Keywords: Cellular Senescence, Chondrocytes, IGF1, P16, Polydactyly, Serum
  • Seyed Mohammad Razavi, Laleh Maleki *, Bahareh Tahani, Ali Behzadian, Hamed Rabbani, Zahra Ravankhah Pages 506-514
    Background

    Clinical and pathologic features of oral and maxillofacial malignant lesions are very important and useful in diagnostic and therapeutic planning. The aim of this study was to determine and compare the clinicopathologic features of different types of oral and maxillofacial cancers in Cancer Registry System at Isfahan-Iran.

    Methods

    In this cross-sectional descriptive analytic study, required data (tumor type, tumor location, age, sex, and grade of malignancy) of 1081 patients from Isfahan Cancer Registry collected.

    Results

    In this study, the mean age of the patients was 59.9±18.5years old. Most of the patients were male (56.43%). In this study, squamous cell carcinoma was the most common malignancy (61.9%) followed by non-Hodgkin's lymphoma (7%). The most common site was tongue (38.7%) and then the nasopharynx (13%). Also nasopharynx tumors in men were more common than women (P <0.001).

    Conclusion

    Squamous cell carcinoma, as the most common oral and maxillofacial cancer, requires considerable attention and rapid and appropriate diagnosis and treatment. Knowing the clinical and pathological features of this cancer and risk factors can improve the prognosis of patients.

    Keywords: Oral cancer, Registries, Squamous cell carcinoma
  • Hossein Amini khoei, Shakiba Nasiri Boroujeni, Zahra Lorigooini, Sepideh Yadollahi, Seyyed Kamal Solati Dehkordi, Mahmoud Rafieian Koopai* Pages 515-524
    Background

     Epilepsy is one of the most common neurological disorders after stroke. Due to the side effects and poor response of conventional anticonvulsant drugs, researchers have turned their attention to find new drugs. Carvacrol is a phenolic compound with neuroprotective, anti-inflammatory, antioxidant and anticonvulsant effects. The aim of the study was to investigate the anticonvulsant effects of carvacrol in PTZ-induced seizures in male mice and to investigate the role of N-Methyl-D-Aspartic Acid (NMDA) receptor.

    Methods

     In the present experimental study, 90 mice were randomly divided into 9 groups (n=10). Drugs were injected intraperitoneally 30 minutes before PTZ injection. Then, seizure onset time, serum and brain antioxidant capacity (TAC) and malondialdehyde (MDA) and NMDA receptor gene expression in the hippocampus were examined.

    Results

     Seizure onset time in the group received carvacrol (20 and 40 mg/kg) was significantly longer than the PTZ group (P<0.05). Treatment with carvacrol (20 and 40 mg/kg) significantly increased serum and brain antioxidant capacity and reduced serum and brain MDA in compared to the PTZ group (at doses of 5, 10, 20 and 40 mg/kg). The expression of NR2A and NR2B subunits of hippocampal NMDA receptors in carvacrol-received mice was significantly lower than the PTZ group (P<0.05).

    Conclusion

    Carvacrol has anticonvulsant effects, possibly by inhibiting oxidative stress and reducing the expression of subunits of NMDA receptors.

    Keywords: Pentylenetetrazole, Carvacrol, Seizure, NMDA
  • Zahra Mousavi, Fatemeh Torabi *, Narges Shamsian Khoramabbadi Pages 525-532
    Background

     Infertility as one of the bitter and Stressful experiences of couple’s cohabitation can affect various aspects of marital relationships, sexual relations and attitudes toward them. Therefore, the study aimed to determine attitudes of infertile women towards infertility and sexual behavior.

    Methods

     In descriptive study with cross-sectional And retrospective study, 124 infertile women referred to the infertility center of Al-Zahra Hospital in Tabriz were selected by counting sampling method. The required data were collected through demographic information and sexual attitude questionnaire.

    Results

     The 60 percent of participants did not report a change in the quality of their sexual relationships. Also, 63 percent of the participants state that sexual desire has no effect on infertility. Most participants did not blame anyone for their infertility (84%) and patients sexual relationships before and after awareness about infertility were not different.

    Conclusion

     The infertility awareness had no effect on patients' sexual relationships. However, patients had problems in control of their lives and were affected by People around.

    Keywords: Sexual Behavior, Infertile Women, Infertility, Sexual Attitudes
  • Ata Khodaparast, Delara Laghousi*, Mahasti Alizadeh, Neda Gilani Pages 533-542
    Background

     One of the important determinants of a successful marriage is the realistic expectation about marriage. This study aimed to assess the expectations of newly married couples about marriage referred to the pre-marital counseling center, and also the factors affecting their marriage expectations. Methods. In this cross-sectional study, to examine the level of marital expectation of newlywed couples referring to the premarital counseling center in Tabriz from August 2018 to April 2019, 284 samples were chosen. The self-administered Marriage Expectation Scale was used to collect data.

    Results

     In a sample of 284, the mean age was 26±5 years. Approximately 52% of couples had an academic education. The mean marriage expectation score was 158.13±19.74. According to the results of logistic regression, the odds of idealistic marriage expectation among couples with an academic degree was 2.94 times higher compared to those with an under diploma degree (P= 0.003). In addition, the odds of idealistic marriage expectation among employees and self-employed couples was 3.14 and 3.16 times higher compared to the unemployed ones or housewives, respectively (P<0.05).

    Conclusion

     The majority of couples had idealistic expectations about marriage and also couples with academic education, self-employed and employees had more idealistic marriage expectations.

    Keywords: Marriage, Spouses, Counseling, Family, Marital Therapy, Iran
  • Samira Rostami, Milad Esmailyanmaleki, Parham Kargarfard, Rana Fayazmilani* Pages 543-553
    Background

     Neurotrophic factors play an important role in the brain plasticity. The brain developmental processes remarkably occur in the pre-pubertal period, and training interventions during this sensitive period may lead to specific effects. The purpose of this study was to investigate the effects of combined training and activity in an enriched environment on the brain BDNF and VEGF protein levels in the pre-pubertal male rats.

     Methods

     The pre-pubertal male Wistar rats (n=18) were randomly divided into three groups of combined training (CT), enriched environment (EE), and control (C) at postnatal day 22. The combined training included endurance and resistance physical exercises, which performed six days a week. A large cage with various rich stimuli (wheel running, ladder, toys, tunnels) was provided for voluntary physical activity in an enriched environment. The interventions lasted for three weeks, and the brain tissue (right hemisphere) was removed for biochemical evaluations. The BDNF and VEGF protein levels of the brain were measured by the western blotting method.

    Results

    Significant differences found in the BDNF and VEGF levels in this study (P<0.01). The neurotrophic factors were significantly increased in the CT and EE groups. Although VEGF protein level increased in both groups, only enriched rats showed a significant difference.

    Conclusion

     It can be concluded that combined training and voluntary physical activity in an enriched environment in the pre-pubertal period can effective in brain plasticity by increasing the neurotrophic factors.

    Keywords: Enriched environment, Pre-pubertal period, Neurotrophic factors, Combined training, Brain plasticity
  • Arash Mohagheghi*, Seyyed Jalal Hatam Nejhad Pages 554-559

    Employee job satisfaction is one of the most important issues in any organization. Job satisfaction is described as general attitude of a person towards his job. Job satisfaction of medical assistants increases and promotes the quality of medical services and improves patients' satisfaction with medical services. The aim of this study was to determine the level of job satisfaction and hopelessness of medical assistants in educational centers of Tabriz. In this descriptive-analytical study, medical assistants of Tabriz University of Medical Sciences were selected and assessed using the Job Descriptive Index (JDI) for Job Satisfaction and Beck Hopelessness Scale. Hopelessness decreases with increasing job satisfaction (P<0.001). There was a significant relationship between hopelessness and domesticity (P=0.017) and between job satisfaction and the level of hopelessness with the marital status of assistants (P<0.001) and (P=0.043).

    Keywords: job satisfaction, Hopelessness, Medical Assistants