فهرست مطالب

مطالعات فرهنگی و ارتباطات - پیاپی 64 (پاییز 1400)

فصلنامه مطالعات فرهنگی و ارتباطات
پیاپی 64 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/11/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مژده ماهرخ مقدم*، نسیم مجیدی قهرودی، افسانه مظفری صفحات 1-22

    پیدایش و گسترش ابزارهای نوین، سریع، ارزان و ساده پردازش و انتقال داده ها در جهان امروز، مسایل حقوقی متعدد و متنوعی را مطرح کرده که بی شک حقوقدانان نمی توانند از کنار آن بی تفاوت بگذرند. مسایل و مشکلاتی که جامعه جهانی به ناچار باید راه حلی برای آنها بیابد. به علاوه، فناوری دیجیتال این امکان را به کاربران می دهد که آثار ادبی و هنری مشمول کپی رایت را دستورزی، جرح و تعدیل و تحریف کنند. به این ترتیب، فضای مجازی هر دو دسته حق های اقتصادی و معنوی پدیدآورندگان آثار یا دارندگان کپی رایت را تهدید می نمود. هدف این پژوهش، مطالعه اثر سیاست گذاری ها بر حفظ حقوق مالکیت معنوی نشریات و کتب در فضای مجازی است. جامعه آماری این پژوهش مولفان، ناشران و متخصصان حوزه نشر کتاب است. نتایج پژوهش نشان داد؛ با توجه به آزمون مقایسه میانگین یک جامعه همه 4 بعد سیاست گذاری رسانه ای، حقوقی، فلسفی و فنی بر حفظ حقوق مالکیت معنوی تاثیر گذار است. همچنین با توجه به آزمون فریدمن مشخص شد به ترتیب، سیاست گذاری حقوقی، سیاست گذاری فلسفی، سیاست گذاری رسانه ای و در نهایت سیاست گذاری فنی اهمیت دارند.

    کلیدواژگان: حقوق مالکیت معنوی، حق مولف، کپی رایت، فضای مجازی
  • فاطمه قاسمپور*، نجمه گودرزی صفحات 2-27

    تحولات صورت گرفته در وضعیت زنان با سوژگی و خودآگاهی زنانه نسبت دارد. زنان در جامعه امروز، فرصت آن را دارند در طیف وسیعی از امکان های پیش رو انتخابگری کنند و خواست خودشان را به طور موثری در فضای خانودگی- اجتماعی پیگیری نمایند و انتخاب های بیشتری را برای خویش مهیا سازند و تمایز و تشخص خویش را برجسته نمایند. این پژوهش صورت گرفته است تا بتواند جهان ذهنی کنشگران در خصوص مقوله جنسیت را واکاوی کند و تفسیر ایشان از درک شان در حوزه جنسیت و سنخ آرمانی جنسیت را نشان دهد. همچنین یافته ها مشخص می کند که کثرت خودآگاهی زنان چه تنوعی از درک و تصویرشان از جنسیت را نشان می دهد. رویکرد این تحقیق پدیدارشناسانه است و به روش کیفی صورت گرفته است. ابزار گردآوری داده ها گفتگوی نیمه ساخت یافته هدفمند با 22 نفر از دختران ساکن تهران است که حداقل یک ترم تحصیل دانشگاهی دارند. تحلیل داده ها با روش کولاریزی انجام شد. سه رویکرد طبیعت محوری، تلفیقی و برابری خواهانه به جنسیت، مضامین اصلی به دست آمده از این پژوهش است.

    کلیدواژگان: زنان، جنسیت، برابری جنسیتی، پدیدارشناسی، سوژگی
  • الهام فخاری*، ملوک خادمی اشکذری، حمیدرضا حسن آبادی، منصور علی حمیدی صفحات 3-37

    کیفیت دوره ی دانشگاهی، شرایط و ویژگی های ارتباطی دانشگاه، ویژگی های فردی و گروهی استادان و نیز دانشجویان، مساله ای مهم و اثرگذار بر بازدهی آموزش است. در هر دوره ای دانشگاه متناسب با جامعه و فناوری باید دگرگون شود. هدف این پژوهش ارزشیابی کیفیت آموزش دانشگاهی از راه پرداختن به زمینه سازی برای کارآفرینی و با توجه به اهمیت شبکه های ارتباطی دانشگاه الزهراء(س) بود. افزایش تعداد و درصد زنان پذیرفته شده و دانش آموخته ی دانشگاه های ایران و اهمیت توجه به کارآفرینی زنان ازجمله دلایل این مطالعه بود. این ارزش یابی با الگوی سیپ به صورت غیرآزمایشی از نوع مطالعه موردی است. جامعه ی این پژوهش برنامه ها، دانش آموختگان، دانشجویان، استادان و مدیران گروه دانشگاه الزهراء در سال آموزشی 1394-95 بود که از نمونه ای دربردارنده ی 8 برنامه، 4 مدیر گروه، 40 استاد، 140 دانشجو و 40 دانش آموخته به روش خوشه ای تصادفی از چهار گروه با به کارگیری سیاهه وارسی و پرسش نامه ی محقق ساخته داده گیری شد. یافته های پژوهش نشان داد در هیچ یک از برنامه ی های آموزشی بررسی شده اشاره و توجهی به شبکه های ارتباطی، نوآوری و کارآفرینی وجود ندارد، و واحدهای سازمانی ارتباطی میان دانشگاه و جامعه-بازارکار انگشت شمار، غیرشبکه ای و ازنظر ارتباطی کم کار بوده اند. باوجود اظهار علاقمندی به نوآوری، بکارگیری روش های نوین آموزشی، عضویت و ارتباط با نهادهای برون دانشگاهی ضعیف بوده، پاسخ دهندگان زمینه سازی دانشگاه در این موارد را کم و خیلی کم ارزیابی کرده اند. نتایج به کارگیری پرسش نامه میان دانشجویان، استادان، مدیران گروه و دانش آموختگان تفاوت معنادار نداشت. از جنبه ی بافتی برخی ویژگی ها و امکانات با کمبود مهارت های ارتباطی استادان و دانشجویان مرتبط بوده است.

    کلیدواژگان: آموزش دانشگاهی، ارزشیابی، شبکه ارتباطی، کارآفرینی، مطالعه موردی
  • فاطمه سادات علمدار*، محمدرضا جوادی یگانه، جبار رحمانی، علیرضا محسنی تبریزی صفحات 11-38

    انسان ها در زندگی روزمره‎شان در موقعیت‎های تعاملی متعدد و متنوعی قرار می‎گیرند و در هرکدام از این موقعیت‎ها با پشتسر گذاشتن فرایندهایی تصمیم می‎گیرند که چه واکنشی نشان دهند.انتخاب‎کنشی یک کنش‎گر نوعی،در یک موقعیت تعاملی،به سه عامل اصلی یعنی ویژگی‎های شخصیتی کنش‎گر،موقعیت‎اجتماعی او و پیشینه فرهنگی‎اش، بستگی دارد.این مقاله درصدد است تا در چارچوب رویکرد روش شناسی مردم و با استفاده از ابزار مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته و مطالعات اسنادی، نشان دهد که چگونه زنان و مردان طبقه متوسط ساکن شهر تهران که بین 30 تا 40 سال سن دارند، در زندگی روزمره و در جریان تعاملات‎شان با دیگران، تصمیم می‏گیرند که نسبت به یک وضعیت نامطلوب خاص «بی‎تفاوت» باشند و نسبت به وضعیت دیگر بی تفاوت نباشند.یافته ها نشان داد که منطق انتخاب بی‎تفاوتی در میان مصاحبهشوندگان،حول سه مسئله اصلی یعنی مسئله تشخیص(حق/باطل)؛ مسئله مصلحت(بقا/ویرانی) و مسئله نتیجه(اثربخشی/بیهودگی) صورت بندی می‎شود.کشف فهم مشترک افراد از هرکدام از این مسایل، مدخلی برای کشف حوزه‎های تقابل نمادین فرهنگی موثر بر انتخاب بی‎تفاوتی در جامعه مورد مطالعه است.

    کلیدواژگان: بی‎تفاوتی‎اجتماعی، روش شناسی مردم، گارفینکل، زندگی روزمره، منطق فرهنگی
  • زهره سروش فر*، سوسن باستانی، مرضیه موسوی خامنه صفحات 39-66

    پژوهش پیش رو به بررسی تقویم های غیررسمی ای می پردازد که گروه های اجتماعی به صورت مجاز یا بدون مجوز منتشر می-کنند. تقویم رسمی که توسط قدرت سیاسی منتشر و نظارت می شود، بازتاب دهنده رویکرد و روایت قدرت سیاسی در خصوص گذشته جامعه است و به همین دلیل بسیاری از روایت های موجود در جامعه را نادیده می گیرد یا حذف می کند. در مواجهه با چنین رویکردی گروه های گوناگون اجتماعی، تلاش دارند که با انتشار تقویم هایی که در آن مناسبت های مدنظر خودشان را ثبت می کنند، حافظه هایی بدیل را بسازند تا بدین طریق هویت گروهی ای برسازند یا هویت موجود را احیا و تقویت نمایند.هدف اصلی پژوهش، مطالعه و بررسی تقویم های غیررسمی در مقایسه با تقویم های رسمی ای است که در سال های پس از انقلاب منتشر شده اند تا از این طریق به رابطه میان حافظه های برساخته شده توسط آنها و هویت گروه های اجتماعی ای که آنها را به کار می برند،از خلال بررسی تقویم ها پی ببرد. پژوهش با استفاده از روش مطالعه موردی انجام گرفته است. یافته های پژوهش از وجود تفاوت و تضادهای بسیاری میان حافظه های برساخته توسط تقویم رسمی و تقویم های غیررسمی و نیز میان خود تقویم های غیررسمی، حکایت دارد. بر اساس یافته ها می توان این فرضیه را مطرح نمود که گسست میان حافظه های درون جامعه در سال های پس از انقلاب به تدریج افزایش یافته و نشان از شکل گیری نوعی گسست هویتی در جامعه دارد.

    کلیدواژگان: حافظه جمعی، هویت، تقویم رسمی، تقویم غیررسمی، حافظه بدیل
  • مهدی منتظرقایم، بشیر معتمدی* صفحات 67-98
    در این مقاله تلاش شده است که از میان سه منظر برای بررسی تلویزیون یعنی مخاطبان، محتوای برنامه و نظام تولید، با بررسی نظام تولید برنامه های دینی تلویزیون، سیاستها و رویکردهای تولید برنامه های گفتگوی دینی آشکار گردد. بستر یا چارچوب نظری این بررسی نیز تیوری هژمونی است که کنترل از طریق اجماع فرهنگی را حتی در برنامه های گفتگو که امکان طرح نظرات مختلف باید فراهم شود، پی می گیرد. روش نیل به این مقصود، مطالعه کیفی است که با دست اندرکاران تولید برنامه های دینی در سطوح مختلف مصاحبه عمقی صورت گرفته است تا از مجموع آن بتوان به چشم اندازی در این رابطه دست یافت. از مجموعه مباحث می توان نتیجه گرفت که در برنامه های گفتگوی دینی تلویزیون ایران، هدف گذاری، طراحی و کارشناسان میزگرد به گونه ای است که همگی به تثبیت هژمونی مورد نظر بینجامد و اجازه خدشه بر آن داده نشود که البته با معیارهای اسلامی گفتگو نیز مطابقت ندارد.
    کلیدواژگان: صدا و سیمای ج.ا.ایران، تلویزیون، هژمونی، گفتگو، برنامه های دینی
  • پژمان برخورداری*، علیرضا قبادی صفحات 99-123
    سنت از جمله ی مهم ترین و پرمناقشه ترین مفاهیم علوم انسانی و اجتماعی است که درون لنز بازنمایی رسانه ها دلالت های مختلف و متفاوتی پیدا کرده است. پژوهش فعلی در پی آن است تا به میانجی رویکرد تحلیل گفتمان لاکلایو و موفه و بر مبنای نظریه ی برساخت گرایانه ی استوارت هال در مورد بازنمایی، به تحلیل و بررسی نحوه ی بازنمایی و صورتبندی گفتمانی مفهوم «سنت» در شبکه ی استانی سیمای کردستان بپردازد. در این راستا برنامه ی «چریکه ی شه و (نغمه ی شب)»که در میان استان های کردنشین ایران بینندگان فراوانی دارد، به عنوان نمونه مورد تحلیل قرار گرفته است. برای این منظور دال مرکزی مورد نظر یعنی «سنت» که بصورت شناور مابین الگوهای تقابلی و زایشی تعریف سنت در نوسان است، در قسمت های مختلف برنامه ی مورد نظر از جمله دیالوگ ها و شخصیت پردازی و صحنه پردازی و تصویربرداری و در ارتباط با زنجیره ی هم ارزی و میدان گفتمان گونگی مورد بررسی قرار گرفته است. بررسی نحوه ی مفصل بندی سنت مبین این نکته بوده است که از آنجایی که زنجیره ی هم ارزی پیرامون سنت شامل دال هایی از جمله یکدستی و سادگی، سکون تاریخی و طبیعت-گرایی بوده اند لذا گفتمانی که دال مرکزی را مفصل بندی کرده است گفتمان «سنت گرایی ایدیولوژیک» بوده است. در برنامه ی مورد بررسی گفتمان «سنت گرایی ایدیولوژیک» با طرد گفتمان های رقیب توانسته است به مثابه گفتمان مسلط مفهوم «سنت» را در راستای نظم گفتمانی خود صورتبندی کند.
    کلیدواژگان: سنت، بازنمایی، تحلیل گفتمان، سنت گرایی ایدئولوژیک
  • ثریا هاشمی، سید علی رحمان زاده*، نوروز هاشم زهی صفحات 125-161
    با توجه به استفاده فراوان سالمندان از تلویزیون، افزایش جمعیت سالمندی در کشور و چالش های ناشی از این افزایش، تلویزیون می تواند با ساخت و ارایه برنامه هایی با محتوا و ساختار مناسب، جامعه را برای داشتن سالمندی موفق و فعال آماده سازد. این پژوهش با هدف دستیابی به نقش تلویزیون در حمایت از زندگی سالمندی انجام شده است. گردآوری اطلاعات با روش پیمایشی، جامعه آماری سالمندان در مناطق 22گانه شهر تهران، نمونه آماری 400نفر از سالمندان تهرانی با روش نمونه گیری خوشه ای سه مرحله ای بود. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته، روایی و اعتبار پرسشنامه صوری و محتوایی و پایایی آن با روش آلفای کرونباخ 8964/0 محاسبه شد. یافته ها نشان داد 84درصد از سالمندان تهرانی بیننده برنامه های تلویزیون بودند؛ اکثریت سالمندان تهرانی با هدف «سرگرمی و گذران وقت» و در مرتبه بعد با هدف «کسب اطلاعات و اخبار» و اقلیتی با هدف «آموزش» تلویزیون تماشا می کردند. بینندگان سالمند تهرانی به ترتیب به «اخبار»، «سریال»، «فیلم»، «مستند»، «سخنرانی» و «موسیقی» علاقه داشتند، زنان بیشتر به «سریال» و «فیلم»و مردان بیشتر به برنامه های «اخبار»، «مستند» و «موسیقی» علاقمند بودند.
    کلیدواژگان: حمایت، زندگی سالمندی، سیمای جمهوری اسلامی ایران، نقش تلویزیون، کلان شهر تهران
  • عباس قنبری باغستان، الهه فرهمند*، ماریانی محمد نور صفحات 163-183

    هدف از این پژوهش مطالعه «رضایت زناشویی» براساس متغییرهای «صمیمیت»، «احساس تعلق» و «بخشش» است. براساس دو نظریه «سلسله مراتب نیازها» و « هدف پویا از رضایت زناشویی» این تحقیق به دنبال پاسخ به دو سیوال است: آیا تفاوت معناداری بین رضایت زناشویی و متغییرهای دموگرافیک وجود دارد؟ و چه رابطه ای بین سه متغییر احساس تعلق، صمیمیت و بخشش با رضایت زناشویی وجود دارد؟. روش این تحقیق، پیمایش و ابزار پژوهش نیز پرسشنامه بوده است. جامعه آماری این تحقیق نیز زنان متاهل شهر مشهد بوده و در مجموع 468 نفر در آن مشارکت داشته اند. نتایج آزمون واریانس یکطرفه نشان داد که تفاوت معناداری بین رضایت زناشویی و متغییرها دموگرافیک (درآمد، استقلال محل زندگی و...) وجود ندارد. نتایج تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که سه متغییر مفهومی «صمیمیت»، «احساس تعلق» و «بخشش» علاوه براینکه دارای رابطه معناداری با «رضایت زناشویی» هستند، در مجموع 18 درصد از واریانس این مقوله را تببین می کنند.

    کلیدواژگان: نیازجویی، مازلو، رضایت
  • علی مستجاب الدعوه، طاهره عظیم زاده تهرانی* صفحات 185-209

    اخوان المسلمین مهمترین سازمان اسلام گرای سده بیستم میلادی است که سیری متحول از بنیادگرایی میانه رو حسن البنا تا بنیاد گرایی رادیکال سیدقطب، سپس حرکت تدریجی به سوی اسلام گرایی مبتنی بر ارزش های جامعه مدنی را مورد تجربه قرار داده است. هدف پژوهش حاضر تبیین تاثیر کنشگری سیاسی-اجتماعی بر تطور رویکرد عملی اخوان المسلمین مصر از آغاز تاسیس در سال 1928م. تا زمان انقلاب مصر در سال 2011م. است.امدادگری و کمک رسانی ، زمینه تفاهم مردمی و تعامل اجتماعی اخوانی ها را مهیا نمود. ارتباطات چند سویه اخوان با حکومت خودکامه خدیوی مصر، جمهوری توتالیتر پس از کودتا، ناسیونالیست های پان عربیسم، نیروهای کمونیستی و احزاب اسلام گرا، سازمان را به نوعی روا داری اجتماعی و سیاسی، متمایل گرداند. سرکوب های بی محابا و مجازات های غیرقانونی اخوان توسط رژیم های پیش و پس از کودتای افسران، اعتقاد اخوان به قانون گرایی را افزایش داده و آنان را به تدوین قانونی مبتنی بر دفاع از حقوق تمامی گروه ها و شهروندان با داشتن هر گرایشی، رهنمون ساخت. سرانجام واقع گرایی اجتماعی سازمان، منجر به تحولی مهم در دیدگاه اخوان نسبت به حکومت مطلوب خود گردید. اخوان المسلمین چند روز قبل از پیروزی انقلاب مصردر سال 2011م. خواستار برپایی حکومتی مدنی با مرجعیت اسلام شد.این نتیجه حاصل کنشگری متقابل اخوان با جامعه متکثر مصر بود.مقاله تاریخی حاضر به روش تحقیق توصیفی- اکتشافی و از طریق جمع آوری مطالب به شیوه اسنادی انجام پذیرفته است.

    کلیدواژگان: مصر، اسلام گرایی، اخوان المسلمین، جامعه مدنی
  • محمدرضا کلاهی* صفحات 211-232

    آینده و آرمان موضوعاتی هستند که امروز بیش از هر روز مساله مند شده اند. در وضعیت ابهام ناامید کننده ای که آینده را فرا گرفته، نیاز فردی، موفقیت شخصی و آینده ی نزدیک، تلاش ها را به خود معطوف کرده و آرمان جمعی و آینده ی دور به موضوع ثانوی تبدیل شده است. در چنین وضعیتی «خود» پیوند ش را از زمینه ی اجتماعی می گسلد، از جامعه، تاریخ و از خویش بیگانه می شود و به شیءوارگی میل می کند. دانشگاه و تربیت دانشگاهی در این میان چه نقشی ایفا می کند؟ پرسش مشخص مقاله آن است که دو دسته رشته ی علوم طبیعی و علوم اجتماعی با این ازخودبیگانگی چه نسبتی دارند؟ دانشکده ی علوم اجتماعی دانشگاه تهران به عنوان نمونه ی نوعی یک دانشکده ی علوم انسانی و دانشکده ی فنی دانشگاه تهران به عنوان یک نمونه ی نوعی دانشکده ی علوم طبیعی درنظر گرفته شد. با 15 دانشجو از هر یک از این دو دانشکده درباره ی آرمان ها و آرزوهای شان مصاحبه ی عمقی انجام شد. براساس نتایج به دست آمده، قانون علیت تک خطی و تعین گرایانه ی حاکم بر پرورش در فضای علوم طبیعی و فنی، به جهان انسانی نیز سرایت می کند. در فضای این رشته ها جامعه نه موجودیتی مستقل، که جمع جبری مجموعه ی افراد منفرد دیده می شود و آینده و آرمان چیزی بیش از موفقیت های شخصی دانسته نمی شود. در مقابل، در فضای سیال و چندپارادایمی حاکم بر علوم انسانی، رابطه ی فرد-جامعه رابطه ای پیچیده، چندجانبه و رفت وبرگشتی درک می شود. موفقیت شخصی و آرمان جمعی درهم تنیده تلقی می شود و آرمان، نه موفقیت فردی در قالب وضع موجود، که خواست تغییر در وضع موجود دانسته می شود.

    کلیدواژگان: آرمان، خود، ازخودبیگانگی، بازاندیشی، شیءشدگی
  • زهرا نژادبهرام*، فاطمه کمالی چیرانی صفحات 295-325

    این مقاله با تکیه بر روش مبنایی (نظریه گراندد تیوری) و با استفاده از روش مصاحبه عمقی با روزنامه نگاران زن و مرد تهرانی در پی پاسخ به این سوال است که چرا زنان ایرانی به روزنامه نگاری علی رغم مشکلات این حرفه مانند «دستمزد پایین» و «پرمخاطره بودن» این شغل همچنان اقبال دارند؟داده های این پژوهش نشان داد تجربه روزنامه نگاری زنان را دارای «استقلال مالی» کرده است. همچنین آنان به واسطه این شغل می توانند برای تثبیت و ارتقای موقعیت شغلی خود «قدرت چانه زنی» داشته باشند. همچنین ارزش های جامعه معاصر ایران مانند «حاکمیت قانون» و «دموکراسی» و ظرفیت های خاص حرفه روزنامه نگاری مانند «شان بالای اجتماعی» این حرفه به زنان یاری کرده است تا با مشکلات این حرفه مدارا و از ترک این شغل خودداری کنند. «عقاید شخصی» و «حمایت خانوادگی» عامل انگیزه بخش دیگر زنان روزنامه نگار برای ادامه کار روزنامه نگاریشان بوده است.پژوهش حاضر نشان داد آنچه بیش از همه زنان را مجاب کرده است که در این شغل بمانند «حرفه ای بودن» آنان است. به تعبیر دقیق تر روزنامه نگار بودن آن ها را ترغیب می کند تا به شکل عملی نه تنها علیه تبعیض جنسیتی، بلکه علیه تبعیضی که بر آنان به عنوان روزنامه نگار تحمیل می شود، حرکت کنند.

    کلیدواژگان: زنان، قدرت، روزنامه نگار، تبعیض جنسیتی
|
  • Mojdeh Mahrokh Moghadam *, Nassim Majidi Ghahroodi, Afsaneh Mozaffari Pages 1-22

    The emergence and expansion of new, quick, inexpensive and simple tools for processing and transferring data in today's world has raised a wide range of legal issues that undoubtedly have to be addressed by professionals. The issues and problems that the international community must find is a way to resolve them. In addition, digital technology allows users to manipulate, modify and distort copyrighted literary and artistic works. In this way, cyberspace threatens both categories of economic and spiritual rights of creators of copyrighted works or holders. The purpose of this study is to study the effect of policies on the protection of intellectual property rights of cybercafe publications and books. The statistical population of this research is the authors, publishers and experts of the field of the book. The results of the study showed that, according to the one sample t-test, all four dimensions of media, legal, philosophical and technical policy affect the preservation of intellectual property rights. Friedman's test also showed, in importance, legal policy, philosophical policy, media policy and technical policy, respectively.Keyword: Intellectual Property Rights, Copyright, Cyberspace

    Keywords: Intellectual Property Rights, copyright, Cyberspace
  • Fatemeh Ghasempour *, Najme Godarzi Pages 2-27

    The changes in the status of women are related to subjectivity and women's self-consciousness. Women in today's society have the opportunity to selectively pursue a wide range of leading opportunities and pursue their desire to effectively observe the family-social atmosphere, and provide more choices for themselves and highlight their distinction. This research has been conducted to explore the gendered world of actors and their interpretation of their gender and gender perspective. The findings also reveal how the diversity of women's self-awareness reveals how diverse their perceptions and images of gender are. The approach of this research is phenomenological and is carried out qualitatively. The data collection tool is a semi-structured dialogue with 22 girls in Tehran who have at least one term of university education. Analysis of data was done by Colaizzi method. The three approaches of nature, compilation and gender equality are the main themes derived from this study.

    Keywords: Women, Gender, Gender Equality, Phenomenology, Subjectivity
  • Elhaam Fakhaari *, Molok Khademi Ashkzari, Hamidreza Hassanabadi, Mansour Alihamidi Pages 3-37

    The important issues which also affect the efficiency of the education, in general, are the quality and achievement of university curricula. From a constructive perspective in which learning is considered to be a complex multidimensional behavior, inclusive of learners and teachers' interactions, curricula, as well as their implementations and achievements are as important as their evaluation is necessary. The goal of this research is the evaluation of academic education through the study of entrepreneurship establishment based on the educational interactive processes. This non-experimental assessment is based on the case study in CIPP model . By proper checklists and questionnaires a broadband data including programs, graduates, students, faculties and department administrators have been collected. All tools were designed and built by author as well as tested, validated and their reliability was calculated. The results showed that innovation and entrepreneurship is not a main concern in any of the current educational programs. Also the relationship between the university and market, in terms of interactive relationship, is not as expected. Despite existing interest in innovation, the respondents have been criticizing the lack of current university organizations efforts for engaging modern training methods, improving knowledge and skills in entrepreneurship, and communication with outside institutions.

    Keywords: case-study, Entrepreneurship, Higher Education, Evaluation, Network
  • Fatemeh Sadat Alamdar *, Mohammadreza Javadi Yegane, Jabar Rahmani, Alireza Mohsenitabrizi Pages 11-38

    How do people choose to be apathetic while confronting unfavorable situations? Agents make decision about their reaction in the wide range of interactive situations which they experience in their daily lives on the basis of three fundamental factors: personality traits, social position and cultural context. This paper aims at investigating the influence of cultural context on cultural logic as a platform to explain the reasons behind choosing apathy while people confronting unfavorable situations. The study applies Garfinkel and Sikorel's ethno-methodological theories to outline this target.This data has been collected through, semi-structured interviews and reviewing research studies. referring to the results, agents create social apathy as a social phenomena regarding cultural values and norms which gradually had been formed during their unique background. In the same way, interviewees willingness to act apathetically against unfavorable situations is being made in a united network of cultural context which is shaped by three main elements: “Distinguish”, “Expediency” and “effectiveness”.

    Keywords: Social apathy, Ethno-methodology, Garfinkel, every day life, cultural logic
  • Zohreh Soroushfar *, Susan Bastani, Marzieh Mousavi Khameneh Pages 39-66

    The present study examines unofficial calendars that were published by social groups either explicitly or without permission. The official calendar, published and monitored by political power, reflects the attitude and narrative of political power over the past, and therefore ignores or eliminates many of the narratives in society. Faced with this approach by various social groups, they try to create alternative memories by publishing calendars in which they register their intended occasions in order to build a collective identity or revive and strengthen existing one.The main purpose of the present study is to study the unoffical calendars in comparison with the official calendars published in the years after the revolution. It intends to check out the relationship between the memory built by them and the identity of the social groups that they employ, through the review of calendars. The research has been done using a case study method. The findings of the research indicate that there are many differences between the memories created by the official calendar and the unofficial calendars as well as the unofficial calendars themselves. Based on the findings, one can hypothesize that the breakdown between the internal memory of the post-revolutionary society gradually increased and indicates the formation of a kind of identity disruption in society.

    Keywords: Collective memory, Identity, official calendar, unofficial calendar, counter-memory
  • Mehdi Montazerghaem, Bashir Motamedi * Pages 67-98
    In this paper, it has been attempted from three perspectives for television, namely, the audience, content of the program and production system, by examining the system of production of religious TV programs, policies and approaches to the production of religious programs to be revealed. The groundwork or theoretical framework of this study is the hegemony theory that can be controlled through cultural consensus; it is even pursued in dialogue programs that provide the possibilities of presenting different viewpoints. The method for achieving this goal is a qualitative study in which in-depth interviews which are conducted in different levels with the planners of religious programs production on the other hand, in a way that an appropriate perspective can be attained as a whole in this regard. It can be concluded from these discussions series that in religious dialogue programs of IRIB goal setting, designing and panel experts are in a way that all lead to intended hegemony stabilization and not allow any harm, Which, of course, also does not meet Islamic standards of dialogue.
    Keywords: I.R.I.B, Television, Hegemony, Dialogue, Religious programs
  • Pezhman Barkhordari *, Alireza Ghobadi Pages 99-123
    Tradition is one of the most important and controversial concepts in humanities and social sciences that has different implications within the lens of media representation. The current research seeks to analyze the discoursive formation of the concept of "tradition" in Kurdistan T.V. This analysis is based on Laclau and Mouffe's discourse analysis and Stuart Hall's constructivist theory of representatio. In this regard, "Cherikay Shaw"(melody of night), a T.V show program, which has many viewers among the Kurdish people in Iran, has been analyzed as an example. To this end, the central sign, the "Tradition", which fluctuates between the contrasting and reproductive patterns of "tradition", is analyzed in various parts of the program, including dialogues and characterization, stage-shooting and imaging in relation to the "chain of equivalence" and the "discoursivity" field. Discourse analysis of the mentioned program shows that, as far as tradition is articulated around the signs such as uniformity and simplicity, historical inertia, and naturalism, so the discourse that articulates the central sign has been the discourse of "ideological traditionalism". In the analyzed programm, the discourse of "ideological traditionalism" formulates the concept of "tradition" in line with its disciplinary order by excluding competing discourses.
    Keywords: tradition, Representation, Discourse Analysis, Ideological Traditionalism
  • SORAYA HASHEMI, Seyed Ali Rahmanzadeh *, Norooz Hashhem Zehi Pages 125-161
    To watch television by aging more than any other age segment and because of that the elderly has grown substantially in recent years in the country and challenges posed by this increase, television has a potential impact on successful and active person's lives by producing and presenting effective TV programs with suitable content and structure toward the elderly.This research analyses the role of television in supporting the elderly's lives in the Metropolitan of Tehran. The data collection gathered by surveying. The statistical population was the elderly from 22 Tehran regions. The statistical sample was 400 elderly in 22 Tehran regions selected by the sampling method of three-stage clustering. The data collection tool was a researcher-made questionnaire. The validity of the questionnaire was content and formal validity and its reliability were calculated by Cronbach's Alpha 0.8964. The findings showed that 84 percent of the Tehran elderly watched television programs. According to the data from the survey, the majority of them watched TV programs for "entertainment and pastime", and then for "information and news", and the minority did for "education". Tehran elderly viewers were interested in "news", "serial", "movie", "documentary", "lecture" and "music" respectively. Overall women spent more time watching TV "serial" and "movie" than men and men interested more in viewing "news", "documentary" and "music" than women.
    Keywords: Support, Aging life, Islamic Republic of Iran TV, Role of Television, Metropolitan of Tehran
  • Abbas Ghanbari Baghestan, Elaheh Farahmand *, Mariani MD Nor Pages 163-183

    The purpose of this study is to study the impact of "intimacy", "belonging" and "forgiveness" on "marital satisfaction". Based on the two theories of "Hierarchy of Needs" and "Dynamic Goal of Marital Satisfaction", this study seeks to answer two questions: Is there a significant relationship between marital satisfaction and demographic variables? And what is the relationship between the three conceptual variables of “belonging”, “intimacy” and “forgiveness” with “marital satisfaction”? The method of the study was a survey and the research tool was a questionnaire. The population of the study was married women in Mashhad and a total of 468 respondents participated in this survey. The results of one-way ANOVA showed that there is no significant relationship between marital satisfaction and demographic variables (income, Number of children, level of study, etc.). The results of regression analysis also showed that the three conceptual variables "intimacy", "belonging", and "forgiveness" in addition to having a significant relationship with "marital satisfaction", can also predict 18% of the variance of marital satisfaction.

    Keywords: needs, Love, Belonging
  • Ali Mostejab Aldavh, Tahereh Azimzadeh Tehrani * Pages 185-209

    The Muslim Brotherhood is the most important Islamist organization of the twentieth century, which has undergone a transition from moderate fundamentalism to Hassan al-Banna to radical fundamentalism of Sayyid Qottab, and then has experienced the gradual movement towards Islamism based on the values of civil society. The present research focuses on the evolution of the theoretical and practical approach of Egyptian Muslim Brotherhood since its inception in 1928 until the Egyptian revolution in 2011.The invitation and guidance that was cleverly provided with relief provided a base for popular understanding and social interaction of the Brotherhood. Multilateral relations with the Egypt's Khadivi autocratic government and the totalitarian republic after the coup and the nationalists of pan-Arabism and communist forces and Islamism parties, was inclined the organization to kind of social and political Tolerance. The unbridled repressions and illegal punishment of the Brotherhood by the pre and post-coup regime, Increased the Brotherhood's belief in legalism and led them to formulate a law based on the defense of the rights of all groups and citizens with any tendency. Eventually, the social realism of the organization led to a major transformation in the view of the Brotherhood toward its desirable government. The Muslim Brotherhood, several days before the victory of the 2011 Revolution, called for the establishment of a civil government with the authority of Islam.The present article has been done through descriptive-exploratory research through documentary gathering.

    Keywords: Egypt, Islamism, Muslim Brotherhood, Civil Society
  • Mohammad Reza Kolahi * Pages 211-232

    Future and ideal are something problematic now more than every day before. In this frustrating fog occupying everywhere, all attempts have been assigned to individual needs, personal successes and close future. Collective ideal and far future have become secondary goals. In such conditions “self” will cut its ties from social context, will alienated from the society, from history and from itself and will tend to reification. What role university and academic training will play here? The specific question of this article is how each of the two approaches of natural sciences and human sciences will relate in this alienation? Social faculty of Tehran university has been selected as representative of human sciences and engineering faculty of Tehran university as representative of natural sciences. 15 students of each faculty were interviewed about their ideals, wishes and futures. According to the results, linear determinative scientific causal law dominated on natural sciences in engineering faculty will permeate to the world of human relations. In the sphere of these disciplines society is not an independent totality but just sum of the singular individuals. Ideal and future have seen as not more than just personal success. In contrast in the fluid and multi-paradigm world of human sciences, relation between individual and society will be understood as complicated, multilateral and dialectical. Personal success and collective ideal will be seen as interwoven; and ideal will not know as just personal success inside the status quo, but the will of the change in the status quo itself.

    Keywords: Ideal, Self, Alienation, Reflexivity, Reification
  • Zahra Nejadbahram *, Fatemeh Kamalichirani Pages 295-325

    Iranian female journalists have worked with a lot of difficulties in press. Journalism is an insecure and low pay job, still the number of female journalists interested in writing is increasing. This article works on the reasons of the women’s presence in the press and staying in this job. The analysis is based on intensive interviews with female and male journalists of the Iranian press. The collected data is analyzed according to grounded theory Based on results of the study the journalistic experience assists the female (educated) journalists firstly to get financially independent, secondly to bargain a better professional job position and payment. Values of the contemporary Iranian society (like rule of law and democracy) on one hand, and the specific capacities of journalism like its high social status on the other hand, have helped the women to tolerate difficulties and prevent leaving the job. These two factors build a new feature of the women resistance to achieve sexual equality in Iran. Faith- and family based beliefs of the female journalists have motivated them to continue working in the press; however, what motivate them mainly is their career agency. The career agency is their main factor to fight against the sexual discrimination.

    Keywords: sexual discrimination, power, women, journalist