فهرست مطالب

مدیریت سلامت - پیاپی 86 (زمستان 1400)

نشریه مدیریت سلامت
پیاپی 86 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/12/03
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سیده الهه حسینی، سعید کریمی، مسعود فردوسی*، مهدی جعفری، حمید باغدوست، پیام محمودیان صفحات 9-10
  • عباس شیخ طاهری، ثریا خان احمدی*، حسین سورتیجی صفحات 11-22
    مقدمه

    با توجه به شیوع بالای اختلال نقص توجه/ بیش فعالی و مشکلاتی که برای افراد مبتلا و والدین آن ها ایجاد می شود، درمان آن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از بین درمان های موجود یکپارچگی حسی و رژیم حسی تاثیر بسزایی در بهبود این افراد دارد. هدف از مطالعه حاضر طراحی و ارزیابی برنامه کاربردی رژیم حسی برای کودکان مبتلابه نقص توجه/ بیش فعالی بود.

    روش ها

    این پژوهش از نوع توسعه ای-کاربردی در دو مرحله انجام شد. ابتدا نیازسنجی از 15 متخصص کاردرمانی صورت گرفت. سپس، نمونه اولیه برنامه کاربردی تحت پلتفرم اندروید طراحی شد. درنهایت، از پرسشنامه استاندارد کوییز نسخه 5/5 جهت ارزیابی قابلیت استفاده و رضایت کاربران از برنامه کاربردی استفاده شد و برنامه دو هفته در اختیار 12 نفر از والدین کودکان مبتلابه اختلال نقص توجه/ بیش فعالی قرار گرفت. داده ها با روش های آمار توصیفی و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 تحلیل شد.

    یافته ها

    افراد شرکت کننده در پژوهش، شش نیاز از میان 14 نیاز آموزشی، نه ویژگی از میان 10 ویژگی برنامه کاربردی و از میان 67 تمرین ارایه شده، تمامی تمرینات ارایه شده در پرسشنامه نیازسنجی را ضروری دانستند. برنامه طراحی شده شامل بخش های پروفایل بیمار، تعریف نقص توجه/ بیش فعالی، تعریف رژیم حسی، فهرست تمرینات، برنامه هفتگی، ثبت تاریخ انجام تمرین و تنظیمات بود. ارزیابی قابلیت استفاده از برنامه کاربردی نشان داد که کاربران برنامه کاربردی را با میانگین امتیاز 35/8 از مجموع نه امتیاز (در سطح خوب) ارزیابی نموده اند.

    نتیجه گیری

    از برنامه های کاربردی رژیم حسی می توان جهت کمک به بهبود کودکان مبتلابه اختلال نقص توجه/ بیش فعالی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: نقص توجه، بیش فعالی، رژیم حسی، برنامه کاربردی، سلامت همراه
  • طاهره شفقت، پیوند باستانی، محمدحسن ایمانی نسب، محمدکاظم رحیمی زارچی* صفحات 23-34
    مقدمه

    نظام سلامت همیشه متحمل صرف منابع زیادی می باشد؛ از اینرو تصمیم گیری مبتنی بر شواهد علمی، به منظور مطلوب کردن هزینه ها و پیشگیری از اتلاف منابع، ضروری است. همچنین، استفاده از شواهد در فرآیند تصمیم گیری می تواند منجر به بهبود کیفیت تصمیمات مدیریتی و افزایش بروندادها گردد. لذا، مطالعه حاضر با هدف طراحی و ارزیابی ابزار سنجش وضعیت تصمیم گیری مبتنی بر شواهد در حوزه مدیریت سلامت و روانسنجی آن انجام پذیرفت.

    روش ها

    مطالعه حاضر یک تحقیق کاربردی از نوع ابزارسازی است که در سال 1399 انجام شد. پژوهشگران جهت اعتبارسنجی ابزار موردنظر، از تکنیک دلفی و اخذ نظرات 20 نفر از خبرگان استفاده نمودند. بعد از آن به بررسی روایی صوری، محتوایی و پایایی ابزار پرداخته شد.

    یافته ها

    ابزار سنجش وضعیت تصمیم گیری مبتنی بر شواهد به صورت پرسشنامه 47 سوالی، طراحی گردید. نتایج اعتبارسنجی الگو براساس روش دلفی نشان داد که نمره توفیق جمعی برای تمام مولفه های الگو بیشتر از هفت است. همچنین پرسشنامه دارای روایی صوری و محتوایی مناسبی بود (0/972= CVR و 0/841= CVI). آلفای کرونباخ تمام حیطه ها و کل ابزار طراحی شده نیز بیشتر از 70 درصد برآورد شد که نشان دهنده پایایی قابل قبول ابزار می باشد.

    نتیجه گیری

    ابزار سنجش وضعیت تصمیم گیری مبتنی بر شواهد در حوزه مدیریت سلامت می تواند به مدیران و مسیولین این حوزه در راستای اجرایی ساختن کامل رویکرد تصمیم گیری و در راستای آن، عملکرد مبتنی بر شواهد، کمک شایانی نماید.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری مبتنی بر شواهد، ابزارسازی، روانسنجی، روایی، پایایی
  • معصومه رحیمی پور، مجتبی حسینی*، مهرنوش جعفری، علی ماهر، محمدکریم بهادری صفحات 35-46
    مقدمه

    خرید راهبردی به عنوان یکی از استراتژی اصلی برای رسیدن به اهداف پوشش همگانی سلامت و مهار هزینه ها در نظام سلامت شناخته شده است. از اینرو مطالعه با هدف تعیین عوامل موثر بر خرید راهبردی خدمات سلامت در حوزه بیماریهای قلبی- عروقی برای ایران انجام پذیرفته است.

    روش ها

    این مطالعه از نوع کاربردی با روش ترکیبی (کیفی-کمی) در سال 1399-1398 انجام شد. ابزار گردآوری داده در این پژوهش راهنمای مصاحبه و پرسشنامه بود. جامعه پژوهش مدیران و سیاستگزاران سازمان های بیمه گر پایه، وزارت بهداشت، مدیران بیمارستان ها و اعضای هیات علمی دانشگاه بودند که با روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب شدند. داده های گردآوری شده  با روش تحلیل محتوا و  روش دیماتل با استفاده از نرم افزار  Maxqda و  Matlabالویت بندی شد.

    یافته ها

    عوامل مربوط به تولیت و سیاستگذاری، مالی، بیمه ای، ساختاری، رفتارسیاسی ذی نفعان، اجتماعی سلامت، به عنوان عوامل تاثیر گذار و عوامل مرتبط با بیمار، مرتبط با ارایه دهنده و قراردادها به عنوان عوامل تاثیر پذیر شناسایی شدند. عامل تولیت و سیاستگذاری با مختصات (1/32 و2/73) به عنوان تاثیرگذارترین عامل و عامل مرتبط با بیمار با مختصات (1/30- و1/30) به عنوان تاثیرپذیرترین عامل در خرید راهبردی خدمات سلامت قلبی و عروقی مشخص شد.

    نتیجه گیری

    مهم ترین عوامل موثر در اجرای خرید راهبردی خدمات سلامت عبارتند از: برخورداری از نقش تولیت اثربخش درنظام سلامت، نهادینه سازی نظام تصمیم گیری مبتنی بر شواهد، افزایش مشارکت و توانمندسازی شهروندان در تصمیم گیری ها و سیاست های سلامت، اصلاحات ساختاری نظام سلامت و تامین منابع مالی پایدار.

    کلیدواژگان: روش دیماتل، بیماری های قلبی عروقی، بخش مراقبت سلامت، خدمات سلامت، خرید مبتنی بر ارزش
  • ژاله مرادویسی، سیروس پناهی*، شهرام صدقی صفحات 47-57
    مقدمه

    شبکه های اجتماعی علمی در دهه اخیر ارتباطات علمی دانشجویان و اعضای هییت علمی دانشگاه را تحت تاثیر خود قرار داده است. هدف از مطالعه حاضر تعیین نقش شبکه های اجتماعی در ارتباطات علمی دانشجویان و اعضای هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران بود.

    روش ها

    مطالعه حاضر از نوع کاربردی بود که با روش توصیفی-پیمایشی انجام شده است. جامعه پژوهش شامل دانشجویان تحصیلات تکمیلی و اعضای هییت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران بودند که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، 450 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده پرسشنامه بود. شش نفر از اعضای هییت علمی دانشگاه روایی پرسشنامه را بررسی کردند و آلفای کرونباخ محاسبه شده برای پایایی پرسشنامه برابر 96/0 بود. یافته ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 19، تحلیل شدند.

    یافته ها

    ابعاد جستجوی اطلاعات با میانگین 59/3 و انتشار و اشتراک اطلاعات با میانگین 38/3، از مهم ترین مزایای استفاده از شبکه های اجتماعی علمی در ارتباطات علمی بود. همچنین، عدم برگزاری کارگاه های آموزشی در دانشگاه به منظور استفاده کارآمدتر از شبکه های اجتماعی علمی مهم ترین عامل بازدارنده در استفاده از این شبکه ها بود. آزمون فرضیات پژوهش نیز نشان داد بین ابعاد ارتباطات علمی و میزان استفاده دو گروه دانشجویان و اعضای هییت علمی از شبکه های اجتماعی علمی تفاوت آماری معنی داری وجود دارد. به طوری که میانگین نمره همکاری های پژوهشی، ایده یابی پژوهشی و جستجوی اطلاعات در بین دانشجویان بیشتر از اعضای هییت علمی بود. بین میزان استفاده از شبکه های اجتماعی با مدرک تحصیلی و سن پاسخگویان ارتباط آماری معنی داری وجود نداشت.

    نتیجه گیری

    ازآنجاکه استفاده از شبکه های اجتماعی علمی در ارتباطات علمی کاربران موثر بوده است؛ با برگزاری کارگاه های آموزشی در خصوص معرفی قابلیت های این شبکه ها می تواند به افزایش بهره وری موثر از این شبکه ها در همه ابعاد ارتباطات علمی کمک نماید.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، ارتباطات علمی، اعضای هیئت علمی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی
  • سارا نوریان زواره، زهرا صادقی آرانی* صفحات 58-70
    مقدمه

    امروزه اثربخشی سازمان به طور مستقیم تحت تاثیر کیفیت منابع انسانی آن تعریف می شود. در این میان یکی از مسایل چالش برانگیز سازمان ها در حوزه ی منابع انسانی به ویژه در بخش سلامت، مخاطرات حوزه مدیریت منابع انسانی است. پژوهش حاضر باهدف ارایه مدل تعاملی و فرایندی و ترسیم ارتباطات ساختاری مخاطرات منابع انسانی در بخش سلامت انجام شده است.

    روش ها

    پژوهش حاضر از نوع کاربردی بود که با روش ترکیبی انجام شد. مشارکت کنندگان در پژوهش 19 نفر از مدیران و کارشناسان منابع انسانی مراکز درمانی شهرهای کاشان، آران و بیدگل بودند که با روش نمونه گیری غیرتصادفی مبتنی بر معیار انتخاب شدند. در این مطالعه از روش مدل سازی ساختاری-تفسیری برای ساختاربندی و ترسیم روابط تعاملی 14 خطر اصلی حوزه منابع انسانی در بخش سلامت استفاده شد.

    یافته ها

    14 خطر در حوزه منابع انسانی در بخش سلامت، شناسایی و با استفاده از روش مدل سازی ساختاری-تفسیری در چهار سطح طبقه بندی شد. به گونه ای که مخاطرات «دیدگاه مبتنی بر نقش غیرراهبردی واحد منابع انسانی»، «دیدگاه مبتنی بر عملکرد غیر اثربخش واحد منابع انسانی» و «خطر سیستم انتخاب و استخدام» در سطح چهارم و مخاطرات «مالی» و «رفتاری» در سطح اول قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    شناخت مخاطرات کلیدی منابع انسانی و روابط علی بین آن ها به مدیران کمک می کند که با هزینه کمتر بتواند در جهت کاهش سایر مخاطرات، ایجاد سیاست های یکپارچه، تصمیمات راهبردی و بهبود سیستم جذب در به کارگیری نیروی انسانی تلاش نمایند.

    کلیدواژگان: منابع انسانی، مدیریت خطر، بخش سلامت
  • محمود عیسوی، احمد مویدفرد * صفحات 71-83
    مقدمه

    تخصیص بهینه منابع به بخش سلامت همیشه از مهم‌ترین تصمیمات پیش روی مدیران این حوزه است. هدف از این پژوهش، بررسی منابع بودجه تخصیص‌یافته به بخش سلامت در ایران طی برنامه ششم توسعه و ارایه پیشنهاد مشخصی برای جبران بخشی از کمبود منابع است.

    روش ها

    این مطالعه از نوع کاربردی بود که با روش توصیفی انجام شد. برای گرداوری داده‌ها از روش اسنادکاوی در بازه زمانی برنامه ششم توسعه (بین سال‌های 1396 تا 1400) استفاده شد. در پژوهش حاضر روند منابع بودجه ای بخش سلامت شامل برنامه های محوری سلامت (شامل پزشک خانواده و پرونده الکترونیک سلامت) و تغییرات منابع در مقایسه با تورم کل و تورم بخش بهداشت بررسی شد. داده‌ها با روش آمار توصیفی با استفاده از نرم افزار اکسل تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که به‌طور متوسط در حدود 76 درصد منابع به بخش درمان اختصاص یافته است. روند تخصیص اعتبارات اختصاصی در سال 1396 از حدود 63 درصد به 35 درصد در لایحه بودجه 1400 رسیده است. تورم بخش بهداشت و درمان از تورم کل کمتر بوده و رشد اعتبارات توانسته تورم بخش بهداشت را در سال‌های 1396، 1397 و 1400 جبران کند. همچنین، رشد اعتبارات از میزان تورم کل کشور در سال های 1396 و 1400 بیشتر بوده است. مهم‌ترین موانع در اعتبارات تخصیص‌یافته به بخش سلامت به ترتیب شامل ناپایداری، درمان محور بودن اعتبارات، تخصیص ندادن منابع کافی، بی‌توجهی به برنامه‌های پزشک خانواده و پرونده الکترونیک سلامت بود.

    نتیجه‌گیری

    برای جبران بخشی از کاستی‌های موجود در زمینه اعتبارات مالی و ایجاد فرصت برای برنامه های محوری در بخش سلامت کشور و پایداری بیشتر منابع پیشنهاد می‌شود که شرکت تخصصی سرمایه‌گذاری سلامت برای استفاده از منابع بخش خصوصی جهت تامین مالی پروژه های توجیه پذیر فنی-مالی و زیست محیطی تشکیل شود.

    کلیدواژگان: بودجه، تامین مالی، بخش سلامت
  • لیلا نعمتی انارکی، سیده ثریا موسوی، محمدرضا علی بیک، مینا محامی اسکویی* صفحات 84-94
    مقدمه

    برنامه های کاربردی پزشکی مبتنی بر تلفن هوشمند، ابزارهایی برای دسترسی به آخرین شواهد علمی معتبر هستند. این برنامه ها می توانند منجر به بهبود تصمیم گیری و ارتباط بین کادر پزشکی و کاهش خطاهای پزشکی شوند. هدف از این مطالعه تعیین میزان آگاهی و استفاده از برنامه‌های کاربردی مبتنی بر تلفن‌ همراه هوشمند میان دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی ایران بود.

    روش ها

    این مطالعه از نوع کاربردی بود که با روش پیمایشی-توصیفی انجام شد. 81 نفر از دانشجویان سال آخر پزشکی عمومی دانشگاه علوم پزشکی ایران در بازه زمانی 1397-1396 به صورت سرشماری انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه محقق ساخته شامل سه بخش با طیف لیکرت استفاده شدکه روایی و پایایی آن سنجیده شد و با استفاده از نرم‌افزار SPSS نسخه 21 و با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف معیار) تحلیل شد.

    یافته ها

    بیش از 40 درصد دانشجویان در زمان های مختلف در هفته از برنامه‌های کاربردی پزشکی استفاده می‌کردند. فقدان دسترسی به اینترنت در دانشگاه و محل کار به عنوان بزرگ‌ترین مانع دسترسی به برنامه‌های کاربردی پزشکی روی تلفن همراه بود. بیشترین پشتیبان موردنیاز برای استفاده از این برنامه‌ها، استفاده از راهنماهای برخط موجود بود. برنامه‌های پزشکی UpToDate و MedScape نیز بیشترین استفاده را توسط پاسخ‌دهندگان داشت. نتیجه‌گیری: مطالعه حاضر نشان می دهد میزان آگاهی و استفاده یا به عبارت بهتر میزان دانش و درک دانشجویان پزشکی بر اساس اطلاعات و یا تجربه آن‌ها از برنامه‌های کاربردی مبتنی بر تلفن همراه رو به افزایش است، لذا، تدابیر لازم جهت تسهیل و ایجاد زیرساخت‌های دسترسی به اینترنت در محل کار و دانشگاه ها باید صورت گیرد.

    کلیدواژگان: تلفن همراه هوشمند، برنامه های کاربردی، آگاهی، استفاده، دانشجویان پزشکی
  • شاندیز مصلحی، فهیمه برقی شیرازی، هاله ادیبی لاریجانی *، مرجان حاج احمدی پور رفسنجانی صفحات 95-104
    مقدمه

    پاندمی بیماری کووید-19 تاثیرات بسیاری بر روند دریافت خدمات پزشکی در بیماران مبتلا به بیماری‌های مزمن از جمله بیماری‌های قلبی و عروقی داشته است. معطوف شدن تمام توجه و تخصیص منابع جهت کنترل همه‌گیری کرونا، دسترسی بیماران قلبی و عروقی را به خدمات سلامت دچار مشکل نموده است. هدف از انجام این مطالعه شناسایی چالش‌های ارایه خدمات سلامت به بیماران قلبی و عروقی در زمان پاندمی کووید-19 در ایران بوده است.

    روش ها

    این مطالعه از نوع کاربردی بود که با روش کیفی- توصیفی انجام شد. مشارکت‌کنندگان 15 نفر از متخصصین قلب و عروق، متخصصین طب اورژانس، متخصصین داخلی و پرستاران بخش قلب بودند. داده‌ها از طریق راهنمای مصاحبه به صورت نیمه ساختارمند جمع‌آوری شدند که به روش تحلیل محتوای کیفی با استفاده از نرم‌افزار MAXQDA تحلیل شد.

    یافته ها

    بر اساس نتایج این مطالعه تعداد چهار طبقه اصلی و نه زیرطبقه استخراج شد. طبقات اصلی شامل کمبود منابع در بخش قلب و عروق، ضعف در ارایه آموزش کارآمد و موثر، ضعف در برنامه آمادگی بیمارستان، اختلال در کیفیت و کمیت خدمات درمانی بوده است.

    نتیجه‌گیری

     

    ارایه خدمات مراقبت سلامت به بیماران قلبی و عروقی به دلیل همزمانی با پاندمی بیماری کووید-19 با چالش‌ها و موانعی روبرو شده است. تخصیص درست منابع، آگاه‌سازی و آموزش به اقشار جامعه و کادر درمان و تدوین برنامه‌های جامع جهت آمادگی بیمارستان‌ها در زمان همه‌گیری می‌تواند به رفع این چالش‌ها و ارایه خدمات سلامت مطلوب به بیماران قلبی و عروقی کمک نماید.

    کلیدواژگان: بیماری قلبی و عروقی، چالش ها، خدمات سلامت، کووید-19
|
  • Seyede-Elahe Hosseini, Saeed Karimi, Masoud Ferdosi*, Mehdi Jafari, Hamid Baghdoost, Payam Mahmoudian Pages 9-10
  • Abbas Sheikhtaheri, Soraya Khanahmadi*, Hossein Sourtiji Pages 11-22
    Introduction

    Due to the high prevalence of attention-deficit and hyperactivity disorder (ADHD) and the problems that this disorder causes for patients and their parents, scientist believe that the treatment of this disorder is particularly important. Among the available treatments, sensory integration and sensory diet has proven to have a powerful impact on the improvement of these children. In the present study, we aimed to design and evaluate a sensory diet mobile application for children with ADHD.

    Methods

    We conducted the present applied developmental research in two stages. First, we performed a needs assessment with 15 occupational therapists; then, the prototype of the mobile application was designed under the Android platform. Finally, to evaluate the usability and satisfaction of users with the QUIS (version 5.5), we tested the application with 12 parents of children with ADHD after two weeks of using the program. Also, we analyzed the data through descriptive statistics using SPSS (version 22).

    Results

    The participants confirmed the six definitions out of 14 needs, nine out of 10 features of the application, and all 67 exercises. Also, general section of the designed program includes: The patient profile, the definition of attention deficit/ hyperactivity, the definition of a sensory diet, exercise list, weekly exercise schedule, the record of exercise date, and a section for setting. Mobile application usability evaluation showed that the users evaluated the application with a mean score of 8.35 out of nine points which is considered at a good level.

    Conclusion

    Sensory diet mobile application can be used to help improve children with attention-deficit/hyperactivity disorder.

    Keywords: Attention deficit, hyperactivity disorder, sensory diet, application, m-health
  • Tahereh Shafaghat, Peivand Bastani, Mohammad Hasan Imani Nasab, Mohammad Kazem Rahimi Zarchi* Pages 23-34
    Introduction

    The health system always consumes a lot of resources; therefore, decision-making based on scientific evidence is necessary in order to optimize costs and prevent waste of resources. The use of evidence in the decision-making process can also improve the quality of management decisions and increase outputs. Given this, we conducted the present study to design a tool in order to assess the status of evidence-based decision-making in the field of health management and its psychometrics.

    Methods

    The present study is an applied research of instrument making that was conducted in 2021. The researchers used the Delphi technique and obtained the opinions of 20 experts to validate the instrument. Then, the face and content validity, as well as reliability of the tool were examined.

    Results

    We designed a 47-item questionnaire as a tool for assessing the status of evidence-based decision-making. The results of model validation based on Delphi technique showed that the experts agreed on all components of the model (agreement score was above 7). Also, the questionnaire had a reasonable face and content validity (CVR = 0.841 and CVI = 0.972). Cronbach's alpha of all domains and all designed tools was also estimated to be more than 70%, indicating acceptable instrument reliability.

    Conclusion

    Evidence-based decision-making tool in the field of health management can be useful for managers and officials in this field in order to fully implement the decision-making approach, as well as evidence-based performance.

    Keywords: Evidence-Based Decision Making, instrument-making, Psychometric, Validity, Reliability
  • Masoumeh Rahimipour, Seyed Mojtaba Hosseini*, Mehrnoosh Jafari, Ail Maher, Mohammadkarim Bahadori Pages 35-46
    Introduction

    Strategic purchasing is a key element and strategy for realizing universal health coverage. This study aimed to determine the factors influencing the strategic purchasing of health services for cardiovascular diseases.

    Methods

    In this mixed-methods (qualitative-quantitative) applied study, data were collected through semi-structured interviews and a matrix of pairwise comparisons. The study population consisted of managers and policy makers of basic insurance organizations, Ministry of Health, hospital managers, and university faculty members who were selected by the purposive sampling method.The data were analyzed via thematic analysis in MAXQDA and prioritized in MATLAB via the DEMATEL technique.

    Results

    Stewardship and policy-making, financial, insurance-related, structural, behavioral, and social determinants of health were identified as influential factors. Patient-, provider-, and contract-related were identified as the influenced factors. The stewardship and policy-making element (1.32, 2.73) was the most influential factor, while the patient-related element (-1.30, 1.30) was the most influenced factor in strategic purchasing of cardiovascular health services.

    Conclusion

    Strategic purchasing of health services requires the widespread participation of all the stakeholders and players of the healthcare system. Having effective stewardship of the healthcare system, institutionalizing an evidence-based decision-making system, empowering and increasing citizens’ participation in health-related decision-making and policies, and providing stable financing are the most important factors influencing the implementation of the health service strategic purchasing.

    Keywords: DEMATEL Technique, Cardiovascular Diseases, Healthcare Sector, Health Services, Value-based Purchasing
  • Jaleh Moradveisi, Sirous Panahi*, Shahram Sedghi Pages 47-57
    Introduction

    Academic social networks have greatly influenced scholarly communication in the last decade. The purpose of this study was to determine the role of these networks in the scholarly communication of students and faculty members of Iran University of Medical Sciences.

    Methods

    The study used a descriptive-survey method. The study population included post-graduate students and faculty members of Iran University of Medical Sciences. Using the stratified random sampling method, we selected 450 persons. A self-administered questionnaire was used for data collection. Its validity was evaluated by six faculty members, and its reliability was estimated by using Cronbach's alpha, which was 0.96. The results were analyzed by the SPSS-19 software.

    Results

    Information searching with a mean of 3.59, and information publishing and sharing with a mean of 3.38 were significant advantages of utilizing academic social networks for scholarly communications. Moreover, the lack of educational workshops were the most important deterrents in using these networks. Testing the hypotheses also indicated that there was a significant relationship between social network use and scholarly communication of students and faculty members. The mean scores of research collaborations, finding research topics, and information search among students were higher than those of faculty members. Finally, there was no statistically significant relationship between academic degree, age, and social network use.

    Conclusion

    the results showed that the use of social networks in scholarly communication between users was effective. Thus, introducing the capabilities of the networks and conducting educational workshops can enhance the productivity of the networks in all scholarly communication dimensions.

    Keywords: Social Networks, Scholarly Communication, Faculty Members, Postgraduate Students
  • Sara Noorian-Zavare, Zahra Sadeqi-Arani* Pages 58-70
    Introduction

    Today, the effectiveness of an organization is directly explained by the quality of its human resources. One of the most challenging issues that the healthcare sector faces is human resource management risks. The aim of this study was to present an interactive and process model and plot the structural relationships of human resource risks in the healthcare sector.

    Methods

    This research was a quantitative research based on the structural-interpretive modeling method. Participants included 19 managers and human resources experts of medical centers in Kashan and Aran-Bidgol, who were selected by purposive and snowball sampling. In this study, the structural-interpretive modeling method was used to structure and plot the interactive relationships of 14 critical risks of human resources in the healthcare sector.

    Results

    The 14 main risks of human resources in the health sector were classified into four levels using structural-interpretive modeling. Thus, the risks of ‘perspective based on the non-strategic role of the human resources unit’, ‘perspective based on the inefficient performance of the human resources unit’ and ‘risk of selection and employment’ are in the fourth level, and ‘financial’ and ‘behavioral’ risks are in the first level.

    Conclusion

    According to the structural-interpretive modeling method, the risk of inappropriate attitude towards the role and performance of human resource management and the risk of hiring and using human resources, as key and critical risks, are the driving force behind other risks in the field of human resources in the health sector. Therefore, to manage and reduce other risks in the field of human resources, it is necessary that we manage them in the healthcare sector.

    Keywords: Human resource, Risk management, Healthcare sector
  • Mahmoud Eisavi, Ahmad Moayedfard * Pages 71-83
    Introduction

    Optimal allocation of funds to the health sector has always been one of the most important decisions facing authorities in this field. This study aims to examine the budgetary funds allocated to the health sector in Iran during the Sixth Development Plan. It also aims to present an operational proposal to compensate some shortages of the financial resources.

    Methods

    This was a descriptive and applied study. The period of the Sixth Development Plan (2017-2021) has been evaluated. In the present study, the trend of budget resources in the health sector, including core health programs (physicians, famil and electronic health record), and changes in resources compared to total inflation and health sector inflation were examined. Data were analyzed by descriptive statistics using Excel software.

    Results

    The result showed that the allocated funds to medical sectors were about 76% on average during the period under review. The process of allocating special funds in 2017 has reduced from about 63% to 35% in the 2021 budget bill. Health sector inflation was lower than total inflation, and the funds’ growth was able to compensate for the inflation of the health sector in 2017, 2018, and 2021.

    Conclusion

    The first feature of allocated funds is instability, and medical-oriented is another one. Moreover, pivotal programs such as family physicians and EHR do not receive sufficient funds and are considered the priority. It is suggested that a specialized health investment company be established to finance feasible technical-financial and environmental projects.

    Keywords: Budget, Financing, Health Sector
  • Leila Nemati-Anaraki, Seyedeh Soraya Mousavi, Mohammadreza AliBeyk, Mina Mahami-Oskouei * Pages 84-94
    Introduction

    Smartphone-based medical applications are tools for accessing the latest valid scientific evidence. These programs can improve decision-making and communication between medical staff and reduce medical errors. The aim of this study was to investigate the level of knowledge and use of smartphone applications among medical students of Iran University of Medical Sciences.

    Methods

    This study was an applied study that was done by a descriptive-survey method. 81 final-year medical students of Iran University of Medical Sciences were selected by a census in the period 2017-2018. To collect the data, a researcher-made questionnaire consisting of three parts with a Likert scale was used, and its validity and reliability were measured and analyzed using SPSS software version 21.

    Results

    More than 40% of the students used medical applications at different times of the week. Lack of Internet access at university and at work was the biggest barrier to accessing medical applications on a mobile phone. Most of the support needed to use these programs was to use the available online guides. UpToDate and MedScape medical programs were also the most used ones by the respondents.

    Conclusion

    The present study shows that medical students’ level of knowledge and use of smartphone-based medical applications, or rather, their level of knowledge and understanding of the applications is on the increase based on their information or experience. Therefore, necessary measures should be taken to facilitate and create Internet access infrastructure in the workplace and universities.

    Keywords: Smartphones, Mobile-based Applications, Knowledge, Use, Medical Students
  • Shandiz Moslehi, Fahimeh Barghi Shirazi, Haleh Adibi Larijani*, Marjan Haj Ahmadi Pages 95-104
    Introduction

    The COVID-19 pandemic has had many effects on the process of receiving medical services in patients with chronic diseases such as cardiovascular diseases. The focus of all attention and the allocation of resources to control the epidemic has made it difficult for cardiovascular patients to access health services. This study aimed to identify the challenges of providing cardiovascular patients with health services during the COVID-19 pandemic in Iran.

    Methods

    This applied study was performed via a qualitative descriptive method. Participants included 15 cardiologists, emergency medicine specialists, internal medicine specialists, and cardiac nurses. Collected through semi-structured interviews, the data were analyzed by qualitative content analysis using MAXQDA software.

    Results

    In the present study, four categories and nine subcategories were extracted. The categories included lack of resources in the cardiovascular department [lack of physical space, allocation of resources to patients with COVID-19, limitations of equipment and facilities], weaknesses in providing efficient and effective education [fear of disease, lack of sufficient information], weaknesses in the hospital preparedness program [inadequate service delivery planning, inefficient resource management planning], poor quality and quantity of health care services [reduction in the amount of care provided, inadequate and untimely medical care.

    Conclusion

    Providing cardiovascular patients with health services has been challenged due to the simultaneous response to the COVID-19 pandemic. Properly allocating resources, informing and educating the community and medical staff, and developing preparedness programs can help address these challenges and provide cardiovascular patients with optimal health services.

    Keywords: Cardiovascular disease, Challenges, Health services, COVID-19